Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Μαρτίου 2024 10:15
16 Οκτωβρίου 2013 04:14

Το παρόν και το μέλλον της ψηφιακής TV στην Ελλάδα

Από την δορυφορική… στη Web TV!

Γράφει: Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης
ea44f8c34f735f45f7da11e6c0888de0 XL 6c6e2728

Featured | Ο Έλληνας από την φύση του δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος με αυτά που έχει! Κοιτάζει πάντα προς την μεριά… του γείτονα και όταν διαπιστώσει ότι έχει λιγότερα από εκείνον, είναι δυστυχής, ακόμη κι αν αυτά που έχει ο ίδιος του αρκούν! Καλώς ή κακώς, τα ίδια συμβαίνουν και στο χώρο της τηλεόρασης, όπου από τη μια μεριά μπορούμε να πούμε ότι διαθέτουμε ίσως τα περισσότερα ελεύθερα κανάλια παγκοσμίως (σε αναλογία με τον πληθυσμό), από την άλλη όμως δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με τα προγράμματα, την ποιότητα εικόνας και ήχου, τις πολλές διαφημίσεις, ενώ βέβαια θα θέλαμε να βλέπαμε και τα προγράμματα της συνδρομητικής τηλεόρασης εντελώς δωρεάν!Ο Έλληνας, με λίγα λόγια, είναι… γκρινιάρης και από τον κανόνα δεν ξεφεύγουμε ούτε και οι συντάκτες του ειδικού τύπου, αν και στο συγκεκριμένο θέμα (όπως θα διαπιστώσετε στην συνέχεια του άρθρου) έχουμε δίκιο που γκρινιάζουμε, αφού ακόμη και σε σύγκριση και με πολλές χώρες χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου από την χώρα μας, έχουμε μείνει πολύ πίσω στα θέματα της ψηφιακής τηλεόρασης!

Τα θέματα που «τρέχουν» αυτή την στιγμή στην χώρα μας αλλά και τις υπόλοιπες της Ευρώπης είναι:

1. Η πλήρης κατάργηση των αναλογικών επίγειων εκπομπών και η αντικατάστασή τους από ψηφιακές
2. Η δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση και η υψηλή ευκρίνεια
3. Η IPTV, δηλαδή η τηλεόραση μέσα από την τηλεφωνική γραμμή σε συνδέσεις Triple Play
4. Διάφοροι άλλοι τρόποι μετάδοσης τηλεοπτικού προγράμματος (και γενικότερα βίντεο), όπως η καλωδιακή (ανύπαρκτη σχεδόν στην χώρα μας), η τηλεόραση στα κινητά και (περισσότερο) η ιντερνετική τηλεόραση (είτε σε απευθείας μετάδοση είτε μετά από «κατέβασμα»).

Επίγεια Ψηφιακή TV: Είναι μακρύς ο δρόμος

Από τους πολλούς τρόπους μετάδοσης τηλεόρασης (και γενικότερα περιεχομένου βίντεο) η επίγεια μετάδοση είναι ο πιο απλός, φτηνός και διαδεδομένος. Στην χώρα μας μάλιστα, το ποσοστό αναλογικής επίγειας τηλεοπτικής λήψης φτάνει το 95% και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη (δηλαδή το 95% των νοικοκυριών διαθέτουν τουλάχιστον ένα τηλεοπτικό δέκτη και πραγματοποιούν επίγεια αναλογική λήψη καναλιών).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει στα μέλη της (δηλαδή και στην χώρα μας), να καταργήσουν πλήρως τις αναλογικές επίγειες μεταδόσεις μέχρι τα τέλη του 2012, ενώ η ΙΤU (παγκόσμια οργάνωση τηλεπικοινωνιών) έχει θέσει το τελευταίο καταληκτικό όριο κάπου στα τέλη του 2015. Στον τομέα αυτό, δυστυχώς η χώρα μας είναι ο ουραγός… όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πιθανότατα όλης της Ευρώπης και η θλιβερή αυτή αναφορά δεν είναι …γκρίνια, αλλά διαπίστωση που προκύπτει από την απλή παράθεση γεγονότων και πεπραγμένων!

Καταρχήν, από όσα γνωρίζουμε, όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημοσιοποιήσει τις δικές τους καταληκτικές ημερομηνίες για το switch off (δηλαδή τη μέρα που θα σταματήσει η τελευταία επίγεια αναλογική μετάδοση) και έχουν βέβαια δημοσιεύσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ψηφιακής μετάβασης των επιμέρους επαρχιών τους (δηλαδή συγκεκριμένα πλάνα τοποθέτησης ψηφιακών πομπών και κατάργησης αναλογικών ανά περιοχή). Σε χώρες όπως οι Φιλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ελβετία, το switch off έχει ήδη ολοκληρωθεί, μερικώς ή ολικώς. Στη χώρα μας, οι τελευταίες ανακοινώσεις του ψηφιακού παρόχου Digea έγιναν τον Ιούνιο και μιλούσαν για ανάπτυξη πομπών επίγειας ψηφιακής από φέτος το φθινόπωρο, ξεκινώντας από το Ξυλόκαστρο, προχωρώντας σε Αθήνα -Θεσσαλονίκη στα τέλη του χρόνου και επεκτείνοντας τους πομπούς την άνοιξη του 2010 σε άλλες περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, ώστε τα τέλη της άνοιξης του 2010 να έχει επιτευχθεί πληθυσμιακή κάλυψη της τάξεως του 65%. Από εκεί και πέρα… βλέποντας και κάνοντας, η Digea συναρτά την ανάπτυξή της με την διείσδυση που θα έχει επιτευχθεί στον ψηφιακό εξοπλισμό των καταναλωτών. Όμως, οι περισσότεροι καταναλωτές, όσο δεν χάνουν κανάλια, θα αναβάλλουν την αγορά ψηφιακού εξοπλισμού λήψης και όσο δεν προχωρά η διείσδυση του νέου η εξοπλισμού, η Digea (και πιθανότατα και άλλοι πάροχοι) θα καθυστερούν την ψηφιακή επέκταση και ειδικά το οριστικό κλείσιμο αναλογικών πομπών!

Με λίγα λόγια, ημερομηνία για switch off της χώρας δεν υπάρχει (τείνει όμως προς το 2015…), όπως και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες τοποθέτησης ψηφιακών πομπών ανά περιοχή! Σε ό,τι αφορά την Digea, γνωρίζουμε πλέον ότι θα εκπέμψει σε DVB-T/MPEG-4, ενώ σε ό,τι αφορά την κρατική τηλεόραση τα πράγματα είναι ακόμη πιο θολά, καθώς δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχίσει σε DVB-T/MPEG-2 ή αν θα προσχωρήσει στο πρότυπο που έθεσαν τα ιδιωτικά κανάλια!

Σε ό,τι αφορά τους ιδιωτικούς σταθμούς, ο χρόνος θα δείξει αν και κατά πόσο θα τηρήσουν τα αρκετά αόριστα και γενικά χρονοδιαγράμματα που έθεσαν, ήδη όμως υπάρχει καθυστέρηση, αφού δεν είδαμε κανένα τηλεοπτικό σποτ ενημέρωσης από αυτά που είχαν εξαγγελθεί για φέτος το καλοκαίρι.

Σε ότ,ι αφορά την ΕΡΤ, δυστυχώς τα όσα θα πούμε είναι μάλλον λίγα, μπροστά στην αδιαφορία ή την ανικανότητά που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα! Η… αμαρτωλή ιστορία της ξεκινά στις αρχές του 2006, όταν με… τυμπανοκρουσίες μάς εξήγγειλε το δοκιμαστικό ξεκίνημα των εκπομπών της επίγειας ψηφιακής στην χώρα μας, με τη δημιουργία και τριών νέων κρατικών καναλιών που θα εξέπεμπαν μόνο στην επίγεια ψηφιακή! Στην αρχή, τα πράγματα κύλησαν με καλό ρυθμό και σύντομα καλύφθηκε με σήμα η Αττική, η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και μεγάλο κομμάτι της Θεσσαλίας. Από εκεί και μετά, η ανάπτυξη σταμάτησε εντελώς και μέχρι το φθινόπωρο του 2008… δεν κουνήθηκε φύλλο! Τον Οκτώβριο πέρυσι μας εξαγγέλθηκε το «νέο ξεκίνημα» της επίγειας ψηφιακής της ΕΡΤ που θα αναπτύσσονταν από το Νοέμβριο, με άμεση κάλυψη νέων περιοχών (όπως ανατολική Μακεδονία/Θράκη, Δυτική Ελλάδα κλπ), ανέβηκε η ΕΡΤ ψηφιακή στον ελληνικό δορυφόρο (με επαγγελματική κωδικοποίηση), ξεκίνησε να μεταδίδει σήμα ο πομπός της Θάσου και… ξαφνικά, πριν από τα τέλη του χρόνου, όλα σταμάτησαν, η δορυφορική μετάδοση (τροφοδοσίας) καταργήθηκε και ουδείς αρμόδιος αισθάνθηκε την υποχρέωση να δικαιολογηθεί για κάτι και να μας δώσει εξηγήσεις για τη στροφή 180 μοιρών που έκανε η κρατική τηλεόραση! Θυμίζουμε ακόμη ότι, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά κανάλια, η ΕΡΤ χρηματοδοτείται από όλους τους Έλληνες (με το γνωστό πάγιο της ΔΕΗ) και έχει υποχρέωση να καλύπτει όλη την επικράτεια με τα κανάλια της. Λόγω του δύσκολου γεωγραφικού ανάγλυφου της χώρας μας, είναι από την αρχή γνωστό ότι η επίγεια ψηφιακή θα αφήσει μικρό έστω τμήμα του πληθυσμού «απ’ έξω» και αυτό ισχύει φυσικά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με τη μόνη διαφορά ότι σ’ αυτές που σέβονται τους πολίτες τους, έχουν ήδη προβλεφθεί εναλλακτικοί τρόποι λήψης για τους «αποκλεισμένους της ψηφιακής», είτε μόνο για τα κρατικά κανάλια είτε για το σύνολο των ελεύθερων καναλιών της επίγειας ψηφιακής. Η λύση που επιλέγεται είναι συνήθως η δορυφορική μετάδοση, που γίνεται ελεύθερα ή με μικρή εφάπαξ χρέωση των ενδιαφερομένων. Για τα παραπάνω δεν έχει γίνει ποτέ η παραμικρή κουβέντα στην χώρα μας από μεριάς ΕΡΤ ή άλλου φορέα (κάτι αόριστο για δορυφόρο ανέφερε ο κος Στυλιανίδης, αλλά κανείς δεν έδωσε συνέχεια…) και έτσι σήμερα η μόνη εναλλακτική που έχουν οι κάτοικοι περιοχών με προβληματική λήψη, είναι να πληρώσουν τα 19.90 ευρώ τον μήνα και να κάνουν λήψη των ελεύθερων καναλιών (μαζί και με κάποια συνδρομητικά) από το βασικό πακέτο της Nova (και στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα κανάλια της ΕΡΤ ψηφιακή).

Συνοψίζοντας αναφέρουμε περιληπτικά τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε ότι η γκρίνια μας στο θέμα αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένη:

·   Είμαστε από τις λίγες χώρες που δεν έχουμε ακόμη ημερομηνία τελικού switch off και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης της επίγειας ψηφιακής.

·   Σε αντίθεση με αρκετές άλλες χώρες, δεν έχει γίνει σε μας καμία πρόβλεψη εναλλακτικής λήψης για τους «αποκλεισμένους της ψηφιακής». Θα θέλαμε τα ελεύθερα επίγεια κανάλια να διατίθενται και στα υπόλοιπα μέσα μετάδοσης δωρεάν (δορυφορική, IPTV), όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που σέβονται τους πολίτες τους.

·   Με όλη την καθυστέρηση, θα αργήσουμε πάρα πολύ να δούμε μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας στην επίγεια ψηφιακή.

·   Ελπίζουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή, αφού κάτι τέτοιο συμφέρει πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους σταθμούς που θα μειώσουν σημαντικά το κόστος αναμετάδοσής τους (πομποί μικρότερης ισχύος και τέσσερα κανάλια ανά πομπό), βελτιώνοντας συνολικά την εικόνα (τέρμα τα διπλά είδωλα και οι διάφορες παρεμβολές και συνολική βελτίωση, αν τηρηθούν οι βασικές προδιαγραφές).

Δορυφορική TV και High Definition

Στο θέμα της δορυφορικής ψηφιακής τηλεόρασης, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αφού διαθέτουμε ένα τουλάχιστον ψηφιακό δορυφορικό πακέτο, την Nova, η οποία εκπέμπει από το 1999 και καλύπτει όλη την Ελλάδα, αλλά (ανεπίσημα – όχι νόμιμα) και τους Έλληνες που κατοικούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή στην Μέση Ανατολή. Για κάποιο διάστημα μάλιστα, το 2003 διαθέταμε και δεύτερο ψηφιακό πακέτο (τον Alpha Digital), ενώ αναμένουμε (ελπίζουμε σύντομα) και το ψηφιακό πακέτο του OTE από τον ελληνικό δορυφόρο Hellas Sat. Όμως, σε επίπεδο ελεύθερων καναλιών, διαθέτουμε ελάχιστα μόνο κανάλια (περιορισμένης εμβέλειας) που μεταδίδονται από τον ελληνικό δορυφόρο, ενώ και το πακέτο της Nova, παρά την προσπάθεια μείωσης τιμών που έκανε τον τελευταίο χρόνο με τα υποπακέτα και πολύ πρόσφατα με τη συνδυασμένη συνδρομή σε Nova-Forthnet, παραμένει ένα από τα ακριβότερα πακέτα της Ευρώπης, σε σχέση μ’ αυτά που προσφέρει, αλλά και σε αναλογία με το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα. Επίσης (μέχρι στιγμής), παραμένει ένα από τα λίγα ευρωπαϊκά ψηφιακά πακέτα που δεν έχουν ακόμη εξαγγείλει δορυφορικές εκπομπές καναλιών υψηλής ευκρίνειας και επιπλέον από τις αρχές Αυγούστου άρχισε να υποχρεώνει τους νέους συνδρομητές στην αγορά και του ιδιοκτησιακού δέκτη και μάλιστα παντρεμένου με την κάρτα του, καταργώντας τη «σκέτη συνδρομητική κάρτα» που επέτρεπε την θέαση σε δορυφορικό δέκτη της αρεσκείας μας (και ως γνωστόν οι δέκτες της ελεύθερης αγοράς δεν έχουν τεχνητούς περιορισμούς και είναι στα περισσότερα σημεία πολύ καλύτεροι από τους ιδιοκτησιακούς). Βεβαίως, είναι γνωστό ότι το ελληνικό πακέτο μαστίζεται εδώ και χρόνια από πειρατεία (είτε μέσω παράνομων καρτών είτε μέσω διαδικτυακού card sharing) και είναι απόλυτα θεμιτό να παίρνει μέτρα για την αντιμετώπισή της, από την άλλη όμως νομίζουμε πως αν δεν είχε το βάρος του πλήθους των παλιών ιδιοκτησιακών δεκτών (που έχουν μεγάλο κόστος αντικατάστασης), θα ήταν πολύ πιο ευέλικτο στην αντιμετώπιση της πειρατείας του. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα εικόνας και ήχου, μπορούμε πάντως να πούμε ότι το ελληνικό πακέτο βρίσκεται κάπου στο μέσο όρο, δηλαδή είναι χειρότερο από πακέτα προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών (Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Σκανδιναβία κλπ.) αλλά καλύτερο από άλλα… λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών (Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ.). Θα πρέπει, επίσης, να πούμε ότι με την ίδια την κάρτα της Nova βλέπουμε συχνά αισθητά καλύτερη εικόνα στα κανάλια της, χρησιμοποιώντας δέκτες του εμπορίου και ειδικότερα τα νεότερα μοντέλα υψηλής ευκρίνειας που κάνουν upscaling και έχουν έξοδο HDMI ή YPbPr για σύνδεση με τηλεοράσεις νέας γενιάς (αλλά αυτό πλέον δεν μπορεί να ισχύσει για νέους συνδρομητές, αφού το πάντρεμα της κάρτας με τον ιδιοκτησιακό δέκτη, σημαίνει ότι αυτή δεν μπορεί πλέον να δουλέψει σε άλλο δέκτη του εμπορίου).

·   Αυτό που θα θέλαμε πλέον να δούμε στην δορυφορική, είναι καταρχήν ο ανταγωνισμός (που θα πρέπει να φέρει και καλύτερες τιμές), κανάλια υψηλής ευκρίνειας (να τα πληρώσουμε θέλουμε… δεν ελπίζουμε για τζάμπα!) και οπωσδήποτε κάποιο μίνι δωρεάν πακετάκι τουλάχιστον με τα κρατικά κανάλια (αν όχι με όλα τα ελεύθερα) για τους «αποκλεισμένους της ψηφιακής».

·   Ο ανταγωνισμός λογικά θα έρθει από τον ΟΤΕ με την μορφή δορυφορικού ConnX TV και ελπίζουμε ότι θα φέρει και κανάλια υψηλής ευκρίνειας, αλλά… αν δεν δούμε εκπομπές, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι!

·   Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι με τη δορυφορική μετάδοση καλύπτεται αυτόματα όχι μόνο όλη η επικράτεια, αλλά και όλη η Ευρώπη….

IPTV: Πόσο κοντά είναι το μέλλον της ψηφιακής TV;

Η τηλεόραση “over IP” είναι ο «ανερχόμενος αστέρας» στις τηλεοπτικές μεταδόσεις και όλοι οι αναλυτές προβλέπουν σημαντική ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη. Η μετάδοση τηλεοπτικού και γενικότερα περιεχομένου βίντεο μαζί με γρήγορο ίντερνετ και υπηρεσίες τηλεφωνίας, επικράτησε να ονομάζεται Triple play και έχει εμφανιστεί και στην χώρα μας την τελευταία τριετία, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει ακόμη σημαντική διείσδυση. Όμως, το μέλλον είναι πολύ ελπιδοφόρο για αυτή τη μέθοδο μετάδοσης, καθώς το κόστος είναι πολύ συγκρατημένο, ενώ και ο έλεγχος της νομιμότητας των συνδρομητών είναι απόλυτος. Σήμερα, στη χώρα μας διατίθενται ήδη το ConnX TV της Otenet, η HOL TV της HOL, η Cable TV της Vivodi και η On TV της On Telecoms, ενώ πιθανότατα θα δούμε κάποια στιγμή και τη Forthnet να παρέχει τις υπηρεσίες της Nova σε IPTV.

To μειονέκτημα της IPTV είναι η περιορισμένη κάλυψη και η ανάγκη συγχρονισμού της γραμμής μας σε υψηλές ταχύτητες για να μπορέσουμε να έχουμε σωστή εικόνα.  Επίσης, για κάθε υπηρεσία απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και φυσικά… δεν μπορούμε να έχουμε τα κανάλια π.χ. του Connx TV αν χρησιμοποιούμε την Hol για το γρήγορο ίντερνετ. Από την άλλη, τα IPTV πακέτα δεν αρκούνται σε παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών μόνο, αλλά εκμεταλλεύονται τις διαδραστικές δυνατότητες του διαδικτύου και παρέχουν εξελιγμένες υπηρεσίες Video on Demand, δηλαδή μπορούμε να επιλέξουμε τι θα δούμε και πότε θα το δούμε, από μία «ταινιοθήκη» που διαθέτει ο παροχέας.

·   Θεωρούμε ότι η IPTV θα αναπτυχθεί σημαντικά και στην χώρα μας, αλλά το μεγάλο «μπουμ» θα γίνει όταν θα έχουμε αντικαταστήσει πλήρως το χαλκό με οπτικές ίνες (η δημοπράτηση των έργων υποδομής για την «ίνα στο σπίτι», αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα).

·   Ο λόγος είναι φυσικά ότι όταν η ίνα φτάσει μέχρι το διαμέρισμά μας θα μπορούμε να απολαμβάνουμε… αστρονομικές ταχύτητες ίντερνετ που θα επιτρέπουν άνετη μετάδοση ακόμη και καναλιών υψηλής ευκρίνειας και πληθώρας άλλων υπηρεσιών Video on Demand, αφού θα αναπτυχθούν διαδικτυακά βιντεοκλάμπ, από τα οποία θα κατεβάζουμε σε ελάχιστο χρόνο ό,τι θέλουμε (ή θα το βλέπουμε απευθείας μέσω streaming).

·   Ταυτόχρονα, το κόστος μετάδοσης θα έχει μειωθεί στο ελάχιστο και πολλοί θα θελήσουν να καταργήσουν εντελώς τις κεραίες, επίγειες ή δορυφορικές.

·   Από την άλλη πάντως, είναι σίγουρο ότι το γρήγορο ίντερνετ και οι υπηρεσίες Triple Play δύσκολα θα φτάσουν σε απομονωμένες ή απομακρυσμένες περιοχές, οπότε και οι δορυφορικές, καθώς και οι επίγειες μεταδόσεις, θα έχουν για πολλά χρόνια ακόμη σημαντικό λόγο ύπαρξης.

Άλλοι τρόποι μετάδοσης

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι μεγάλη η ανάπτυξη της καλωδιακής τηλεόρασης, η οποία πάντως τώρα υφίσταται σημαντικό ανταγωνισμό από τις Triple Play υπηρεσίες και αρκετοί providers παρέχουν πλέον και… καλωδιακό ίντερνετ ή και τηλέφωνο, φτάνοντας στην ουσία στο ίδιο αποτέλεσμα από άλλο δρόμο! Στη χώρα μας, η καλωδιακή δεν προχώρησε ποτέ και φυσικά δεν πρόκειται να εμφανιστεί πλέον στο μέλλον, εκτός ίσως σε πολύ τοπικό επίπεδο.

Πανευρωπαϊκές προσπάθειες γίνονται επίσης για την ανάπτυξη τηλεοπτικών υπηρεσιών στα κινητά, με πολύ χαμηλή επιτυχία όμως, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπηρεσίες αυτές χρεώνονται από τους παροχείς, ακόμη κι όταν αφορούν κανάλια ελεύθερης μετάδοσης. Πιστεύουμε ότι μόνο αν υπάρξουν δωρεάν μεταδόσεις που θα λαμβάνονται από κατάλληλα κινητά (με ειδικό τηλεοπτικό δέκτη), θα έχει πιθανότητες επιτυχίας το εγχείρημα, και θα μπορούν στην πορεία να αναπτυχθούν ενδεχομένως και συνδρομητικές υπηρεσίες. Για τον σκοπό αυτό συζητείται η χρήση της μπάντας S του νέου δορυφόρου Eutelsat W2A – 10E, όπου προβλέπεται να ξεκινήσουν δορυφορικές μεταδόσεις προς κινητά σε σύστημα DVB-SH με συνδυασμένη χρήση και τοπικών αναμεταδοτών και λήψη από «τηλεοπτικά κινητά» συμβατά με DVB-SH.

Αφήσαμε τελευταία την ιντερνετική τηλεόραση (Web TV), αλλά και το ευρύτερο περιεχόμενο βίντεο που μπορούμε να βρούμε στο ίντερνετ, είτε για άμεση θέαση (π.χ. Youtube) είτε για «κατέβασμα» (νόμιμο ή παράνομο).

Η ιντερνετική τηλεόραση (Web TV) διαφέρει σημαντικά από την IPTV, καθώς αφορά κανάλια ή άλλο περιεχόμενο βίντεο που είναι διαθέσιμα σε απλούς υπολογιστές χωρίς ειδικό εξοπλισμό, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο είτε μόνο για κάποιες χώρες (με άρνηση πρόσβασης από τρίτες IP). Η ανάπτυξη της Web TV είναι ήδη σημαντική, ειδικά στη νεολαία, που αφιερώνει πλέον πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, παρά σ’ αυτήν της τηλεόρασης! Η Web TV μπορεί να αφορά κανονικό τηλεοπτικό κανάλι που μεταδίδει το πρόγραμμά του και στο ίντερνετ, μπορεί όμως να αφορά και καθαρά ιντερνετικό κανάλι. Στη χώρα μας έχουμε ήδη τα njoy.gr , gossip-tv.gr , mediasoup.gr , stifora.gr, ενώ ετοιμάζονται και αρκετά ακόμη, όπως το Gold TV του Ν. Μαστοράκη. Η μεγάλη έκπληξη έγινε πάντως από τον ΣΚΑΙ, με δωρεάν ιντερνετική μετάδοση του αγώνα ποδοσφαίρου Άρη-Ατρομήτου από την ιστοσελίδα του για την πρώτη αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, το Σάββατο 22 Αυγούστου. Αν και ο σταθμός διαφήμισε τη μετάδοση ως HD, εμείς θα λέγαμε ότι επρόκειτο για HQ (High Quality) και όχι για πραγματικό High Definition. Σε τελική ανάλυση, όμως, και παρά τα προβλήματα «παγωμάτων» ακόμη και σε 24αρα γραμμή που διαπιστώσαμε, η μετάδοση ήταν αξιοπρεπέστατη και ελπίζουμε ο σταθμός να την συνεχίσει και να την βελτιώσει. Προς το παρόν, πάντως, η ποιότητα εικόνας των υπόλοιπων ελληνικών Web TV είναι χαμηλή, σαφώς χειρότερη από αυτήν της IPTV, η οποία, με τον ειδικό εξοπλισμό λήψης και τη μέθοδο μετάδοσης, βελτιστοποιεί την εικόνα. Παρ’ όλα αυτά, στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε και πολύ αξιοπρεπείς ξένες μεταδόσεις. Παράλληλα, τον τελευταίο χρόνο εμφανίστηκαν στην αγορά και… τηλεοράσεις που μπαίνουν στο ίντερνετ (από κατασκευαστές όπως Philips, Sony, Panasonic, Samsung), οι οποίες δίνουν άμεση πρόσβαση στα βιντεάκια του Youtube ή σε άλλα επιλεγμένα sites (όπως Picasa, Εurosport, κλπ). Η άμεση πρόσβαση στο Youtube επιτυγχάνεται επίσης εύκολα και από λινουξάτους δορυφόρους δέκτες (μόνιμα συνδεδεμένους στο ίντερνετ), όπως οι Dreambox, AZbox. Έχοντας δει HD βιντεάκια του Youtube σε τηλεοπτική οθόνη, μπορούμε να πούμε ότι… το παιχνίδι αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η πλατφόρμα θα μεταδίδει και κανονικό τηλεοπτικό περιεχόμενο, καταργώντας τον φραγμό του δεκαλέπτου (μέγιστης μετάδοσης).

Επανερχόμενοι στο αχανές διαδίκτυο, μπορούμε να βρούμε και άλλες διεθνείς προσπάθειες δημιουργίας portal μετάδοσης περιεχομένου βίντεο (όπως Babelgum, Joost κλπ.), αλλά και τοπικές, όπως Hulu για Αμερική και Zattoo για διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Τέλος, φτάνουμε στο αγαπημένο «σπορ» των Ελλήνων σέρφερ, που δεν είναι άλλο από το (παράνομο) ιντερνετικό κατέβασμα ταινιών ή σειρών από το διαδίκτυο, το συγχρονισμό τους με ελληνικούς υπότιτλους (που κυκλοφορούν ταχύτατα) και τη θέασή τους είτε στον υπολογιστή είτε και στην τηλεόραση σε σύνδεση με τον υπολογιστή ή με τη βοήθεια ειδικών media player (την ίδια δουλειά επιτρέπουν πλέον και ορισμένοι λινουξάτοι δορυφορικοί δέκτες). Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι βρίσκουμε σήμερα ριπαρισμένες ταινίες από blu ray (σε mkv container) με άψογη ποιότητα εικόνας, καθώς και ντοκιμαντέρ ή συναυλίες, τότε μπορούμε σίγουρα να πούμε (στο βαθμό που το σπορ συνεχιστεί ανεμπόδιστα), ότι ο Έλληνας (μικρής ηλικίας) δύσκολα θα πληρώσει για οτιδήποτε άλλο πέραν… της γρήγορης σύνδεσης ίντερνετ και των αθλητικών μεταδόσεων με ελληνικό σχολιασμό!

Εντέλει:

·   Η αναλογική επίγεια τηλεόραση ελεύθερης μετάδοσης συνεχίζει να είναι.. .ο βασιλιάς των μεταδόσεων, αν και η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστα τα διαφημιστικά έσοδα.
·   Η ψηφιακή μετάδοση θα μειώσει μακροπρόθεσμα τα έξοδα των σταθμών, αλλά σε πρώτη όμως φάση θα τα αυξήσει, αφού απαιτούνται επενδύσεις (που δεν θα φέρουν άμεσα έσοδα).
·   Απ’ ό,τι φαίνεται (από τα δημοσιευμένα στοιχεία) η συνδρομητική δορυφορική τηλεόραση βρίσκεται σε κρίση, καθώς (παρά την πτώση τιμών) εμφανίζει μικρή μείωση στον αριθμό των συνδρομητών.
·   Πιστεύουμε πως οι τιμές θα κατέβουν κι άλλο και αν επιπλέον καταφέρουν να μειώσουν ή να εξαλείψουν την πειρατεία, υπάρχουν σίγουρα καλές προοπτικές ανάπτυξης.
·   Θεωρούμε πως υπάρχει χώρος και για δεύτερο πακέτο, αρκεί οι τιμές να είναι χαμηλές και οι παροχές διαφορετικές.
·   Στην χώρα μας υπάρχει ήδη ένας σημαντικός αριθμός τηλεοράσεων νέας γενιάς που ψάχνουν για ποιοτικότερη εικόνα και ήχο και οι κάτοχοί τους είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν ένα λογικό ποσό για τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας.
·   Η IPTV έχει οπωσδήποτε πολύ μέλλον, αλλά απευθύνεται σε μικρή μερίδα υποψήφιων συνδρομητών και έχει προς το παρόν μικρή διείσδυση.
·   Τα ελληνικά κανάλια θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε όλους του Έλληνες (έτσι γίνεται στο εξωτερικό με τα ελεύθερα).
·    Από τους υπόλοιπους τρόπους μετάδοσης, η Web TV και τα ιντερνετικά κατεβάσματα έχουν φυσικά… πολύ μέλλον μπροστά τους!
·   Ορισμένες χώρες προσπαθούν σήμερα να ελέγξουν… το ανεξέλεγκτο ίντερνετ. Πόσο εφικτό όμως είναι κάτι τέτοιο όταν υπάρχουν χώρες «απόλυτης ιντερνετικής ελευθερίας», όπου οποιοσδήποτε έλεγχος είναι αδύνατος;
·   Σε 10 χρόνια από σήμερα, το διαδίκτυο θα αποτελεί το πρώτο και πιο διαδεδομένο τρόπο μετάδοσης περιεχομένου βίντεο και τηλεοπτικών καναλιών (με IPTV, Web TV, νόμιμο ή παράνομο ιντερνετικό download).

Οι επίγειες και δορυφορικές μεταδόσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί πάντα θα επιτρέπουν λήψη σε περιοχές που δεν θα καλύπτονται από το… σούπερ γρήγορο ίντερνετ, ενώ για κάποια χρόνια ακόμη θα δίνουν καλύτερη ποιότητα εικόνας, με την δορυφορική να έχει και το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης χωρητικότητας σε αριθμό καναλιών και της δυνατότητας ανάπτυξης πολλών υπηρεσιών υψηλής ευκρίνειας


ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...