Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Μαρτίου 2024 10:15
13 Αυγούστου 2011 14:06

Το χρονικό της High Definition TV

Γράφει: Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης
8d68cb12760dc7aef1c4cd5054a689ea XL aa4bb01c

Featured | Πριν από πολλά χρόνια ο χώρος της τηλεόρασης ταράχτηκε από τη μετάβαση από το VHS στο DVD όπου ακόμα και οι λάτρεις της αναλογικής τεχνολογίας οφείλουν να παραδεχτούν τη διαφορά στην ποιότητα εικόνας και ήχου.. Αντίστοιχη θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την αλλαγή από την ανάλυση SD στην HD και όταν το περιεχόμενο (μεταδιδόμενα κανάλια και τίτλοι ταινιών) φτάσει το επίπεδο του hardware (blu-ray, HD τηλεοράσεις), η SD ανάλυση θα αποτελεί παρελθόν…

Αν δούμε το θέμα από τη σκοπιά των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, τότε είναι σίγουρο ότι ακόμη κι αν δεν υπήρχε ανάγκη για βελτιωμένη εικόνα… αυτή θα έπρεπε να εφευρεθεί, αφού τα εργοστάσια οφείλουν συνεχώς να παράγουν και οι εταιρείες να πουλάνε για να διατηρηθεί τουλάχιστον σταθερός ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης! Στην πράξη βέβαια, το κόλπο δεν πιάνει πάντα, αφού οι «ανάγκες» δεν δημιουργούνται έτσι εύκολα και πολλά νέα τεχνολογικά προϊόντα έχουν αποτύχει παταγωδώς στην αγορά, καθώς δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν έγκαιρα την ανάγκη απόκτησής τους από τους καταναλωτές! Κλασικό παράδειγμα τα… ηχητικά φορμά υψηλής ευκρίνειας (SACD-DVD Audio) που θα μας έδιναν πιστότερο και καλύτερο ήχο και τα οποία τελικά έπεισαν μόνο πολύ μικρή μερίδα φανατικών, ενώ οι περισσότεροι προτίμησαν τα mp3 και τη σχετική… υποβάθμιση της ηχητικής ποιότητας, ακόμη και σε σχέση με τα απλά CD!
Στον τομέα της καλύτερης εικόνας (ή της υψηλής ευκρίνειας, όπως ονομάζεται γενικότερα) υπήρξαν επίσης αρκετές αποτυχημένες απόπειρες στο παρελθόν, που είτε έγιναν σε λάθος χρόνο, είτε με λάθος μέσο (βλέπε D2Mac-HD), αλλά η κυριότερη αιτία της αποτυχίας τους υπήρξε η… μη ύπαρξη του κατάλληλου hardware, δηλαδή των τηλεοράσεων ή των προβολέων που θα καθιστούσαν αναγκαία την υψηλή ευκρίνεια! Σε μία τηλεόραση CRT 29 ιντσών, ακόμη και αν αυτή υποστήριζε υψηλή ευκρίνεια, θα ήταν σίγουρα αρκετά δύσκολο να δεις τη διαφορά στην ποιότητα της εικόνας, ώστε να… ξηλωθείς και να επενδύσεις σε μια πηγή υψηλής ευκρίνειας! Σήμερα όμως, οι τηλεοράσεις έχουν μεγαλώσει, η τεχνολογία (LCD-Plasma) προσφέρει υψηλότερη ανάλυση, οι τιμές των βιντεοπροβολέων έπεσαν σημαντικά και η μεγάλη εικόνα έχει μπει σε αρκετά σπίτια, καθιστώντας πλέον απαραίτητη την πηγή υψηλής ευκρίνειας για την τροφοδοσία και αξιοποίηση του αναλυτικότερου μέσου προβολής! Δεν θα ισχυριστώ ότι… το ρεύμα είναι πλειοψηφικό, καθώς στη χώρα μας υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί που θεωρούν ότι βλέπουν μια χαρά στην 14άρα τηλεόραση από τα 4 μέτρα απόσταση. Η ανάγκη κάλυψης της …νέας «ανάγκης» που έχει δημιουργηθεί είναι εμφανής, αφού το HD κυριαρχεί στο ενδιαφέρον τόσο του αγοραστικού κοινού, όσο και των καταστημάτων. Το πρόβλημα ωστόσο δεν προκύπτει από το hardware (δηλαδή οι συσκευές απεικόνισης HD), όπου υπάρχει πραγματικά πληθώρα και σε τιμές συνεχώς μειούμενες, αλλά το περιεχόμενο, δηλαδή η σχετική έλλειψη παραγωγών υψηλής ευκρίνειας, ικανών να τροφοδοτήσουν επαρκώς τις κατάλληλες συσκευές απεικόνισης! Με τα ελάχιστα πρόσφατα HD κανάλια της NOVA, η Ελληνική HD πραγματικότητα είναι ακόμα πολύ φτωχή. Από την άλλη πλευρά, το HD περιεχόμενο σε κανάλια του εξωτερικού διατίθεται σε πληθώρα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Οι βασικές διαφορές της εικόνας υψηλής ευκρίνειας (HDTV: High Definition TV) σε σχέση με τη συμβατική εικόνα τυπικής ευκρίνειας (SDTV: Standart Definition TV), εντοπίζονται κυρίως στην υψηλότερη ανάλυση της εικόνας, δηλαδή στο μεγαλύτερο αριθμό εικονοστοιχείων που την απαρτίζουν και που φυσικά, όσο περισσότερα είναι, τόσο μεγαλύτερη ευκρίνεια προσδίδουν στην εικόνα, επιτρέποντάς μας να έρθουμε πιο κοντά σε αυτήν και να προσεγγίσουμε την αίσθηση του κινηματογράφου.
Το μέγιστο όριο του αναλογικού συστήματος PAL φτάνει στην καλύτερη περίπτωση την ανάλυση των 768×576 εικονοστοιχείων (με λόγο πλευρών 4:3) και αυτή την ανάλυση ονομάζουμε SDTV. Στην πράξη μάλιστα, το μέγιστο αυτό όριο το πετυχαίνουμε μόνο στα DVD και τις ψηφιακές μεταδόσεις, ενώ στις αναλογικές τηλεοπτικές μεταδόσεις, στο S-VHS και στο VHS πέφτουμε αρκετά χαμηλότερα και δεν υπερβαίνουμε τις 400 γραμμές (αντί 576).
Αν όμως η τηλεόρασή μας είναι τεχνολογίας CRT, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψάξουμε για μεγαλύτερη αναλυτικότητα, αφού αυτή δεν θα υποστηρίζεται από το πάνελ της τηλεόρασής μας (και μάλιστα στα περισσότερα φτηνά μοντέλα τηλεοράσεων, θα έχουμε ακόμη μικρότερη ανάλυση!).
Προχωρώντας στην HDTV θα συναντήσουμε στην πράξη τρία διαφορετικά φορμά:
Πρώτο έρχεται το φορμά 720p (p:progressive) που ονομάζεται στην πράξη HD Ready. Εδώ η αναλυτικότητα της μετάδοσης ή της απεικόνισης φτάνει τα 1280×720 εικονοστοιχεία (σε κάδρο 16:9) με συχνότητα μετάδοσης 50 ή 60 Hz (ανάλογα με την χώρα) και προοδευτική σάρωση. Ο συνολικός αριθμός pixel της οθόνης φτάνει τα 921.600.
Ακολουθεί το φορμά 1080i (i:interlaced), όπου η αναλυτικότητα φτάνει τα 1920×1080 εικονοστοιχία και τα συνολικά τα 207.3000pixels, αλλά με εναλλασσόμενη μετάδοση των μονών και των ζυγών γραμμών. Στις ευρωπαϊκές δορυφορικές μεταδόσεις αυτό είναι το φορμά που υιοθετούν σήμερα τα περισσότερα κανάλια.
Τέλος, έρχεται το ποιοτικότερο όλων 1080p, στο οποίο επίσης η ανάλυση φτάνει τα 1920×1080 εικονοστοιχεία, δηλαδή συνολικά 207.3000pixels, που όμως σαρώνονται ταυτόχρονα με το σύστημα της προοδευτικής σάρωσης. Το φορμά αυτό ονομάζεται και Full HD και οι συσκευές απεικόνισης που το φέρουν οφείλουν να το υποστηρίζουν. Το προτέρημα του 1080p σε σχέση με το 1080i, μπορεί να φανεί κυρίως σε σκηνές με μεγάλες εναλλαγές, όπως αθλητικές μεταδόσεις ή ταινίες με έντονη δράση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η διαφορά του 1080i με το απλό PAL είναι πολύ μεγαλύτερη και σαφώς πιο ορατή!
Γενικός (άγραφος) κανόνας των HDTV μεταδόσεων είναι επίσης ότι η εικόνα πρέπει να είναι ευρεία, με λόγο πλευρών 16:9 (υπάρχουν βέβαια και μεταδόσεις σε 4:3 ή και σε κινηματογραφικό φορμά 2.35:1), ενώ στον ήχο πρέπει να υπάρχει υποστήριξη Dolby Digital 5.1 (ούτε αυτό ισχύει πάντα όμως).
Οι μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας χρησιμοποιούν σήμερα το πρότυπο συμπίεσης MPEG-4 με τον εξελιγμένο αλγόριθμο H.264, που επιτρέπει ποιοτική μετάδοση σε σχετικά περιορισμένο bandwidth (γύρω στα 8Mbit). Όμως οι παλαιότερες μεταδόσεις χρησιμοποιούν ακόμη το MPEG-2, που απαιτεί σαφώς μεγαλύτερο εύρος μπάντας (12-18Mbit στη δορυφορική). Έτσι, το συνολικό σημερινό πρότυπο μετάδοσης προσδιορίζεται από τις προδιαγραφές του DVB-S2, το οποίο πλεονεκτεί σημαντικά στην εξοικονόμηση χώρου σε σχέση με το παλαιότερο στάνταρ DVB-S και για το λόγο αυτό έχει επιλεγεί ακόμη και από μεταδόσεις τυπικής ευκρίνειας, που θέλουν ποιοτικότερη μετάδοση με μεγαλύτερη ακόμη οικονομία χώρου.
Στους νέους δίσκους υψηλής ευκρίνειας (Blu Ray ή HD-DVD) ακολουθείται υψηλότερος ακόμη ρυθμός μετάδοσης και σε συνδυασμό με την προοδευτική σάρωση (1080p) και εφόσον ο δίσκος έχει προσεχθεί σε όλους τους τομείς της δημιουργίας του, η ποιότητα μπορεί να φτάσει στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα.

Απαιτούμενος εξοπλισμός απεικόνισης
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, αν η τηλεόρασή σας είναι τεχνολογίας CRT, τότε δεν έχει κανένα νόημα να ασχοληθείτε με την υψηλή ευκρίνεια, αφού δεν θα έχετε τη δυνατότητα απεικόνισης περισσότερων εικονοστοιχείων από τη στάνταρ ευκρίνεια.
Οι μίνιμουμ προδιαγραφές ενός μέσου απεικόνισης για να δείξει…HD εικόνα, είναι οι προδιαγραφές HD Ready, δηλαδή:
1. Να έχει κάθετη ανάλυση τουλάχιστον 720 γραμμών (το δεύτερο νούμερο στην ανάλυση που δείχνει το εγχειρίδιο της τηλεόρασής σας).
2. Να έχει τουλάχιστον μία αναλογική σύνδεση YUV (Component).
3. Να έχει τουλάχιστον μία ψηφιακή σύνδεση DVI ή HDMI (καλύτερα) με προστασία HDCP.
4. Να μπορεί να απεικονίσει τουλάχιστον περιεχόμενο 720p και 1080i (το δεύτερο, κάνοντας αυτόματα το αναγκαστικό downscale).
Εννοείται πως το ιδεώδες είναι ένα μέσον απεικόνισης Full HD, όπου η κάθετη ανάλυση είναι τουλάχιστον 1080 γραμμές, ενώ το HDMI με HDCP είναι υποχρεωτικό και η απεικόνιση 1080p περιεχομένου δυνατή (για να μην προχωρήσουμε και στις νεότερες προδιαγραφές 24p και σας μπερδέψουμε!). Ακόμα καλύτερα είναι η συσκευή να υποστηρίζει έκδοση HDMI 1.3 όπου συναντάμε πολυκάναλο ήχο.
Τα παραπάνω κριτήρια πληρούνται σήμερα από πολλές τηλεοράσεις τεχνολογίας LCD ή Plasma και από τους περισσότερους βιντεοπροβολείς, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, ενώ οι τιμές πέφτουν συνεχώς. Αν θέλουμε βέβαια να δημιουργήσουμε μία ρεαλιστικότερη κινηματογραφική αίσθηση και να έχουμε πραγματικό Home Cinema, τότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε και ένα αντίστοιχο ηχητικό περιβάλλον με τουλάχιστον 5 ηχεία (2 εμπρός, 2 πίσω, 1 κεντρικό), την πιθανή προσθήκη ενός subwoofer και βέβαια, τουλάχιστον έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή, που θα είναι ταυτόχρονα και το κέντρο διαχείρισης των διαφόρων πηγών εικόνας-ήχου, των μέσων απεικόνισης και των ηχείων που διαθέτουμε.

Πηγές υψηλής ευκρίνειας (
HD)
Αν έχετε ήδη στο σπίτι σας το μέσον απεικόνισης υψηλής ευκρίνειας (τουλάχιστον HD Ready), τότε αυτό που ψάχνετε είναι η πηγή που θα τροφοδοτήσει το μέσο σας, με το περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας!
Δυστυχώς, αν περιμένετε από τα ελληνικά κανάλια να φιλοτιμηθούν να μεταδοθούν σε HD, τότε μάλλον… θα έχετε ξανα-αλλάξει τηλεόραση μέχρις ότου συμβεί αυτό!
Αν θέλετε το απόλυτο στην εικόνα και τον ήχο και αν είστε διατεθειμένοι να πληρώνετε ένα σοβαρό ποσό μηνιαίως για την αγορά τίτλων, τότε μπορείτε να προβείτε στην αγορά ενός Blu Ray Player.
Οι μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας έχουν εμφανιστεί και στην επίγεια τηλεόραση σε ορισμένες χώρες. Στη χώρα μας είχαμε την τύχη φέτος να δούμε μεταδόσεις HD Ready μέσω της ERT HD και ελπίζουμε στο ερχόμενο έτος να αυξηθούν. Στις ίδιες προηγμένες χώρες έχουν εμφανιστεί και μεταδόσεις HD είτε μέσα σε καλωδιακά δίκτυα είτε και σε IPTV πακέτα που παρέχονται από τις ιντερνετικές εταιρείες (τα γνωστά σ’ εμάς Triple Play, αλλά και με μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας). Στη χώρα μας, καλωδιακά δίκτυα δεν έχουμε, όμως το μέλλον της IPTV HD τηλεόρασης φαίνεται ευοίωνο, καθώς ο ανταγωνισμός των παρόχων είναι έντονος σ αυτό το πεδίο και τα δίκτυα οπτικών ινών μεγαλώνουν με ταχύτατους ρυθμούς και γίνονται όλο και πιο αξιόπιστα.
Αυτό που μένει στους …φτωχότερους εξ ημών σήμερα, είναι η δορυφορική HD, καθώς οι δορυφορικές μεταδόσεις θεωρούνται ο καλύτερος και φτηνότερος τρόπος μετάδοσης HD καναλιών, ενώ παρέχουν και ποικιλία προγραμμάτων (π.χ. αθλητικά, ντοκιμαντέρ, ενημέρωση) και όχι μόνο ταινίες.
H ευρωπαϊκή HD δορυφορική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει από το 2004 και παρότι κινήθηκε με αργούς ρυθμούς, βρίσκεται σήμερα σε πάρα πολύ καλό σημείο, καθώς όλα τα ευρωπαϊκά πακέτα έχουν αντιληφθεί την… υποβόσκουσα ζήτηση και σπεύδουν να λανσάρουν HDTV υποπακέτα των καναλιών τους!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...