Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

18 Σεπτεμβρίου 2013 07:06

Edision Optimuss OS1 και OS2

Οι πρώτοι καθαρόαιμοι enigma2 δέκτες της Edision

Γράφει: Παναγιώτης Μαλακούδης
9b8a9e94515880aa764ec4577a4c1fbb XL 5cde7582

Featured | H Edision έχει παρουσιάσει στο παρελθόν δέκτες με ανεπίσημη υποστήριξη στο δημοφιλέστατο λογισμικό enigma2 (Pingulux, Pingulux Plus, κτλ), αλλά είναι η πρώτη φορά που έχουμε για δοκιμή, όχι έναν αλλά δύο δέκτες με επίσημη υποστήριξη enigma2. Πρόκειται για τους Edision Optimuss OS1 και OS2 με τη βασικότερη διαφορά τους να είναι…

H Edision έχει παρουσιάσει στο παρελθόν δέκτες με ανεπίσημη υποστήριξη στο δημοφιλέστατο λογισμικό enigma2 (Pingulux, Pingulux Plus, κτλ), αλλά είναι η πρώτη φορά που έχουμε για δοκιμή, όχι έναν αλλά δύο δέκτες με επίσημη υποστήριξη enigma2. Πρόκειται για τους Edision Optimuss OS1 και OS2 με τη βασικότερη διαφορά τους να είναι στον αριθμό των tuner, όπου ο OS1 έχει ένα και ο OS2 δύο δορυφορικά DVB-S2 tuners.

Οι Edision Optimuss OS1 και OS2 είναι δύο High Definition δορυφορικοί δέκτες Linux με επίσημο λογισμικό enigma2 και Broadcom chipset. Χρησιμοποιούν τον επεξεργαστή BCM7335, που τον έχουμε ξανασυναντήσει στον VU+ Duo. Οι δέκτες υποστηρίζουν PVR δυνατότητες με χρήση εσωτερικού SATA δίσκου 2,5 ιντσών ή εξωτερικού USB δίσκου, με τον OS1 να έρχεται με ένα δορυφορικό DVB-S2 tuner και τον OS2 με δύο, κάνοντάς τον ιδανικό για χρήση PVR.

To hardware

Οι Edision Optimuss OS1 και OS2 ενσωματώνουν τον επεξεργαστή BCM7335 στα 400 MHz, ο οποίος είναι dual-threaded και αποδίδει περίπου 1100 DMIPS. Ο επεξεργαστής είναι επαρκώς γρήγορος για το enigma2 και δεν έχει κάποιο πρόβλημα με την εκτέλεση απαιτητικών plugin, όπως CoolTVGuide, xmltv-import, κτλ. Η χρήση του σύγχρονου συστήματος αρχείων UBIFS στην flash τους, επιτρέπει την πολύ γρήγορη φόρτωση τους. Οι Edision Optimuss OS1 και OS2 έρχονται με 384 ΜΒ RAM, από την οποία είναι διαθέσιμα 140ΜΒ στο λειτουργικό, ενώ κρατούνται 256 ΜΒ μνήμης Flash και 8ΜΒ μνήμης NOR για τον bootloader. Από τα 256 ΜΒ είναι διαθέσιμα περίπου 210 ΜΒ στο λειτουργικό – τα υπόλοιπα καταναλώνει το UBIFS. Τα 210ΜΒ είναι υπέρ αρκετά για το λειτουργικό, το enigma2 και όλα του τα πρόσθετα, ενώ άνετα μπορείτε να φορτώσετε πολλά skins και picons.

Οι Edision Optimuss έρχονται σε κουτί διαστάσεων 260x50x210 για τον OS1 και 270x60x200 για τον OS2, χρώματος μαύρου. Το τροφοδοτικό και στους δύο δέκτες είναι εξωτερικό, έτσι δεν προκαλείται θερμότητα στο εσωτερικό τους, κάνοντάς τους πραγματικά κρύους. Το τηλεχειριστήριο των δύο δεκτών είναι το ίδιο, χρώματος μαύρου και βολικό στο μέγεθος. Στην πρόσοψη του Optimuss OS1 συναντάμε διακόπτες χειρισμού σε διάταξη σταυρού με πλήκτρο ΟΚ στη μέση, αλλά και δύο διακόπτες Menu και Power, δύο LED λειτουργίας, μία θύρα USB και μία θύρα για έξυπνες κάρτες (UCAS). Ο Optimuss OS2 είναι πιο εξοπλισμένος, αφού έρχεται με πέντε διακόπτες χειρισμού (Power, Ch+/-, Vol+/-), μία οθόνη VFD 12 χαρακτήρων, που όμως προς το παρόν αδυνατεί να απεικονίσει ελληνικούς χαρακτήρες, δύο LED λειτουργίας και ένα πορτάκι στα δεξιά που όταν το ανοίξουμε, βλέπουμε μία θύρα για έξυπνες κάρτες (UCAS), μία θύρα CI και μία θύρα USB. Το UCAS των Optimuss είναι απολύτως συμβατό με τα γνωστά emulators και δοκιμάσαμε με επιτυχία τη χρήση καρτών συστημάτων Irdeto και Viaccess με χρήση του CCcam 2.3.0 και του OSCAM.

Σε ό,τι αφορά το Common Interface του Optimuss OS2, υπάρχουν αναφορές στο διαδίκτυο πως είναι συμβατό με CI+, αλλά αυτή η συμβατότητα προς το παρόν επιβεβαιώνεται μόνο για το CI+ module της γερμανικής πλατφόρμας HD+. Εμείς δοκιμάσαμε το CI+ module της Smit για το πακέτο Digiturk Euro, το οποίο όμως δεν αναγνωρίστηκε.

Το πίσω μέρος των Edision Optimuss είναι παρόμοιο. Και οι δύο έρχονται με έναν κεντρικό διακόπτη On/Off, με ψηφιακή θύρα HDMI 1.3, αναλογική έξοδο Video composite, οπτική ψηφιακή SPDIF έξοδο ήχου, αναλογικές εξόδους ήχου RCA, δύο θύρες USB, θύρα δικτύου ethernet 100Mbps και σειραϊκή θύρα RS-232. Ο Optimuss OS2 έχει επιπλέον μία έξοδο συνιστωσών (Component) YPrPb. Στις θύρες USB μπορεί να συνδεθεί USB memory stick, USB WiFi stick ώστε να αποκτήσει ασύρματη πρόσβαση, USB σκληρού δίσκου, κτλ. Προς το παρόν δεν υποστηρίζεται η δυνατότητα χρήσης USB DVB-T tuners.

Το δορυφορικό tuner των Optimuss είναι ενσωματωμένο στην πλακέτα και το chipset προέρχεται από την Broadcom (αναφέρεται ως BCM7335). Ο Optimuss OS1 έχει ένα DVB-S2 δορυφορικό tuner, ενώ ο Optimuss OS2 έχει δύο DVB-S2 δορυφορικά tuner, με δυνατότητα εσωτερικού loop-through για την περίπτωση που δεν έχουμε twin LNB. Η ευαισθησία του tuner είναι πολύ καλή. Σε οριακές λήψεις στο κεραιοσύστημα της δοκιμής το tuner απέδωσε πολύ καλά, ενώ δοκιμάστηκε σε χαμηλά και ψηλά symbol rates με πολύ καλά αποτελέσματα. Σε πολύ χαμηλά (μικρότερα του 2000) symbol rates δεν μπόρεσε να συντονίσει. Σε όλες τις συχνότητες το tuner έδειξε μέτριο χρόνο λοκαρίσματος με συνέπεια τη σχετικά αργή εναλλαγή καναλιών (περίπου 2 sec σε FTA κανάλια). Η συμβατότητά του με το DiSEqC 1.2 V-box positioner (και actuator) του συστήματός μας ήταν άψογη, ενώ το ίδιο άψογη ήταν και η συμβατότητά του με τις εντολές DiSEqC 1.1. Ο δέκτης δεν υποστηρίζει blind scan. Η ευαισθησία είναι κορυφαία, αφού κατάφερε να κλειδώσει το πολύ ασθενές σήμα του Channel 4 από τον Astra 1Ν.

Η ποιότητα απεικόνισης των Optimuss είναι πολύ καλή. Σε κανάλια απλής ευκρίνειας, ο scaler / deinterlacer βελτιώνει αρκετά την ποιότητα εικόνας, ενώ στα κανάλια υψηλής ευκρίνειας η εικόνα είναι κορυφαία. Οι Optimuss αναφέρουν πως υποστηρίζουν 1080p, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στα 24/25/30 Hz και δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιούμε αυτή τη ρύθμιση για παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Auto-Resolution plugin, ώστε οι Optimuss να στέλνουν πάντα τη φυσική ανάλυση και να αναλαμβάνει το upscaling/deinterlacing το προβολικό σας σύστημα.

Λογισμικό

Οι Edision Optimuss OS1 και OS2 έρχονται με το επίσημο λογισμικό που περιλαμβάνει τους οδηγούς, τον linux πυρήνα και το enigma2 με όλα τα υποστηρικτικά αρχεία του (python, κτλ), το οποίο είναι μία παραλλαγή (fork) του OpenPLI 3.0, που ονομάζεται OpenPLI 4D. Η έκδοση του Linux που χρησιμοποιείται είναι η 3.5.3, αρκετά σύγχρονη και έτσι περιλαμβάνει υποστήριξη από αρκετά USB Wi-Fi stick. Οι δέκτες υποστηρίζονται επίσημα από την OpenATV, η οποία είναι μέλος του oe-alliance. Υποστήριξη των δεκτών παρέχεται από το φόρουμ www.sat-soft.net/forum, στο οποίο θα βρούμε και δοκιμαστικές ανεπίσημες εκδόσεις από τις ομάδες SifTeam, OpenVIX και OpenPLI 4D. Εμείς δοκιμάσαμε τους δέκτες με το OpenATV. Η αναβάθμιση του λογισμικού γίνεται πολύ εύκολα, με τη χρήση ενός USB stick φορμαρισμένου σε FAT32, το οποίο εισάγουμε στην μπροστινή θύρα USB, ενώ ο δέκτης είναι κλειστός. Τα αρχεία του image τα αποσυμπιέζουμε στο φάκελο ρίζας (root) και δημιουργείται έτσι ο φάκελος update/optimussos1/cfe για τους OS1 και update/optimussos2/cfe για τους OS2. Αφού τοποθετήσουμε το USB stick στο δέκτη, τον ανοίγουμε και κρατάμε πατημένο το OK (για τους OS1) ή το Power (για τους OS2) για 10 δευτερόλεπτα, οπότε και ξεκινά η αναβάθμιση. Η διαδικασία δεν κρατά περισσότερο από 2-3 λεπτά.

3D OSD display – HDMI CEC

Οι Edision Optimuss OS1 και OS2 φαίνεται να υποστηρίζουν τη δυνατότητα απεικόνισης των μενού του δέκτη (OSD) κατά τη λειτουργία τους σε 3D mode. Το plugin OSD 3D setup επιτρέπει τη ρύθμιση του OSD είτε σε ρυθμό side-by-side, είτε στο μη χρησιμοποιούμενο ως τώρα σε δορυφορικές μεταδόσεις top-bottom. Παρόλα αυτά, αν και υπάρχουν οι επιλογές στο /proc/stb και το κατάλληλο πρόσθετο, προς το παρόν η δυνατότητα δεν λειτουργεί. Ενδεχομένως να διορθωθεί σε επόμενη έκδοση των οδηγών. Οι δέκτες είναι συμβατοί με το πρωτόκολλο HDMI CEC για την αμφίδρομη επικοινωνία με τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν και μπορούν να ξυπνούν την τηλεόραση από αναμονή, να ελέγχουν την έντασή της, κτλ.

Media player

Το τμήμα αναπαραγωγής πολυμεσικών αρχείων είναι πολύ καλό. Οι Edision Optimuss μπορούν να αναπαράγουν αρχεία MKV με H.264/AVC περιεχόμενο, AVI με DIVX/XVID περιεχόμενο, MP3, ήχο από AAC, AC3, MPG, ΑΑC+, AAC-HE, αλλά και DTS. Μπορούν να αναπαράγουν DVD, αν συνδεθεί εξωτερικό DVD-ROM σε USB, ενώ χάρη στην πολύ ταχύτατη λειτουργία της θύρας Εthernet είναι εύκολο να αναπαράγουν αρχεία κατευθείαν από τους σκληρούς δίσκους Η/Υ στο δίκτυο. Υποστηρίζουν τη δυνατότητα για DTS passthrough μέσω του SPDIF και του HDMI, αλλά και δυνατότητα DTS downmix (μετατροπή δηλαδή του πολυκάναλου DTS ήχου σε στερεοφωνικό PCM, για αναπαραγωγή του στην TV). Oι Edision Optimuss υποστηρίζουν 1080p@24Hz μέσω του autoresolution plugin, κάτι που είναι απαραίτητο για την ομαλή αναπαραγωγή των HD αρχείων MKV. Υποστηρίζουν ελληνικούς υπότιτλους, αν αυτοί είναι σε κωδικοσελίδα UTF8. Δεν υποστηρίζουν HD audio φορμά (π.χ. Dolby TrueHD), ούτε καν σε pass-through λειτουργία.

{gallery}10432{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...