Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

19 Νοεμβρίου 2010 03:00

Unaohm AP 301

Γρήγορο φάσμα και… HD!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
565b1e1bb1e978b64d02ee140ef206aa XL d9c7c86e

Το Unaohm AP 301 είναι ένα πληρέστατο σύγχρονο όργανο που συμβαδίζει τόσο με την επίγεια ψηφιακή όσο και με τη δορυφορική HD εποχή. Από την πρώτη επαφή όμως με το πεδιόμετρο, ξεχωρίζει αμέσως η φωτεινότατη LCD οθόνη του και ο λεπτομερής και γρήγορος αναλυτής φάσματος.

Ό,τι είναι ελεύθερο, έχει και εικόνα! Αυτός είναι ο “κανόνας” που ακολουθεί το Unaohm AP 301, έχοντας τη δυνατότητα να απεικονίσει αναλογικά, επίγεια ψηφιακά και FTA δορυφορικά SD και HD προγράμματα. Ένας ακόμα τομέας τον οποίο θέλει να καλύψει πλήρως το Unaohm, είναι αυτός των μετρήσεων, διαθέτοντας από παλμό συγχρονισμού αναλογικών σημάτων, έως Noise Margin και MER ψηφιακών. Προτού προχωρήσουμε στην λεπτομερή ανάλυση του πληθωρικού πεδιομέτρου, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε ορισμένες λεπτομέρειες που μας έκαναν θετική εντύπωση:

  • Ενιαίος αναλυτής φάσματος από 45MHz-2150MHz. Η αλλαγή από την επίγεια μπάντα στη δορυφορική γίνεται αυτόματα καθώς ξεπερνάμε το συχνοτικό όριο, γυρίζοντας τον κέρσορα στο πεδίο των συχνοτήτων. (Υπάρχει δυνατότητα υποστήριξης και καναλιού επιστροφής 5-65MHz).

  • Φωτεινότατη οθόνη και έντονα καλαίσθητα γραφικά. Η εργασία στο Unaohm γίνεται ευκολότερη χάρη στην πολύ φωτεινή LCD οθόνη του, ιδιαίτερα στον αναλυτή φάσματος.

  • Γρήγορος και ευκρινέστατος αναλυτής φάσματος.

  • Εύκολη αλλαγή μεταξύ αναλογικών/ψηφιακών και δορυφορικών/επίγειων σημάτων.

 

Αναλυτής Φάσματος

Ανάμεσα στα αρκετά ισχυρά σημεία του πεδιομέτρου, ο αναλυτής φάσματος είναι αυτός που κατά τη γνώμη μας ξεχωρίζει. Το φάσμα του Unaohm είναι αρκετά “ζωηρό” και ταυτόχρονα αναλυτικό χωρίς την ανάγκη επιλογής διαφορετικών καταστάσεων (modes). Σε αυτό συμβάλλει κατά πολύ η πολύ φωτεινή LCD οθόνη των 5.7 ιντσών, με τα έντονα χρώματά της.

Ακόμη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που κάνει τη χρήση του αναλυτή φάσματος ευκολότερη είναι η άμεση αλλαγή μεταξύ των διαφορετικών καταστάσεων. Η εναλλαγή μετρήσεων από αναλογικά σε ψηφιακά σήματα γίνεται άμεσα μέσω ενός πλήκτρου. Αντίστοιχα εύκολα γίνεται η μετάβαση από την επίγεια στη δορυφορική μπάντα, είτε μέσω πλήκτρου είτε απλά με τη συχνοτική μετακίνηση του κέρσορα, αφού το όργανο αυτόματα μεταπηδά από τη μια μπάντα στην άλλη.

Στον άξονα των συχνοτήτων μπορούμε να κινηθούμε μέσω συχνότητας, μέσω καναλιού, είτε μέσω transponder (όταν πρόκειται για δορυφορικά προγράμματα). Οι αλλαγές μπορούν να γίνονται βηματικά μέσω του ρότορα ή μέσω εισαγωγής τιμής από το πληκτρολόγιο.

Αυτό που θα μπορούσε να είναι ευκολότερο είναι η ρύθμιση του span και της στάθμης αναφοράς. Για τη ρύθμιση του span πρέπει να ανακαλέσουμε το βασικό μενού του οργάνου και να επιλέξουμε ανάμεσα στις 8 default καταστάσεις. Η ρύθμιση της στάθμης αναφοράς γίνεται με την εισαγωγή εξασθένησης, είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα, μέσω αντίστοιχου πλήκτρου που ενεργοποιεί την επιλογή και τη χρήση του ρότορα.

 

Αναλογικά επίγεια σήματα

Παρά την ψηφιακή του, σύγχρονη, ταυτότητα, το Unaohm διατηρεί ορισμένα “αναλογικά” στοιχεία. Αφήνοντας τον αναλυτή φάσματος, επιλέγουμε το μενού των αναλογικών μετρήσεων, μέσω του αντίστοιχου πλήκτρου στην πρόσοψη. Η οθόνη των αναλογικών μετρήσεων περιλαμβάνει:

  • Εικόνα αναλογικού προγράμματος: Η εναλλαγή των προγραμμάτων και της εικόνας γίνεται ταχύτατα κατά την αλλαγή με τον ρότορα.

  • Παλμός συγχρονισμού: Στα αριστερά της εικόνας προβάλλεται ο πολύ χρήσιμος σε ορισμένες περιπτώσεις, παλμός συγχρονισμού.

  • Μπάρα στάθμης: Στην πάνω πλευρά της οθόνης προβάλλεται μπάρα μέτρησης στάθμης με ταχύτατη απόκριση.

  • Στο κάτω μέρος της οθόνης παραμένει η μπάρα που συναντάμε σε όλες τις καταστάσεις του οργάνου, προβάλλοντας τη συχνότητα, το κανάλι, τη στάθμη σήματος, την τάση και την εξασθένιση, ανάλογα τις επιλογές του χρήστη.

  • C/N και V/A: Πατώντας το πλήκτρο MENU, εμφανίζεται επιπρόσθετη καρτέλα στα δεξιά της οθόνης με μετρήσεις αναλογίας A/V και C/N. Μάλιστα, η μέτρηση C/N μπορεί να γίνεται με χειροκίνητη επιλογή του σήματος θορύβου είτε αυτόματα.

 

Ψηφιακά επίγεια σήματα

Διαθέτοντας δέκτη DVB-T, αλλά και αποκωδικοποιητή MPEG-2 και MPEG-4, το όργανο μπορεί να μετρήσει και να προβάλλει εικόνα στα επίγεια ψηφιακά κανάλια της Digea και της ERT Digital. Για να περάσουμε στις ψηφιακές μετρήσεις αρκεί να πατήσουμε το πλήκτρο DIGI. Η οθόνη ψηφιακών επίγειων μετρήσεων περιλαμβάνει σε μια προβολή όλες τις παρακάτω πληροφορίες συγκεντρωμένες:

  • BER: Ένδειξη BER και μπάρα που εναλλάσσει χρώματα καθώς το σήμα αυξομειώνεται.

  • NM και MER: Ένδειξη Noise Margin για την ποιότητα λήψης και MER για την ποιότητα σήματος, με μπάρα που εναλλάσσει χρώματα, καθώς το σήμα αυξομειώνεται.

  • CSI: Ποσοστιαία ένδειξη Channel Status Information για το ποσό των χαλασμένων σημάτων (παρεμβολές, κτλ.). Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό CSI, τόσο χειρότερη είναι η επίγεια ψηφιακή λήψη.

  • AER: Μέσω του πλήκτρου MENU μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη μέτρηση Impulse Response, σε ξεχωριστή φυσικά οθόνη.

 

Επιλέγοντας το πλήκτρο TV, προχωράμε στην προβολή εικόνας των ψηφιακών σημάτων. Εάν υπάρχει το κατάλληλο σήμα, το πεδιόμετρο διαβάζει αυτόματα τον πίνακα NIT και προβάλλει τη λίστα του μπουκέτου, δίνοντας τη δυνατότητα να επιλέξουμε το πρόγραμμα που θέλουμε να δούμε. Πατώντας επιπρόσθετα το πλήκτρο MENU, εμφανίζεται μια πολύ χρήσιμη μπάρα παράλληλα με την εικόνα του προγράμματος, που προβάλλει εν συντομία τις ψηφιακές μετρήσεις και ορισμένες πληροφορίες για το κανάλι. Μέσω της μπάρας μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε διάφανη ή όχι την κάτω μπάρα με τη συχνότητα, το κανάλι, τη στάθμη, κτλ., που έχουμε σε όλες τις καταστάσεις του πεδιομέτρου, έχοντας έτσι πλήρη εικόνα του εκάστοτε προγράμματος.

 

Δορυφορικά σήματα – DVBS/S2

Το Unaohm AP 301 είναι HD και έχει τη δυνατότητα να προβάλλει ελεύθερα δορυφορικά προγράμματα DVB-S2 στην οθόνη του, όπως φυσικά και SD. Τη λειτουργία του αναλυτή φάσματος την εξετάσαμε προηγουμένως, ωστόσο αξίζει να προσθέσουμε ότι στα δορυφορικά σήματα είναι πολύ βολική η περιήγηση στο φάσμα μέσω Transponder. Αφότου επιλέξουμε τον επιθυμητό δορυφόρο, το όργανο μέσω των αποθηκευμένων στοιχείων στη μνήμη του, δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης μέσω TP, προβάλλοντας το όνομα του παρόχου και αλλάζοντας αυτόματα την εκάστοτε πόλωση. Στην οθόνη των μετρήσεων έχουμε τις παρακάτω ενδείξεις:

  • ΒΕR. Ένδειξη BER πριν και μετά τον Viterbi με προβολή μπάρας με εναλλαγή χρωμάτων.

  • NM και MER. Noise Margin και MER με μπάρα εναλλαγής χρωμάτων.

  • CFO. Η μέτρηση Center Frequency Offset δείχνει την παρέκκλιση της συχνότητας συντονισμού από την πραγματική συχνότητα του φέροντος σήματος.

  • PWR Index. Η ένδειξη αυτή ακολουθείται από τα μηνύματα OK, High και Low, προβάλλοντας πληροφορία για τη στάθμη του σήματος.

 

Περιφερειακές λειτουργίες

Για την επικοινωνία με περιφερειακό εξοπλισμό, το Unaohm υποστηρίζει πρωτόκολλα DiSEqC 1.1, 1.2, 2.0 και λειτουργία SCR (Unicable). Στην εφαρμογή Data Logger μπορεί να αποθηκεύσει 5 πλάνα με 50 προγράμματα το καθένα, για συνολικά 1.500 μετρήσεις. Για τη σύνδεση με τον υπολογιστή διαθέτει θύρες RS-232 και USB, ενώ μέσω θύρας SCART μπορεί να δεχθεί και να αποδώσει RGB είσοδο/έξοδο. Το μέγεθος και το βάρος του οργάνου είναι κατάλληλο για μεταφορά στην ταράτσα. Η μπαταρία του Li-Ion παρέχει αρκετά μεγάλη αυτονομία, που ανέρχεται στις 4 ώρες.

 

Με μια ματιά

Εύρος συχνοτήτων: 45-2150MHz (προαιρετικό κανάλι επιστροφής 5-65MHz)

Στάθμη σημάτων εισόδου: 20 έως 130dBμV

Οθόνη: Έγχρωμη LCD 5,7″

Επεξεργασία σημάτων: Αναλογικά, Ψηφιακά COFDM/DVB-T, Δορυφορικά QPSK DVB-S/S2.

Αποκωδικοποίηση: MPEG-2/4

Μετρήσεις αναλογικών επίγειων σημάτων: Στάθμη, Παλμός συγχρονισμού, C/N, A/V.

Μετρήσεις ψηφιακών σημάτων: NM, MER, BER, Impulse Response (COFDM), CSI (COFDM), CFO (QPSK/8PSK).

Βοηθητικές είσοδοι/έξοδοι: RS-232 και USB για σύνδεση με PC, Scart για RGB είσοδο/έξοδο σήματος.

Πρωτόκολλα επικοινωνίας: DiSEqC 1.1, 1.2, 2.0, SCR

Data Logger: 5 πλάνα 50 προγραμμάτων το καθένα, 1.500 μετρήσεις.

Μπαταρία: Li-Ion 16V/4.5Ah, μέγιστης αυτονομίας 4 ωρών.

Διαστάσεις (ΒxΥxΜ): 110x250x250mm (βάθος, ύψος, μήκος)

Η γνώμη μας: Πληρέστατο πεδιόμετρο με αρκετά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει. Πολύ καλός αναλυτής φάσματος, πληρότητα μετρήσεων και φωτεινότατη οθόνη, είναι μερικά από τα highlights του οργάνου. Ο τρόπος χρήσης του διαφέρει από τους συνηθισμένους και ίσως δυσκολέψει στην αρχή, αλλά όταν τον κατανοήσετε μπορείτε να κάνετε άνετα και γρήγορα τη δουλειά σας.

 

Highlights

01. Πολύ χρήσιμη η μετακίνηση στον αναλυτή φάσματος μέσω ψηφιακού TP στα δορυφορικά προγράμματα.

02. Πληρέστατη οθόνη μετρήσεων σε αναλογικά κανάλια.

03. Προβολή εικόνας σε επίγεια ψηφιακά MPEG-2/4. Δυνατότητα προβολής εικόνας με ταυτόχρονη παρουσίαση στήλης με μετρήσεις.

04. Μετρήσεις επίγειων ψηφιακών προγραμμάτων σε μια οθόνη.

05. Αυτόματη αναγνώριση ψηφιακού μπουκέτου και προβολή των στοιχείων του πίνακα NIT.

06. Προβολή εικόνας σε δορυφορικά HD προγράμματα.

07. Μετρήσεις δορυφορικών ψηφιακών σημάτων σε μια οθόνη.

08. Επιλογή διάφανης προβολής της κάτω μπάρας για πλήρη παρουσίαση εικόνας.

09. Μέτρηση Equalizer Response σε επίγεια ψηφιακά σήματα.

 

info

, info@onetrade.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...