Skip to main content
20 Νοεμβρίου 2013 05:45

PVR δέκτης Technicolor DSI 810

Ο νέος δέκτης PVR του OTE TV

Γράφει: Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης
6cdff6c78de76c95f801714852eecee0 XL 6c1e9e09

Featured | Με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τα πλάνα και συνολικά σε λίγο περισσότερo από 2 χρόνια από το ξεκίνημα του πακέτου, κατέφθασε ο νέος δορυφορικός δέκτης του OTE TV, ικανός για εγγραφές προγραμμάτων μέσω timeshift, EPG και χρονοπρογραμματισμό, ενώ προσεχώς θα αποκτήσει και άλλες ενδιαφέρουσες λειτουργίες…

Με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τα πλάνα και συνολικά σε λίγο περισσότερο από 2 χρόνια από το ξεκίνημα του πακέτου, κατέφθασε ο νέος δορυφορικός δέκτης του OTE TV, ικανός για εγγραφές προγραμμάτων μέσω timeshift, EPG και χρονοπρογραμματισμό, ενώ προσεχώς θα αποκτήσει και άλλες ενδιαφέρουσες λειτουργίες. Πρόκειται για το μοντέλο DSI-810 της Technicolor (πρώην Thomson), ο οποίος μάλιστα διαθέτει δύο tuner, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε ένα πρόγραμμα, ενώ γράφετε ένα άλλο.

Το όλο πακέτο κατέφθασε σε πολυτελή συσκευασία, αφού εκτός από το τηλεχειριστήριο, τα 2 εγχειρίδια λειτουργίας (οδηγός χρήσης – εγχειρίδιο χρήσης) και το πολυτελές διαφημιστικό των υπηρεσιών, περιλαμβάνει όλα τα καλώδια που μπορεί να χρειαστούμε, για να συνδέσουμε το δέκτη (HDMI, Scart, Ethernet). Η συνδρομητική κάρτα βρισκόταν στην υποδοχή της, στο δεξί πλαϊνό του δέκτη, με το τσιπάκι να κοιτάζει προς τα κάτω, ενώ οι διαστάσεις του δέκτη είναι ελαφρά μεγαλύτερες από αυτές του προηγούμενο μοντέλου, γεγονός λογικό, αν σκεφτούμε ότι στο εσωτερικό του φιλοξενεί και έναν σκληρό δίσκο 320GB.

{gallery}9929_1{/gallery}

Η πρόσοψη του δέκτη διαθέτει στο αριστερό κομμάτι την οθονούλα που δείχνει το κανάλι ή την ώρα και τις λυχνίες εγγραφής (R κόκκινο) και αναμονής (ενεργός=πράσινο, σε αναμονή=κόκκινο, παθητική αναμονή=πορτοκαλί). Στο… κεντροδεξιό τμήμα υπάρχουν τα βασικά πλήκτρα χειρισμού (επαρκή και για πλήρη χειρισμό χωρίς τηλεκοντρόλ), ενώ το πίσω μέρος διαθέτει τις εισόδους των δύο tuner, έξοδο HDMI, Scart, ψηφιακή οπτική έξοδο ήχου, ψηφιακή ομοαξονική έξοδο ήχου, αναλογική έξοδο ήχου L&R, θύρα RJ-45 (Ethernet, για μελλοντική χρήση), θύρα USB (για μελλοντική χρήση) και είσοδο τροφοδοσίας DC 12V.

Το τηλεχειριστήριο είναι απολύτως όμοιο με αυτό του προηγούμενου μοντέλου, ενώ -όπως διαπιστώσαμε- και το τροφοδοτικό είναι ακριβώς ίδιο.

Ρυθμίσεις

Συνδέσαμε τον δέκτη με το LNB στον Eurobird 9A – 9E με το 60αρι πιάτο, στη θέση του προηγούμενου μοντέλου και μάλιστα με το παλιό τροφοδοτικό. Αρχικά… δεν πήραμε σήμα, καθώς θεωρήσαμε ως βασική είσοδο σήματος την εξωτερική, ενώ είναι η εσωτερική. Με τη σωστή σύνδεση τα κανάλια του πακέτου εμφανίστηκαν μόνα τους στη λίστα καναλιών, όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, καθώς ο δέκτης αντιλήφθηκε σήμα από το σωστό δορυφόρο (η default ρύθμιση του DiSEqC είναι σε θέση A, κάτι που σημαίνει πως ο δέκτης θα πάρει έτσι κι αλλιώς σήμα, αν αυτό προέρχεται από την πρώτη θύρα ενδεχόμενου διακόπτη ή αν δεν υπάρχει καθόλου διακόπτης DiSEqC).

Συνήθως η κάρτα ενεργοποιείται μόνη της το πολύ σε 30 λεπτά, αν όμως αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να καλέσετε το 13888 και να δώσετε τα στοιχεία της συνδρομής σας, ώστε να γίνει η ενεργοποίηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο νέος οδηγός χρήσης που παρέχεται δεν είναι μόνο πολυτελέστατος αλλά και αναλυτικότατος, σε ό,τι αφορά τις επιμέρους ρυθμίσεις του δέκτη (π.χ. κλείδωμα καναλιών – γονικός έλεγχος, λίστα αγαπημένων, ρυθμίσεις εγκατάστασης ή χρήστη).

Η βασική διαφορά από τα παλαιότερα μοντέλα σε ό,τι αφορά την «αισθητική» είναι τα σαφώς πιο καλαίσθητα μενού, στα οποία κυριαρχεί το μπλε αντί του μαύρου, καθώς και η προσθήκη της ανάλυσης εξόδου οθόνης στα 1080p, αρκεί βέβαια να υποστηρίζεται και από την τηλεόρασή σας (να έχετε δηλαδή Full HD TV).

Οι λοιπές ρυθμίσεις και παραμετροποιήσεις παραμένουν ολόιδιες και με τα δύο παλιά μοντέλα, με εξαίρεση βέβαια όσα αφορούν τις εγγραφές που θα αναφέρουμε παρακάτω. Εννοείται πως όλα όσα αφορούν ρυθμίσεις βρίσκονται στις υποεπιλογές του πλήκτρου Menu.

PVR

Ο εσωτερικός σκληρός δίσκος του δέκτη έχει συνολική χωρητικότητα 320 GB, από τα οποία όμως είναι διαθέσιμα για εγγραφές τα 250 GB, που αντιστοιχούν περίπου σε 181 ώρες εγγραφών (ο υπολειπόμενος χρόνος αναγράφεται πάντα, όταν πατώντας το πλήκτρο PVR ελέγχουμε τις εγγραφές που έχουμε κάνει και επιλέγουμε κάποια για να δούμε). Τα υπόλοιπα 70 GB θα διατεθούν σε προσεχείς υπηρεσίες, όπως cinema on demand από έναν αριθμό επιλεγμένων ταινιών που θα αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο, ενώ στα πλάνα του πακέτου βρίσκεται και η ενοποίηση των υπηρεσιών connx tv – ote tv για τους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας ΟΤΕ.

Με το που ξεκινήσαμε τη χρήση του δέκτη εμφανίστηκε ένα αναδυόμενο μενού, που μας ρωτούσε αν θέλουμε να γίνει διαμόρφωση του σκληρού δίσκου του δέκτη. Απαντήσαμε ναι και η διαμόρφωση κράτησε ελάχιστο χρόνο. Στο σχετικό μενού έχετε πρόσβαση και από τις ρυθμίσεις συστήματος.

Επίσης, στις αρχικές ρυθμίσεις συστήματος του δέκτη, εφόσον επιλέξετε στη ρύθμιση LNB την επιλογή 1 LNB, θα σας αναδυθεί ένα ακόμη μενού, που θα σας ζητεί να επιβεβαιώσετε ότι δέχεστε πως οι εγγραφές και η ταυτόχρονη παρακολούθηση άλλου καναλιού θα γίνονται μόνο από τα κανάλια της υπηρεσίας ΟΤΕ TV (στην πράξη και από τα ελεύθερα κανάλια κάθετης πόλωσης στις 9Ε). Με τη θετική επιβεβαίωση ενεργοποιείται ο εσωτερικός βρόγχος (ενσωματωμένο εσωτερικό splitter) του αποκωδικοποιητή και απενεργοποιείται η δευτερεύουσα δορυφορική είσοδος Sat 2 IN και έτσι μπορείτε να γράφετε ένα κανάλι της υπηρεσίας, ενώ παρακολουθείτε ένα άλλο.

Η πιο απλή εγγραφή γίνεται πατώντας το κόκκινο μπουτόν R του τηλεκοντρόλ, με το οποίο ξεκινά άμεσα η εγγραφή του προγράμματος που παρακολουθούμε, ενώ αν πατήσουμε για δεύτερη φορά το ίδιο μπουτόν, σταματά η εγγραφή που ξεκινήσαμε (αφού επιβεβαιώσουμε ότι θέλουμε να σταματήσει). Άμεσο ξεκίνημα εγγραφής γίνεται και μέσα από τον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (από το πλήκτρο EPG), μέσω του οποίου επιτυγχάνεται πολύ εύκολα και ο χρονοπρογραμματισμός εγγραφών, αφού επιλέξουμε μελλοντικό πρόγραμμα για εγγραφή. Σε κάθε περίπτωση πάντως μάς επιτρέπεται μόνο μία εγγραφή καναλιού την ίδια χρονική στιγμή, ενώ εμείς μπορούμε να βλέπουμε άλλο πρόγραμμα.

Το timeshift (ετεροχρονισμένη θέαση) είναι μία ευκολία που παρέχουν και πολλά PVR της αγοράς και ενεργοποιείται άμεσα όταν πατήσουμε το πλήκτρο Pause (II),ενώ παρακολουθούμε κάποιο ζωντανό πρόγραμμα, όταν π.χ. χτυπήσει το τηλέφωνο. Μόλις είμαστε πάλι ελεύθεροι, πατάμε το πλήκτρο Play και συνεχίζουμε τη θέαση από το σημείο στο οποίο την αφήσαμε, ενώ ο σκληρός δίσκος συνεχίζει την εγγραφή μέχρι το τέλος του προγράμματος (μπορούμε και να επιταχύνουμε τη θέαση, αν θέλουμε, με τα πλήκτρα forward ή να γυρίσουμε πίσω με τα back forward).

Επίσης, υπάρχει και ειδική λειτουργία για την αυτόματη εγγραφή όλων των επεισοδίων του ίδιου κύκλου μιας σειράς που παρακολουθείτε. Για το σκοπό αυτό πατάτε το κίτρινο πλήκτρο στον ηλεκτρονικό οδηγό, ενώ υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της προστασίας διαγραφής με το μπλε πλήκτρο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε περισσότερες από δύο εγγραφές ταυτόχρονα (θα μπορείτε να παρακολουθείτε την μία από αυτές ζωντανά). Αν γράφοντας δύο προγράμματα θελήσετε να δείτε ένα τρίτο, ο δέκτης θα εμφανίσει ένα αναδυόμενο μενού, που θα σας υποχρεώσει να σταματήσετε τη μία εγγραφή, αν θέλετε να δείτε τρίτο πρόγραμμα.

Για πειραματισμό δοκιμάσαμε και αναλογική εγγραφή σε εξωτερικό PVR Recorder από τη θύρα Scart του δέκτη και πρέπει να πούμε ότι σε όλα τα αθλητικά κανάλια OTESport… φάγαμε πόρτα, δηλαδή το Macrovision ενεργοποιούνταν και η εγγραφή σταματούσε, ενώ στα υπόλοιπα κανάλια (HD-SD) δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Τιμοκατάλογος της υπηρεσίας και των υποπακέτων

Το κόστος της υπηρεσίας PVR είναι 4 ευρώ τον μήνα επιπλέον του κόστους του υποπακέτου που έχει επιλέξει ο χρήστης, δηλαδή στην ουσία πρόκειται για «μακροχρόνια μίσθωση» του δέκτη, ο οποίος διατίθεται δωρεάν σε όσους συνδρομητές (παλιούς ή νέους) τον ζητήσουν, με δέσμευση 12μηνης συνδρομής (για τους νέους) ή με απλή αντικατάσταση του Kaon και την αύξηση των 4 ευρώ για τους παλιούς. Επίσης ο δέκτης διαθέτει ισόβια εγγύηση και σε οποιαδήποτε βλάβη (είτε του σκληρού δίσκου, είτε του δέκτη) αντικαθίσταται δωρεάν. Τα πλήρη τιμολόγια των υπηρεσιών του πακέτου υπάρχουν στη διεύθυνση http://otetv.ote.gr/portal/page/portal/OTETV/pricelist/housingPackets

Όπως θα δείτε, οι τιμές ξεκινούν από 14,90 ευρώ το μήνα για το φτηνότερο υποπακέτο family pack για τους συνδρομητές τηλεφωνίας/ίντερνετ ΟΤΕ και καταλήγουν στα 27,38 ευρώ το μήνα για το full pack σε μη συνδρομητές ΟΤΕ. Σ’ αυτά θα προσθέσετε τα 4 ευρώ το μήνα για τον δέκτη με το σκληρό δίσκο και άλλα 7,90 ευρώ, αν επιθυμείτε και τα ερωτικά κανάλια του πακέτου.

Στη διεύθυνση http://otetv.ote.gr/portal/page/portal/OTETV/Channels/Channels θα βρείτε (πολύ αναλυτικά) τα κανάλια των διαφόρων υποπακέτων.

Τεχνικά

Η συνδρομητική κάρτα σε σύστημα NDS 4 είναι παντρεμένη με τον δέκτη του συνδρομητή και δεν υπάρχει τρόπος να παίξει σε δέκτη της ελεύθερης αγοράς (ούτε καν σε ίδιο δέκτη άλλου συνδρομητή), που σημαίνει ότι αν θέλετε να βλέπετε στο εξοχικό σας, θα πρέπει να μεταφέρετε δέκτη και κάρτα. Τεχνική υποστήριξη στους συνδρομητές, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία ή αλλαγή στο επίπεδο συνδρομής, παρέχεται από το 13888.

{gallery}9929_2{/gallery}

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Eurobird 9A – 9Ε 12.111V, 12.149V, 12.226V, 12.265V, 12.380V NDS – Videoguard 720×576 (κανάλια SD) και 1920×1080 (1080i, κανάλια HD)

  • Oteshop, Γερμανός

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...