Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2 Ιανουαρίου 2011 03:00

Η τεχνολογία που δίνει "ζωή" στο κινητό κάτοπτρο!

Γράφει: Αργύρης Νομικός
c742bdf24bd6a8eb9f537ca12b4c6f7c XL 939a1d17

Featured | Το κινητό κάτοπτρο είναι το όνειρο του κάθε δορυφορομανή, αφού όσα συστήματα πολλαπλών σταθερών λήψεων και να διαθέτει μια ταράτσα, πάντα θα υπάρχει κάποια κενή …τροχιακή θέση! Η καλύτερη λύση για να μη μείνει ο χρήστης ποτέ ξεκρέμαστος είναι να “σπάσει” την ακινησία και να δώσει …ζωή στο κάτοπτρό του! Με ποιο τρόπο; Θα το δούμε παρακάτω…

Η σωστή δορυφορική λήψη είναι συνώνυμη με την εγκατάσταση κινητού κατόπτρου. Δεν νομίζουμε να υπάρχει άνθρωπος στο χώρο μας, ο οποίος, κάποια στιγμή δεν αναρωτήθηκε τι κανάλια έχει ο Turksat ή τι μπορεί άραγε να δει στο Nilesat. Αυτού του τύπου οι απορίες θα οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, το… χομπίστα των δορυφόρων, στην απόφαση, να σπάσει… τα δεσμά της ακινησίας και να…. σαρώσει τη ζώνη Clarke. Σε αυτό το σημείο, αναμφίβολα, θα καταφύγει στους ειδικούς για την πρώτη εγκατάσταση. Γρήγορα όμως θα διαπιστώσει, ότι στη δορυφορική λήψη δεν υπάρχει… μονιμότητα και θα αναγκαστεί να βάλει και τη δική του πινελιά.
Στο σημερινό «Ξεκινώντας», θα εξηγήσουμε τους διαφορετικούς τύπους κίνησης κατόπτρου και τις βασικές συνδεσμολογίες και ρυθμίσεις που χρειάζονται, για να μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει σωστά.
 
Κίνηση με το πρωτόκολλο DiSEqC 1.2
Το DiSEqC (Digital Satellite Equipment Control) είναι ένα πρωτόκολλο (σύνολο εντολών) επικοινωνίας δέκτη-κεραίας. Η ιδέα του DiSEqC είναι να χρησιμοποιηθεί το καλώδιο της καθόδου, ώστε να μεταφερθούν εντολές από το δέκτη στα LNBs και στο μοτέρ. Το πρωτόκολλο ξεκίνησε με την έκδοση 1.0, που αποτελεί την απλούστερη μορφή και επιτρέπει χρήση 4 LNBs (μέσω switch), επομένως και τη λήψη τεσσάρων δορυφόρων, με συνδυασμό σταθερών κατόπτρων. Η έκδοση DiSEqC 1.1 επέτρεψε την κλιμακωτή επέκταση του πρωτοκόλλου 1.0 τέσσερις φορές, έτσι ώστε να μπορούμε να συνδυάσουμε 4 ανεξάρτητους διακόπτες  DiSEqC σε έναν κοινό και να δεχθούμε σήμα από 16 διαφορετικά LNBs, εξασφαλίζοντας έτσι λήψη 16 δορυφόρων.
Είναι φανερό ότι οι δύο πρώτες εκδόσεις του DiSEqC, αφορούσαν μόνο λειτουργία switching (μετάβασης), σε διαφορετικά LNBs. H έκδοση 1.2 όμως, πρόσθεσε και την κίνηση. Το DiSEqC 1.2 δίνει δυνατότητα χρήσης μοτέρ για κίνηση μικρών αλουμινένιων πιάτων (μέχρι 1.2m), απευθείας από το δέκτη, μέσω της καθόδου της κεραίας, χωρίς χρήση πρόσθετης τροφοδοσίας ή πρόσθετου καλωδίου. Φυσικά, το μοτέρ πρέπει να δέχεται εντολές DiSEqC 1.2.
 
Η συνδεσμολογία και οι ρυθμίσεις
Η συνδεσμολογία της εγκατάστασης είναι απλούστατη (το δύσκολο είναι η ρύθμιση του τόξου κίνησης). Πρώτα- πρώτα, στηρίζουμε σταθερά το μοτέρ στη βάση στήριξης και εν συνεχεία στηρίζουμε το κάτοπτρο στον ειδικό κινούμενο βραχίονα του μοτέρ. Συνδέουμε το LNB του κατόπτρου στην είσοδο LNB του μοτέρ και την κάθοδο της κεραίας στην έξοδο LNB του μοτέρ. Συνδέουμε την άλλη άκρη της καθόδου στην είσοδο κεραίας του δέκτη και είμαστε έτοιμοι από πλευρά εγκατάστασης.
Στη συνέχεια, πρέπει να ρυθμίσουμε το δέκτη. Είναι προφανές ότι ο δέκτης πρέπει να υποστηρίζει πρωτόκολλο DiSEqC 1.2 (πλέον υποστηρίζουν όλοι).
Στο μενού ρυθμίσεις κεραίας και στην επιλογή DiSEqC, πρέπει να επιλέξουμε 1.2 ή κίνηση ή μοτέρ (διαφέρει η ονοματολογία από δέκτη σε δέκτη). Με την επιλογή μας αυτή, ενεργοποιούμε τη λειτουργία του DiSEqC 1.2. Πατώντας (συνήθως) ΟΚ, εμφανίζεται ένα δεύτερο μενού, το οποίο αφορά τις ρυθμίσεις DiSEqC. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι συνήθως «μέγεθος βήματος», «κίνηση ανά βήμα», «συνεχόμενη κίνηση» και «ρύθμιση ορίων». Θα ξεκινήσουμε από το τέλος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να ρυθμίσουμε τα όρια. Οδηγούμε το κάτοπτρο (πατώντας συνεχόμενη κίνηση) στην ανατολικότερη θέση του και πατάμε «θέσε ανατολικό όριο». Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τη δυτικότερη θέση και πατάμε «θέσε δυτικό όριο». Στη συνέχεια, πρέπει να ανιχνεύσουμε τους δορυφόρους του τόξου μας. Κινώντας το κάτοπτρο, παρακολουθούμε την ένδειξη σήματος του LNB, σε κάποιο συγκεκριμένο δορυφόρο και μόλις έχουμε ικανοποιητικό σήμα, αποθηκεύουμε το δορυφόρο σε μια θέση μνήμης. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, για όλους τους δορυφόρους του τόξου. Σε κάποιους δέκτες, οι δημοφιλείς δορυφόροι είναι ήδη αποθηκευμένοι σε κάποιες θέσεις μνήμης. Μπορούμε να κρατήσουμε αυτή τη θέση ή να την αλλάξουμε χειροκίνητα. Οι ρυθμίσεις βήματος, αφορούν κίνηση κατόπτρου με βήμα. Αν επιλέξουμε μεγάλο βήμα (π.χ. 10) έχουμε ταχύτερη κίνηση, αλλά μπορεί εύκολα να προσπεράσουμε κάποιο δορυφόρο. Συνήθως, οι δέκτες είναι προρυθμισμένοι σε μικρό βήμα  (2 ή 3) και αυτό είναι σωστότερο.

Το
USALS
Είπαμε παραπάνω, ότι η δυσκολία στο μεγάλο κεφάλαιο που ονομάζεται κινητό κάτοπτρο, δεν είναι η συνδεσμολογία ή οι ρυθμίσεις στο δέκτη, αλλά η εύρεση του τόξου τροχιάς.
Γι αυτόν το λόγο, η  τεχνική προσπάθεια της Stab (κατασκευαστής του DiSEqC μαζί με την Eutelsat) στράφηκε στην επίλυση προβλημάτων, που αφορούσαν την εγκατάσταση συστημάτων, βασισμένων στο DiSEqC. Έτσι λοιπόν, η Stab παρουσίασε τη λύση USALS (Universal Satellite Automatic Location System) για να λύσει τα χέρια των αρχαρίων (αλλά και των τεχνικών), από τη δύσκολη και επίπονη δουλειά της εύρεσης και αποθήκευσης πολλαπλών τροχιακών θέσεων (τόξου), με βάση το DiSEqC.
To USALS, είναι ένα σύστημα υπολογισμού, που επιτρέπει τον αυτόματο προσδιορισμό της θέσης ενός δορυφόρου σε τροχιά, με προσέγγιση 0.1ο
Το USALS είναι ένα πρόγραμμα και ΟΧΙ πρωτόκολλο επικοινωνίας, εναλλακτικό του DiSEqC. Στην πραγματικότητα, σε συνεργασία με το DiSEqC 1.2, χρησιμοποιεί την εντολή «Πήγαινε στη γωνιακή θέση xx» και αυτή είναι και η μόνη DiSEqC εντολή που χρειάζεται. Το USALS υπολογίζει τη θέση κάθε «ορατού» δορυφόρου, με βάση το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του τόπου εγκατάστασης και αποφασίζει την κατεύθυνση της περιστροφής. Τα πλεονεκτήματα του USALS είναι, ότι μετά την εύρεση ενός δορυφόρου και την εισαγωγή των σωστών στοιχείων (τροχιακή θέση, γεωγραφικό μήκος και πλάτος), όλοι οι άλλοι υπολογίζονται αυτόματα. Σε περίπτωση ύπαρξης νέου δορυφόρου, αρκεί να εισαχθεί στο σύστημα το όνομά του και η νέα τροχιακή του θέση και το κάτοπτρο θα στραφεί σε αυτόν, οδηγούμενο από το πρόγραμμα.
 
Κίνηση με actuator και positioner
Αν φυσικά κάποιος επιθυμεί να κινήσει μεγαλύτερο κάτοπτρο (μεγαλύτερο από 1.2m) ή, πολύ απλά, επιθυμεί να… απαλλαγεί από το DiSEqC, υπάρχει η κλασική λύση κίνησης με actuator και positioner. To actuator, είναι ένας συνδυασμός μοτέρ και οδηγού (σωλήνα) κίνησης. Διακρίνονται σε απλά (Regular) και βαρέως τύπου (Heavy) και μετρώνται σε ίντσες, ανάλογα με το μήκος του σωλήνα-οδηγού, που κινεί το κάτοπτρο. Τα actuators χρειάζονται (όπως όλα τα μοτέρ) τάση για να λειτουργήσουν, την οποία όμως δεν παίρνουν από το δέκτη, αλλά από μια εξωτερική συσκευή, που ονομάζεται positioner. Τα positioners έχουν διπλό ρόλο. Αφ’ ενός, στέλνουν τάση στο μοτέρ για να κινηθεί και αφ’ ετέρου απομνημονεύουν θέσεις δορυφόρων και ορίζουν τα όρια της κίνησης. Είναι λογικό, ότι η επικοινωνία actuator και positioner δεν γίνεται πλέον μέσω της καθόδου κεραίας (όπως στο DiSEqC), αλλά χρειάζεται πρόσθετο καλώδιο τροφοδοσίας. Το καλώδιο είναι διπλό, αφού εκτός από το μοτέρ, χρειάζονται τροφοδοσία και οι ειδικοί αισθητήρες (sensors), που καταλαβαίνουν τις εντολές πλοήγησης από το positioner (όρια, μνήμες κ.λπ.).
 
Η συνδεσμολογία και οι ρυθμίσεις
Η συνδεσμολογία δεν είναι τόσο απλή, όσο στην περίπτωση του DiSEqC 1.2. Η στήριξη του κατόπτρου γίνεται σε ξεχωριστή βάση στήριξης και το actuator αναλαμβάνει απλά την κίνηση ανατολικά και δυτικά. Πρώτα-πρώτα. πρέπει να προσέξουμε τη θέση σύνδεσης κάτοπτρου με το σωλήνα-οδηγό του actuator. Συνήθως, γίνεται στη μέση του μήκους του σωλήνα, (για να έχουμε εξίσου κίνηση δεξιά-αριστερά), αλλά αν επιθυμούμε περισσότερη κίνηση προς μία κατεύθυνση, θα πρέπει να «βιδώσουμε» λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω. Το LNB της κεραίας συνδέεται απευθείας μέσω της καθόδου, με την είσοδο κεραίας του δέκτη, αφού η κάθοδος σε αυτή την περίπτωση, είναι αμέτοχη στην υπόθεση κίνησης. Το positioner συνδέεται μέσω του καλωδίου τροφοδοσίας με το μοτέρ. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερα καλώδια (δύο ζεύγη θετικό-αρνητικό). Προσοχή χρειάζεται αφενός στη συνδεσμολογία των καλωδίων του μοτέρ, στη θέση του μοτέρ και των αισθητήρων, στη θέση sensor – και αφετέρου, στην πολικότητα (θετικό-θετικό, αρνητικό-αρνητικό). Αν όλα έχουν γίνει σωστά και το κάτοπτρο είναι σωστά ρυθμισμένο στο τόξο, πρέπει να συνεχίσουμε με τις ρυθμίσεις… σαλονιού.
Ο δέκτης δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη ρύθμιση (εξαιρώ το… Dreambox), αφού, αν στις ρυθμίσεις κεραίας θέσουμε σταθερό LNB (σαν να είχαμε μια σταθερή κεραία), το σύστημα θα δουλέψει μια χαρά. Οι ρυθμίσεις στο positioner, αφορούν αφενός τον ορισμό ορίων και αφετέρου την απομνημόνευση των δορυφόρων στις θέσεις μνήμης του. Και εδώ, κινώντας το κάτοπτρο από το positioner, παρακολουθούμε την ένδειξη σήματος του LNB (στο δέκτη) σε κάποιο συγκεκριμένο δορυφόρο και μόλις έχουμε ικανοποιητικό σήμα, αποθηκεύουμε το δορυφόρο σε μια θέση μνήμης του positioner. Θα σταθώ και εδώ στον ορισμό των ορίων, για να επισημάνω για μια ακόμη φορά, τη σημασία τους. Πολλά μεγάλα κάτοπτρα με actuator, υποφέρουν από την ασθένεια του… «κρεμάσματος» και τα όρια βοηθούν να μη συμβεί αυτό. Όταν λέμε «κρέμασμα» για ένα κάτοπτρο, εννοούμε ότι στα άκρα της τροχιάς, το actuator δεν μπορεί να συγκρατήσει το βάρος του κατόπτρου και αυτό… πέφτει ανεξέλεγκτα, μέχρι το όριο της βάσης στήριξης. Αν το κάτοπτρο κρεμάσει, δεν δέχεται καμία εντολή από το positioner και έτσι χρειάζεται… σήκωμα και επανάληψη όλης της διαδικασίας ρυθμίσεων, από την αρχή. Η λύση στο κρέμασμα είναι ή η αγορά ενός μεγαλύτερου και βαρύτερου actuator (που θα μπορεί να συγκρατεί το βάρος του κατόπτρου) ή η ρύθμιση ορίων, πριν τη θέση… «κρεμάσματος». Είναι λογικό φυσικά, ότι με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να χάσουμε κάποιους δορυφόρους στα άκρα της τροχιάς.
 
Συνδυαστική κίνηση
Το μεγάλο πλεονέκτημα κίνησης κατόπτρου με actuator, είναι ότι δεν περιοριζόμαστε στη διάμετρο των 1,2m. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα, είναι, ότι (κατά τη γνώμη μας) οι ρυθμίσεις του positioner (αν όλα έχουν γίνει σωστά στην ταράτσα), είναι απλούστερες από τις ρυθμίσεις DiSEqC 1.2. Τα μεγάλα μειονεκτήματα είναι, φυσικά, η ύπαρξη δεύτερου καλωδίου και το γεγονός ότι σε αλλαγή καναλιού που βρίσκεται σε άλλο δορυφόρο, πρέπει να αναζητήσουμε το κοντρόλ του positioner, αφού δεν μπορούμε να δώσουμε εντολή από το κοντρόλ του δέκτη στο μοτέρ (όπως με το DiSEqC 1.2).
 
Το Vbox-II
Μια ενδιάμεση λύση είναι το Vbox-II. Το Vbox-II είναι ένα DiSEqC positioner. Το πλεονέκτημά του, όμως, είναι ότι μπορεί να μεταφράζει τις εντολές DiSEqC 1.2 που στέλνει ο δέκτης, σε τάση που καταλαβαίνει το actuator.  Me αυτόν τον τρόπο, λύνουμε το πρόβλημα των δύο κοντρόλ, αφού με το κοντρόλ του δέκτη μπορούμε να βρεθούμε στο αγαπημένο μας κανάλι, σε όποιο δορυφόρο κι αν βρίσκεται. Φυσικά, δεν λύνεται το πρόβλημα του πρόσθετου καλωδίου, αφού το actuator χρειάζεται υποχρεωτικά δική του τροφοδοσία.
 
Η συνδεσμολογία και οι ρυθμίσεις
Το Vbox-II για να υλοποιήσει την ουσιαστική του διαφορά από τα άλλα positioners, έχει επιπρόσθετα είσοδο και έξοδο κεραίας. Σε γενικές γραμμές, η συνδεσμολογία του Vbox-II δεν διαφέρει από τη συνδεσμολογία που περιγράψαμε ανωτέρω. Υπάρχει μόνο μια ουσιαστική διαφορά. Οδηγούμε την κάθοδο από το LNB στην είσοδο κεραίας του Vbox-II και συνδέουμε την έξοδο κεραίας του, με την είσοδο του δέκτη. Παρεμβάλλουμε δηλαδή, στην ουσία, το Vbox-II, μεταξύ δέκτη και LNB.
Οι ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε δέκτη και Vbox-II, είναι ακριβώς ίδιες με τις ανεξάρτητες ρυθμίσεις, που περιγράφηκαν παραπάνω. Ό,τι είπαμε στην περίπτωση του DiSEqC, ισχύουν για τις ρυθμίσεις του δέκτη και ό,τι αναφέραμε για το positioner, ισχύουν για το Vbox-II. Με μια μικρή λεπτομέρεια. Οι δύο ρυθμίσεις πρέπει να είναι απόλυτα συγχρονισμένες. Εκεί δηλαδή που θα θέσουμε τα όρια στο δέκτη, πρέπει να θέσουμε και τα όρια στο Vbox-II, όπως φυσικά. στις ίδιες θέσεις πρέπει να θέσουμε και τους δορυφόρους. Θεωρητικά, σε κάθε φυσική θέση κατόπτρου που αντιστοιχεί σε κάποιο δορυφόρο, πρέπει να κάνουμε μία ρύθμιση για το δέκτη και μία για το Vbox-II. Αυτά λέει η θεωρία, αλλά το Vbox-II προσφέρει αυτοματοποίηση και σε αυτήν τη διαδικασία. Αν το Vbox-II είναι συνδεδεμένο στο δέκτη, όλες οι ρυθμίσεις γίνονται μέσω του τηλεχειριστηρίου του δέκτη, όπως αναφέραμε στην περίπτωση του DiSEqC. Οι ρυθμίσεις αυτές (όρια, αποθήκευση δορυφόρων κ.λπ.) περνούν αυτόματα και στο Vbox-II, απλοποιώντας έτσι σημαντικά τη διαδικασία. Ορισμένοι μάλιστα δέκτες, υποστηρίζουν και λειτουργία (εντολή) επαναπροσδιορισμού θέσεων. Φυσικά, αν κάτι πάει στραβά, τίποτα δεν μας εμποδίζει να κινήσουμε το κάτοπτρο μέσω του τηλεχειριστηρίου του Vbox-II (ανεξάρτητα από το δέκτη).
 
Συμπερασματικά
Όλα όσα αναφέραμε, θεωρούμε ότι μπορούν να υλοποιηθούν από τον οποιονδήποτε και το μόνο που χρειάζεται είναι να το αποφασίσει. Κανείς δεν γεννήθηκε «παντογνώστης» και επειδή κάποτε και εμείς είμαστε νεοεισερχόμενοι στο χώρο, αναγκαστήκαμε πολλές φορές να κάνουμε μόνοι μας όλες αυτές τις ρυθμίσεις. Φυσικά, οι πρώτες μας προσπάθειες δεν είχαν τη ροή που εμφανίζει….αυτό το κείμενο, αλλά διακοπτόντουσαν συχνά από διάφορα μικροπροβλήματα. Τα μικρά προβλήματα θα υπάρξουν, δεν συγκρίνονται όμως με την αίσθηση του να απολαμβάνεις τη δορυφορική πανδαισία, γνωρίζοντας ότι μπορείς να αλλάξεις ό,τι θέλεις, χωρίς να αναζητείς….εξωτερική βοήθεια. Γιαυτό, σαν συμπέρασμα, έχουμε μία και μόνο προτροπή. Τολμήστε το!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...