Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Μαρτίου 2024 10:15
27 Νοεμβρίου 2010 03:00

"Κλειδωμένο" περιεχόμενο

Κρυπτογράφηση δορυφορικών μεταδόσεων

Γράφει: Αργύρης Νομικός
f2baf2f828e0be5c85be346d167df454 XL f7eae5f9

Featured | Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του δορυφορικού δέκτη είναι το σύστημα αποκρυπτογράφησης που διαθέτει. Κι αυτό γιατί σχεδόν όλες οι σημαντικές εκπομπές, ταινίες, αθλητικά κτλ., είναι πλέον “κλειδωμένες”.

Πίσω από τις εντυπωσιακές δορυφορικές εκπομπές, κρύβονται προφανώς, οικονομικά συμφέροντα. Σε αντίθεση με την επίγεια ιδιωτική τηλεόραση της χώρας μας που τα έσοδά της προκύπτουν από τις αμέτρητες διαφημίσεις, στη δορυφορική τηλεόραση προκύπτουν από τις συνδρομές. Για να εξασφαλίσουν αυτά τα έσοδα, οι παροχείς δορυφορικού περιεχομένου “κλειδώνουν” τις εκπομπές τους.

Scrambling και Encryption
Ένα Conditional Access σύστημα, αποτελείται από δύο βασικά υποσυστήματα, ένα σύστημα κωδικοποίησης (scrambling) και ένα σύστημα κρυπτογράφησης (encryption). Η κωδικοποίηση (scrambling) αφορά την τεχνική, με την οποία, τα bits του MPEG σήματος αλλάζουν σειρά, ώστε να μη γίνονται κατανοητά από έναν απλό δέκτη. Η αλλαγή της θέσης των bit, γίνεται με κάποιο μαθηματικό αλγόριθμο κι αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ακριβείς, στην επίδραση του μαθηματικού αλγόριθμου στο σήμα, θα πρέπει να θυμηθούμε την πραγματική ερμηνεία της λέξης scramble, που στα ελληνικά αποδίδεται καλύτερα με τη λέξη «ανακάτεμα».
Σε δεύτερο επίπεδο, η κρυπτογράφηση αφορά την πρόσθετη προστασία του «κωδικοποιημένου» σήματος. Κρυπτογράφηση ονομάζεται η διαδικασία, με την οποία προστατεύονται τα μυστικά κλειδιά που περιέχονται στην κωδικοποίηση και επιτρέπουν στον αποκωδικοποιητή που βρίσκεται στο δέκτη να δουλέψει. Το «κλειδί κωδικοποίησης» (scrambler key), που ονομάζεται και «control word» (λέξη ελέγχου), αποστέλλεται σε κρυπτογραφημένη μορφή, σε ένα πακέτο δεδομένων, που ονομάζεται  ECM (Entitlement Control Message).
Οι μέθοδοι κρυπτογράφησης των παροχέων, στηρίζονται σε μαθηματικούς αλγόριθμους υψηλής ασφαλείας (AES) και αρκετοί έχουν τη βάση τους στους μαθηματικούς πίνακες κρυπτογράφησης Hash (Hash Tables). Οι μέθοδοι κωδικοποίησης (scrambling) διαφέρουν και έτσι έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές προτάσεις κωδικοποίησης-κρυπτογράφησης, που υπόσχονται ασφάλεια στα «πολύτιμα» δεδομένα των παροχέων.
Πολλές εταιρείες ασφάλειας δεδομένων, έχουν δημιουργήσει τέτοια συστήματα κωδικοποίησης-κρυπτογράφησης και γι αυτό το λόγο υπάρχουν περισσότερα από ένα συστήματα στο δορυφορικό στερέωμα. Τα κυριότερα, είναι το Irdeto, το Viaccess, το Seca/Mediaguard, το Nagravision, το NDS/ Videoguard, το Biss, το Conax, το Firecrypt κ.λπ., και στα περισσότερα, υπάρχουν περισσότερες από μία εκδόσεις.
Το CAM, οι θύρες CI και τα UCAS
Ο δέκτης, για να μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει ένα σύστημα, θα πρέπει να διαθέτει με κάποιο τρόπο τον αποκωδικοποιητή του συστήματος. Αυτός, συνήθως βρίσκεται σε κάποιο CAM (Conditional Access Module), το οποίο μπορεί να είναι είτε ενσωματωμένο στο δέκτη είτε εξωτερικό πρόσθετο. Στη δεύτερη περίπτωση, ο δέκτης θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον μία θύρα για την εισαγωγή του CAM. Αυτή η θύρα ονομάζεται CI (Common Interface ή κοινή διεπαφή). Κάθε επίσημο (ακόμα και τα ενσωματωμένα) CAM, έχει την πληροφορία κωδικοποίησης του συστήματος και στην τιμή του περιλαμβάνονται τα δικαιώματα της εταιρείας, που έχει δημιουργήσει το σύστημα. Στην αγορά, όμως, κυκλοφορούν επίσης πολλά CAM τύπου UCAS, τα οποία περιέχουν αποκωδικοποιητή περισσότερων συστημάτων, γι αυτό και μπορούν να συνεργαστούν με τις κάρτες περισσοτέρων συστημάτων και όχι μόνο. Η χρήση τέτοιων CAM, ακόμα και για «ανάγνωση» της επίσημης «έξυπνης» κάρτας κάποιου παροχέα, είναι παράνομη, αφού δεν περιλαμβάνει τα πνευματικά δικαιώματα των εταιριών κρυπτογράφησης. Παρακάτω όμως, θα εξετάσουμε ακόμα μεγαλύτερες παρανομίες, που μπορούν να προκύψουν από τη χρήση τέτοιων CAM.

Η «έξυπνη κάρτα»
Η «έξυπνη κάρτα», αποτελείται από έναν επεξεργαστή και τη μνήμη. Ο επεξεργαστής περιέχει ένα πρόγραμμα (software), το οποίο επικοινωνεί με το CAM και αναζητεί τα δεδομένα που χρειάζεται (κλειδιά, πίνακες κλπ) στη μνήμη της κάρτας. Η μνήμη της κάρτας αναβαθμίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με νέα κλειδιά, τα οποία αποστέλλονται με σήμα από το δορυφόρο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Auto Update (Αυτόματη Αναβάθμιση) της κάρτας.
Διαδικασία αποκρυπτογράφησης
Το σύστημα  Conditional Access του δέκτη, θα αποκρυπτογραφήσει τη λέξη ελέγχου, που βρίσκεται στο ECM, μόνο αν πάρει την εξουσιοδότηση να το κάνει. Η εξουσιοδότηση στο δέκτη αποστέλλεται σε ένα άλλο πακέτο δεδομένων, που ονομάζεται EMM (Entitlement Management Message).
Ας ακολουθήσουμε όμως τη διαδρομή ενός σήματος, για να δούμε πώς ακριβώς δουλεύει το σύστημα. Όταν ένα κωδικοποιημένο πακέτο φθάνει στο δέκτη, περνάει πρώτα από το CAM. Το CAM ελέγχει σε πρώτη φάση την πληροφορία αρχής του σήματος. Στην αρχή κάθε πακέτου TS (Transport Stream), που στέλνεται από το δορυφόρο, υπάρχει ένα πεδίο 2-bit, που ονομάζεται TSF (Transport Stream Flag). Αν η τιμή του TSF είναι 0 ή 1, αυτό σημαίνει μη κωδικοποιημένο σήμα και το CAM το στέλνει αμέσως στο δέκτη για αποπολύπλεξη και προβολή, αν όμως η τιμή είναι 2 ή 3, τότε το CAM περιμένει τα κλειδιά, για να συνεχίσει τη διαδικασία της αποκωδικοποίησης. Το CAM αρχίζει τότε επικοινωνία με την «έξυπνη κάρτα» του συστήματος, για να ταυτοποιήσει τα κλειδιά που βρίσκονται στους πίνακες EMM και ECM. Αν παρακολουθήσουμε την επικοινωνία CAM-κάρτας με έναν παλμογράφο, θα δούμε μια ροή δεδομένων, κάθε 1-2 δευτερόλεπτα. Τα δεδομένα προέρχονται από το CAM, που ζητάει από την κάρτα, ταυτοποίηση των κλειδιών. Αυτό εξηγεί και το γεγονός, ότι, αν βγάλουμε την κάρτα από το CAM, το σήμα θα συνεχίσει να προβάλλεται για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι το CAM να ξαναζητήσει κλειδιά, τα οποία, φυσικά, αν δεν βρει, θα σταματήσει τη διαδικασία αποκωδικοποίησης και το αποτέλεσμα θα είναι μια «μαύρη οθόνη».
Παράνομη αποκρυπτογράφηση με emulator
Επειδή δεν μας αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλοί δέκτες και πολλά CAMs τύπου UCAS, που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, διαθέτουν σύστημα παράνομης αποκρυπτογράφησης. Αυτό, το πετυχαίνουν με κάποιο προσομοιωτή emulator του συστήματος, που βρίσκεται σαν ενσωματωμένο ή πρόσθετο software στο λειτουργικό τους. Φυσικά, είναι δυνατή η ενσωμάτωση περισσότερων emulators, αλλά και των κλειδιών του κάθε συστήματος, έτσι ώστε να «αποκωδικοποιούνται» περισσότεροι από ένας παροχείς. Είναι φυσικά περιττό να πούμε, ότι η χρήση τέτοιου λογισμικού είναι άκρως παράνομη και διώκεται ποινικά.
Οι δέκτες με ενσωματωμένο emulator
Υπάρχουν αρκετοί δέκτες στην αγορά σήμερα (ακόμα και….FTA), οι οποίοι μπορούν να δεχθούν παράνομα στο λειτουργικό τους emulators και κλειδιά. Οι δέκτες αυτοί, αποκαλούνται στη γλώσσα των hackers…πατσαρισμένοι. Ένας πατσαρισμένος δέκτης, δεν χρειάζεται ούτε CAM, ούτε έξυπνη κάρτα για να…. «αποκρυπτογραφήσει». Φυσικά, δεν μπορεί να «αποκρυπτογραφήσει» τα πάντα, αλλά μόνο τα συστήματα που έχουν ήδη… «σπάσει» από τους Hackers και οι «προσομοιωτές» έχουν συμπεριληφθεί στο λειτουργικό. Οι πατσαρισμένοι δέκτες πολλές φορές χάνουν ένα μέρος των δυνατοτήτων τους ή αντιμετωπίζουν απρόβλεπτα προβλήματα λειτουργίας, όπως για παράδειγμα, την αδυναμία downloading καναλιών από κάποιους Transponders ή την αδυναμία σωστής λειτουργίας του DiSEqC κ.λπ. Η… αναβάθμιση του δέκτη με παράνομο λογισμικό, καταστρέφει την εγγύησή του και πολλοί δέκτες έχουν καταλήξει στο καλάθι των αχρήστων, μέσα από τέτοιες διαδικασίες. Φυσικά, τα κλειδιά αλλάζουν συχνά από τους παροχείς, πολλές φορές αλλάζει και ο τρόπος κωδικοποίησης-κρυπτογράφησης, γι’ αυτό και η… «αναβάθμιση» θα πρέπει να είναι διαρκής και πολλές φορές σε ημερήσια βάση. Σε όλες τις περιπτώσεις, για να αλλάξει το λογισμικό, χρειάζεται σύνδεση και χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και ειδικά παράνομα προγράμματα, αφού καμία εκπομπή ΟΤΑ δεν αναβαθμίζει το δέκτη μέσω δορυφόρου, με τέτοιο λογισμικό.
Τα UCAS με ενσωματωμένο emulator
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τα UCAS. Με «ειδικό» λογισμικό, μπορούν και αυτά να ενσωματώσουν emulators και κλειδιά και να χρησιμοποιηθούν για παράνομη αποκρυπτογράφηση. Φυσικά και εδώ ισχύουν τα ίδια πράγματα, αφού οι αλλαγές που επιχειρούν οι παροχείς για να προστατευθούν από την πειρατεία, είναι πολλές και το ολοκαίνουριο λογισμικό που μας εγκατέστησε χθες ο… «ειδικός», με αντίτιμο 10 ευρώ, μπορεί να είναι άχρηστο την επόμενη ημέρα. Πρέπει ακόμα να αναφέρουμε, ότι, για τον προγραμματισμό των CAMs, απαιτείται ειδικός hardware εξοπλισμός και ότι όλα τα CAMs δεν προγραμματίζονται με τον ίδιο τρόπο.
Οι παράνομες κάρτες
Πολλές φορές επίσης, η παράνομη αποκρυπτογράφηση γίνεται με παράνομες κάρτες, οι οποίες λειτουργούν λίγο-πολύ όπως οι επίσημες, με τη διαφορά ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μπορούν να αναβαθμίσουν αυτόματα τα κλειδιά ή τις αλλαγές του συστήματος και γι’ αυτό χρειάζονται και αυτές χειροκίνητο «επαναπρογραμματισμό», μέσω υπολογιστή, με ειδικές συσκευές. Για να μπορέσει να «διαβάσει» κάποιος δέκτης μια παράνομη κάρτα, θα πρέπει να διαθέτει είτε CI και να χρησιμοποιηθεί παράλληλα κάποιο UCAS ή ενσωματωμένο πατσαρισμένο CAM σε UCAS (συνήθως πατσάρονται τα Conax CAMs).
Cardsharing…
Επίσημος καλεσμένος στο “πάρτι” της παρανομίας, είναι βέβαια, το Cardsharing. Εν συντομία, από το δορυφορικό κάτοπτρο λαμβάνεται το κρυπτογραφημένο περιεχόμενο και μέσω του διαδικτύου, από παράνομους Servers, δέχεται ο δικτυακός δέκτης ή η κάρτα PC, τα κλειδιά και λειτουργεί πλέον σα να περιλαμβάνει την smartcard. Όσο και εάν ακούγεται πολύπλοκη διαδικασία (που είναι), πάντα βασίζεται στους παραπάνω κανόνες. Όπως σε κάθε σύστημα αποκρυπτογράφησης, έτσι και στο Cardsharing είναι απαραίτητο ένα CAM, του οποίου το ρόλο αναλαμβάνει ένα emulator.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...