Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 496
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

18 Σεπτεμβρίου 2013 07:18

A/V & HDMI DVB-T Modulators

Το απόλυτο trend του 2013 στο χώρο της TV!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
1d174d4db06be32923e0a166d682059f XL 9d42881f

Featured | Πιο προσιτοί από ποτέ, οι διαμορφωτές DVB-T έρχονται να προτείνουν νέες λύσεις σε επαγγελματίες και ιδιώτες, βασισμένες στην ποιοτική μετάδοση μιας πηγής μέσω της επίγειας ψηφιακής τεχνολογίας. Είτε πρόκειται για πηγή SD, είτε για HD, υπάρχουν πλέον οι κατάλληλες μονάδες για να διαμορφωθεί σε κανάλι DVB-T και να τροφοδοτήσει το ομοαξονικό δίκτυο ενός ξενοδοχείου…

Πιο προσιτοί από ποτέ, οι διαμορφωτές DVB-T έρχονται να προτείνουν νέες λύσεις σε επαγγελματίες και ιδιώτες, βασισμένες στην ποιοτική μετάδοση μιας πηγής μέσω της επίγειας ψηφιακής τεχνολογίας. Είτε πρόκειται για πηγή SD, είτε για HD, υπάρχουν πλέον οι κατάλληλες μονάδες για να διαμορφωθεί σε κανάλι DVB-T και να τροφοδοτήσει το ομοαξονικό δίκτυο ενός ξενοδοχείου, μιας πολυκατοικίας, ενός σύγχρονου σπιτιού, ή να χρησιμοποιηθεί σε σύστημα αναμετάδοσης για την κάλυψη ενός ολόκληρου οικισμού!

Η ποιότητα και η ανθεκτικότητα της διαμόρφωσης COFDM είναι πλέον στα χέρια του τεχνικού, χάρη στους διαμορφωτές DVB-T! Στο παρόν άρθρο συγκεντρώσαμε τις πιο πολυσυζητημένες μονάδες της εποχής στο χώρο της τηλεόρασης, που ανοίγουν τις πόρτες για νέες εφαρμογές, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε οικιακό επίπεδο. Οι A/V και HDMI διαμορφωτές είναι όλοι εδώ…

Η λύση των DVB-T Modulators

Όταν το σήμα μιας πηγής διαμορφώνεται σε κανάλι DVB-T, τότε μπορεί να διαμοιραστεί σε ένα καλωδιακό ομοαξονικό δίκτυο και να μεταφερθεί αμέσως σε όλες τις τηλεοράσεις του χώρου. Η βασικότερη διαφορά με τους αναλογικούς διαμορφωτές είναι η ποιότητα εικόνας. Ακόμα και εάν πρόκειται για σήμα A/V, η ποιότητα εικόνας ενός DVB-T διαμορφωτή είναι πολλές φορές καλύτερη από την αντίστοιχη ενός αναλογικού διαμορφωτή. Εάν τώρα χρησιμοποιηθεί διαμορφωτής HDMI σε DVB-T, τότε η σύγκριση με έναν αναλογικό διαμορφωτή είναι ουρανομήκης.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των διαμορφωτών DVB-T είναι η καλύτερη μετάδοση. Ένα κανάλι DVB-T είναι πολύ ανθεκτικότερο σε απώλειες απ’ ότι ένα αναλογικό κανάλι. Έτσι, ακόμα και εάν ένα ομοαξονικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση και αντιμετωπίζει προβλήματα εικόνας σε αναλογικά κανάλια, δεν είναι καθόλου απίθανο να υποστηρίξει άριστα τα ψηφιακά κανάλια, χωρίς καμία ανάγκη αναβάθμισης.

Η ανθεκτικότητα του προτύπου DVB-T δεν αφορά μονάχα την ενσύρματη μετάδοση, αλλά και την ασύρματη. Μάλιστα, επειδή το DVB-T σχεδιάστηκε για ασύρματες μεταδόσεις, ακριβώς σε αυτό το πεδίο διαπρέπει. Έτσι, ορισμένοι διαμορφωτές DVB-T του άρθρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη μικρού μεγέθους αναμεταδοτών.

HDMI σε DVB-T

Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι μονάδες διαμόρφωσης πηγής HDMI σε DVB-T. Το Μάρτιο του 2011 στην έκθεση Indelex Electronica είχαμε κάνει την πρώτη επίγεια πανελλαδική ψηφιακή μετάδοση HD από το περίπτερο του περιοδικού μας. Για την εφαρμογή αυτή χρειάστηκε τότε να συγκεντρώσουμε έναν εξοπλισμό που κόστιζε αρκετές χιλιάδες ευρώ και μάλιστα είχε αρκετές ιδιοτροπίες στον προγραμματισμό του. Μόλις δύο χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο πολύ, που οι διαμορφωτές HDMI είναι πλέον προσεγγίσιμοι από τεχνικούς ή ακόμα και ιδιώτες, παρέχοντας εξαιρετικές λύσεις!

· Μετάδοση καναλιού από παντρεμένο δορυφορικό δέκτη σε ποιότητα HD.

· Μετάδοση κάμερας HD-SDI χωρίς έξτρα εξοπλισμό.

· Μετάδοση Blu-Ray ή Media Player ως information channel σε ξενοδοχεία.

Και η λίστα από εφαρμογές HD συνεχίζεται…

Η δοκιμή

Ως πηγές χρησιμοποιήσαμε 1 δορυφορικό δέκτη NOVA, 1 δορυφορικό δέκτη OTE TV και 1 Blu-Ray Multimedia Player. Η έξοδος των διαμορφωτών τροφοδότησε το tuner μιας τηλεόρασης LG 55”. Ο σκοπός των δύο παντρεμένων δεκτών ήταν να ελέγξουμε τη συμβατότητά τους με τους διαμορφωτές HDMI. Όπως θα δείτε παρακάτω, όλοι οι διαμορφωτές συνεργάστηκαν τόσο σε εικόνα όσο και σε ήχο με τους δέκτες. Το Blu-Ray το χρησιμοποιήσαμε, για να μπορέσουμε να έχουμε έξοδο 1080i ή 1080p για τον έλεγχο των HDMI διαμορφωτών, αλλά και για να επαναλαμβάνουμε τα ίδια υψηλής ποιότητας βίντεο σε κάθε μονάδα, ελέγχοντας την ποιότητα εικόνας τους.

Στους διαμορφωτές A/V η εικόνα παρουσίασε αλλοίωση, που ήταν ορατή μονάχα στη μεγάλη τηλεόραση των 55”. Στην κίνηση αλλά και σε πλαίσια με ενιαίο χρωματισμό (κυρίως μαύρο), οι διαμορφωτές κάνανε ορατά τα pixels της ψηφιακής εικόνας. Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα παρατηρήσαμε σε όλα τα μοντέλα. Ελέγχοντας την ίδια εικόνα σε μικρότερη οθόνη, η αλλοίωση δεν ήταν ευδιάκριτη.

Αντιθέτως, οι διαμορφωτές HDMI ακόμα και στην απαιτητική οθόνη των 55” δεν παρουσίασαν καμία αλλοίωση στο πολύ υψηλής ποιότητας βίντεο ανάλυσης 1080×1920 και υψηλού bit-rate, που έτρεχε το Blu-Ray. Το αποτέλεσμα και των τριών μοντέλων της δοκιμής ήταν εξίσου άριστο!


STANDARD DEFINITION

AMF DM204

Ο DM204 της AMF ανήκει στην οικογένεια διαμορφωτών DM, όπου περιλαμβάνονται μοντέλα για 1, 2 ή 4 πηγές. Συγκεκριμένα ο DM204 υποστηρίζει 4 πηγές A/V και δίνει τη δυνατότητα επιλογής χρήσης εισόδων Composite ή Component. Η πληθώρα εισόδων RCA εντοπίζεται στο κάτω μέρος του διαμορφωτή, που προορίζεται για τοποθέτηση στον τοίχο. Διαθέτει τέσσερις 3άδες βυσμάτων RCA για CVBS και Stereo Ήχο, όπως επίσης και τέσσερις 3άδες βυσμάτων RCA για YbPbPr σήματα. Πέρα από την έξοδο DVB-T, διαθέτει είσοδο RF για μίξη με σήματα 5-2.000ΜΗz, υποστηρίζοντας έτσι δίκτυο με μονοπάτι επιστροφής ή δορυφορικά σήματα. Για την υλοποίηση του καναλιού DVB-T η μονάδα χρησιμοποιεί συμπίεση MPEG2. Η ρύθμιση του διαμορφωτή πραγματοποιείται από την πρόσοψή του, όπου διαθέτει οθόνη LED 4 ψηφίων και 3 πλήκτρα χειρισμού. Η βασικότερη ίσως παράμετρος στις ρυθμίσεις του DM204 είναι η επιλογή της εισόδου Composite ή Component. Η έξοδος του καναλιού μπορεί να τοποθετηθεί στην μπάντα των VHF ή UHF και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές 117,50MHz (CH 05) έως 226,50MHz (CH12) και 474MHz (CH 21) έως 858MHz (CH69). Το μενού παραμετροποίησης της μονάδας μπορεί να προστατευθεί από κωδικό, ώστε να μην αλλαχτεί από μη εξειδικευμένο προσωπικό. Ο προγραμματισμός του διαμορφωτή μπορεί επίσης να γίνει μέσω θύρας USB και λογισμικού στον υπολογιστή. Με βάση τις δυνατότητες συνδεσμολογίας, τη στιβαρή κατασκευή και την υψηλή του έξοδο (90dBμV), ο διαμορφωτής μπορεί να βρει εφαρμογή σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και δίκτυα CATV. Όπως μας ενημέρωσε η εταιρεία, μετά από παραγγελία εκτός από τετραπλός διατίθεται και μονός και διπλός SD διαμορφωτής, καθώς και μονός, διπλός και τετραπλός HD διαμορφωτής.

AMF Electronics, τηλ.: 210-6229298.

Anttron TM250

Πολύ μικρός σε μέγεθος, με δυνατότητα προγραμματισμού είτε μέσω οθόνης/πλήκτρων, είτε μέσω PC, ο TM250 αποτελεί μια πολύ πρακτική λύση οικιακού διαμορφωτή DVB-T. Προορίζεται για τοποθέτηση στον τοίχο και στο κάτω μέρος συναντάμε τις συνδέσεις RCA για την στερεοφωνική πηγή A/V (3xRCA), την έξοδο και είσοδο RF (για απόδοση του καναλιού και μίξη με σήματα από κεραία), τη θύρα USB για τον προγραμματισμό και την είσοδο τροφοδοσίας. Στην πρόσοψή του η μονάδα φιλοξενεί οθόνη και 3 πλήκτρα για τον προγραμματισμό της. Εναλλακτικά, προσφέρει ρύθμιση μέσω υπολογιστή. Η σύνδεση γίνεται μέσω USB με καλώδιο που περιλαμβάνεται στη συσκευασία και ουσιαστικά είναι μετατροπέας USB σε RS-232. Το απαραίτητο λογισμικό για τη διαδικασία του προγραμματισμού είναι το TMIface. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο δωρεάν από τη σελίδα της Anttron. Η ρύθμιση μέσω της πρόσοψης είναι αρκετά εύκολη, αλλά ακόμα απλούστερη είναι η παραμετροποίηση μέσω του λογισμικού. Μέσω παραθυρικού interface προσφέρει ρύθμιση εικόνας (φωτεινότητας, αντίθεσης, ευκρίνειας), ρύθμισης συχνότητας εξόδου και πολύ εύκολη επιλογή των παραμέτρων της διαμόρφωσης COFDM. Μέσω μπάρας γίνεται η επιλογή της εξασθένισης, ενώ η εισαγωγή ονόματος καναλιού και transponder δε θα μπορούσε να γίνει ευκολότερα. Τόσο το μέγεθος όσο και η ικανοποιητικότατη έξοδος DVB-T, με στάθμη 80dBμV και MER 35dB, καθιστούν το διαμορφωτή ιδανικότατο για οικιακές εφαρμογές. Έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με τους παραδοσιακούς αναλογικούς διαμορφωτές (λόγω μεγέθους και ευκολίας χρήσης), αλλά φυσικά η ποιότητα εικόνας είναι πολύ ανώτερη.

Alpha Ltd, τηλ.: 210-9579750.

Anttron TM400

Ο compact, αυτόνομος διαμορφωτής έρχεται για τοποθέτηση στον τοίχο. Οι συνδέσεις του πραγματοποιούνται στην πρόσοψη. Διαθέτει 4 κωδικοποιητές AV με 1 είσοδο Video RCA και 2 Stereo Audio RCA ο καθένας και χρησιμοποιεί συμπίεση MPEG2. Η έξοδος λαμβάνεται από βύσμα F, ενώ υποστηρίζεται είσοδος κεραίας μέσω βύσματος F για άμεση μίξη. Στην ίδια οικογένεια με τον TM400 ανήκει ο TM300, εξοπλισμένος με δύο εισόδους A/V. Ο διαμορφωτής διαθέτει την ίδια κατασκευή, είναι αυτόνομος και προορίζεται για τοποθέτηση σε τοίχο. Μια ιδιαιτερότητα του διαμορφωτή TM400 της Anttron έρχεται από τον τρόπο προγραμματισμού, ο οποίος πραγματοποιείται μονάχα μέσω υπολογιστή. Η σύνδεση γίνεται μέσω USB με καλώδιο που περιλαμβάνεται στη συσκευασία και ουσιαστικά είναι μετατροπέας USB σε RS-232. Το απαραίτητο λογισμικό για τη διαδικασία του προγραμματισμού είναι το DTVIFACE. Απλούστατο στη χρήση του, το DTVIFACE αναγνωρίζει αυτόματα τη μονάδα και δίνει πρόσβαση στη ρύθμιση όλων των παραμέτρων της. Μέσα από το παραθυρικό interface η επισκόπηση και η αλλαγή όλων των ρυθμίσεων πραγματοποιείται εύκολα και αποτελεσματικά. Πολλές από τις ρυθμίσεις, που μέσω πλήκτρων και μικρής οθόνης θα πραγματοποιούνταν δύσκολα, μέσω του DTVIFACE γίνονται παιχνιδάκι. Όλες οι ρυθμίσεις γίνονται σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χρειάζεται αποθήκευση. Η στάθμη εξόδου του διαμορφωτή είναι ιδιαίτερα υψηλή (95dBμV) και το MER του ικανοποιητικό, στα 35dB, επιτρέποντας αρκετά περιθώρια απωλειών. Με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές CATV χωρίς την ανάγκη χρήσης ενισχυτών γραμμής (όπως σε πολυκατοικίες).

Alpha Ltd, τηλ.: 210-9579750.

Anttron DVTRack

Το DTVRack της Anttron βασίζεται σε μια βάση για rack 19”, πάνω στην οποία τοποθετούνται και επικοινωνούν μονάδες transport stream, όπως ψηφιακοί δορυφορικοί ή επίγειοι δέκτες, διαμορφωτές, μεταλλάκτες, κ.ά. Για την εφαρμογή μας, το κέντρο κατέφθασε στο περιοδικό με τις μονάδες DTVAV2 και DTVDM2/DTVDM4. Η κάθε μονάδα DTVAV2 αναλαμβάνει την κωδικοποίηση, με συμπίεση MPEG2, 2 ανεξάρτητων πηγών Video με Stereo ήχο. Στη συνέχεια μέσα από τον προγραμματισμό, τα προγράμματα μπορούν να οδηγηθούν στις μονάδες DTVDM2 και DTVDM4 για διαμόρφωση DVB-T. Η μονάδα DTVDM2 αποδίδει 2 κανάλια DVB-T και η μονάδα DTVDM4 αποδίδει 4 κανάλια DVB-T. Ο προγραμματισμός γίνεται μέσω του λογισμικού DTVIFACE με σύνδεση USB. Το DTVIFACE διαβάζει τις εγκατεστημένες μονάδες του κέντρου αυτόματα και τις προβάλλει σε μια στήλη. Επιλέγοντας τις μονάδες DTVAV2 έχουμε τη δυνατότητα παραμετροποίησης της κωδικοποίησης των πηγών A/V, όπως και τη ρύθμιση των παραμέτρων εικόνας. Η επιλογή των μονάδων DTVDM κρύβει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκπληξη. Ο προγραμματισμός των διαμορφωτών επιτρέπει την ελεύθερη αντιστοίχιση οποιασδήποτε πηγής A/V σε οποιαδήποτε μονάδα διαμόρφωσης. Όσον αφορά τη συχνότητα εξόδου των καναλιών RF, γίνεται με την επιλογή του πρώτου καναλιού και τα επόμενα τοποθετούνται διαδοχικά αυτόματα από τις μονάδες (2 κανάλια για το DTVDM2 και 4 κανάλια για το DTVDM4). Η επιλογή της συχνότητας των διαμορφωτών είναι από 47-862MHz, με στάθμη εξόδου 95dBμV και MER >35dB. Ένα πλήρες Headend που συνδυάζει τις μονάδες 1x DTVPSU2, 8x DTVAV2 και 2x DTVDM4, μπορεί να υλοποιήσει ένα σύστημα για διαμόρφωση 16 πηγών A/V σε DVB-T.

Alpha Ltd, τηλ.: 210-9579750.

Edision Home Modulator AV

Μικρός, ιδιαίτερα οικονομικός και εύκολος στον προγραμματισμό του, ο διαμορφωτής A/V της Edision προορίζεται (όπως δηλώνει και το όνομά του) για οικιακές εφαρμογές. Η μονάδα προορίζεται για τοποθέτηση σε τοίχο. Στο πάνω μέρος της συναντάμε είσοδο video CVBS και stereo ήχου 2xRCA. Η τροφοδοσία του διαμορφωτή γίνεται με τάση 12VDC. Πέρα από την έξοδο RF, είναι εξοπλισμένος με είσοδο RF για τη μίξη του διαμορφωμένου σήματος με σήματα από την κεραία ή το ομοαξονικό δίκτυο CATV. Για την απόδοση του σήματος χρησιμοποιεί συμπίεση MPEG2. Για τον προγραμματισμό διαθέτει οθόνη LCD 2 γραμμών και πλήκτρα χειρισμού στην πρόσοψη. Μέσα από τις ρυθμίσεις μπορεί να παραμετροποιηθεί σε βάθος η διαμόρφωση COFDM, όπως και τα χαρακτηριστικά της RF εξόδου. Όταν η μονάδα κλειδώσει το σήμα της πηγής A/V ενεργοποιείται αντίστοιχο LED στην πρόσοψη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση (όταν δεν υπάρχει πηγή) ενεργοποιείται το LED Alarm. Όταν δε βρίσκεται σε κατάσταση προγραμματισμού, η οθόνη LCD προβάλλει τη συχνότητα εξόδου, το bitrate και την ανάλυση. Ο διαμορφωτής της Edision χαρακτηρίζεται οπωσδήποτε ιδανικός για οικιακές εφαρμογές, όμως με βάση την απόδοσή του θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί και σε πολυκατοικίες, μικρά ξενοδοχεία, κ.ά. Η στάθμη εξόδου της μονάδας ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα (μας έδωσε μέτρηση 88dBμV) και αντίστοιχα υψηλή είναι και η ποιότητα MER (≥42dB). Οι τιμές αυτές επιτρέπουν στο διαμορφωτή να τοποθετηθεί σε μια πολυκατοικία χωρίς καν ενισχυτή γραμμής. Το πολύ υψηλό MER δίνει στο σήμα DVB-T του διαμορφωτή μεγάλα περιθώρια απώλειας ποιότητας από ενισχυτές ή από κακή κατάσταση του δικτύου.

Edision Hellas, τηλ.: 23920-66150.

IKUSI MAC Home

Η IKUSI χαρακτηρίζει τον MAC Home ως διαμορφωτή DVB-T για χρήση σε κατοικίες και μέσα από τη δοκιμή μας διαπιστώσαμε πως έχει απόλυτο δίκιο. Μικρός, κομψός, εύκολος στην τοποθέτηση και τη ρύθμιση, ο MAC Home αναλαμβάνει να τροφοδοτήσει στο καλωδιακό δίκτυο μια πηγή A/V μέσω DVB-T στην περιοχή των UHF. Πέρα από τη βασική του λειτουργία, ο MAC Home παρέχει έξτρα δυνατότητα απόδοσης ενός καναλιού info channel μέσω USB stick. Μέσω τριών συνολικά RCA, 1xVideo, 2xAudio, λαμβάνει την οπτικοακουστική πηγή. Εναλλακτικά, για την εικόνα διαθέτει είσοδο S-Video. Ταυτόχρονα, ο διαμορφωτής διαθέτει είσοδο TV για loop-through, με αποτέλεσμα να μπορεί να μιξάρει τα κανάλια μιας κεραίας ή ενός δεύτερου MAC Home με το κανάλι της εξόδου του απευθείας. Για τη ρύθμισή του, ο διαμορφωτής διαθέτει οθόνη 2 γραμμών και joystick. Το βασικό μενού του είναι απλό και δίνει πρόσβαση στα κύρια χαρακτηριστικά (γλώσσα, συχνότητα καναλιού εξόδου και εξασθένιση), καλύπτοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Επιλέγοντας Advanced mode πλέον έχουμε δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης των στοιχείων του καναλιού COFDM. Για το info channel η IKUSI διαθέτει ένα πρόγραμμα μετατροπής βίντεο σε μορφή αναγνωρίσιμη από το MAC Home. Μετά τη μετατροπή, αρκεί η εισαγωγή του μέσω USB stick στη μονάδα και αυτόματα διακόπτεται η ροή της πηγής A/V και στο κανάλι DVB-T παίζεται το βίντεο από το USB stick. Η τελική στάθμη εξόδου του MAC Home είναι 80dBμV με ποιότητα καναλιού MER >35dB. Αυτά τα χαρακτηριστικά δίνουν στο διαμορφωτή τη δυνατότητα να καλύψει ικανοποιητικά οικιακές εφαρμογές.

MSS Electronics, τηλ.: 210-9373008, 2810-256210.

IKUSI MAC-401
Ο MAC-401 αποτελεί μια ιδιαίτερη λύση τόσο λόγω του εξωτερικού του housing, όσο και των δυνατοτήτων διαχείρισής του. Ο διαμορφωτής είναι αυτόνομος και μάλιστα ενσωματώνει το τροφοδοτικό, με αποτέλεσμα να απαιτεί μονάχα 220V. Προορίζεται για επιτοίχια τοποθέτηση και η εξωτερική του εμφάνιση είναι οπωσδήποτε πολύ προσεγμένη. Μπορεί να υποστηρίξει 4 στερεοφωνικές πηγές A/V και διαθέτει RF in (εκτός από την έξοδο φυσικά) για μίξη με σήματα από κεραία ή άλλο ομοαξονικό δίκτυο. Οι δυνατότητες προγραμματισμού είναι ένα από τα δυνατά σημεία του διαμορφωτή, αφού επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες του τις παραμέτρους μέσω Web Interface. Ο MAC 401 είναι εξοπλισμένος με θύρα Ethernet και αρκεί η σύνδεση σε ένα τοπικό δίκτυο, για να είναι προσβάσιμος από παντού μέσω οποιουδήποτε Web Browser χωρίς την ανάγκη τρίτων λογισμικών. Στην πρόσοψη συναντάμε οθόνη LCD δύο γραμμών, που συνοδεύεται από ένα joystick για τον χειροκίνητο προγραμματισμό της μονάδας. Η ρύθμιση του διαμορφωτή τοπικά είναι εύκολη, όμως μέσω Ethernet είναι ακόμα ευκολότερη. Το Web Interface είναι πολύ απλό και επιτρέπει σε βάθος παραμετροποίηση της συσκευής. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο τεχνικός να δώσει πολύ εύκολα ονόματα στα τέσσερα κανάλια, να ρυθμίσει το διαθέσιμο bandwidth και φυσικά να ορίσει τις παραμέτρους του καναλιού DVB-T. Ένα ακόμα δυνατό χαρακτηριστικό του MAC-401 είναι η υψηλή ποιότητα της εξόδου του με MER 38dB. Από την άλλη πλευρά, η στάθμη εξόδου δεν είναι τόσο υψηλή και φτάνει τα 80dBμV. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, όπως και τη μορφή του διαμορφωτή, θα λέγαμε ότι ταιριάζει άριστα σε ξενοδοχεία, πολυκατοικίες, κτλ., όπου υπάρχει δίκτυο CATV.

MSS Electronics, τηλ.: 210-9373008, 2810-256210.

LEMCO DMOD-4

Η οικογένεια DMOD της LEMCO είναι η ελληνική παρουσία διαμορφωτών DVB-T στο συγκεντρωτικό μας άρθρο. Σχεδιασμένοι και κατασκευασμένοι στην Ελλάδα, οι διαμορφωτές έρχονται σε στιβαρή μεταλλική κατασκευή, που προσφέρει άψογη ηλεκτρομαγνητική θωράκιση και υψηλή αντοχή. Η σειρά αποτελείται από τον DMOD-1 με υποστήριξη μιας πηγής A/V, τον DMOD-2 με υποστήριξη δύο πηγών A/V και τον DMOD-4 με υποστήριξη 4 πηγών A/V. Για τις ανάγκες της δοκιμής λάβαμε τον DMOD-4. Για κάθε πηγή διαθέτει είσοδο βίντεο CVBS και stereo RCA για τον ήχο. Εκτός από την έξοδο RF DVB-T, ο διαμορφωτής υποστηρίζει είσοδο loop RF για μίξη με σήματα από κεραία ή άλλο Headend. Η ιδιαίτερη σχεδίαση του διαμορφωτή της LEMCO ξεδιπλώνεται μέσα από τους τρόπους προγραμματισμού. Στην πρόσοψη του DMOD-4 συναντάμε ευκρινέστατη, μεγάλη οθόνη 4 γραμμών και 4 πλήκτρα χειρισμού. Χάρη στην οθόνη, η τοπική ρύθμιση είναι γρήγορη και εύκολη. Ακόμα όμως ευκολότερη είναι η πρόσβαση στις παραμετροποιήσεις του διαμορφωτή μέσω Ethernet. Ο DMOD-4 (όπως και όλοι οι διαμορφωτές της οικογένειας DMOD) ενσωματώνει Web Server, με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμοι από οποιονδήποτε Browser, από οπουδήποτε. Μέσα από το Web Interface η εισαγωγή ονομάτων στα προγράμματα και τον transponder γίνεται πολύ ευκολότερα από οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Η Lemco χαρακτηρίζει τη σειρά διαμορφωτών “Home”. Οπωσδήποτε μπορούν να καλύψουν οικιακές εφαρμογές, αλλά χάρη στην ποιότητα κατασκευής, την υψηλή τους στάθμη (90dBμV), την ποιοτική τους εικόνα (37dB MER) και τη δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης, σίγουρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ξενοδοχειακές εφαρμογές και καλωδιακά δίκτυα.

Lemco Electronics, τηλ.: 210-2811401.

PROMAX DT-504

Η μονάδα DT-504 ανήκει στο σύστημα Digital To TV της ισπανικής εταιρείας, που μπορεί να φιλοξενήσει πολλαπλές μονάδες επεξεργασίας διαφόρων σημάτων (δέκτες, μεταλλάκτες, διαμορφωτές, κ.ά.). Το DT-504 μπορεί να δεχθεί σήματα A/V από τέσσερις αναλογικές πηγές (1xVideo RCA και 2xAudio RCA) και να τα πολυπλέξει σε ένα κανάλι DVB-T με συμπίεση MPEG2. Το DT-504 λειτουργεί μονάχα ως μονάδα του Headend και το τροφοδοτικό DT-800 είναι απαραίτητο τόσο για την παροχή τροφοδοσίας, όσο και για τον προγραμματισμό του διαμορφωτή. Η μονάδα τοποθετείται σε Rack Frame και η κατασκευή της είναι πολύ στιβαρή και άκρως επαγγελματική. Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στο σύστημα ψύξης με ισχυρούς ανεμιστήρες. Προαιρετικά η μονάδα μπορεί να αποδώσει έξοδο TS-ASI, πέρα από την DVB-T. Ο προγραμματισμός του DT-504 γίνεται μέσω του τροφοδοτικού από τα πλήκτρα στην πρόσοψη του τελευταίου ή δικτυακά μέσω δικτύου Ethernet. Στο μενού ρυθμίσεων του τροφοδοτικού συναντάμε, πέρα από την επιλογή μονάδας και την αποθήκευση των ρυθμίσεων, τη δυνατότητα εισαγωγής κωδικού πρόσβασης, όπως και τη ρύθμιση διεύθυνσης IP. Μέσω της θύρας Ethernet του τροφοδοτικού μπορεί να πραγματοποιηθεί έλεγχος και πλήρης ρύθμιση του DT-504. Από το site της εταιρείας είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα Digital To TV Web Control, που απαιτείται για την απομακρυσμένη διαχείριση. Η υψηλή ποιότητα κατασκευής σε συνδυασμό με την υψηλή απόδοση στάθμης και ποιότητας εξόδου καθιστούν το DT-504 ιδανικό για χρήση σε εφαρμογές μεγάλων δικτύων CATV, αλλά και αναμεταδοτών. Η λειτουργία όμως του διαμορφωτή μέσα από το τροφοδοτικό DT-800 οδηγεί τη χρήση του σε εφαρμογές όπου απαιτούνται επιπλέον μονάδες που θα πλαισιώσουν το Headend.

Promax Hellas, τηλ.: 210-9852935.

HIGH DEFINITION

Edision Home Modulator HDMI

Ο Edision HDMI είναι ο πιο μικρός διαμορφωτής HD του άρθρου και δικαιολογεί απόλυτα τον όρο Home. Πολύ μικρός και πολύ οικονομικός, ο διαμορφωτής της Edision φέρνει το HD DVB-T κοντά στον τελικό χρήστη. Παρά το μικρό του μέγεθος ο διαμορφωτής διαθέτει θύρα HDMI και μέσα από VGA adaptor υποστηρίζει πηγή YPbPr, CVBS ή S-Video. Τις συνδέσεις του ολοκληρώνουν η είσοδος και έξοδος RF. Ο Edision HDMI αποδείχθηκε συμβατός με όλες τις πηγές που χρησιμοποιήσαμε. Κλείδωσε επιτυχώς με το δέκτη της NOVA, του OTE TV, ενώ δεν είχε πρόβλημα συνεργασίας με πηγή ανάλυσης 1080i ή 1080p. Το bit rate του διαμορφωτή μπορεί να κυμανθεί από 0.5-19.5Mbps. Όταν η μονάδα κλειδώνει σε μια πηγή ενεργοποιείται το LED Lock στην πρόσοψή της. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σήμα (ή υπάρχει πρόβλημα με την πηγή) ενεργοποιείται LED Alarm. Κατά τη δοκιμή, καθώς αλλάζαμε τις πηγές HD, ο δέκτης δε χρειάστηκε επανεκκίνηση για να κλειδώσει στη νέα πηγή. Μέσα από οθόνη LCD και πλήκτρα γίνεται ο προγραμματισμός τους, αν και δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η συσκευή είναι plug n’ play. Αρκεί να συνδεθεί η πηγή και να ενεργοποιηθεί η μονάδα και στη συνέχεια από το display ο χρήστης ενημερώνεται για τη συχνότητα εξόδου, την ανάλυση της πηγής και το bitrate της. Με την υψηλή του στάθμη εξόδου (μετρήσαμε 88dBμV) και το αντίστοιχα υψηλό MER σίγουρα μπορεί να οδηγηθεί χωρίς ενισχυτή σε ομοαξονικό καλωδιακό δίκτυο και να αντέξει πολλές απώλειες, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερα CATV δίκτυα.

Edision Hellas, τηλ.: 23920-66150.

Polytron HDM 1T/4T

Το «μεγαθήριο» της Polytron είναι ένα πολυμηχάνημα που μπορεί να δεχτεί 4 πηγές HDMI, να κάνει μίξη και επεξεργασία σήματος μέσω ASI In, να αποδώσει ταυτόχρονα σε stream τις πηγές μέσω Ethernet και εν τέλει να διαμορφώσει τις πηγές σε δύο επίγεια ψηφιακά κανάλια DVB-T. Το HDM 4T έρχεται σε μεγάλο Rack frame 1U και φιλοξενεί στο πίσω μέρος του όλες τις συνδέσεις. Στην πρόσοψη διαθέτει πλήκτρα χειρισμού και οθόνη LCD, όπως και LED προβολής κατάστασης των εισόδων. Στην πρόσοψη επίσης, συναντάμε τις 2 δικτυακές συνδέσεις της μονάδας. Η μία αφορά το Web Interface και η άλλη τη δυνατότητα TSoIP, δηλαδή την εξαγωγή των πηγών HD ως streams μέσω δικτύου. Ακριβώς με τις ίδιες τεχνικές δυνατότητες, αλλά με 1 είσοδο HDMI, έρχεται η μονάδα Polytron HDM 1T. Ο μικρός αδερφός του HDM 4T διαθέτει πιο compact εμφάνιση, αλλά δεν υπολείπεται δυνατοτήτων. Ο διαμορφωτής αντιμετώπισε όλες τις… προκλήσεις που του βάλαμε. Συνεργάστηκε με το δέκτη της NOVA και του OTE TV, ενώ δεν έχει πρόβλημα αναπαραγωγής πηγής 1080p (από Blu-Ray). Στην πρόσοψη, τα LED Lock1 και Lock2 αντιστοιχούν στις πηγές του ενός καναλιού DVB-T και τα Lock3 και Lock4 στις πηγές του δεύτερου καναλιού DVB-T. Υποστηρίζοντας συνολικό bit rate 31,6Mbps για κάθε κανάλι DVB-T (το μέγιστο που υποστηρίζει το πρότυπο DVB-T) αποδίδει περίπου 15Mbps σε κάθε πηγή HD. Η μονάδα υποστηρίζει προγραμματισμό μέσω οθόνης LCD και πλήκτρων στη πρόσοψη, όπως και μέσω Web Interface. Από τη θύρα NMS μπορεί ο χρήστης να αποκτήσει τοπική ή απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω οποιουδήποτε Web Browser σε όλες τις παραμέτρους της μονάδας, όπως και να επιβλέψει τη λειτουργία της.

Alpha Ltd, τηλ.: 210-9579750.

Promax DT-511

Με καθαρά «επαγγελματικό» προφίλ, ο HD διαμορφωτής της Promax παρέχει εξαιρετικά υψηλή στάθμη εξόδου και πολύ υψηλή ποιότητα MER. Ο DT-511 ανήκει κατά κάποιον τρόπο στο Headend Digital To TV και μπορεί να τοποθετηθεί στο ίδιο rack frame, όπως και να τροφοδοτηθεί από το τροφοδοτικό του κέντρου. Όμως, ο προγραμματισμός της μονάδας γίνεται ανεξάρτητα από θύρα Ethernet και ως εκ τούτου μπορεί να συνοδευτεί από αντάπτορα τροφοδοσίας για αυτόνομη λειτουργία. Εκτός από τη θύρα HDMI παρέχει έξοδο TS-ASI, όπως και TSoIP. Το TSoIP σημαίνει ότι μπορεί να αποδώσει το HD stream σε πρωτόκολλο IP, με αποτέλεσμα η πηγή HDMI να παίζει μέσα από το δίκτυο Ethernet. Ο διαμορφωτής DT-511 κατά τη δοκιμή μας δεν είχε πρόβλημα συνεργασίας με τους «παντρεμένους» δέκτες της NOVA και του OTE TV. Υποστηρίζοντας όμως ανάλυση έως 1080i, δεν έπαιξε με το Blu-Ray σε ανάλυση 1080p, όπως ήταν αναμενόμενο. Στην πρόσοψή του ο DT-511 διαθέτει LEDs, για να ενημερώνει την κατάσταση της μονάδας. Σε περίπτωση που κλειδώσει σε πηγή HDMI ανάβει το LED HDMI, ενώ σε περίπτωση σφάλματος ανάβει το LED Error. Ένα από τα ισχυρά χαρτιά της μονάδας είναι το Web Interface της. Μέσω της θύρας Ethernet ο χρήστης αποκτά τοπικά ή απομακρυσμένα πρόσβαση στις παραμέτρους του διαμορφωτή, κάνοντας χρήση οποιουδήποτε Web Browser. Εκτός από τη ρύθμιση των παραμέτρων RF, μέσα από το Web Interface ρυθμίζεται η λειτουργία TSoIP. Επίσης, πολύ χρήσιμες είναι οι δυνατότητες επίβλεψης λειτουργίας (κατάσταση διαμορφωτή, bit rate λειτουργίας, κ.ά.) για απομακρυσμένο έλεγχο. Η πολύ υψηλή στάθμη εξόδου και ποιότητα MER του διαμορφωτή, όπως και οι συνδέσεις του, τον προορίζουν αυτόματα για CATV δίκτυα και επαγγελματικές εφαρμογές.

Promax Hellas, τηλ.: 210-9852935.

{gallery}10428{/gallery}

Τεύχος 61

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...