Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

29 Μαΐου 2012 02:53

17 δέκτες με ανοιχτό λογισμικό Linux

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
bbbd174887831bd924f5d3f959391323 XL e1271987

Featured | Είναι μανία… είναι πρόκληση… είναι πάθος… είναι χόμπι… είναι… σίγουρα πολλά περισσότερα από απλά μηχανήματα που λαμβάνουν και απεικονίζουν δορυφορικά κανάλια… Μιλάμε για τους δορυφορικούς δέκτες με λογισμικό Linux, που πλέον αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία στο χώρο, όπως ακριβώς τους αξίζει…

Ένας δέκτης… ένα κίνημα!
Όλα ξεκίνησαν από έναν δέκτη… ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράτολμη πατέντα, αφού η φιλοσοφία του απείχε πολύ από αυτή των κοινών δορυφορικών δεκτών, με λειτουργία στρυφνή και εφαρμογές σε πολύ πρώιμο στάδιο για να τον στηρίξουν. Ο Dreambox 7000 ήταν ένας μικρός υπολογιστής με επεξεργαστική ισχύ, μνήμη RAM, μνήμη Flash, σκληρό δίσκο, κάρτα δικτύου και ταυτόχρονα διέθετε δορυφορικό tuner. Αυτόν τον «υπολογιστή» η Dream Multimedia αποφάσισε να τον εξοπλίσει με το ανοιχτό λογισμικό Linux και πιο συγκεκριμένα με μια μικρή έκδοση του καταπληκτικού λογισμικού, για να εξυπηρετεί τους σκοπούς του ως δορυφορικού δέκτη, να διαθέτει μενού και να μπορεί να εκτελέσει εντολές μέσω του τηλεχειριστηρίου, την οποία και ονόμασε Enigma. Αυτή η συνταγή αποδείχθηκε τρομερά επιτυχημένη και ιδιαίτερα ο συνδυασμός της θύρας Ethernet με το λογισμικό Linux, εκτίναξαν την επιτυχία του δέκτη, μια επιτυχία που θέλησαν να μοιραστούν και άλλες εταιρείες και φτάσαμε στο σήμερα με δεκάδες καταπληκτικούς δέκτες να αποτελούν πλέον ξεχωριστή κατηγορία στο χώρο.

Ίσως παραπάνω από τη μισή δόξα της πετυχημένης συνταγής, πρέπει να την αποδώσουμε στο ανοιχτό λογισμικό και όχι τόσο στο hardware του DM 7000 και των μεταγενέστερών του. Οι πιστοί και ικανότατοι φίλοι του Linux έχουν βρει πρόσφορο έδαφος, αναπτύσσοντας διαρκώς νέα λογισμικά για τους δέκτες, που συνεχώς προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά και καινούργιες εφαρμογές. Το γεγονός αυτό μετατρέπει τους υβριδικούς δέκτες σε ζωντανά μηχανήματα, που προσαρμόζονται πάντα στα νέα δεδομένα και δεν παροπλίζονται.  

Αλλαγή σκηνικού
Για τον παραπάνω λόγο, δηλαδή εξαιτίας της δύναμης της ανεπίσημης υποστήριξης, για πολλά χρόνια η Dream Multimedia με τους δέκτες της, ατένιζε την κορυφή με διαφορά, χωρίς να φαίνεται κάποιος που να μπορούσε να την ταρακουνήσει από το θρόνο της. Με μεγάλη μας χαρά, πλέον, μπορούμε να πούμε ότι το σκηνικό έχει αλλάξει ριζικά και το βασίλειο των Dreambox μπορεί να αμφισβητηθεί, παρέχοντας στον τελικό χρήστη τις αρετές του ανταγωνισμού, όπως επιλογή, υψηλότερη απόδοση και χαμηλότερες τιμές. Η αλήθεια είναι ότι η οικογένεια Dreambox λαμβάνει ακόμα την ευρύτερη ανεπίσημη υποστήριξη από τους υπόλοιπους δέκτες, ωστόσο πολλές ακόμα εταιρείες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν δέκτες που λαμβάνουν ικανοποιητικότατη βοήθεια από το διαδίκτυο, καθιστώντας το χώρο ανταγωνιστικότατο και γεμάτο ενδιαφέρον.  

Οι εφαρμογές τους…
Οι δορυφορικοί δέκτες με λογισμικό Linux είναι τελείως διαφορετικοί από τους υπόλοιπους δέκτες. Μπορεί ο σκοπός τους να είναι κοινός, δηλαδή, η παρακολούθηση δορυφορικών προγραμμάτων, όμως ο τρόπος που το κάνουν διαφέρει κατά πολύ. Πολλοί χρήστες μπορεί να τους έχουν απλά για να βλέπουν «σπασμένα» δορυφορικά κανάλια, όμως οι περισσότεροι, που είναι και αυτοί που τους ανεβάζουν εκεί που είναι, τους έχουν για να πειραματίζονται, να μαθαίνουν, να παίζουν… Είναι γεγονός ότι οι κυριότερες εφαρμογές που εκτόξευσαν τους δέκτες αυτούς, βασίζονται στην ικανότητά τους να αποκρυπτογραφούν δορυφορικά κανάλια με… ανορθόδοξους τρόπους, αλλά όμως δεν είναι οι μόνες:

·         Το Card Sharing και οι emulators. Οι δέκτες με λογισμικό Linux, χάρη στη θύρα Ethernet και στα ανεπίσημα λογισμικά emulators, έχουν τη δυνατότητα να διαμοιράζουν μεταξύ τους σε ένα τοπικό δίκτυο LAN μια συνδρομητική κάρτα. Από εκεί και πέρα, οι μαγικοί emulators δεν σταματούν εκεί, αφού μπορούν να διαβάσουν κλειδιά και να παίξουν το ρόλο των CAMs ανοίγοντας κρυπτογραφημένα κανάλια.

·         Η πρόσβαση στα αρχεία του δέκτη μέσω προγράμματος FTP, παρέχει μεγάλες δυνατότητες, όπως την αντιγραφή εγγραφών από λειτουργία PVR μέσω του δικτύου, παραμετροποίηση των αρχείων συστήματος, κ.ά.

·         Plug-ins. Τα ανεπίσημα αυτά λογισμικά είναι η τεράστια δύναμη των δεκτών Linux, αφού στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες λογισμικά, το καθένα με ξεχωριστή εφαρμογή, προσθέτοντας δυνατότητες στο δέκτη.

·         Απομακρυσμένη διαχείριση. Τα περισσότερα λογισμικά διαθέτουν Web Interface, ώστε να μπορεί ο χρήστης να διαχειριστεί και να παραμετροποιήσει τον δέκτη του απομακρυσμένα μέσω ενός Web Browser. Επίσης, επειδή έχουμε να κάνουμε με υπολογιστή, είναι δυνατή η απομακρυσμένη επικοινωνία και μέσω Telnet ή SSH.

·         Αποθήκευση και επεξεργασία των καναλιών. Η πρόσβαση στα αρχεία του δέκτη μάς δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε τις παραμετροποιήσεις, όπως τις λίστες καναλιών, αλλά πολλοί από τους δέκτες τους συγκριτικού μας διαθέτουν και εξωτερικά προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα επεξεργασίας των μνημών ή και γενικότερα παραμετροποίησης του δέκτη με πολύ απλές διαδικασίες.

·         Σύνδεση με εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα ή πρόσβαση σε δικτυακά αρχεία. Όταν πρόκειται για λογισμικό Linux, αυτές οι εφαρμογές εξυπακούονται.

·         Μορφοποίηση. Αλλαγή skins, μενού OSD, χρωμάτων, display και άλλα πολλά, ώστε η εμφάνιση του δέκτη να γίνεται προσωπική υπόθεση…

·         Streaming καναλιών μέσω του δικτύου LAN…

 

Και όλα αυτά είναι μόνο μια γεύση από την πολύπλευρη προσωπικότητα που χαρακτηρίζει όλους τους δέκτες με λογισμικό Linux, αφού έχουμε να κάνουμε με τον εκρηκτικό και ατελείωτο συνδυασμό υπολογιστή, ανοιχτού λογισμικού, δικτύων Ethernet και δορυφορικής τεχνολογίας…
 
Κανείς δεν είναι τέλειος…
Στο συγκριτικό test λαμβάνουν μέρος 17 δορυφορικοί δέκτες με λογισμικό Linux. Δυστυχώς δεν είναι όλοι, αφού μας επισκέφτηκαν αυτοί που κυκλοφορούν στη χώρα μας και επομένως έχει πολύ μεγαλύτερο νόημα να παρουσιαστούν. Η κυριότερη ίσως απουσία είναι η οικογένεια των δεκτών Technomate. Έτσι, στο σκηνικό αυτή τη στιγμή κυριαρχούν δύο κύριες οικογένειες, οι Dreambox και IPBox, όμως οι ενδιαφέρουσες επιλογές δεν έρχονται μόνο από αυτά τα ονόματα, αφού όλοι οι δέκτες του συγκριτικού αποτελούν μια ξεχωριστή αξιοσημείωτη πρόταση. Στον αγώνα της ανεπίσημης υποστήριξης, οπωσδήποτε είναι βασιλιάδες οι Dreambox και ακολουθούν οι IPBox. Ωστόσο, το πολύ θετικό είναι ότι όλοι οι δέκτες έχουν «πλάτες» για να στηρίξουν το hardware που διαθέτουν κι έτσι καμία επιλογή δεν είναι απορριπτέα.

Εάν κρίνουμε με καθαρά δορυφορικές απαιτήσεις, την κορυφή πρέπει να την κατακτήσει ένα δέκτης με υποστήριξη HD, αφού η υψηλή ευκρίνεια είναι η κορωνίδα της δορυφορικής τεχνολογίας και η απόλυτη απόλαυση. Με αυτό το κριτήριο, θα ξεχωρίζαμε τους IPBox 9000HD και Dreambox DM800HD. Η μάχη όμως, όπως θα δείτε κι εσείς, είναι πολύ δύσκολη και γενικότερα, όπως φαίνεται στο συγκριτικό, κανένας δέκτης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο απόλυτος δέκτης, ακόμα και εάν δεν σταθούμε καθόλου στο κριτήριο «τιμή».  

Με μια ματιά…
Στην κορυφή λοιπόν, μπορούμε να τοποθετήσουμε τους IPBox 9000HD και Dreambox DM800HD, όπου και οι δύο υποστηρίζουν HD, με τον πρώτο λίγο πιο ακριβό, αλλά με δύο tuner και τον δεύτερο ελαφρώς οικονομικότερο και την τρομερά καλύτερη υποστήριξη σε ανεπίσημο λογισμικό. Οικονομική λύση για παρακολούθηση HD αποτελεί ο Kathrein UFS910 και ο IPBox 900HD, όπου και οι δύο δε διαθέτουν cardreader, με τον πρώτο να λαμβάνει προς το παρόν καλύτερη υποστήριξη, αλλά τον δεύτερο να είναι πολύ φιλικότερος. Προχωρώντας με κριτήριο τη λειτουργία PVR, έχουμε στο προσκήνιο τον θρυλικό DM7020 με απίστευτη υποστήριξη, αλλά τσιμπημένη τιμή, τον DM600PVR με αντίστοιχη πληθώρα λογισμικών και υψηλή αισθητική, αλλά και τον πολυτάλαντο QBox με πολύ πλούσιο hardware. Στο παιχνίδι των μικρών γίνεται χαμός, με τον IPBox 250 να παρέχει χαρακτηριστικά CS σε συνδυασμό με PVR σε οικονομικό πακέτο, αλλά τον ακριβότερο και όχι PVR DM500+, να ποντάρει στη σιγουριά της ανεπίσημης υποστήριξης των Dreambox. Στην κόντρα, μπαίνουν και ο IPBox Prime με τον IΤ Gate, που βρίσκονται κοντά στην τιμή, όπως και στις δυνατότητες, αλλά από την άλλη διαθέτουν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Και σαν να μην έφτανε όλος αυτός ο πονοκέφαλος, έρχονται και οι οικονομικότεροι iNET Box και Power Plus, που παρέχουν μεν πολλά σε χαμηλή τιμή, θυσιάζουν όμως την απόλυτη εγγύηση συμβατότητας με λογισμικά. Μήπως τελικά, ο ανταγωνισμός και η επιλογή δεν κάνουν καλό;;; Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό και το συγκριτικό αυτό test ευελπιστεί να δώσει λίγο φως στο θολό τοπίο. 

AB IP Box 250S PVR & 200S
Με πολυετή πλέον καριέρα, ο IPBox 250S μπορεί να είναι ο μικρός δέκτης της AB, αλλά αποτελεί πολύ καλή περίπτωση τιμής/απόδοσης. Τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στο δεκτάκι της AB είναι η θύρα smartcard και η δυνατότητα εισαγωγής σκληρού δίσκου 3,5” και 2,5” για λειτουργία PVR. Μπορεί τα χαρακτηριστικά του να μην είναι εντυπωσιακά για την εποχή, αλλά σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή του, αποτελεί μια κορυφαία επιλογή λινουξάτου δέκτη για εφαρμογές CS και όχι μόνο, αφού μπορεί να πραγματοποιήσει εγγραφές στον εσωτερικό του δίσκο. Ακριβώς αντίστοιχων δυνατοτήτων είναι το αδερφάκι του, ο AB IPBox 200S, με τη διαφορά ότι δε δέχεται σκληρό δίσκο. Ο μικρός του αδερφός, προορίζεται αποκλειστικά για εφαρμογές CS και «παιχνίδια» με emulators. Στο διαδίκτυο θα συναντήσουμε ανεπίσημα λογισμικά που βασίζονται στο επίσημο της κατασκευάστριας εταιρείας, αλλά και αρκετές εκδόσεις Enigma των διάσημων ομάδων SiF, Gemini, Nabilo κ.ά., παρέχοντας συμβατότητα με τα δεκάδες plugins που είναι κατασκευασμένα για το λογισμικό αυτό και εκτοξεύουν τις δυνατότητες των δεκτών. Η αλλαγή των λογισμικών τους μπορεί να γίνει με το πρόγραμμα Flash Tools μέσω της σειριακής θύρας, είτε μέσω της θύρας Ethernet με το PCEditor. Δοκιμάσαμε τα λογισμικά που βασίζονται στο επίσημο με την έκδοση της ομάδας Highland (v2.17) να ξεχωρίζει, όπως και τα λογισμικά Enigma με χαρακτηριστικό το Gemini (v4.40) και το ολόφρεσκο Incubus, που αποδεικνύει ότι ακόμα και σήμερα οι δέκτες υποστηρίζονται με νέα ισχυρά λογισμικά. Η επιλογή ανάμεσα στις δύο κατηγορίες δεν είναι εύκολη, παρά την σαφέστατη υπεροχή σε plugins των λογισμικών Enigma, γιατί το λογισμικό της Highland είναι καλύτερα συμβατό με ορισμένες λειτουργίες του δέκτη, όπως το Timeshift, τη λειτουργία του display, την υποστήριξη Ελληνικών ενώ ταυτόχρονα διαθέτει emulators. Τα λογισμικά που αναφέραμε και όχι μόνο, έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με Server στο Internet για αναζήτηση, κατέβασμα και εγκατάσταση plugins μέσω των μενού των δεκτών, απλοποιώντας πολύ τη χρήση τους. Η υποστήριξή τους στο διαδίκτυο είναι σε καλό επίπεδο με πολύ υλικό τόσο σε λογισμικά (images, emus, plugins), αλλά και σε οδηγούς εγκατάστασης που θα βοηθήσουν πολύ το χρήστη τόσο στο ξεκίνημά του με τους δέκτες, αλλά και τη φιλοσοφία των λινουξάτων δεκτών γενικότερα.  

AB IPBox 350 Prime
Ο Prime είναι ουσιαστικά μια αναβάθμιση του IPBox 250, μιλώντας βέβαια για το hardware τομέα. Σε αντίθεση με τον πρόγονό του, ο Prime διαθέτει αρχιτεκτονική Plug & Play, που του επιτρέπει τη χρήση διαφορετικών tuners, εξοπλίζεται με θύρα USB 1.1 και διαθέτει διακόπτη ON/OFF (που όσο και εάν ακούγεται αρχικά περιττό, τελικά δεν είναι καθόλου, για λόγους οικονομίας, οικολογίας και ευχρηστίας). Το tuner του δέκτη αποσπάται πολύ εύκολα και μπορεί να μετατραπεί σε δορυφορικό DVB-S, επίγειο ψηφιακό DVB-T ή καλωδιακό DVB-C (η λειτουργία αυτή δεν αφορά προς το παρόν τη χώρα μας) δέκτη. Η θύρα USB έχει ιδιαίτερη σημασία αφού ανοίγει την πύλη σε διάφορες ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Βέβαια, εξαιτίας της ταχύτητας της θύρας, δεν πρόκειται να δούμε εγγραφή σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, αλλά λίγο μας ενδιαφέρει, αφού ο δέκτης είναι ένα άριστο PVR όταν εξοπλιστεί με εσωτερικό δίσκο. Η θύρα θα μας χρησιμέυσει ως επιπλέον μνήμη, πέραν της εσωτερικής flash του δέκτη, για την αποθήκευση plugins, skins, κτλ. αλλά και λειτουργία multiboot. Κατά τα άλλα, ο AB IPBOX 350Prime για την αποκρυπτογράφηση δορυφορικών προγραμμάτων διαθέτει ένα slot για smart card και μπορεί να δεχθεί σκληρό δίσκο στο εσωτερικό του και να μετατραπεί σε PVR. Η διαδικασία αλλαγής image στον IPBox Prime είναι πανομοιότυπη με τον IPBox 250, με τη μοναδική διαφορά ότι τώρα δε χρειάζεται να βγάζουμε το δέκτη από το ρεύμα, αλλά χρησιμοποιούμε το διακόπτη ON/OFF. Η ανεπίσημη υποστήριξη του δέκτη δηλώνει το παρόν της με μονάχα μια διανομή βασισμένη στο επίσημο λογισμικό, αλλά αρκετές καταπληκτικές διανομές Enigma. Το Highland 2.17 που βασίζεται στο επίσημο image του δέκτη, έχει πάνω-κάτω τα ίδια μενού και την ίδια εμφάνιση. Έτσι λοιπόν υποστηρίζει ελληνική γλώσσα και απολαμβάνει την τέλεια χρήση του PVR, όπως και της λειτουργίας Timeshift. Η διαφορά του με το επίσημο image συναντάται στην υποστήριξη emulators για συμμετοχή σε δίκτυα cardsharing, φόρτωμα κλειδιών κτλ. Μάλιστα, το image έρχεται με προεγκατεστημένα τα emus, ώστε να μην προβληματιστούμε για την εγκατάστασή τους. Από την άλλη μεριά μπορούμε να επιλέξουμε για τον Prime ένα λογισμικό Enigma, όπου μάλιστα συναντάμε διανομές με πολύ πρόσφατες ημερομηνίες παρουσίασης. Οι διανομές των Gemini Project, SF Team και SiF ανοίγουν πολλαπλούς δρόμους στο δέκτη με δεκάδες διαθέσιμα plugins, emus, skins, κ.ά. Από τις πιο πρόσφατες διανομές είναι της ομάδας Nabilo, που προσφέρει πανέμορφα μενού στο δέκτη, αμέτρητες εφαρμογές, μοναδικά πληρέστατο Server και άλλες εκρηκτικές δυνατότητες.  

AB IPBox 900HD
Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίσαμε πρόσφατα τον νέο IPBox 900HD, αφού ο δέκτης συνδυάζει πολλά καλά χαρακτηριστικά, διατηρώντας αρκετά προσγειωμένη τιμή. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του δέκτη, πέρα από τη θύρα Ethernet, σε συνδυασμό με το ανοιχτό λογισμικό Linux, είναι φυσικά η λήψη καναλιών υψηλής ευκρίνειας. Όμως ο νέος IPBox δεν εφησυχάζεται σε αυτό, αφού συναντάμε επιπρόσθετα δύο θύρες CI, όπως και θύρες USB 2.0 και eSATA για λειτουργία PVR. Ο δέκτης διατηρεί το μικρό και μαζεμένο μέγεθος των 250PVR και Prime, αλλά έχει δεχτεί “facelift” με πρόσοψη υψηλής αισθητικής, που τη χαρακτηρίζει η οθόνη dot matrix. Στο hardware τμήμα του δέκτη, διατηρείται η αρχιτεκτονική του Prime με αποσπώμενο tuner για υποστήριξη πρωτοκόλλων DVB-S/DVB-S2, DVB-T και DVB-C και παράλληλα έχουμε σημαντική βελτίωση στα χαρακτηριστικά του, με ταχύτερο επεξεργαστή και πολύ αυξημένες μνήμες. Για να μιλήσουμε για ανεπίσημη υποστήριξη είναι ακόμα νωρίς, αφού ο δέκτης μετράει ελάχιστο χρόνο παρουσίας, ωστόσο υπάρχουν ήδη στο διαδίκτυο λίγα images που βασίζονται στο επίσημο και αυξάνουν τις εφαρμογές του δέκτη, προσθέτοντας αρκετά «καλούδια». Η διανομή της CLI διατηρεί ακριβώς τα ίδια μενού με το επίσημο λογισμικό, αλλά προσθέτει ένα πανίσχυρο WebIF, απ’ όπου με μερικά απλά κλικ του ποντικιού μας, μπορούμε να προσθέσουμε addons στο δέκτη, να παρακολουθήσουμε τις λειτουργίες των emulator που διεξάγονται, να επιλέξουμε server emulator και client emulator μέσα από τα ενσωματωμένα που διαθέτει, ώστε να συμμετέχει ο δέκτης σε δίκτυα CardSharing, να διαχειριστούμε το USB Stick, κ.ά. Από την άλλη, οι αλλαγές της διανομής SiF ήταν πιο ξεκάθαρες. Τα μενού φυσικά είναι αντίστοιχα με του επίσημου, αφού πάνω σε αυτό βασίζεται η διανομή, αλλά με το πάτημα του κόκκινου πλήκτρου μεταφερόμαστε στην SiF-Team Panel, όπου και παρουσιάζονται οι καταπληκτικές extra επιλογές του λογισμικού. Έτσι, έχουμε δυνατότητα ρύθμισης CAM, εκτέλεσης Script, διαχείρισης USB, αλλαγής Skin και downloads από Server με plugins και emulators. Φυσικά, από τις επιλογές δε θα έλειπε και το μενού διαχείρισης των Softcams, για να εισάγουμε το δέκτη στον κόσμο του Card Sharing. Μέσα από το μενού της SiF Team, μπορούμε να διαμορφώσουμε εξωτερικό δίσκο USB που συνδέουμε στην αντίστοιχη θύρα στο πίσω μέρους του δέκτη για λειτουργίες PVR. Εγγραφές μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν και από τη θύρα eSATA. Το μοναδικό παραστράτημα του δέκτη είναι η απουσία θύρας smartcard, πάνω στην οποία μπορούν να δουλέψουν οι emulators για λειτουργία Server σε δίκτυο CS, που πλέον θα πρέπει να λειτουργήσουν σε εξωτερικό reader. 

AB IPBox 9000HD
Το υπερόπλο της AB είναι εδώ! Ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών του είναι απίστευτος, με δυνατότητες να καλύψει όλες τις σύγχρονες εφαρμογές. Κοιτώντας το δέκτη, είναι λες και η κατασκευάστρια εταιρεία δεν έκανε τσιγκουνιές και αποφάσισε να βγάλει ένα μηχάνημα που να τα έχει ΟΛΑ πάνω του. Ο λινουξάτος 9000 υποστηρίζει HD κανάλια, διαθέτει ισχυρότατο σύστημα αποκρυπτογράφησης με 2 CI και 2 θύρες για smartcard, διαθέτει 2 θύρες USB (μια USB 2.0 και μια USB 1.1), μπορεί να μετατραπεί σε PVR με εγγραφές σε εσωτερικό δίσκο SATA ή μέσω της θύρας USB 2.0 και σα να μη φτάνουν όλα αυτά, διαθέτει 2 αποσπώμενα tuner υποστηρίζοντας πρότυπα DVB-S/DVB-S2, DVB-T και DVB-C για παράλληλες λήψεις ή και συνδυασμό αυτών. Η εμφάνιση του δέκτη είναι καταπληκτική με display dot matrix, αλλά και το εσωτερικό του ισχυρότατο, με επεξεργαστή στα 266MHz και μνήμες 192MB DDRAM / 32MB Flash και ανεμιστήρα για καλύτερη ψύξη του συστήματος. Όλα τα παραπάνω αποδίδονται σε πολύ καλή τιμή, καθιστώντας τον IPBox 9000HD κορυφαία επιλογή από όλες τις απόψεις. Η υποστήριξη στο διαδίκτυο δηλώνει ηχηρά το παρόν της με αρκετά ανεπίσημα λογισμικά, που βασίζονται στο επίσημο, ενσωματώνοντας πρόσθετες λειτουργίες που μετατρέπουν τον δέκτη σε πολυεργαλείο. Η αναβάθμιση του δέκτη μπορεί να γίνει είτε μέσω της θύρας USB 1.1 (τύπου client) και του FlashTools είτε μέσω USB stick από τη θύρα USB 2.0. Στο εργαστήριό μας, φορέσαμε στο δέκτη την πιο πρόσφατη ανεπίσημη διανομή, αυτή της ομάδας NLB (RD107 V.2) και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Τα μενού είναι ίδια με του επίσημου λογισμικού, αλλά η μαγεία κρύβεται στο Web Interface της διανομής. Η παραμετροποίηση και οι δυνατότητες που μας προσφέρονται μέσα από το WebIF είναι αμέτρητες και μάλιστα αποδίδονται μέσα από τον πιο εύκολο τρόπο διαχείρισης (ακόμα πιο εύκολο και από το τηλεχειριστήριο). Ένδειξη πληροφοριών για τις διεργασίες του συστήματος, τη CPU, τη διαδικασία startup, ενεργοποίηση υπηρεσιών samba, telnet, ssh, ftp, παραμετροποίηση multiboot μέσω USB, αφιερωμένο menu με λειτουργίες για USB stick, παραμετροποίηση της εμφάνισης OSD, διαχείριση των ενσωματωμένων emus (mbox, mgcamd, newcs), παρακολούθηση της λειτουργίας των emus, αυτόματη αναβάθμιση κλειδιών … και όλα αυτά μέσα από μερικά κλικ του ποντικιού μας. 

Dreambox DM500+
Ο DM500+ αποτελεί την αναβάθμιση του best seller δέκτη DM 500, στο λινουξάτο χώρο. Με κύρια διαφορά την προστασία σε παραγωγή κλώνων, ο DM500+ διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν ανεβάσει τον DM500 στην κορυφή. Ο DM500+ μπορεί να θεωρηθεί ο δέκτης του CardSharing, αφού τα χαρακτηριστικά του είναι πλέον φτωχά, έχοντας να επιδείξει μια μόνο θύρα smartcard. Ωστόσο, η δύναμη και το μυστικό του δέκτη κρύβονται στην ανεπίσημη υποστήριξη, με αναρίθμητα πολλές ομάδες να παρουσιάζουν διαρκώς νέα images, ανοίγοντας διαρκώς νέους ορίζοντες για νέες εφαρμογές. Οι «πλάτες» όμως του μικρού της οικογένειας Dreambox δε σταματούν εδώ, αφού υπάρχουν δεκάδες ζωντανά forum, απ’ όπου μπορεί ο επίδοξος κάτοχός του να λάβει ή να ανταλλάξει πληροφορίες. Ένα ακόμα προσόν που δεν πρέπει να παραλείψουμε για τον DM500+, είναι το πολύ μικρό του μέγεθος, που εκτός από αισθητικής άποψης, καθιστά το δέκτη αρκετά εύχρηστο. Καθαρά όμως για τα χαρακτηριστικά του, η τιμή του δέκτη είναι πολύ υψηλή. Όπως ολόκληρη η οικογένεια Dreambox, έτσι και ο μικρός DM500+ φοράει το λογισμικό Enigma και πιο συγκεκριμένα την έκδοση Enigma 1. Η αναβάθμιση του δέκτη πραγματοποιείται μέσω αρκετών εφαρμογών, με απλούστερη το DreamUP που μπορεί να φλασάρει το δέκτη, είτε από τη σειριακή του θύρα, είτε μέσω Ethernet. Από τα δεκάδες images, ξεχωρίζουν αυτά των ομάδων Gemini Project ή PLi. Η διανομή της Genimi διαθέτει έναν από τους πληρέστερους servers για σύνδεση, download και εγκατάσταση αναρίθμητων plugins, emus, κ.ά. Χρήσιμες επίσης είναι και οι έξτρα εφαρμογές της διανομής, μεταξύ των οποίων συναντάμε SSH, Apache Server, δημιουργία automount και λειτουργίες CIFS ή NFS για εξωτερικές εγγραφές, κ.ά. Με μοναδικό μειονέκτημα τα λιγότερο εντυπωσιακά μενού, οι διανομές της PLi μετατρέπουν και αυτές το δέκτη σε πολυμηχάνημα, με περισσότερο σκληροπυρηνικό χαρακτήρα, δίνοντας στο χρήστη ακόμα περισσότερο έλεγχο του μηχανήματος. Όμως η υποστήριξη σε ανεπίσημα λογισμικά δε σταματά εδώ, αφού μπορούμε να βρούμε πολλά εργαλεία για επεξεργασία του δέκτη μέσω της θύρας Ethernet, όπως για παράδειγμα την επεξεργασία καναλιών, κ.ά. Πολύ σημαντική προσθήκη των λογισμικών είναι το WebIF, μέσα από το οποίο μπορεί ο χρήστης να πραγματοποιήσει πολλές λειτουργίες του δέκτη ή να κάνει streaming των καναλιών στον υπολογιστή του.  

Dreambox DM600PVR
H Dream Multimedia κατάφερε να χωρέσει μέσα στο κουτί του DM500 σκληρό δίσκο και έφτιαξε τον DM 600PVR. Ο δέκτης δέχεται σκληρό δίσκο 2,5” στο εσωτερικό του και μπορεί να πραγματοποιήσει δορυφορικές εγγραφές. Η πολύ πετυχημένη συνταγή του DM500 συνοδεύεται με ανεβασμένη εμφάνιση στην πρόσοψή του, υποστήριξη HDD και τηλεχειριστήριο από τους μεγαλύτερους δέκτες της οικογένειας Dreambox, για το χειρισμό των εγγραφών. Ακόμα μια αναβάθμιση που συναντάμε στο δέκτη είναι η plug΄n play αρχιτεκτονική του tuner, που είναι αποσπώμενο και υποστηρίζει DVB-S, DVB-T και DVB-C standards. Κατά τα άλλα, οι δέκτες είναι ίδιοι τόσο σε μέγεθος όσο και σε επιδόσεις, αφού ο DM600 έρχεται με επεξεργαστή IBM PowerPC στα 250MHz, μνήμη RAM στα 64MB και μνήμη Flash στα 32MB, όπως και ο DM500. Στο τμήμα αποκρυπτογράφησης, συναντάμε μια θύρα smartcard που, για να μην κρυβόμαστε, θα βοηθήσει το δέκτη κυρίως στις Card Sharing εφαρμογές του. Ο μικρός δίσκος των 2,5” θα μπορούσε να προβληματίσει μέσα στο στριμωγμένο εσωτερικό του δέκτη λόγω θερμοκρασιών, αλλά προφανώς εξαιτίας των χαμηλών στροφών 5400rpm των μικρών δίσκων, δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα υπερθέρμανσης. Ως γνήσιο γόνος της οικογένειας Dreambox, ο δέκτης τρέχει λογισμικά Enigma 1 και φυσικά λαμβάνει εξαιρετική υποστήριξη ανεπίσημων λογισμικών από το διαδίκτυο. Η αλλαγή λογισμικού μέσω της θύρας RS-232 ή της Ethernet γίνεται εύκολα και απροβλημάτιστα με το DreamUp ή άλλες εφαρμογές. Οι επιλογές ανάμεσα στα διάφορα images είναι δύσκολη, αφού οι περισσότερες προσθέτουν στο δέκτη καταπληκτικές δυνατότητες. Οι διανομές των Gemini και PLi διαθέτουν υπερπλούσιους Servers για σύνδεση μέσω των μενού του δέκτη, download και εγκατάσταση plugins με το πάτημα μερικών πλήκτρων. Επίσης αναδιπλώνουν εκρηκτικές εφαρμογές όπως Firewall, DynDNS, http Server με παραμετροποίηση επίσης μέσω των μενού. Ακόμα, συναντάμε τις διανομές των SiF Team, EDG-Nemesis, Peter Pan και άλλων όπου προσθέτουν στο δέκτη πολύ όμορφα και εύχρηστα μενού, όπως διαφορετικές λειτουργίες για την προσαρμογή του δέκτη στις προτιμήσεις του χρήστη. Εκτός από την πληθώρα διανομών, η ανεπίσημη βοήθεια διαθέτει πολλά εργαλεία για διαχείριση του δέκτη κυρίως μέσω της θύρας Ethernet, όπως επεξεργασία των καναλιών, αποθήκευση των μνημών, backup του λογισμικού, κ.ά. Παρόν δίνει και το WebIF, που αυξάνει κατά πολύ την ευχρηστία του δέκτη σε κάθε περίπτωση και υποστηρίζει μετάδοση streaming στον υπολογιστή μας. 

Dreambox DM7020
Εάν εξαιρέσουμε τη λήψη HD, ο 7020 αποτελεί τη σίγουρη επιλογή σε όλες τις εφαρμογές και όχι μόνο που μπορεί να προσφέρει ένας λινουξάτος δέκτης. Σχεδόν όλες οι πατέντες των Linux δεκτών ξεκίνησαν από αυτόν τον δέκτη ή τον θρυλικό αλλά υποδεέστερο σε hardware, DM7000. Με πολλά χρόνια θητείας, ο 7020 δίνει σιγουριά στο χρήστη ότι δε θα μείνει έξω από τίποτα και θα είναι από τους πρώτους που θα γευτούν τα φρέσκα φρούτα του χώρου. Σε επεξεργαστική ισχύ δεν ξεπερνά τους DM500 ή DM600, όμως είναι εξοπλισμένος με καλύτερο hardware ανοίγοντας την πόρτα για περισσότερες εφαρμογές. Στην πρόσοψη του 7020 συναντάμε ένα CI, δύο slots smartcard, αναγνώστη Compact Flash για επέκταση της μνήμης, όπως και την μεγάλη LC οθόνη, η οποία αξιοποιείται πλήρως μέσω των λογισμικών. Στο πίσω μέρος του δέκτη, οι κύριες διαφορές με τους μικρούς είναι η θύρα USB, ο διακόπτης ON/OFF και το RF modulator. Όπως όλα πάνω σε αυτό το δέκτη, έτσι και η θύρα USB αξιοποιείται πλήρως μέσω των λογισμικών, με δυνατότητα ρύθμισης multiboot, αποθήκευσης μνημών καναλιών, plugins, κ.ά. Επιπρόσθετα, ο δέκτης είναι PVR, αφού μπορεί να δεχτεί εσωτερικό δίσκο 3,5” ανεξαρτήτου χωρητικότητας και να τον αξιοποιήσει πλήρως. Ο ανεπίσημος κόσμος γύρω από τον 7020 είναι αξιοθαύμαστος. Πλέον αυτό δεν είναι «υποστήριξη», αλλά ολόκληρο κίνημα! Τα λογισμικά για την βελτίωση του δέκτη είναι πραγματικά αμέτρητα και το σημαντικότερο όλων είναι ότι …δουλεύουν! Σχεδόν όλοι οι οδηγοί ρυθμίσεων που συναντάμε στους διάφορους διαδικτυακούς χώρους περιλαμβάνουν τον 7020, κάνοντας την υλοποίηση μιας νέας εφαρμογής πιο εύκολη. Τα λογισμικά των Gemini και PLi, μετατρέπουν το δέκτη σε πανίσχυρο πολυμηχάνημα, δίνοντάς του πρόσβαση σε Servers με αμέτρητα plugins, αλλά και λειτουργίες όπως Firewall, DynDNS, Samba, NFS, ρύθμιση VPN ή SSH για απομακρυσμένη διαχείριση, δυνατότητα backup και άλλα. Από την άλλη μεριά, τα Gemini, EDG Nemesis και Sif προσθέτουν στο δέκτη πανέμορφα μενού, πέραν των σκληροπυρηνικών λειτουργιών. Εάν υπάρχει όρεξη για πειραματισμό, στο διαδίκτυο, υπάρχουν αμέτρητες διανομές για να βρει ο χρήστης αυτή που του ταιριάζει καλύτερα. Όπως και στους άλλους Dreambox, όλα τα images διαθέτουν WebIF με αρκετές λειτουργίες και υποστήριξη streaming των προγραμμάτων.

Dreambox DM7025
Ο DM7025 δεν αποτελεί μια αναβάθμιση του DM7020, αλλά πρόκειται για έναν τελείως διαφορετικό δέκτη, τόσο σε hardware, όσο και σε software. Η χτυπητή του διαφορά με τον 7020 θα μπορούσε να θεωρηθεί τα 2 tuner αρχιτεκτονικής plug΄n play που είναι αποσπώμενα και υποστηρίζουν πρότυπα DVB-S, DVB-T και DVB-C. Οπωσδήποτε, πάνω σε αυτήν την καινοτομία στήθηκε ο δέκτης, αλλά τελικά οι διαφορές είναι πολύ ριζικότερες σε άλλα σημεία. Στο εσωτερικό του DM7025 κρύβεται επεξεργαστής ATI Xilleon στα 300MHz και εκτός από ανεβασμένη επεξεργαστική ισχύ, ο δέκτης έρχεται αναβαθμισμένος και στη μνήμη RAM, με 128MB. Στην πρόσοψή του δεν λείπουν το 1 CI, τα 2 cardreader και το ενσωματωμένο Compact Flash reader, αλλά συναντάμε διαφορά και στην οθόνη, όπου παρά το ίδιο μέγεθος με τον 7020 είναι πλέον OLED. Στη χώρα μας ο δέκτης έχει νόημα να λειτουργήσει με δύο DVB-S tuner, όπου θα μας παρέχουν δύο τελείως ανεξάρτητες λήψεις, είτε για ταυτόχρονη παρακολούθηση σε δύο διαφορετικά σημεία, είτε για λειτουργία PVR με εγγραφή ενός καναλιού και παρακολούθηση ή εγγραφή ενός άλλου, μέσω του δεύτερου tuner, στον εσωτερικό σκληρό δίσκο που μπορεί να ενσωματώσει. Η καινοτομία των 2 tuner ήταν σημαντική την εποχή που είχε παρουσιαστεί ο δέκτης, αλλά ίσως τελικά μεγαλύτερη καινοτομία να ήταν το λογισμικό Enigma, που αναβαθμίστηκε στην έκδοση 2. Το Enigma 2 είναι τελείως διαφορετικό από το Enigma 1, με σαφώς ανώτερα μενού και περισσότερο προηγμένες λειτουργίες. Ωστόσο, η εξέλιξη του Enigma 1 είναι τεράστια και δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο η δεύτερη έκδοσή του, με τα λογισμικά για τον 7025 να υστερούν ακόμα σε σχέση με παλαιότερων Dreambox. Τελευταία ωστόσο (και μάλλον χάρη στον DM800HD που φοράει τα ίδια λογισμικά) έχουν παρουσιαστεί καταπληκτικές διανομές, όπως αυτές της Gemini Project, της NabiloSat ή της NewNigma. Και οι τρεις διανομές διαθέτουν μενού υψηλής αισθητικής, ξεφεύγοντας από το «σκληροπυρηνικό» χαρακτήρα των λινουξάτων δεκτών. Μέσω των μενού των images, ο δέκτης μπορεί να συνδεθεί σε Servers για emus, plugins, skins, κλειδιά και ένα σωρό άλλα καλούδια, αλλά παρέχεται επίσης και μεγάλη δυνατότητα παραμετροποίησης υπηρεσιών, όπως DynDNS, Samba/Cifs, NFS, Telnet και άλλων πολύ ενδιαφερουσών λειτουργιών. Το WebIF των διανομών δίνει το παρόν του, όμως δεν είναι ακόμα τόσο ισχυρό όσο των διανομών Enigma 1. 

Dreambox DM800HD
Με τον DM800HD η Dream Multimedia ξεπέρασε τον εαυτό της, παρουσιάζοντας ένα μηχάνημα με δυνατότητες λήψης HD και λειτουργίας PVR, σε μέγεθος ανάλογο των DM500 και DM600PVR. Ο δέκτης είναι τεχνολογικό επίτευγμα, που συνδυάζει προηγμένες λειτουργίες και καταπληκτική εμφάνιση και χρηστικότητα. Στα ιδιαίτερα στοιχεία του δέκτη, συγκαταλέγονται επίσης οι δύο θύρες USB, η θύρα eSATA, αλλά και η εντυπωσιακή OLED οθόνη. Για να δουλέψει ως PVR, ο δέκτης μπορεί να δεχθεί στο εσωτερικό του σκληρό δίσκο SATA 2,5” ή εξωτερικό δίσκο eSATA. Το tuner DVB-S2 του δέκτη είναι plug & play και μπορεί να αντικατασταθεί από tuner DVB-T ή DVB-C. Μεγάλης σημασίας είναι η επεξεργαστική ισχύς του δέκτη, που ανέρχεται στα 300MHz MIPS βασισμένα στο chip της Broadcom, αλλά ακόμα όμως μεγαλύτερη εντύπωση δημιουργούν τα 256MBytes RAM, επαληθεύοντας την έκφραση «το μέγεθος δε μετράει»… Για καλύτερη σταθερότητα και εξαιτίας της λήψης HD, ο DM800HD τρέχει τη δεύτερη έκδοση του κέλυφους Enigma και μάλιστα χωρίς κανένα πρόβλημα, χάρη στις ισχυρές του επιδόσεις. Κανείς όμως δεν είναι τελείως, έτσι και ο θεαματικός DM800, παρουσιάζει δύο θέματα. Το ένα, είναι το αναμενόμενο πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας, αφού τα πράγματα στο εσωτερικό του παραείναι στριμωγμένα. Λένε, «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος», αλλά δε νομίζω κανείς να είχε πρόβλημα να ήταν λίγο πιο ευρύχωρος… Το άλλο, είναι η παράλογη συμπεριφορά του τροφοδοτικού του δέκτη, που πολλές φορές αρνείται να εκκινήσει μετά την εισαγωγή της τροφοδοσίας και χρειάζεται λίγο παίδεμα, κάτι που δεν ταιριάζει στο προφίλ του DM800. Παρακολουθώντας τη πορεία του Enigma 2, διαπιστώνεται εύκολα ότι μετά την παρουσίαση του DM800HD, το λογισμικό έχει γνωρίσει ιδιαίτερα μεγάλη βελτίωση, με images που προσδίδουν εκρηκτικές λειτουργίες στο δέκτη. Η αναβάθμιση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του γνωστού DreamUP, όπως και μέσω WebIF, απλουστεύοντας ακόμα περισσότερο τη διαδικασία. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η διανομή της NewNigma, όπου διαθέτει Server με πολλά plugins για download, όπως και scripts. Η καινοτομία της διανομής έρχεται στο μενού διαχείρισης των emus, όπου συναντάμε ενσωματωμένο το MGcamd, αλλά και τους καταπληκτικούς Config Editor και Key Manager με δυνατότητα αυτόματης αναβάθμισης μέσω του Internet. Πολύ καλή χρήση έχει ο USB Μanager, που αυτόματα αναγνωρίζει το USB που εισάγουμε, ανοίγοντάς μας πολλές επιπλέον εφαρμογές. Οι παραμετροποιήσεις που παρέχει η διανομή είναι αμέτρητες με πολλές ξεχωριστές εφαρμογές, όπως η ρύθμιση της οθόνης OSD. Φυσικά, το παρόν της δίνει και η ομάδα Gemini Project, με μια πανίσχυρη διανομή, όπου μέσω των πανέμορφων μενού της μετατρέπει τον DM800HD σε φιλικότατο και απολαυστικό μηχάνημα. Για όλα τα παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρά την υψηλή του τιμή, ο δέκτης διατηρεί ίσως τον καλύτερο λόγο απόδοσης/τιμής σε σχέση με τους υπόλοιπους Dreambox.  

Duolabs Qbox one
Ο δέκτης της γνωστής ιταλικής εταιρείας Duolabs αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή πρόταση, συνδυάζοντας πολλαπλά πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα, ο QBox έρχεται σε μικρό πλαίσιο, λίγο μεγαλύτερο των DM500/DM600, που ωστόσο έχει τον απαραίτητο χώρο για να «αναπνέει» το hardware. Ο δέκτης στο εσωτερικό του μπορεί να δεχθεί σκληρό δίσκο 2,5” και να μετατραπεί σε PVR χωρίς πρόβλημα θερμοκρασιών, αφού ο χώρος είναι ικανοποιητικός. Οι PVR όμως δυνατότητές του δεν σταματούν εδώ, αφού μπορεί να πραγματοποιήσει εγγραφές και μέσω των 2 θυρών USB, μια στο πίσω μέρος του και μια στην πρόσοψη. Συνεχίζοντας την πανδαισία χαρακτηριστικών, ο QBox διαθέτει δύο tuner για υποστήριξη DVB-S, DVB-T και DVB-C για λειτουργία Combo δέκτη. Για την αποκρυπτογράφηση συνδρομητικών καναλιών διαθέτει στην πρόσοψή του 2 θύρες smartcard και σαν μην έφτανε αυτό, διαθέτει ενσωματωμένο Dialbo CAM με τις γνωστές του παράνομες διαθέσεις, που δανείζεται από την κορυφαία μοντούλα της εταιρείας. Συνεχίζοντας, ο δέκτης καινοτομεί με την ενσωμάτωση Wi-Fi για σύνδεση σε δίκτυο μέσω ασύρματης επικοινωνίας (ένα UTP καλώδιο λιγότερο στο σαλόνι έρχεται σαν λύτρωση!). Ακόμα, αξίζει να αναφέρουμε τη λειτουργία Blind scan, που βασίζεται σε hardware και όχι σε software (όπως συμβαίνει σε πολλούς άλλους δέκτες) για τη σάρωση δορυφορικών feeds. Κορωνίδα όλων των παραπάνω έρχονται οι επιδόσεις του δέκτη με κλασικό μεν επεξεργαστή IBM στα 250MHz, αλλά μνήμη 64ΜΒ Flash για αρκετό χώρο στο φάκελο VAR. Φτάνοντας επιτέλους στο κεφάλαιο του software, ο QBox δε μας απογοητεύει καθόλου αφού χρησιμοποιεί λογισμικό Enigma, αποκτώντας συμβατότητα με την πληθώρα ανεπίσημων plug-ins, emus, skins, κ.ά. γύρω από το γνωστό λογισμικό. Εννοείται πως ο δέκτης δεν είναι κλώνος και έτσι η έκδοση Enigma που φοράει είναι δικιά του και αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι ο δέκτης αποφεύγει τις παγίδες που στήνει η Dream Multimedia για τις απομιμήσεις των δεκτών της. Από την άλλη μεριά βέβαια, ο QBox δεν μπορεί να χαρεί άμεσα τα πολυτάλαντα ανεπίσημα images των διαφόρων ομάδων. Στο διαδίκτυο όμως συναντήσαμε ανεπίσημες διανομές για να απελευθερωθούν οι κρυφές αρετές του δέκτη, όπως το image της Avalon που διαθέτει διαχείριση emu και αρκετές δυνατότητες παραμετροποίησης ή το ισχυρότατο image της Q-Active (τρέχον έκδοση Prolific 4) που σίγουρα ο δέκτης… προτιμάει περισσότερο, εξαιτίας των ενσωματωμένων emus (CCcam, MGcamd, κ.ά.), της αυτόματης αναβάθμισης κλειδιών, του πληρέστατου μενού για GBox, κ.ά. Δυστυχώς όμως, με κανένα image δεν κατάφερε ο δέκτης να συνδεθεί στο secured WiFi δίκτυο του εργαστηρίου μας. 

iNETBOX 300
Κοιτώντας τον iNETBOX 300, δεν μπορούμε να πούμε ότι δε θυμίζει κάτι από DM500, ωστόσο δεν πρόκειται για κλώνο, αφού δε φέρει το λογότυπο της Dream Multimedia και δεν προσπαθεί να ξεγελάσει τον χρήστη. Το μέγεθος και το σασί του δέκτη μπορεί να θυμίζουν τον μικρό Dreambox, αλλά η πρόσοψη είναι διαφορετική εμφανισιακά, φιλοξενώντας τη θύρα smartcard και αναγράφοντας το γενικότατο logo της DVB. Ανοίγοντας το δέκτη, το θέαμα είναι πολύ γνώριμο… Ο επεξεργαστής IBM PowerPC, τo tuner του δέκτη είναι της ALPS και γενικότερα το hardware του DM500, αλλά με τη σημαντική λεπτομέρεια ότι στη μητρική πλακέτα, δε φέρει το λογότυπο της Dream Multimedia, διαχωρίζοντας το εαυτό του από τους κλώνους. Έτσι λοιπόν, κατά τη ρύθμιση του δέκτη σε εφαρμογές CardSharing, για τις οποίες ουσιαστικά προορίζεται, δε χρειάζεται αλλαγή της MAC address, αφού η διεύθυνση είναι πραγματικά δικιά του… Όσον αφορά το λογισμικό έρχονται τα σημαντικά νέα για τον iNETBOX 300, αφού υποστηρίζει Enigma 1. Έτσι λοιπόν ο δέκτης είναι συμβατός με την τεράστιο όγκο ανεπίσημων images, αλλά και plugins του ευρέως ανεπτυγμένου λογισμικού. Η αναβάθμιση του δέκτη μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με το πρόγραμμα DreamUP, μέσω της σειριακής θύρας σε συνδυασμό με την Ethernet για καλύτερους χρόνους. Φυσικά, υπάρχουν πολλά επιπλέον προγράμματα για τη σύνδεση με το δέκτη, που δίνουν πρόσθετες λειτουργίες, όπως telnet, FTP. Ακόμα, συναντάμε στο διαδίκτυο εφαρμογές για παραμετροποίηση και ρύθμιση των καναλιών και των μνημών του δέκτη. Όσον αφορά τα images, οι επιλογές είναι αμέτρητες. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, κάλλιστα μπορεί να αποφευχθεί η χρήση των διανομών Gemini Project που έχουν κακό ιστορικό σε σχέση με τους δέκτες που …θυμίζουν Dreambox. Με τη χρήση image από την PLi, ο δέκτης μεταμορφώνεται αποκτώντας πρόσβαση στους Server της ομάδας και το τεράστιο αρχείο για ανεπίσημα λογισμικά, συμπεριλαμβανομένου emulators για χρήση σε εφαρμογές CS. Από την άλλη, υπάρχουν δεκάδες ακόμα πολύ αξιόλογες προτάσεις από ομάδες όπως η EDG-Nemesis, η SiF Team, κ.ά., όπου με τα δικά τους χαρακτηριστικά εκτοξεύουν τις δυνατότητες του δέκτη, προσθέτοντας πάντα ιδιαίτερα ξεχωριστά μενού. 

iNETBOX 400s PVR
Πρόκειται για ένα πολύ ικανό και καλαίσθητο δέκτη, που παρά το πολύ μικρό του μέγεθος, δέχεται σκληρό δίσκο 2,5” στο εσωτερικό του για λειτουργία PVR. Μάλιστα, επειδή ο δέκτης υποστηρίζει λογισμικά Enigma 1, μπορεί να δεχθεί τον πλούτο της ανεπίσημης υποστήριξης των Dreambox. Για να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί, οι πολύ δελεαστικές παροχές του iNETBOX δεν αποτελούν καινοτομία, αφού ο δέκτης ακολουθεί πιστά το μονοπάτι που χάραξε ο Dreambox 600PVR. Ωστόσο το πακέτο είναι πολύ πετυχημένο και η παρουσία του 400s είναι ευπρόσδεκτη. Στην πρόσοψη του δέκτη, έχουμε μια υποδοχή smartcard για αποκρυπτογράφηση συνδρομητικών καναλιών, αλλά και εφαρμογές που προσφέρουν οι διάφοροι emulators, που ταιριάζουν γάντι στα λογισμικά Enigma 1, όπως το περίφημο Card Sharing. Όπως είπαμε, στο εσωτερικό του, ο δέκτης μπορεί να φιλοξενήσει σκληρό δίσκο 2,5” IDE και να μετατραπεί σε λειτουργικότατο PVR. Η μοναδική σύνδεση που απαιτείται είναι η καλωδιοταινία IDE, μέσω της οποίας πραγματοποιείται και η τροφοδοσία του δίσκου, αλλά λόγω περιορισμένου χώρου, η επέμβαση πρέπει να είναι προσεκτική. Στη χρήση του, ο δέκτης δε θα μας προβληματίσει, αφού στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες images για τον DM600PVR, που του ταιριάζουν γάντι. Επίσης, πέρα από τα λογισμικά, υπάρχουν και πολλοί οδηγοί για διάφορες εφαρμογές, για να μας καθοδηγήσουν βήμα-βήμα. Με τις «συνήθεις ύποπτες» ομάδες κατασκευής images στο πλευρό του, ο δέκτης δεν έχει τίποτα να ανησυχεί, παρά μόνο να είναι κάπως προσεκτικός με ορισμένες που θα θελήσουν να τον βλάψουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Gemini Project, που έχει δείξει κακό παρελθόν, αναλαμβάνοντας το ρόλο της αστυνομίας για χάρη της Dream Multimedia. Οι διανομές της ομάδας είναι καταπληκτικές, όμως για καλή τύχη του iNETBOX 400, δεν είναι οι μόνες. Τα λογισμικά των PLi, EDG-Nemesis, SiF Team κ.ά., μεταμορφώνουν το δέκτη με τις εκρηκτικές λειτουργίες που του προσδίδουν. Με πρόσβαση στα ειδικά μενού των διανομών, ο δέκτης μπορεί να συνδεθεί μέσω της θύρας Ethernet στο Server της εκάστοτε ομάδας και να αποκτήσει πρόσβαση στον τεράστιο αριθμό ανεπίσημων λογισμικών που υπάρχουν γύρω από το Enigma 1. Emulators, plugins, scripts, skins κ.ά., είναι όλα εδώ και ό,τι λείπει μπορεί πολύ απλά να εγκατασταθεί χειροκίνητα… Φυσικά δε λείπουν και οι εφαρμογές για εύκολη διαχείριση και παραμετροποίηση του δέκτη κάνοντας τη χρήση του απλούστερη. 

IT GATE TGS 220
O δέκτης αποτελεί μια πολλή ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση στους «μικρούς» δέκτες Linux. Εξωτερικά διαφέρει τελείως από έναν Dreambox, αλλά εσωτερικά όχι και τόσο, αφού το λογισμικό του είναι σχεδόν πανόμοιο με Enigma 1. Το σημαντικό όμως είναι ότι τα λογισμικά του IT GATE είναι δικά του και γενικότερα δεν έχει καμία σχέση με το «κίνημα» των κλώνων των Dreambox. Έτσι, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ο δέκτης να… εκραγεί από χρονοβόμβες κακόβουλων ανεπίσημων λογισμικών (βλέπε Gemini Project…). Αφού ξεκαθαρίσαμε την ταυτότητά του, ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα τον TGS 220. Η πρόσοψη του δέκτη είναι λίγο «διαστημική», με τρεις κύκλους όπου στον αριστερό συναντάμε πλήκτρα χειρισμού, στο μεσαίο το ψηφιακό display 4 ψηφίων και στο δεξιό τη θύρα smartcard, που ουσιαστικά αποτελεί το τμήμα αποκρυπτογράφησης του δέκτη. Η ιδιαιτερότητα του δέκτη έγκειται στη θύρα USB στην πίσω όψη, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύνδεση εξωτερικού σκληρού δίσκου και λειτουργία PVR. Ακόμα, στην πίσω όψη του IT GATE, βρίσκεται διακόπτης ON/OFF. Κατά τα άλλα οι επιδόσεις του δέκτη βασίζονται στον γνωστό επεξεργαστή IBM PowerPC 252MHz και στη μνήμη RAM των 72MB. Στον τομέα του λογισμικού ο δέκτης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού φοράει λογισμικό παρόμοιο με το Enigma 1 των Dreambox, αλλά όχι το ίδιο, αποφεύγοντας τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν για λογισμικά που στοχεύουν τους κλώνους των διάσημων Dreambox. Η περισσότερη ανεπίσημη βοήθεια για το δέκτη προέρχεται από την ομάδα UR Team, αλλά συναντάμε και διανομές από την DS Team, EDG Nemesis, κ.ά. Αυτή τη στιγμή, η καλύτερη επιλογή φαίνεται να είναι της ομάδας UR Team, που παρέχει πρόσβαση σε δεκάδες ανεπίσημα λογισμικά. Με το πάτημα μερικών πλήκτρων από το τηλεχειριστήριό μας, αποκτάμε πρόσβαση στο Server της ομάδας, όπου μπορούμε να βρούμε τεράστιο αριθμό plugins, emus, scripts, αφού υπάρχει συμβατότητα με λογισμικά Enigma1. Φυσικά, η λειτουργία του PVR με εξωτερικό δίσκο USB, ήταν απροβλημάτιστη με τις αρχικές ρυθμίσεις να πραγματοποιούνται μέσω του ειδικού μενού USB disc setup του δέκτη. Η αλλαγή λογισμικού του δέκτη είναι πολύ απλή και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της θύρας Ethernet με το πρόγραμμα ITGate Control Center, το οποίο χρησιμεύει και για λειτουργίες παραμετροποίησης του δέκτη.  

Kathrein UFS 910
Στον δέκτη της Kathrein ξεχωρίζουν η λήψη HD, οι δύο θύρες CI και οι 3 θύρες USB. Ο δέκτης ήταν αυτός που άνοιξε την αυλαία της HD στους λινουξάτους δέκτες και γι’ αυτό το λόγο η πείρα του δεν είναι αμελητέα με αρκετά καλή υποστήριξη σε ανεπίσημα λογισμικά. Η χαμηλή τιμή του δέκτη σε συνδυασμό με το καλό hardware και τις δυνατότητες του δέκτη αποτελεί πολύ καλή επιλογή για τον επίδοξο χρήστη, που θα είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί με αυτόν. Ο δέκτης δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τη γερμανική του ταυτότητα, με πολλά sites και οδηγίες εγκατάστασης να μη χρησιμοποιούν την αγγλική γλώσσα, κλείνοντας την πόρτα στο χρήστη σε πολύ μεγάλη πηγή γνώσεων. Ωστόσο, υποστήριξη αγγλική υπάρχει και μάλιστα παρέχει αρκετά ανεπίσημα λογισμικά για να ξεδιπλωθούν οι κρυφές αρετές του δέκτη. Έτσι, εκτός από emus και plugins, δε θα λείψουν και οι εφαρμογές για παραμετροποίηση καναλιών μέσω Ethernet, κ.ά. Οι πίσω θύρες USB 2.0 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λειτουργία PVR. Η αλλαγή image του δέκτη πραγματοποιείται από τη θύρα USB στην πρόσοψή του, μέσω USB Stick. Οι ανεπίσημες διανομές που συναντάμε στο διαδίκτυο είναι όλες βασισμένες στο επίσημο λογισμικό, εκτός από μια σχετικά πρόσφατη έκδοση του Enigma 2 για το δέκτη. Οι πιο πολυφορεμένες και δοκιμασμένες διανομές είναι της ομάδας AAF και γι’ αυτό δοκιμάσαμε την τελευταία τρέχουσα έκδοση, αναδεικνύοντας τα κρυφά χαρίσματα του δέκτη. Μετά την εγκατάσταση του image δεν παρατηρούμε κάποια διαφορά στα μενού, έως ότου πατήσουμε το πλήκτρο μενού και αμέσως μετά κόκκινο πλήκτρο FAV. Τότε εμφανίζεται το μενού της AAF με δυνατότητα παραμετροποίησης του plugin Barry Allen για multiboot, download και παραμετροποίηση emulators, αλλαγή skin, download plugins, κ.ά. Οι προσθήκες όμως του image δε σταματούν εδώ, αφού πλέον ο δέκτης διαθέτει ένα ισχυρό WebIF, όπου μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλα τα παραπάνω, όπως και επιπρόσθετα να προγραμματίσουμε εγγραφές με μερικά κλικ από το ποντίκι του υπολογιστή μας. Όσον αφορά τη συμμετοχή του σε δίκτυα CS, ο δέκτης δε θα προβληματίσει ως πελάτης, αλλά ως Server θα χρειαστεί εξωτερικό reader, αφού δε διαθέτει θύρα smartcard για να τρέξουν τα emus. Ένα ακόμα σημείο που θα προβληματίσει το χρήστη του δέκτη, είναι η υποστήριξη DiSEqC 1.2 και USALS, όπου απαιτείται plugin.  

Power Plus Pi555
Πρόκειται για «ξάδερφο» του DM500, ο οποίος διαθέτει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να συμμετέχει στο μεγαλύτερο «πάρτι» της εποχής μας, το card sharing. Ο δέκτης προορίζεται ξεκάθαρα για εφαρμογές διαμοιρασμού μιας συνδρομητικής κάρτας, αφού είναι εξοπλισμένος με ανοιχτού κώδικα λογισμικό Linux και θύρα Ethernet. Ο πολύ μικρός και κομψός Pi 555 διαθέτει μια θύρα για smartcard για αποκρυπτογράφηση συνδομητικών προγραμμάτων και στην πίσω του όψη είσοδο-έξοδο IF, 1xScart, εξόδους RCA video/stereo audio, οπτική έξοδο ήχου, σύνδεση RS-232 και θύρα Ethernet. Η θύρα smartcard στην πρόσοψή του, για να αποκρυπτογραφήσει μια συνδρομητική κάρτα, πρέπει πρώτα να έχουμε φροντίσει να περάσουμε το κατάλληλο λογισμικό, κάτι που δεν είναι πρόβλημα για τον Pi555 με την πληθώρα επιλογών που διαθέτει. Για αποφυγή παρεξηγήσεων, να σημειωθεί ότι ο δέκτης διαθέτει δικιά του harwdare διεύθυνση (MAC address) και η σύνδεση στο Internet δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα. Ο δέκτης, εξαιτίας της συγγένειάς του, είναι συμβατός με το λογισμικό Enigma 1, που έχει ως συνέπεια στο διαδίκτυο να κυκλοφορεί πολύ μεγάλος αριθμός ανεπίσημων λογισμικών που μπορούμε να ανεβάσουμε στον Pi 555. Οι διανομές που μπορεί να υποστηρίξει ο δέκτης είναι αμέτρητες, αλλά θα χρειαστεί προσοχή γιατί υπάρχουν και images που μπορούν να βλάψουν το δέκτη. Μέχρι στιγμής, η αποφυγή των διανομών της Gemini Project αρκεί για να διατηρηθεί ο δέκτης σώος και αβλαβής, μετά από μια απόπειρα αλλαγής λογισμικού. Η θυσία είναι πολύ μικρή, παρότι οι διανομές της ομάδας είναι οι πιο πολυφορεμένες και από πολλούς θεωρούνται οι καλύτερες. Ωστόσο, αυτό είναι σχετικό, αφού υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο καταπληκτικές διανομές που εκτοξεύουν τις δυνατότητες του δέκτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το λογισμικό της PLi, που δίνει τεράστιες δυνατότητες στο δέκτη μέσω του μενού System Settings. Από εκεί, εκτός από τις κλασικές ρυθμίσεις δικτύου κτλ., μπορούμε να ρυθμίσουμε το δέκτη για λειτουργίες PVR και εγγραφές στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Επίσης, με το πάτημα μερικών πλήκτρων στο τηλεχειριστήριο, είναι προσβάσιμο το ειδικό μενού της PLi, για το διαχειρισμό των plug-ins. Μέσω του Software Management οδηγούμαστε στο server της ομάδας PLi, όπου μπορούμε να κατεβάσουμε με αυτοματοποιημένες διαδικασίες τα πάντα για το δέκτη, όπως Addons/Plugins, SoftCams/Cardservers, κ.ά. Ένα πολύ δυνατό χαρτί του PLi εντοπίζεται στη σελίδα ρύθμισης SoftCams setup, όπου μπορούμε να επιλέξουμε συγκεκριμένα το Default SoftCam και το Cardserver του δέκτη. 

Triple Dragon DBS-3000
Η ιστορία του Triple Dragon κρατάει από παλιά, αφού ήταν ο δεύτερος Linux δέκτης μετά τον Dreambox 7000 που είχε παρουσιαστεί. Ο δέκτης διαθέτει τελείως αντίθετη φιλοσοφία από τους νέους μικροκαμωμένους δέκτες, αφού φιλοξενείται σε ένα στιβαρό, ογκώδες σασί. Στην πρόσοψή του διαθέτει μια πολύ εντυπωσιακή και χρηστική οθόνη και πλήκτρα χειρισμού, μέσω των οποίων μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πολλές παραμετροποιήσεις στο δέκτη. Για την αποκρυπτογράφηση συνδρομητικών καναλιών, διαθέτει 2 θύρες smartcard και 1 θύρα CI. Στο ευρύχωρο εσωτερικό του, ο δέκτης μπορεί να φιλοξενήσει σκληρό δίσκο και να μετατραπεί σε PVR. Ακόμα, ο δέκτης διαθέτει στο πίσω μέρος του θύρα USB, μέσω ενός αντάπτορα που τον ονομάζει Dragontail. Εξαιτίας της χρόνιας πορείας του στο χώρο, ο δέκτης διαθέτει ανεπίσημη υποστήριξη, η οποία όμως δεν έχει έντονη δραστηριότητα εδώ και αρκετό καιρό. Τα ανεπίσημα images βασίζονται στο επίσημο και σε όλα συναντάμε μενού για πληθώρα εφαρμογών, όπως Samba Server, NFS, CIFS, DynDNS, κ.ά. Για την αλλαγή των λογισμικών του, ο δέκτης διαθέτει το πολύ απλό στη χρήση του πρόγραμμα TDCC, που χρησιμοποιεί την θύρα Ethernet για την αλλαγή του image. Φορώντας τη διανομή της Dragon Team ή της Black Dragon, o δέκτης αποκτά το ισχυρό XML Menu, που μας παρέχει μια υπερπλήρη βιβλιοθήκη λογισμικών διαθέσιμων για download, όπου μπορούμε να βρούμε addons, emus, plugins, κ.ά. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα να κατεβάσουμε λογισμικά και να τα εγκαταστήσουμε είτε στην εσωτερική μνήμη flash είτε σε ένα USB stick που έχουμε συνδέσει στην Dragontail. Από το XML menu μπορούμε επίσης να εξοπλίσουμε το δέκτης μας με τα απαραίτητα εργαλεία για cardsharing. Η διαχείριση των emus γίνεται από το BMtoy emu. Στις πολύ καλές επιλογές ανεπίσημου image, συμπεριλαμβάνονται και τα λογισμικά της ομάδας TDman, που διαθέτουν ενσωματωμένα όλα τα απαραίτητα emus, όπως και το BMtoy για τη διαχείρισή τους. Πέρα από τα images, στο ρεπερτόριο της ανεπίσημης υποστήριξής του, ο δράκος διαθέτει εφαρμογές για την παραμετροποίησή του, όπως το πολύ χρήσιμο TDC για συνδέσεις FTP, telnet, δημιουργία backups, κ.ά., το TDEdit για διαχείριση των μνημών και των καναλιών, κ.ά.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...