Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

27 Δεκεμβρίου 2013 10:25

Οι γίγαντες του Linux!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
52b77967dbf7bd6c8ea5d3f07f7cfab3 XL f073d430

Featured | Δεν πρόκειται για ένα συγκριτικό τεστ… αλλά για μια τιτανομαχία!! Δεν πρόκειται για απλούς δορυφορικούς δέκτες… αλλά για τα απόλυτα multimedia μηχανήματα πόθου κάθε δορυφορομανή!! DM8000 HD PVR, AZBox Premium HD, QBox HD και IPBox 9000 HD στέκονται “γυμνοί” μπροστά μας!Ο χώρος της δορυφορικής τηλεόρασης μπορεί να μην είναι το απόλυτο mainstream φετίχ, όπως τα κινητά τηλέφωνα, ωστόσο έχει την τιμή να φιλοξενεί τεχνολογικά διαμάντια, που αγγίζουν την κορυφή στα multimedia μηχανήματα. Αρχικά, ήταν η ιδέα της Dream Multimedia να δημιουργήσει τον πρώτο δορυφορικό δέκτη-υπολογιστή που θα έτρεχε Linux και θα είχε δικτυακές δυνατότητες και έπειτα ήρθε το HD που έχει την τιμητική του στη δορυφορική τηλεόραση, σε σχέση με άλλα μέσα και το αποτέλεσμα είναι πλέον αυτά τα κορυφαία μηχανήματα, που απολαμβάνουμε εμείς οι δορυφορομανείς και διαρκώς μας εντυπωσιάζουν. Διπλά (ή τριπλά tuners), σύνδεση SATA, θύρες USB, υποστήριξη Wi-Fi, πολλαπλά CI και smartcards slots, υποστήριξη H.264 και όλα αυτά πάντα κάτω από λογισμικό Linux, καθιστούν τις συσκευές αυτές, κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό δορυφορικό δέκτη.

Η απόλυτη τετράδα!

Παλαιότερος από τους τέσσερις της DreamTeam που έχουμε ξεχωρίσει είναι ο AB IPBox 9000HD. Όταν είχε πρωτοεμφανιστεί ήταν ο πιο φορτωμένος δέκτης που είχαμε δει, ωστόσο δεν άργησε να αποκτήσει παρέα. Το απόλυτο υπερόπλο της Dream Multimedia, DM8000HD, είχε ανακοινώσει την έλευσή του πάρα πολύ καιρό πριν από την οριστική του κυκλοφορία, αλλά όταν τελικά εμφανίστηκε, έκανε πάταγο. Παράλληλα εμφανίστηκε ένα νέο όνομα στο παιχνίδι, ο AZBox και προς μεγάλη μας ευχαρίστηση (όσο μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός, τόσο καλύτερα), το μεγάλο του μοντέλο AZBox Premium HD έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή να βρίσκεται μέσα στην τετράδα των κορυφαίων δεκτών. Τέλος, εκεί που νομίζαμε ότι οι θέσεις για τις κοκορομαχίες έκλεισαν, εμφανίστηκε ένα μοντέλο που, χάρη στην ιστορία και το όνομα της μαμάς εταιρείας, δεν μπορούσε παρά να τραβήξει τα βλέμματα. Ο QBoxHD της Duolabs, με διάφορους κρυφούς άσους στο μανίκι του και πανίσχυρο hardware, ολοκληρώνει την τετράδα… για την ώρα!

Η γενική εικόνα…

Ένα είναι σίγουρο. Καλύτερος δεν υπάρχει! Πέραν των ποικίλων διαφορετικών χαρακτηριστικών και τις διαφορές στο κόστος, εφόσον έχουμε να κάνουμε με Linux, στην περίπτωση αυτών των δεκτών δεν ισχύει το “1+1=2”. Οι δυνατότητες του λογισμικού σε συνδυασμό με το πολύπλευρο hardware του κάθε δέκτη, μπορεί να μετατρέψει τον δέκτη από τίποτα μέχρι τα πάντα! Επειδή, όμως, ο μέσος χρήστης δεν είναι ο… Linus Torvalds, τους δέκτες θα τους κρίνουμε με βάση τι μπορούν να κάνουν με λογικές γνώσεις και εμπειρία πάνω στο είδος, όπως και φυσικά από την υποστήριξή τους, που συνδέεται άμεσα με την τελική τους απόδοση. Και οι τέσσερεις δέκτες έχουν περάσει ξεχωριστά μια έως και πολλές παραπάνω φορές από τα εργαστήρια του περιοδικού και έχουμε αναπτύξει πολλές τεχνικές, απλές ή σύνθετες, για ποικίλες εφαρμογές. Σε αυτό το άρθρο δεν θα εμβαθύνουμε σε κάθε δέκτη ξεχωριστά, αλλά θα συγκρίνουμε τις πτυχές που καίνε το μέσο χρήστη και αποδίδουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του καθενός.

Dreambox DM8000HD: Εάν εξαιρέσουμε τον παράγοντα τιμή, ο DM8000HD αυτή τη στιγμή έχει καθαρά το προβάδισμα. Έχει το πλουσιότερο hardware και δείχνει να το εκμεταλλεύεται καλύτερα με το πιο εξελιγμένο λογισμικό και τις καλύτερες διανομές τού Enigma II. Σε όσες δοκιμασίες υποβάλαμε τους δέκτες, ο κορυφαίος της οικογένειας Dreambox τα έβγαλε πέρα. Και το σίγουρο είναι ότι εάν κάπου κόλλαγε, χάρη στην ευρεία υποστήριξη που έχει, πιθανότατα να ξεπερνούσαμε το πρόβλημα. Οπωσδήποτε, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του δέκτη είναι στο επίπεδο του λογισμικού, το οποίο ο χρήστης του μπορεί να το εμπιστευτεί, γνωρίζοντας ότι δε θα μείνει εκτός ούτε τώρα, αλλά ούτε και στο μέλλον. Ωστόσο, η τιμή του είναι υπερβολική και αναπόφευκτα αποκτάει σκληρούς αντιπάλους. Πέραν όμως του κόστους, και πάλι δεν είναι αψεγάδιαστος, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

AB IPBox 9000HD: Παρότι είναι ο παλαιότερος, αυτό δε φαίνεται στο τομέα του software. Με το επίσημο λογισμικό και τις ανεπίσημες παραλλαγές του να παρουσιάζουν ακόμα ψεγάδια, ο δέκτης δείχνει να συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα με ανεπίσημες εκδόσεις του Enigma 2. Αυτόματα, όμως, αυτό τον οδηγεί σε μια στάση “Wannabe Dreambox” και διαρκώς ο χρήστης του τρέχει να προλάβει αυτά που κάνει ένας Dreambox. Πάρ’ όλα αυτα, δοκιμάζοντας τις τελευταίες εκδόσεις Enigma II για το συγκριτικό αυτό τεστ, είδαμε έναν IPBox αρκετά αλλαγμένο και πιο “αεράτο”. Με πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν του Dreambox, μεγαλύτερη ωριμότητα από το νέο QBox και διαφορετική τελείως ταυτότητα από τον AZBox, ο δέκτης έχει λόγους να προτιμηθεί.

AZBox Premium HD: Ο δέκτης, από την πρόσφατη σχετικά κυκλοφορία του, έχει ήδη περάσει αρκετές φορές από τα εργαστήριά μας και κάθε φορά είναι και καλύτερος. Ο AZBox έχει δική του ταυτότητα και τελείως διαφορετική προσέγγιση από τους άλλους τρεις. Ο δέκτης είναι περισσότερο multimedia box, παρά δορυφορικός δέκτης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει και τις εργασίες του δεύτερου. Η αιτία αυτού κρύβεται στην καρδιά του δέκτη, στο chipset της Sigma Designs, που χρησιμοποιείται σε συσκευές Media Player και DivX players, χαρίζοντας στο δέκτη πολύ καλές multimedia ικανότητες. Για το λόγο αυτό, ο AZBox είναι ο μόνος που μέχρι τώρα συμπεριφέρθηκε καλύτερα σε ορισμένες εφαρμογές από τον Dreambox, ο οποίος χρησιμοποιεί το chipset της Broadcom και είναι κάπου ενδιάμεσα από το STi7101 των QBox και IPBox και το Sigma Designs, όσον αφορά την ικανότητα σε λειτουργίες STB και multimedia εφαρμογών. Από την άλλη πλευρά, θεωρητικά, ως STB υστερεί, αλλά ο AZBox φαίνεται μέχρι στιγμής να μπορεί να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό σε βασικές εφαρμογές, όπως το cardsharing. Στα ειδικά χαρακτηριστικά που κάνουν τον AZBox ξεχωριστή πρόταση, συμπεριλαμβάνεται η ικανότητα λήψης feeds με δειγματοληψία 4:2:2, όπου για τους feed hunters είναι σημαντικότατο, όπως και η υποστήριξη ανάλυσης 1080p HD. Με το χαμηλότερο κόστος και ταυτότητα που πραγματικά ξεχωρίζει από τους άλλους τρεις, ο δέκτης μπορεί να κλονίσει συθέμελα τον ανταγωνισμό.

Qbox HD: Με την Duolabs από πίσω του, ο δέκτης είναι πολλά υποσχόμενος. Ο QBoxHD έρχεται με ισχυρότατο hardware που στηρίζεται στο STi7101 και υποστηρίζοντας πλήρως Linux DVB-API, ο δέκτης έχει τα φόντα να αναπτύξει λογισμικά που θα συμπεριφερθούν πολύ καλά ως STB. Τον πετύχαμε σε φάση εξέλιξης του software, με τις δοκιμαστικές εκδόσεις “Fire” να είναι διαθέσιμες για download. Στην τελευταία έκδοση Fire συναντήσαμε πλέον Server με AddOns, όπως επίσης και Web Interface, αλλά αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε στην Stable διανομή, λόγω προβλημάτων στη λειτουργία PVR. Ο δέκτης “από τη μάνα του” τρέχει Enigma II και ελπίζουμε η Duolabs να βοηθήσει στην ανάπτυξη διανομών που θα βγάλουν προς τα έξω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως το Wi-Fi πρότυπο 802.11N με ταχύτητα έως 300 Mbit/s, αλλά και το ενσωματωμένο Diablo CAM. Με σχετικά “προσγειωμένη” τιμή, ο QBoxHD ελπίζουμε να καταφέρει να χαράξει και αυτός τη δικιά του πορεία.

Χαρακτηριστικά / Εμφάνιση

Σίγουρα ο DM8000 είναι ο πιο “φορτωμένος”, ωστόσο από τον AZBox έχει να ζηλέψει την υποστήριξη feeds 4:2:2, αλλά και τις multimedia δυνατότητές του, όπως και από τον Qbox HD το ταχύτερο Wi-Fi και τις ικανότητες του Diablo CAM. Σε εμφάνιση, οι DM8000 και QBoxHD ξεχωρίζουν με τα επιβλητικά τους πλαίσια, αλλά και τα display τους. Ιδιαίτερα όσον αφορά το τελευταίο χαρακτηριστικό, ο Qbox HD παίρνει τα πρωτεία με το LCD display του να ξεπερνά ακόμα και το πολύ εντυπωσιακό OLED display του DM8000. Μπορεί να είναι δευτερεύουσας σημασίας, αλλά πρέπει να αναφερθεί ότι ο Qbox HD είναι ο πιο ξεχωριστός εμφανισιακά, με το πλήκτρο αφής στην πρόσοψή του, τους LED φωτισμούς του και τη δυνατότητα ρύθμισης χρωμάτων πλαισίου. Φυσικά, αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως υπερβολή και χωρίς λόγο αύξηση της τελικής τιμής, αλλά όταν μιλάμε για κόστος που αγγίζει ένα Laptop, τότε ίσως όλα να παίζουν το ρόλο τους.

Εικόνα HD / Tuner

Για να δοκιμάσουμε την απόδοση των δεκτών στα κανάλια υψηλής ευκρίνειας επισπεύσαμε την LCD τηλεόραση της LG, 47SL8000. Άριστη HD εικόνα στην έξοδό τους απέδωσαν οι IPBox9000 και DM8000, των οποίων η απόλυτη ποιότητα ήταν ανάλογη. Οι AZBox Premium και QBoxHD ακολουθούσαν με ελαφρώς κατώτερη απόδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εικόνα τους δεν ήταν πάρα πολύ καλή. Καθαρά τεχνικά, ωστόσο, η απουσία εξόδου HDMI στον DM8000 προβληματίζει, τη στιγμή που πρόκειται για ένα τόσο ακριβό μηχάνημα. Από την άλλη μεριά, ο αντάπτορας DVI σε HDMI που συνοδεύει τον δέκτη έχει τη δυνατότητα μεταφοράς ήχου ταυτόχρονα με την εικόνα (το DVI από μόνο του μεταφέρει μόνο εικόνα) και η τελική απόδοση HD του δέκτη ήταν άρτια.

Για να συγκρίνουμε τη συμπεριφορά των tuner των τεσσάρων δεκτών σημειώσαμε 4 κανάλια διάσπαρτα σε ένα δορυφόρο και παρεκκλίνοντας βηματικά το positioner του κινητού κατόπτρου ελέγχαμε στα πόσα βήματα έχαναν οι δέκτες την εικόνα και πόσο γρήγορα επανέρχονταν. Οι AZBox, DM8000 και IPBox9000 παρουσίασαν πολύ παρόμοια συμπεριφορά, ενώ ο QBox έδειξε να είναι ελαφρώς πιο σκληρός, ειδικά στην επαναφορά της εικόνας από το χαμένο σήμα.

Υποστήριξη/Ωριμότητα

Εδώ πλέον τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. Και φυσικά η υπεροχή του DM8000 είναι αναμφισβήτητη. Μετρώντας χρόνια στο κουρμπέτι, η οικογένεια Dreambox διαθέτει τις καλύτερες διανομές Enigma και, πλέον, Enigma II. Παράλληλα, λόγω της ευρείας κυκλοφορίας τους, έχει αναπτυχθεί πληθώρα εφαρμογών και plug-ins. Τα δεκάδες forum γύρω από τους Dreambox δημιουργούν δικαίως μια σιγουριά στους χρήστες και την αίσθηση ότι θα είναι οι πρώτοι (ίσως και οι μόνοι) που θα απολαύσουν μια νέα εφαρμογή ή θα λύσουν ένα πρόβλημα που τυχόν θα παρουσιαστεί. Δεύτερος ακολουθεί ο IPBox, ο οποίος διαθέτει επίσης μεγάλη οικογένεια Linux δεκτών με μεγάλο παρελθόν και επομένως διαθέτει αρκετά images, plugins και λογισμικά για να τον υποστηρίζουν. Η σχετικά ικανή υποστήριξη του IPBox όμως δεν ακολουθείται από αντίστοιχη ωριμότητα, αφού το επίσημο λογισμικό που αναπτύσσει η εταιρεία φαίνεται σε πολλά σημεία κατώτερο των ανεπίσημων διανομών Enigma II του δέκτη. Ο AZBox, διαθέτοντας αρκετά διαφορετική φιλοσοφία λειτουργίας, στηρίζεται πολύ στο δικό του λογισμικό και όπως δείχνουν τα πράγματα δε θα δούμε μεγάλη ποικιλία διαφορετικών images, αλλά περισσότερο αναβαθμίσεις. Ωστόσο, συναντάμε plugins και λογισμικά που χαρίζουν στο δέκτη ένα άρωμα “ανεπισημότητας”. Τέλος, όπως προαναφέραμε, ο QBox είναι επισήμως σε φάση εξέλιξης του λογισμικού του με τις εκδόσεις “Fire” να παραθέτονται για δοκιμαστικούς λόγους. Ποντάροντας απευθείας στο Enigma II, η Duolabs είναι πιθανόν να καταφέρει να δημιουργήσει ένα κίνημα γύρω από το δέκτη και να δούμε στο μέλλον αρκετές ανεπίσημες διανομές. Ήδη βέβαια, όπως θα δούμε παρακάτω, τα άκρως “απαραίτητα” καλούδια είναι διαθέσιμα.

Λειτουργίες PVR

Είτε σε εσωτερικούς δίσκους SATA είτε σε εξωτερικούς USB (ή eSATA), οι δέκτες υπόσχονται λειτουργία PVR και Timeshift. Ωστόσο, η εγγραφή σε έναν Linux δέκτη πιθανότατα είναι από τα πράγματα που δεν πρέπει να λαμβάνεται ως δεδομένο, αφού η λειτουργία του εξαρτάται από το λογισμικό, το οποίο, στην περίπτωση της ανεπίσημης έκδοσης, ενδέχεται να παρουσιάσει δυσλειτουργίες. Ωστόσο και οι τέσσερις δέκτες μας θεωρητικά έχουν δυνατότητα καταγραφής SD καναλιών και HD με ταυτόχρονη παρακολούθηση. Όλοι μπορούν να αναπαράγουν κανάλια και να εγγράφουν ταυτόχρονα, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από το είδος των καναλιών (SD ή HD), αλλά και από τα DVB-S2 tuner που είναι εγκατεστημένα (στις δοκιμές ήρθαν ορισμένοι δέκτες με tuner DVB-T ως δεύτερο).

Dreambox DM8000: Σαφέστατη και εδώ η υπεροχή του DM8000, όπου πραγματοποίησε χωρίς ιδιαίτερες ρυθμίσεις, εγγραφές στον εσωτερικό του δίσκο, έως 2 ταυτόχρονων HD καναλιών και πάνω από 7 καναλιών SD (όχι υψηλής ποιότητας). Το διπλό δορυφορικό tuner που ακολουθεί το δέκτη υπόσχεται τις παραπάνω αποδόσεις, ανεξαρτήτως της επιλογής επιπρόσθετων προαιρετικών tuners. Χωρίς πρόβλημα λειτούργησε και το Timeshift. Να σημειώσουμε, όμως, στο σημείο αυτό, ότι ο δέκτης αναφέρει την υποστήριξη και δεύτερης θύρας SATA, η οποία όμως είναι ουσιαστικά μετατροπέας USB-SATA. Το μυστικό που αποκαλύπτεται ανοίγοντας το κουτί του δέκτη μπορεί να μην προβληματίσει κανένα χρήστη, αφού ουσιαστικά στη θύρα αυτή θα συνδέσει Slim DVD, αλλά σε ένα μηχάνημα με τόσο υψηλό κόστος, θα θέλαμε μεγαλύτερη συνέπεια.

AB IPBox 9000: Σε διανομές βασισμένες στο επίσημο λογισμικό, δεν έβλεπε το σκληρό μέσω της θύρας USB, γεγονός που ξεπεράστηκε όταν τον συνδέσαμε εσωτερικά στην σύνδεση SATA. Κάθε tuner μπορεί να γράψει έως δύο προγράμματα SD ή HD ταυτόχρονα. Η δυνατότητα του Timeshift λειτούργησε, αλλά όχι απόλυτα σωστά, αφού μετά το ξε-πάγωμα της εικόνας έπαιζε, αλλά δε συνέχιζε ακριβώς στην ίδια σκηνή. Έτσι, έπρεπε να κάνουμε rewind για να φτάσουμε στο αρχικό σημείο. Στις δύο διανομές Enigma II που δοκιμάσαμε (Sif rel.060 και PKT mod 6.0 Tideglo), ο σκληρός επέμενε να μην μπορεί να κάνει initialize και κατά συνέπεια να λειτουργήσει ως PVR, είτε ως εσωτερικός είτε ως USB.

QBox HD: Το PVR δε λειτούργησε στην beta έκδοση “Fire 04/11/2009” καθόλου. Με το σκληρό δίσκο συνδεδεμένο στην υποδοχή eSATA, ο δέκτης δεν ξεκίνησε καθόλου, ενώ στην είσοδο USB δεν τον έβλεπε. Έτσι, επιστρέψαμε στην τελευταία stable έκδοση. Στο manual, ο δέκτης αναφέρει πως μπορεί να καταγράψει 4 κανάλια SD και 2 κανάλια HD ταυτόχρονα. Πράγματι, με το παλιό λογισμικό, ο δέκτης εμφάνισε τις ρυθμίσεις του σκληρού δίσκου και έκανε εγγραφές στον εξωτερικό δίσκο, είτε μέσω eSATA είτε USB. Ωστόσο, δοκιμάζοντας πολλαπλές ταυτόχρονες εγγραφές, φτάσαμε τις 4 στα SD αλλά με προβλήματα, όπως εμφάνιση ανά διαστήματα μηνύματος εκκίνησης της εγγραφής (ενώ ήδη είχε ξεκινήσει), μέχρι που τελικά κόλλησε ο δέκτης. Το timeshift δε λειτούργησε. Είναι προφανές ότι η λειτουργία PVR θέλει βελτίωση.

AZBox Premium ΗD: Ο δέκτης δεν έβλεπε το σκληρό μέσω της θύρας USB, ενώ το USB stick το αναγνωρίζει και το διαβάζει αμέσως. Ωστόσο, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία όταν τον εγκαταστήσαμε στην εσωτερική SATA σύνδεση, αποδίδοντας μάλιστα πολύ καλή λειτουργία στο Timeshift. Ωστόσο, αδυναμία έδειξε στην ταυτόχρονη παρακολούθηση και εγγραφή, όπου πραγματοποίησε καταγραφή ενός προγράμματος με διαφορετική παρακολούθηση.

Emulators

Άλλο ένα κεφάλαιο στο οποίο ο DM8000 είναι κατά πολύ ανώτερος από τους υπόλοιπους τρεις δέκτες. Τα νέα όμως είναι καλύτερα από ό,τι θα ήταν πριν μερικούς μήνες, όπου το CCcam ήταν πολυτέλεια μόνο των Dreambox. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει, αφού αρχικά είδαμε παραλλαγές emulators που μπορούσαν να συνδεθούν ως πελάτες στο CCcam, αλλά και πιο πρόσφατα, εκδόσεις CCcam emu για δέκτες εκτός Dreambox. Ειδικά εάν πρόκειται για σύνδεση client σε cardsharing, όλοι οι δέκτες έχουν τον τρόπο τους να συνδεθούν σε πρωτόκολλα NewCS, GBox, αλλά και στο μονόχνοτο, αλλά ευρέως διαδεδομένο, CCcam. Ωστόσο, τα πράγματα για τους τρεις πέραν του DM8000 μπορεί να είναι δύσκολα και να απαιτούν πολλούς πειραματισμούς, όταν πρόκειται για κάτι πέρα από μια απλή σύνδεση σε ένα δίκτυο CS, όπως στήσιμο ενός Server CS, λήψη πολλαπλών καρτών, κτλ.

Ο AZBox υποστηρίζει Mgcamd, Mbox, Incubus, αλλά και CCcam, των οποίων τη λειτουργία τους και την εγκατάστασή τους έχουμε περιγράψει σε προηγούμενο τεύχος. Ο IPBox τρέχει MGcamd, NewCS, Incubus, όπως και κάποια έκδοση του CCcam. Ο QBox με τη σειρά του μπορεί να τρέξει Incubus, Mbox, αλλά και ένα ειδικό emulator, το Radar που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως CCcam και Newcamd client (τη εγκατάσταση και λειτουργία του Radar αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο). Ειδικά στο σημείο των emulators, το QBox έχει έναν άσο στο μανίκι του που ονομάζεται Diablo, αφού ο δέκτης έρχεται με ενσωματωμένο το «Διαβολικό» CAM.

Multimedia players

Το κεφάλαιο αυτό ανήκει στον AZBox, με τον Dreambox να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής. Για να δοκιμάσουμε τους δέκτες ως multimedia players, φτιάξαμε ένα πακέτο που περιλάμβανε αρχεία mp3, mpeg, vob, jpg, avi και mkv. Ο AZBox αλλά και ο Dreambox αναπαρήγαγαν όλους τους τύπους αρχείων, ενώ οι IPBox και QBox δεν τα κατάφεραν στα mpeg, avi και mkv. Ένα από τα αρχεία mkv ενσωμάτωνε ελληνικούς υπότιτλους, τους οποίος ο AZBox εμφάνιζε αλλά με λάθος γραμματοσειρά, ενώ ο DM δεν τους εμφάνιζε καθόλου. Ωστόσο, στο κομμάτι του multimedia, πέρα από την αναπαραγωγή αρχείων, το προβάδισμα παίρνει ο AZBox με την άριστη λειτουργία του YouTube player που δεν απαιτεί καμία απολύτως ρύθμιση (πέραν της σύνδεσης του Internet), ούτε τον υπολογιστή ανοιχτό, όπως απαιτεί το Enigma II.

Δικτύωση/Streaming

Πέραν της εξόδου HDMI, η δύναμη των τεσσάρων δεκτών διοχετεύεται και μέσω της θύρας Ethernet. Όλοι οι δέκτες διαθέτουν πολλαπλές χρήσεις της θύρας Ethernet, όμως αξίζει να σταθούμε στις δυνατότητες δικτύωσης του AZBox, που χωρίς καμία ιδιαίτερη ρύθμιση συνδέθηκε απευθείας στον υπολογιστή μας (μετά την εισαγωγή κωδικών) και έκανε browsing στους φακέλους. Ανενόχλητος και χωρίς κανένα προβληματισμό έπαιξε λοιπόν τα αρχεία mkv..! Αντίστοιχα, φυσικά παίζει μουσικά αρχεία και εικόνες. Βέβαια, μέσω CIFS (ή άλλων πρωτοκόλλων εάν δεν έχουμε να κάνουμε με Windows) όλοι οι δέκτες μπορούν να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες λειτουργίες, πόσο μάλλον ο Dreambox, αλλά με τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις.

Για αρκετούς χρήστες, σημαντική μπορεί να είναι η χρήση του Web-Interface, είτε για τη διαχείριση του δέκτη, αλλά και για παρακολούθηση WebTV. Οι δέκτες που φοράνε Enigma II είναι πολύ άνετοι στο θέμα αυτό, αφού το διάσημο λογισμικό διαθέτει πολύ καλό Web Interface για zapping και παρακολούθηση προγραμμάτων μέσω της θύρας Ethernet. Ο AZBox υστερεί στον τομέα αυτό, αφού δε διαθέτει καθόλου Web Interface, τουλάχιστον προς το παρόν. Όσον αφορά τον IPBox, τα επίσημά του λογισμικά (της AB ή της DGS) διαθέτουν πολύ καλό Web Interface για διαχείριση του δέκτη (ιδιαίτερα το ανεπίσημο της NLB), αλλά όχι για Web TV. Για να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, μπορεί να καταφύγει σε ανεπίσημη διανομή EnigmaII.

Θέτοντας τον πήχη ψηλά, οι τρεις από τους τέσσερις δέκτες διαθέτουν ενσωματωμένο Wi-Fi για ασύρματη δικτύωση. Η χρησιμότητα φυσικά του χαρακτηριστικού είναι τεράστια, αφού στο σαλόνι είναι πολύ πιθανό να απουσιάζει καλώδιο UTP. Θεωρητικά, ο QBox είναι αυτός που υπερέχει στον τομέα της ασύρματης δικτύωσης, υποστηρίζοντας πρότυπο 802.11N με ταχύτητες που ανέρχονται έως 300 Mbit/s. Φυσικά, για εφαρμογές CardSharing ή FTP, αυτή η ταχύτητα είναι πλεονασμός, όταν όμως έχουμε να κάνουμε με Streaming καναλιών, τότε σίγουρα το παραπάνω bandwidth θα μας χρειαστεί και ο QBox μπορεί να υποσχεθεί ακόμα και ασύρματα streams HD καναλιών! Δυστυχώς όμως, στη δοκιμή μας το προαιρετικό module του Wi-Fi δε λειτούργησε, αλλά πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί, εάν μάλιστα δεν είναι μεμονωμένο. Από την άλλη πλευρά, το Wi-Fi του AZBox ρυθμίστηκε και δούλεψε απροβλημάτιστα, όπως και του DM8000.

Σκληρό παιχνίδι…

Το παιχνίδι στην “Α1” κατηγορία δορυφορικών δεκτών έχει ανάψει για τα καλά! Εκρηκτικές δυνατότητες τρέχουν σε καταπληκτικά μηχανήματα μέσα από λογισμικά που με τα πανέμορφα μενού τους και τις αυτοματοποιημένες λειτουργίες τους, μόνο Linux δε θυμίζουν! Σχεδόν σίγουρα έχουμε να κάνουμε με τους καλύτερους δορυφορικούς δέκτες που κυκλοφόρησαν ποτέ και σίγουρα συγκαταλέγονται στα πλουσιότερα multimedia boxes του σήμερα. Είναι τιμή μας και χαρά μας να απολαμβάνουμε την υψηλή τεχνολογία που μας παρέχουν και να απολαμβάνουμε τις διαρκείς προκλήσεις που μας παρουσιάζουν (όταν βέβαια δε θέλουμε να τα πετάξουμε έξω από το παράθυρο!). Ο αγώνας λοιπόν έχει ξεκινήσει και το αποτέλεσμα θα το κρίνουμε όλοι μας!

—-

Digital TV Info, τεύχος 15

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...