Skip to main content
1 Ιανουαρίου 2011 03:00

IP και TV στο ομοαξονικό καλώδιο

Γράφει: Δημήτρης Σπουρνιάς
2c776098e66a8c3fa81b768f0c2e57b2 XL 914c9971

Featured | Μπορεί η τεχνολογία Wi-Fi να παρέχει πολύ καλές δυνατότητες διαμοιρασμού μιας σύνδεσης Internet, ωστόσο ως ασύρματη τεχνολογία έχει τα όριά της. Η καλωδίωση UTP παρέχει σίγουρα πιο αξιόπιστη σύνδεση στο Internet, αλλά τις περισσότερες φορές τα επιπλέον καλώδια δημιουργούν μεγάλους πονοκεφάλους… Υπάρχει όμως ακόμα μια, πολύ ενδιαφέρουσα λύση για διαμοιρασμό μιας γραμμής ADSL, που μάλιστα έχει να κάνει με το γνωστό μας ομοαξονικό καλώδιο!

Πρόκειται λοιπόν για μοίρασμα μιας ADSL σύνδεσης internet σε πολλούς χρήστες, μέσα από το δίκτυο της τηλεόρασης, με ταυτόχρονο μοίρασμα του κόστους, όταν πρόκειται για μια πολυκατοικία και, ακόμα καλύτερα, για αύξηση των εσόδων όταν πρόκειται για ξενοδοχείο, ειδικά αν προστεθεί και στο σύστημα χρέωσης των πελατών.
Η λογική ανάπτυξης αυτής της μεθόδου, προέκυψε από δύο ερωτήματα:
Ερώτηση 1η: Σε πόσα κτίρια (πολυκατοικίες) υπάρχει ενιαίο δίκτυο καλωδίων UTP;
Απάντηση:Από ελάχιστα έως ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ!
Ερώτηση 2η: Σε πόσα κτίρια υπάρχει ενιαίο δίκτυο ομοαξονικού καλωδίου;
Απάντηση: ΣΕ ΟΛΑ!
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, οδήγησαν λοιπόν κάποιες εταιρίες, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των γρήγορων συνδέσεων internet, να κατασκευάσουν συσκευές, που να συνδέονται στο δίκτυο της τηλεόρασης και να επιτρέπουν την ταυτόχρονη σύνδεση πολλών χρηστών σε μία γραμμή ADSL, ώστε να απολαμβάνουν μόνιμη σύνδεση, ενώ ταυτόχρονα να μοιράζονται και το κόστος.
Μια τέτοια εγκατάσταση είναι αρκετά εύκολη, αφού απαιτεί ελάχιστες εργασίες και επεμβάσεις στους χώρους  που πρόκειται να συνδέσει ο κάθε χρήστης το PC του, καθώς επίσης και μηδενικές ρυθμίσεις στο δίκτυο της τηλεόρασης, μέσα από το οποίο θα γίνει η διανομή.
Ο τύπος της διαμόρφωσης ενός τέτοιου συστήματος είναι OFDM, ενώ το εύρος των συχνοτήτων που χρησιμοποιεί, είναι στα 5-21 MHz. Η ασφάλεια μεταξύ των χρηστών, που παρέχει ένα τέτοιο σύστημα, είναι εξαιρετικά μεγάλη, ενώ με τις κατάλληλες ενέργειες και ρυθμίσεις, είναι δυνατή και η δημιουργία ενός τοπικού δικτύου. Συνήθως, οι ενεργές συσκευές που χρησιμοποιούνται (αρχικές-ενδιάμεσες –τερματικές ), παρέχουν έξοδο 110-112dΒ, ενώ οι ταχύτητες παραμένουν ίδιες, ακόμα και με απώλειες έως 60dΒ. Μάλιστα, σε δόκιμες που έγιναν σε συγκεκριμένο σύστημα, διαπιστώθηκε ότι ακόμα και με απώλειες 70dΒ, η λειτουργία του παρέμενε σταθερή.
Όπως καταλαβαίνετε, ακόμη και με τεράστιες απώλειες, η σύνδεση internet συνεχίζει να υφίσταται, ενώ αν οι ίδιες απώλειες παρατηρούνταν στα κανάλια της τηλεόρασης, θα είχαμε… σκέτα χιόνια.
Τα υλικά που απαιτεί ένα τέτοιο σύστημα, είναι εξαιρετικά λίγα ανά είδος, ενώ δεν χρειάζονται καμία ρύθμιση και καμιά σύνθετη τοποθέτηση για να δουλέψουν. Αυτό βέβαια, εξαρτάται από την κατασκευάστρια εταιρία ενός συστήματος, αλλά, πιστέψτε ότι υπάρχουν συστήματα, που είναι απλώς… Plug & Play.
Παρακάτω, θα σας περιγράψουμε τα εξαρτήματα / συσκευές, που απαιτεί ένα τέτοιο σύστημα και την εφαρμογή σε διάφορους τύπους τηλεοπτικών δικτύων.
Δεν θα δώσουμε βέβαια όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ενεργών εξαρτημάτων, αφού αυτά διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.
Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη γραμμής ADSL. Η γραμμή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εφαρμογή, θα πρέπει να είναι κοινόχρηστη, εάν πρόκειται για λειτουργία του συστήματος σε πολυκατοικία ή, με λίγη καλή θέληση, μπορεί να είναι προσωπική και να μοιράζουν το κόστος μόνο όσοι αποκτήσουν πρόσβαση.
Έτσι λοιπόν, πρώτο εξάρτημα στην εφαρμογή αυτή, είναι o Router, τον οποίο θα τον αποκτήσουμε από τον παροχέα internet, όταν προμηθευτούμε μια σύνδεση ADSL. Δεύτερο εξάρτημα είναι η συσκευή Master modem, η οποία θα παραλάβει το σήμα data από την έξοδο του Router με καλώδιο RJ-45 και θα το διαμορφώσει σε OFDM, στην έξοδο των 75Ω, ώστε να είναι συμβατό με το καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο.
Απαραίτητο ενεργό εξάρτημα είναι και το modem, που θα χρησιμοποιεί ο κάθε χρήστης (Slave modem), για να συνδέσει τον υπολογιστή του με το δίκτυο. Σαφώς πρέπει και το PC του χρήστη να περιέχει κάρτα δικτύου
Επόμενο εξάρτημα στη διάταξη, είναι ένας διαχωριστής συχνοτήτων (optimizer), που τοποθετείται στην πρίζα της τηλεόρασης και παρέχει μια επιπλέον έξοδο RF, ώστε να διαχωρίζει το τηλεοπτικό σήμα, από το σήμα που προορίζεται για να το modem του χρήστη, απαγορεύοντας τυχόν παρεμβολές στην τηλεοπτική συσκευή μας.
Ένα άλλο ή άλλα εξαρτήματα, που πιθανόν θα χρειαστεί η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, είναι τα diplexers (σχήμα 1). Πρόκειται για εξαρτήματα, που χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη του ενισχυτή γραμμής, εάν υπάρχει στο δίκτυο εφαρμογής του συστήματος. Ακόμη και αν ο ενισχυτής περιέχει κανάλι επιστροφής, εμείς πρέπει να τον παρακάμψουμε, αφού στην κανονική πορεία ενίσχυσης δεν θα έχουμε διέλευση των συχνοτήτων 5-21 MHz. Ίσως πολλοί αναρωτηθούν για απώλειες που μπορεί να υπάρξουν, αφού θα προσπεράσουμε τον ενισχυτή και το σήμα των 5-21MHz δεν θα ενισχυθεί. Θα θυμίσω όμως εδώ, ότι το σύστημα μπορεί να δουλέψει ακόμα και με απώλειες της τάξης των 60-70dΒ. Ακόμη, ο diplexer μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μίξη της εξόδου του ενισχυτή μιας εγκατάστασης, με την έξοδο του Master modem, αν και το πρόβλημα λύνεται και με τη χρήση απλού μίκτη, αρκεί αυτός να καλύπτει το φάσμα των συχνοτήτων που θέλουμε (5-862MHz). Το ίδιο ισχύει και με όλα τα παθητικά εξαρτήματα του δικτύου, splitters, tap offs. Να σημειώσουμε εδώ, πως το δίκτυο τώρα θα δουλεύει αμφίδρομα. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει μόνο κατεύθυνση σήματος από τις κεραίες προς τις πρίζες (5-862MHz), αλλά και από τις πρίζες προς το Master modem (5-21MHz).
Να πούμε ακόμη, πως οι παρακάτω περιγραφές αφορούν εγκαταστάσεις, που δεν περιέχουν τη χρήση πολυδιακοπτών διάταξης αστέρα ή διαδοχικής σύνδεσης. Για τη συνδεσμολογία σε τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις, θα αναφερθούμε σε άλλο τεύχος .
Στο σχήμα 2 βλέπουμε την πιο συνηθισμένη διάταξη διανομής τηλεοπτικού σήματος. Πρόκειται για διάταξη σε στήλες και βρίσκεται στις περισσότερες πολυκατοικίες. Εδώ, το σύστημα έχει τέλεια εφαρμογή. Αρκεί μια γραμμή ADSL, στο σημείο που ξεκινάει η διανομή του σήματος, προς τα διαμερίσματα του κτιρίου. Συνδέουμε το modem με το Router του παροχέα, με καλώδιο RJ-45 και μετά οδηγούμε την έξοδο RF του modem, μέσω ενός μίκτη, στο splitter διανομής. Στην άλλη είσοδο του splitter, τοποθετούμε την έξοδο του ενισχυτή κεντρικής.
Ο χρήστης τώρα, στο διαμέρισμα που επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση, το μόνο που έχει να κάνει, είναι να παρεμβάλει μεταξύ πρίζας και τηλεόρασης, ένα optimizer. Πάνω στο optimizer, θα συνδέσει ξανά τη συσκευή της τηλεόρασης και στην επιπλέον έξοδο RF που αποκτά, συνδέει με καλώδιο 75Ω, το “προσωπικό του” modem. Πάνω στο modem τοποθετεί ένα καλώδιο τύπου RJ-45 και με αυτό συνδέει την κάρτα δικτύου του υπολογιστή του. Με ένα κλικ στον explorer, μπαίνει στο internet!
Στο σχήμα 3 έχουμε μια διάταξη διανομής με tap offs, με έναν ενισχυτή γραμμής. Από την έξοδο του συστήματος έως την είσοδο του ενισχυτή γραμμής, ισχύει ότι και στην προηγούμενη διάταξη. Αφού όμως υπάρχει ενισχυτής, τότε επιβάλλεται η χρήση δυο diplexers. Ενώνουμε τις εισόδους και εξόδους σύμφωνα με το σχήμα 1 και όλο το δίκτυο μετατρέπεται σε αμφίδρομο, άρα γίνεται κατάλληλο για την εφαρμογή μας.
Στο σχήμα 4 έχουμε μια πιο πολύπλοκη εφαρμογή. Το δίκτυο αυτό αποτελείται από τον κύριο κορμό, αλλά περιέχει και κλάδους. Υπάρχει ένας ενισχυτής γραμμής στον κύριο κορμό, στον οποίο κάναμε εφαρμογή παράκαμψης, σύμφωνα με την προηγούμενη περιγραφή του σχήματος 3. Έτσι, καταστήσαμε τον κύριο κορμό του δικτύου αμφίδρομο, στο φάσμα των 5-21MHz  Κάθε κλάδος έχει στην αρχή του έναν ενισχυτή γραμμής και η διανομή τηλεοπτικού σήματος γίνεται στους χρήστες με splitter 1/3.
Όπως είναι λογικό, η εφαρμογή πολλών modem-χρηστών πάνω σε ένα Master modem, δεν μπορεί να είναι απεριόριστη, αφού, ανάλογα με τον κατασκευαστή, ένα Master modem μπορεί να “σηκώσει” περίπου 15 με 18 modem. Γι’ αυτό, κάθε κλάδος “ενδυναμώνεται” με τη χρήση ενός Master modem. Βέβαια, για να γίνει αυτό, θα χρειαστούμε επιπρόσθετα για κάθε κλάδο, δύο diplexers ακόμη, ένα master modem, αλλά και μερικά μέτρα καλώδιο RJ-45.
Με χρήση ενός diplexer παρακάμπτουμε τον ενισχυτή γραμμής, αλλά πριν οδηγήσουμε το σήμα στο δεύτερο diplexer, όπως στο σχήμα 3, φροντίζουμε πρώτα να μπει ενδιάμεσα το master modem. Για να γίνει κάτι τέτοιο, την έξοδο 5-21MHz του diplexer, τη συνδέουμε με το slave modem, το οποίο συνδέουμε με τη σειρά του με το master modem, χρησιμοποιώντας καλώδιο RJ-45. Στο δεύτερο diplexer, αυτή τη φορά, οδηγούμε την έξοδο του master modem.
Βέβαια, σε πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις, που η ταυτόχρονη χρήση του δικτύου είναι μεγάλη και οι πιθανότητες να “κρεμάσει” το δίκτυο είναι αρκετές, απαιτείται η χρήση μιας δεύτερης γραμμής ADSL. Στην περίπτωση αυτή, είναι κατανοητό πως τα τμήματα του δικτύου που τροφοδοτούνται από διαφορετική γραμμή ADSL, δεν θα πρέπει να εμπλέκονται κατά την αμφίδρομη λειτουργία τους. Δηλαδή, θα πρέπει να είναι απομονωμένα, κάνοντας χρήση diplexers (σχήμα 5).
Τελικά, η χρήση τέτοιων συστημάτων λύνει -θα λέγαμε- τα χέρια πολλών, που θέλουν γρήγορη σύνδεση στο internet, αλλά το μηνιαίο κόστος τους, είναι απαγορευτικό. Κάνοντας όμως αυτή την εφαρμογή σε μια πολυκατοικία, το κόστος ανά χρήστη μειώνεται υπερβολικά. Αν και η τοποθέτηση του συστήματος γίνεται μέσα από την κεντρική εγκατάσταση τηλεόρασης, η χρήση του συστήματος μπορεί να γίνει μόνο από τους κατόχους των ειδικών modem. Έτσι, για παράδειγμα, σε μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων, είναι δυνατόν να  συμμετέχουν μόνο 10 διαμερίσματα  (αυτά που έχουν slave modem) και να μοιράζονται το κόστος της γραμμής.
 
Σημείωση: Σε όλα τα εξαρτήματα που αποτελούν το σύστημα, η είσοδος είναι και έξοδος και η έξοδος είναι και είσοδος, ανεξάρτητα αν πρόκειται για σύνδεση F ή RJ-45. Άλλωστε, μιλάμε για αμφίδρομη λειτουργία του δικτύου, στους 5-21MHz.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...