Skip to main content
29 Οκτωβρίου 2010 03:00

4 δορυφόροι και επίγεια κανάλια για 36 χρήστες

Με τον …δύσκολο τρόπο!

Γράφει: Δημήτρης Σπουρνιάς
120dffd222cfc10917d12761474f22ed XL 4388e399

Featured | Λίγα μόλις χρόνια παλαιότερα, οι πολυδιακόπτες δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένοι και πολλές φορές οι απαιτήσεις των εγκαταστάσεων ξεπερνούσαν τα όριά τους. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εγκατάσταση για λήψη 4 δορυφόρων και διαμοιρασμό σε 36 χρήστες, την εποχή που οι πολυδιακόπτες δεν υποστήριζαν κάτι τέτοιο.

Μπορεί να είναι “παλαιάς σχολής” ο τρόπος υλοποίησης της παρακάτω εγκατάστασης, ωστόσο έχει πολλά να δώσει ακόμα και σήμερα. Πρόκειται για μια ρεαλιστική εφαρμογή που πραγματοποιήθηκε πριν μερικά χρόνια, τότε που οι πολυδιακόπτες δεν είχαν την ανάπτυξη που έχουν σήμερα. Η εγκατάσταση που θα περιγράψουμε παρακάτω, επιτρέπει τη λήψη επίγειων, αλλά και δορυφορικών σημάτων, από 4 δορυφόρους, τα οποία σήματα, διανέμουμε σε 36 ανεξάρτητους χρήστες.

Η εγκατάσταση
Σε κάθε κάτοπτρο θα τοποθετήσουμε από ένα quattro LNB, καθένα εκ των οποίων θα έχει τέσσερις εξόδους (ένας συνδυασμός μπάντας-πόλωσης σε κάθε έξοδο). Τις εξόδους τους, τις οδηγούμε μέσω καλωδίων σε sat splitter 1:2. Χρησιμοποιήσαμε συνολικά 16 sat splitter, αφού χρειαζόμαστε 4 για κάθε δορυφόρο (4quattro LNB out x 4 πιάτα = 16).
Στη συνέχεια, θα χρειαστούμε συνολικά 8 πολυδιακόπτες, με τέσσερις εισόδους μπάντας-πόλωσης (1 δορυφόρος) και 18 εξόδους. Στην ουσία, σε κάθε δορυφόρο, αντιστοιχούν δύο πολυδιακόπτες, ώστε να έχουμε 36 σήματα από κάθε δορυφόρο. Κατά τη συνδεσμολογία των πολυδιακοπτών, πρέπει να προσέξουμε, ώστε τη μία έξοδο του splitter, να οδηγούμε στον ένα πολυδιακόπτη και την άλλη στον άλλο. Τη διαδικασία αυτή, πρέπει να την επαναλάβουμε με όμοιο τρόπο για όλους τους δορυφόρους (συμμετρικά), ώστε να γνωρίζουμε για παράδειγμα, ότι η High-Vertical πάει στην πρώτη είσοδο του πολυδιακόπτη, η High-Horizontal στη δεύτερη κ.ο.κ.
Έχοντας πλέον χρησιμοποιήσει 8 πολυδιακόπτες των 18 εξόδων, έχουμε συνολικά 8×18=144 εξόδους. Από αυτές τις εξόδους, οι 36 αντιστοιχούν σε ένα δορυφόρο, αφού έχουμε συνολικά τέσσερις δορυφόρους (4×36=144).
Αφού έχουμε διαφορετικούς δορυφόρους, για να τους διακρίνει ο δέκτης, θα πρέπει- ως είθισται- να χρησιμοποιηθούν διακόπτες DiSEqC. Θα χρησιμοποιήσουμε συνολικά 36 4πλούς (4 εισόδων) διακόπτες DiSEqC, αφού 4×36=144, όσες δηλαδή και οι έξοδοι των πολυδιακοπτών.
Στην ουσία λοιπόν, αντιστοιχούν δύο πολυδιακόπτες σε κάθε δορυφόρο. Άρα, έχουμε 36 εξόδους από κάθε δορυφόρο. Αφού έχουμε και 36 τετραπλούς διακόπτες DiSEqC, έχουμε και 36 εισόδους Α, 36 εισόδους Β κλπ. Έτσι, τις 36 εξόδους των δύο πολυδιακοπτών κάθε δορυφόρου, τις οδηγούμε πάντα στις ίδιες εισόδους των διακοπτών DiSEqC.
Εφόσον έχουμε 36 διακόπτες DiSEqC, θα έχουμε και 36 εξόδους sat, έτοιμες να λειτουργήσουν με οποιονδήποτε δέκτη της αγοράς. Κάθε τηλεθεατής είναι ανεξάρτητος και μπορεί να παρακολουθεί όποιο κανάλι επιθυμεί, από οποιονδήποτε από τους 4 δορυφόρους, χωρίς να επηρεάζεται από τους υπόλοιπους 35 τηλεθεατές.
Η εγκατάσταση αυτή, μπορεί να μείνει ως έχει, όταν στην πολυκατοικία ή στο ξενοδοχείο που θα χρησιμοποιηθεί, υπάρχει ήδη καλωδιακή εγκατάσταση επίγειας TV. Το μόνο που απομένει, είναι να συνδέσουμε τις εξόδους των DiSEqC, με 36 τερματικές πρίζες sat, στις οποίες θα συνδεθούν, φυσικά, 36 δορυφορικοί δέκτες.
Αν τώρα έχουμε ένα νεόκτιστο οίκημα ή γενικότερα ένα οίκημα που δεν διαθέτει εγκατάσταση επίγειας TV, τότε θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε να διαμοιράσουμε και τα σήματα της επίγειας τηλεόρασης. Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς θα σκεφθούν να εκμεταλλευτούν τις επίγειες εισόδους του πολυδιακόπτη και τότε θα έχουν κάνει μεγάλο… λάθος. Ο λόγος απλός. Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί διακόπτες DiSEqC, οι οποίοι δεν επιτρέπουν τη διέλευση συχνοτήτων της επίγειας TV.
Έτσι, για να διοχετεύσουμε και επίγειο σήμα σε κάθε γραμμή, που κατευθύνεται προς τους χρήστες, θα πρέπει να «μιξάρουμε» το δορυφορικό σήμα με το επίγειο, με έναν καλής ποιότητας μίκτη TV/Sat.
Όμως, η εγκατάστασή μας, έχει συνολικά 36 εξόδους sat, άρα θα πρέπει να χρειαστούμε και 36 παροχές TV. Για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο, θα χρησιμοποιήσουμε tap off. Tα tap off είναι μονάδες που διαθέτουν εξόδους TV, αλλά και έξοδο διαδοχικής σύνδεσης, η οποία είναι σχεδόν μηδενικής απώλειας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε TV splitters, γιατί όποια διάταξη και να ακολουθήσουμε, ο μεγάλος αριθμός γραμμών, μας αναγκάζει να δημιουργήσουμε μεγάλες  και άνισες απώλειες, στη διανομή του επίγειου σήματος.
Στην εγκατάστασή μας, χρησιμοποιήσαμε συνολικά 6 tap off, καθένα εκ των οποίων έχει 6 εξόδους TV. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήσαμε τις 36 παροχές TV, που χρειάζεται η εγκατάστασή μας (6 tap off x 6 εξόδους = 36). Δεν πρέπει βέβαια να λησμονήσουμε ότι στην έξοδο διαδοχικής σύνδεσης του τελευταίου tap off, πρέπει να συνδέσουμε μια τερματική αντίσταση 75Ω.
Στη συνέχεια, τα πράγματα είναι απλά. Οδηγούμε τις 36 εξόδους από τα tap off στην είσοδο TV, των 36 μεικτών, ενώ τις 36 εξόδους από τα DiSEqC, στην είσοδο Sat, των μεικτών.
Η κοινή έξοδος TV/Sat των μεικτών, συνδέεται με 36 τερματικές πρίζες TV/Sat. Στην έξοδο sat των πριζών, συνδέουμε το δέκτη, ενώ στην έξοδο TV, την τηλεόρασή μας.
Οι τερματικές πρίζες πρέπει να φροντίσουμε, ώστε να διαθέτουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες απώλειες. Κοινώς, πρέπει και αυτές να είναι ποιοτικές (όπως και τα υπόλοιπα υλικά) και όχι επειδή είναι πρίζες, να μη δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα.
Οι γραμμές, από τους μίκτες μέχρι τις πρίζες, δεν θα πρέπει να είναι μεγάλου μήκους και οπωσδήποτε απαιτείται η χρήση καλωδίου με χαμηλές απώλειες. Στην περίπτωση που κάποια γραμμή είναι αρκετά απομακρυσμένη από το κεντρικό σημείο διανομής, πρέπει να τοποθετηθεί ενισχυτής γραμμής. Ο ενισχυτής αυτός, θα πρέπει να δουλεύει στο φάσμα συχνοτήτων 5-2150MHz και να προηγείται της πρίζας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε πρόβλημα στη λήψη κάποιων συχνοτήτων, επίγειων ή δορυφορικών.

Πολύ υλικό…
Στην παραπάνω εγκατάσταση χρειάστηκαν περίπου 1000 φις, ενώ μόνο για τις διακλαδώσεις (όχι για τη διανομή), απαιτήθηκε περίπου 500m καλώδιο. Ερχόμενοι στο σήμερα, αρκεί ο τεχνικός να αγοράσει έναν αυτόνομο πολυδιακόπτη για 4 δορυφόρους και 36 χρήστες, αφού πλέον, διατίθενται στην αγορά τέτοια μοντέλα. Πράγματι, η αλλαγή στην τεχνολογία φέρνει μεγάλες αλλαγές, ωστόσο και τις παλαιότερες πατέντες-λύσεις, μπορεί κάποιος να πάρει χρήσιμες ιδέες.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...