Skip to main content
14 Νοεμβρίου 2011 18:23

Κατέβασμα αρχείων με Torrents

Γράφει: Αγγελής Μιχαλόπουλος
1d58ce84814beff1d9935f22ea7b4e47 XL f22a0859

Featured | Οι υψηλές ταχύτητες πρόσβασης που έχει φέρει το ADSL, επιτρέπουν για πρώτη φορά το γρήγορο download ιδιαίτερα μεγάλων αρχείων, όπως είναι το High Definition Video. Εμείς σας παρουσιάζουμε πώς θα κατεβάσετε τα αρχεία αυτά, μέσα από δίκτυα Torrents.

Το κατέβασμα (download) ενός αρχείου από το διαδίκτυο, έχει γίνει πλέον μια ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία, κυρίως χάρη στις υψηλές ταχύτητες που παρέχουν σήμερα οι συνδέσεις στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να κατεβάσετε ένα αρχείο στον υπολογιστή σας, αλλά σίγουρα ο πιο μοντέρνος είναι μέσω Torrent.

Επειδή πολλά έχουν ακουστεί για τη νομιμότητα των Torrent, πρέπει να σας αναφέρουμε ότι η τεχνολογία Torrent δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας τρόπος διακίνησης αρχείων. Ένα καλό παράδειγμα είναι το ταχυδρομείο. Φανταστείτε τα ΕΛΤΑ, σαν ένα δίκτυο Τοrrent. Αντί να στείλουμε ένα γράμμα, ανεβάζουμε το αντίστοιχο Τorrent. Η διαφορά είναι ότι το γράμμα που στείλαμε, είναι ανοικτό προς διάβασμα, από όσο κόσμο το επιλέξει. Το περιεχόμενο του γράμματος είναι κάτι που βαραίνει αποκλειστικά τον αποστολέα. Αν είναι συκοφαντικό, υβριστικό, απάτη, αντιγραμμένο από κάποιο βιβλίο, τα ΕΛΤΑ δεν έχουν κριτήρια για το περιεχόμενο. Όμοια, και τα Torrent δίκτυα, είναι νόμιμα εργαλεία διακίνησης αγαθών. Το αν τα αρχεία που διακινούνται είναι παράνομα ή όχι, βαρύνει αποκλειστικά το άτομο που τα ανέβασε και κατά πολύ μικρότερο ποσοστό, αυτόν που τα κατέβασε.

Με απλά λόγια, εμείς για μια φορά ακόμη σας παρουσιάζουμε την Τorrent τεχνολογία. Το τι θα κάνετε με αυτή, είναι καθαρά δικό σας θέμα. Πέραν του κεφαλαίου πειρατεία, στα δίκτυα Torrent υπάρχει περίπτωση να συναντήσετε και ψευδή αρχεία που μοιάζουν με αυτό που θέλουμε, αλλά δεν έχουν καμία σχέση ή είναι ιοί καμουφλαρισμένοι σε προγράμματα. Ας τα δούμε όμως όλα αυτά αναλυτικά…

 

Δίκτυο Τorrent
Όπως αναφέραμε, σε ένα δίκτυο Torrent μπορείτε να κατεβάζετε ή να ανεβάζετε αρχεία. Και εδώ πρόκειται για συνδέσεις peer to peer. Σε αντίθεση όμως με τα κοινά downloads, όπου τα αρχεία κατεβαίνουν από ένα server, στα δίκτυα Torrent, τα αρχεία κατεβαίνουν από τα PC των διαφορών χρηστών. Για να γίνει κάτι τέτοιο, τα αρχεία που διαμοιράζονται στα διάφορα δίκτυα ανταλλαγής αρχείων, κόβονται σε μικρά ισόποσα κομμάτια. Έτσι, δεν χρειάζεται να κατεβάζουμε π.χ. μια ταινία από μια μοναδική πηγή, αλλά να παίρνουμε τμήματά της και από άλλες πηγές. Αυτό μας προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα και οικονομία σε bandwith.

Ένα δίκτυο Τorrent, αποτελείται από τους trackers και τους χρήστες του. Οι trackers είναι οι servers, που φιλοξενούν τα Τorrent αρχεία και διαθέτουν καταλόγους στους οποίους εκτός από τα αρχεία, θα βρείτε και τα sites που τα φιλοξενούν. Επίσης, είναι ενημερωμένοι για το ποιοι χρήστες διαμοιράζονται συγκεκριμένα αρχεία, αλλά και πόσα τμήματα του κάθε αρχείου διαθέτουν. Οι trackers πολύ συχνά διαθέτουν και μηχανή αναζήτησης για την εύρεση των Τorrents που περιέχουν. Οι χρήστες που έχουν ολόκληρο το αρχείο λέγονται seeders και αυτοί που έχουν κομμάτια του, λέγονται leechers.

Ας το δούμε στην πράξη…
Ας ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα. Έστω ότι δημιουργήσαμε ένα video από τις τελευταίες διακοπές μας στο Βερολίνο. Το αρχείο ονομάζεται berlin.avi και θέλουμε να το ανεβάσουμε στο internet, ώστε να το μοιραστούμε με φίλες και φίλους, αλλά και για να το δει και άλλος κόσμος. Δημιουργούμε ένα Τorrent αρχείο, όπου σε αυτό αναφέρεται το μέγεθός του (π.χ. 700ΜΒ), το πόσα κομμάτια μοιράζεται (ας πούμε 100), η ηλεκτρονική ταυτότητα του υπολογιστή μας (IP) και ο tracker στον οποίο το ανεβάσαμε. Φυσικά, μπορούμε να το ανεβάσουμε σε πολλούς trackers…

Για να βρει το αρχείο αυτό κάποιος «χρήστης Α» πρέπει να επισκεφθεί ένα Torrent site και να πληκτρολογήσει στη μηχανή αναζήτησης τη λέξη Berlin. Ανάμεσα στα διάφορα που θα εμφανιστούν, θα δει και το δικό μας Torrent. Από τη στιγμή  που ο πρώτος χρήστης συνδεθεί, αρχίζει να κατεβάζει τμήματα της ταινίας κατευθείαν από το PC μας. Με το που ολοκληρωθεί το κατέβασμα ενός τμήματος της ταινίας, τότε ο «χρήστης Α» μπορεί να το δώσει σε κάποιον τρίτο «χρήστη Β». Με αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης Β κατεβάζει ταυτόχρονα κομμάτια της ταινίας, τόσο από εμάς, όσο και από το χρήστη Α (μόνο τα τμήματα που έχει κατεβάσει ολόκληρα). Όσο αυξάνονται οι χρήστες (seeders και leechers) τόσο ταχύτερα μπορεί να κατεβάσει το αρχείο ένας νέος χρήστης. Αν θεωρήσουμε ότι το αρχείο το διαθέτουν πλέον πολλοί χρήστες, μπορούμε αν θέλουμε να το μοιραζόμαστε όλο.

Ratio και αλληλοσεβασμός…
Οι απόψεις διίστανται για το αν το internet απομονώνει τους ανθρώπους και τους κάνει πιο ατομιστές. Το σίγουρο είναι ότι σε ένα δίκτυο σαν το Torrent, υπάρχει αλληλοϋποστήριξη. Αυτή είναι και μετρήσιμη. Πώς; Σε όλα τα προγράμματα κατεβάσματος Torrent θα δείτε ένα Ratio. Αυτό είναι το κλάσμα του πόσες φορές έχουμε μοιράσει το αρχείο που κατεβάζουμε, προς το ποσοστό που έχουμε κατεβάσει εμείς. Για να κατεβάσουμε όλη την ταινία “Berlin” του προηγούμενου παραδείγματος, χρειάζεται να κατεβάσουμε και τα 100 τμήματά της, από διάφορους  χρήστες. Όσο εμείς θα κατεβάζουμε, θα υπάρχουν και άλλοι χρήστες που θα παίρνουν από εμάς κάποια τμήματα που έχουμε ήδη κατεβάσει. Όταν θα έχουμε κατεβάσει 100 κομμάτια και θα έχουμε δώσει άλλα τόσα, τότε το Ratio θα φτάσει στο 1, που σημαίνει πως ο αριθμός των τμημάτων που έχουμε κατεβάσει, είναι ίσος με αυτόν που έχουμε δώσει σε άλλους χρήστες. Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε ότι σεβόμαστε την κοινότητα που ανταλλάσσει αρχεία. Η συμβουλή μας είναι να περιμένετε πάντα το Ratio να γίνει 1, και μετά, αναλόγως το χώρο που έχετε διαθέσιμο στο σκληρό δίσκο, να αποφασίσετε αν το κρατήσετε ή όχι τα αρχείο για περαιτέρω μοίρασμα.

Προγράμματα που θα χρειαστούμε…
Ας μπούμε στο ζουμί. Για να κατεβάσουμε κάποιον Torrent, θα χρειαστούμε έναν browser και έναν Torrent client.  Οι πιο εξελιγμένοι Torrent clients δεν χρειάζονται καν τον browser. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τον Deluge, που τρέχει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Πέραν αυτού, αξιόλογοι είναι ο utorrent για windows και ο πολύ καλός Ktorrent για Linux. Υπάρχει και ο πολύ διαδεδομένος Azureus, αλλά κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι πολύ βαρύ πρόγραμμα, χωρίς λόγο…

Αφού εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα της αρεσκείας μας (σε Linux, προτιμάμε να το βρούμε μέσω του Package manager της διανομής μας), το ανοίγουμε και κάνουμε την πρώτη παραμετροποίηση, ορίζοντας την port (θύρα επικοινωνίας, το αναλύουμε παρακάτω) που θα χρησιμοποιήσουμε, την τοποθεσία του υπολογιστή μας όπου θα σώζονται τα αρχεία, την ταχύτητα της γραμμής μας (προσέξτε αν ζητάει download ή upload) κ.ά..

Αφού ολοκληρώσουμε τις ρυθμίσεις και ανοίξουμε για πρώτη φορά το πρόγραμμα, θα μας εμφανιστεί και μια ειδοποίηση από το Firewall μας, που θα μας ρωτάει αν επιτρέπουμε στον Deluge να συνδέεται στο Internet. Φυσικά, του δίνουμε πρόσβαση.

Ο Deluge έρχεται με το μίνιμουμ των δυνατών επιλογών (plugins) ενεργοποιημένων, για να ταιριάζει και σε παλιότερα μηχανήματα. Παρόλα αυτά, ακολουθώντας τη διαδρομή Επεξεργασία-Plugins” μπορείτε να κάνετε τις δικές σας ρυθμίσεις. Κάθε επιλογή διαθέτει τα δικά της μενού, ακριβώς από κάτω. Για αρχή, επιλέξτε τα “Network Activity” και “Torrent Search” και με τον καιρό μπαίνετε και στα πιο δύσκολα…

Με τις ρυθμίσεις αυτές θα εμφανιστεί μια περιοχή για search πάνω δεξιά. Εισάγετε οποιονδήποτε όρο και αναζητήστε στη μηχανή αναζήτησης που θα επιλέξετε από το βελάκι δίπλα του. Η αναζήτηση ανοίγει τον Default browser του υπολογιστή σας (εμείς σας προτείνουμε τον Firefox). Αφού βρείτε το αρχείο που επιθυμείτε, θα πρέπει να το κάνετε download. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ανοίξετε το αρχείο Torrent με το Deluge. Το Deluge είναι πιθανό να σας ζητήσει να καθορίσετε την τοποθεσία του υπολογιστή σας, όπου θα αποθηκεύσετε το αρχείο. Αφού επιλέξετε το φάκελο, πατήστε ΟΚ για να ξεκινήσει το download. 

Στη συνέχεια, βρίσκετε αυτό που ψάχνετε και το βάζετε να κατεβαίνει. Πώς; Φτάνοντας σε ένα κουμπί που θα λέει “download berlin.avi torrent”, ο browser σας ζητάει τι να κάνει το torrent αρχείο.

Όπως θα δείτε στο interface του Deluge, μαζί με το αρχείο που κατεβάζετε, συνυπάρχουν στην ίδια κάρτα αρχεία που κατεβαίνουν, αρχεία που κατέβηκαν και αρχεία που περιμένουν τη σειρά τους να κατέβουν. Αν επιλέξετε κάποιο αρχείο, από κάτω έχει 4 καρτέλες με λεπτομέρειες, γραφική απεικόνιση της κίνησης και διάφορα άλλα, που μπορούν να σας φανούν χρήσιμα.

Η σημαντικότερη στήλη παραμένει το Ratio. Το ΕΤΑ, είναι μια πρόβλεψη για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί να κατέβει το συγκεκριμένο αρχείο, αν διατηρήσει την ταχύτητα που έχει τη δεδομένη στιγμή. Μην το εμπιστεύεστε απόλυτα. Για να αφαιρέσετε κάποιο torrent, το επιλέγετε και το σβήνετε με το del. Θα σας ρωτήσει για το αν θέλετε να σβήσει μόνο το torrent ή και τα αρχεία από τον υπολογιστή…

 

Port Forwarding
Ας δούμε τι είναι αυτές οι θύρες. Η κάθε λειτουργία ανάμεσα από 2 υπολογιστές, φαινομενικά γίνεται από ένα καλώδιο. Όμως, στο βύσμα που καταλήγει το καλώδιο, υπάρχουν πολλές μικρές πόρτες, για να γίνεται ο διαχωρισμός της πληροφορίας, ώστε να μη δημιουργείται “κυκλοφοριακή συμφόρηση” και να καταλήγουν όλα εκεί που πρέπει να πάνε. Έτσι, τα διάφορα sites χρησιμοποιούν την port 80, ενώ αν χρησιμοποιείτε e-mail client για την αλληλογραφία σας, στέλνετε e-mail μέσω της 110 port και λαμβάνετε μέσω της 25. Το FTP επιτυγχάνεται από την port 21 και το Telnet, που κατά καιρούς συντροφεύει τους linuxάτους δέκτες, χρησιμοποιεί την 23…

Για να έχουμε σωστή επικοινωνία του deluge με τον… έξω κόσμο, χρειάζεται η θύρα που δηλώσαμε  να είναι ανοικτή σε όλα τα στάδια, μέχρι την πρίζα του τοίχου μας. Τι όμως μπορεί να παρεμβάλλεται; Το firewall ή/και το router μας. Στο πρώτο, πέραν του απλού unblock, πιθανά να χρειαστεί να του ανοίξουμε και τις συγκεκριμένες θύρες. Για το router, υπάρχει το πολύ καλό site, (http://portforward.com), που θα σας κατευθύνει ανάλογα με το router σας. Και μια διευκρίνιση… Router είναι το και ADSL modem που συνδέεται στον υπολογιστή σας με καλώδιο δικτύου. Είναι πολύ καλύτερο ποιοτικά από τα USB modems (που δεν χρειάζονται port forward) και με περισσότερες δυνατότητες. Ενίοτε όμως, μας παιδεύει λιγουλάκι παραπάνω…

Για να ελέγξετε αν το Deluge έχει σεταριστεί σωστά, δοκιμάστε να κατεβάσετε το torrent της δημοφιλούς linux διανομής ubuntu: http://ftp.ntua.gr/pub/linux/ubuntu-releases/hardy/ubuntu-8.04-desktop-i386.iso.torrent

Αφήστε το λίγο να πάρει μπροστά και περιμένουμε ταχύτητες όσο η ονομαστική σας σύνδεση δια του δέκα. Δηλαδή, σε μια 10Mbps σύνδεση, αν κατεβάζετε με 1Mbyte/δευτερόλεπτο, όλα πήγαν καλά!

Στην πράξη βέβαια, πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Απλά, το άρθρο αυτό λαμβάνει σαν δεδομένο ότι η σύνδεσή σας είναι ADSL (γιατί με dialup θα πάρει μερικές μέρες παραπάνω να κατέβει ένα αρχείο) και σωστά συνδεδεμένη, χωρίς προβλήματα στη γραμμή, από παρεμβολές, υγρασίες κ.λπ. Τέτοια προβλήματα θα χρειαστεί να τα λύσετε με τον ΟΤΕ και τον πάροχό σας…

 

Δημοφιλή sites με torrents και πώς να τα δουλεύουμε…
Εδώ θα δούμε πώς θα ξεκινήσετε την αναζήτησή σας, καθώς και ποια κριτήρια θα επιλέξετε, ώστε να την κάνετε ορθότερη και άρα αποδοτικότερη. Πρώτα από όλα, θα πρέπει να γνωρίζετε τι ακριβώς ψάχνετε. Για παράδειγμα, αν επιθυμείτε να κατεβάσετε την ταινία Steal this film, στη High Definition εκδοχή της, θα πρέπει να ψάξετε στην κατηγορία video ή DVD ή movie, ανάλογα με τον tracker, με το λήμμα “Steal this Film”. Στα αποτελέσματά μας, δίνουμε πάντα προτεραιότητα σε αυτά με τους περισσότερους seeders. Οι πολλοί seeders αποτελούν εγγύηση για ποιοτικό torrent, μιας και ένα αρχείο που δεν θα άξιζε, οι περισσότεροι δεν θα το κράταγαν. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζουν διάφορες συντομογραφίες, που μας βοηθούν να έχουμε μια ιδέα για το τι είναι αυτό που κατεβάζουμε. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε για video υψηλής ευκρίνειας, ελέγξτε το όνομα του torrent για να δείτε αν περιέχει συντομογραφίες, όπως HD, 720p, 1080p, BlueRay κ.λπ.

Προσοχή στις κακοτοπιές!
Δυστυχώς και εδώ χρειάζεται να προσέχουμε από διάφορες κακοτοπιές. Αρχικά, το ότι το αρχείο έχει ένα όνομα, δεν σημαίνει πως στην πράξη είναι αυτό που θέλουμε. Η μετονομασία (rename) είναι κάτι που γίνεται πολύ εύκολα. Έτσι, μια ταινία που κατεβάζουμε μπορεί να είναι μια εντελώς διαφορετική, ενώ ένα πρόγραμμα να είναι κάποιος ιός. Υπάρχουν τρόποι να φυλαγόμαστε από όλα τα παραπάνω, με λίγες γνώσεις και συγκεντρώνοντας εμπειρία.

Το βασικό που χρειάζεται να μάθουμε, είναι η σχέση ΄΄τύπος αρχείου – μέγεθος΄΄ σε Mbytes. Για παράδειγμα, μια τυπική ταινία DVD καταλαμβάνει χωρητικότητα 4,5 Gbytes, ενώ μια ταινία σε divx μειώνεται στα 700Mbytes. Μια BlueRay ταινία καταλαμβάνει γύρω στα 22Gbytes χώρου. Έτσι, αν δούμε μια ταινία που καταλαμβάνει 700Mbytes να λέει πως είναι HD, έ μάλλον δεν είναι…

 

Στα προγράμματα είναι πιο εύκολο το πράγμα. Αν πάμε να κατεβάσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα και το αρχείο που κατεβάζουμε είναι πολύ μικρό, κάτι δεν πάει καλά. Συνήθως οι εκτελέσιμοι ιοί που παρουσιάζονται σαν προγράμματα, είναι της τάξεως των μερικών Kbytes, άντε μερικών δεκάδων Kbytes.

Μεγάλο ρόλο παίζουν και τα σχόλια κάτω από κάθε torrent. Άνθρωποι συνομιλούν και αναλύουν τα προβλήματα που συνάντησαν στο κατέβασμα ή στη χρήση του συγκεκριμένου torrent.

Τorrent clients

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...