Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

1 Νοεμβρίου 2011 19:03

Streaming από το δέκτη στο PC και αντίστροφα

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
78a1ae6af49e628e6c5f080a8c7d0ab0 XL 8afcd9e7

Featured | Με απλά λόγια και λίγες κινήσεις, οι πιο εύκολες αλλά και πιο χρηστικές εφαρμογές streaming, που θα γίνουν μέρος της συμβίωσής μας με το «λινουξάτο» δέκτη μας!

Μια πλέον κλασική εγκατάσταση που υλοποιεί ένας χρήστης λινουξάτου δέκτη, είναι η εγκατάσταση του τελευταίου στο σαλόνι, για να παρακολουθεί τα αγαπημένα του δορυφορικά προγράμματα στη μεγάλη του επίπεδη οθόνη, ξαπλωμένος στον αναπαυτικό του καναπέ, έχοντας όμως το μηχάνημα συνδεδεμένο σε δίκτυο LAN για να επικοινωνεί με τον υπολογιστή του και να έχει πρόσβαση στο Internet. Είναι γεγονός ότι δεν νοείται δέκτης Dreambox, IPBox ή παρόμοιος, που να μην είναι συνδεδεμένος σε τοπικό δίκτυο, είτε για να μεταφέρονται οι εγγραφές του στον υπολογιστή είτε για να συμμετέχει σε δίκτυο cardsharing ή στο κάτω – κάτω για να πειραματίζεται ο ιδιοκτήτης του με τις δυνατότητες της θύρας Ethernet, που άλλωστε γι’ αυτό έχει διαθέσει λίγα ευρώ παραπάνω για να τον αποκτήσει. Σε μια τέτοια εγκατάσταση, το πιθανότερο είναι ο δέκτης να βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο από τον υπολογιστή που το διαχειρίζεται, αφού ακόμα το PC δεν έχει μπει στο σαλόνι μας. Τι γίνεται όμως εάν ο επίδοξος κάτοχος του πανίσχυρου δέκτη θέλει να σκοτώσει λίγη από την ώρα του, ρίχνοντας μία (ή και παραπάνω…) ματιά στα δορυφορικά του κανάλια από τον απομακρυσμένο από το δέκτη υπολογιστή; Τι λύση πάλι έρχεται να δώσει η θύρα Ethernet, σε συνδυασμό με την τεχνολογία streaming και πάντα με τις δυνατότητες του λογισμικού του δέκτη. 

Η εφαρμογή μας
Έτσι λοιπόν, στο παρόν άρθρο θα δούμε πώς μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα δορυφορικά προγράμματα ενός λινουξάτου δέκτη από έναν απομακρυσμένο από αυτόν υπολογιστή, που όμως ανήκουν στο ίδιο τοπικό δίκτυο LAN. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να γίνει με πολλαπλούς τρόπους, όμως εδώ θα αναφέρουμε την πιο απλή και πιο πρακτική από όλες, ώστε να βάλουμε το streaming στη ζωή μας και όχι να πειραματιστούμε για άλλη μία φορά με τον αγαπημένο μας δέκτη… Την τιμητική τους θα έχουν για άλλη μια φορά οι δέκτες Dreambox, αλλά και οι IPBox, αφού η εφαρμογή μας υλοποιείται με βάση τα πολυτάλαντα λογισμικά βασισμένα στο Enigma. Το αρχικό Enigma είχε κατασκευαστεί για τους DBOX2, εδραιώθηκε στους Dreambox, αλλά συναντάμε και εκδόσεις για τους δέκτες IPBox. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να δούμε images Enigma και σε άλλους λινουξάτους δέκτες (για παράδειγμα είχαμε δει μια απόπειρα για τον Kathrein UFS910). Μάλιστα, με τον τρόπο που θα παραθέσουμε, αποκτάμε τον έλεγχο πολλών λειτουργιών του δέκτη μας, καθιστώντας την εφαρμογή πρακτική και ρεαλιστική. 
 

Για να μην είμαστε όμως… μονομερείς, θα ασχοληθούμε λίγο και με την αντίθετη οδό, δηλαδή την αναπαραγωγή αρχείων βίντεο του υπολογιστή στο δέκτη μας και εν συνεχεία στην τηλεόρασή μας. Στην περίπτωση αυτή, ο δέκτης μέσω της τεχνολογίας streaming είναι απλά ο ενδιάμεσος κρίκος για να αποκτήσουμε από ένα απομακρυσμένο σημείο πρόσβαση στα αρχεία του υπολογιστή και να προβάλουμε τα βίντεο με τις διακοπές του καλοκαιριού μας, σε μια παρέα στο σαλόνι (με απώτερο σκοπό βέβαια, να «πουλήσουμε» λίγη φιγούρα με το τεχνολογικό μας επίτευγμα). 


Όλα από το Web Interface!

Χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης plugins, χωρίς παραμετροποίηση αρχείων και FTP, η εφαρμογή μας είναι εξαιρετικά απλή και ταυτόχρονα χρηστικότατη. Η προεργασία απαιτεί τα παρακάτω βήματα: 

  • Αναβαθμίζουμε το δέκτη μας με ένα ανεπίσημο Enigma λογισμικό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το DreamUP για τους Dreambox και το Flash Tool για τους IPBox. Τις διαφορές μεταξύ images θα τις αναφέρουμε, αλλά οι κυριότερες σημειώνονται μεταξύ Enigma1 και Enigma2.
  • Μετά τις βασικές παραμετροποιήσεις (γλώσσα, αναζήτηση καναλιών κτλ.), ρυθμίζουμε τη διεύθυνση IP του δέκτη μας για να συμμετέχει στο τοπικό μας δίκτυο.
  • Κατεβάζουμε από το Internet και εγκαθιστάμε στον υπολογιστή μας το δωρεάν (καταπληκτικό!) πρόγραμμα VLC media player.

Μετά από αυτά τα απλά βήματα, είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τις υπηρεσίες της λειτουργίας streaming. Τα λογισμικά, βασισμένα στο Enigma1 υποστηρίζουν τουλάχιστον τους δέκτες DM500, DM500+, DM600, DM7000, DM7020, DBOX2, IPBox 200s, IPBox 400s, IPBox 250S και IPBoxPrime. Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, ανάλογα το δέκτη και το image που χρησιμοποιούμε, συνεχίζουμε, ανοίγοντας τον Internet Browser που χρησιμοποιούμε (Internet Explorer, Firefox κτλ.) και πληκτρολογούμε στο πεδίο της διεύθυνσης την IP του δέκτη μας. Θα μας ζητηθεί να εισάγουμε τα στοιχεία user_name και password του λογισμικού. Για τους dreambox είναι user_name=root και password=dreambox και για τους IPBox το user_name είναι το ίδιο και εάν δεν δουλεύει το dreambox για password, θα είναι το πιθανότερο είτε ipbox είτε relook (μπορούμε να βρούμε τα στοιχεία από τα χαρακτηριστικά του λογισμικού). Όλα τα σύγχρονα images είναι εξοπλισμένα μ’ αυτό που αντιμετωπίζουμε έπειτα… το Web Interface του λογισμικού. Με τρεις διαφορετικούς τρόπους, μπορούμε να φέρουμε την εικόνα του δέκτη στην οθόνη του υπολογιστή μας:

  • Σε όλα τα images θα βρούμε δίπλα στην ένδειξη vpid ένα link. Αυτό είναι το Video PID, δηλαδή η ταυτότητα του εκάστοτε καναλιού που είναι ανοιχτό στο δέκτη μας. Κάνοντας κλικ στο link αυτό, εμφανίζεται ένα παράθυρο που μας ενημερώνει με ποιο πρόγραμμα θέλουμε να ανοίξουμε το αρχείο MP3U. Εάν δεν είναι προεπιλεγμένο να ανοίξει με τον VLC player, το αντιστοιχίζουμε εμείς. Πατώντας ΟΚ, ανοίγει ο VLC player και μετά από λίγα δευτερόλεπτα έχουμε το δορυφορικό πρόγραμμα στην οθόνη μας!

  • Ένας άλλος τρόπος είναι η επιλογή WEB-X-TV. Πατώντας το link ανοίγει ένα παράθυρο του Browser και μέσα σε αυτό ενεργοποιείται ο VLC player. Η λύση αυτή είναι λειτουργική, αλλά η προηγούμενη είναι αποδοτικότερη, αφού ο VLC ανοίγει ξεχωριστά και όχι σαν plugin, δίνοντας έλεγχο στην ένταση αλλά και σε άλλες πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές που μπορεί να μας απασχολήσουν.
  • Σε ορισμένα images (όπως των ομάδων Gemini, Sifteam κ.ά.) συναντάμε την επιλογή VLC, παρακάμπτοντας το link vpid, αλλά καταλήγοντας στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.

Με αυτόν τον απλούστατο τρόπο, έχουμε καταφέρει να φέρουμε την εικόνα του δέκτη μας σε ένα απομακρυσμένο σημείο, μέσω της θύρας Ethernet και της τεχνολογίας streaming. Από τον VLC μπορούμε μάλιστα από το View και Stream and Media Info να πληροφορηθούμε για το stream μας. Το σπουδαίο όμως με αυτήν την εφαρμογή είναι και οι πρόσθετες δυνατότητες διαχείρισης του δέκτη που μας προσφέρει το Web Interface. Από την καρτέλα TV (ή ZAP) μπορούμε να περιηγηθούμε στα κανάλια του δέκτη μας και να αλλάξουμε κανάλι! Επιλέγοντας ένα πρόγραμμα, αυτό αλλάζει στο δέκτη αλλά και στο VLC player. Έτσι, έχουμε αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του δέκτη και παρακολουθούμε προγράμματα απομακρυσμένα, χωρίς καμιά σύνθετη διαδικασία!

Όσον αφορά τώρα τα λογισμικά, βασισμένα στο Enigma2, τα πράματα δεν αλλάζουν και πολύ. Για τη δοκιμή μας, αναβαθμίσαμε τον DM7025 με το image της OoZooN στη full έκδοση, που περιλαμβάνει πάρα πολλά plugins, όπως και αυτό του WebIF που θέλουμε. Έτσι, μετά τις βασικές ρυθμίσεις και την αντιστοίχιση διεύθυνσης IP, εισάγουμε στο Web Browser τη διεύθυνση του δέκτη και ξεδιπλώνεται το πολύ εύχρηστο WebIF του OoZooN. Επιλέγοντας Provider TV, έχουμε διαθέσιμους τους παροχείς και τα δορυφορικά προγράμματα που έχουμε αποθηκεύσει στο δέκτη μας. Κάνοντας κλικ σε ένα από αυτά, αυτομάτως αλλάζει κανάλι ο δέκτης και έπειτα επιλέγοντας την οθονούλα δεξιά στο κανάλι, εμφανίζεται το παράθυρο που μας ρωτάει με ποιο πρόγραμμα να ανοίξουμε το αρχείο MP3U – και επιλέγοντας το VLC, ξεκινάει το πρόγραμμα, φέροντας το κανάλι στην οθόνη του υπολογιστή μας.


TuxVisionR: Η εναλλακτική λύση
Μόνο και μόνο για το δικαίωμα της επιλογής, θα παρουσιάσουμε και την εναλλακτική λύση του TuxVisionR. Το πρόγραμμα είναι απλό και χρησιμοποιείται για την ίδια εφαρμογή με παραπάνω, δηλαδή για τη μεταφορά εικόνας από το λινουξάτο μας δέκτη στον υπολογιστή. Όμως, οι περιορισμοί του δεν είναι λίγοι, με κυριότερους την ασυμβατότητα με λογισμικά Enigma2 και την αδυναμία αλλαγής καναλιού και ρύθμισης έντασης. Εάν όμως θέλετε να το δοκιμάσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Κατεβάζουμε το πρόγραμμα TRex της Pinnacle και το εγκαθιστούμε (δεν θα ξανα-ασχοληθούμε με αυτό).
  • Κατεβάζουμε το πρόγραμμα TuxVisionR από το Internet και το αποσυμπιέζουμε (η έκδοση της δοκιμής ήταν η 2.01).
  • Ανοίγουμε το command prompt των Windows (Start, Run και δίνουμε εντολή cmd) και δίνουμε τις εντολές για να εγκαταστήσουμε το DBOXIISource.ax. Η πρώτη γραμμή με την εντολή cd μας οδηγεί στο φάκελο, όπου έχουμε αποσυμπιέσει το πρόγραμμα. Μετά από επιτυχή εγκατάσταση, παίρνουμε αντίστοιχο μήνυμα.
  • Τρέχουμε το tuxvisionR.exe και στο Options δηλώνουμε τη διεύθυνση του δέκτη και τα στοιχεία login.
  • Έπειτα, πατάμε preview και έχουμε στην οθόνη μας το κανάλι που παίζει στο δέκτη μας.

Ένα ακόμα αρνητικό του tuxvisionR, είναι ότι καταναλώνει περισσότερους πόρους από τον τρόπο με το WebIF που περιγράψαμε προηγουμένως και θα χρειαστείτε μια αξιοπρεπή επεξεργαστική ισχύ, ειδικά για προγράμματα με σχετικά καλό bit rate.


Η αντίθετη οδός
Για να παίξουμε ένα αρχείο που έχουμε στον υπολογιστή μας, σε απομακρυσμένη τηλεόραση, μέσω του λινουξάτου δέκτη μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές διαφορετικές εφαρμογές, όπως βέβαια και για το αντίθετο που περιγράψαμε παραπάνω. Σε άρθρο στο παρόν τεύχος, θα βρείτε έναν πληρέστατο οδηγό με αυτά τα προγράμματα. Όπως όμως κάναμε παραπάνω, έτσι και τώρα θα ακολουθήσουμε την πιο απλή μέθοδο, μέσω του αγαπημένου μας πλέον Web Interface:

  • Ανοίγουμε τον Internet Browser και, όπως περιγράψαμε προηγουμένως, αποκτάμε πρόσβαση στο WebIF του δέκτη μας.
  • Επιλέγουμε Stream, έπειτα Settings και με edit αλλάζουμε τη διεύθυνση Server IP Αddress, όπου βάζουμε τη διεύθυνση του υπολογιστή που θα τρέξει το αρχείο, το οποίο θα «streamάρουμε» στο δέκτη.
  • Έπειτα πατάμε Browse και ανατρέχουμε στο αρχείο στον υπολογιστή μας.
  • Τέλος, επιλέγουμε File και όταν ρωτηθούμε με ποιο πρόγραμμα να ανοίξουμε το αρχείο, επιλέγουμε (εάν δεν είναι προεπιλεγμένο) το VLC. Ανοίγει ο VLC player και μετά από λίγα δευτερόλεπτα η εικόνα εμφανίζεται στο δέκτη μας και κατά συνέπεια στην τηλεόρασή μας.

Δυστυχώς όμως, τα πράγματα στην εφαρμογή αυτή δεν λειτουργούν απροβλημάτιστα όπως προηγουμένως. Υπάρχει το ενδεχόμενο η εικόνα να μην περνάει στο δέκτη και το πιθανότερο τότε είναι να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε παλαιότερη έκδοση του VLC player. Για παράδειγμα, στον DM7000 δεν είχαμε πρόβλημα, αλλά για να λειτουργήσει στον DM500 χρειάστηκε να πειραματιστούμε και να μεταβούμε σε παλαιότερη έκδοση (VLC 0.8.6a). Ένα ακόμα αρνητικό της εφαρμογής είναι ότι δεν μπορούμε να χειριστούμε το αρχείο βίντεο (να κάνουμε pause κτλ.). Με προγράμματα ή plugins όπως το VLCF, η εφαρμογή είναι πιο πλήρης, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί κάποια διαδικασία η υλοποίησή της.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...