Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

22 Μαΐου 2013 05:47

Αποκατάσταση βλαβών σε κεντρική δίκτυο λήψης – διανομής δορυφορικού και επίγειου σήματος

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
a28321ba8f3530fc856783a3123dd44c XL 927d8fd4

Featured | Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κεντρικό σύστημα λήψης – διανομής δορυφορικού και επίγειου σήματος σε πολυκατοικία παρουσιάζει αδυναμία ορθής λειτουργίας, έχοντας ως άμεσο αποτέλεσμα, τη μέτρια η παντελή έλλειψη εικόνας στους τηλεοπτικούς δέκτες. Σκοπός του άρθρου μας είναι ο εντοπισμός πιθανών ατελειών και η αποκατάσταση αυτών.Οι βλάβες που παρουσιάζονται κατά τη λειτουργία μιας κεντρικής εγκατάστασης λήψης και διανομής δορυφορικού και επίγειου σήματος μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως ο εκ γενετής κακός σχεδιασμός, η φτωχή ποιότητα των εμπλεκομένων υλικών με υψηλές πιθανότητες παρουσίασης βλάβης, η εγκατάσταση από μη εξειδικευμένο τεχνικό και σπανιότερα σε εξωγενείς παράγοντες (παρεμβολές από γειτονικό δίκτυο εκπομπής, κατασκευή υψηλότερου κτιρίου που εμποδίζει την λήψη). Εμείς θα εξετάσουμε τις συνηθέστερες περιπτώσεις βλαβών, προτείνοντας λύσεις που σε κάθε περίπτωση υλοποιούνται από εξειδικευμένο τεχνικό.

1. Ικανοποιητικό σήμα στα επίγεια κανάλια – Χαμηλό σήμα με διακοπές στα δορυφορικά κανάλια

Έχοντας ως δεδομένο ότι αυτό αφορά το σύνολο των διαμερισμάτων, ελέγχουμε σαν πρώτο βήμα το κεραιοσύστημα στην ταράτσα. Ενδεχομένως θα διαπιστώσουμε πιθανή απόκλιση του κατόπτρου από την αρχική θέση συντονισμού. Επίσης, θεωρούμε δεδομένο ότι αρχικά η εγκατάστασή μας λειτουργούσε ικανοποιητικά. Σε αντίθετη περίπτωση βεβαιωνόμαστε και για την καταλληλότητα του κατόπτρου, όσον αφορά την λήψη του ζητούμενου δορυφόρου. Για παράδειγμα, σε ειδικές περιπτώσεις κεντρικών εγκαταστάσεων με λήψη πολλαπλών δορυφόρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κάτοπτρο Μultifocus 0,90m. Αυτό μπορεί να κρίνεται ως ιδανικό για καθαρά αισθητικούς λόγους, αλλά δεν ενδείκνυται για λήψη δορυφόρων, όπως ο Astra 28,2E, όπου για την λήψη όλου του φάσματος των συχνοτήτων τους απαιτείται σαφώς μεγαλύτερη διάμετρος κατόπτρου. Ειδικότερα, εάν το πρόβλημα διογκώνεται σε περιόδους έντονης νέφωσης ή βροχόπτωσης, θεωρείται επιβεβλημένη η αντικατάσταση του κατόπτρου με κάποιο μεγαλύτερης διαμέτρου. Γενικότερα, σε μία δορυφορική εγκατάσταση κεντρικού τύπου, η επιλογή των χρησιμοποιούμενων υλικών λήψης θα πρέπει να ξεφεύγει από την λογική μιας απλής εφαρμογής. Η διάμετρος κατόπτρου θα πρέπει να υπερκαλύπτει τις ανάγκες των ζητούμενων δορυφόρων, ενώ η ποιοτική κατασκευή των υλικών, καθώς και η ορθή τοποθέτηση αυτών, θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη μακροβιότητα της εγκατάστασης. 

2. Ικανοποιητικό σήμα σε επίγεια κανάλια, έλλειψη σήματος στα δορυφορικά (μόνο σε ένα διαμέρισμα)

Εδώ η συμπτωματολογία παραπέμπει σε βλάβη στην γραμμή που οδηγεί στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, με πιο πιθανό το σημείο τερματισμού (σηματοδότης). Εάν για κάποιο λόγο ο σηματοδότης (πρίζα) βραχυκυκλώνει τη συνεχή τάση πόλωσης που στέλνει ο δέκτης προς το σύστημα διανομής, μπορεί να έχουμε διέλευση επίγειου σήματος (παρουσιάζοντας πτώση στάθμης δίχως ορατό αποτέλεσμα στην οθόνη του τηλεοπτικού δέκτη), με ολοκληρωτική απουσία του δορυφορικού σήματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε αστοχία υλικού είτε σε κακή αρχική σύνδεση (επιτρέποντας μετά από καιρό τη δημιουργία βραχυκυκλώματος του κεντρικού αγωγού καλωδίου, με το πλέγμα του, εσωτερικά στην πρίζα).

Σπανιότερα μπορεί στην ίδια γραμμή διαμερίσματος να έχει τοποθετηθεί ένας σηματοδότης για δορυφορική λήψη, με τους υπόλοιπους να προορίζονται μόνο για επίγεια. Αυτό αποτελεί λανθασμένη επιλογή μη εξειδικευμένου τεχνικού, με αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη δορυφορικού σήματος εξαρχής. Η βλάβη αποκαθίσταται αντικαθιστώντας όλες τις πρίζες ΤV (που προορίζονται μόνο για επίγεια λήψη) με αντίστοιχες TV-SAT. 

3. Ικανοποιητικό επίγειο σήμα – Απουσία δορυφορικών συχνοτήτων μίας μπάντας – πόλωσης από όλα τα διαμερίσματα

Σε αυτή την περίπτωση η πιθανότερη αιτία εντοπίζεται στο LNB ή δευτερευόντως στο ένα από τα τέσσερα καλώδια πολώσεων που συνδέουν τις εξόδους του LNB με την είσοδο του πολυδιακόπτη (Multiswitch). Θεωρώντας δεδομένη την αρτιότητα των συνδέσεων καλωδίων μεταξύ LNB –Multiswitch, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η έξοδος LNB που αντιστοιχεί στην απολεσθείσα ζώνη συχνοτήτων, να έχει καεί. Σπανιότερα, η συγκεκριμένη βλάβη μπορεί να προέλθει από το κύκλωμα εισόδου του πολυδιακόπτη (multiswitch).

4. Ικανοποιητικό επίγειο σήμα – Απουσία συγκεκριμένης συχνότητας (transponder) από το δορυφορικό σήμα

Αποτελεί μία από τις πιο συνήθεις βλάβες σε κεντρικού τύπου εγκαταστάσεις, αλλά και πιο δύσκολα ανιχνεύσιμες. Οι πιθανές αιτίες είναι πάρα πολλές, ενώ ο εντοπισμός αυτής που την προκαλεί, γίνεται αρχικά με γνώμονα την χρονική περίοδο εμφάνισης του προβλήματος. Συγκεκριμένα, εάν η βλάβη προϋπάρχει (αρχής γενομένης της εγκατάστασης) τα αίτια αναζητούνται στον αρχικό σχεδιασμό. Κακής ποιότητας LNB, ακατάλληλος τύπος χρησιμοποιούμενων καλωδίου ή ακόμα μέτριας ποιότητας πολυδιακόπτης, είναι κάποια από αυτά.

Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκαλείται και από κακή ισοστάθμιση των δύο σημάτων (επίγειο -δορυφορικό). Ως γνωστόν, κάθε πολυδιακόπτης περιγράφεται από μία στάθμη διαχωρισμού των δύο σημάτων στην είσοδό του (που εκφράζεται σε dΒ). Στην ουσία, πρόκειται για τη μέγιστη διαφορά στάθμης των δύο σημάτων. Εάν αυτή ξεπεράσει μία μέγιστη τιμή, σταδιακά έχουμε μείωση στην ποιότητα δορυφορικών συχνοτήτων και την μετέπειτα απώλεια αυτών.

Σε περίπτωση παρουσίασης βλάβης μετά τη αρχική ορθή λειτουργία, τότε η λύση εντοπίζεται συνήθως στην περιοχή του κεραιοσυστήματος. Πολλές φορές, με την πάροδο του χρόνου τα LNB χάνουν την αρχική τους ευαισθησία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η απώλεια κάποιων transponder.

Πέραν αυτών, τα αίτια μπορούν να αναζητηθούν και στην ύπαρξη κάποιας παρεμβολής (συνήθως από κεραιοσύστημα βάσης κινητής τηλεφωνίας). Εδώ η πιθανή εύρεση λύσης γίνεται περίπλοκη υπόθεση μιας και απαιτείται χρόνος και αρκετές δοκιμές. Αλλαγή θέσης κατόπτρου, θωράκιση LΝΒ, τοποθέτηση κατόπτρου μεγαλύτερης διαμέτρου, είναι κάποιες από αυτές. 

5. Αδύναμο επίγειο σήμα σε όλα τα διαμερίσματα – Ικανοποιητικό δορυφορικό

Εδώ τα συμπτώματα παραπέμπουν σε κακό σχεδιασμό, εκτός αν η βλάβη παρουσιάζεται ξαφνικά, οπότε και οφείλεται είτε σε κακή λειτουργία του ενισχυτή επίγειου σήματος είτε στην επίγεια κεραία (αυτό διαπιστώνεται εύκολα με τη χρήση πεδιομέτρου).

Σε αντίθετη περίπτωση (εάν το πρόβλημα προϋπήρχε) απαιτείται μεγαλύτερος ενισχυτής, πάντα σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά του πολυδιακόπτη, της στάθμης του επίγειου σήματος κεραίας, καθώς και την τοπολογία του δικτύου διανομής (σε περίπτωση που ο ήδη υπάρχων εργάζεται στο ανώτερο δυνατό επίπεδο στάθμης εξόδου). Επίσης, πάντα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά της γραμμής μεταφοράς (καλώδιο διανομής σήματος). Προσοχή στην ρύθμιση στάθμης εξόδου του ενισχυτή. Σε μια κεντρική εγκατάσταση μικτού δικτύου διανομής TV-SAT, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη περισσότεροι παράγοντες σε σχέση με μία κεντρική TV. 

6. Παραμορφωμένο επίγειο σήμα σε όλα τα διαμερίσματα – Ικανοποιητικά επίπεδα δορυφορικού σήματος

Όπως και προηγουμένως, η βλάβη εντοπίζεται στον ενισχυτή επίγειου σήματος. Εάν αρχικά η εγκατάστασή μας εργαζόταν ικανοποιητικά, τότε χρήζει άμεση αντικατάσταση. Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής λειτουργίας εξαρχής, τότε εξετάζουμε και το ενδεχόμενο της ρύθμισης στάθμης εξόδου χαμηλότερα από το επίπεδο κορεσμού, πάντα σε συνάρτηση με την τελική στάθμη εξόδου στους σηματοδότες.

7. Αδύναμο επίγειο σήμα μόνο σε ένα διαμέρισμα – Ικανοποιητικό δορυφορικό

Ο έλεγχος του καλωδίου σύνδεσης σηματοδότη –τηλεόρασης στο συγκεκριμένο διαμέρισμα αποτελεί μονόδρομο. Κάποια χαμηλής ποιότητας καλώδια σύνδεσης του εμπορίου είναι προβληματικά. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα που οφείλονται είτε σε υψηλές απώλειες στάθμης που εισάγουν είτε σε παραμόρφωση λόγω χαμηλής τους θωράκισης είτε σε εσωτερική ασυνέχεια του κεντρικού τους αγωγού.

Τέλος, όταν τα χρησιμοποιούμενα υλικά διαθέτουν χαμηλότερο βαθμό ποιότητας, μπορεί η έξοδος TV του σηματοδότη TV-SAΤ να παρουσιάζει προβληματική συμπεριφορά εκ κατασκευής. 

8. Ολική απουσία επίγειου – δορυφορικού σήματος σε όλα τα διαμερίσματα

Ελέγξτε αρχικά την παροχή τάσης 220V, καθώς και την εμπλεκόμενη ασφάλεια στον ηλεκτρολογικό πίνακα. H πιθανότητα να καεί το τροφοδοτικό και των δύο ενισχυτικών μονάδων ταυτόχρονα (MATV amplifier, Multiswitch) δεν είναι σύνηθες. Εάν το πρόβλημα δεν είναι ηλεκτρολογικό, συνήθως εντοπίζεται στη μη λειτουργία του κυκλώματος τροφοδοσίας του πολυδιακόπτη. Σε αυτήν την περίπτωση, παρουσιάζεται παράλληλη απουσία επίγειου σήματος στο δίκτυο διανομής (ασθενές σήμα με πολλά χιόνια σε όλα τα διαμερίσματα). Η βλάβη αποκαθίσταται με αντικατάσταση του Multiswitch. 

9. Ικανοποιητικό δορυφορικό σήμα – Ικανοποιητικό αναλογικό επίγειο σήμα – Απουσία επίγειου ψηφιακού σήματος ή διακοπές στην ψηφιακή εικόνα

Η εμφάνιση του φαινομένου αποτελεί εξαίρεση στο μέχρι στιγμή κανόνα, μιας και η ψηφιακή επίγεια λήψη επιτυγχάνεται εύκολα. Εάν εξαιρέσουμε πιθανή ακαταλληλότητα ενισχυτή επίγειας κεραίας (σε κεντρική δορυφορική εγκατάσταση δεν θα δείτε τόσο παλαιού τύπου ενισχυτή) ή ακαταλληλότητα κεραίας, τότε θα πρέπει να πειραματιστείτε με τον τύπο, τον προσανατολισμό και την θέση της κεραίας επίγειου σήματος στην ταράτσα. Δοκιμάστε αρχικά παράκεντρη λήψη (στα όρια που δεν εμφανίζεται είδωλο στα αναλογικά επίγεια κανάλια ή δεν αλλάζει δραματικά η στάθμη εξόδου της επίγειας κεραίας).

10. Ικανοποιητικό δορυφορικό και επίγειο σήμα – Αδυναμία λήψης καναλιών στον δορυφορικό δέκτη

Ας υποθέσουμε πως η εγκατάσταση του διαμερίσματός σας λειτουργεί κανονικά, ενώ ο δέκτης αρνείται πεισματικά να συντονιστεί σε κανάλια του δορυφόρου. Με την προϋπόθεση ότι σε άλλη εγκατάσταση λειτουργεί κανονικά, έχουμε μία περίπτωση ασυμβατότητας δορυφορικού δέκτη με τον πολυδιακόπτη (Multiswitch) δορυφορικού σήματος. Υπάρχει περίπτωση, σε κεντρικό σύστημα λήψης –διανομής πολλών δορυφόρων, να μην μεταβιβάζεται σωστά η εντολή DiSEqC. Μοναδική λύση η αντικατάσταση του δορυφορικού δέκτη (εάν το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο σε αυτόν).
 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...