Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

5 Δεκεμβρίου 2011 18:07

Η τηλεόραση παντού

με συσκευές Place Shifting

Γράφει: Γιώργος Ζώτος
78c92f0495bac3be3b3c179106f3929b XL 9c4bfda1

Featured | Ο όρος Place Shift (χωρομετατόπιση) μοιάζει βγαλμένος από ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως – παρόλο που θα το θέλαμε – δεν μας μεταφέρει σε κάποιο μέρος ταχύτατα, αλλά μεταφέρει την τηλεόρασή μας εκεί που είμαστε εμείς. Με άλλα λόγια, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στο τι λαμβάνει και δείχνει η τηλεόρασή μας (που έχουμε σπίτι μας, στο γραφείο μας κ.λπ.) σε όποιο σημείο εμείς βρισκόμαστε. Πλέον, με τις ευρυζωνικές συνδέσεις να αυξάνονται και τις ταχύτητες σύνδεσης να απογειώνονται, μπορούμε πια να περάσουμε στην εποχή του Place Shifting.

Αρκετοί από εσάς έχετε χρησιμοποιήσει συσκευές Place Shifting! Απλά, δεν το ξέρετε. Η απλούστερη μορφή αυτής της ιδέας είναι το A/V sender. Ένα ζευγάρι συσκευών με αξία κάτω από τα 100 ευρώ, που επιτρέπει να αναμεταδίδουμε εικόνα και ήχο ενός δορυφορικού δέκτη από ένα δωμάτιο σε ένα άλλο, αλλά και να αλλάζουμε κανάλι στο δορυφορικό αυτό δέκτη, μεταφέροντας τα σήματα του τηλεχειριστηρίου. Φανταστείτε τώρα ότι έχετε ένα A/V sender που στέλνει τα δεδομένα από το internet και όχι ασύρματα. Παράλληλα, με τη διάδοση του internet δεν υπάρχει όριο στο πόσο μακριά από το σπίτι μας είμαστε. Όπου και να είναι αυτό, έχουμε πρόσβαση στα δικά μας οπτικοακουστικά μας συστήματα. 

Ας δούμε τη νέα τεχνολογία
Για την εφαρμογή της τεχνολογίας του Place Shift, απαιτείται μία μονάδα η οποία θα αναλαμβάνει να συμπιέσει το τηλεοπτικό σήμα και να το ‘εκπέμψει’ στο internet. Από τη στιγμή που κάτι είναι στο διαδίκτυο, έχουμε τη δυνατότητα να το ανακτήσουμε από οποιοδήποτε σημείο έχει πρόσβαση σε αυτό. Έτσι, μπορούμε να έχουμε στήσει μια Place Shift μηχανή στο σπίτι μας στην Ελλάδα και να βλέπουμε ελληνική τηλεόραση σε ένα ταξίδι μας στο εξωτερικό. Η συμπίεση του σήματος είναι απαραίτητη για να ‘εκπέμπεται’ λιγότερος όγκος δεδομένων, μιας και το bandwidth δεν είναι απεριόριστο. Κατά κανόνα, η συμπίεση είναι σε MPEG-4. Μέχρι εδώ μπορεί κάποιος να πει ότι η παραπάνω διεργασία δεν έχει διαφορά με μια web camera,  που αντί για φακό, έχει είσοδο βίντεο. Και τη web camera μπορούμε να τη δούμε από οποιοδήποτε σημείο έχει πρόσβαση στο Internet. Ο όρος όμως Place Shift υποδηλώνει τηλεμεταφορά! Έτσι, υπάρχει και κάτι παραπάνω σε αυτήν την τεχνολογία. Για να κάνουμε λίγο χιούμορ, το Place Shift είτε μεταφέρει εμάς μπροστά στην τηλεόραση, είτε μεταφέρει την τηλεόραση μπροστά μας. Και τι κάνουμε όταν έχουμε μπροστά την τηλεόρασή μας; Μα φυσικά, zapping!

Η ομορφιά λοιπόν των συσκευών που προσφέρουν Place Shifting, είναι ότι προσφέρουν αμφίδρομη – διαδραστική εμπειρία στο χρήστη. Προσφέρουν και τη δυνατότητα τηλεχειρισμού των συσκευών σας (π.χ. DVD, δορυφορικό δέκτη) και τη θέαση του προγράμματος που αναπαράγουν, από οποιοδήποτε σημείο έχετε πρόσβαση στο internet. 

Και τι χρησιμότητα μπορεί να έχει αυτό; Ας πάρουμε μερικά παραδείγματα:

  • Είστε ταξίδι στο εξωτερικό και θέλετε να έχετε πρόσβαση σε κάποια ελληνική εκπομπή.
  • Θέλετε να βλέπετε κάποιο δικό σας πρόγραμμα, σε άλλο χώρο και χρόνο. Π.χ. έχετε γράψει μια εκπομπή στο DVD-R και τη βλέπετε στο κινητό σας στο λεωφορείο, καθοδόν για τη δουλειά σας.
  • Θέλετε να βλέπετε τηλεόραση σε σημείο που δεν έχει τηλεοπτική λήψη. Σχεδόν όλοι έχετε υπολογιστή συνδεδεμένο στο Internet στον εργασιακό σας χώρο. Σπάνια αυτός διαθέτει TV-tuner,  πόσο μάλλον δορυφορικό δέκτη. Στήνετε λοιπόν στο σπίτι σας ένα Place Shift μαραφέτι και αμέσως ο υπολογιστής σας γίνεται η δική σας τηλεόραση και μπορείτε να δείτε δορυφορικά προγράμματα από το δικό σας δέκτη, χωρίς να κουβαλάτε ή να έχετε εγκαταστήσει κάποιον έξτρα εξοπλισμό! Το μόνο που θέλετε είναι μία σύνδεση στο internet!
  • Με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, είναι δυνατό να έχετε internet παντού. Σε συνεργασία με αυτές τις υπηρεσίες και την τεχνολογία του Place Shift, μπορείτε να δείτε τηλεόραση ακόμα και δορυφορική π.χ. στο εξοχικό σας, σε κάποιο χωριό ή στις διακοπές σας.
  • Προσωπικά, στο σπίτι έχω ένα laptop που το χρησιμοποιεί η οικογένεια. Τώρα, με ένα απλό κλικ, το laptop έχει πρόσβαση και μάλιστα ασύρματη σε όλα τα τηλεοπτικά και δορυφορικά κανάλια στα οποία έχει πρόσβαση η τηλεόραση στο σαλόνι.
  • Δείτε το και αλλιώς. Αυτό είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον. Θέλετε να δείτε π.χ. πραγματικά αμερικάνικα κανάλια. Λέτε σε ένα φίλο σας στην Αμερική να στήσει ένα τέτοιο μηχάνημα σε μια γραμμή internet και αμέσως έχετε πρόσβαση στην πραγματική αμερικανική τηλεόραση, που αλλιώς δεν υπήρχε τρόπος να δείτε, ούτε με τον πιο ακριβό δορυφορικό εξοπλισμό! Και το αντίστροφο, με το σύστημα αυτό βλέπει ελληνική τηλεόραση ο αδερφός μου στη Utah.

 

Υλοποίηση
Το μοντέλο Place Shift ,ουσιαστικά αποτελείται από 2 μέρη. Το συμπιεστή – αποστολέα του σήματος και το δέκτη – απεικονιστή του σήματος αυτού. Ο δέκτης μπορεί να στείλει επίσης προς τον πομπό σήματα τηλεχειρισμού. Τα 2 αυτά μέρη ονομάζονται cypher και decypher αντίστοιχα (ή cipher – decipher). Στα υπάρχοντα προϊόντα, το ρόλο του decypher παίζει κάποιος υπολογιστής, με τη χρήση απλά ενός λογισμικού. Επίσης, διατίθενται και stand alone (ανεξάρτητα) decypher, που δεν χρησιμοποιούν PC και συνδέονται απευθείας σε κάποια τηλεόραση.

Επειδή η επικοινωνία με το internet δεν είναι αξιόπιστη και οι ταχύτητες μεταφοράς κυμαίνονται διαρκώς, υπάρχει συνεχώς έλεγχος της ροής των δεδομένων μεταξύ cypher και decypher και ο συμπιεστής πράττει ανάλογα, ώστε η ροή της εικόνας και του ήχου να είναι σταθερή. Αυτό επιτυγχάνεται με αύξηση της συμπίεσης, δηλαδή με τη μείωση της ποιότητας ή της ανάλυσης (κυρίως) του video. Για να δούμε εικόνα, σχεδόν όσο καλή είναι το πρωτότυπο βίντεο, με συμπίεση MPEG-4, θέλουμε περίπου 750kbps. Δηλαδή, το upload πρέπει να είναι τόσο ή περισσότερο, κάτι που σχετικά πρόσφατα άρχισε να παρέχεται στην Ελλάδα από τις εταιρείες internet.

Σε χαμηλότερες ταχύτητες, η ποιότητα της εικόνας μειώνεται όσο χρειάζεται για να υπάρξει σταθερή ροή κινούμενων εικόνων, έτσι ώστε ο χρήστης να μην εκνευρίζεται από διακοπές στη θέαση. Για θέαση σε μικρή ανάλυση, π.χ. κινητό τηλέφωνο, είναι αρκετά 64kbit για ήχο και 256kbit για εικόνα. Όσο ανεβαίνουμε σε ανάλυση, τόσο αυξάνεται και ο απαιτούμενος ρυθμός δεδομένων.

Ανάλογα με το πού τρέχει το λογισμικό decypher, προσαρμόζεται και η λειτουργία του συμπιεστή. Για παράδειγμα, σε ένα κινητό τηλέφωνο που η οθόνη του είναι μικρή, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσουμε να στείλουμε βίντεο μεγάλης ανάλυσης.

Η λειτουργία του όλου συστήματος είναι απλούστερη. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ρυθμίσεις από τη πλευρά του χρήστη. Σε μερικές υλοποιήσεις το μόνο που χρειάζεστε είναι το λογισμικό του decypher και τον αριθμό σειράς (serial number) του cypher. Το λογισμικό αναλαμβάνει να βρει το IP του σπιτιού σας και να αρχίσει να λαμβάνει εικόνα. Το cypher με τη χρήση UPnP (Universal Plug and Play) ανοίγει αυτόματα τις πόρτες στο ρούτερ σας και ‘εγγράφει’ τον εαυτό του σε μια λίστα μαζί με το IP που βγαίνει προς τα έξω. Το λογισμικό χρησιμοποιεί το SN και κοιτώντας αυτή τη λίστα ξέρει σε ποιο IP να απευθυνθεί.

 

Θέματα που βάζουν σε σκέψεις

Η τεχνολογία αυτή μας δίνει μεγάλη ελευθερία. Μήπως όμως υπάρχουν κάποιοι που ενοχλούνται από το Place Shifting; Τι γίνεται με τα πνευματικά δικαιώματα των προγραμμάτων; Αν έχω κάποια συνδρομή, μπορώ να την εκμεταλλευτώ και να βλέπω κανάλια ακόμα και στο φεγγάρι; (…λέμε τώρα). Μέχρι πού είναι νόμιμο αυτό; Έχουμε δικαίωμα να αναμεταδίδουμε το οτιδήποτε; Η συνδρομή ανήκει σε συγκεκριμένο τόπο ή στο συνδρομητή να την κουβαλάει μαζί του; Τελικά, υπάρχουν σύνορα στην τηλεόραση ή όχι;

Στο κάτω-κάτω της γραφής, τι διαφορά έχει το Place Shifting από ένα κοινό ασύρματο A/V sender; Δεν είναι απλά ένα ενσύρματο A/V sender με μεγάααλο σύρμα;

Όπως καταλαβαίνετε, μόλις παρουσιάστηκαν οι πρώτες συσκευές, άρχισαν οι γκρίνιες από τους καρεκλοκένταυρους των εταιρειών, που διανέμουν ταινίες και γενικά A/V περιεχόμενο. Μήπως γίνει της Mp3 το κάγκελο; Όμως, ευτυχώς, βάσει κάποιων λογικών σκέψεων, οι συσκευές αυτές δεν κρίθηκαν παράνομες. Μάλιστα, πολλές εταιρείες διανομής προγράμματος, όπως η Echostar (κάτι σαν τη δική μας Νova), έκριναν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους μια συσκευή Place Shifting.

Κάποιος που είναι συνεχώς σε κίνηση ή ταξιδεύει, το πιθανότερο είναι να μη γίνει συνδρομητής, με το σκεπτικό ότι δεν βρίσκεται σπίτι του για να παρακολουθήσει τηλεόραση. Αν όμως μπορεί να δει τηλεόραση εν κινήσει, π.χ. στο κινητό του ή στον προορισμό του, γιατί να μη γίνει πελάτης τους; Έξυπνο!

Έτσι, τελικά τα προϊόντα Place Shifting πέρασαν στην αγορά και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις από τους ίδιους τους πάροχους. Με κάποιους περιορισμούς, φυσικά.

Για να αποφευχθούν φαινόμενα πειρατείας, η σχέση cypher – decypher είναι μοναδική. Δηλαδή, κάθε φορά μόνο ένας μπορεί να δει τι στέλνει ο πομπός. Δηλαδή, δεν μπορείτε να στήσετε σπίτι σας ένα μηχάνημα και να δώστε πρόσβαση σε όλους τους συγγενείς σας να βλέπουν ελληνική τηλεόραση στην άλλη μεριά του πλανήτη. Μόνο ένας έχει κάθε φορά πρόσβαση στο μηχάνημά σας.

Ο κάθε ‘πομπός’ έχει κωδικό πρόσβασης, αριθμούς σειράς και άλλα κόλπα, ώστε: 

α) να εξασφαλίζουν ότι μόνο ένας θα βλέπει κάθε φορά και

β) ότι αυτός που βλέπει είναι και αυτός που πρέπει να βλέπει και όχι κάποιος άλλος.

Επίσης, η τεχνολογία δεν επιτρέπει πολλαπλές συνδέσεις. Π.χ. τι γίνεται αν θέλουν να δουν TV δύο χρήστες, ο ένας σε γρήγορη γραμμή και ο άλλος σε αργή; Ποιος έχει τον έλεγχο του τηλεχειρισμού; Οι επεξεργαστές cypher κάνουν μόνο μία συμπίεση κάθε φορά και δεν μπορούν να επεξεργαστούν πολλαπλές συνδέσεις (για πλήρεις εφαρμογές IPTV υπάρχουν άλλα προϊόντα με αστρονομικές τιμές, για οικιακή χρήση). 

Παρόλα αυτά, κάποια από τα προϊόντα στην αγορά επιτρέπουν μέχρι 2 ταυτόχρονες συνδέσεις, χρησιμοποιώντας τη χειρότερη από τις 2 συμπιέσεις. Συνήθως, αυτός με τη γρηγορότερη πρόσβαση θα βλέπει με τη χαμηλότερη ανάλυση του άλλου με τη χειρότερη σύνδεση.

Υπάρχουν και περιπτώσεις προϊόντων, που για να μπορέσει να συνδεθεί παραπάνω από ένας χρήστης, απαιτείται πρόσθετη πληρωμή (άδεια χρήσης).

 

Μα καλά, δεν πουλάνε κάποιες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το Mobile TV;

Το Place Shift διαφέρει από το MobileTV που διαφημίζουν αρκετές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα:

α) Το MobileTV το πληρώνεις.

β) Βλέπεις ό,τι σου δίνει ο πάροχος. Δεν μπορείς να δεις κάτι που θες εσύ.

γ) Δεν είναι διαθέσιμο σε όλα τα δίκτυα.

δ) Είναι διαθέσιμο μόνο σε κινητό.

ε) Δεν έχω δει MobileTV roaming από μία χώρα σε άλλη. Και τι κόστος θα έχει…

 

Προϊόντα Place Shifting στην αγορά

Ουσιαστικά, ο προπομπός που έβαλε από το 2004 την τεχνολογία Place Shift στο σπίτι των Αμερικάνων, είναι το Sling Box. Λίγο αργότερα, η Sony παρουσιάζει το Location Free. Αυτά πια θεωρούνται ξεπερασμένα από άποψη δυνατοτήτων και τεχνολογίας και αναμένονται οι αντικαταστάτες τους. Μάλιστα, έχουν και αρκετούς περιορισμούς στη χρήση, όπως για παράδειγμα  δεν επιτρέπουν εγγραφή των προγραμμάτων που μεταδίδουν.

Κανένα από αυτά δεν διατέθηκε ευρέως στην ευρωπαϊκή αγορά, ίσως λόγω της χαμηλής ταχύτητας και διείσδυσης του Internet ή της μικρής αγοράς σε σχέση με άλλες περιοχές. Η ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι ομογενοποιημένη. Δεν υπάρχει μία κοινή γλώσσα και κάθε προϊόν πρέπει να προσαρμοστεί για την κάθε χώρα ξεχωριστά. Αυτό απαιτεί χρόνο και επενδύσεις.

Σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, γίνονται δοκιμές από εταιρείες συνδρομητικών προγραμμάτων για τη διάθεση τέτοιων προϊόντων στους πελάτες τους. Αυτά δείχνουν να είναι παραλλαγές του Sling Box, με ειδικό λογισμικό για την περίσταση. Δηλαδή, οι εταιρείες αποζητούν μεγάλους αγοραστές, γι’ αυτό και πρώτα απευθύνονται σε πάροχους τηλεοπτικών προγραμμάτων και όχι στη ‘λιανική’.

Πριν καιρό, η εταιρεία Zotronics είχε παρουσιάσει το Acogito PVR. Ένα δορυφορικό δέκτη με ενσωματωμένη δυνατότητα Place Shift. Η κατασκευή ήταν κορεάτικη και είχε μεγάλες προοπτικές για την αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά. Όμως, μετά την Anga Cable 2006, η όλη τεχνολογία και το τμήμα έρευνας, πουλήθηκαν από τους Κορεάτες για αρκετά μεγάλο τίμημα, σε μια γερμανική εταιρεία, σαν προϊόν με όνομα CarryTV. Το CarryTV δεν βγήκε ποτέ στην αγορά – ούτε από τους νέους ιδιοκτήτες. Προφανώς, το ενσωμάτωσαν σε κάποια άλλη εφαρμογή ή θα το παρουσιάσουν σαν διαφορετικό προϊόν. Η ίδια κορεάτικη εταιρεία κατασκεύασε το TV2U (περισσότερα πιο κάτω), όμως η ζήτηση στην Κορέα και στην Αμερική είναι τόσο μεγάλη, που δεν δίνει χρόνο στην εταιρεία να ανοιχτεί προς άλλες δύσκολες αγορές, όπως η ευρωπαϊκή. Παρόλα αυτά, από την αρχή του 2008 η εταιρεία Zotronics έφερε 2 προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Το ένα είναι πλήρες σύστημα Place Shifting και το άλλο είναι ένα OEM board για πειραματισμούς από χομπίστες, που μπορεί ακόμα και να ενσωματωθεί σε υπάρχοντα μηχανήματα. Ας τα δούμε αναλυτικά.  

Το Dzone είναι μια καθαρά consumer συσκευή, χρώματος γκρι μεταλλικό, που προσφέρει Place Shift εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις. Στο πίσω μέρος διαθέτει θύρα LAN και πληθώρα άλλων συνδέσεων. Στο επάνω μέρος έχει 2 ενδεικτικά λειτουργίας και στο μπροστινό μέρος, ανάλογα με το μοντέλο υπάρχει ο δέκτης τηλεχειρισμού (για μάθηση) και οι θύρες USB. Στο κάτω μέρος υπάρχει το αυτοκόλλητο με τον αριθμό σειράς (UUID), που είναι απαραίτητος για την πρόσβαση στο μηχάνημα από το internet. Η συσκευή διαθέτει αναλογικό επίγειο tuner και δύο συνδέσεις A/V για εξωτερική πηγή. Διαθέτει και 2 ‘μάτια’ τηλεχειρισμού, για να μπορείτε να τηλεχειρίζεστε τις εξωτερικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό. Για όσους ενδιαφέρονται τι κρύβεται κάτω από το καπάκι, απλά να αναφέρουμε ότι είναι μία συσκευή dual-core (2 επεξεργαστές) που τρέχει Linux. Η διαδικασία εγκατάστασης είναι πολύ απλή. Συνδέετε την τροφοδοσία, την κεραία και το LAN, πατάτε το ON και αυτό ήταν. Στον υπολογιστή, κάνετε εγκατάσταση το decypher ή αλλιώς Dzone player. Το player δεν είναι μόνο η εφαρμογή μέσα από την οποία μπορείτε να βλέπετε την εικόνα που στέλνει στο δίκτυο το Dzone, αλλά και το πρόγραμμα που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τη συσκευή σας [ανίχνευση καναλιών, ρυθμίσεις δικτύου, τηλεχειρισμός κ.λπ.). Κάθε Dzone έχει ένα μοναδικό σειριακό αριθμό, που τον ονομάζει UUID. Με αυτόν τον αριθμό είναι εφικτό να συνδέεστε στο δικό σας Dzone από οποιοδήποτε σημείο στον πλανήτη έχει πρόσβαση στο Internet. Στο εσωτερικό δίκτυο, το player βρίσκει αυτόματα ποια Dzone υπάρχουν και η επιλογή γίνεται με ένα click του ποντικιού. Όμως, για να έχετε πρόσβαση από εξωτερικό δίκτυο, πρέπει να ξέρετε το UUID σας. Το Dzone παρέχει και την πρόσθετη δυνατότητα κλειδώματος με κωδικό (password), για να περιορίζεται η πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες.

Για να δουλέψει σωστά και χωρίς κόπο το Dzone από το internet, πρέπει το router σας να υποστηρίζει UPnP. Με το UPnP ενεργό, το Dzone αυτόματα ανοίγει τις απαραίτητες πόρτες που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του. Αν δεν υπάρχει UPnP ή δεν λειτουργεί σωστά (αρκετά συχνό φαινόμενο σε ‘δωρεάν’ router), πρέπει να ενεργοποιήσετε κάποιες πόρτες εσείς στο router σας (port forwarding). Το Dzone επιτρέπει μέχρι 2 ταυτόχρονες συνδέσεις. H πρώτη σύνδεση έχει πλήρη έλεγχο της συσκευής, ενώ η δεύτερη σύνδεση βλέπει το κανάλι ή τη σύνδεση A/V που έχει επιλέξει η πρώτη. Υπάρχει συνεχόμενος έλεγχος της γραμμής internet μεταξύ του player και του Dzone και η συμπίεση της μετάδοσης αυτορυθμίζεται, ώστε να υπάρχει συνεχόμενη ροή εικόνας. Στο δεξιό κάτω μέρος της οθόνης του player, εμφανίζεται ο τρέχων ρυθμός μετάδοσης. Σε εσωτερικό δίκτυο φτάνει τα 900 kbps. Το είδος της συμπίεσης είναι H.264, που διαφημίζεται ότι προσφέρει συμπιέσεις 102 προς 1.

Στις συνδέσεις A/V μπορείτε να συνδέσετε οποιαδήποτε πηγή εικόνας / ήχου, π.χ. ένα δορυφορικό δέκτη ή έναν επίγειο ψηφιακό δέκτη. Με τη δυνατότητα εκμάθησης τηλεχειριστηρίου, μπορείτε να τηλεχειρίζεστε τις συσκευές αυτές από μακριά, με το εικονικό τηλεχειριστήριο που θα εμφανίσει ο player όταν επιλέξετε την ανάλογη πηγή. 

To Dzone έχει ενσωματωμένο αναλογικό τηλεοπτικό δέκτη. Στην πρώτη σύνδεση με αυτό, πρέπει να ανιχνεύσετε και να αποθηκεύσετε τα κανάλια. Η διαδικασία είναι σύντομη και εύκολη.

Το Dzone έχει αρκετές εφαρμογές. Π.χ. μπορεί να λείπετε στο εξωτερικό και να έχετε νοσταλγήσει τα ελληνικά κανάλια ή ακόμα μπορείτε να στείλετε ένα σε κάποια ‘εξωτική’ χώρα, ώστε να βλέπετε τα τοπικά τους κανάλια. Ακόμα, μπορείτε να συνδέσετε μια απλή κάμερα που έχει έξοδο A/V και έτσι να επιβλέπετε το χώρο σας από μακριά.

Οι ρυθμίσεις και η ανίχνευση καναλιών αποθηκεύονται στη συσκευή, με αποτέλεσμα όλες οι επιλογές να είναι προσβάσιμες από μακριά, χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάτε κάποιο USB stick με το δικό σας player. Απλά, αν δεν το έχετε πάνω σας, το κατεβάζετε από την ανάλογη ιστοσελίδα της Dzone ή του αντιπροσώπου. Αρκεί φυσικά να θυμάστε το UUID που είναι οκτώ ψηφία.

Τα μοντέλα του Dzone που διαθέτουν θύρες USB, μπορούν σε συνεργασία με έναν εξωτερικό δίσκο, να μετατραπούν σε PVR ή δικτυακό σκληρό δίσκο. Δηλαδή, αυτό που βλέπετε μπορείτε να το γράψετε στο δίσκο και να το δείτε αργότερα. Επίσης, το Dzone σας δίνει απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλους τους φακέλους και αρχεία που βρίσκονται στο σκληρό δίσκο του, κάτι που το μετατρέπει σε μηχάνημα διαμοιρασμού αρχείων (Network hard drive). Οι εγγραφές που κάνει είναι σε H.264 και μπορούν ακόμα και να αναπαραχθούν από iPod.

Εκτός από το πρόγραμμα player για PC, διατίθεται και player για μερικά κινητά τηλέφωνα και PDA. Έτσι, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα τηλεοπτικά κανάλια σας, ακόμα και εν κινήσει. Σύντομα αναμένεται και ειδική συσκευή που δεν θα χρειάζεται PC, αλλά θα συνδέεται απευθείας σε κάποια τηλεόραση.

Υπάρχουν 3 μοντέλα, με μικρή διαφορά τιμής μεταξύ τους. Το Dzone stb είναι το φτηνότερο και απλούστερο. Το Dzone PVR διαθέτει επιπλέον 2 θύρες USB για σύνδεση εξωτερικών σκληρών δίσκων, ενώ η ναυαρχίδα είναι το Dzone Pro, που διαθέτει ακόμα και δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης (wi-fi).

Το PVR και το PRO μπορούν ταυτόχρονα με τη μετάδοση να κάνουν και εγγραφή ή να προγραμματιστούν για εγγραφή κάποιου μελλοντικού γεγονότος (χρονοδιακόπτης).

 

ΟΕΜ TV2U (TV to you)

Η λογική αυτού του προϊόντος είναι η χαμηλή τιμή του και η δυνατότητα που δίνει για πειραματισμούς. Μάλιστα, όπως θα δείτε και παρακάτω, μπορεί και να παρακάμψει λίγο τους «κανονισμούς». Δεν είναι πλήρης Place Shift υλοποίηση, αλλά ουσιαστικά, ένας απλός και οικονομικός IPTV streamer. Η ‘ερασιτεχνικότητά’ του, του επιτρέπει κάποια πράγματα που δεν επιτρέπουν οι κανονικές συσκευές Place Shift.

Το OEM TV2U είναι μία πλακέτα μικρών διαστάσεων (10χ7cm), με κυρίαρχο στοιχείο τον επεξεργαστή της WISchip, 7108A (πρώην Micronas 7108A), που ουσιαστικά κάνει όλη τη δουλειά. Αυτός τρέχει black fin Linux και οι ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία του γίνονται μέσα από ένα απλό web interface. Υπάρχει μία είσοδος για εικόνα (CVBS) και δύο για ήχο (δεξί – αριστερό κανάλι). Μόνη έξοδος είναι το LAN. Επίσης, υπάρχει και η παροχή τροφοδοσίας, που είναι 5V/1A. Δύο πλήκτρα αφής επιτρέπουν την επανεκκίνηση του συστήματος και το φόρτωμα εργοστασιακών παραμέτρων.

Το λογισμικό του streamer είναι το εργοστασιακό λογισμικό της Micronas, χωρίς μετατροπές. Επειδή βασίζεται στο reference board (ενδεικτική κατασκευή για εκπαιδευτικούς σκοπούς), υπάρχουν και ρυθμίσεις για ανύπαρκτα πράγματα (π.χ. tv tuner, camera κ.λπ.). Στο δίκτυο, οι ανήσυχοι θα βρείτε και SDK για να γράψετε τις δικές σας εφαρμογές. Η κατασκευή μπορεί να μετατραπεί σε πλήρη συσκευή Place Shift στο μέλλον. Μάλιστα, στην πλακέτα επάνω υπάρχει και ο απαραίτητος σειριακός αριθμός, για την εύκολη αναζήτησή της στο Internet.

Για να μπορέσουμε να δούμε εικόνα από το συγκεκριμένο μηχανισμό, το μόνο που θέλουμε είναι το VLC player που διατίθεται δωρεάν. Μπορούμε επίσης και με χρήση του internet explorer, αν είναι εγκατεστημένο το quick time της apple.

Η συσκευή έρχεται με το DHCP ενεργοποιημένο, έτσι, πιθανόν να χρειαστεί να δείτε τον πίνακα DHCP του router σας για να βρείτε τη διεύθυνση IP του streamer.

Για να ρυθμίσουμε τη λειτουργία του streamer ανοίγουμε ένα παράθυρο iexplorer ή Firefox και πληκτρολογούμε το IP του streamer μας. Θα μας ζητήσει login / password (που δίνονται κατά την αγορά) και μετά τον έλεγχο πρόσβασης θα παρουσιάζεται το μενού της συσκευής.

Δεν είναι απαραίτητο να μπαίνουμε στα μενού του streamer για να βλέπουμε εικόνα. Μετά την αρχική ρύθμιση, σπάνια θα χρειαστεί να πειράξουμε κάτι. Έτσι, το μόνο που κάνουμε είναι να τρέχουμε το VLC και να πατάμε ctrl+N (open network stream). Επιλέγουμε το RTSP και πληκτρολογούμε το IP της συσκευής μας. That’s all folks!

Σε αντίθεση με τις καταναλωτικές συσκευές όπως το Dzone, το streamer αυτό δεν ελέγχει πόσα άτομα είναι συνδεμένα πάνω του. Ο επεξεργαστής έχει ισχύ για 3 με 4 ταυτόχρονες συνδέσεις. Από το μενού «STATUS» μπορείτε να δείτε πόσοι χρήστες είναι συνδεμένοι. Αν θέλετε να βάλετε όλο τον πλανήτη να βλέπει από το steamer σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια online υπηρεσία που αναλαμβάνει να αναμεταδίδει το ‘σήμα’ σας σε όποιον το ζητήσει. Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει όριο στο πόσοι βλέπουν το περιεχόμενο που δίνετε, όμως πιθανόν να τίθεται θέμα πνευματικών δικαιωμάτων. Βέβαια, μπορείτε να θέλετε να μεταδώσετε παντού ένα δικό σας γεγονός, όπως π.χ. ένα party, μια συναυλία σας κ.λπ.

Ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες τα μενού του streamer. Οι περισσότερες επιλογές των μενού διαθέτουν αναδυόμενο κείμενο βοήθειας (floating help), που εμφανίζεται όταν το ποντίκι περάσει πάνω από την επιλογή. Οι έννοιες είναι απλές και κατανοητές, ακόμα και από μη γνώστες της τεχνολογίας.

Video: Αν ανοίξετε iexplorer και είναι εγκατεστημένο το quick time της apple, θα δείτε το περιεχόμενο που στέλνει η συσκευή (εικόνα και ήχο). Αν παρατηρήσετε το πρωτότυπο video και αυτήν την οθόνη, θα δείτε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση μερικών δευτερολέπτων, που είναι ο χρόνος που θέλει ο επεξεργαστής για να κάνει την απαραίτητη συμπίεση.

System: Στην περιοχή αυτή θα βρείτε ρυθμίσεις που αφορούν τις παραμέτρους με τις οποίες γίνεται γνωστή η συσκευή στο δίκτυό σας. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε το Login και το password.

Network: Οι παράμετροι του δικτύου βρίσκονται εδώ (IP address, host name κ.λπ.). Εδώ υπάρχουν και ρυθμίσεις για ασύρματη σύνδεση, που όμως δεν είναι εφικτή με αυτή τη μονάδα (υπάρχει στα σχέδια άλλο μοντέλο, με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης).

Multimedia: Ό,τι έχει σχέση με τη διαχείριση και τη συμπίεση της εικόνας και του ήχου που δέχεται η μηχανή, όπως και ο τρόπος που αυτά θα μεταδοθούν στο δίκτυο, ρυθμίζεται εδώ. Οι αναλύσεις που προσφέρονται είναι από 160×112, έως 720×576. Ο ρυθμός μετάδοσης ρυθμίζεται από 64kbps έως 10Mbps και από 1 καρέ το δευτερόλεπτο έως 25. Το encoding γίνεται σε MPEG-1, MPEG-2, H.263 και MPEG-4. Υπάρχουν και αντίστοιχες ρυθμίσεις για τον ήχο.

Status: Η σελίδα αυτή είναι ενημερωτική. Δίνει πληροφορίες για τη λειτουργία της συσκευής,  καθώς και το ποιοι είναι συνδεμένοι και ‘τραβάνε’ από αυτή.

Advanced: Εδώ μπορείτε να θέσετε κάποιες έξτρα παραμέτρους όπως και να βάλετε κάποιο λογότυπο (κείμενο), που να εμφανίζεται στην εικόνα που μεταδίδει η συσκευή. Ακόμα, από εδώ γίνεται και η αναβάθμιση του λογισμικού.

 

Συμπέρασμα
Με το OEM board της TV2U, ο καθένας μπορεί να φτιάξει το δικό του ιντερνετικό τηλεοπτικό σταθμό, εύκολα και γρήγορα. Από την άλλη, μια ολοκληρωμένη λύση όπως το Dzone, μπορεί να προσφέρει την οικεία ελληνική τηλεόραση σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό ή να μας προσφέρει πρόσβαση σε κανάλια από την άλλη πλευρά του πλανήτη.

Οι εφαρμογές των δύο συσκευών – και γενικότερα των συσκευών Place Shifting, περιορίζονται από τη φαντασία. Και πολλές φορές, η φαντασία φτάνει μακριά. Η χρήση αυτών των συσκευών, ουσιαστικά καταργεί τα σύνορα της τηλεόρασης και ανοίγει το δρόμο για αλλαγές στον τρόπο και τόπο που βλέπουμε τηλεόραση. Οι συνδέσεις internet γίνονται όλο και πιο φτηνές και πιο γρήγορες και τα επόμενα χρόνια αναμένεται το Place Shift να γίνει κομμάτι της ζωής μας. Ήδη έχουμε και πειρατεία βασισμένη σε αυτήν την τεχνολογία. Φεύγουμε από το card sharing – που θέλει δέκτη, πιάτο, LNB, γνώσεις, αλλά και να είμαστε στην περιοχή κάλυψης του δορυφόρου και πάμε στο content sharing, που δεν θέλει τίποτα! Ακριβώς, το μόνο που χρειάζεται είναι πρόσβαση στο internet και άπειρο ελεύθερο χρόνο για να χαζεύουμε κανάλια από όλα τα μέρη του κόσμου.

Την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές, ένας φίλος έριξε μία ακόμα καλή ιδέα. Ο συγκεκριμένος κύριος διαθέτει μια τεράστια βιβλιοθήκη από ταινίες, ντοκιμαντέρ και μουσική σε ηλεκτρονική μορφή, αποθηκευμένη σε δικτυακούς σκληρούς δίσκους. Διαθέτει και ένα Mvix (μια ειδική συσκευή, που διαθέτει επίσης η Zotronics, για την αναπαραγωγή και διανομή οπτικοακουστικού υλικού) για να μπορεί να αναπαράγει τα αρχεία αυτά στην τηλεόρασή του. Συνδέουμε λοιπόν το Mvix με το dzone και αυτόματα έχουμε – σε πραγματικό χρόνο όλα τα αποθηκευμένα αρχεία στη διάθεσή μας, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Η αναπαραγωγή ξεκινάει από το Mvix και βλέπουμε π.χ. μία ταινία στο σπίτι φίλων, χωρίς να χρειαστεί να την κατεβάσουμε πρώτα τοπικά. Με το εικονικό χειριστήριο, τηλεχειριζόμαστε το Mvix σαν να είναι μπροστά μας.

Οι εφαρμογές του Place Shifting δεν έχουν τέλος…

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...