Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Μαρτίου 2024 10:15
14 Ιουνίου 2011 14:35

Πίσω από την τεχνολογία της επίγειας κεραίας

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
ecb93924f70c8e8ceb3db0952ca2c498 XL 5bbdfe66

Featured | Με την έλευση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης να κυριαρχεί στο προσκήνιο των τηλεοπτικών νέων, βγήκε στην επιφάνεια για μια ακόμα φορά η επίγεια κεραία. Πριν λοιπόν πάρετε την απόφαση να αντικαταστήσετε την επίγεια κεραίας σας, καλό θα είναι να γνωρίζετε μερικά βασικά πράγματα που αφορούν την λειτουργία τους και τον τρόπο κατασκευής τους.

Είναι οικείο σαν θέαμα στις μεγαλουπόλεις, αλλά ακόμη και σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις ή χωριά,  το πλήθος κεραιών που βρίσκονται εγκαταστημένες στις ταράτσες, στα μπαλκόνια, στις οροφές , τα κεραμίδια, καθώς και σε διάφορα άλλα σημεία.
Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές, αποτελείται από κεραίες λήψης επίγειου τηλεοπτικού σήματος, ενώ ακολουθούν σε αριθμό τα δορυφορικά κάτοπτρα και έπειτα, με τεραστία διάφορα, κάποιες κεραίες ειδικών εφαρμογών, όπως αυτές που προορίζονται για ζεύξεις (link) π.χ. στους 2,4GHz ή για λειτουργία στις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες βραχέων, μεσαίων ή V-U.
Πίσω όμως από αυτά τα σίδερα που βλέπετε στις ταράτσες, που ενδεχομένως να σας φαίνονται αντιαισθητικά, υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη όσον αφορά την θεωρία, αλλά και μια τεράστια τεχνογνωσία όσον αφορά την πράξη. Για αυτό πήραμε το θάρρος να σας παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία της θεωρίας των κεραιών λήψης επίγειου τηλεοπτικού σήματος VHF-UHF, κάτι που θα σας επιτρέψει να κατανοήσετε όχι μόνο τον σχεδιασμό τους και τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και να καταλάβετε τους λόγους που παρατηρούνται διαφορές και ομοιότητες. Φυσικά, ένα μεγάλο σύνολο του άρθρου αυτού απευθύνεται σε οποιαδήποτε κεραία και όχι αναγκαστικά μόνο σε αυτές που προορίζονται για λήψη τηλεοπτικού σήματος στα VHF -UHF.
 
Η ανατομία μιας επίγειας κεραίας
Οι πιο συνηθισμένες κεραίες λήψης τηλεοπτικού σήματος είναι τύπου Yagi (σχήμα 1). Kατασκευαστικά θα παρατηρησετε ότι αυτές αποτελούνται από το δίπολο, τους ανακλαστήρες και τους κατευθυντήρες. Το δίπολο είναι το μόνο στοιχείο που βρίσκεται σε ηλεκτρική σύνδεση με την γραμμή μεταφοράς (καλώδιο). Πίσω από το δίπολο βρίσκονται οι ανακλαστήρες, οι οποίοι ανακλούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα προς το δίπολο, ενώ μπροστά βρίσκονται οι κατευθυντήρες που ουσιαστικά αυξάνουν την ικανότητα της κεραίας να λάβει σήματα από μια ορισμένη κατεύθυνση.
 
Η αρχή λειτουργίας
Η αρχή λειτουργίας των επίγειων κεραιών βασίζεται στο φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής. Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα που μεταφέρει το τηλεοπτικό σήμα, φτάνει στην περιοχή της κεραίας και δημιουργεί επαγωγικό ρεύμα στα στοιχεία της. Στην ουσία η κεραία δεν κάνει τίποτε περισσότερο, από το να μετατρέπει το ηλεκτρομαγνητικό κύμα που λαμβάνει σε ρεύμα, διατηρώντας όσο τον δυνατόν αναλλοίωτη την πληροφορία εικόνας και ήχου που μεταφέρεται.
Το σχήμα και το μέγεθος της κεραίας, αλλά και το μήκος των στοιχείων της, έχουν άμεση σχέση με την συχνότητα του εκπεμπόμενου ηλεκτρομαγνητικού κύματος, που καλείται να συλλέξει. Για αυτό ανάλογα με την συχνότητα ή την περιοχή συχνοτήτων που επιθυμούμε να συλλέξουμε, πρέπει να προβούμε κατά αρχήν και στον ανάλογο σχεδιασμό της κεραίας.
 
Τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά
Το βασικότερο ηλεκτρικό χαρακτηριστικό μιας κεραίας είναι η απολαβή της. Η άποψη ότι όσο μεγαλύτερη είναι αυτή τόσο καλύτερη λήψη έχουμε είναι σωστή εν μέρει, μιας και δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις αλλά εξαρτάται και από τις συνθήκες λήψης της κάθε περιοχής. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μια κεραία υψηλής απολαβής μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα, αφού μπορεί να υπεροδογήσει (μπουκώσει) το τηλεοπτικό σήμα.
Η απολαβή της κεραίας που ονομάζεται και κέρδος ισχύος (Gain), μετριέται σε dB(decibel) και δίνεται από τον τύπο Α (db)=10log(P2/P1), όπου P2  η λαμβανόμενη ισχύς της ισοτροπικής κεραίας και P1 η ισχύς της  μονοκατευθυντικής. Ο παραπάνω τύπος μας δίνει ένα μέτρο σύγκρισης της ισχύος εισόδου μιας συγκεκριμένης κεραίας σε σχέση με μια ισοτροπική που θεωρείται κεραία αναφοράς.
Σαν κεραία  αναφοράς χρησιμοποιούμε  ένα ισοτροπικό δίπολο, όπου θεωρητικά το κέρδος του είναι μηδέν, δηλαδή έχει ακριβώς την ίδια απολαβή σε όλες τις κατευθύνσεις. Στην πράξη κάτι τέτοιο δεν μπορεί να κατασκευαστεί, αλλά βοηθάει στο να κατανοήσουμε την σημασία της απολαβής μιας κεραίας. Διπλάσια ισχύς αντιστοιχεί σε 3dΒ, ενώ τετραπλασιασμός ισχύος αντιστοιχεί σε 6dΒ κλπ. Δηλαδή κάθε φορά που η ισχύς του σήματος διπλασιάζεται, η απολαβή αυξάνεται κατά 3dB.
Η πόλωση της κεραίας μπορεί να είναι οριζόντια ή κάθετη ανάλογα με την πόλωση που έχουν τα υπό λήψη κύματα. Επειδή όμως τα τηλεοπτικά σήματα στη χώρα μας χρησιμοποιούν οριζόντια πόλωση, με κάποιες εξαιρέσεις, θα προσέξετε πως σχεδόν όλες οι εγκατεστημένες κεραίες έχουν τα στοιχεία τους παρατεταγμένα σε οριζόντια διάταξη.
Κάθε κεραία χαρακτηρίζεται από ένα πολικό διάγραμμα. Αυτό δείχνει την ικανότητα της κεραίας να λαμβάνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα, από τις διάφορες κατευθύνσεις γύρω της. Δηλαδή δείχνει την ευαισθησία της κεραίας, σε σχέση με τις διάφορες κατευθύνσεις που μπορεί να έρχεται το τηλεοπτικό σήμα. Κανονικά για το διάγραμμα ακτινοβολίας απαιτείται τρισδιάστατη απεικόνιση, αλλά η σημασία του μπορεί να αποδοθεί και στις δυο διαστάσεις, μιας και στην τρίτη δεν έχουμε ιδιαίτερες μεταβολές. Όπως θα παρατηρησετε στο σχήμα 2, υπάρχει ένας ισχυρός λοβός και γύρω του άλλοι μικρότεροι πλευρικοί λοβοί. Πρόκειται για τον λοβό που μας ενδιαφέρει, καθώς περιγράφει σχηματικά την δυνατότητα λήψης της κεραίας μας.
Η κατευθυντικότητα μιας κεραίας, καθορίζει την δυνατότητά της να λαμβάνει τηλεοπτικά σήματα, από μια περιοχή λήψης και όχι από ένα σημείο. Αυτό και πάλι ορίζεται από τον κεντρικό λοβό απολαβής. Όσο μεγαλύτερο είναι το άνοιγμά του, τόσο μικρότερη είναι η κατευθυντικότητα της κεραίας και αντίστροφα. Έτσι, εάν έχουμε δυο κοντινές πήγες εκπεμπόμενων ραδιοκυμάτων, με στενότερο λοβό έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα διαχωρισμού τους.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος που χαρακτηρίζει μια κεραία είναι το front to back ratio ή αλλιώς λόγος F/B. Ο λόγος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς δείχνει το ποσοστό απόρριψης των ανεπιθύμητων σημάτων, που προέρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση. Όσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος F/B, τόσο καλύτερο και καθαρότερο σήμα, χωρίς παρεμβολές (που μπορεί να προέρχονται και από μεταδόσεις πίσω από την κεραία), φτάνει στην TV μας.
 
Φυσικά χαρακτηριστικά
Οι φυσικές διαστάσεις μιας κεραίας έχουν άμεση σχέση με την απολαβή της. Γενικά όσο μεγαλύτερη είναι μια κεραία, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος της, εφόσον βέβαια μιλάμε για δύο κατά τα άλλα ολόιδιες κεραίες.
Το σχήμα, καθώς και το μήκος των στοιχείων μιας κεραίας, σχετίζονται άμεσα με το μήκος κύματος  του σήματος εκπομπής και το εύρος συχνοτήτων που θέλουμε να καλύψουμε. Κάθε στοιχείο ή δίπολο, θα πρέπει να έχει μήκος ίσο, με το μισό του μήκους κύματος της ακτινοβολίας που θέλει να συλλάβει, δηλαδή το μήκος του διπόλου θα πρέπει να είναι λ/2.
Εκτός όμως από το μήκος, σημαντικό ρόλο παίζει και το πάχος του διπόλου, δηλαδή η διάμετρός του. Όσο μεγαλύτερη  είναι η περιοχή λήψης που επιθυμούμε να καλύψουμε με την κεραία μας, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η διάμετρος του διπόλου.
Επίσης, υπάρχουν κεραίες ανοιχτού και κλειστού ή αναδιπλωμένου δίπολου (σχήμα 3). Παρότι τα πολικά διαγράμματα δύο τέτοιων κεραιών είναι ίδια, υπάρχει σημαντική διαφορά στην σύνθετη αντίσταση. Το ανοιχτό δίπολο έχει σύνθετη αντίσταση 75Ω, ενώ το κλειστό  300Ω.
Στην πράξη οι τιμές αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την συχνότητα του λαμβανόμενου σήματος. Στην περίπτωση του κλειστού διπόλου, χρησιμοποιείται προσαρμογέας σύνθετης αντίστασης από τα 300Ω στα 75Ω για προσαρμογή με τη γραμμή μεταφοράς (ομοαξονικό καλώδιο).
Αντί για ένα δίπολο, πολλές κεραίες έρχονται με συστοιχία διπόλων, κάτι που αυξάνει την απολαβή της κεραίας. Εννοείται βέβαια ότι κατά την κατασκευή υπολογίζεται η απόσταση των διπόλων, ώστε τα σήματα που λαμβάνουν να είναι συμφασικά.
Η διάταξη των διπόλων μπορεί να ποικίλει. Υπάρχουν κεραίες με τα δίπολά τους να είναι τοποθετημένα κατακόρυφα, οριζόντια ή το ένα πίσω από το άλλο (σχήμα 4). Όπως θα συμπεράνατε η διαφορετική διάταξη των διπόλων, προσδιορίζει και ένα διαφορετικό πολικό διάγραμμα .Έτσι, σε συνδυασμό και με κάποια αλλά χαρακτηριστικά κάθε κεραία γίνεται ιδανική για μια συγκεκριμένη εφαρμογή.

H λογαριθμική κεραία
Μια κλασσική εφαρμογή διάταξης διπόλων ενός πίσω από το άλλο, είναι η γνωστή σε όλους λογαριθμική κεραία (σχήμα 5). Πρόκειται για μια κεραία ευρείας ζώνης, που καλύπτει δηλαδή μεγάλο αριθμό συχνοτήτων, κάτι που σημαίνει ότι με την ίδια κεραία μπορείτε να κατεβάζετε και τις δύο τηλεοπτικές μπάντες VHF και UHF. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα δίπολα έχουν διαφορετικές φυσικές διαστάσεις μεταξύ τους, κάτι που επιτρέπει τον συντονισμό συχνοτήτων και στις δυο μπάντες.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε πως για κάθε συχνότητα που θέλουμε να λάβουμε, μόνο τρία περίπου δίπολα (λόγω διαστάσεων σε σχέση με το λ/2) διεγείρονται, ενώ τα υπόλοιπα μένουν ανενεργά. Αυτό βέβαια έχει άμεση επίπτωση στην απολαβή της κεραίας, την οποία θα χαρακτηρίζαμε χαμηλή. Έτσι μια τέτοια κεραία προτείνεται για περιοχές όπου υπάρχει άφθονο σήμα, χωρίς δυσκολίες στην λήψη.
Αν στην περιοχή σας αντιμετωπίζεται προβλήματα με παρουσία ειδώλου σε ορισμένα κανάλια, τότε προτιμήστε την περίπτωση διάταξης, που θέλει τα δίπολα το ένα πίσω από το άλλο. Αν όμως στην περιοχή σας λαμβάνεται τα τηλεοπτικά σήματα, από αναμεταδότες που δεν βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο σημείο (εννοείται ότι τα σήματα έρχονται περίπου από την ίδια κατεύθυνση), αλλά διάσπαρτοι σε μια περιοχή, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια κεραία που έχει τα δίπολά της σε κάθετη διάταξη (κεραία τύπου πάνελ).
Ο ανακλαστήρας μιας κεραίας που έχει τα στοιχεία της κατακόρυφα, για να λειτουργεί εξίσου αποδοτικά για όλα τα στοιχεία, θα πρέπει να είναι επίπεδος. Στην περίπτωση βέβαια που η κεραία μας αποτελείτε από ένα μόνο στοιχείο λήψης, το ιδανικό θα είναι να έχουμε παραβολικό ή γωνιακό ανακλαστήρα, με τον παραβολικό να παρέχει λίγο μεγαλύτερη απολαβή. Όμως η χρήση γωνιακού ανακλαστήρα αυξάνει το εύρος ζώνης, καθώς και την κατευθυντικότητα της κεραίας.

Η γεωμετρία
Είπαμε ότι τα στοιχεία της κεραίας πρέπει να έχουν μήκος ίσο με λ/2, δηλαδή το μισό του μήκους κύματος της ακτινοβολίας που πρόκειται να συλλάβουν. Αντίστοιχα, το μήκος του ανακλαστήρα πρέπει να είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του μήκους κύματος της ακτινοβολίας που λαμβάνουμε, δηλαδή πρέπει να είναι Ν*λ.
Καθορισμένη είναι και η απόσταση του ανακλαστήρα από το δίπολο, αφού πρέπει να είναι ακέραιο υποπολλαπλάσιο του λ, δηλαδή λ/Ν. Αντίστοιχα καθορίζεται και το μέγεθος του ανακλαστήρα.
To μέγεθος και η απόσταση του ανακλαστήρα από το δίπολο έχει άμεση σχέση με τον λόγο F/B.
Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κατευθυντήρες, όταν αυτοί βρίσκονται σε κεραίες που έχουν τα στοιχεία τους σε οριζόντια διάταξη. Κάθε κατευθυντήρας πρέπει να απέχει από τον επόμενο, απόσταση που είναι ακέραια υποπολλαπλάσια της υπό λήψης ακτινοβολίας, δηλαδή λ/Ν.
Στην πράξη ο αριθμός των κατευθυντήρων δεν μπορεί να είναι απεριόριστος, μιας και μετά από μια συγκεκριμένη απόσταση από το δίπολο, δεν μπορεί να προσφέρει στα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της κεραίας.
Σε γενικές γραμμές, το μήκος των κατευθυντήρων είναι λίγο μικρότερο από το μήκος του διπόλου, ενώ ο ανακλαστήρας πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση λ/4-λ/8 από το δίπολο.
Σε κάποιους τύπους κεραιών ίσως παρατηρήσετε και κατευθυντήρες σχήματος «Χ» (σχήμα 6). Η τεχνική αυτή ενώ αυξάνει το κέρδος της κεραίας, δεν διευκολύνει την τοποθέτηση, ειδικά κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού δημιουργεί μεγαλύτερη αντίσταση στον αέρα.
Το σκάφος πάνω στο οποίο στηρίζονται οι κατευθυντήρες ,το δίπολο και οι ανακλαστήρες, δεν επιδρά στα χαρακτηριστικά της κεραίας, μιας και το δυναμικό σε αυτήν την περιοχή είναι μηδενικό.
Τέλος θα κλείσουμε το κομμάτι της γεωμετρίας των κεραιών, κάνοντας αναφορά σε δύο ιδιαίτερες κατασκευαστικά κεραίες. Μιλάμε για την ρομβική κεραία και την κεραία τύπου Triplex.
H ρομβική κεραία είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε οι κατευθυντήρες να βρίσκονται σε τέσσερις συστοιχίες, δημιουργώντας ένα ρόμβο. Εδώ ιδιαίτερο ρόλο παίζει η επιλογή των γωνιών του ρόμβου, δηλαδή οι γωνίες που σχηματίζουν μεταξύ τους οι συστοιχίες. Με την σωστή επιλογή των γωνιών, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ξεχωριστά το πολικό διάγραμμα της κάθε συστοιχίας, ώστε αθροιστικά να έχουμε ένα καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα (σχήμα 7).
Η κεραία τύπου Triplex βασίζεται σε μια σχεδιαστική καινοτομία, η οποία ανεβάζει την απολαβή της κεραίας, χωρίς να χρειαστεί να αυξηθεί το συνολικό μήκος της. Επειδή τα τηλεοπτικά κύματα, διαχέονται στο χώρο κατά την μετάδοσή τους (φανταστείτε μια κωνική δέσμη, που ανοίγει καθώς μεταδίδεται), δεν φτάνουν στην κεραία μόνο απευθείας, αλλά και υπό γωνία. Η Triplex εκμεταλλεύεται ουσιαστικά την «χαμένη» ακτινοβολία (αυτή που φτάνει υπό γωνία), αυξάνοντας έτσι το κέρδος της. Λόγω της κατασκευαστικής της ιδιαιτερότητας για να δουλέψει σωστά χρειάζεται αέρα, δηλαδή ένα στοιχειώδες ύψος στερέωσης και ανοιχτό ορίζοντα.


Στην πράξη

Στην πράξη υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες επιλογές τύπου κεραίας ανάλογα με τις συνθήκες λήψης μιας περιοχής. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις μη οπτικής επαφής με τους αναμεταδότες, όπου η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική (π.χ. είδωλο) η κατανόηση της θεωρίας μας οδηγεί σε επιτόπιες δόκιμες.
Ανάλογα με το φυσικό εμπόδιο που έχουμε μπροστά μας (που δεν είναι ποτέ πάντα ίδιο όπως και η απόσταση αυτού) κάποιος τύπος κεραίας θα αποδώσει καλύτερα από κάποιον άλλο. Εάν για παράδειγμα ζείτε σε μεγαλούπολη εγκλωβισμένοι από υψηλότερα κτίρια χωρίς οπτική επαφή με τους αναμεταδότες, μια φτηνή κεραία τύπου πάνελ ενδεχομένως να αποδώσει καλύτερα από μια πανάκριβη τρίπλεξ.
Επίσης μια κεραία τύπου πάνελ (σχήμα 8) θα αποδώσει καλύτερα εάν είστε αναγκασμένοι να την τοποθετήσετε  σε μπαλκόνι πολυκατοικίας, χωρίς οπτική επαφή όπως και μια Yagi λίγων στοιχείων.
Σε άλλες περιπτώσεις ειδώλου, εάν έχετε όρεξη για πειράματα, δοκιμάστε με δυο ίδιες κεραίες  τοποθετημένες οριζόντια σε ζεύξη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργούν συμφασικά (σχήμα 9). Αυτό σημαίνει, υπολογισμός ύψους, απόστασης μεταξύ των κεραιών, υπολογισμός μήκους καλωδίων κλπ.
Σε άλλες περιπτώσεις ειδώλου, ένας πειραματισμός με την πόλωση της κεραίας ενδεχομένως να δώσει απίστευτα αποτελέσματα.
Το υπό ανάκλαση σήμα ποτέ δεν φτάνει στην κεραία με τη ίδια πόλωση που έχει το απευθείας λαμβανόμενο, αλλά με μια απόκλιση κάποιων μοιρών, άρα μια στρέψη της πόλωσης της κεραίας μπορεί να ελαχιστοποιήσει το είδωλο.
Σε περιοχές όπου έχουμε εκπομπή πολλών συχνοτήτων στα V και στα U από αναμεταδότες σε παραπλήσιες κατευθύνσεις, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε κεραία ευρείας ζώνης με παραβολικό ανακλαστήρα, ενώ μια λογαριθμική θα ήταν καλή λύση σε πιο απλές περιπτώσεις, όπου θα είχαμε λιγότερες απαιτήσεις σε σήμα.
Μια κεραία χαμηλής απολαβής με μικρότερη κατευθυντικότητα είναι ιδανική για λήψη, εάν η περιοχή λήψης βρίσκεται πολύ κοντά στους αναμεταδότες. Αντίθετα, σε δύσκολες περιοχές με ασθενές σήμα, οι κεραίες με υψηλή απολαβή και κατευθυντικότητα είναι μονόδρομος, σε συνδυασμό βέβαια και με τον κατάλληλο ενισχυτή ιστού.
Κεραίες με πολλά στοιχεία τύπου Χ αποτελούν καλή λύση, αλλά δεν ενδείκνυνται σε περιοχές με δυνατό άνεμο λόγω υψηλότερης αντίστασης των στοιχείων στον αέρα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσικής τους κατάστασης. Επίσης πολύ καλή λύση σε δύσκολες περιοχές είναι η κεραία τύπου Triplex, όπου σε συνδυασμό με προενισχυτή που προσαρμόζεται ειδικά για αυτή, μπορεί να κάνει την διάφορα.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν κεραίες όπως η ρομβοειδής που είναι παντός καιρού, η οποία μπορεί να καλύψει ένα πλήθος περιπτώσεων πολύ καλά, χωρίς όμως να προορίζεται για κάποιες εξειδικευμένες περιπτώσεις. Σε αυτήν την κατηγόρια ανήκει και ένας μεγάλος αριθμός επώνυμων κεραιών τύπου Yagi, όπου σε απλές περιπτώσεις λήψης δεν θα κάνουν αισθητές τις κατασκευαστικές διαφορές τους.
Γενικότερα θα πρέπει να ξέρετε πως η κάθε κεραία λειτουργώντας σαν ένα συντονισμένο κύκλωμα, δεν αποδίδει ακριβώς τo ίδιο σε όλες τις συχνότητες που λαμβάνει, ενώ η απολαβή τους δίνεται για μια συγκεκριμένη συχνότητα.

Αντί επιλόγου
Τελειώνοντας αυτήν την αναφορά στις επίγειες κεραίες, πρέπει να τονίσουμε ότι η κατασκευή των κεραιών ακολουθεί κάποια διεθνή πρότυπα, ώστε το τελικό προϊόν να μπορεί να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες και διαφορετικές περιοχές λήψης. Αν η εταιρία συμβιβάσει το μoντέλο της, με τις ανάγκες κάποιας συγκεκριμένης περιοχής ώστε να αποδίδει τέλεια, το πιθανότερο είναι να μειώσει την απόδοσή του σε κάποιες άλλες περιοχές.
Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας με τις γνωστές αντιγραφές. Υπάρχουν κεραίες μαϊμού, που σε ορισμένες περιοχές συμπεριφέρονται καλύτερα από τις γνήσιες. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί που κατασκευάζουν τις αντιγραφές κάνουν μικροεπεμβάσεις σε αυτές, ώστε να τις προσαρμόσουν καλύτερα  στα δεδομένα κάποιας περιοχής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αντιγραφή θα δουλέψει καλύτερα από την γνήσια σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.
Επίσης μην ξεχνάτε ότι αντιγραφή συνήθως γίνεται στο σχέδιο και όχι απαραίτητα και στην ποιότητα κατασκευής που είναι σημαντικός παράγοντας για την μακροβιότητα της λήψης σας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...