Skip to main content
18 Φεβρουαρίου 2011 03:00

DVB-T vs DVB-C

Ήρθε το τέλος του DVB-C;

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
30c017096fa3d15d06f90703fdc844ee XL 2285bae2

Πριν από αρκετά χρόνια, προτού το δούμε να μεταδίδεται στον αέρα, γνωρίσαμε το πρότυπο DVB-T μέσα από τις επαγγελματικές μονάδες για Headends, που προορίζονταν για χρήση σε καλωδιακά δίκτυα τηλεόρασης. Φτάνοντας στο σήμερα, με όλες τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να έχουν παρουσιάσει μονάδες DVB-T, η διαμόρφωση COFDM δείχνει πανέτοιμη για χρήση σε καλωδιακά δίκτυα τηλεόρασης. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να αναρωτηθούμε… Μήπως η εξέλιξη αυτή σημαίνει το τέλος του προτύπου DVB-C στα καλωδιακά δίκτυα;

Τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών άρχισε να εναποθέτει τις ελπίδες τους για αντίστοιχες με το 2004 δόξες, γύρω από την έννοια της ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης. Στις εκθέσεις ηλεκτρονικών της εποχής θυμάμαι ξεκάθαρα ως εκθέτης το κέντρο που με περηφάνια είχαμε στήσει για λήψη δορυφορικών καναλιών QPSK και μετατροπή σε COFDM για διανομή σε καλωδιακά δίκτυα. Οι μονάδες που συνέθεταν το Headend ήταν άκρως πρωτοποριακές, ωστόσο η μεγαλύτερη πλειοψηφία των τεχνικών, με την ανυπομονησία που τους χαρακτηρίζει και τη λογική “τα θέλω όλα”, ζητούσαν μονάδες διαμόρφωσης COFDM, ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν το δικό τους κανάλι DVB-T.
Ήταν φανερό ότι η στιγμή που η μονάδα αυτή θα έφτανε στα χέρια μας δεν θα αργούσε. Πράγματι, σύντομα είδαμε μονάδα με υποδοχές A/V για δημιουργία επίγειας πολύπλεξης COFDM, αλλά και πολλές ακόμα μονάδες γύρω από την επίμαχη νέα διαμόρφωση.
Η COFDM στην “υπηρεσία” των καλωδιακών δίκτυων
Η καθυστέρηση των εκπομπών της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είχε ως συνέπεια η “φούσκα” να ξεθυμάνει… Ωστόσο, μέσα στα χρόνια αυτά, οι εταιρείες του χώρου υλοποίησαν πολύ ενδιαφέρουσες σειρές γύρω από τη διαμόρφωση COFDM και όπως είναι αναμενόμενο, έγιναν οικονομικά πιο προσιτές. Έτσι λοιπόν, έχουμε σήμερα τις εξής δυνατότητες για δημιουργία και επεξεργασία DVB-T:
  • QPSK-COFDM: Οι μονάδες κάνουν λήψη ενός ψηφιακού δορυφορικού μπουκέτου και δίνουν, μέσω του προγραμματισμούς τους, τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει έναν αριθμό προγραμμάτων (ανάλογα την επιθυμητή ποιότητα των καναλιών DVB-T) και να συνθέσει ένα πολυπλεγμένο επίγειο ψηφιακό κανάλι.
  • A/V-COFDM: Οι πολυαναμενόμενες μονάδες είναι πλέον στη διάθεση κάθε τεχνικού και δίνουν τη δυνατότητα εισαγωγής οπτικοακουστικών σημάτων (συνήθως τεσσάρων A/V) για απευθείας μετατροπή και πολύπλεξη σε ένα κανάλι DVB-T.
  • ASI/HDMI σε COFMD: Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι μονάδες HDΜΙ σε COMFD, όπου μπορούν απευθείας να λάβουν ένα σήμα HD μέσω σύνδεσης HDMI ή ASI για μετατροπή σε επίγειο ψηφιακό κανάλι, διατηρώντας την υψηλή ανάλυση του προγράμματος.
  • IP-COFDM: “Συνεργασία” δύο σύγχρονων ψηφιακών προτύπων που είναι φανερό ότι σύντομα θα μονοπωλήσουν το τεχνολογικό ενδιαφέρον.
  • COFDM-COFDM: Η διαδικασία της μεταλλαγής, όπως τη συναντάμε στα αναλογικά κανάλια, τώρα προσαρμόζεται στα ψηφιακά δεδομένα. Στην ψηφιακή τεχνολογία συναντάμε παράλληλα τις μονάδες echo canceller και regenerators που προορίζονται κυρίως για αναμεταδότες, ξεφεύγοντας από την εφαρμογή την οποία εξετάζουμε.
 
Το τέλος της διανομής QAM και του DVB-C;
Με τη νέα ψηφιακή διαμόρφωση COFDM να εισχωρεί δυναμικά στο χώρο των καλωδιακών δικτύων, ένα ερώτημα που γεννιέται είναι η πορεία της QAM –ή για να το θέσουμε καλύτερα– του προτύπου DVB-C. Μπορεί το πρότυπο της καλωδιακής τηλεόρασης να μην επεκτάθηκε στη χώρα μας όσο σε άλλες χώρες, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι αποτελούσε την μοναδική λύση για ψηφιακή μετάδοση καναλιών σε καλωδιακά δίκτυα, μέχρι την πρόσφατη έλευση της COFDM. Παρότι το πρότυπο DVB-C γεννήθηκε για να εξυπηρετήσει την διανομή ψηφιακών σημάτων σε καλωδιακά δίκτυα, η πολυτάλαντη διαμόρφωση COFDM και το ευέλικτο πρότυπο DVB-T δείχνει ικανότατο να καλύψει τις ψηφιακές ανάγκες μετάδοσης σε ομοαξονικά καλωδιακά δίκτυα. Με τις μονάδες που προαναφέραμε να υποστηρίζουν συχνότητα εξόδου από 47-862MHz, το DVB-T σίγουρα μπαίνει στα λημέρια του DVB-C…
 
Πλεονεκτήματα σε καλωδιακά δίκτυα του DVB-T σε σχέση με το DVB-C
  • Μικρότερο έως μηδενικό κόστος για εξοπλισμό λήψης. Στις τερματικές πρίζες ενός ψηφιακού δικτύου είναι απαραίτητος ένας δέκτης που θα λάβει το ψηφιακό σήμα και θα το προβάλει στην τηλεόραση. Με τους ψηφιακούς δέκτες να είναι εξαιρετικά οικονομικοί ή ακόμα και να ενσωματώνονται σε όλες τις σύγχρονες τηλεοράσεις, το DVB-T κερδίζει πολλούς πόντους έναντι στο DVB-C που απαιτεί ακριβότερους και λιγότερο “δημοφιλείς” δέκτες.
  • Μεγάλη ποικιλία σε επαγγελματικές μονάδες. Η εμπορική έκρηξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης έφερε στο προσκήνιο όλες τις παραπάνω μονάδες επεξεργασίας που δίνουν στον τεχνικό την δυνατότητα να κάνει “μαγικά” στην εγκατάστασή του, ενσωματώνοντας για παράδειγμα, κάμερες, DVD ή άλλα A/V σήματα στο καλωδιακό ψηφιακό δίκτυο, ή ακόμα και streams από υπολογιστή ή δικτυακά STBs!
  • Ενσωμάτωση των εκπεμπόμενων ψηφιακών καναλιών. Χάρη στην ποικιλομορφία των μονάδων επεξεργασίας που αναφέραμε, είναι πολύ εύκολο να ενσωματωθούν τα εκπεμπόμενα κανάλια της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στο “μπλέντερ” του καλωδιακού δικτύου, μαζί φυσικά με το EPG και τις λοιπές ψηφιακές πληροφορίες.
 
Μειονεκτήματα του DVB-C σε σχέση με το DVB-T σε καλωδιακά δίκτυα
  • Περισσότερα κανάλια στο ίδιο μπουκέτο. Σε ένα ψηφιακό μπουκέτο DVB-C μπορούμε να πολυπλέξουμε περισσότερα προγράμματα απ’ ότι σε ένα μπουκέτο DVB-T.
  • Χρόνια “προϋπηρεσίας”. Μπορεί η DVB-T να μοιάζει ικανότατη να τρέξει σε καλωδιακά δίκτυα, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι χρόνια τώρα το DVB-C έχει υποστηρίξει τεράστια δίκτυα, όπως τα σύγχρονα υβριδικά Hybrid Fibre Coax (HFC).
 
Η QAM φύση του DVB-T…
Μπορεί εμείς να τα έχουμε βάλει… το ένα δίπλα στο άλλο, ωστόσο τα πρότυπα DVB-T και DVB-C μοιράζονται ένα μεγάλο κοινό. Τη διαμόρφωση QAM. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πρότυπο DVB-T στηρίζεται στη διαμόρφωση COFDM. Η διαμόρφωση COFDM χρησιμοποιεί μια τεχνική πολύπλεξης που επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση πολλαπλών σημάτων μέσω ενός μέσου, την FDM. Η διαμόρφωση που εφαρμόζεται στα σήματα κατά την πολυπλεξία FDM του DVB-T είναι η QAM.
Η πρώτη έκδοση του DVB-T (την οποία μελετάμε και εμείς σήμερα, εφόσον όλες οι μονάδες που αναφέραμε υποστηρίζουν αυτό το πρότυπο), χρησιμοποιεί διαμορφώσεις QPSK, 16QAM ή 64QAM, ενώ η δεύτερη έκδοση DVB-T2, μπορεί να χρησιμοποιήσει επιπρόσθετα διαμόρφωση 256QAM. Αντίστοιχα το DVB-C χρησιμοποιεί διαμόρφωση από 16 έως 256 QAM και η δεύτερη έκδοση του καλωδιακού προτύπου, DVB-C2 χρησιμοποιεί έως 4096 QAM. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μάλιστα έχει το γεγονός ότι το DVB-C2 βασίζεται και αυτό πλέον στη “πολυτάλαντη” διαμόρφωση COFDM, χρησιμοποιώντας δηλαδή την QAM κατά τη διαδικασία της πολύπλεξης.
 
Κλείνοντας
Εάν υπάρχει η καλωδιακή υποδομή σε ένα οικισμό, χωριό ή πόλη, τότε είναι προφανές ότι οι providers θα επιλέξουν να μεταδώσουν τα κανάλια τους χρησιμοποιώντας το πρότυπο DVB-C/C2. Ωστόσο, το περιοδικό μας κυκλοφορεί (για την ώρα τουλάχιστον…) σε ελληνικά εδάφη, όπου δεν υπάρχει πουθενά δίκτυο τέτοιων διαστάσεων και προδιαγραφών. Στη δικιά μας λοιπόν πραγματικότητα, με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση να έχει μπει πλέον στην ζωή μας, το πρότυπο DVB-T μοιάζει εξαιρετική επιλογή για να στηριχτεί ένα Headend σε ένα δίκτυο ενός ξενοδοχείου ή και μεγαλύτερου οικιστικού συστήματος. Μια τέτοια προοπτική ανοίγει νέους ορίζοντες μεγάλων δυνατοτήτων, τόσο από την πλευρά της τεχνολογίας όσο και στον εργασιακό τομέα.
 
Λεζάντες
01.Η μονάδα A/V-COFDM, συναντάται πλέον στους περισσότερους καταλόγους προϊόντων.
02. Συνδεσμολογία μονάδας A/V σε COFDM στην πράξη, για μετατροπή 4 Α/V καναλιών σε 1 κανάλι DVB-T, μέσω του συστήματος Digital to TV της Promax.
03. Το τραπέζιο φάσμα του ψηφιακού καναλιού που παράγεται από το προηγούμενο σύστημα A/V σε COFDM.
04. Εξαιρετικά χρήσιμη μονάδα για μετάδοση DVB-T σε καλωδιακά δίκτυα είναι ο converter QPSK-COFDM.
05. Η μονάδα RFG-835 της εταιρείας RF έχει τη δυνατότητα να αποδώσει 2 επίγεια ψηφιακά μπουκέτα των οποίων τα κανάλια προέρχονται από δορυφορική λήψη.
06. Το πολυτάλαντο κέντρο της Wisi, OTX 0200 στην πράξη. Το κέντρο έχει, μεταξύ άλλων, δυνατότητα επεξεργασίας σημάτων IP, QPSK, COFDM.
07. Επιλογή προγραμμάτων από δορυφορικό transponder για μετατροπή σε κανάλι DVB-T, μέσω Web Interface.
08. Επιλογή συχνότητας εξόδου από 47-862MHz για το κανάλι DVB-T, μέσω Web Interface.
09. Σχηματική αναπαράσταση της λειτουργίας της μονάδας EN-264 της Promax που δείχνει ξεκάθαρα τη δυνατότητα ενσωμάτωσης διαφορετικών τεχνολογιών σε ένα κοινό δίκτυο μέσω του προτύπου DVB-T.
10. Χρήση της QAM “μέσα” στην πολύπλεξη OFDM του προτύπου DVB-T, που “μαρτυρά” η οθόνη του πεδιομέτρου.
 
 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...