Skip to main content
19 Νοεμβρίου 2010 03:00

Πολυδιακόπτες και δορυφορική διανομή

Από ένα σπίτι έως έναν οικισμό…

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
59ce8749c8d7df0e143865bb77684077 XL 708ad652

Από ένα σπίτι, μια πολυκατοικία έως έναν οικισμό, για τη διανομή δορυφορικών προγραμμάτων, τη λύση μπορούν να δώσουν οι πολυδιακόπτες. Η οικογένεια των πολυδιακοπτών, που ως λύση έχει κατακτήσει τη διανομή SAT-IF σημάτων, πλέον είναι πιο πλούσια ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες, όπως αυτή του πρωτοκόλλου Unicable, αλλά και πιο προσιτή, ακόμα και στους ιδιώτες.

Το εύρος εφαρμογής των πολυδιακοπτών είναι πλέον πολύ μεγάλο, αφού μπορούν να καλύψουν διανομές δορυφορικών προγραμμάτων από ένα σπίτι έως ένα μεγάλο οικισμό. Μάλιστα, με μειωμένο πλέον το κόστος των μονάδων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από επαγγελματίες τεχνικούς, αλλά και από ιδιώτες για κάλυψη των προσωπικών τους αναγκών. Η χρήση των πολυδιακοπτών έρχεται να καλύψει την ανάγκη διαμοιρασμού ενός ή περισσοτέρων δορυφορικών κατόπτρων σε πολλαπλούς ανεξάρτητους χρήστες. Η ανάγκη χρήσης των ειδικών αυτών εξαρτημάτων προκύπτει εξαιτίας του διαχωρισμού της δορυφορικής μπάντας σε τέσσερις διαφορετικές υποπεριοχές που προκύπτουν από δύο χαρακτηριστικά: την πόλωση του σήματος και τον τοπικό ταλαντωτή του LNB (υποβιβαστής χαμηλού θορύβου) που χρησιμοποιείται ανάλογα με τη λήψη. Έτσι λοιπόν έχουμε τις παρακάτω δορυφορικές μπάντες:

 

Πίνακας 1 – Οι τέσσερις μπάντες τις περιοχής των 10,600 – 12,750 MHz.

Πόλωση/Μπάντα

Περιοχή συχνοτήτων (MHz)

Τόνος (22KHz)

Τάση (V)

Κάθετη Χαμηλή (VL)

10,600 – 11,700

0

13

Οριζόντια Χαμηλή (HL)

10,600 – 11,700

0

18

Κάθετη Υψηλή (VH)

11,700 – 12,750

+22

13

Οριζόντια Υψηλή (HH)

11,700 – 12,750

+22

18

 

Σε μια οικιακή εγκατάσταση ανάλογα τον τόνο σε συνδυασμό με την τάση που στέλνει ο δορυφορικός δέκτης, κατεβαίνει από το ομοαξονικό καλώδιο που συνδέεται με το LNB μια δορυφορική μπάντα. Όπως καταλαβαίνετε, δε είναι δυνατό να κατεβαίνουν παραπάνω από μια δορυφορική μπάντα ταυτόχρονα από το ίδιο καλώδιο. Γι’ αυτό το λόγο εάν θέλουμε παραπάνω από ένα δέκτη στο σπίτι μας, χρησιμοποιούμε ένα Twin ή Quad LNB, το οποίο αποδίδει δύο ή τέσσερις αντίστοιχα δορυφορικές εξόδους από τις οποίες ισάριθμα ομοαξονικά καλώδια καταλήγουν στις αντίστοιχες τερματικές δορυφορικές πρίζες.

Για παροχή σε τέσσερις ή παραπάνω ανεξάρτητους δορυφορικούς χρήστες (τερματικές πρίζες), χρησιμοποιούμε τους πολυδιακόπτες. Οι πολυδιακόπτες δέχονται τα σήματα που λαμβάνει το δορυφορικό κάτοπτρο μέσω ενός Quattro LNB, το οποίο έχει 4 εξόδους όπου αποδίδονται οι τέσσερις δορυφορικές μπάντες. Έχοντας στην είσοδό του τις δορυφορικές μπάντες, ο πολυδιακόπτης μπορεί να τις μοιράσει σε μεγάλο αριθμό ανεξάρτητων χρηστών. Τα συστήματα πολυδιακοπτών είναι συγκεκριμένα, ωστόσο συναντάμε ποικίλες παραλλαγές χρησιμοποιώντας επιπλέον εξαρτήματα (διακλαδωτές, tap-off, DiSEqC, κ.ά.). Οι βασικές οικογένειες πολυδιακοπτών είναι οι εξής:

 

  • Αυτόνομοι πολυδιακόπτες – Stand alone.

  • Πολυδιακόπτες διαδοχικής σύνδεσης – Cascadeable.

  • Unicable πολυδιακόπτες.

 

Αυτόνομοι πολυδιακόπτες

Οι αυτόνομοι πολυδιακόπτες δέχονται στην είσοδό τους δορυφορικές σήματα και παρέχουν εξόδους για ανεξάρτητους χρήστες (εικόνα 01). Είναι οι πιο απλοί στην εγκατάσταση και θα μπορούσαν κάλλιστα να τοποθετηθούν από ένα χομπίστα ιδιώτη για την κάλυψη της οικίας του. Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα αφού το επίπονο μέρος είναι η καλωδίωση, όπου ιδανικά γίνεται κατά την κατασκευή του κτίσματος. Οι αυτόνομοι πολυδιακόπτες είναι το «best seller» για διανομή δορυφορικών σε πολυκατοικίες και μπορούμε να συναντήσουμε μοντέλα με δυνατότητα λήψης έως 4 δορυφόρων, μίξης με τις επίγειες κεραίες και διανομή σε έως 32 χρήστες (σπάνια φτάνουν ακόμα και 48 ή 64 χρήστες!). Συνήθως οι μονάδες με πολλαπλές εισόδους και εξόδους διαθέτουν ενίσχυση στις δορυφορικές εισόδους (ορισμένες φορές με ρυθμιστικό απολαβής) και παθητική είσοδο για τα επίγεια σήματα, τα οποία εννοείται πως έχουν περάσει από ενισχυτή κεντρικής.

 

Πολυδιακόπτες διαδοχικής σύνδεσης

Στις εφαρμογές που βασίζονται οι πολυδιακόπτες διαδοχικής σύνδεσης μπορούμε να συναντήσουμε πολλές παραλλαγές. Η βασική φιλοσοφία λειτουργίας είναι ότι τα σήματα που λαμβάνει ο πολυδιακόπτης τα «μεταβιβάζει» σε επόμενο πολυδιακόπτη και ούτω καθεξής (εικόνα 02). Έτσι λοιπόν, οι πολυδιακόπτες διαδοχικής σύνδεσης (Cascadeable) εκτός από τις εξόδους προς τους τελικούς χρήστες – τερματικές πρίζες, διαθέτουν εξόδους ισάριθμες με τις εισόδους τους. Οι πολυδιακόπτες διαδοχικής σύνδεσης μπορούν να τροφοδοτούνται είτε τοπικά είτε απομακρυσμένα, μέσω του ομοαξονικού καλωδίου και με αυτό τον τρόπο μπορούν να τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία ανάλογα τη σχεδίαση της καλωδίωσης. Το προφανές πλεονέκτημα αυτής της οικογένειας πολυδιακοπτών είναι ότι ο αριθμός των τελικών χρηστών ρυθμίζεται ανάλογα την εγκατάσταση με πολύ εύκολη δυνατότητα επέκτασης. Πολύ συχνά σε δίκτυα cascadeable πολυδιακοπτών χρησιμοποιούνται και δορυφορικοί ενισχυτές, οι οποίες έχουν εισόδους και εξόδους αντίστοιχες με αυτές των πολυδιακοπτών, ώστε να παρεμβάλλονται στη ροή του δικτύου.

 

Πολυδιακόπτες και DiSEqC για παραπάνω δορυφόρους

Μια παραλλαγή σε εγκατάσταση πολυδιακοπτών είναι το πάντρεμά τους με διακόπτες DiSEqC. Ο διακόπτης DiSEqC χρησιμοποιείται πολύ σε οικιακές εγκαταστάσεις και δίνει τη δυνατότητα παροχής σήματος στον δέκτη από περισσότερα από ένα Universal LNB. Αντί λοιπόν να τροφοδοτούνται οι διακόπτες από τα LNB, στην περίπτωσή μας οι έξοδοι από τους πολυδιακόπτες οδηγούνται στην είσοδο των DiSeqC και η έξοδος του κάθε DiSeqC οδηγείται σε ένα δέκτη (εικόνα 03). Έτσι, λοιπόν, όταν ο δέκτης στέλνει μια εντολή για λήψη ενός καναλιού, το DiSeqC επιλέγει πολυδιακόπτη και ο τελευταίος με τη σειρά του επιλέγει το αντίστοιχο LNB και μπάντα. Σε αυτή τη φιλοσοφία βασίζεται το σύστημα UniSystem της Spaun, όπου πολυδιακόπτες διαδοχικής σύνδεσης ενώνονται μεταξύ τους, έτσι ώστε να μπορούν να συνδεθούν απευθείας σε DiSEqC της εταιρείας, χωρίς τη χρήση καλωδίων (εικόνα 04). Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα UniSystem και αντίστοιχα μια εφαρμογή όπως την περιγράψαμε, αφήνει ανοιχτό τον αριθμό δορυφόρων και τελικών χρηστών που υποστηρίζει.

 

Πολυδιακόπτες και tap-off

Ένας τρόπος για αύξηση των εξόδων ενός αυτόνομου πολυδιακόπτη, είναι η καλωδίωση περισσότερων πολυδιακοπτών σε συνδυασμό με tap-off (διακλαδωτής άνισης κατανομής σήματος). Η κάθε μία έξοδος του Quatro LNB οδηγείται σε ένα tap-off και η tap έξοδος του τελευταίου οδηγείται στην αντίστοιχη είσοδο (ανάλογα την πόλωση/μπάντα) ενός πολυδιακόπτη. Η έξοδος διέλευσης του tap-off (που έχει πολύ μικρές απώλειες) συνεχίζει στο επόμενο tap-off κ.ο.κ (εικόνα 05). Όσες είναι οι Sat-IF είσοδοι από τους δορυφόρους, τόσα είναι τα tap-off που θα χρησιμοποιήσουμε και όσο αυξάνουν οι έξοδοι των tap-off (στο παράδειγμα όλα είναι 4 εξόδων), τόσο αυξάνεται ο αριθμός των πολυδιακοπτών, άρα και των χρηστών. Η εφαρμογή αυτή όπως καταλαβαίνετε είναι κάπως εξεζητημένη, ωστόσο δεν αποκλείεται να χρειαστεί σε κάποια ειδική περίπτωση.

 

Unicable πολυδιακόπτες

Η εξάπλωση των πολυδιακοπτών ήταν ραγδαία γιατί ουσιαστικά αποτελούσε τον πιο οικονομικό και πιο αποτελεσματικό τρόπο διανομής δορυφορικών σημάτων σε μικρές σχετικά μονάδες. Ωστόσο, το θέμα της καλωδίωσης πάντα προβλημάτιζε τους εγκαταστάτες, αφού εάν δεν είχε προβλεφθεί η διανομή πριν την κατασκευή του οικήματος, τα πράγματα γίνονταν πολύ σύνθετα και δαπανηρά. Τη λύση στο πρόβλημα της καλωδίωσης έδωσε η τεχνολογία Unicable, όπου αφορά ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας βάση του οποίου μπορούν να δεχθούν δορυφορικό σήμα πολλοί δέκτες (4 ή 8) μέσω μίας δορυφορικής καθόδου (εικόνα 06).

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση Διακομιστών Δορυφορικών Καναλιών (Satellite Channel Routers – SCR) που μετατρέπουν τα σήματα από το LNB. Όταν ένας χρήστης ζητήσει ένα συγκεκριμένο tranponder, που γίνεται μέσω εντολών συμβατών με DiSEqC, γίνεται μετατροπή σε μια συγκεκριμένη συχνότητα IF που έχει αντιστοιχηθεί στο χρήστη. Οι επεξεργασμένοι transponders για τους διάφορους χρήστες μεταφέρονται ταυτόχρονα στους δέκτες μέσω μιας ενιαίας γραμμής, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη αποστολής τάσης ή τόνου για επιλογή δορυφορικής μπάντας. Έτσι, λοιπόν, είτε το καλώδιο περνάει από πρίζες διελεύσεως, είτε από διαχωριστές, οι δέκτες μπορούν να δουλέψουν ανεξάρτητα (εικόνα 07). Η τεχνολογία Unicable για να λειτουργήσει πρέπει να υποστηρίζεται από το σύστημα λήψης/διανομής, αλλά και από τους δέκτες. Στην αρχή της εμφάνισης της τεχνολογίας υπήρχε πρόβλημα συμβατότητας δεκτών με πολυδιακόπτες, ιδιαίτερα στο συνδυασμό διαφορετικών εταιριών, λόγω των συχνοτήτων που χρησιμοποιούσαν ως SCR. Ωστόσο σήμερα βλέπουμε πολλούς δέκτες που δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής των συχνοτήτων αυτών, ώστε να συμπίπτουν με τους πολυδιακόπτες.

 

Οπτικό LNB και πολυδιακόπτες

 

Μπορεί να μην αποτελεί ξεχωριστή οικογένεια πολυδιακοπτών, ωστόσο αξίζει να αναφερθούμε στο συνδυασμό του οπτικού LNB με τους πολυδιακόπτες, αφού τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκρηκτικά. Σε παλαιότερα τεύχη έχουμε αναφερθεί στην τεχνολογία του οπτικού LNB, οπότε απλά ας υπενθυμίσουμε ότι έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τις 4 δορυφορικές μπάντες σε μια οπτική ίνα, με την προφανή μετατροπή της σε οπτικό lazer. Με αυτόν τον τρόπο μόνο από ένα καλώδιο τα σήματα ενός δορυφορικού κατόπτρου μπορούν να μεταφερθούν και να μοιραστούν με τους οπτικούς διαχωριστές σε τεράστιες αποστάσεις.

Το ενδιαφέρον για τη δικιά μας περίπτωση έρχεται στην κατάληξη των οπτικών ινών που προκύπτουν από τους οπτικούς διαχωριστές. Εκεί συναντάμε τους οπτικούς μετατροπείς οι οποίοι λαμβάνουν το οπτικό σήμα και το μετατρέπουν πάλι σε RF για τον τελικό διαμοιρασμό στα σπίτια (η εφαρμογή θα μπορούσε να αφορά ένα μεγάλο οικισμό). Ο οπτικός μετατροπέας που μας ενδιαφέρει είναι ο Quattro Converter, στου οποίου την είσοδο οδηγούμε την οπτική ίνα και λαμβάνουμε 4 εξόδους RF σαν να είχαμε λάβει τα σήματα από Quattro LNB. Όπως καταλαβαίνετε, τη συνέχεια αναλαμβάνουν οι πολυδιακόπτες σε οποιαδήποτε μορφή αναφέραμε προηγουμένως, ώστε να καταλήξουν τα δορυφορικά σήματα στις τερματικές δορυφορικές πρίζες του κάθε χρήστη (εικόνα 08).

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...