Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
TM 492
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

25 Απριλίου 2012 05:54

Hbb TV και Widgets

Φέρνουν το internet στην TV σας

Γράφει: Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης
0baa6a75362d1e27da3d5891dafae451 XL 5f38a287

Featured | Το τοπίο της τηλεοπτικής θέασης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε συνεχή κινητικότητα. Η λεγόμενη σύγκλιση μεταξύ υπολογιστών και τηλεόρασης έχει ωφελήσει κυρίως τους υπολογιστές, με αποτέλεσμα σε πολλές χώρες τα δύο τελευταία χρόνια να μειώνεται ο ημερήσιος χρόνος παρακολούθησης παραδοσιακών τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταυτόχρονα…

Το τοπίο της τηλεοπτικής θέασης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε συνεχή κινητικότητα. Η λεγόμενη σύγκλιση μεταξύ υπολογιστών και τηλεόρασης έχει ωφελήσει κυρίως τους υπολογιστές, με αποτέλεσμα σε πολλές χώρες τα δύο τελευταία χρόνια να μειώνεται ο ημερήσιος χρόνος παρακολούθησης παραδοσιακών τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταυτόχρονα να αυξάνεται σημαντικά ο ημερήσιος χρόνος χρήσης υπολογιστών, ενώ σημαντικό μέρος αυτού του χρόνου αφιερώνεται στην παρακολούθηση βίντεο στον υπολογιστή. Σήμερα σε έναν καλά εξοπλισμένο υπολογιστή, που διαθέτει και TV tuner, μπορούμε να παρακολουθήσουμε και συμβατική τηλεόραση και ταυτόχρονα να έχουμε πλήθος άλλων υπηρεσιών που παρέχουν οι υπολογιστές (δηλαδή σερφάρισμα, κατέβασμα αρχείων, κοινωνικά δίκτυα, κλπ).

Τα δύο τελευταία χρόνια οι καθαρά τηλεοπτικές συσκευές καταβάλλουν με τη σειρά τους προσπάθεια να μας δώσουν και υπηρεσίες υπολογιστών και για το σκοπό αυτό απέκτησαν και θύρα Ethernet, η οποία μας οδηγεί σε ειδικές υπηρεσίες/πόρταλς, που όμως δεν είναι ενοποιημένες, αλλά διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, ακούγοντας στον ευρύτερο όρο smart TV ή αλλιώς διασυνδεδεμένη τηλεόραση. Μέσα από τα portals των κατασκευαστών και ανάλογα με τη χώρα, παρέχεται ένας αριθμός υπηρεσιών που χρησιμοποιούν για ευκολία τα λεγόμενα widgets, δηλαδή ειδικά εικονίδια από τα οποία καλούμε τη διασυνδεδεμένη υπηρεσία, για την οποία έχει γίνει και η ανάλογη προσαρμογή, ώστε να αποδίδει καλύτερα στην τηλεοπτική μας οθόνη. Έτσι οι διασυνδεδεμένες υπηρεσίες των τηλεοράσεων Philips ονομάζονται Net TV, των Samsung Smart TV, των Sony Qriocity, της Toshiba Places, κ.ά.

Η Hbb TV (Hybrid Broadcast Broadband TV) αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ενοποίησης όλων των προτύπων διασυνδεδεμένης τηλεόρασης με στόχο να ξεφύγουν από ιδιοκτησιακά πρότυπα που φρενάρουν την ανάπτυξή τους. H εφαρμογή τους μπορεί να γίνει είτε άμεσα στις τηλεοράσεις, είτε σε set top boxes (μεταξύ των οποίων και δορυφορικοί δέκτες). Το Hbb TV είναι σήμερα ένα consortium που συγκεντρώνει σημαντικούς παίχτες της αγοράς, είτε στον τομέα του περιεχομένου (κανάλια), είτε της βιομηχανίας του ίντερνετ και αποτελεί τη συνένωση δύο παρεμφερών πρότζεκτ, του γαλλικού H4TV και του γερμανικού HTML profil τον Φεβρουάριο του 2009. Στη Γαλλία η ανάπτυξη αφορά μέχρι στιγμής μόνο τις μεταδόσεις της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ στη Γερμανία (και την Ολλανδία) αφορά και τις δορυφορικές μεταδόσεις από τους δορυφόρους Astra 19.2E.

Ο στόχος της Hbb TV είναι να αποτελέσει ένα κοινό πρότυπο διασυνδεδεμένης τηλεόρασης, το οποίο θα αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπηρεσίες multimedia, VOD, Catch Up TV services, Internet TV, IPTV, κλπ σε μία καθαρά τηλεοπτική συσκευή με σύνδεση στο ίντερνετ. Επίσης, υποκαθιστά και τις «παλαιολιθικές» υπηρεσίες Teletext, καθώς και το EPG (ηλεκτρονικός οδηγός προγραμμάτων), ενώ λόγω του αμφίδρομου χαρακτήρα επιτρέπει και τη συμμετοχή σε ψηφοφορίες, παιχνίδια, social networks, κ.ά.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, εφόσον διατίθενται από το κανάλι και υποστηρίζονται από την τηλεόραση ή το δορυφορικό δέκτη (ή άλλο set top box) είναι άμεσα προσβάσιμες με το πάτημα του κόκκινου πλήκτρου του τηλεκοντρόλ, ενώ στη συνέχεια η πλοήγηση στα διάφορα μενού γίνεται με τα βελάκια up-down και η επιλογή της υπηρεσίας που θέλουμε να δούμε στην οθόνη με το πάτημα του πλήκτρου ΟΚ ή enter.

Εκτός από τις υπηρεσίες Hbb TV που είναι προσβάσιμες με το πάτημα του κόκκινου πλήκτρου πάνω στο κανάλι που τις υποστηρίζει, έχουν δημιουργηθεί και άλλες Hbb TV εφαρμογές (applications) οι οποίες είναι προσβάσιμες μέσα από ειδικά Portal σε δορυφορικούς δέκτες που ενσωματώνουν και web browsers για άμεσο σερφάρισμα στο ίντερνετ και για τους οποίους διαβάσατε στο αφιέρωμα του προηγούμενου τεύχους. Οι εφαρμογές αυτές εμφανίζονται με την μορφή Widgets και έχουν βελτιστοποιηθεί για να τις παρακολουθούμε σε τηλεοπτικούς δέκτες.

Στην πράξη

Για να δοκιμάσουμε στην πράξη όλες αυτές τις υπηρεσίες και να καταγράψουμε τα δορυφορικά κανάλια που παρέχουν Hbb TV υπηρεσίες αλλά και τα σημαντικότερα Widgets που θα βρούμε στα πόρταλ, προμηθευτήκαμε έναν από τους πιο προχωρημένους δορυφορικούς δέκτες στο αντικείμενο αυτό και συγκεκριμένα τον Amiko Alien SHD-8900. Οι δυνατότητες αυτές οφείλονται στο λογισμικό Spark, το οποίο υποστηρίζεται και από άλλους δέκτες της αγοράς, όπως οι Edision Pingulux, Golden Media Spark Reloaded και Sab Unix F+ Solo.

Ο δέκτης μάς ήρθε με το λογισμικό 1.2.41b που περιλαμβάνει Opera Browser με Hbb TV υποστήριξη και τον οποίο αναβαθμίσαμε μέσα από το Spark Portal στην έκδοση 1.2.45 (22-3-2012). Εκτός από τα widgets εφαρμογών Hbb TV του Spark portal, o δέκτης διαθέτει και την σελίδα Amiko Online, μέσα από την οποία αποκτούμε με σελιδοδείκτες/widgets άμεση πρόσβαση σε αρκετές ιστοσελίδες (γερμανικού και ανατολικοευρωπαϊκού περιεχομένου κυρίως), ενώ υποστηρίζει και USB HID ειδικό πληκτρολόγιο, η χρήση του οποίου όμως αφορά μόνο κανονικές ιστοσελίδες και όχι εφαρμογές Hbb TV που θα μας απασχολήσουν στο παρόν αφιέρωμα και οι οποίες λειτουργούν αποκλειστικά με το τηλεχειριστήριο του δέκτη.

Κανάλια με Hbb TV

Για να μην ψάχνουμε στα τυφλά ενημερωθήκαμε καταρχάς για τα κανάλια που υποστηρίζουν Hbb TV και είναι μέχρι σήμερα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ολλανδικά. Δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται τα αγγλικά και τα γαλλικά κανάλια που διαθέτουν Hbb TV συμβατότητα και παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες, μάλλον δεν τις μεταδίδουν δορυφορικά, εκτός κι αν το πρότυπο δεν έχει φτάσει σε πλήρη επίπεδα συμβατότητας και υποστήριξης από τους δορυφορικούς δέκτες ή συγκεκριμένα από τον Amiko 8900 που διαθέταμε για το τεστ. Πιθανότατα πάντως οι αγγλικές υπηρεσίες Hbb TV να διατίθενται δορυφορικά, αλλά να παρέχονται μόνο από τους δέκτες που είναι ομολογκαρισμένοι ως Freesat Receivers και όχι από δέκτες της ελεύθερης αγοράς.

Έτσι η μόνη δορυφορική θέση στην οποία εντοπίσαμε κανάλια με Hbb TV υπηρεσίες ήταν στις 19.2Ε και τα κανάλια σχεδόν όλα γερμανικά με εξαίρεση τα τρία κρατικά ολλανδικά (Ned1-2-3). Οι υπηρεσίες Hbb TV είναι διαθέσιμες, ακόμη κι αν τα κανάλια είναι κωδικοποιημένα (όπως τα 3 ολλανδικά ή αρκετά HD γερμανικά της πλατφόρμας HD+).

Όταν πέσουμε πάνω σε κανάλι με Hbb TV περιεχόμενο στο συγκεκριμένο δέκτη έχουμε καταρχήν το φωτισμό του συμβόλου για Hbb TV υπηρεσίες στην μπάρα πληροφοριών (info bar) του καναλιού, ενώ μόλις φύγει η μπάρα και μετά από 1-2 δευτερόλεπτα εμφανίζεται στο κάτω δεξιό τμήμα της οθόνης το περιβόητο κόκκινο μπουτόν που μας υποδεικνύει ότι υπάρχουν διαθέσιμες Hbb TV υπηρεσίες. Πατώντας το κόκκινο πλήκτρο του τηλεκοντρόλ μπαίνουμε στα μενού επιλογών που μας παρέχονται, ενώ οι υπηρεσίες μπορεί είτε να σκεπάζουν όλη την οθόνη είτε μόνο μέρος αυτής, αφήνοντας να φαίνεται η ροή του προγράμματος στην υπόλοιπη. Για την έξοδο από τις υπηρεσίες είτε πατάμε διαδοχικά το πλήκτρο exit του τηλεκοντρόλ είτε κάποιο χρωματικό πλήκτρο που μας υποδεικνύεται στα μενού.

Για να μη σας κρατάμε σε αγωνία υπηρεσίες Hbb TV είδαμε στα παρακάτω κανάλια:

· ARD-Eins Plus, ZDF, Arte German (και στις SD και στις HD εκδοχές των τριών καναλιών).

· 3Sat, BFS, SWR, WDR, HR Fernsehen και άλλα γερμανικά τοπικά, τα οποία διαθέτουν ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες με το ARD-Eins Plus.

· ZDF Info, ZDF Neo, ZDF Kultur (με υπηρεσίες πανομοιότυπες με του ZDF).

· Sat1, Pro7, Kabel1 με διαφορετικές υπηρεσίες, αλλά μάλλον βαρύτερες από αυτές των άλλων καναλιών, αφού αντιμετωπίσαμε και ορισμένα κολλήματα.

· NED 1,2,3 (ολλανδικά κρατικά).

· Anixe ITV (αποτελεί ειδικό κανάλι-πόρταλ στο οποίο μπαίνουμε άμεσα σε ιντερνετικές υπηρεσίες, δηλαδή χωρίς να πατήσουμε καν το κόκκινο πλήκτρο).

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Info Bar των καναλιών RTL, Vox, N-TV μάς φώτιζε την ένδειξη ύπαρξης υπηρεσιών Hbb TV, πλην όμως δεν εμφανιζόταν καμία ειδοποίηση για πάτημα κόκκινου πλήκτρου στην οθόνη και δεν υπήρχαν στην πράξη υπηρεσίες. Δε γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται σε κάποια λογισμική ασυμβατότητα του δέκτη ή στην προσωρινή μη ύπαρξη των υπηρεσιών αυτών.

Στις διαθέσιμες υπηρεσίες που είδαμε μπορούμε να σημειώσουμε ως πλέον αξιόλογες τη δυνατότητα υπηρεσιών catch up tv για ορισμένα προγράμματα. Η υπηρεσία λειτούργησε άψογα στο να δούμε ειδήσεις ή κάποια ρεπορτάζ. Όταν όμως ζητήσαμε να δούμε μία ταινία που προβλήθηκε στο Arte… φάγαμε πόρτα, καθώς η οθόνη μάς ενημέρωσε ότι η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα μας για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων, παρόλο που το συγκεκριμένο κανάλι μεταδίδει ελεύθερα το πρόγραμμά του σε πανευρωπαϊκή δορυφορική μετάδοση! Συνεπώς στις υπηρεσίες αυτές υπάρχει το γνωστό φίλτρο IP, που τσεκάρει από ποια χώρα ζητάμε πρόσβαση.

Στις υπόλοιπες υπηρεσίες είχαμε Teletext, EPG και διάφορα ειδησεογραφικά βιντεάκια, μεταξύ των οποίων βεβαίως οι Γερμανοί πρόβαλλαν και τα (μικρο)επεισόδια της 25ης Μαρτίου.

Συνολικά οι υπηρεσίες δούλεψαν αρκετά καλά, είχαμε όμως και ορισμένα κολλήματα που μας υποχρέωσαν σε πλήρες reset του δέκτη από το πλήκτρο on-off στο πίσω μέρος. Το μυστικό είναι μάλλον… να μην πατάμε έντονα και βιαστικά τα πλήκτρα και να περιμένουμε να φορτώσει πλήρως αυτό που ζητήσαμε πριν ξαναπατήσουμε πλήκτρο…

Spark Portal Widgets

Το Spark Portal αποτελεί ειδικό υπομενού του βασικού μενού στο οποίο έχουν ομαδοποιηθεί μερικές Hbb TV υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται για άμεση πρόσβαση με το τηλεκοντρόλ του δέκτη με την επιλογή του συγκεκριμένου Widget. Για τις υπηρεσίες αυτές επομένως δεν απαιτείται να βρισκόμαστε σε συγκεκριμένο κανάλι.

Οι τεχνικοί του Spark έχουν επιλέξει έναν αριθμό υπηρεσιών, μπορούμε όμως να επιλέξουμε μερικές ακόμη από το Widget του App Store, ενώ σίγουρα σε κάθε αναβάθμιση θα προστίθενται και άλλες. Σε ορισμένες από αυτές πάντως έχουμε πρόσβαση και από δορυφορικούς δέκτες που δεν υποστηρίζουν Hbb TV, μέσω ειδικών Plugins.

Οι πιο σημαντικές υπηρεσίες του Spark Portal είναι οι: Youporn, Youtube, Flickr, Kino.de, Picasa, Wiki TV, Ebay.com, iConcert, Cine Trailer TV, Motorsport Total.com, Twitter, Black Jack και Sport 1, Kicker, ενώ υπήρχε και από εδώ πρόσβαση στο Tagesschau, δηλαδή στο ειδησεογραφικό πόρταλ του καναλιού ARD-Eins Plus, στο οποίο είχαμε πρόσβαση και με το κόκκινο μπουτόν μέσα από το συγκεκριμένο κανάλι.

Επίλογος

Ενώ αρχίζουμε για πρώτη φορά να βλέπουμε υλοποιήσεις που φέρνουν πιο κοντά την τηλεόραση στον κόσμο των υπολογιστών, οι ερευνητές δεν… κοιμούνται, αλλά σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματα που ονομάζονται HBB-Next και θα έχουν συμβατότητα με το πρότυπο Hbb TV, ενώ θα δίνουν μεγαλύτερες ευκολίες και περισσότερες προοπτικές. Φυσικά στη χώρα μας ακόμη συζητάμε για το πότε θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο αναλογικό switch off ή στο πότε θα αδειοδοτήσουμε…. κανονικά και με το νόμο τα κανάλια που εκπέμπουν…εδώ και 20 χρόνια! Ευτυχώς η δορυφορική λήψη μάς επιτρέπει να παραμένουμε στην τροχιά των διεθνών εξελίξεων και η υποστήριξη Hbb TV είναι σίγουρα ένα plus για το δορυφορικό δέκτη που την διαθέτει και είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη.

{gallery}3306{/gallery}

T44

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...