Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 496
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

18 Φεβρουαρίου 2011 03:00

Irdeto Secure Silicon και CI Plus

Ή πώς… δεν θα δείτε Nova με νόμιμη συνδρομή!

Γράφει: Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης
f3a0c61b4b794a488cf7b4e8fb798301 XL 8fd08e31

Featured | Μια φορά κι ένα καιρό, το μακρινό 1998, περιμέναμε το ξεκίνημα του ελληνικού ψηφιακού πακέτου σε δορυφορική ψηφιακή μετάδοση και ταυτόχρονα προσπαθούσαμε να προμηθευτούμε κάποιες συνδρομές ξένων πακέτων, που συχνά δίνονταν υποχρεωτικά με τον ιδιοκτησιακό τους δέκτη… μηδενικών δυνατοτήτων για φανατικούς της δορυφορικής! Την εποχή εκείνη ο “αγώνας” μας αφορούσε την καθιέρωση του προτύπου Common Interface (CI), το οποίο και θα μας επέτρεπε να προμηθευόμαστε τον δέκτη της αρεσκείας μας και στην ειδική υποδοχή «κοινής διεπαφής» να τοποθετούμε το CI CAM που αντιστοιχούσε στο σύστημα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσε ο πάροχός μας ώστε σε συνδυασμό με την συνδρομητική κάρτα να παρακολουθούμε τα κανάλια του πακέτου. Ταυτόχρονα, αλλαγή του συστημάτων CAM-κάρτας στον ίδιο δέκτη μάς έδινε πρόσβαση και σε άλλα ψηφιακά πακέτα. Με λίγα λόγια ζητούσαμε… τα αυτονόητα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό εισακούστηκαν από τις εταιρείες, αλλά και τους παρόχους και έτσι επί σειρά ετών στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, οι τηλεθεατές μπορούσαν να επιλέγουν τον εξοπλισμό δορυφορικής λήψης που επιθυμούσαν και να προσαρμόζουν πάνω σ’ αυτόν τη λήψη διάφορων συνδρομητικών πακέτων, όπως ακριβώς μία κάρτα sim κινητής τηλεφωνίας μπαίνει σε οποιοδήποτε κινητό της αγοράς επιθυμούμε!

Τα χρόνια πέρασαν και δυστυχώς τα αυτονόητα έπαψαν να είναι αυτονόητα! Εξαιτίας ή και με απλή αφορμή το ζήτημα της πειρατείας, και ειδικότερα του «διαμοιρασμού κλειδιών», τα περισσότερα ευρωπαϊκά συνδρομητικά πακέτα σταδιακά έπαψαν να διαθέτουν σκέτες συνδρομητικές κάρτες στους πελάτες τους και προχώρησαν στην υποχρεωτική διάθεση ιδιοκτησιακών δεκτών, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια τα περισσότερα πακέτα επιχειρούν το «πάντρεμα» της συνδρομητικής κάρτας με τον δέκτη του συνδρομητή, με στόχο η κάρτα να μην μπορεί να παίξει πουθενά αλλού, ελπίζοντας ότι έτσι δεν θα μπορεί να παίξει και σε διάφορους δικτυακούς δέκτες που έχουν την ικανότητα να «σερβίρουν» τα κλειδιά μιας κάρτας σε πολλούς αποδέκτες. Αν και η διαδικασία του παντρέματος λίγες φορές στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και το «πάντρεμα» στις περισσότερες περιπτώσεις παρακάμπτεται, τουλάχιστον από τους εξπέρ, εντούτοις τα πακέτα συνεχίζουν στην κατεύθυνση αυτή, ενώ επιπλέον και με τις εντολές των στούντιο του Χόλιγουντ επιχειρούν να περιορίσουν και τις δυνατότητες εγγραφής προγραμμάτων σε σκληρούς δίσκους ή άλλα μέσα.
Το ελληνικό συνδρομητικό πακέτο της Nova ακολούθησε κι αυτό την ίδια διαδρομή και ενώ επί σειρά ετών διέθετε στους συνδρομητές του και «σκέτες συνδρομητικές κάρτες» συστήματος Irdeto, από το καλοκαίρι του 2009 σταμάτησε την διάθεση των σκέτων καρτών και έκτοτε οι νέοι συνδρομητές παραλαμβάνουν υποχρεωτικά την κάρτα μαζί με ιδιοκτησιακό δέκτη, με τον οποίο η κάρτα «παντρεύεται» και δεν μπορεί να παίξει ούτε καν σε άλλο δέκτη της εταιρείας. Ειδικότερα, από όταν σταμάτησε η πώληση του Νova PVR Panasat 3001 (που δίνονταν με ανύπαντρη κάρτα) δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα προμήθειας νέας συνδρομητικής κάρτας που να παίζει και σε άλλους συμβατούς δέκτες και το ίδιο ακριβώς έγινε και με τους νέους δέκτες High Definition της εταιρείας Pace, που δίνονται στους νέους συνδρομητές μετά τον Αύγουστο του 2010, οπότε και ξεκίνησαν και τα HD κανάλια της εταιρείας. Οι παλιοί συνδρομητές, που διέθεταν συνδρομή σκέτης κάρτας, παραμένουν ακόμη με αυτήν, αρκεί να μην θελήσουν να έχουν και τις υπηρεσίες HD της πλατφόρμας γιατί τότε η εταιρεία τους υποχρεώνει στην προμήθεια του ιδιοκτησιακού της δέκτη της Pace, με την κάρτα να είναι παντρεμένη με τον δέκτη και να μην μπορεί να παίξει σε κανέναν άλλο HD δέκτη της αγοράς.
Δυστυχώς τα ίδια ακριβώς με την Nova σχεδιάζει να κάνει και ο OTE στο αναμενόμενο δορυφορικό του πακέτο, οπότε και όσοι θελήσουν να έχουν και τις 2 υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν και τους δύο δέκτες των πακέτων (και ενδεχομένως και έναν τρίτο για διάφορα άλλα κανάλια ή άλλες ευκολίες). Οι ιδιοκτησιακοί δέκτες των πακέτων είναι πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων μηχανήματα και οι συγκεκριμένοι της Nova δεν μπορούν να δείξουν ούτε καν όλα τα ελεύθερα κανάλια των δορυφόρων Hot Bird, ενώ οι HD δέκτες δεν υποστηρίζουν ακόμη ούτε DiSeqC 1.0, δηλαδή δεν παρέχουν καν την δυνατότητα λήψης δεύτερου δορυφόρου! Στην πράξη βέβαια μέχρι στιγμής το πάντρεμα της κάρτας Nova παίρνει εύκολα «διαζύγιο» στα χέρια ειδικών, ο απλός χρήστης όμως, που δεν έχει την σχετική τεχνογνωσία, βρίσκεται εγκλωβισμένος και δεν μπορεί να δει τα κανάλια του πακέτου σε δέκτη της αρεσκείας του, αλλά ούτε και να μοιράσει την συνδρομή του σε άλλους δέκτες του σπιτιού του ή να μεταφέρει την κάρτα στον δέκτη του εξοχικού.
Στο παρόν κείμενο δεν θα ασχοληθούμε με την νομική πλευρά του θέματος, αλλά θα σας μεταφέρουμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που μπορέσαμε να συλλέξουμε σχετικά με την προδιαγραφή Irdeto Secure Silicon, που μπορεί να διατίθεται σαν ενσωματωμένο σύστημα πρόσβασης σε δορυφορικούς δέκτες ή σε επίσημα Irdeto CAM τεχνολογίας CI Plus (που απαιτούν και συμβατούς δέκτες). Η προδιαγραφή Irdeto – Secure Silicon δεν συνεπάγεται απαραίτητα CI plus για να ενσωματωθεί σε μοντούλα CI, αλλά στην πράξη, και επειδή τα κοινά Irdeto CAM είναι αρκετά παλιά, δεν την συναντάμε αλλού.
Η απόφαση του δικαστηρίου επιβάλλει στην Nova να διαθέσει σε κατασκευαστές δορυφορικών δεκτών τις προδιαγραφές συμβατότητας με το σύστημα Irdeto – Secure Silicon και εφόσον οι προδιαγραφές πληρούνται θα πρέπει να δίνει έγκριση συμβατότητας στον δέκτη, ώστε να είναι δυνατή η προμήθειά του από υποψήφιους συνδρομητές στους οποίους και οφείλει να παντρεύει την κάρτα της με τον δέκτη, όπως ακριβώς κάνει και με τους ιδιοκτησιακούς της δέκτες. Το παραπάνω φυσικά δεν πρόκειται να βοηθήσει την θέαση στο εξοχικό (πάλι θα χρειάζεται η μεταφορά δέκτη αντί κάρτας), αν όμως εγκριθεί το πάντρεμα με CI+ Irdeto CAM (που είναι φυσικά επίσημες και υποστηρίζουν Irdeto – Secure Silicon) θα υπάρχει ένα όφελος για τον καταναλωτή, αφού το σύστημα CI+ CAM – κάρτας μεταφέρεται πανεύκολα στο εξοχικό και μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν πολλά μοντέλα δεκτών της ελεύθερης αγοράς που θα υποστηρίξουν το πρότυπο. Βεβαίως με το CI plus δεν θεωρείται πλέον αυτονόητη η δυνατότητα εγγραφής του προγράμματος για το οποίο πληρώνετε συνδρομή σε ψηφιακό μέσο (αν ο πάροχος δεν το επιθυμεί), αλλά τουλάχιστον αυξάνουν οι δυνατότητες επιλογής δέκτη και δεν περιορίζεστε υποχρεωτικά στους ιδιοκτησιακούς δέκτες.
 
Irdeto secure silicon
Όσοι είστε συνδρομητές στην Nova μπορείτε να διαβάσετε τα παρακάτω στο συμβόλαιό σας:
2.6. Ψηφιακός Αποκωδικοποιητής
Ηλεκτρονική συσκευή που διατίθεται νόµιµα στο εµπόριο και (µε τη βοήθεια κάρτας πρόσβασης, δορυφορικού κατόπτρου λήψης και L.N.B.) καθιστά δυνατή την πρόσβαση σε καταληπτή µορφή στο περιεχόµενο των Συνδροµητικών Υπηρεσιών. Σε περίπτωση που η Αδειούχος επιλέξει οποτεδήποτε να χρησιμοποιεί, για την πρόσβαση στις Συνδροµητικές Υπηρεσίες, Ψηφιακό Αποκωδικοποιητή εφοδιασμένο  µε την τεχνολογία Secure Silicon (όπως, ενδεικτικά, τον αποκωδικοποιητή τύπου PANASAT 1110 ή άλλου τύπου που φέρει όμως τη συμβατή τεχνολογία Secure Silicon),η πρόσβαση σε καταληπτή μορφή στο περιεχόμενο των Συνδρομητικών Υπηρεσιών µέσω ενός τέτοιου αποκωδικοποιητή προϋποθέτει τη χρήση της συγκεκριµένης κάρτας πρόσβασης.
2.7. Κάρτα Πρόσβασης
Ηλεκτρονική κάρτα η οποία τοποθετούµενη στην κατάλληλη υποδοχή του ψηφιακού αποκωδικοποιητή επιτρέπει στον συνδροµητή την πρόσβαση σε καταληπτή μορφή στο περιεχόμενο των Συνδρομητικών Υπηρεσιών. Σε περίπτωση που η Αδειούχος επιλέξει οποτεδήποτε να χρησιµοποιεί, για την πρόσβαση στις Συνδρομητικές Υπηρεσίες, Ψηφιακό Αποκωδικοποιητή εφοδιασµένο µε την τεχνολογία Secure Silicon (όπως, ενδεικτικά, τον αποκωδικοποιητή τύπου PANASAT 1110 ή άλλου τύπου που φέρει όµως τη συµβατή τεχνολογία Secure Silicon), η πρόσβαση σε καταληπτή µορφή στο περιεχόµενο των Συνδρομητικών Υπηρεσιών προϋποθέτει τη χρήση της συγκεκριµένης κάρτας πρόσβασης µε τον συγκεκριµένο Ψηφιακό Αποκωδικοποιητή.
5.8. Σε περίπτωση που η Αδειούχος επιλέξει οποτεδήποτε να χρησιµοποιεί, για την πρόσβαση στις Συνδροµητικές Υπηρεσίες, Ψηφιακό Αποκωδικοποιητή εφοδιασµένο µε την τεχνολογία Secure Silicon (όπως, ενδεικτικά, τον αποκωδικοποιητή τύπου NOVA PANASAT 1110 ή άλλου τύπου που φέρει όμως τη συμβατή  τεχνολογία Secure Silicon), τότε ο Συνδροµητής υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρούσας, να χρησιµοποιεί την κάρτα πρόσβασης για πρόσβαση στις Συνδροµητικές Υπηρεσίες σε συνδυασµό µε έναν µόνο συγκεκριμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή, τον τύπο του οποίου οφείλει να γνωστοποιήσει στη MCH κατά το στάδιο ενεργοποίησης της κάρτας πρόσβασης. O Συνδρομητής γνωρίζει και αποδέχεται ότι: 1) η MCH δικαιούται οποτεδήποτε να ενεργοποιήσει εξ’ αποστάσεως από το µηχανογραφικό της κέντρο την εφαρμογή της τεχνολογίας Secure Silicon στους Ψηφιακούς Αποκωδικοποιητές που είναι ήδη εφοδιασµένοι µε την τεχνολογία αυτή, προκειμένου να είναι εφικτή η πρόσβαση στις Συνδροµητικές Υπηρεσίες και 2) σε περίπτωση που συντρέξει η ανωτέρω περίπτωση, η χρήση της κάρτας πρόσβασης µε αποκωδικοποιητή που δεν φέρει ή δεν είναι συμβατός µε την τεχνολογία Secure Silicon ή/και µε επιπρόσθετους ψηφιακούς αποκωδικοποιητές, ακόμα κι αν αυτοί είναι εφοδιασµένοι µε την τεχνολογία Secure Silicon, αλλά είναι διαφορετικοί από αυτόν που ο Συνδροµητής έχει γνωστοποιήσει στη MCH, δεν θα καθιστά τεχνικά εφικτή την πρόσβαση στις Συνδρομητικές Υπηρεσίες.
Τι συμπεράσματα βγάζουμε;
Και χωρίς την απόφαση του δικαστηρίου και τις νομικές αναλύσεις και μόνο από τα ίδια τα συμβόλαια των συνδρομητών, καταλαβαίνουμε ότι οι ιδιοκτησιακοί δέκτες της εταιρείας δεν είναι υποχρεωτικοί αλλά… ενδεικτικοί! Η εταιρεία λέει ότι επιτρέπει (εντελώς θεωρητικά) και την χρήση άλλων δεκτών, αρκεί να πληρούν την προδιαγραφή Irdeto – Secure Silicon και να παντρέψει την κάρτα του συνδρομητή με τον συγκεκριμένο δέκτη. Το δικαστήριο μάλιστα επιβάλλει στην Nova να… δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της τις τεχνικές προδιαγραφές και γενικότερα τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι εταιρείες που ενδεχομένως θα ενδιαφερθούν να έχουν δέκτες συμβατούς με την  υπηρεσία της Nova.
Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες απλά θα πούμε η διαφορά του Irdeto – Secure Silicon με το παλιό Irdeto δεν είναι άλλη παρά η αυξημένη ασφάλεια του δεύτερου και βέβαια η δυνατότητα «παντρέματος» (pairing) συνδρομητικής κάρτας-δέκτη.
Εμείς με απλή αναζήτηση στο Ίντερνετ βρήκαμε πολλούς δέκτες με ενσωματωμένο επίσημο Irdeto που υποστηρίζουν Secure Silicon, αν και κανείς από αυτούς δεν εισάγεται επίσημα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα και μόνο θα σας αναφέρουμε τα αυστραλιανά πακέτα Optus Aurora, Austar, FoxTel που εκπέμπουν και σε Irdeto 2 και για τα οποία υπάρχουν πολλοί συμβατοί δέκτες από καταξιωμένες εταιρείες καλύπτοντας μεγάλη γκάμα απαιτήσεων, που μπορούν να αγοραστούν από τους υποψήφιους συνδρομητές, ενώ έτσι κι αλλιώς όσοι δέκτες κυκλοφορούν τον τελευταίο χρόνο με άδεια για card reader επίσημου Irdeto υποστηρίζουν Secure Silicon, εφόσον μόνο με αυτή την προδιαγραφή δίνεται πλέον άδεια για επίσημο Irdeto σε δέκτη! Πέρα από τους Αυστραλούς, εντοπίσαμε και δεκάδες Κινέζους κατασκευαστές που μπορούν να προμηθεύσουν με δέκτες με Irdeto – Secure Silicon και μάλιστα με την πλέον πρόσφατη αναβάθμιση που είναι το softcell3! Το ίδιο ισχύει  φυσικά και για τους δέκτες του αραβικού πακέτου Abu Dhabi Sports, που εκπέμπει από τις 7 δυτικά (και μάλιστα για την κάρτα του οποίου… δεν έχουμε ακόμη ακούσει για «ξεπάντρεμα»). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν οι δέκτες της εταιρείας Pace δεν είναι οι μοναδικοί που υποστηρίζουν την συγκεκριμένη προδιαγραφή.
 
Τι είναι το CI Plus CAM Irdeto
Το πάντρεμα κάρτας-CAM εξυπηρετεί ακριβώς τον ίδιο στόχο με το πάντρεμα κάρτας δέκτη, ενώ το CAM μαζί με την κάρτα μπορεί πολύ ευκολότερα να μεταφερθεί σε άλλο χώρο στο ίδιο σπίτι ή στον δέκτη του εξοχικού. Κατά συνέπεια αποτελεί συνολικά βολικότερη λύση για τον καταναλωτή, αν και όπως είπαμε η προδιαγραφή Irdeto – Secure Silicon δεν μιλά υποχρεωτικά για CAM προδιαγραφής Plus. Όμως, επειδή τα παλιά Irdeto CAM δεν υποστηρίζουν Secure Silicon (και άρα δεν παντρεύονται με την κάρτα) είναι πλέον απίθανο να δούμε Irdeto – Secure Silicon CAM που να μην είναι τεχνολογίας CI Plus. Θεωρητικά είναι ήδη διαθέσιμα δύο Irdeto CI Plus CAM από τις εταιρείες Neotion και SMiT, τα οποία οποίες το μόνο που χρειάζονται επιπλέον είναι τον κατάλληλο δορυφορικό δέκτη που να είναι συμβατός με την προδιαγραφή Plus, δηλαδή δέκτη με αναγνώστη (reader) CI plus. Μέχρι στιγμής τέτοιους δέκτες εντοπίσαμε στην Γερμανία, όπου ήδη δύο πακέτα χρησιμοποιούν CI Plus CAM και έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα 13 μοντέλα δεκτών που μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση www.hd-plus.de/#/wie-empfange-ich-hd-plus/hd-receiver-ci-plus-slot/produkt-finder. Οι δέκτες αυτοί προέρχονται από τις εταιρείες Atevio, Comag, NanoX, Orbitech, Samsung, Technisat, Telestar, Topfield, Wisi δηλαδή και από γνωστά ονόματα που αντιπροσωπεύονται και στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά τα Irdeto CI Plus στη διεύθυνση www.neotion.com/products/cam.php μπορείτε να δείτε 3 διαφορετικά μοντέλα από την Neotion (Softcell 3.6, Softcell 3.9.8, Universal Client), ενώ σε ότι αφορά την SMiT στη διεύθυνση www.smit.com.cn/English/products.asp?ListId=160106&js=0, μπορείτε να δείτε το Irdeto Secure Plus CΑΜ της εταιρείας.
Όπως ήδη αναφέραμε η προδιαγραφή Plus δεν φέρνει κάτι περισσότερο στον καταναλωτή, αντιθέτως του αφαιρεί βασικά δικαιώματα, σε σύγκριση όμως με το πάντρεμα κάρτας δέκτη θεωρούμε προτιμότερο το πάντρεμα κάρτας-CAM, καθώς μπορεί να μεταφερθεί πολύ ευκολότερα από τον δέκτη.
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην ιστοσελίδα της SMiT βρήκαμε και Irdeto Secure CAM που δεν είναι συμβατό με το πρότυπο CI Plus. Θα μπορούσε όμως ενδεχομένως να είναι συμβατή με Nova, εφόσον πουθενά στις προδιαγραφές της Nova στα συμβόλαια των συνδρομητών δεν τίθεται θέμα υποστήριξης CI Plus.
 
Τι μπορεί να κάνει ένας απλός χρήστης στην περίπτωση της Nova
Εφόσον κάποιος δεν επιθυμεί να προμηθευτεί τον ιδιοκτησιακό δέκτη της εταιρείας, θεωρητικά θα μπορούσε να ζητήσει το πάντρεμα της κάρτας του σε κάποιον συμβατό δέκτη ή CAM. Μέχρι σήμερα φυσικά δεν υπάρχουν τέτοιοι δέκτες ή CAM που να είναι πιστοποιημένοι από την Nova και δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν και πότε, καθώς και να κάνει κάποιος εισαγωγή συμβατούς δέκτες ή CAM, με απόλυτη προσήλωση στις προδιαγραφές, πιστεύουμε ότι η Nova θα… καθυστερήσει αφάνταστα την πιστοποίησή τους και το αποτέλεσμα θα κριθεί σε νέο δικαστήριο που με βάση τις ελληνικές συνήθειες θα βγάλει απόφαση μερικά χρόνια μετά! Αν βέβαια κάποιος επιμείνει, μπορεί στο τέλος να κερδίσει και καλή αποζημίωση για την καθυστέρηση, σίγουρα όμως η σχετική διαδικασία δεν προτείνεται για ιδιώτες, εκτός αν διαθέτουν απεριόριστο χρήμα και υπομονή! Στην πράξη το «μπαλάκι» μεταβιβάζεται στις όποιες μεγάλες εταιρείες θελήσουν να ενδιαφερθούν για την ελληνική αγορά. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η πολιτεία θα υποχρεώσει με κάποιον τρόπο τα δύο ελληνικά πακέτα (τη Nova και τον αναμενόμενο OTE Sat) να λαμβάνονται τουλάχιστον από τον ίδιο δέκτη, αλλά επειδή εμείς το θεωρούμε αυτονόητο και υπέρ του καταναλωτή… δεν σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί κιόλας, αφού υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα σ’ αυτή την χώρα που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση!
Προς το παρόν λοιπόν και για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν τον δικό τους δέκτη για να βλέπουν όλα τα κανάλια της Nova (και τα υψηλής ευκρίνειας) δεν υπάρχει καμία… νόμιμη λύση!
Λεζάντες
01.  Η Humax διαθέτει το μοντέλο IRHD 5100S με Irdeto – Secure Silicon, δυστυχώς όμως δεν είναι της ίδιας έκδοσης με το Irdeto – Secure Silicon της Nova.
02.  Δέκτης της Topfield Irdeto – Secure Silicon διαφορετικής έκδοσης από το σύστημα της Nova.
03.  Ο δέκτης της UEC (γνωστής από τους Panasat) για το αυστραλιανό πακέτο.
04.  Κινέζικος no name δέκτης που διαφημίζει ότι έχει Irdeto – Secure Silicon.
05.  Ο δέκτης Irdeto – Secure Silicon του πακέτου Digiturk. Σας θυμίζει κάτι?
06.  Ο δέκτης Humax του πακέτου Abu Dhabi Sports HD. (φώτο από Νο 25/ πρώτη δοκιμή / ADsports)
07.  Συνδρομητική κάρτα στον δέκτη Humax IRHD 5100S.
08.  Ζευγάρι κάρτας CI+ CAM για την πλατφόρμα HD+.
09.  CI+ CAM με Irdeto – Secure Sillicon από την SMIT.
10.  CI+ CAM με Irdeto – Secure Sillicon από την Neotion.
11.  O δορυφορικός δέκτης Technisat TechniStar S1 εκπληρεί την προδιαγραφή CI+.
12.  O δορυφορικός δέκτης Topfield SRP 2401 με CI+.
13.  Και η Vantage διαθέτει μοντέλο με CI+.
14.  NDS CI+ CAM χρήσιμο για την επερχόμενη δορυφορική πλατφόρμα του ΟΤΕ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...