Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 495
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

23 Απριλίου 2024 10:00
23 Απριλίου 2024 09:28
8 Δεκεμβρίου 2010 03:00

DiSEqC και USALS

7ef23a30d416d14d2ab204c0c9e959d1 XL 8275541a

Featured | Το πρωτόκολλο DiSEqC δίνει πολλές δυνατότητες σε μια δορυφορική εγκατάσταση, από τη χρήση του σε συστήματα πολλαπλών λήψεων μέσω ενός καλωδίου, έως την κίνηση κατόπτρων. Είναι το …δεξί χέρι του τεχνικού σε δορυφορικές πατέντες και επεκτάσεις συστημάτων, όπως για παράδειγμα, σε πάντρεμα με πολυδιακόπτες.

Το DiSEqC ήρθε να καλύψει την ανάγκη επικοινωνίας του δορυφορικού δέκτη με το περιφερειακό εξοπλισμό. Το πρωτόκολλο δημιουργήθηκε από την Eutelsat, με σκοπό να αυξηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες του περιφερειακού εξοπλισμού, μέσω του κοινού ομοαξονικού καλωδίου, που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του δορυφορικού σήματος από το LNB προς το δορυφορικό δέκτη. Για την επικοινωνία είναι απαραίτητο οι δορυφορικοί δέκτες να είναι εξοπλισμένοι με κατάλληλο chip, το οποίο χαρακτηρίζεται ως master και αποστέλλει τις εντολές στον περιφερειακό εξοπλισμό, μέσω του τηλεχειριστηρίου του δέκτη.

Οι εκδόσεις του DiSEqC
Το DiSEqC (Digital Satellite Equipment Control) χρησιμοποιεί το καλώδιο της καθόδου, ώστε να μεταφερθούν εντολές από το δέκτη στα LNBs και στο μοτέρ. Η πρώτη έκδοση του πρωτοκόλλου ήταν η 1.0, που αποτελεί την απλούστερη μορφή και επιτρέπει λειτουργία διακόπτη (switch), ανάμεσα σε 4 LNBs. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε σήμα από τέσσερις διαφορετικούς δορυφόρους, με άμεση επιλογή και μετάβαση στο συγκεκριμένο LNB της προτίμησής μας, μόνο με εντολές από το δέκτη. Στην πραγματικότητα, εκείνο που εμείς επιλέγουμε είναι απλά το κανάλι και το DiSEqC αναλαμβάνει μέσω των αποθηκευμένων πληροφοριών του καναλιού, να επιλέξει το LNB που στοχεύει το συγκεκριμένο δορυφόρο και να μας φέρει μόνο αυτό το σήμα στο δέκτη. Η έκδοση DiSEqC 1.1 επέτρεψε την κλιμακωτή επέκταση του πρωτοκόλλου 1.0 κατά τέσσερις φορές, έτσι ώστε να μπορούμε να συνδυάσουμε 4 ανεξάρτητους διακόπτες  DiSEqC σε έναν κοινό και να δεχθούμε σήμα από 16 διαφορετικά LNBs. Οι δύο πρώτες εκδόσεις του DiSEqC, αφορούσαν μόνο λειτουργία switching (μετάβασης) σε διαφορετικά LNBs, η έκδοση 1.2 όμως, πρόσθεσε τη δυνατότητα χρήσης μοτέρ για κίνηση μικρών αλουμινένιων πιάτων (μέχρι 1.2m) χωρίς actuator, με τάση που δίνεται από το δέκτη και με τη χρήση των εντολών του πρωτοκόλλου. Όλες οι υποεκδόσεις του DiSEqC (1.0, 1.1, 1.2) που περιγράψαμε παραπάνω, υποστηρίζονται από την πιο πρόσφατη έκδοση 2.0, με τη διαφορά ότι η έκδοση αυτή είναι αμφίδρομη. Έτσι, κάθε φορά που αποστέλλεται εντολή από το δέκτη προς τον εξοπλισμό, υπάρχει και απάντηση προς το δέκτη.

Ο τρόπος μετάδοσης των εντολών
Πριν την εμφάνιση του DiSEqC, τα μόνα σήματα που αποστέλλονταν από το δέκτη προς το LNB ήταν η τάση 13 ή 18V για την κάθετη και οριζόντια πόλωση και ο τόνος των 22kΗz για επιλογή της μπάντας (άνω ή κάτω μπάντα).
Το πρωτόκολλο DiSEqC μπορεί να κατευθύνει ένα διακόπτη ή ένα μοτέρ, με την εισαγωγή χασμάτων (gaps), στο ήδη υπάρχον σήμα των 22kHz , χρονικής διάρκειας της τάξεως των microsecond (μsec=ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου) και για συνολική διάρκεια μερικών millisecond (msec=ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου). Τα χάσματα είναι δύο τύπων:
α) παλμός 22kHz με χάσμα 500μsec (0.5 msec), που αντιπροσωπεύει το bit «0»
και β) χάσμα 1000μsec (1msec), που αντιπροσωπεύει το bit «1». Το bit «0» δηλαδή, μεταφράζεται σε 22 κύκλους ανά ms και μετά ακολουθεί χάσμα 0,5msec, ενώ το «1» μεταφράζεται σε 11 κύκλους ανά ms και μετά ακολουθεί χάσμα 1msec. Ένα τυπικό DiSEqC μήνυμα, έχει χρονική διάρκεια 40,5-54msec. Μεταξύ των μηνυμάτων υπάρχει μια παύση 6msec, για να καταλαβαίνει το σύστημα, πού αρχίζει μια εντολή και πού τελειώνει η άλλη.

Η δομή των εντολών DiSEqC 1.2
Η δομή των εντολών αποτελείται από τρία μέρη. Το Framing Byte, το Address Byte και το Command Byte. Στο DiSEqC 1.2, το Framing Byte αποτελεί την εντολή έναρξης της επικοινωνίας μεταξύ δέκτη-μοτέρ και μπορεί να είναι είτε Ε0 είτε Ε1 (στο δεκαεξαδικό σύστημα αρίθμησης). Ε0 σημαίνει έναρξη εντολών από το δέκτη προς το μοτέρ, με μικρή αναμονή, ενώ Ε1 άμεση έναρξη. Το Address Byte είναι περισσότερο η αναγνωριστική επικοινωνία δέκτη-μοτέρ και αφορά έλεγχο για δυνατότητα κίνησης East to West (31), elevation (32), skew (21), polarizer (20), αναμονή εντολής Command Byte (30), με όλα τα νούμερα, φυσικά, στο δεκαεξαδικό σύστημα αρίθμησης. Για παράδειγμα, η εντολή 31, αν μεταφραστεί στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης, θα έχει τη μορφή 110001, με 1 και 0 τη χρονική διάρκεια χασμάτων, που αναφέραμε ανωτέρω. Έτσι λοιπόν, το μοτέρ μπορεί να καταλάβει την εντολή, ανάλογα με τον παλμό που δέχεται (συνδυασμούς 1 και 0).
Το τρίτο μέρος των εντολών (Command Byte) είναι και το σημαντικότερο, αφού στην πραγματικότητα αυτές είναι οι πραγματικές εντολές που δέχεται το μοτέρ και οι οποίες είναι:
60: Halt (σταμάτημα κίνησης)
63: Απενεργοποίηση ορίων
66: Ανατολικό όριο
67: Δυτικό όριο
68: Κίνηση προς τα ανατολικά
69: Κίνηση προς τα δυτικά
6Α: Αποθήκευση θέσης
6Β: Πήγαινε στην αποθηκευμένη θέση xx

Οι απαντήσεις του
DiSEqC 2.0
Το πρωτόκολλο DiSEqC 2.0, έχει τη δυνατότητα της αμφίδρομης επικοινωνίας δέκτη-περιφερειακών, με τη χρήση εντολών. Τα περιφερειακά, απαντούν δηλαδή στο δέκτη, με τις εντολές:
Ε4: Καταλαβαίνω
Ε5: Δεν καταλαβαίνω
Ε6: Δεν καταλαβαίνω, επανάλαβε
Ε7: Δεν καταλαβαίνω, εξήγησε
Στην περίπτωση επικοινωνίας με μοτέρ (έκδοση 2.2), οι πιθανές απαντήσεις του μοτέρ που ακολουθούν την Ε4, είναι:
7 Κινούμαι
6 Είναι ενεργοποιημένα τα όρια του software
5 Τελευταία μου κίνηση ήταν δυτικά
4 Ακόμα κινούμαι
3 Έφθασα στο όριο του software
2 Δεν έχω ισχύ
1 Έφθασα στο όριο του Hardware
0 Δεν ξέρω πού βρίσκομαι

USALS
Το πρωτόκολλο DiSEqC 1.2 ήρθε από το 1997, από τη συνεργασία Eutelsat-Stab. Η τεχνική προσπάθεια της Stab στη συνέχεια (από το 1999), στράφηκε στην επίλυση προβλημάτων, που αφορούσαν στην εγκατάσταση συστημάτων, βασισμένων στο DiSEqC. Οι καρποί της Stab ήταν η λύση USALS (Universal Satellite Automatic Location System) που ήρθε να λύσει τα χέρια των τεχνικών από τη δύσκολη και επίπονη δουλειά της εύρεσης και αποθήκευσης πολλαπλών τροχιακών θέσεων (τόξου), με βάση το DiSEqC.
To USALS είναι ένα σύστημα υπολογισμού, που επιτρέπει τον αυτόματο προσδιορισμό της θέσης ενός δορυφόρου σε τροχιά, με προσέγγιση 0.1ο
Το USALS δεν είναι πρωτόκολλο, αλλά πρόγραμμα, εναλλακτικό του DiSEqC. Στην πραγματικότητα, σε συνεργασία με το DiSEqC 1.2, χρησιμοποιεί την εντολή «Πήγαινε στη γωνιακή θέση xx (6Ε)» και αυτή είναι και η μόνη DiSEqC εντολή που χρειάζεται. Το USALS υπολογίζει τη θέση κάθε «ορατού» δορυφόρου, με βάση το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του τόπου εγκατάστασης και αποφασίζει την κατεύθυνση της περιστροφής. Τα πλεονεκτήματα του USALS είναι ότι μετά την εύρεση ενός δορυφόρου στο κέντρο του τόξου περιστροφής, όλοι οι άλλοι υπολογίζονται αυτόματα. Σε περίπτωση ύπαρξης νέου δορυφόρου, αρκεί να εισαχθεί στο σύστημα το όνομά του και η νέα τροχιακή του θέση και το κάτοπτρο θα στραφεί σε αυτόν, οδηγούμενο από το πρόγραμμα. Η συμβατότητα του USALS είναι απόλυτη με το πρωτόκολλο DiSEqC 1.2. Η ίδια η Stab στην ιστοσελίδα της, αναφέρει ότι δεν υποστηρίζονται οι εναλλακτικές λύσεις «Go to X», «Go to XX» και ως εκ τούτου, δεν εγγυάται τη λειτουργία τους. Το παράδοξο όμως είναι ότι η πράξη έχει δείξει ότι συνεργάζονται άνετα με USALS.

Το
V-box II
Εκεί όμως που σταματάει το DiSEqC 1.2 είναι στην κίνηση μεγάλων πιάτων, όπου απαιτείται η κλασική λύση Positioner-Actuator. Η εγκατάσταση αυτή, έχει το μειονέκτημα του πρόσθετου καλωδίου για να μεταφέρει το ρεύμα από το Positioner στο Actuator. Επίσης, όταν χρειαζόμαστε να αλλάξουμε κανάλι σε άλλον δορυφόρο, πρέπει να αναζητήσουμε το κοντρόλ του positioner, αφού δεν μπορούμε να δώσουμε εντολή από το κοντρόλ του δέκτη στο μοτέρ, όπως με το DiSEqC 1.2. Μια ενδιάμεση λύση είναι το V-box II, που μεταφράζει τις εντολές DiSEqC 1.2 σε τάση, που καταλαβαίνει το Actuator κι έτσι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κοντρόλ και με μια κίνηση, μπορούμε να βρεθούμε στο αγαπημένο μας κανάλι. Φυσικά, δεν λύνεται το πρόβλημα του πρόσθετου καλωδίου, αφού το actuator χρειάζεται υποχρεωτικά δική του τροφοδοσία.

Εν τέλει…
Το πρωτόκολλο DiSEqC δίνει τη δυνατότητα λήψης πολλών δορυφόρων με σταθερά κάτοπτρα. Η έκδοση 1.2 προσθέτει τη δυνατότητα κίνησης στα κάτοπτρα, με μοτέρ, που δέχεται εντολές μέσω του ομοαξονικού καλωδίου του LNB, ενώ το πρόγραμμα USALS υπολογίζει αυτόματα τη θέση των δορυφόρων, βοηθώντας την εγκατάσταση κινητών συστημάτων. Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρουν μπορούμε να επεκτείνουμε τις δορυφορικές μας δυνατότητες και να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...