Skip to main content
21 Οκτωβρίου 2015 01:19

Εγκατάσταση IPTV στο ξενοδοχείο Sofitel

Αρμονική συνεργασία Entertainment Solutions με IKUSI Flow

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
21b63a5fa4422d684c6fb41f0d1a94c7 XL d12a8d9e

Τα δίκτυα τηλεόρασης στα ξενοδοχεία έχουν αλλάξει. Πλέον μπορούν να προσφέρουν πολλά παραπάνω από την «απλή» προβολή καναλιών. Είναι αμφίδρομα, υποστηρίζουν εφαρμογές, έχουν custom μενού και παρέχουν υπηρεσίες με φόρμες παραγγελιών. Και όλα αυτά σε εικόνα HD άριστης ποιότητας!

Τα δίκτυα τηλεόρασης στα ξενοδοχεία έχουν αλλάξει. Πλέον μπορούν να προσφέρουν πολλά παραπάνω από την «απλή» προβολή καναλιών. Είναι αμφίδρομα, υποστηρίζουν εφαρμογές, έχουν custom μενού και παρέχουν υπηρεσίες με φόρμες παραγγελιών. Και όλα αυτά σε εικόνα HD άριστης ποιότητας! Αυτή η αλλαγή βέβαια στη χώρα μας έχει καθυστερήσει και το καλύτερο που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι άρτια τηλεοπτικά δίκτυα με υποστήριξη Video on Demand. Μέχρι πρόσφατα… Στην τελευταία μας επίσκεψη στο ξενοδοχείο Sofitel, δίπλα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, γνωρίσαμε το μέλλον! Ένα δίκτυο τηλεόρασης IPTV που ξεδιπλώνει όλες τις δυνατότητες της δικτυακής τηλεόρασης που μέχρι τώρα ξέραμε ότι μπορεί να υποστηρίξει, αλλά δεν είχαμε δει στην πράξη. Το δίκτυο του ξενοδοχείου βασίζεται στο συνδυασμό του συστήματος IPTV της Entertainment Solutions και του κέντρου IKUSI Flow. Το σύγχρονο headend IKUSI Flow αναλαμβάνει τη μετατροπή δορυφορικών και επίγειων ψηφιακών καναλιών σε IPTV. Το σύστημα της ES αναλαμβάνει ΟΛΑ τα άλλα! Και το αποτέλεσμα, φέρνει στα χέρια του πελάτη ένα προϊόν πανίσχυρο, με ατελείωτες δυνατότητες, αλλά ταυτόχρονα πανεύκολο στη χρήση.

Πίσω στο χρόνο, το 2008, είχα πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή ενός εκ των πρώτων ξενοδοχειακών δικτύων IPTV που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας. Έχοντας παρακολουθήσει την πορεία των δικτύων αυτών από τα πρώιμα στάδιά τους, πάντα πίστευα στις δυνατότητές τους, αλλά ποτέ δεν τις είχα δει να ξεδιπλώνονται στην πράξη. Όλα αυτά τα σενάρια περί αμφίδρομων δυνατοτήτων, customization των μενού, προβολή προσωποποιημένων πληροφοριών ανάλογα τον πελάτη, κεντρική διαχείριση admin κάθε δωματίου ξεχωριστά και άλλα πολλά, υπήρχαν από τότε, όμως αντί να πηγαίνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσα σε αυτά τα χρόνια πήγαμε προς τα πίσω, στην εγκατάσταση οικιακών διαμορφωτών για απλή προβολή καναλιών.

Την απαισιόδοξη αυτή ματιά ήρθε να αλλάξει 180 μοίρες η επίσκεψή μας στο ξενοδοχείο Sofitel, δίπλα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου πήγαμε με σκοπό να γνωρίσουμε τις δυνατότητες του νέου συστήματος IPTV, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία IDComs. Η εφαρμογή βασίζεται στον συνδυασμό του συστήματος της Entertainment Solutions και του headend IKUSI Flow (εικόνα 1). Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πανέξυπνο σύστημα IPTV και Video On Demand, που πλαισιώνεται από πληθώρα αμφίδρομων εφαρμογών και δυνατοτήτων κεντρικής διαχείρισης.

ES και IKUSI Flow – Η σύσταση του συστήματος

Η καρδιά του δικτύου βασίζεται στον Server και τις υπηρεσίες της ES (εικόνα 2). Το IKUSI Flow (εικόνα 3) αναλαμβάνει να μετατρέψει δορυφορικά και επίγεια ψηφιακά σήματα σε IPTV για να μπορεί να τα διαχειριστεί ανάλογα ο Server της ES. Το δίκτυο επεκτείνεται σε 8 ορόφους και παρέχει υπηρεσίες σε 345 δωμάτια. Κάθε όροφος είναι εξοπλισμένος με ένα Switch και σε κάθε τηλεόραση έχει τοποθετηθεί ένα τερματικό IP Set Top Box (εικόνα 4). Το STB του συστήματος της ES βασίζεται σε λογισμικό Android, δίνοντας τη δυνατότητα, πέρα από τις custom υπηρεσίες του συστήματος να τρέχει και οποιαδήποτε εφαρμογή από το Google Play Store. Για να φτάσουν όλες οι υπερσύγχρονες δυνατότητες στον πελάτη, το ξενοδοχείο Sofitel επέλεξε να εξοπλίσει το σύστημα με το κορυφαίο διπλό τηλεχειριστήριο της ES (από τη μια πλευρά είναι τηλεχειριστήριο και από την άλλη είναι πληκτρολόγιο), όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για τηλεφωνική κλήση (εικόνα 5) μέσω Skype!

Υπηρεσίες

Η τροφοδοσία του Sofitel γίνεται υποχρεωτικά από το αεροδρόμιο με 2 οπτικές ίνες για τους δορυφόρους Astra και Hot Βird και 1 οπτική ίνα για τα επίγεια σήματα. Αφού γίνει η μετατροπή σε φάσματα RF συχνοτήτων, τα σήματα οδηγούνται στο κέντρο IKUSI Flow για να γίνει η επιλογή των προγραμμάτων και η παροχή τους σε IP Streams στο σύστημα της ES. Το IKUSI Flow για την ώρα διαθέτει 6 2πλές φέτες και μπορεί να επεξεργάζεται συνολικά 12 transponders, 2 του Hot Βird, 6 του Astra και 4 για τα επίγεια σήματα. Από το IKUSI Flow ρέουν προς το σύστημα 79 υπηρεσίες συνολικά, εκ των οποίων 65 είναι τηλεοπτικά κανάλια και 14 ραδιοφωνικά.

Την διαχείριση των καναλιών IPTV του IKUSI Flow και όλων των υπόλοιπων υπηρεσιών αναλαμβάνει ο Server της ES. Το σύστημα της ES παρέχει Box Office ταινίες, περιλαμβάνοντας 180 τίτλους που συνεχώς αυξάνονται (εικόνα 6). Επίσης, παρέχει πάνω από 144 ταινίες Adult, όπου επίσης αυξάνονται διαρκώς. Όλες οι παραπάνω ταινίες είναι απόλυτα κατηγοριοποιημένες και μπορούν να διαχωρίζονται από τη διαχείριση, ώστε να ελέγχεται ποια δωμάτια μπορούν να δουν ποιες ταινίες. Το πιο απλό παράδειγμα αφορά τις ταινίες Adult, όπου εάν δηλωθεί ότι υπάρχουν παιδιά στους πελάτες, απενεργοποιούνται αμέσως από το σύστημα για το συγκεκριμένο δωμάτιο. Αντίστοιχα, θα μπορούσε σε ορισμένα VIP δωμάτια να παρέχονται κάποια έξτρα προγράμματα μονάχα σε αυτά. Το σύστημα παρέχει πάσης φύσης διαχείριση του περιεχομένου του ανά δωμάτιο ή ανά γκρουπ δωματίων!

Όπως έχουμε όμως προαναφέρει, το IPTV της ES προσφέρει πολλά παραπάνω από προβολή καναλιών και ταινιών. Στο κεντρικό του μενού στο Sofitel διαθέτει τις κατηγορίες TV, Films, Apps, Services, Info, Guest. Όπως όλα, έτσι βέβαια και αυτό το μενού είναι παραμετροποιήσιμο. Σε κάθε κεντρική κατηγορία προβάλλεται ένα βασικό ενημερωτικό βίντεο του ξενοδοχείου και αντίστοιχα στις παροχές υπάρχει διαφορετικό layout για κάθε σελίδα. Εξαιρετικά σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι στα τηλεοπτικά κανάλια και στα VoD προβάλλεται preview του προγράμματος πριν την επιλογή του (εικόνα 7).
Εντυπωσιακή επίσης είναι η σελίδα Services, όπου μπορούν να τρέχουν virtual shop και room services περιλαμβάνοντας ολόκληρους καταλόγους προϊόντων. Περιέχονται και οι υπηρεσίες που παρέχει το ξενοδοχείο: εστιατόρια, bar, Spa, Facial Care, Library, Pool, Gym, Casino, Nanny, κλπ.
Στη σελίδα Info υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες, όπως π.χ. Τουριστικός Οδηγός, αφίξεις/αναχωρήσεις πτήσεων, Εφημερίδες on line, ο καιρός, συνάλλαγμα, χρηματιστήρια κλπ, στα οποία ορίζει ο διαχειριστής κάποιες default τιμές (π.χ. για τον καιρό ορίζει την πόλη του ξενοδοχείου και 2-3 ακόμα, ενώ ο πελάτης μπορεί να προσθέσει οποιεσδήποτε πόλεις του πλανήτη επιθυμεί, ώστε να παρακολουθεί και εκεί τον καιρό στη διάρκεια της παραμονής του στο ξενοδοχείο).
Στη σελίδα user έχουμε την αλλαγή γλώσσας, τα μηνύματα, view bill, express check out, ξυπνητήρι και πολλά ακόμα.

Φυσικά, στην σελίδα Apps, η διαχείριση μπορεί να προσθέσει οποιεσδήποτε εφαρμογές από το Play Store του Google (εικόνα 8) (π.χ. παιχνίδια, browser, Facebook, Tweeter, Skype, YouTube).

Συνεργασία του συστήματος με το ξενοδοχείο

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θέλαμε να εξετάσουμε κατά την επίσκεψή μας στο Sofitel, ήταν η συνεργασία του συστήματος με το ξενοδοχείο. Και όταν λέμε συνεργασία, εννοούμε το «πάντρεμα» με το λογισμικό PMS, τη λειτουργία των τηλεοράσεων με το τηλεχειριστήριο και την αξιοποίηση του υπάρχοντος δικτύου IP. Όλους αυτούς τους τομείς, το σύστημα IPTV του Sofitel τους είχε καλυμμένους. Η συνεργασία με το PMS εξασφαλίζει ότι οποιαδήποτε πληρωμή μέσω του VoD και γενικότερα της τηλεόρασης, περνάει αυτόματα στον λογαριασμό του πελάτη. Επίσης, μέσω της συνεργασίας με το PMS η τηλεόραση κάθε δωματίου προσωποποιείται, όχι μόνο για welcome μηνύματα, αλλά και στη γλώσσα, στα κανάλια που προβάλει, τις υπηρεσίες κτλ.
Όσον αφορά το τηλεχειριστήριο, μέσω ενός USB stick στο STB γίνεται pairing του remote control με το μοντέλο της τηλεόρασης (μέσω του δέκτη), ώστε να ελέγχεται όχι μόνο το STB αλλά και η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της τηλεόρασης. Το pairing γίνεται κεντρικά, οπότε δεν χρειάζεται να υπάρχει πρόσβαση σε κάθε δωμάτιο για τη διαδικασία. Τέλος, όσον αφορά τη λειτουργία του συστήματος τηλεόρασης μέσω του δικτύου UTP, η εικόνα μιλάει από μόνη της. Όλα τα μενού του IPTV και τα HD κανάλια μεταφέρονται σε κρυστάλλινη ποιότητα σε όλες τις τηλεοράσεις (εικόνα 9) και φυσικά τα αντίστοιχα SD σε υψηλή ποιότητα. Δουλεύοντας το σύστημα κατά την επίσκεψή μας, δεν παρατηρήσαμε κανένα «κόλλημα» και όλες οι εντολές, οι προεπισκοπήσεις και οι αναπαραγωγές καναλιών, έτρεχαν αμέσως.

Coming Soon…

Με το σύστημα IPTV της ES σε συνεργασία με το IKUSI Flow, το Sofitel έχει αυξήσει κατακόρυφα τις συνολικές παροχές του προς τους πελάτες του, χωρίς να έχει ακόμα εξαντλήσει όλες του τις δυνατότητες. Η αλλαγή του συστήματος τηλεόρασης έγινε την πιο δύσκολη περίοδο για το ξενοδοχείο, μέσα στον Ιούλιο, όπου υπήρχε 100% πληρότητα, με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι παροχές. Σχεδιάζεται άμεσα να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες μέσω tablet, smartphone. Μέσα από αυτήν την υπηρεσία ο πελάτης μπορεί να έχει το σύστημα στο tablet του ή το smarphone, σαν να βρίσκεται μπροστά στην τηλεόρασή του, είτε μέσα στο δωμάτιό του, είτε έξω από αυτό!
Μπορεί επίσης να προβάλει στην τηλεόραση Multimedia περιεχόμενο (φωτογραφίες, βίντεο, ταινίες κλπ) από το tablet του.
Το κάθε STB μπορεί να λειτουργήσει ως AP για τη λειτουργία μέσα στο δωμάτιο, ενώ για τους κοινόχρηστους χώρους, αξιοποιείται το ασύρματο δίκτυο του ξενοδοχείου. Επίσης, στο σύστημα πρόκειται να ενσωματωθούν και να προστίθενται διαρκώς νέες υπηρεσίες room service και virtual shop, όπως παραγγελία φαγητού, ή ποτού μέσα από την τηλεόραση, με αναλυτικά μενού και φωτογραφίες για το κάθε είδος.

Εξάλλου, όπως είπαμε από την αρχή… Είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία IPTV δείχνει τα πραγματικά της «δόντια» και όπως φαίνεται τα καλύτερα έρχονται, δίνοντας άλλη αξία στον τηλεχειριστήριο στα χέρια του τελικού χρήστη (εικόνα 10).

{gallery}15778{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...