Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 958

20/01/2011

Texecom Ricochet

Αξιοπιστία και πολυτέλεια!

Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης
Η Texecom ταράζει για τα καλά τα νερά στον διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο των συστημάτων ασφαλείας, με ένα επαναστατικό σύστημα συναγερμού βασισμένο σε ασύρματη τεχνολογία. Με το σύστημα Ricochet η Texecom δεν σταματά στην εξάλειψη της επίπονης καλωδίωσης, αλλά εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τις δυνατότητες της ασύρματης επικοινωνίας, υλοποιώντας ένα εξαιρετικά αξιόπιστο σύστημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται σύστημα ασύρματης τεχνολογίας στον χώρο των συναγερμών. Το μεγαλύτερο αγκάθι στις εγκαταστάσεις συστημάτων συναγερμού είναι η καλωδίωση, στον βωμό της οποίας θυσιάζονται εκατοντάδες μέτρα καλωδίου, που συνδέουν κάθε ένα αισθητήρα με το κέντρο, σε τοπολογία point-to-point. Δεν πρόκειται μόνο για το κόστος του καλωδίου, αλλά κυρίως για τις αμέτρητες εργατοώρες που απαιτούνται για την υλοποίηση ενός τέτοιου καλωδιακού δικτύου, όπου οι εταιρείες συναγερμών έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να στηριχτούν στην ασύρματη τεχνολογία. Οι περισσότερες όμως προτάσεις δεν αγγίζουν τα επίπεδα των επαγγελματικών συστημάτων ασφαλείας, κυρίως ως προς την αξιοπιστία, που είναι και το σημαντικότερο κριτήριο σε μια τέτοια εγκατάσταση.

Η Texecom φαίνεται να κατάφερε να σπάσει αυτό τον γόρδιο δεσμό των συστημάτων ασφαλείας, όχι μόνο βασιζόμενη στην ασύρματη τεχνολογία, αλλά εκμεταλλευόμενη τα χαρακτηριστικά της. Πίσω από το σύστημα της διάσημης εγγλέζικης εταιρείας τρέχει η τεχνολογία Ricochet. Το μυστικό της επιτυχίας της τεχνολογίας είναι η τοπολογία Mesh, βάσει της οποίας επικοινωνούν οι μονάδες μεταξύ τους και με το κέντρο.

Ricochet Mesh Technology

Βάση της τεχνολογίας Ricochet οι αισθητήρες του συστήματος συναγερμού έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με το κέντρο, αλλά και μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, η κάθε συσκευή έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει, αλλά και να λαμβάνει ασύρματα σήματα (εικόνα 1). Με αυτήν την απλή στην κατανόησή της λογική, το σύστημα κερδίζει σε δύο εξαιρετικά σημαντικά σημεία:

  • Κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης: Οι αισθητήρες μπορούν να επικοινωνήσουν σε σειρά μεταξύ τους, και όχι απευθείας με το κέντρο, επιτυγχάνοντας έως και 3 φορές μεγαλύτερη απόσταση απ' ό,τι θα κάλυπταν εάν επικοινωνούσαν με τοπολογία point-to-point. Σε πραγματική εγκατάσταση που έχει πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο της εταιρίας έχει καλυφθεί απόσταση ακόμα και 490 μέτρων (εικόνα 2).
  • Αξιοπιστία: Ένα ακόμα μεγάλο όφελος της τοπολογίας Mesh είναι η αυξημένη αξιοπιστία, αφού στην περίπτωση όπου η ασύρματη επικοινωνία ενός αισθητήρα με έναν άλλο διακοπεί, το σημείο δε θα μείνει ακάλυπτο, αφού ο αισθητήρας θα βρει άλλο ασύρματο μονοπάτι για να καταλήξει στο κέντρο.

 

Επικοινωνία και ρύθμιση του συστήματος

Η καρδιά του συστήματος είναι η μονάδα επέκτασης Premier 32XP-W, που είναι συμβατή με τα καθιερωμένα κέντρα Premier. Μέσω του δικτύου Mesh, σε αυτήν την προέκταση πρέπει να καταλήξουν οι αισθητήρες, χρησιμοποιώντας το πεδίο συχνοτήτων 868.0-868.6MHz (εικόνα 3). Στις υπηρεσίες του συστήματος, μέχρι στιγμής, είναι διαθέσιμα τα ασύρματα ραντάρ Prestige XT-W και Prestige QD-W, όπως και οι παγίδες Impaq Plus-W και Impaq Contact-W. Ο χειρισμός του κέντρου γίνεται από το, υψηλής αισθητικής, χειριστήριο Premier SmartKey. Όλες οι παραπάνω συσκευές έχουν διάρκεια ζωής μπαταρίας 2-3 έτη, και αρκετούς μήνες πριν από τη λήξη της μπαταρίας στέλνουν σήματα ειδοποίησης στο κέντρο.

Το πάντρεμα των μονάδων γίνεται εύκολα μέσα από το πληκτρολόγιο του κέντρου. Ο τεχνικός επιλέγει τη λειτουργία μιας ζώνης ως ασύρματης και αρχίζει αντίστροφη μέτρηση 20 δευτερολέπτων, όπου μέσα στο διάστημα αυτό εισάγοντας τη μπαταρία στον αισθητήρα, το κέντρο τον εντοπίζει και τον συνδέει με τη ζώνη (εικόνα 4). Η επιβεβαίωση των συσκευών γίνεται με τους εξής τρεις τρόπους: μέσω του πληκτρολογίου, μέσω LED ένδειξης στην πρόσοψη των συσκευών και μέσω λογισμικού σε PC. Έτσι, αισθητήρας και κέντρο δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο σημείο κατά τη διαδικασία παντρέματος. Το λογισμικό που συνοδεύει το σύστημα, μέσω σύνδεσης της μονάδας Premier 32XP-W με τον υπολογιστή, παρέχει προηγμένες λειτουργίες διαχείρισης, μέσω γραφικής απεικόνισης όλων των ασύρματων συνδέσεων του δικτύου (εικόνα 5). Μέσα από το πρόγραμμα μπορεί να γίνει τοπική ή απομακρυσμένη διαχείριση των αισθητήρων του συστήματος και προηγμένη παρακολούθηση μέσω γραφικών παραστάσεων με στατιστικά στοιχεία.

 

Highgliths

01. Κάθε συσκευή έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει, αλλά και να λαμβάνει ασύρματα σήματα.

02. Κάλυψη 490 μέτρων σε πραγματική εγκατάσταση.

03. Το Premier επικοινωνεί με την επέκταση 32XP-W και έπειτα όλες οι συσκευές συνδέονται ασύρματα σε τοπολογία Mesh.

04. Τα LED στην πρόσοψη των συσκευών επαληθεύουν τη διαδικασία "παντρέματος".

05. Το σύγχρονο λογισμικό παρέχει στατιστικά και εικονική αναπαράσταση της λειτουργίας του συστήματος.

 

info

Alpha Ltd, Δοϊράνης 138, Καλλιθέα, τηλ.: 210-9579750, fax: 210-9579751, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., site: www.alphaltd.gr

Έκθεση εικόνων

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.