Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 958

20/11/2013

Alma HD2230, 2220, S2020, 2010 Κύριο

Έρχονται, για να συναρπάσουν!

Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης
Η νέα σειρά δορυφορικών δεκτών Alma έρχεται με 4 μοντέλα καλύπτοντας τις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών. Με διαφορετικές θύρες CI και smartcard readers, θύρες USB, δικτυακές δυνατότητες και οπτικοακουστικές συνδέσεις, οι δέκτες Alma μπορούν να λειτουργήσουν ως HD δορυφορικοί αποκωδικοποιητές...
Η νέα σειρά δορυφορικών δεκτών Alma έρχεται με 4 μοντέλα καλύπτοντας τις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών. Με διαφορετικές θύρες CI και smartcard readers, θύρες USB, δικτυακές δυνατότητες και οπτικοακουστικές συνδέσεις, οι δέκτες Alma μπορούν να λειτουργήσουν ως HD δορυφορικοί αποκωδικοποιητές, PVR και Media Players.

Οι δέκτες Alma υποστηρίζουν λήψη και αναπαραγωγή δορυφορικών καναλιών, ενώ ταυτόχρονα μέσω θύρας Ethernet, αλλά και USB, μπορούν να τρέξουν σύγχρονες εφαρμογές. Σε αυτήν τη δοκιμή θα γνωρίσουμε την οικογένεια των HD δορυφορικών δεκτών Alma, που αποτελείται από 4 μοντέλα, καλύπτοντας τις ανάγκες διαφορετικών χρηστών. Οι βασικές διαφορές των δεκτών εντοπίζονται στις θύρες αποκρυπτογράφησης, αλλά και στο λογισμικό. Χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες, οι τρεις από τους τέσσερις Alma βασίζονται στον ίδιο επεξεργαστή ALi 3602 και το ίδιο λογισμικό, ενώ μονάχα ένας από τους δέκτες διαφέρει σε firmware. Παρά τις θεωρητικές διαφορές των δύο τύπων firmware που συναντάμε, οι ουσιαστικές δυνατότητες όλων των δεκτών είναι αντίστοιχες. Εν συντομία, τα χαρακτηριστικά των δεκτών είναι τα παρακάτω:

Alma HD-2230: Ο μεγαλύτερος της οικογένειας ξεχωρίζει για το πλούσιο τμήμα αποκρυπτογράφησης και την πλούσια σε χαρακτήρες OLED οθόνη του. Ο δέκτης διαθέτει 2CΙ και 2 card readers. Στις οπτικοακουστικές του θύρες συναντάμε HDMI, 2xScart, Optical/Coaxial SPDIF, CVBS + Stereo Audio, Component, RS-232.

Alma HD-2220: Αμέσως μετά τον 2230, έρχεται ο 2220 με 1 CI και 1 card reader. Στις οπτικοακουστικές του θύρες συναντάμε HDMI, 1xScart, Coaxial SPDIF, CVBS + Stereo Audio, RS-232.

Alma S-2210: Ο S-2210 είναι ο δέκτης που διαφέρει από τους υπόλοιπους στο λογισμικό, όπως θα δούμε παρακάτω. Κατά τα άλλα, έρχεται με 1 θύρα smartcard reader και θύρες HDMI, 1xScart, Coaxial SPDIF, RS-232.

Alma S-2020: Τέλος, ο S-2020 υποστηρίζει μονάχα FTA κανάλια, χωρίς θύρες αποκρυπτογράφησης. Διαθέτει συνδέσεις HDMI, 1xScart, Coaxial SPDIF, CVBS + Stereo Audio, RS-232.

HD 2230 / HD 2220 / S 2020

Οι τρεις παραπάνω δέκτες διαθέτουν τον ίδιο επεξεργαστή και το ίδιο λογισμικό (εικόνα 1). Πολύ κομψό, με υποστήριξη ελληνικών χαρακτήρων, το μενού διαθέτει αναλυτική λίστα προβολής καναλιών με δυνατότητες κατηγοριοποίησης (εικόνα 2). Επιπλέον, πολύ εύκολα, ο χρήστης μπορεί να αντιστοιχήσει τα αποθηκευμένα προγράμματα σε έως 32 λίστες αγαπημένων.

Μέσω θύρας Ethernet οι δέκτες υποστηρίζουν υπηρεσίες Weather Forecast και RSS Reader, χωρίς όμως τα IPTV κανάλια που συναντάμε στον S-2210 (βλέπε παρακάτω). Για να διευρυνθούν οι δικτυακές αναζητήσεις των δεκτών, ο χρήστης μπορεί να αλλάξει το επίσημο λογισμικό με ανεπίσημο, που εντοπίζεται εύκολα στο διαδίκτυο. Η αλλαγή firmware γίνεται μέσω USB stick. Μετά το flash, στο μενού Internet είναι διαθέσιμες επιλογές για ενεργοποίηση πληθώρας emu, όπως CCcam, Newcamd, MGcamd (εικόνα 3), αλλά και Homecamd (για cardsharing μέσω RS-232).

Φυσικά, μέσω θύρας USB, οι δέκτες μπορούν να καταγράψουν προγράμματα και να λειτουργήσουν ως Media Player (εικόνα 4). Συμβατοί με πληθώρα αρχείων εικόνας και ήχου, παίζουν mkv, mp4, avi, mpeg, κ.ά., αλλά δεν υποστηρίζουν ήχο DTS και αναπαραγωγή εξωτερικού αρχείου υποτίτλων.

Alma S-2210

Ο δέκτης που διαφέρει από την υπόλοιπη οικογένεια, ο Alma S-2210, τρέχει διαφορετικό λογισμικό. Το τηλεχειριστήριο του δέκτη επίσης διαφέρει από το κοινό τηλεχειριστήριο των άλλων Alma και θα το χαρακτηρίζαμε πιο κομψό. Το πολύ όμορφο γραφικό μενού του δέκτη υποστηρίζει Ελληνικά. Σε αντίθεση με το μενού των τριών άλλων Alma, το μενού του S-2210 υστερεί στην προβολή των αποθηκευμένων καναλιών, προβάλλοντας μονάχα μια καρτέλα και κάνοντας απαραίτητη τη χρήση λιστών αγαπημένων. Η κατηγοριοποίηση των καναλιών στις 32 λίστες αγαπημένων γίνεται πολύ εύκολα από εξειδικευμένο μενού.

Χαρακτηριστικό της ταυτότητας του δέκτη είναι το μενού X-tras, που περιλαμβάνει τις δικτυακές του υπηρεσίες. Στην καρτέλα αυτή συναντάμε YouTube, YouPorn, Google Maps, RSS Reader και Weather Forecast. Ο χρήστης που θέλει να «διευρύνει» παραπάνω τις δικτυακές δυνατότητες του S-2210, μπορεί να κατεβάσει από το διαδίκτυο ανεπίσημη έκδοση emu του λογισμικού (εικόνα 5). Μέσω USB Stick το flash του δέκτη γίνεται πανεύκολα και στη συνέχεια στο μενού Εργαλεία - Network Local Setting εμφανίζεται επιλογή App Selected με διαθέσιμα τα emu CCcam, Newcamd (client και server) και Redcam (εικόνα 6).

Μέσα από τη θύρα USB ο δέκτης μπορεί να πραγματοποιήσει εγγραφές και λειτουργία Timeshift. Υποστηρίζει ταυτόχρονη εγγραφή και παρακολούθηση διαφορετικού προγράμματος, ενώ ο αριθμός των παράλληλων εγγραφών έγκειται στην ταχύτητα του USB μέσου.

Ως Media Player ο δέκτης υποστηρίζει ανάγνωση πολλαπλών αρχείων multimedia, όπως MKV, AVI, MPEG, TS, VOB, MP3 και JPEG. Κατά τη δοκιμή τροφοδοτήσαμε τον δέκτη με αρχεία υψηλής ευκρίνειας 1080p και δεν διαπιστώσαμε κανένα πρόβλημα στην αναπαραγωγή εικόνας, παρά μόνο στον ήχο 48KHz και στην αναπαραγωγή ελληνικών υποτίτλων από εξωτερικό αρχείο srt.

INFO
  • AstraSat
  • Κ. Καραμανλή 35, Ιωνία Θεσσαλονίκης
  • τηλ: 2310-784232 | fax: 2310-782251
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.astrasat.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.