Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 495
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

23 Απριλίου 2024 10:00
23 Απριλίου 2024 09:28
19 Οκτωβρίου 2011 00:00

Πώς θα βελτιώσετε τις δορυφορικές σας λήψεις

Γράφει: Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης
cca21553c7bdbade64f4808890bd7658 XL a2e823ce

Featured | Οι κάτοχοι δορυφορικού εξοπλισμού μπορούν να διακριθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν όσοι ενδιαφέρονται απλώς «να βλέπουν» (συνδρομητές Nova ή άλλου πακέτου), ενώ η δεύτερη είναι η κατηγορία των… ανήσυχων! Οι «ανήσυχοι» προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν ποιοτικά ή ποσοτικά τη λήψη τους και στα πλαίσια της βελτίωσης εξελίσσουν αντίστοιχα και το εξοπλισμό…

Οι κάτοχοι δορυφορικού εξοπλισμού μπορούν να διακριθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν όσοι ενδιαφέρονται απλώς «να βλέπουν» (συνδρομητές Nova ή άλλου πακέτου), ενώ η δεύτερη είναι η κατηγορία των… ανήσυχων! Οι «ανήσυχοι» προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν ποιοτικά ή ποσοτικά τη λήψη τους και στα πλαίσια της βελτίωσης εξελίσσουν αντίστοιχα και το εξοπλισμό της εγκατάστασής τους με μεγαλύτερα κάτοπτρα, περισσότερα LNB, προσθήκη μοτέρ κίνησης, νέους καλύτερους δέκτες, κ.λπ. Ακριβώς σε αυτούς απευθύνεται το συγκεκριμένο άρθρο, στο οποίο θα βρείτε όλες τις δυνατές βελτιώσεις που μπορεί να γίνουν σε μία υπάρχουσα δορυφορική εγκατάσταση.

Οι βελτιώσεις που μπορούμε να πετύχουμε στο σύστημά μας χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις ποιοτικές και τις ποσοτικές βελτιώσεις.

Ποιοτικές Βελτιώσεις

Οι ποιοτικές βελτιώσεις που μπορείτε να κάνετε στη δορυφορική σας εγκατάσταση είναι πολλές και διάφορες, και μπορούμε να τις χωρίσουμε σε τρεις υποκατηγορίες: α) Βελτιώσεις δορυφορικού δέκτη, β) Βελτιώσεις υλικών εγκατάστασης (κάτοπτρο, LNB, καλώδιο) και γ) Βελτιώσεις οπτικοακουστικού συστήματος.

Όλοι οι δορυφορικοί δέκτες δεν είναι ίδιοι σε ό,τι αφορά την ποιότητα εικόνας και ήχου που αποδίδουν, αλλά και σε ότι αφορά το επίπεδο των ευκολιών που παρέχουν στην χρήστη (PVR σε σκληρό δίσκο ή USB Stick, δυνατότητες media player, εργονομία, λειτουργικότητα, αισθητική των μενού, ταχύτητα σάρωσης, δυνατότητα blind scan, ευκολία αναβάθμισης, ευκολία ενημέρωσης καναλιών, web browser, δυνατότητα πρόσθετων στους δέκτες Linux, κ.λπ). Σήμερα πάντως, για όσους δεν έχουν δορυφορικό εξοπλισμό, οι μόνοι δέκτες που μπορούμε να συστήσουμε είναι οι δέκτες HD (High Definition) και μόνο το πολύ χαμηλό κόστος θα μπορούσε να αιτιολογήσει την αγορά ενός δέκτη SD (Standard Definition). Από τη στιγμή που δεν μας ικανοποιεί η εικόνα ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό του δέκτη μας, η μόνη λύση… είναι η αγορά άλλου καλύτερου δέκτη! Αν και μπορεί να υπεισέλθει και υποκειμενικότητα στην εκτίμηση, εν τούτοις η καλύτερη εικόνα φαίνεται και από την καθαρότερη λεπτομέρεια ή την σωστότερη απόδοση των χρωμάτων και είναι σχετικά αντικειμενικό χαρακτηριστικό, αν και οπωσδήποτε θα παίξουν ρόλο και οι γενικότερες ρυθμίσεις της τηλεόρασης.

Σε ό,τι αφορά τον ήχο ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη Dolby Digital (που πλέον διατίθεται σε όλους τους HD δέκτες). Ακόμη και χωρίς ήχο Dolby Digital, είναι προτιμότερη η χρήση της ψηφιακής εξόδου του δέκτη (ομοαξονικής ή οπτικής) στην κατάλληλη είσοδο του ενισχυτή, που θα μας δώσει ποιοτικότερο ήχο σε κάθε περίπτωση (σε σχέση με τις 2 αναλογικές εξόδους). Σημαντικότερος φυσικά είναι ο ρόλος των ηχητικών κυκλωμάτων που ενσωματώνει ο δέκτης (πόσο ποιοτικά είναι). Σε ότι αφορά την εικόνα, πέρα από την ποιότητα εικόνας του δέκτη, σημαντικός ρόλο παίζει και η έξοδος που θα χρησιμοποιηθεί για σύνδεση με το μέσον απεικόνισης. Οι ποιοτικότερες έξοδοι είναι φυσικά οι θύρες HDMI και ακολουθούν οι θύρες DVI και component (YUV), ενώ έπονται η RGB (μέσω Scart), S-VHS, CVS (composite με scart) και τελευταία η απλή σύνδεση RF.

Ο δορυφορικός δέκτης όμως αποτελεί την μία πλευρά της εξίσωσης. Προφανώς και δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να έχετε το πλέον εξοπλισμένο νέο σούπερ ντούπερ μοντέλο, αλλά να βλέπετε σε τηλεόραση CRT 21 ιντσών! Οι βασικότερες από τις λοιπές βελτιώσεις έχουν να κάνουν με το στήσιμο ενός αξιοπρεπούς οικιακού κινηματογράφου, που θα περιλαμβάνει κάποια μεγάλη οθόνη (βιντεοπροβολέα, Plasma ή LCD TV) και ένα αξιόλογο ενισχυτή. Στην σημερινή εποχή και για όσους δεν έχουν ακόμη εξοπλιστεί, μια λογική επένδυση αφορά ένα μέσον (βιντεοπροβολέα ή τηλεόραση) ανάλυσης Full HD (1920x1080p). Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτεται κάθε μικρότερη ανάλυση και ειδικά η 720p. Σε σχέση με τον ήχο, η ποιότητα των ηχείων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον οικιακό κινηματογράφο και φυσικά δεν ισχύει μόνο για τη δορυφορική σας λήψη, αλλά και για τη θέαση DVD – Blu ray ή και απλώς για τις μουσικές ακροάσεις.

Αν και η ποιότητα του περιεχομένου ενός καναλιού είναι στην υποκειμενική κρίση του καθενός μας, είναι ευνόητο ότι δεν αρκεί να έχετε την καλύτερη δυνατή εγκατάσταση (σε επίπεδο εικόνας και ήχου) αν δεν διαθέτετε πρόσβαση και σε καλό περιεχόμενο! Δυστυχώς τα πλέον ενδιαφέροντα κανάλια δεν είναι ελεύθερα αλλά κωδικοποιημένα σε διάφορα ψηφιακά πακέτα (με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις πάντα).

Ποσοτικές Βελτιώσεις

Συχνή ενημέρωση (ψάξιμο) για νέα κανάλια: Η πιο απλή καθημερινή, εβδομαδιαία ή και μηνιαία βελτίωση που μπορείτε να κάνετε, ώστε να έχετε περισσότερα κανάλια (δεδομένου ότι περισσότερα νέα εμφανίζονται, παρά κλείνουν καθημερινά) είναι η διαδικασία ενημέρωσης των καναλιών του δέκτη. Για το σκοπό αυτό είναι πιθανό να αρκέσει μία νέα αυτόματη σάρωση του δορυφόρου ή των δορυφόρων που λαμβάνετε και η οποία θα προσθέσει νέα κανάλια που εμφανίστηκαν στους πομπούς της βάσης δεδομένων του δέκτη σας (και ταυτόχρονα θα εξαφανίσει όσα έκλεισαν εν τω μεταξύ). Δυστυχώς, συχνά οι βάσεις δεδομένων των δορυφορικών δεκτών ανανεώνονται μόνο μετά από νέες αναβαθμίσεις τους (με εξαίρεση ορισμένους δέκτες ανανεώνουν την βάση τους μέσω internet). Μία νέα αυτόματη σάρωση, χωρίς ανανέωση της βάσης δεδομένων, δεν θα βρει νέα κανάλια που θα έχουν εμφανιστεί, είτε σε νέους πομπούς, είτε ακόμη και σε παλιούς στους οποίους άλλαξαν κάποια δεδομένα λήψης (π.χ. το Symbol Rate), εκτός από ορισμένα που βρίσκονται σε «διασυνδεδεμένους» πομπούς (και γι’ αυτό πρέπει πάντα να έχετε ενεργή την λεγόμενη αναζήτηση ΝΙΤ ή δικτύου, εφόσον ο δέκτης διαθέτει). Για την πληρέστερη ενημέρωση του δέκτη είναι επομένως απαραίτητο να προβαίνετε κατά διαστήματα και σε χειροκίνητη αναζήτηση, με βάση νέες συχνότητες και δεδομένα που καταγράφονται σε ειδικές σελίδες στο internet, είτε και μηνιαία με τα νέα κανάλια που καταγράφουμε στους πίνακες του περιοδικού. Για όσους έχουν μόνιμα συνδεδεμένο τον δέκτη τους με υπολογιστή (με σειριακή, USB, Ethernet ή άλλο τρόπο) η ευκολότερη διαδικασία είναι η ενημέρωση των καναλιών του δέκτη με νέα settings (αρκεί να έχετε βρει κάποια που ταιριάζουν με τους δορυφόρους που λαμβάνετε ή να τα επεξεργαστείτε κατάλληλα με ειδικά προγράμματα πριν τα περάσετε στον δέκτη σας). Η διαδικασία αυτή είναι ακόμη ευκολότερη σε όσους δέκτες μπαίνουν στο internet και μπορούν να συνδεθούν με τους servers κάποιων images, οι οποίοι διαθέτουν κατά διαστήματα νέα έτοιμα settings για κατέβασμα και άμεσο φόρτωμα στον δέκτη. Η ιδεατή λύση για ανεξάρτητη ενημέρωση, είναι φυσικά οι δέκτες με δυνατότητα blind search, που σας επιτρέπουν να σαρώνετε ολόκληρους δορυφόρους σε αναζήτηση οποιουδήποτε νέου πομπού εμφανιστεί. Για όλα τα παραπάνω απαιτείται βεβαίως μία κάποια εξοικείωση με τον δέκτη και τις διαδικασίες αναζήτησης – προσθήκης καναλιών και συχνά βλέπουμε άτομα (μεγάλης ηλικίας κυρίως) τα οποία αφήνουν επί χρόνια τον δορυφορικό δέκτη με τα κανάλια που είχε όταν εγκαταστάθηκε, είτε περιμένουν για την παραμικρή προσθήκη την επίσκεψη κάποιου τεχνικού ή απλά κάποιου γνωστού ή φίλου που ξέρει από αυτά…

Τελειοποίηση της στόχευσης δορυφόρου: Ένα πιάτο που έχει εγκατασταθεί εδώ και χρόνια μπορεί να έχει «απορυθμιστεί» λόγω των ισχυρών ανέμων και η πρώτη μας κίνηση αν έχουμε προβληματική/οριακή λήψη (παγώματα – πιξελιάσματα σε κανάλια) είναι οπωσδήποτε να ελέγξουμε μόνοι ή με την βοήθεια τεχνικού την σωστή στόχευση του δορυφόρου. Στα πλαίσια αυτά συχνά βοηθάει και μικρή στροφή του LNB δεξιά ή αριστερά (για μικρορύθμιση της πόλωσης), μπροστά ή πίσω (μικρορρύθμιση της εστιακής απόστασης), αλλά και η αντικατάσταση του LNB με πιο ευαίσθητο στις δύσκολες λήψεις (έτσι κι αλλιώς μετά από κάποια χρόνια η απόδοσή τους πέφτει).

Περισσότεροι δορυφόροι με σταθερό κάτοπτρο: Ακόμη και μία σταθερή μικρή δορυφορική κεραία επιδέχεται ποσοτική βελτίωση. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η χρήση «παράκεντρων» LNB, τα οποία «αλληθωρίζουν» προς κάποιον κοντινό ισχυρό δορυφόρο, από τον οποίο λαμβάνουν αρκετό σήμα, παρόλο που δεν τον «βλέπουν» απευθείας. Η τακτική αυτή χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη για ταυτόχρονη λήψη των συμπλεγμάτων των δορυφόρων Astra 19,2E – Hot Bird 13E, υπό την προϋπόθεση ότι τα κάτοπτρο είναι τουλάχιστον 20-30 cm μεγαλύτερα (και αντίστοιχα αποδοτικότερα) από την ελάχιστη απαιτούμενη διάσταση για απευθείας τέλεια λήψη των δορυφόρων στην δεδομένη περιοχή. Το πιάτο κεντράρεται συνήθως στους ασθενέστερους δορυφόρους και χρησιμοποιούνται ειδικά μπράτσα επέκτασης, υπολογισμένα ώστε να φέρουν το παράκεντρο LNB στην καταλληλότερη θέση εστίασης με βάση την διαφορά 6,2 μοιρών των δύο τροχιακών θέσεων. Το ίδιο γίνεται και σε άλλες θέσεις, όπως π.χ. μεταξύ των δορυφόρων Hot Bird – Eurobird 9Α στην Ελλάδα για την λήψη των πακέτων Nova – OTE. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιλεγεί και το κεντράρισμα σε κάποια ενδιάμεση θέση μεταξύ των δύο (π.χ. στον Eutelsat W2 – 16E) και να μπουν δύο παράκεντρες εστίες για τις 13E και 19,2E.

Μεγαλύτερο κάτοπτρο για δύσκολες λήψεις: Αν θέλετε οπωσδήποτε να βλέπετε τα βρετανικά κρατικά κανάλια (BBC) που μεταδίδονται ελεύθερα από τον δορυφόρο Astra 2D – 28.2Ε, τότε δυστυχώς θα πρέπει να ξηλωθείτε! Η λήψη τους ξεκινάει από κάτοπτρο 2.4m στα ΒΔ. της χώρας για να καταλήξει σε… μεγαθήριο 5-6m στην Κρήτη!

Κίνηση κατόπτρου: Εάν έχετε ήδη ένα σταθερό κάτοπτρο ενός μέτρου, τότε μπορείτε να προσθέσετε ένα μοτέρ DiSEqC που θα σας επιτρέψει να λάβετε όλους τους δορυφόρους ή τις δέσμες δορυφόρων, που κατεβάζει η διάσταση του κάτοπτρου σας (και είναι σήμερα αρκετοί, όπως μπορείτε να δείτε στους πίνακες). Η μόνη προϋπόθεση είναι ο δέκτης σας να υποστηρίζει πρωτόκολλο DiSEqC 1.2, που επιτρέπει την κίνηση με τα ειδικά αυτά μοτέρ. Τα μειονεκτήματα μιας εγκατάστασης κινητού κατόπτρου είναι αφενός ο χρόνος που απαιτείται για αλλαγή δορυφόρου (μπορεί να φτάσει και το ένα λεπτό ή και περισσότερο για δύο δορυφόρους στα δύο άκρα του τόξου) και ο πιθανός θόρυβος του μοτέρ τα βράδια (που ενδεχομένως να ενοχλεί τους γείτονες). Για όσους θεωρούν τα μειονεκτήματα αυτά σοβαρά, υπάρχει η λύση των ειδικών Torroidal κατόπτρων (σαν το Wave Frontier), που επιτρέπουν την λήψη πολλών δορυφόρων με απόσταση τροχιακών θέσεων μέχρι 40 μοίρες (εφόσον είναι ισχυροί στη θέση εγκατάστασης). Για τον σκοπό αυτό τοποθετούνται πολλά LNB, τα οποία ο δέκτης διαχειρίζεται με διακόπτες διαφόρων τύπων.

Προσθήκη μπάντας C: Η ποσοτική βελτίωση αυτή αφορά μόνο τους πολύ φανατικούς, καθώς για τη λήψη της μπάντας αυτής απαιτούνται μεγάλα πιάτα. Στην μπάντα C θα βρείτε κανάλια μακρινών χωρών (εξωτικές λήψεις), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα βρουν και οι ρωσόφωνοι.

{gallery}4857{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...