Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Οκτωβρίου 2010 03:00

Τα μυστικά στην αναζήτηση καναλιών

Η απλούστερη και σημαντικότερη ρύθμιση ενός δορυφορικού δέκτη

Γράφει: Δημήτρης Σπουρνιάς

Όσο και εάν σας φαίνεται παράξενο, η σάρωση των δορυφόρων και η αναζήτηση προγραμμάτων κρύβει μυστικά, τα οποία ακόμα και έμπειροι χρήστες, πολλές φορές αγνοούν.

Οπωσδήποτε, η αναζήτηση των καναλιών, είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα σημαντική, αφού όσο καλύτερα πραγματοποιηθεί, τόσο περισσότερα κανάλια θα κατέβουν. Η αυτόματη αναζήτηση στηρίζεται στη βάση δεδομένων του δέκτη. Ο δέκτης, δεν σαρώνει μία προς μία τις συχνότητες του δορυφόρου, αλλά ζητά μόνο συγκεκριμένες, οι οποίες αντιστοιχούν στα κανάλια που έχει στη βάση του. Έτσι, πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση, βεβαιωθείτε ότι η βάση του δέκτη σας είναι πρόσφατα ενημερωμένη, καθώς οι μετακινήσεις καναλιών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να αναβαθμίσετε το δέκτη, ώστε να ενημερωθεί η βάση δεδομένων του.

Αυτόματη ανίχνευση ενός δορυφόρου με σταθερό κάτοπτρο
Τοποθετώντας κάποιο νέο δέκτη στην κεραία, πριν του ζητήσουμε να κάνει αυτόματη ανίχνευση καναλιών, πρέπει να επιλέξουμε από τη λίστα το δορυφόρο που θέλουμε να ανιχνεύσουμε. Εννοείται πως το κάτοπτρό μας, σημαδεύει το δορυφόρο αυτό. Ανάμεσα στις ελάχιστες επιλογές που έχει η αυτόματη ανίχνευση, τώρα ίσως δούμε την επιλογή ανάμεσα σε FTA, ΑLL και SCRAMBLED. Για  αρχή, προτείνουμε τη λειτουργία  ΑLL. Η λειτουργία αυτή θα επιτρέψει στο δέκτη μας να κατεβάσει όλα τα κανάλια κωδικοποιημένα και ελεύθερα, καθώς και τα ραδιόφωνα. Αφού λοιπόν τελειώσει την ανίχνευση, πρέπει να φροντίσουμε να απομνημονεύσουμε τα κανάλια με τον τρόπο που θα μας υποδείξει ο δέκτης, προφανώς με κάποια ερώτηση στο menu “yes or no”. Αμέσως μετά, ελέγχουμε τα κανάλια που έχει αποθηκεύσει ο δέκτης. Προσοχή!!! Είπαμε παραπάνω, ότι ο δέκτης μπορεί να έχει στη μνήμη του προ- φορτωμένα κανάλια από άλλους δορυφόρους. Έτσι, τη στιγμή που θα πατήσουμε το άνοιγμα της λίστας των καναλιών, να τσεκάρουμε αν αυτά ανήκουν στο δορυφόρο που κοιτάει το πιάτο μας. Συνήθως, με το άνοιγμα της λίστας, κάπου εμφανίζεται και ο δορυφόρος προέλευσης των καναλιών. Κάποιοι άλλοι δέκτες γράφουν το όνομα του δορυφόρου μαζί με τον τίτλο του καναλιού. Αφού λοιπόν τσεκάρουμε ποια κανάλια έχει κατεβάσει ο δέκτης μας, παίρνουμε στα χέρια μας το περιοδικό Δορυφορικά Νέα, με τις υπέροχα ταξινομημένες λίστες καναλιών, για να δούμε τι δεν έχουμε πιάσει.

Χειροκίνητη ανίχνευση
Αν ο δέκτης μας λοιπόν είναι σχετικά καινούργιος, τότε τα κανάλια που θα μας λείπουν είναι λίγα. Ωστόσο, οι λίστες των δορυφορικών εκπομπών διαρκώς μεταβάλλονται, οπότε είναι πολύ πιθανό, ο δέκτης μας να έχει μείνει …πίσω. Πάμε λοιπόν στο menu που αφορά την ανίχνευση αυτού του τύπου και επιλέγουμε το δορυφόρο που ανήκει το κανάλι. Με τους αριθμούς του τηλεκοντρόλ, σχηματίζουμε τη συχνότητα που έχουμε διαβάσει από τη λίστα του περιοδικού. Κατόπιν, δηλώνουμε την πόλωση το SR και το  FEC. Ίσως στις επιλογές, ο δέκτης να μας δίνει τη δυνατότητα να τα αφήσουμε στο αυτόματο. Καλό θα είναι όμως, αφού έχουμε τα στοιχεία του πομπού, να τα δηλώνουμε κανονικά. Αν τελικά το κανάλι εξακολουθεί να εκπέμπει, θα φορτωθεί στο δέκτη μας. Τη χειροκίνητη ανίχνευση θα πρέπει να την επαναλάβουμε σε κάθε νέα συχνότητα που θέλουμε να τοποθετήσουμε στη μνήμη του δέκτη. Να μην ξεχνάμε την ποιότητα και τη διάμετρο του κατόπτρου, καθώς και την ποιότητα της εγκατάστασης. Αν η εγκατάστασή μας δεν είναι ικανή να κάνει λήψη του συγκεκριμένου πομπού, δεν θα φταίει ούτε ο δέκτης, ούτε και κανείς άλλος.

Εξελιγμένη αναζήτηση
Εκτός από τα συνήθη κανάλια, που κατεβαίνουν με τους δύο προηγούμενους τρόπους, υπάρχουν και κάποια που θέλουν κάτι παραπάνω για να τα δούμε. Είναι τα λεγόμενα SCPC κανάλια, που έχουν την πολυτέλεια να καταλαμβάνουν ένα πομπό πάνω στο δορυφόρο. Έτσι, λειτουργούν σχεδόν στο σύνολό τους, τα κανάλια που ανοίγουν για να εξυπηρετήσουν διάφορες ανάγκες αναμετάδοσης κάποιου γεγονότος, μέσω δορυφόρου. Για την ανίχνευση αυτή, απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία, ώστε να μπορέσει ο δέκτης να τα αναγνωρίσει. Είναι τα λεγόμενα PIDs και συγκεκριμένα, τα Audio, Video και PCR PIDs. Έχοντας τα πρόσθετα αυτά στοιχεία και πηγαίνοντας στο menu που αφορά αυτόν τον τρόπο ανίχνευσης, θα μπορέσει κάποιος να φορτώσει και αυτά τα ιδιαίτερα θα λέγαμε κανάλια, στο δέκτη του.

Αναζήτηση δικτύου
Μία από τις πλέον χρήσιμες δυνατότητες, είναι η λειτουργία ανίχνευσης δικτύου. Στη λειτουργία αυτή, δηλώνοντας μόνο μία συχνότητα, η οποία ανήκει σε μια ομάδα συχνοτήτων που καταλαμβάνουν τα κανάλια ενός πακέτου, ο δέκτης θα αναγνωρίσει και τις υπόλοιπες. Αυτή η λειτουργία μας βγάζει από τον κόπο να φορτώνουμε μία-μία τις νέες συχνότητες από ένα νέο πακέτο, που εμφανίστηκε στο δορυφόρο. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι καινούριες συχνότητες και κανάλια που καταχωρούμε, πιθανόν να χαθούν (ανάλογα με το δέκτη),  αν χρειαστεί να κάνουμε «Επαναφορά των Εργοστασιακών Ρυθμίσεων» (Factory Reset). Έτσι, καλό θα ήταν να επιλέγουμε δέκτες με δυνατότητα αναβάθμισης από δορυφόρο. Κάνοντας αναβάθμιση μέσα από το δορυφόρο, προσθέτουμε στις ήδη φορτωμένες λίστες του δέκτη, τα νέα κανάλια που έχουν εμφανιστεί. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα χάσουμε τίποτα, τη στιγμή που θα κάνουμε Factory Reset στο δέκτη μας. Αναβάθμιση όμως γίνεται και μέσα από PC, αρκεί το νέο λογισμικό με τις ανανεωμένες λίστες καναλιών, να διατίθεται και να μην είναι ανύπαρκτο.
Αν τώρα είστε συνδρομητής Nova ή κάποιου άλλου συνδρομητικού πακέτου, τότε σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει, ότι εκεί που δεν το περιμένετε, εμφανίζονται κάποια κανάλια στη λίστα καναλιών του δέκτη σας, χωρίς να κάνετε καμία προσπάθεια ανίχνευσης. Βέβαια, δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε κανάλι, αλλά για κάποιο κανάλι που ανήκει στη συνδρομητική πλατφόρμα. Το φαινόμενο αυτό, μπορούν να το κάνουν ως επί το πλείστο, μόνο τα set top boxes των συνδρομητικών καναλιών, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκαν στην αγορά και κάποιοι δέκτες που υποστηρίζουν την αναζήτηση δικτύου, όταν βρίσκονται σε κατάσταση stand by. Οι δέκτες αυτοί στέλνουν συνεχώς σήμα στο LNB, με αποτέλεσμα στην πράξη να λειτουργούν ακόμη και στο stand by. Έτσι, αν κάποιο κανάλι εμφανιστεί στη βασική συχνότητα, πραγματοποιούν αυτόματη αναζήτηση δικτύου και το κατεβάζουν.
Η λειτουργία αυτή, δεν είναι τυχαίο που παρατηρείται σε όλους τους δέκτες με συνδρομητικό χαρακτήρα. Σκοπός τους είναι να μην προβληματίζουν τους συνδρομητές τους με ρυθμίσεις ή διάφορους συντονισμούς κ.ά., αφού  το μόνο που θέλουν, είναι να ανοίγουν την τηλεόραση και να παρακολουθούν τα τηλεοπτικά προγράμματα, που μάλλον ακριβοπληρώνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δέκτες της Nova.

Αναζήτηση πολλαπλών δορυφόρων
Στην περίπτωση που έχουμε μια πιο πολύπλοκη εγκατάσταση (τουλάχιστον δύο LNB), ισχύουν οπωσδήποτε τα παραπάνω. Κατά την ανίχνευση όμως, εδώ, θα πρέπει να δηλώσουμε στο δέκτη και τη λειτουργία scan all sat. Με τη λειτουργία αυτή, ο δέκτης θα ανιχνεύσει μόνος του στην αυτόματη αναζήτηση, τους δορυφόρους που έχουμε δηλώσει ενεργούς.
Όταν όμως θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε χειροκίνητη αναζήτηση με PIDs ή όχι, να μην ξεχνάμε να δηλώνουμε και από ποιο δορυφόρο/ LNB ζητάμε να κατέβει το κανάλι που ψάχνουμε. Το ίδιο ισχύει και με τη λειτουργία ανίχνευσης, όταν διαθέτουμε σύστημα με μοτέρ DiSEqC. Η λειτουργία scan all sat είναι απαραίτητο να είναι ενεργοποιημένη, ώστε να μπορέσει ο δέκτης να ανιχνεύσει όλους τους δορυφόρους που έχουμε δηλώσει στο menu. Πάλι όμως, στη χειροκίνητη αναζήτηση, θα πρέπει να δηλώνουμε σε ποιο δορυφόρο ανήκει το κανάλι που αναζητούμε.

All, FTA, Scrambled
Να προσθέσουμε ακόμα, πως μπορούμε να ρυθμίσουμε και κάποιες άλλες παραμέτρους κατά την αναζήτηση των καναλιών, ανεξάρτητα με τη μορφή ανίχνευσης. Στο menu λοιπόν, μπορούμε να δηλώσουμε αντί για τη λειτουργία ανίχνευσης ALL,  την παράμετρο FTA. Τότε ο δέκτης θα απορρίψει όλα τα κωδικοποιημένα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και θα αποθηκεύσει τα ελεύθερα. Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί αν αντί για FTA, δηλώσουμε SCRAMBLED. Ο δέκτης θα απορρίψει όλα τα ελεύθερα και θα αποθηκεύσει όλα τα κωδικοποιημένα. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο, κάποια κανάλια να μην τα πιάσουμε και ας έχουμε κάνει σωστά τις ρυθμίσεις. Έτσι, αν κάποιο κανάλι είναι ελεύθερο, αλλά εκπέμπεται μέσα από πομπό, που τα υπόλοιπα κανάλια του είναι κλειδωμένα, πιθανόν δεν θα το δούμε. Απορρίπτοντας λοιπόν ο δέκτης τον πομπό, που μπορεί να αναγνωρίσει ολόκληρο με κλειδωμένο πρόγραμμα, απορρίπτει και το ελεύθερο κανάλι. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην αντίστροφη κατάσταση. Αυτό, κυρίως συμβαίνει με τα ελεύθερα κανάλια, που δεν μεταδίδουν την πληροφορία του κλειδωμένου ή μη προγράμματος.

Blind
Search (τυφλή αναζήτηση)
Σε δέκτες τελευταίας τεχνολογίας, βλέπουμε μια ακόμα δυνατότητα αναζήτησης δορυφορικών προγραμμάτων, μέσω Blind Search. Με αυτή τη λειτουργία οι δορυφορικές συχνότητες ανιχνεύονται αυτόματα, με βήμα 1-5GHz και πολλαπλά Symbol Rates. Για την τη λειτουργία αυτή, απαιτείται ειδικό τμήμα hardware στο δέκτη. Το Blind Search είναι το “δεξί χέρι” των Feed Hunters, αφού μπορεί να βρει εκπομπές που δεν ανήκουν στις λίστες καναλιών που στέλνουν οι δορυφόροι. Όταν πραγματοποιείται μέσω software, δεν αποδίδει τα μέγιστα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...