Skip to main content
10 Δεκεμβρίου 2011 21:02

Εγκατάσταση κινητού κατόπτρου

Τι πρέπει να προσέξετε

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
8ae871198e1be43ff45fc1ba1a6f1379 XL 0272934b

Featured | Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε, έτσι ώστε η εγκατάστασή σας να πραγματοποιηθεί πιο εύκολα, με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.

Ποιότητα υλικών
Η ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε, συνδέεται άμεσα με την ποσότητα των καναλιών που θα αποθηκεύσετε στο δέκτη σας, σε συνδυασμό με την αρτιότητα της εγκατάστασης. Έτσι, ενώ στους ισχυρούς δορυφόρους δεν θα δείτε κάποια σημαντική διαφορά, θα ανακαλύψετε πως όλο το παιχνίδι παίζεται στις οριακές λήψεις. Καλής ποιότητας κάτοπτρο και LNB, θα αυξήσουν τις δυνατότητες λήψης, ενώ θα δείτε και κανάλια που ίσως άλλοι να αδυνατούν (η σύγκριση αφορά εγκαταστάσεις με κάτοπτρα ίδιας διαμέτρου και κάλυψης ίδιου τόξου δορυφόρων). Μην ξεχνάτε επίσης, πως σημαντικό ρόλο παίζει και ο συνδυασμός κατόπτρου και LNB που θα χρησιμοποιήσετε.(κάτι που μπορεί να απογειώσει τη λήψη σας ή και να τη δυσκολέψει). Αυτό όμως είναι μια εμπειρική γνώση, που αποκτιέται μόνο από την επαφή με τα κάτοπτρα και LNB αγοράς. Προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στο δορυφορικό δέκτη που θα προμηθευτείτε, αφού κάποιοι από αυτούς ενδείκνυνται για κίνηση με μοτέρ και κάποιοι άλλοι είναι επιεικώς απαράδεκτοι. Εκτός όμως από τις λήψεις, η ποιότητα των υλικών σχετίζεται άμεσα και με την ανοχή τους στο χρόνο. Καταρχήν, ανεξάρτητα από το μοτέρ που θα χρησιμοποιήσετε (DiSEqC ή actuator), να θυμάστε ότι κατά τη χρήση τους, υποβάλλονται σε μηχανική καταπόνηση, που στην πράξη μεταφράζεται σε ανεπιθύμητο τζόγο. Ο τζόγος, με τη σειρά του, προκαλεί απώλεια ακριβούς θέσης στόχευσης και άρα και απώλεια σήματος (μερική η ολική, ανάλογα με την ισχύ του δορυφόρου στην περιοχή σας).

Έτσι, για να μη χρειάζεται να επαναρυθμίζετε τις θέσεις των δορυφόρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα πρέπει να επιλέξετε μοτέρ καλής ποιότητας, με αυξημένη μηχανική αντοχή. Σε περιπτώσεις μοτέρ τύπου DiSEqC υπάρχουν πιο εμφανείς διαφορές, ενώ στα μοτέρ τύπου actuator, τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα.(προτιμήστε μοτέρ τύπου Heavy, εάν η διάμετρος του κατόπτρου σας το επιτρέπει). Όσον αφορά την επιλογή κατόπτρου, από υπερβάλλοντα ζήλο θα λέγαμε πως άλλα κάτοπτρα θα επιλέγαμε για σταθερή και άλλα για κινητή λήψη. Για παράδειγμα, ένα καλής ποιότητας κάτοπτρο αλουμινίου είναι προτιμότερο σαν κινητό, από ένα λίγο μεγαλύτερο σιδερένιο, λόγω μικρότερου βάρους, αφού το μοτέρ θα καταπονηθεί λιγότερο.

Όσον αφορά τα LNB, παρουσιάζουν και αυτά αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους σε βάθος χρόνου, ειδικά όταν αυτά προορίζονται για οικιακή χρήση και η τιμή τους δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες προσδοκίες. Φυσικά, την διαφορά απόδοσης των LNBs μετά από ένα χρόνο παραμονής στην ταράτσα, δεν θα την δείτε στον Hot Bird, αλλά σε οριακές συχνότητες άλλων δορυφόρων. Γενικά, όσον αφορά την επιλογή LNB, μην εμπιστεύεστε το βαθμό θορύβου και εμπιστευτείτε κάποιον έμπειρο τεχνικό για την επιλογή του. Εκτός όμως από το LNB, σε βάθος χρόνου επηρεάζονται και τα φυσικά και ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του καλωδίου. Αυτό μπορεί να συμβεί σε βαθμό καταστροφικό για κάποιες συχνότητες (ειδικά όταν μιλάμε για φτηνά καλώδια). Έτσι, πέραν από τις γνωστές απώλειες καλώδιου, θα πρέπει να δίνετε βάση και σε κάποια χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την αντοχή του στο χρόνο. 

Επιλογή θέσης τοποθέτησης κατόπτρου
Πρόκειται για τη σημαντικότερη παράμετρο, που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την επιτυχία της προσπάθειάς σας. Η επιλογή της κατάλληλης θέσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αριθμό των δορυφόρων που θα καταφέρετε να στοχεύσετε κατά την εγκατάσταση του κινητού σας κατόπτρου. Σαν καταλληλότερη θέση, θεωρούμε πως είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε οπτική επαφή με όλους τους δορυφόρους του γεωστατικού τόξου, που είναι ορατοί στην περιοχή μας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν τη λήψη μας από την πλευρά του νότου, αλλά και παράπλευρα αυτού (νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά). Το τι μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη δορυφορική λήψη, είναι κάτι σχετικό, που δεν μπορεί να εξαντληθεί μέσα σε λίγες γραμμές. Έτσι, η παρουσία ενός υψηλότερου κτηρίου που παρεμβάλλεται ανάμεσα στο κάτοπτρό σας και σε δορυφόρους που βρίσκονται ψηλά στο γεωστατικό τόξο (π.χ. Astra 28,5Ε, Badr 26Ε & Astra 19,2Ε), μπορεί να μην επηρεάσει τη λήψη μας, αφού οι δορυφόροι αυτοί απαιτούν για τη λήψη τους υψηλή ανύψωση κάτοπτρου. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που θέλει ένα κτήριο να παρεμβάλλεται μεταξύ κατόπτρου και δορυφόρων που βρίσκονται χαμηλά στο γεωστατικό τόξο (π.χ. Hispasat 30W), οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα λήψης στους συγκεκριμένους δορυφόρους είναι μεγαλύτερες. Αν δεν είστε σίγουροι ότι επιλέξατε το σωστό σημείο, δεν έχετε παρά να δοκιμάσατε τη λήψη των υπό αμφισβήτηση δορυφόρων, σαν να είχατε σταθερό κάτοπτρο. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε πιθανά λάθη, που δύσκολα θα διορθώνονται στη συνέχεια (π.χ. αλλαγή θέσης τοποθέτησης κατόπτρου). Ένας γενικός κανόνας που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι: «όσο πιο ψηλά βρίσκεται το φυσικό σημείο εγκατάστασης σε σχέση με τα υπόλοιπα κτίσματα, τόσο το καλύτερο (με την προϋπόθεση να είναι πάντα προσβάσιμο)». 

Επιλογή τρόπου στερέωσης
Ο τρόπος με τον οποίο θα στήσετε και θα στερεώσετε το κινητό σας κάτοπτρο, θα σας ακολουθήσει για την υπόλοιπη δορυφορική σας ζωή. Έτσι, ακόμα κι αν επιλέξετε κινητό κάτοπτρο μικρής διαμέτρου (π.χ. 1 μέτρου), θα πρέπει να το στερεώσετε σε βάση δαπέδου με σιδερένιες αντηρίδες, κάτι που εγγυάται αντοχή σε βάθος χρόνου. Μην ξεχνάτε ότι σε αντίθεση με ένα σταθερό κάτοπτρο, στο κινητό, η βάση θα πρέπει να διαχειριστεί μεγαλύτερο βάρος (λόγω προσθήκης μοτέρ), ενώ η δύναμη που ασκείται σε αυτήν, πολλαπλασιάζεται (ειδικά σε οριακές κλίσεις κατόπτρου, σε συνδυασμό με την πίεση του αέρα). Γι’ αυτό, αποφύγετε τη στερέωση σε κάγκελα (εκτός κι αν δεν υπάρχει άλλη λύση). Επίσης, αποφύγετε τη στερέωση σε σαθρή επιφάνεια, είτε πρόκειται για πλαϊνό τοιχίο είτε για δώμα, που χρησιμοποιεί πλάκες με ενδιάμεση άμμο για μόνωση. Το ύψος της βάσης καθώς και η διάμετρος αυτής, θα πρέπει να βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα φυσικά χαρακτηριστικά του κατόπτρου σας (εάν χρησιμοποιήσετε μοτέρ DiSEqC, τότε η καταλληλότερη διάμετρος βάσης είναι η Φ60). Γενικότερα, όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος της βάσης, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ωφέλιμη επιφάνεια στερέωσης (πάντα μέσα σε κάποια πλαίσια).

Η βάση αυστηρά θα πρέπει να είναι κλειστή στο πάνω μέρος, προς αποφυγήν εισροής βρόχινου ύδατος. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτές όπου χρησιμοποιείται μοτέρ τύπου actuator, η πλαστική τάπα δεν βοηθάει, μιας και επηρεάζει την καθετότητα του polar mount. Στις περιπτώσεις αυτές, προτιμήστε βάσεις με μεταλλική τάπα, ενώ μην ξεχνάτε και τη χρήση μονωτικού υλικού. Κατά τη στερέωση της βάσης, συνυπολογίστε την κίνηση του μοτέρ και του κατόπτρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε μία μικρή απόσταση, δεν θα πρέπει  να βρίσκονται εμπόδια που κινδυνεύουν από την κίνηση του κατόπτρου σας (καθώς θα κινδυνεύει και αυτό). Αναφέρομαι σε κάποιο άλλο γειτονικά εγκατεστημένο κάτοπτρο ή κάποιον ηλιακό θερμοσίφωνα, τα οποία ναι μεν δεν εμποδίζουν την οπτική επαφή με το τόξο των γεωστατικών δορυφόρων, αλλά μπορούν για παράδειγμα να αποτελέσουν εμπόδιο για τη φυσική κίνηση του κατόπτρου (π.χ. το μπράτσο στήριξης του LNB του κινητού κατόπτρου, μπορεί να ακουμπήσει οριακά σε γειτονικό κάτοπτρο). Τελειώνοντας, αν και αυτή η παράγραφος είναι ανεξάντλητη, προσέχετε πάντα, η μπροστινή αντηρίδα να σημαδεύει το νότο (εάν η βάση σας διαθέτει τρεις) και οι άλλες δύο ακριβώς αντίθετα. Αυτό θα  βοηθήσει το κινητό σας κάτοπτρο να μην αυτοτραυματιστεί σε κάποια αντηρίδα, κατά την κίνησή του προς οριακές κατευθύνσεις (ως γνωστόν, εκεί χαμηλώνει αρκετά και κλίνει προς το πλάι). 

Καθετότητα βάσης
Άλλη μία σημαντική λεπτομέρεια που θα σας ακολουθήσει και θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα, αφού η απόλυτη καθετότητα της βάσης στήριξης είναι μονόδρομος σε μια εγκατάσταση κινητού κατόπτρου. Χωρίς την εξασφάλιση αυτής, είναι αδύνατη η παρακολούθηση της νοητής γραμμής του τόξου που σχηματίζουν οι γεωστατικοί δορυφόροι στον ορίζοντα, από την κίνηση του κατόπτρου, αλλά μόνο ενός μέρους αυτής. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μηχανισμός που δίνει κίνηση στο κάτοπτρο είναι σχεδιασμένος κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να παρακολουθεί το τόξο αυτό, μεταβάλλοντας ισομερώς και την ανύψωσή του με υψηλότερο σημείο, αυτό του πραγματικού νότου. Έτσι, πιθανή κλίση της βάσης στήριξης προκαλεί ανισομερή ανύψωση του κατόπτρου ανατολικά και δυτικά του νότου, με αποτέλεσμα ολική απώλεια τόξου και άρα και κάποιων δορυφόρων και χαμηλή ποιότητα σήματος σε άλλους. Η απόλυτη καθετότητα της βάσης στερέωσης, επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας αλφάδι ακριβείας, ελέγχοντας όλες τις κατευθύνσεις της βάσης και όχι μόνο τη μία από αυτές. Επίσης, σημαντικό είναι να σας βγαίνει εντελώς κάθετη και η βάση polar mount, που καθορίζει την κίνηση του κατόπτρου. Η μη καθετότητα αυτής, θα σας δημιουργήσει πολλά προβλήματα και καθορίζεται είτε από φυσικά αίτια (κατασκευαστικό λάθος, κτύπημα κατά τη μεταφορά) είτε από λάθος εγκατάστασης, ειδικά αν οι βίδες της δεν σφίγγονται ισομερώς. Εάν το αλφάδι σας έχει πέσει έστω και μία φορά κάτω, αντικαταστήστε το αμέσως. Οι λανθασμένες ενδείξεις που θα παρέχει, ειδικότερα σε περιπτώσεις μεγαλύτερων κάτοπτρων, θα είναι καθοριστικές στη μη επιτυχία του εγχειρήματος. Κάποιες φορές, αλφάδια χαμηλής ακρίβειας δείχνουν διαφορετική ένδειξη, αν τοποθετηθούν στο ίδιο σημείο με την αντίθετη φορά. Αντικαταστήστε τα με την ίδια ευκολία…

Προτείνουμε να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα δύο αλφάδια πολύ καλής ποιότητας, διαθέτοντας μαγνήτη,  έτσι ώστε να μπορέσετε να τα κολλήσετε σταυρωτά στη βάση στερέωσης του κατόπτρου. Έτσι, ενώ σφίγγετε τις βίδες της βάσης, ταυτόχρονα θα μπορείτε να ελέγχετε και την καθετότητα αυτής. 

Συντονισμός κινητού κατόπτρου
Φτάσαμε στο πιο κρίσιμο σημείο, αφού εδώ κρύβεται το άλλο ήμισυ της επιτυχίας της εγκατάστασής σας. Πέραν από πολύπλοκες αναφορές και οδηγίες για πιθανές διορθωτικές κινήσεις, θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα πράγματα είναι πολύ απλά, αρκεί να μπείτε στη φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος. Οι περισσότεροι από εμάς, ήδη γνωρίζουν ότι οι γεωστατικοί δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη κατά μήκος του ισημερινού, σε ύψος 36.000km, σχηματίζοντας ένα δαχτυλίδι που περιβάλλει τον πλανήτη. Από οποιοδήποτε σημείο της γης, μπορούμε να έχουμε οπτική επαφή με ένα κομμάτι του δαχτυλιδιού και άρα με ένα σύνολο ορατών δορυφόρων. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στο Βόρειο ημισφαίριο, το νοητό ορατό τόξο εκτείνεται αριστερά και δεξιά του νότου. Το κινητό κάτοπτρό μας θα πρέπει να ακολουθήσει επακριβώς αυτό το νοητό ορατό τόξο δορυφόρων. Γι’ αυτό, η βάση που κινεί το κάτοπτρο (polar mount) έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να μπορεί να οδηγεί  το κάτοπτρο πάνω στο ίδιο τόξο (ανεξάρτητα αν είναι ενσωματωμένη στο μοτέρ ή όχι). Αυτό επιτυγχάνεται με τη μεταβολή της ανύψωσης του κατόπτρου, καθώς αυτό κινείται στον οριζόντιο άξονα. Έτσι, επιτυγχάνεται μια τοξοειδής κίνηση, που εφάπτεται νοητά πάνω στο τόξο των δορυφόρων. Aνάλογα με τη γεωγραφική θέση του σημείου εγκατάστασης (που καθορίζεται από το γεωγραφικό μήκος και το γεωγραφικό πλάτος) ρυθμίζουμε την ανύψωση της πολικής βάσης (polar mount), άρα και τη μέγιστη ανύψωση του κεραιοσυστήματος μας, που είναι ουσιαστικά το λεγόμενο σημείο μηδέν. Επειδή τώρα το σημείο μηδέν βρίσκεται στην κορυφή του τόξου των δορυφόρων και στον ορίζοντά μας αντιστοιχεί στον πραγματικό νότο, αν βρούμε το σημείο αυτό, τότε εύκολα θα μπορούμε να ρυθμίσουμε το κάτοπτρο. 

Γνωρίζοντας την παραπάνω θεωρία, όλα θα ήταν πολύ εύκολα στην πράξη αν βρίσκαμε ένα δορυφόρο που να βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που αντιστοιχεί ο πραγματικός νότος. Θα στοχεύαμε κατευθείαν σε αυτόν, με την πολική βάση σε θέση ηρεμίας και μετά όλοι οι δορυφόροι θα έρχονταν μόνοι τους στο πιάτο σας, όταν αυτό άρχιζε να κινείται. Δυστυχώς όμως, για τις περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχει ένας τέτοιος δορυφόρος. Γι’ αυτό θα πρέπει να βρούμε τον πλησιέστερο στον πραγματικό νότο της περιοχής μας, δορυφόρο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε μία μέτρηση, είτε με το πεδιόμετρο είτε με τη μπάρα ποιότητας σήματος του δέκτη μας. Έπειτα, με μία μικρή διορθωτική κίνηση, κατευθύνουμε το κεραιοσύστημα προς τον πραγματικό νότο, όπου και το σταθεροποιούμε. Στην περίπτωση που το κάτοπτρό μας είναι από 1,80m και άνω, θα χρειαστεί και μια διορθωτική κίνηση στην ανύψωση. Το  ποσοστό στρέψης της διορθωτικής κίνησης εξαρτάται από την περιοχή σας και ξεκινά από δέκατα της μοίρας, μέχρι το πολύ τρεις μοίρες. Ας δούμε ένα παράδειγμα για την περιοχή της Αθήνας. Ο πραγματικός νότος αντιστοιχεί σε νοητό δορυφόρο που θα έπρεπε να βρίσκεται στις 23,5Ε. Επειδή τέτοιος δορυφόρος δεν υπάρχει και ο Astra 23E δεν λαμβάνεται εύκολα, πηγαίνουμε στον αμέσως πλησιέστερο δορυφόρο, που είναι ο Badr 26E. Κάνουμε τις ρυθμίσεις και όταν φέρουμε μέγιστο σήμα σε αυτόν, στρίβουμε το κεραιοσύστημά μας, κατά 2,5 μοίρες δυτικά. Αν μένετε στην Κέρκυρα (και γενικότερα δυτική Ελλάδα), τότε πλησιέστερος δορυφόρος είναι ο Astra 19,2East και για αυτόν απαιτείται διορθωτική κίνηση κατά 0,7-0,9 μοίρες ανατολικά. Τέλος, αν μένετε στη Λέσβο, προς την πλευρά της Καλλονής, είστε τυχεροί καθώς στη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση ο Badr 26E ταυτίζεται με τον πραγματικό νότο, άρα μετά την εύρεσή του πιθανότατα δεν θα χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις. 

Έλεγχος συντονισμού κινητού κατόπτρου
Αφού βρείτε το τόξο με την προηγούμενη τεχνική, θα πρέπει να επαληθεύσετε ότι λαμβάνετε σήμα από όλους τους εφικτής λήψης δορυφόρους του τόξου σας, έναν προς έναν ξεχωριστά. Ο έλεγχος θα γίνει βάσει κάποιων συχνοτήτων αναφοράς που έχετε επιλέξει, είτε με τη μπάρα ποιότητας σήματος του δέκτη, είτε με το πεδιόμετρο. Ξεκινήστε τον έλεγχο πρώτα με τους δορυφόρους που βρίσκονται κοντά στον πραγματικό νότο και μετά με τους υπόλοιπους. Φροντίστε ώστε η συχνότητα που έχετε επιλέξει σαν αναφορά, να κατεβαίνει στην περιοχή σας με το κάτοπτρο που έχετε. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να επιλέγετε συχνότητες εύκολης λήψης. Επίσης, ελέγξτε τους πίνακες του περιοδικού και φροντίστε η συχνότητα αναφοράς που επιλέξατε, να μην υπάρχει τουλάχιστον σε γειτονικό δορυφόρο, καθώς σε αντίθεση περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατεβάσετε άλλο δορυφόρο, από αυτόν που θέλετε. Εάν έπειτα από όλα αυτά, ανακαλύψετε πως λαμβάνετε ένα μέρος του τόξου των δορυφόρων και όχι όλους, κάτι δεν κάνατε σωστά. Εάν υπάρχει πρόβλημα εγκατάστασης, τότε το πιθανότερο είναι να υπάρχει πρόβλημα λήψης στους ακραίους δορυφόρους. Οι κανόνες που έχουν παρουσιασθεί κατά καιρούς για το τι διορθωτική κίνηση πρέπει να κάνετε, ανάλογα με το κομμάτι του τόξου που δεν λαμβάνετε, μάλλον θα σας μπερδέψουν. Θα σας προτείναμε λοιπόν να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή το συντονισμό (σαν να γινόταν πρώτη φορά). Όσον αφορά κάποιους ακραίους δορυφόρους, διορθωτική κίνηση για την καλύτερη λήψη τους μπορεί να αποτελέσει και το παραπάνω σφίξιμο μίας βίδας στις δαγκάνες του κατόπτρου! (Όσο κι αν αυτό σας φαίνεται παράξενο ή ακραίο). 

Προσοχή στα καλώδια
Εάν περάσατε όλα τα παραπάνω στάδια με επιτυχία, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε τη μακροβιότητα της εγκατάστασής σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα καλώδια. Στερεώστε τα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να επιτρέπουν στο κάτοπτρο να κινηθεί, χωρίς αυτά να τεντώνονται, χωρίς όμως να κρέμονται και να φθείρονται κατά την κίνησή αυτή. Γι’ αυτόν το λόγο, χρησιμοποιήστε δεματικά ή μονωτική ταινία, ενώ για τους πολύ… ψείρες, προτείνω τσέρκι με πλαστική επένδυση που βιδώνει, αντί να στρίβει. 

Προσοχή στις συνδέσεις
Η στεγανοποίηση των συνδέσεων είναι άλλη μία εργασία που θα πρέπει να σας απασχολήσει, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μακροβιότητα της λειτουργίας της εγκατάστασής σας. Εάν χρησιμοποιήσετε μοτέρ τύπου actuator, προσέξετε μην το τοποθετήσετε ανάποδα, προς αποφυγήν εισροής υδάτων. Σε οποιαδήποτε εγκατάσταση, ανεξαιρέτως, προστατέψτε τη σύνδεση καλωδίου – LNB με το ειδικό περίβλημα του κατασκευαστή ή έστω με λαστιχοταινία. 

Τελικός έλεγχος
Λόγω της ιδιαιτερότητας της εγκατάστασης (εξαιτίας της κίνησης) θα πρέπει να κάνετε έναν τελικό έλεγχο πριν κατεβείτε από την ταράτσα. Όταν σφίγγετε παξιμάδια και βίδες, ελέγχετε παράλληλα και για πιθανές μεταβολές σε ποιότητα και στάθμη σήματος. Ίσως εντυπωσιαστείτε από τις πιθανές διαφορές που θα ανακαλύψετε.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...