01/05/2014

Βοηθητικά δορυφορικά προγράμματα Κύριο

Από παρακολούθηση δορυφόρων… μέχρι εγγραφές δορυφορικών stream!

Γράφτηκε από: Σωτήρης Χατζηστρατής
Οι περισσότεροι που ασχολούνται με δορυφορικές κάρτες χρησιμοποιούν τα συνηθισμένα προγράμματα DVB viewer με τα οποία γίνεται η λήψη τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών από δορυφόρους. Υπάρχουν όμως αρκετά άλλα προγράμματα που είτε μας βοηθούν στην ρύθμιση και εγκατάσταση του κατόπτρου...

Οι περισσότεροι που ασχολούνται με δορυφορικές κάρτες γνωρίζουν φυσικά και χρησιμοποιούν τα συνηθισμένα προγράμματα DVB viewer με τα οποία γίνεται η λήψη τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών από δορυφόρους. Υπάρχουν όμως αρκετά άλλα προγράμματα που είτε μας βοηθούν στην ρύθμιση και εγκατάσταση του κατόπτρου μας είτε έχουν άλλες χρήσεις, όπως λήψη και ανάλυση δεδομένων δορυφορικών εκπομπών ή ακόμα πιο εξωτικές, όπως η ανίχνευση τροχιάς των δορυφόρων. Μερικά από αυτά τα βοηθητικά προγράμματα θα παρουσιάσουμε παρακάτω.

Skygrabber

SkyGrabber1

Εκτός από τις συνηθισμένες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές που συναντούμε στους δορυφόρους υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες, όπως το δορυφορικό Internet. Ένα από τα μειονεκτήματα που υπάρχει σε αυτές τις υπηρεσίες, είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι προστατευμένες, εκπέμπονται δηλαδή χωρίς κάποιου είδους κρυπτογράφηση. Έτσι, τα δεδομένα με τον κατάλληλο εξοπλισμό (μια κοινή κάρτα δορυφορικής λήψης για PC και λογισμικό), μπορούν να ληφθούν από τον οποιοδήποτε. Ένα από τα προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί γι αυτή την εργασία (π.χ. SkyΝet, Manna) είναι και το SkyGrabber. Η λειτουργία ενός τέτοιου προγράμματος είναι σχετικά απλή. Αρχικά λειτουργεί ως ένας τυπικός packet sniffer, δηλαδή ανιχνεύει και αναλύει τα πακέτα που μεταδίδονται σε ένα δίκτυο, στην περίπτωση αυτή δορυφορικού. Κατόπιν, βάσει ορισμένων προεπιλεγμένων φίλτρων, αναλαμβάνει να ανασυνθέσει αυτά τα πακέτα σε αρχεία που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον, όπως εικόνες, βίντεο, αρχεία ήχου, συμπιεσμένα αρχεία zip/rar, κ.λπ. Το πρόγραμμα υποστηρίζει τις περισσότερες σύγχρονες κάρτες. Η βασική χρήση του προγράμματος είναι αρκετά απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι επιλέξουμε τη δορυφορική μας κάρτα, να διαλέξουμε δορυφόρο με υπηρεσία internet από τις έτοιμες λίστες και να ξεκινήσουμε το capture των αρχείων. Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Δεκέμβριο του 2009 αναφέρθηκε στις ειδήσεις ότι το λογισμικό χρησιμοποιείται από τους αντάρτες στο ΙΡΑΚ για να καταγράφουν τα βίντεο από τα κατασκοπευτικά τηλεκατευθυνόμενα Predator των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα είναι εμπορικό, αλλά διατίθεται και δοκιμαστική έκδοση.

www.skygrabber.com.

Prog Satellite Finder

ProgSatelliteFinder3

Το Prog Satellite Finder είναι ένα νέο πρόγραμμα εύρεσης του σήματος ενός δορυφόρου, το οποίο βοηθά στην ρύθμιση του κατόπτρου. Πέρα από την ένδειξη σήματος με ηχητική υποβοήθηση, το πρόγραμμα έχει κι άλλα χαρακτηριστικά, όπως υπολογισμό αζιμούθιου και γωνίας ανύψωσης για ρύθμιση κατόπτρου, σάρωση transponder, έλεγχο διακοπτών και μοτέρ με εντολές DiSEqC/USALS. Το πρόγραμμα είναι δημιουργία του γνωστού δημιουργού του ProgDVB, διατίθεται ελεύθερα και απαιτεί την ύπαρξη του Microsoft .NET Framework 2.0 ή μεγαλύτερης έκδοσης, στον υπολογιστή.

www.progdvb.com

FastSatFinder

FastSatFinder1

Το πρόγραμμα αυτό για αρκετό καιρό ήταν από τις λίγες καλές υλοποιήσεις για την εύρεση ενός δορυφόρου και την ρύθμιση ενός κατόπτρου. Η τελευταία του έκδοση είναι η 2.70 από τις αρχές του 2008, με αποτέλεσμα να μην δουλεύει σωστά με πολλές από τις νεότερες κάρτες των τελευταίων δύο ετών, αν και υποστηρίζει αρκετές παλαιότερες κάρτες, με τις οποίες δουλεύει χωρίς προβλήματα. Εκτός από τα στάνταρ χαρακτηριστικά, όπως η ένδειξη σήματος σε ένα transponder, σάρωση όλων των transponder ενός δορυφόρου, έχει και πρόσθετες λειτουργίες, όπως ο υπολογισμός γωνίας αζιμούθιου και ανύψωσης, και ο έλεγχος του προγράμματος μέσω web interface ή κινητού μέσω WAP. Το πρόγραμμα είναι εμπορικό, αλλά διατίθεται δοκιμαστική έκδοση (με συνολική διάρκεια λειτουργίας μόνο μίας ώρας).

www.fastsatfinder.com

Satellite Antenna Alignment

SatelliteAntennaAlignment1

Το Satellite Antenna Alignment (SAA) είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά στον υπολογισμό διάφορων παραμέτρων, που αφορούν την εγκατάσταση και ρύθμιση ενός κατόπτρου. Στις λειτουργίες του περιλαμβάνεται υπολογισμός γωνιών αζιμούθιου και ανύψωσης για κάθε δορυφόρο που μας ενδιαφέρει, υπολογισμός γωνίας offset ενός κατόπτρου, της κατώτερης γωνίας ανύψωσης αν τυχόν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, την θέση του ήλιου σε πραγματικό χρόνο (πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην εγκατάσταση). Το πρόγραμμα είναι shareware, χωρίς όμως περιορισμούς αν η χρήση του δεν είναι εμπορική.

www.al-soft.com/saa/satinfo.shtml

 

Satmaster Pro Mk8.x

SatMaster1

Το Satmaster Pro είναι ένα ημιεπαγγελματικό πρόγραμμα με κόστος 200€, που εμπίπτει στην κατηγορία των Link Budget, δηλαδή προγράμματα που υπολογίζουν όλες τις παραμέτρους που αφορούν την δορυφορική εκπομπή και λήψη. Μερικές από τις παραμέτρους που υπολογίζει το Satmaster Pro είναι γωνίες σκόπευσης, υπολογισμοί γωνιών για dual ή multi feed, εξασθένηση σήματος λόγω βροχής, απόσταση, επίδραση του ήλιου, υπολογισμός αναγκαίου μεγέθους κατόπτρου, και πολλές άλλες, για τις οποίες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούμε να βρούμε στα χαρακτηριστικά του προγράμματος. Από την ιστοσελίδα της εταιρείας μας δίνεται η δυνατότητα να κατεβάσουμε μία έκδοση demo του προγράμματος, όπως και τις βασικές οδηγίες χρήσης του.

www.arrowe.com

 

WXtrack και WXtrackGL

wxtrack1

Το WXtrack είναι ένα αρκετά εξειδικευμένο πρόγραμμα, που απευθύνεται σε σχετικά περιορισμένο κοινό. Συγκεκριμένα, είναι σχεδιασμένο να προβλέπει τις τροχιές των δορυφόρων και να παρουσιάζει σε προβολή πάνω σε χάρτη της γης. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποιοι δορυφόροι… βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια μας ή πότε να περιμένουμε την εμφάνιση ενός συγκεκριμένου δορυφόρου. Σύμφωνα με τον δημιουργό του αρχικά σχεδιάστηκε για να διευκολύνει στην λήψη δορυφόρων καιρού, όταν τα σύννεφα θα εμπόδιζαν την εύκολη αναγνώριση τους. Το πρόγραμμα μπορεί να διαβάσει επεξεργασμένες δορυφορικές φωτογραφίες και να τις παρουσιάσει ταυτόχρονα με την προβλεπόμενη τροχιά ενός δορυφόρου. Επίσης, έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει με διάφορα διαδεδομένα συστήματα ελέγχου ανίχνευσης δορυφόρων μέσω κινητών κατόπτρων, κάτι που αφορά βέβαια ιδιαίτερα προχωρημένους χομπίστες. Διατίθεται δωρεάν για ερασιτεχνική χρήση, με την εγγραφή του όμως (επίσης δωρεάν) ενεργοποιούνται επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η λεπτομερέστερη ανίχνευση δορυφόρων GPS. Εκτός από την βασική έκδοση διατίθεται και η έκδοση WXtrackGL με τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση της γης και των τροχιών των δορυφόρων. Περισσότερες λεπτομέρειες, το ίδιο το πρόγραμμα (και τις δύο εκδόσεις του) και πολλά βοηθητικά αρχεία που το αφορούν μπορούμε να κατεβάσουμε από ιστοσελίδα του.

www.satsignal.eu/software/wxtrack.htm


DVB Stream Explorer

To DVBStreamExplorer είναι ένας αναλυτής για MPEG-2 / DVB stream, τα οποία μπορεί να προέρχονται είτε από απευθείας λήψη μέσω δορυφορικής κάρτας, είτε από εγγραφές σε αρχεία ts. Το πρόγραμμα διαβάζει, ανιχνεύει και παρουσιάζει τις πληροφορίες που βρίσκει στους πίνακες PSI/SI (Program Specific Information/Service Information). Μερικές από τις πληροφορίες που δίνει το πρόγραμμα αφορούν τους πίνακες PAT, CAT, NIT, SDT, EIT, και τις παρουσιάζει σε μορφή λίστας ή δέντρου (list/tree). Εκτός από το στάνταρ DVB σύστημα, υποστηρίζει και άλλα συστήματα, όπως τo αμερικάνικο ATSC και το γιαπωνέζικο ISDB. Το πρόγραμμα κυκλοφορεί σε τρεις εκδόσεις, Free, Standard και Pro. Στις δύο τελευταίες υποστηρίζονται και άλλα χαρακτηριστικά όπως παρακολούθηση και ανίχνευση των DVB stream σε πραγματικό χρόνο, demuxing των stream και αποθήκευση τους στο σκληρό δίσκο, ανάλυση των δεδομένων teletext, player για υπηρεσίες απλής και υψηλής ανάλυσης σε MPEG-2, MPEG-4 H.264, και AC3. Το πρόγραμμα υποστηρίζει αρκετές δορυφορικές κάρτες με proprietary οδηγούς, αλλά και με τους γενικούς BDA. Από την ιστοσελίδα του μπορούμε να κατεβάσουμε είτε την Free έκδοση είτε μία δοκιμαστική διάρκειας 21 ημερών για τις εκδόσεις Standard και Pro.

www.dvbstreamexplorer.com

 

TS Reader

TSReader1

Το TSReader είναι ένα ακόμα πρόγραμμα ανάλυσης των MPEG-2/DVB stream, με αντίστοιχες δυνατότητες ανάλυσης των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτά, όπως αυτές του DVB Stream Explorer. Πέρα από τα βασικά χαρακτηριστικά, παρέχει δυνατότητα streaming των καναλιών προς το VLC, το Xbox ή και σε επαγγελματικούς αποκωδικοποιητές (Stradis Professional decoder), εγγραφές σε σκληρό δίσκο, εμφάνιση των FTA καναλιών σε μικρογραφίες (thumbnails), εξαγωγή των πληροφοριών του stream σε μορφή XML και του EPG σε XMLTV για χρήση σε εφαρμογές HTPC. Το TSReader, αν και υποστηρίζει ένα ικανό αριθμό καρτών δορυφορικής, επίγειας και καλωδιακής λήψης, δεν υποστηρίζει άμεσα κάποιες νεότερες κάρτες, αρκετά διαδεδομένες τα δύο τελευταία χρόνια, όπως η Skystar HD 2 της Technisat (δουλεύει μεν, αλλά όχι απρόσκοπτα με την επιλογή του BDA device) και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί σε εγκαταστάσεις με Windows XP, αφού δεν υποστηρίζει απόλυτα τα Windows Vista και 7. Το TSReader εκδίδεται σε τρεις εκδόσεις, Lite, Standard και Pro, από τις οποίες η πρώτη είναι δωρεάν.

www.tsreader.com/tsreader/index.html

 

EasyTP

EasyTP1

Για το τέλος αφήσαμε ένα μικρό εργαλειάκι, το οποίο μας βοηθά στο γρήγορο κατέβασμα από το διαδίκτυο ανανεωμένων transponder ini, δηλαδή αρχείων που περιέχουν πληροφορίες για τις συχνότητες, πολώσεις, SR και FEC των transponder κάποιου δορυφόρου, απαραίτητα για την σωστή λειτουργία των DVB viewer που χρησιμοποιούμε. Το EasyTP εκτός από το κατέβασμα των ini, παρέχει μερικές ακόμα βοηθητικές λειτουργίες, όπως υπολογισμό της γωνίας USALS για συγκεκριμένο δορυφόρο με βάση τις συντεταγμένες μας, μετατροπή των ιστοσελίδων HTML με τα transponder από το flysat.com σε αρχεία ini, σύνδεσμο σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για υπολογισμό αζιμούθιου και ανύψωσης κατόπτρου (μόνο για ισπανικές πόλεις όμως), σύνδεσμο για την σελίδα του Satcodx για δημιουργία λιστών καναλιών, όπως και του Lyngsat για νέα από τους δορυφόρους. Ένα προβληματάκι που υπάρχει με το πρόγραμμα είναι ότι δεν έχουν μεταφραστεί όλοι οι όροι στα αγγλικά, μιας και είναι δημιουργία Ισπανού, και έτσι στο μενού και στα παράθυρα λειτουργίας του θα βρούμε διάσπαρτες και ισπανικές λέξεις. Ως σελίδα του προγράμματος αναφέρεται η www.dvbhispano.com 

Κατηγορία PC TV, Τεύχος 22

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.