Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 496
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

19 Νοεμβρίου 2010 03:00

Συνέντευξη από τον Χ. Σανιδά

Γράφει: Νίκος Δρικάκης
c119827c4b997d3713e1222e73d94218 XL 4b24aeb8

Αυτό τον μήνα η στήλη μας «προσγειώνεται» στο πανέμορφο νησί της Σκιάθου και συγκεκριμένα στον Τρούλο, όπου και θα γνωρίσουμε τον Χρήστο Σανιδά, που διαθέτει στο ξενοδοχείο του το μεγαλύτερο κάτοπτρο στο νησί (5m). Κάθε χρόνο κάνει εκατοντάδες Άγγλους τουρίστες ευτυχισμένους, αφού νιώθουν σαν το σπίτι τους, προσφέροντας τους μακριά από την πατρίδα τους όλα τα αγαπημένα τους προγράμματα, αθλητικά, ειδησεογραφικά, έως ακόμα και παιδικά.

Χρήστο, πες μας μερικά πράγματα για σένα

Πρώτα απ όλα να σας ευχαριστήσω που με φιλοξενείτε αυτό τον μήνα στο περιοδικό σας. Είμαι από το πανέμορφο νησί της Σκιάθου και ασχολήθηκα πρώτη φορά με την δορυφορική TV το 1998, όταν η ξεκίνησε Nova.

 

Περίγραψε μας την εξέλιξη της εγκατάστασής σου

Η μεγάλη μου αγάπη για το ποδόσφαιρο και το αγγλικό πρωτάθλημα ήταν το κίνητρο το 1998, ώστε να αποκτήσω το πρώτο μου κάτοπτρο 80cm για Hot Bird. Στη συνέχεια, λόγω μη επαρκούς σήματος, αποφάσισα να πάρω μεγαλύτερο και έτσι το 2000 απέκτησα ένα κάτοπτρο 1,20m για τον αγγλικό δορυφόρο. Έπειτα επειδή ήθελα να λαμβάνω ακόμη πιο δύσκολους δορυφόρους, όπως Astra 2D και γενικά τα αγγλόφωνα κανάλια, προχώρησα στην αγορά μεγαλύτερων κατόπτρων. Έτσι το 2002 πήρα ένα Prime Focus 1,80m, το 2005 ένα DH 5m (σε 2 φύλλα) και το 2006 ένα Cassegrain 4,5m. Τέλος, για την ταυτόχρονη λήψη πολλών και διαφόρων δορυφόρων χρειάστηκε να προβώ στην αγορά και άλλων κατόπτρων. Έτσι το 2007 αγόρασα ένα ακόμη διαμέτρου 1,40m και το 2008 αγόρασα 5 κάτοπτρα διαμέτρου 1,20m.

 

Τόσα πολλά και μεγάλα κάτοπτρα…

Λόγω της δύσκολης λήψης πολλών δορυφόρων στην περιοχή μου, και συγκεκριμένα του Astra 2D, η χρήση μεγάλων κατόπτρων είναι θα έλεγα υποχρεωτική. Αρχικά για το σκοπό αυτό αγόρασα ένα 5μετρο DH σε 2 φύλλα και κατάφερα να κατεβάζω τις δύσκολες δέσμες από τις 21:30 το βράδυ και μετά. Αυτό δεν ήταν αρκετό και ένα χρόνο μετά προσπαθώντας να βελτιώσω ακόμα παραπάνω τη λήψη του 2D προχώρησα στην αγορά του Cassegrain 4.5m. Πλέον έχω λήψη των πολύ ζόρικων συχνοτήτων τις πρωινές ώρες και από το απόγευμα και μετά. Το Cassegrain 4,5m και το DH 5m είναι σταθερά, ενώ το Prime Focus 1,80m, όπως και τα άλλα μικρότερα κάτοπτρα είναι κινητά. Σήμερα, το DH 5m είναι προσωρινά παροπλισμένο, αλλά σύντομα θα βρει και αυτό τη θέση του σε κάποιον δύσκολο δορυφόρο. Ίσως να δοκιμαστεί για λήψη του σκανδιναβικού Viasat.

Το Cassegrain 4,5m το αγόρασα από το κύριο Α. Ζαχαριουδάκη, όπως επίσης και μερικά από τα κάτοπτρα διαμέτρου 1,20m και 1,40m. Το 1,80m αγοράστηκε από τη Σκιάθο. Το Cassegrain 4,5m μου κόστισε αρκετά με την εγκατάστασή του… Σίγουρα όμως είναι αυτό που ξεχωρίζει λόγω της λήψης ακόμη και των πιο δύσκολων δορυφόρων.

 

Είναι δύσκολα στη ρύθμιση τέτοια κάτοπτρα;

Την τοποθέτηση ανέλαβε ο μετρ των μεγάλων κατόπτρων κος Α. Ζαχαριουδάκης. Για τη λήψη των οριακών και δύσκολων δορυφόρων, όπως ο Astra 2D, στην περιοχή μας χρειάζεται υπομονή, επιμονή και σίγουρα μεγάλη εμπειρία και γνώση. Επίσης να μην παραβλέψουμε ότι και το μεγάλο μέγεθος δυσκολεύει τον εγκαταστάτη.

 

Κάνεις λήψη C-Band;

Παλαιότερα, πριν περίπου 4 χρόνια με το 1.80 prime focus και φυσικά με ειδικό LNB, λάμβανα το πακέτο Multichoice Africa από τον Intelsat 68.5E που είχε πολύ ποδόσφαιρο, πληρώνοντας τότε περίπου 100 ευρώ τον μήνα συνδρομή!

 

Μετάνιωσες για κάποια αγορά σου;

Σίγουρα ο σκοπός μου όταν αγόρασα το πρώτο μου κάτοπτρο δεν ήταν να έχω στην κατοχή μου τόσα πολλά. Λόγω όμως των ολόενα αυξανόμενων αναγκών μου, οδηγήθηκα στην αγορά τους. Δεν έχω μετανιώσει για κανένα κάτοπτρο που έχω αγοράσει, αφού τα χρησιμοποιώ όλα για λήψεις συγκεκριμένων δορυφόρων. Αυτή τη στιγμή οι απαιτήσεις μου ικανοποιούνται πλήρως. Η συνεχόμενη εξέλιξη και βελτίωση της τεχνολογίας των κατόπτρων, όπως επίσης και η νέα εμφάνιση καναλιών, σίγουρα κάποια στιγμή θα με ωθήσουν στη βελτίωση ίσως ακόμη και στην μελλοντική αλλαγή κάποιων.

 

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος για να τοποθετήσει μεγάλο κάτοπτρο;

Πολλά είναι αυτά ακόμα που πρέπει να προσέξει κάποιος που ξεκινά μια τέτοια δορυφορική εγκατάσταση, όπως ο επαρκής χώρος για την τοποθέτησή του. Η επιλογή του μεγέθους του κατόπτρου θα πρέπει να γίνει με βάση την περιοχή που μένουμε και τους δορυφόρους που θέλουμε να κατεβάσουμε. Έπειτα θα πρέπει η κατασκευή της βάσης να είναι σωστή και γερή ώστε να αντέξει όχι μόνο το βάρος αλλά και τις τεράστιες ανεμοπιέσεις, ενώ θα πρέπει να γίνει σωστή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση του κατόπτρου. Να δοκιμάσεις πολλά και καλά LNB μέχρι να βρεις αυτό που θέλεις και να ρυθμιστεί με ακρίβεια, ενώ και το καλώδιο πρέπει να είναι χαμηλών απωλειών και υψηλής θωράκισης, ενώ και ο ακροδέκτης χρειάζεται και αυτός την τέχνη του και φυσικά καλό σφίξιμο. Και το σημαντικότερο… Σωστή επιλογή του τεχνικού.

 

Ποιες οι εντυπώσεις σου από τους δέκτες;

Στην κατοχή μου είχα και έχω πολλούς δέκτες για την ταυτόχρονη λήψη πολλών καναλιών. Αυτοί όμως που μου έκαναν εντύπωση είναι ο Humax 5400, λόγω της ακρίβειάς του στη λήψη σήματος ειδικά των δύσκολων δορυφόρων, και ο Sky HD, λόγω της υψηλής του ευκρίνειας στην ποιότητα της εικόνας. Επίσης ο δέκτης με τη καλύτερη ευαισθησία λήψης είναι o Pace.

 

Είσαι συνδρομητής σε κάποιο πακέτο;

Είμαι συνδρομητής στο αγγλικό πακέτο Sky UK γιατί θεωρώ ότι, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά συνδρομητικά πακέτα, είναι το πιο πλήρες και πιο οικονομικό. Η συνδρομή στο πακέτο Sky UK είναι 60£ περίπου τον μήνα και μου προσφέρει συνολικά πάνω από 15 HD κανάλια με το πλεονέκτημα της αγγλικής γλώσσας, η οποία είναι σημαντική για τους πελάτες μου. Για αυτό το λόγο διαθέτω και το μεγαλύτερο κάτοπτρο στη Σκιάθο.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου δορυφόρος;

Αυτό που μου ζητάτε τώρα είναι λίγο δύσκολό, γιατί όλοι έχουν την ιδιαιτερότητά τους, αλλά θα προσπαθήσω. Λοιπόν, πιστεύω πως θα διάλεγα μάλλον τον αγγλικό δορυφόρο και αυτό γιατί εκεί έχω την ευχέρεια της αγγλικής γλώσσας τόσο στο μενού όσο και στην παρακολούθηση των καναλιών. Επίσης, να μην ξεχάσω να αναφέρω και την ποικιλία καναλιών και την 3D εικόνα που προσφέρει!

 

Κάποια στιγμή που σου έχει μείνει αξέχαστη;

Η στιγμή που τοποθετήθηκε το μεγάλο κάτοπτρο Cassegrain 4,5m και έγινε η λήψη του δύσκολου δορυφόρου Astra 2D.

 

Για τους φίλους που ξεκινούν τώρα;

Να τους πω ότι η δορυφορική λήψη είναι ένα μαγικό ταξίδι μέσα από προηγμένη πλέον τεχνολογία, προς τη μάθηση, τη διασκέδαση, την εξερεύνηση αλλά και γενικότερα την επικοινωνία με άλλες χώρες που πριν δεν είχαμε τη δυνατότητα να δούμε παρά μόνο αν ταξιδεύαμε μέχρι εκεί. Είναι ένας απίστευτος κόσμος θεάματος!

 

Κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις;

Να ευχαριστήσω εσάς για την τιμή που μου κάνατε να μοιραστώ μαζί σας, αλλά και με τους αναγνώστες σας την δική μου εμπειρία, όπως και να τους ευχαριστήσω εκ των προτέρων. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω να συγχαρώ όλους εσάς που δουλεύετε για αυτό το περιοδικό και μας ενημερώνετε κάθε μήνα για οτιδήποτε νέο συμβαίνει.

 

Σε ευχαριστούμε πολύ Χρήστο.

 

ΥΓ. ευχαριστούμε πολύ τον φίλο Anastazio για την πολύτιμη βοήθεια του στην υλοποίηση του άρθρου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...