Αρθρογραφία . Η φωνή των αναγνωστών
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 | 02:00

Συνέντευξη από τον Χ. Σανιδά

Αυτό τον μήνα η στήλη μας «προσγειώνεται» στο πανέμορφο νησί της Σκιάθου και συγκεκριμένα στον Τρούλο, όπου και θα γνωρίσουμε τον Χρήστο Σανιδά, που διαθέτει στο ξενοδοχείο του το μεγαλύτερο κάτοπτρο στο νησί (5m). Κάθε χρόνο κάνει εκατοντάδες Άγγλους τουρίστες ευτυχισμένους, αφού νιώθουν σαν το σπίτι τους, προσφέροντας τους μακριά από την πατρίδα τους όλα τα αγαπημένα τους προγράμματα, αθλητικά, ειδησεογραφικά, έως ακόμα και παιδικά.
Γράφτηκε από: Νίκος Δρικάκης

Χρήστο, πες μας μερικά πράγματα για σένα

Πρώτα απ όλα να σας ευχαριστήσω που με φιλοξενείτε αυτό τον μήνα στο περιοδικό σας. Είμαι από το πανέμορφο νησί της Σκιάθου και ασχολήθηκα πρώτη φορά με την δορυφορική TV το 1998, όταν η ξεκίνησε Nova.

 

Περίγραψε μας την εξέλιξη της εγκατάστασής σου

Η μεγάλη μου αγάπη για το ποδόσφαιρο και το αγγλικό πρωτάθλημα ήταν το κίνητρο το 1998, ώστε να αποκτήσω το πρώτο μου κάτοπτρο 80cm για Hot Bird. Στη συνέχεια, λόγω μη επαρκούς σήματος, αποφάσισα να πάρω μεγαλύτερο και έτσι το 2000 απέκτησα ένα κάτοπτρο 1,20m για τον αγγλικό δορυφόρο. Έπειτα επειδή ήθελα να λαμβάνω ακόμη πιο δύσκολους δορυφόρους, όπως Astra 2D και γενικά τα αγγλόφωνα κανάλια, προχώρησα στην αγορά μεγαλύτερων κατόπτρων. Έτσι το 2002 πήρα ένα Prime Focus 1,80m, το 2005 ένα DH 5m (σε 2 φύλλα) και το 2006 ένα Cassegrain 4,5m. Τέλος, για την ταυτόχρονη λήψη πολλών και διαφόρων δορυφόρων χρειάστηκε να προβώ στην αγορά και άλλων κατόπτρων. Έτσι το 2007 αγόρασα ένα ακόμη διαμέτρου 1,40m και το 2008 αγόρασα 5 κάτοπτρα διαμέτρου 1,20m.

 

Τόσα πολλά και μεγάλα κάτοπτρα…

Λόγω της δύσκολης λήψης πολλών δορυφόρων στην περιοχή μου, και συγκεκριμένα του Astra 2D, η χρήση μεγάλων κατόπτρων είναι θα έλεγα υποχρεωτική. Αρχικά για το σκοπό αυτό αγόρασα ένα 5μετρο DH σε 2 φύλλα και κατάφερα να κατεβάζω τις δύσκολες δέσμες από τις 21:30 το βράδυ και μετά. Αυτό δεν ήταν αρκετό και ένα χρόνο μετά προσπαθώντας να βελτιώσω ακόμα παραπάνω τη λήψη του 2D προχώρησα στην αγορά του Cassegrain 4.5m. Πλέον έχω λήψη των πολύ ζόρικων συχνοτήτων τις πρωινές ώρες και από το απόγευμα και μετά. Το Cassegrain 4,5m και το DH 5m είναι σταθερά, ενώ το Prime Focus 1,80m, όπως και τα άλλα μικρότερα κάτοπτρα είναι κινητά. Σήμερα, το DH 5m είναι προσωρινά παροπλισμένο, αλλά σύντομα θα βρει και αυτό τη θέση του σε κάποιον δύσκολο δορυφόρο. Ίσως να δοκιμαστεί για λήψη του σκανδιναβικού Viasat.

Το Cassegrain 4,5m το αγόρασα από το κύριο Α. Ζαχαριουδάκη, όπως επίσης και μερικά από τα κάτοπτρα διαμέτρου 1,20m και 1,40m. Το 1,80m αγοράστηκε από τη Σκιάθο. Το Cassegrain 4,5m μου κόστισε αρκετά με την εγκατάστασή του... Σίγουρα όμως είναι αυτό που ξεχωρίζει λόγω της λήψης ακόμη και των πιο δύσκολων δορυφόρων.

 

Είναι δύσκολα στη ρύθμιση τέτοια κάτοπτρα;

Την τοποθέτηση ανέλαβε ο μετρ των μεγάλων κατόπτρων κος Α. Ζαχαριουδάκης. Για τη λήψη των οριακών και δύσκολων δορυφόρων, όπως ο Astra 2D, στην περιοχή μας χρειάζεται υπομονή, επιμονή και σίγουρα μεγάλη εμπειρία και γνώση. Επίσης να μην παραβλέψουμε ότι και το μεγάλο μέγεθος δυσκολεύει τον εγκαταστάτη.

 

Κάνεις λήψη C-Band;

Παλαιότερα, πριν περίπου 4 χρόνια με το 1.80 prime focus και φυσικά με ειδικό LNB, λάμβανα το πακέτο Multichoice Africa από τον Intelsat 68.5E που είχε πολύ ποδόσφαιρο, πληρώνοντας τότε περίπου 100 ευρώ τον μήνα συνδρομή!

 

Μετάνιωσες για κάποια αγορά σου;

Σίγουρα ο σκοπός μου όταν αγόρασα το πρώτο μου κάτοπτρο δεν ήταν να έχω στην κατοχή μου τόσα πολλά. Λόγω όμως των ολόενα αυξανόμενων αναγκών μου, οδηγήθηκα στην αγορά τους. Δεν έχω μετανιώσει για κανένα κάτοπτρο που έχω αγοράσει, αφού τα χρησιμοποιώ όλα για λήψεις συγκεκριμένων δορυφόρων. Αυτή τη στιγμή οι απαιτήσεις μου ικανοποιούνται πλήρως. Η συνεχόμενη εξέλιξη και βελτίωση της τεχνολογίας των κατόπτρων, όπως επίσης και η νέα εμφάνιση καναλιών, σίγουρα κάποια στιγμή θα με ωθήσουν στη βελτίωση ίσως ακόμη και στην μελλοντική αλλαγή κάποιων.

 

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος για να τοποθετήσει μεγάλο κάτοπτρο;

Πολλά είναι αυτά ακόμα που πρέπει να προσέξει κάποιος που ξεκινά μια τέτοια δορυφορική εγκατάσταση, όπως ο επαρκής χώρος για την τοποθέτησή του. Η επιλογή του μεγέθους του κατόπτρου θα πρέπει να γίνει με βάση την περιοχή που μένουμε και τους δορυφόρους που θέλουμε να κατεβάσουμε. Έπειτα θα πρέπει η κατασκευή της βάσης να είναι σωστή και γερή ώστε να αντέξει όχι μόνο το βάρος αλλά και τις τεράστιες ανεμοπιέσεις, ενώ θα πρέπει να γίνει σωστή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση του κατόπτρου. Να δοκιμάσεις πολλά και καλά LNB μέχρι να βρεις αυτό που θέλεις και να ρυθμιστεί με ακρίβεια, ενώ και το καλώδιο πρέπει να είναι χαμηλών απωλειών και υψηλής θωράκισης, ενώ και ο ακροδέκτης χρειάζεται και αυτός την τέχνη του και φυσικά καλό σφίξιμο. Και το σημαντικότερο… Σωστή επιλογή του τεχνικού.

 

Ποιες οι εντυπώσεις σου από τους δέκτες;

Στην κατοχή μου είχα και έχω πολλούς δέκτες για την ταυτόχρονη λήψη πολλών καναλιών. Αυτοί όμως που μου έκαναν εντύπωση είναι ο Humax 5400, λόγω της ακρίβειάς του στη λήψη σήματος ειδικά των δύσκολων δορυφόρων, και ο Sky HD, λόγω της υψηλής του ευκρίνειας στην ποιότητα της εικόνας. Επίσης ο δέκτης με τη καλύτερη ευαισθησία λήψης είναι o Pace.

 

Είσαι συνδρομητής σε κάποιο πακέτο;

Είμαι συνδρομητής στο αγγλικό πακέτο Sky UK γιατί θεωρώ ότι, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά συνδρομητικά πακέτα, είναι το πιο πλήρες και πιο οικονομικό. Η συνδρομή στο πακέτο Sky UK είναι 60£ περίπου τον μήνα και μου προσφέρει συνολικά πάνω από 15 HD κανάλια με το πλεονέκτημα της αγγλικής γλώσσας, η οποία είναι σημαντική για τους πελάτες μου. Για αυτό το λόγο διαθέτω και το μεγαλύτερο κάτοπτρο στη Σκιάθο.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου δορυφόρος;

Αυτό που μου ζητάτε τώρα είναι λίγο δύσκολό, γιατί όλοι έχουν την ιδιαιτερότητά τους, αλλά θα προσπαθήσω. Λοιπόν, πιστεύω πως θα διάλεγα μάλλον τον αγγλικό δορυφόρο και αυτό γιατί εκεί έχω την ευχέρεια της αγγλικής γλώσσας τόσο στο μενού όσο και στην παρακολούθηση των καναλιών. Επίσης, να μην ξεχάσω να αναφέρω και την ποικιλία καναλιών και την 3D εικόνα που προσφέρει!

 

Κάποια στιγμή που σου έχει μείνει αξέχαστη;

Η στιγμή που τοποθετήθηκε το μεγάλο κάτοπτρο Cassegrain 4,5m και έγινε η λήψη του δύσκολου δορυφόρου Astra 2D.

 

Για τους φίλους που ξεκινούν τώρα;

Να τους πω ότι η δορυφορική λήψη είναι ένα μαγικό ταξίδι μέσα από προηγμένη πλέον τεχνολογία, προς τη μάθηση, τη διασκέδαση, την εξερεύνηση αλλά και γενικότερα την επικοινωνία με άλλες χώρες που πριν δεν είχαμε τη δυνατότητα να δούμε παρά μόνο αν ταξιδεύαμε μέχρι εκεί. Είναι ένας απίστευτος κόσμος θεάματος!

 

Κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις;

Να ευχαριστήσω εσάς για την τιμή που μου κάνατε να μοιραστώ μαζί σας, αλλά και με τους αναγνώστες σας την δική μου εμπειρία, όπως και να τους ευχαριστήσω εκ των προτέρων. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω να συγχαρώ όλους εσάς που δουλεύετε για αυτό το περιοδικό και μας ενημερώνετε κάθε μήνα για οτιδήποτε νέο συμβαίνει.

 

Σε ευχαριστούμε πολύ Χρήστο.

 

ΥΓ. ευχαριστούμε πολύ τον φίλο Anastazio για την πολύτιμη βοήθεια του στην υλοποίηση του άρθρου.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

DM303L HD

Η αγορά σήμερα

27-08-2019

DM303L HD

Έφτασε στην AMF Electronics ο νέος ψηφιακός διαμορφωτής DM303L HD. Χρησιμοποιείται για να διαμορφώνει ένα HDMI σήμα από οποιαδήποτε πηγή σε DVB-T επίγειο ψηφιακό κανάλι της μπάντας των UHF ή VHF, ώστε να μπορεί αυτό να διανεμηθεί μέσω του ομοαξονικού δικτύου. Δίνει ποιότητα εικόνας Full HD με ανάλυση 1080p, ενώ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 132

Τεύχος 132

28-08-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 132

Το νέο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το έβδομο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Οι δοκιμές του νέου τεύχους ξεκινάνε με το άρθρο για το επαγγελματικό headend ENGEL MS4400FTA, που είναι εξοπλισμένο με τέσσερα ανεξάρτητα διπλά tuners και κάνει επαγγελματική διανομή τηλεοπτικού σήματος σε χώρους φιλοξενίας, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ομοαξονική καλωδίωση. Είναι ένα micro headend της Engel που έχει δυνατότητα να διαχειρίζεται τέσσερα DVB-S/S2/T/T2/C σήματα και να αποδίδει στην έξοδο τέσσερα ρυθμιζόμενα DVB-T/C κανάλια. Υποστηρίζει τεχνολογία “pool” που παρέχει τεράστια ευελιξία στην επιλογή προγραμμάτων, ενώ τα δύο ενσωματωμένα ανεξά...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.