Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

5 Νοεμβρίου 2013 06:12

Dreambox Tools

Η εργαλειοθήκη για το δέκτη σας!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης

Featured | Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες του Dreambox σας, εξοπλίζοντας την «εργαλειοθήκη» σας με προγράμματα για τον υπολογιστή που θα ανεβάσουν σε άλλο επίπεδο τη σχέση σας με τον αγαπημένο σας δέκτη. Γιατί εάν κάτι ξέρουν αναμφίβολα να κάνουν καλά τα ονειροκούτια, είναι να αξιοποιούν τη θύρα Ethernet…Οι βασιλιάδες των Linux δεκτών δεν έχουν αποκτήσει τυχαία τη θέση στην οποία βρίσκονται σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Την πρωτιά, όμως, την κατέχουν όχι γιατί διαθέτουν το καλύτερο hardware, αλλά χάρη στην πληθώρα λογισμικών που τους υποστηρίζουν. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πολλοί δέκτες Linux άλλων οικογενειών, διαθέτουν καλύτερο, πιο στιβαρό και πιο πλούσιο, ορισμένες φορές, hardware σε σχέση με τους αντίστοιχους Dreambox. Ωστόσο, αυτό που διαθέτουν οι Dreambox, αναμφισβήτητα δεν το έχει καταφέρει κανένας δέκτης μέχρι τώρα, και δεν είναι άλλο από το να εκμεταλλεύονται το hardware που διαθέτουν στο έπακρο μέσω του λογισμικού. Και όταν λέμε software, δεν εννοούμε μόνο τα δεκάδες plugins που μπορούν να υποστηρίξουν, αλλά και τα προγράμματα διαχείρισης των δεκτών μέσω υπολογιστή.

Ο καλύτερος των καλύτερων…

Παρακάτω, κατηγοριοποιήσαμε και σας παραθέτουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα λογισμικά για υπολογιστή για απομακρυσμένη διαχείριση των Dreambox. Τα προγράμματα αυτά διευκολύνουν πολύ  τη συμβίωση με το δέκτη, αλλά ανοίγουν επίσης και νέες εφαρμογές αξιοποιώντας τη θύρα Ethernet και το Linux λειτουργικό. Στο εργαστήριό μας διαθέταμε τους DM500+, DM600PVR, DM7020 και DM800HD για να ελέγχουμε τη συμβατότητά τους με τα προγράμματα (εικόνα 1). Παρά τα πολλά του χρόνια και πλέον ο γηραιότερος μετά την απόσυρση του DM7000, ο DM7020 είναι ο δέκτης που διαθέτει την καλύτερη υποστήριξη από όλους τους άλλους της οικογένειας. Μπορεί να του λείπει το HD και το Enigma II, όμως η γριά αλεπού αντέχει ακόμα! Από εκεί και πέρα, ο μεγάλος διαχωρισμός, όσον αφορά πάντα την υποστήριξη σε λογισμικά, έρχεται με την αλλαγή από Enigma I σε Enigma II, όπου οι δέκτες με την πρώτη έκδοση του κελύφους έχουν ακόμα σαφέστατο προβάδισμα. Ας δούμε όμως τα πράγματα στην πράξη…

Flash Loaders

Δέκτης Dreambox με το επίσημο λογισμικό είναι σαν Ferrari με μηχανή Ντάτσουν! Η απαραίτητη αλλαγή image στην εσωτερική μνήμη των δεκτών μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους και καλό είναι πάντα να αξιοποιούμε τη θύρα Ethernet. Οπότε έχουμε τα παρακάτω:

DreamUp: Μακράν η καλύτερη επιλογή για φόρτωση images σε Dreambox. Είναι το επίσημο πρόγραμμα για τη δουλειά αυτή και συνεργάζεται με όλα τα μοντέλα. Έτσι, είναι ίσως το μοναδικό που δεν πρόκειται να κρεμάσει ή να κρασάρει. Το αρνητικό του είναι ότι χρειάζεται σύνδεση RS-232, ωστόσο μέσω αυτής της θύρας επιτυγχάνει την άρτια συνεργασία του με τους δέκτες. Η αναβάθμιση μπορεί να γίνει είτε μόνο από τη σειριακή είτε σε συνδυασμό με τη θύρα Ethernet. Στην πρώτη περίπτωση το ανέβασμα του αρχείου του image στο δέκτη παίρνει πάρα πολύ χρόνο, ενώ στη δεύτερη μόλις λίγα δευτερόλεπτα (εικόνα 2). Από εκεί και πέρα, το φλασάρισμα της μνήμης είναι δουλειά του δέκτη και είναι ίδιο σε κάθε περίπτωση. Οπότε θα συνιστούσαμε να επιλέξετε το κουτάκι με την επιλογή “Use Network” για την επιτάχυνση της διαδικασίας, χωρίς καμία επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα.

DreamEnum: Το πρόγραμμα πραγματοποιεί τη διαδικασία της αναβάθμισης μέσω της θύρας Ethernet και ουσιαστικά αξιοποιεί τη δυνατότητα των Dreambox να αναβαθμιστούν μέσω Web Interface. Μέσω των σχετικά τελευταίων λογισμικών των δεκτών, δίνεται η δυνατότητα να σταματήσουμε χειροκίνητα τους δέκτες κατά την εκκίνησή τους στο στάδιο secondstage, όπου εκεί αναζητούν από ένα DHCP Server διεύθυνση IP και με αυτή τη διεύθυνση μπορούν να αναβαθμιστούν μέσω Web Interface (εικόνα 3). Ουσιαστικά, με το DreamEnum δε χρειάζεται να έχουμε DHCP Server, σε αντίθεση με την αναβάθμιση από το Web Interface, γιατί δουλεύει πάνω από UDP-Broadcasts. Το πρόγραμμα δε συνεργάζεται με τον 7020, αλλά δεν είχε κάποιο πρόβλημα με τους DM600, DM500+, όπως και DM800HD (εικόνα 4). Οι τρεις «μικροί» σταματούν στο secondstage εάν κατά την εκκίνησή τους κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Standby στην πρόσοψη. Να σημειώσουμε, μονάχα, ότι με ένα ελαφρώς παλιό PLi image, o DM500+ δεν έμπαινε σε secondstage φάση, οπότε συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τελευταίες διανομές.

FlashWizard: Το πρόγραμμα θρύλος για τους Dreambox είναι κάτι πέρα από ένα λογισμικό αναβάθμιση της μνήμης. Δυστυχώς, όμως, αφορά δέκτες Enigma I και μάλιστα έχει 100% συμβατότητα με του παλαιότερους DM7000 και DM500 (όχι DM500+). Για αναβάθμιση της μνήμης υποστηρίζει αρχεία .img και όχι .nfi, οπότε όλα τα σύγχρονα images βγαίνουν εκτός παιχνιδιού (εικόνα 5). Εκεί όπου μπορεί το FlashWizard να φανεί πολύ χρήσιμο, είναι στη δημιουργία multiboot στον 7020.

Utility Suite

Οι σουίτες λογισμικών είναι αρκετά διαδεδομένες στους Dreambox, αφού μέσω ενός προγράμματος μπορούμε να έχουμε λειτουργίες Telnet, FTP, διαχείρισης μνήμης, αποστολή εντολών κ.ά. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι οι παρακάτω:

DCC (E1): Η φήμη του Dreambox Control Cetner είναι τεράστια και θα το συναντήστε πολλές φορές σε αναφορές “how to” για τα «ονειροκούτια». Χρησιμοποιείται πολλές φορές αντί για πρόγραμμα FTP ή Telnet, αφού πέρα από την κλασική λειτουργία των εφαρμογών, διαθέτει έτοιμες εντολές και αρκετές διευκολύνσεις. Μεγάλη ευκολία είναι η άμεση προβολή των εγγραφών PVR του δέκτη στη λειτουργία FTP, με παροχή πληροφοριών για τα αποθηκευμένα αρχεία. Πολύ καλή επίσης η δυνατότητα backup των μνημών του δέκτη, όπως κανάλια, αγαπημένα, δορυφόρους κτλ. (εικόνα 6).

DCC (E2): Μετά από την τεράστια επιτυχία του DCC για το Enigma Ι, ήρθε και η έκδοση για το Enigma ΙΙ. Οι λειτουργίες φυσικά είναι αντίστοιχες, οπότε η σουίτα αφορά κυρίως λειτουργίες Τelnet και FTP. Η παρουσίαση της λίστας των εγγραφών είναι πολύ χρήσιμη και πρακτική (εικόνα 7). Πολύ ωραίο είναι και το memory info, που παρουσιάζει τη χρήση των μέσων αποθήκευσης (εσωτερική μνήμη, σκληρό δίσκο, USB). Ακόμα, το πρόγραμμα διαθέτει Bootmanager, όπου συνεργάζεται φυσικά με το απόλυτο plugin για multiboot στο Enigma II, το Barry Allen. Η επιλογή backup image δε λειτούργησε, όμως πρόκειται για την πρώτη έκδοση της σουίτας σε E2, οπότε ίσως το σκηνικό να αλλάξει.

EnigmaTools: Η σουίτα αφορά δέκτες Enigma I και έχει αρκετές δυνατότητες πέραν της διαχείρισης του δέκτη. Πέρα από την εφαρμογή Telnet και την επιλογή Skin, η κύρια λειτουργία του προγράμματος είναι η απομακρυσμένη παρακολούθηση καναλιών μέσω Streaming (εικόνα 8). Διαθέτει προβολή των καναλιών με δυνατότητα zapping, όπως και την αποστολή εντολών μέσω virtual remote control. Επίσης διαθέτει προβολή και διαχείριση emu, αλλά γενικότερα η σουίτα μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα πιο αποτελεσματικά προγράμματα. 

FTP Clients

Για την πρόσβαση στην καρδιά του δέκτη και στο σύστημα αρχείων του, χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές FTP. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, όπου θα χρειαστούμε μια εφαρμογή FTP, είναι για την επεξεργασία των αρχείων των emulator, το ανέβασμα κλειδιών στο δέκτη, το κατέβασμα των εγγραφών μας στο PC, το backup των καναλιών κ.ά., πάντα μέσω της θύρας Ethernet.

FileZilla: Για FTP υπάρχουν πολλές εφαρμογές στο διαδίκτυο που φυσικά είναι απόλυτα συμβατές με όλους τους Dreambox. Ωστόσο, εμείς σας παραθέτουμε το FileZilla ως μια άριστη λύση που δεν της λείπει τίποτα και μάλιστα είναι freeware.

Streaming Tools

Οι εφαρμογές Streaming δεν πρέπει να υποτιμούνται καθόλου, αφού δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης των προγραμμάτων τού δέκτη στον υπολογιστή. Τα προγράμματα που παρουσιάζουμε διαθέτουν προβολή των λιστών καναλιών και των μπουκέτων του δέκτη για εύκολο zapping και υπόσχονται άρτια προβολή των δορυφορικών προγραμμάτων στον υπολογιστή μέσω του δικτύου Ethernet.

DreamStream (E1): Η συγκεκριμένη έκδοση του προγράμματος αφορά δέκτες με λογισμικό Enigma I. Το interface του είναι πολύ απλό. Οι δυνατότητές του δεν είναι σπουδαίες, ωστόσο κάνει καλά τη δουλειά του στην απομακρυσμένη αλλαγή και παρακολούθηση των δεκτών (εικόνα 9).

DreamStream (E2): Αντίστοιχο με το προηγούμενο, μόνο για δέκτες Enigma II. Πράγματι συνεργάστηκε επιτυχώς με τον DM800HD και δεν είχε πρόβλημα στην απομακρυσμένη αναπαραγωγή και αλλαγή των καναλιών. Ωστόσο, είναι ακόμα σε beta έκδοση και δεν έχει καν αγγλική γλώσσα.

Manager Suite: Πάρα πολύ καλό πρόγραμμα για Remote Viewing μέσω δικτύου! Διαθέτει πολύ καλό και αναλυτικό EPG, το οποίο προβάλλεται ταυτόχρονα με την εικόνα για εύκολη περιήγηση (εικόνα 10). Δυστυχώς συνεργάζεται μόνο με δέκτες Enigma I.

Web Interface και VLC Player: Μπορεί να μην αφορά μεμονωμένη εφαρμογή, αλλά οι δυνατότητές του συνδυασμού μπορεί να είναι καταπληκτικές. Μέσω του Web Interface των δεκτών, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πολλά, ωστόσο, ειδικά για απομακρυσμένη παρακολούθηση των προγραμμάτων μέσω streams στο PC αποτελεί πολύ καλή λύση. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο Web Interface χρησιμοποιούμε έναν Web Browser, όπως το FireFox και για να ανοίξουμε τα streams των καναλιών προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον VLC Player (εικόνα 11). Ειδικά οι δέκτες με Enigma II διαθέτουν πάρα πολύ καλή παρουσίαση των καναλιών με αναλυτικό EPG και μάλιστα η ενεργοποίηση και η μεταφορά ενός καναλιού στο PC, δεν συνεπάγεται αλλαγή του καναλιού στο δέκτη!!

 

Settings Editors

Οι εφαρμογές διαχείρισης των καναλιών στους Dreambox επιβάλλονται, όχι μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά σε πολύ μικρότερο χρόνο και πολύ καλύτερα απ’ ό,τι μέσω του τηλεχειριστηρίου χειροκίνητα, αλλά και επειδή είναι και θέμα ηθικής τάξης… Δεν υπάρχει χρήστης ο οποίος να μην φτιάχνει τις μνήμες καναλιών του δέκτη και να μη δημιουργεί τα προσωπικά του μπουκέτα και είναι πραγματικά κρίμα ένας κάτοχος Dreambox να αφιερώσει χρόνο σε αυτή τη διαδικασία, μέσω του τηλεχειριστηρίου.

Bouquet Wizard: Πάρα πολύ καλό πρόγραμμα στο σύνολό του. Διαθέτει πολύ όμορφο User Interface και εντυπωσιάζει με την προβολή των logo των καναλιών (εικόνα 12). Άλλη μια ιδιαιτερότητα είναι η δυνατότητα κατεβάσματος online των καναλιών δορυφόρων από site, όπως Lyngsat, KingOfSat και SatcoDX, για να έχουμε τις πιο ανανεωμένες λίστες. Συνεργάστηκε με δέκτες Enigma I και Enigma II.

DreamBox Edit: Το πρόγραμμα έχει κατώτερα γραφικά από το προηγούμενο, όμως αποτελεί μια κλασική λύση για δέκτες Enigma I και Enigma II. Στον DM800HD ανέβασε τις λίστες που δημιουργήσαμε στον Dreambox 7020, παρά το μήνυμα σφάλματος που έβγαλε στο τέλος (εικόνα 13). Αντίστοιχο είναι και το openDBedit (ουσιαστικά βασίζεται πάνω στο Dreambox Edit).

DreamSet: Παλιό, κλασικό και αποτελεσματικότατο! Είναι και κάπως σαν Utility Suite, δίνοντας δυνατότητες διαχείρισης του δέκτη, πέρα της επεξεργασίας των καναλιών. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι διαθέτει πολύ μεγάλη βάση δεδομένων καναλιών, με δυνατότητα σύγκρισης με site στο Internet (KingOfSat και SatcoDX). Συνεργάστηκε με DM7020 και DM800HD χωρίς κανένα πρόβλημα (εικόνα 14).
 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...