Αρθρογραφία . Πείραξέ το!
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 | 04:54

Εφαρμογές Android και iOS για υποστήριξη δεκτών Enigma 1/2 Κύριο

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που καταγράφεται σήμερα στις συνήθειες κατανάλωσης βίντεο και τηλεοπτικών εκπομπών, είναι η εκθετική αύξηση της χρήσης mobile συσκευών, smartphone και tablet για το σκοπό αυτό. Από την τάση αυτή δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η χρήση αυτών των συσκευών για την παρακολούθηση του περιεχομένου που προσφέρει μέσω streaming...
Γράφτηκε από: Σωτήρης Χατζηστρατής

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που καταγράφεται σήμερα στις συνήθειες κατανάλωσης βίντεο και τηλεοπτικών εκπομπών, είναι η εκθετική αύξηση της χρήσης mobile συσκευών, smartphone και tablet για το σκοπό αυτό. Από την τάση αυτή δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η χρήση αυτών των συσκευών για την παρακολούθηση του περιεχομένου που προσφέρει μέσω streaming ένας δέκτης Enigma 1 και 2. Πέρα από την κατανάλωση βίντεο, οι mobile συσκευές προσφέρονται για την εύκολη και από απόσταση διαχείριση του δέκτη, αλλά και για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης ενός δορυφορικού συστήματος. Ορισμένες από τις αρκετές εφαρμογές που κυκλοφορούν για τις εργασίες αυτές στα δύο λειτουργικά συστήματα, Android και iOS, που κυριαρχούν σήμερα στον κόσμο των mobile συσκευών, θα δούμε παρακάτω.

Android

AndroidDreamer

Το AndroidDreamer (εικόνα 1) είναι μία εφαρμογή streaming για δέκτες Enigma1 και Enigma2 σε συσκευές Android μέσω τοπικού δικτύου Wi-Fi και απομακρυσμένων δικτύων 3G και HDSPA. Υποστηρίζει τους περισσότερους δέκτες Enigma1 και 2 της αγοράς, ενώ για την αναπαραγωγή του βίντεο μπορεί να δουλέψει με τους VPlayer, MX Video Player και DaroonPlayer. Η εφαρμογή βρίσκεται σε μορφή beta από τον Μάιο του 2012 και δεν υποστηρίζει ακόμα χαρακτηριστικά όπως EPG, τηλεχειριστήριο, διαχείριση προγραμματισμένων εγγραφών, κλπ. Το AndroidDreamer υποστηρίζει επίσης το streaming μέσω transcoding από το VLC (λειτουργεί καλύτερα με παλιότερες εκδόσεις του VLC, όπως η 1.0.5).

DreamDroid

Μία από τις καλύτερες και πληρέστερες εφαρμογές υποστήριξης δεκτών Enigma2 σε συσκευές Android είναι το δωρεάν DreamDroid (εικόνα 2). Η εφαρμογή υποστηρίζει την παρακολούθηση των καναλιών και των εγγραφών του δέκτη μέσω streaming, διαβάζει τις πληροφορίες EPG, μπορεί να προγραμματίσει εγγραφές με τη λειτουργία του χρονομέτρου, περιλαμβάνει εικονικό τηλεχειριστήριο, ελέγχει την κατάσταση της λειτουργίας του δέκτη (κλείσιμο, αναμονή, κλπ), δίνει πρόσβαση στον media player και έχει χρονοδιακόπτη ύπνου και δυνατότητα καταγραφής στιγμιότυπου (screenshot) της οθόνης. Αν και ο δημιουργός του δεν υποστηρίζει άλλους δέκτες, εκτός από αυτούς της Dream Multimedia που χρησιμοποιούν αποκλειστικά το Webinterface, στην πράξη το πρόγραμμα δουλεύει και με αυτούς με βασική έλλειψη το περιεχόμενο στην αρχική οθόνη. Για την αναπαραγωγή, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποιος media player θέλουμε, η καλύτερη επιλογή για απρόσκοπτη λειτουργία φαίνεται να είναι ο VPlayer, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ο MX Player ή το VLC.

DreamStreamoid

Το DreamStreamoid (εικόνα 3) είναι μία ακόμα δωρεάν εφαρμογή για streaming των προγραμμάτων από δέκτη Enigma2. Όπως τα περισσότερα προγράμματα του είδους, υποστηρίζει το streaming από το τοπικό ασύρματο δίκτυο των ζωντανών εκπομπών, των εγγραφών και άλλων αρχείων media από τον δέκτη. Υποστηρίζει επίσης το streaming μέσω internet (3G και HSDPA) με τη βοήθεια του VLC. Διαχειρίζεται τον προγραμματισμό εγγραφών, μπορεί να προβάλλει το EPG, υποστηρίζει εικονίδια (Picons) για τα κανάλια και την αποστολή μηνυμάτων στον δέκτη. Εκτός από τη δωρεάν έκδοση, το DreamStreamoid κυκλοφορεί και σε εμπορική έκδοση Pro με κόστος 2,22 ευρώ, με εμπλουτισμένα χαρακτηριστικά, όπως το πολλαπλό EPG, η γρήγορη έναρξη των player, η υποστήριξη προφίλ ρυθμίσεων, πολλαπλά κανάλια ήχου, ο εμπλουτισμένος ραδιοφωνικός player, κ.ά.

StreamBox

To StreamBox (εικόνα 4) είναι ένας συνδυασμός εικονικού τηλεχειριστηρίου, που επιτρέπει τον έλεγχο του δέκτη από το Android smartphone ή tablet, και ενός player μέσω streaming. Υποστηρίζει την αποστολή μηνυμάτων στο δέκτη, το streaming με τη βοήθεια του VLC ή άλλων διαθέσιμων player, την εμφάνιση της λίστας των καναλιών και του σήματός τους καθώς και τον έλεγχο της κατάστασης του δέκτη.

VU+ Player

Ο VU+ Player (εικόνα 5) είναι μία αρκετά διαφορετική στην εμφάνιση εφαρμογή, η οποία φαίνεται να ασπάζεται τη διάταξη των tiles των Windows Phone. Παρά το όνομά του, υποστηρίζει τους περισσότερους δέκτες Enigma 2, κι όχι μόνο τους δέκτες της Vu+. Υποστηρίζει και αυτός τις τυπικές λειτουργίες αυτών των προγραμμάτων, δηλαδή την εμφάνιση της λίστας καναλιών και την αναπαραγωγή τους, την αναπαραγωγή εγγραφών, τον έλεγχο του δέκτη, τον προγραμματισμό των εγγραφών, ενώ ενσωματώνει και εικονικό τηλεχειριστήριο. Περιλαμβάνει εσωτερικό media player με όμορφα OSD μενού και επιλογές για αλλαγή των καναλιών, των stream ήχου και του λόγου πλευρών του βίντεο. Όμως για την ομαλότερη λειτουργία της αναπαραγωγής είναι προτιμότερη η χρήση ενός εξωτερικού media player, όπως ο VPlayer ή ο MX Video Player. Αν έχουμε στην κατοχή μας συγκεκριμένους δέκτες, όπως ο Vu+ Solo2 ή Duo2, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λειτουργία transcoding, με τη βοήθεια της οποίας το streaming γίνεται σε εναλλακτικό port, για streaming καναλιών HD με μειωμένο bit rate.

DreamTools

Ένα όμορφο πρόγραμμα-εργαλειοθήκη διαχείρισης δεκτών Enigma2 με πολλαπλές λειτουργίες (εικόνα 6). Υποστηρίζει το streaming σε όσες συσκευές το υποστηρίζουν, την άμεση προεπισκόπηση του καναλιού που είναι συντονισμένος ο δέκτης, την αλλαγή καναλιών, την προβολή του EPG, το zapping στις εγγραφές και ελέγχει τον ήχο. Ίσως το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι η γραφική καταγραφή σε μπάρες της έντασης και ποιότητας του σήματος, σε χρονικό διάστημα ενός λεπτού.

Enigma Signal Meter - SatFinder

Ίσως η δημοφιλέστερη εφαρμογή προβολής του σήματος των καναλιών και εύρεσης δορυφόρων να είναι το Enigma Signal Meter (εικόνα 7) του Krkadoni, γνωστού επίσης από το πρόσθετο DDamir Subtitle Player για δέκτες Enigma2. Η εφαρμογή υποστηρίζει την ταχύτατη ένδειξη σήματος μίας συχνότητας από έναν δέκτη Enigma 1 ή 2 μέσω τοπικού δικτύου στη συσκευή Android. Πέρα από την ένδειξη του σήματος, επιτρέπει την αλλαγή καναλιών, την καταγραφή screenshot και την παρακολούθηση του live stream του δέκτη απευθείας στη mobile συσκευή. Για το σκοπό αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποιος βίντεο player που υποστηρίζει το RTSP streaming, όπως ο VPlayer ή Daroon. Η ενεργοποίηση του streaming και της δυνατότητας λήψης screenshot γίνεται με την κατανάλωση «coins», ενός εικονικού συστήματος πληρωμής. Τα «coins» κερδίζονται με την εγκατάσταση συγκεκριμένων εφαρμογών στην Android συσκευή μας.

DMSatFinder

Με τη βοήθεια ενός δέκτη Enigma2 και του DMSatFinder (εικόνα 8) μπορούμε να ρυθμίσουμε βέλτιστα το κάτοπτρό μας, ώστε να πάρουμε το καλύτερο σήμα από έναν δορυφόρο. Το πρόγραμμα για τη λειτουργία του απαιτεί έναν δέκτη Enigma2 με Webinterface, συνδεδεμένο σε τοπικό δίκτυο LAN/Wi-Fi. Το πρόγραμμα εμφανίζει τις μετρήσεις του σήματος που λαμβάνει ο δέκτης, περιλαμβάνει τονική ειδοποίηση για το ύψος του σήματος, ενώ μπορεί να διαχειριστεί τα μπουκέτα με τα κανάλια που είναι αποθηκευμένα στον δέκτη.

DreamFinder

Το DreamFinder (εικόνα 9) είναι ένα ακόμα πρόγραμμα προβολής του σήματος, όπως αυτό διαβάζεται από τον μετρητή σήματος ενός δέκτη Enigma2. Περιλαμβάνει ένα απλό σύστημα αλλαγής των καναλιών, για χρήση με παράκεντρα LNB ή κινητό κάτοπτρο.

DB Remote Control (by [email protected])

Το DreamBox Remote Control (εικόνα 10) είναι ένα εικονικό τηλεχειριστήριο για δέκτες Enigma1 και 2, δημιουργία του Έλληνα [email protected]. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το ‘Tilt 2 Zap’, με το οποίο μπορούμε να αλλάζουμε κανάλια γυρνώντας τη συσκευή δεξιά ή αριστερά. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί τον αισθητήρα προσανατολισμού (Orientation Sensor). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έτοιμες λίστες με τα κανάλια της Nova και του Al Jazeera Sports 1 – 10, οι οποίες όμως σήμερα έχουν μάλλον μικρή χρησιμότητα μετά τις αλλαγές των τελευταίων μηνών στα δύο συνδρομητικά πακέτα. Το DB Remote Control είναι σε μορφή beta από τον Μάρτιο του 2013 και υποστηρίζεται από διαφημίσεις.

Dreambox Remote Control (by Johan Westling)

Το Dreambox Remote Control (εικόνα 11) υποστηρίζει μία και μοναδική λειτουργία, τον έλεγχο των δεκτών Enigma 1 και 2 της Dream Multimedia, με τη βοήθεια ενός εικονικού τηλεκοντρόλ. Την πρώτη φορά που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, θα προσπαθήσει να βρει τη διεύθυνση του Dreambox στο τοπικό δίκτυο. Σε περίπτωση που η αυτόματη εύρεση αποτύχει, η ρύθμιση θα πρέπει να γίνει χειροκίνητα.

iOS

Blackbox

Το Blackbox (εικόνα 12) είναι μία εμπορική εφαρμογή για συσκευές iOS, διαθέσιμη στο App Store της Apple για 5,99 ευρώ, με τη βοήθεια της οποίας μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα αποθηκευμένα κανάλια του Enigma 2 και Enigma 1 δέκτη μας καθώς και τις εγγραφές που βρίσκονται σε αυτόν. Το Blackbox διαδέχεται το παλιότερο Dreambox Live και υποστηρίζει επίσημα δέκτες Enigma 1 και 2 της Dream Multimedia, Enigma 2 της Vu+, Coolstream με Neutrino HD OS και τους παλιότερους δέκτες D-Box 2 με Neutrino OS. Το πρόγραμμα υποστηρίζει το streaming καναλιών HD μόνο στα iPad Air, ενώ για τις υπόλοιπες iOS συσκευές πρέπει να επιλεγεί το transcoding μέσω υπολογιστή και VLC.

Για την επιλογή του καναλιού που θέλουμε να παρακολουθήσουμε, υπάρχουν δύο βασικές επιλογές, είτε με τη χρήση λίστας αγαπημένων είτε με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου καρουσέλ με τα κανάλια ενός μπουκέτου αγαπημένων. Στην τελευταία έκδοση 2.5.0 υπάρχει και επιλογή μίας τρισδιάστατης επισκόπησης του καναλιού (peek).

Tο Blackbox είναι αυτή τη στιγμή μία από τις καλύτερες, ίσως και η καλύτερη εφαρμογή για streaming από δέκτες Enigma2 στον κόσμο των mobile συσκευών, με πολύ γρήγορη αλλαγή των καναλιών και πολύ ομαλή αναπαραγωγή του stream.

Enigma2 HD Light

Μία όμορφη και απλή δωρεάν εφαρμογή για τη ζωντανή παρακολούθηση του προγράμματος των καναλιών ενός δέκτη Enigma2 μέσω streaming σε συσκευή iOS (εικόνα 13). Η εφαρμογή αυτή δεν υποστηρίζει την αναπαραγωγή των εγγραφών, ούτε τη διαχείριση μέσω δικτύου του Enigma2 δέκτη. Η λειτουργία και η προβολή του βίντεο είναι αρκετά ομαλή, ίσως όμως λόγω κάποιου bug, όταν κλείνει ο Dragonfly player που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή, η εφαρμογή δεν ανταποκρίνεται σε νέες εντολές. Τo Enigma2 HD Light υποστηρίζεται από διαφημίσεις, ενώ είναι διαθέσιμη και η εμπορική έκδοση με κόστος 0,89 ευρώ.

dreaMote Lite

Το dreaMote Lite είναι ένα πλήρες απομακρυσμένο κέντρο ελέγχου των λειτουργιών ενός δέκτη Enigma 1 και Enigma 2 (εικόνα 14). Δεν υποστηρίζει streaming από τον δέκτη στη συσκευή iOS, περιλαμβάνει όμως εικονικό τηλεχειριστήριο, διαχείριση των εγγραφών, ένδειξη σήματος των καναλιών, έλεγχο του Mediaplayer των δεκτών Enigma 2 της Dream Multimedia, αναζήτηση στο EPG, προβολή και ζάπινγκ στα μπουκέτα των αγαπημένων, πληροφορίες για το hardware και το λειτουργικό του δέκτη και έλεγχο της κατάστασης του δέκτη. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν από το App Store, φαίνεται όμως ότι έχει εγκαταλειφθεί η ανάπτυξή της, αφού η τελευταία έκδοση 1.1.13 κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2011.

VU+ Player

Η δωρεάν αυτή εφαρμογή της Marusys για τους δέκτες Vu+ είναι διαθέσιμη δωρεάν στο App Store (εικόνα 15), αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον ομώνυμο player του Android. Η τελευταία έκδοση κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2011 και υποστηρίζει streaming αποκλειστικά για κανάλια και εγγραφές απλής ανάλυσης κι όχι HD. Η αλλαγή των καναλιών είναι σχετικά γρήγορη (για streaming), υποστηρίζονται πολλαπλά tuner, πληροφορίες EPG, ζουμ της εικόνας και λίστες με τα αγαπημένα.

VU+ Player HD

Ο VU+ Player HD (εικόνα 16) είναι η μετεξέλιξη του VU+ Player, δημιουργία επίσης της Marusys. Υποστηρίζει τις λειτουργίες της απλής έκδοσης συν το streaming καναλιών και εγγραφών HD. Ενώ για τις βασικές λειτουργίες -πλην του streaming- λειτουργεί με όλους τους δέκτες Vu+, για το streaming το πρόγραμμα έχει βασικές απαιτήσεις την ύπαρξη ενός δέκτη Vu+ Solo2 ή Duo2, ενώ συστήνεται η ύπαρξη ασύρματου δικτύου, που λειτουργεί σε πρωτόκολλο 802.11n.

Εμπορικές εφαρμογές

Στον επίλογο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός από εφαρμογές Android και iOS είναι εμπορικές χωρίς την ύπαρξη lite ή δοκιμαστικής έκδοσης. Έτσι είναι αδύνατη η χρήση τους, χωρίς να έχει προηγηθεί η αγορά τους. Το κόστος μπορεί να είναι μικρό στις περισσότερες περιπτώσεις, από την άλλη μεριά όμως είναι δύσκολο να προχωρήσει ένας χρήστης σε αγορά χωρίς να είναι σίγουρος, αν η εφαρμογή ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του και αν λειτουργεί σωστά στη συσκευή του.

ΥΓ. Όλες οι εφαρμογές Android είναι διαθέσιμες στο Google Play και όλες οι εφαρμογές iOS είναι διαθέσιμες στο App Store της Apple

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

IB-MS303-T

Η αγορά σήμερα

04-06-2019

IB-MS303-T

Η επιτραπέζια βάση IB-MS303-T είναι μία εξαιρετικά εργονομική και μοντέρνα βάση στήριξης, για την τοποθέτηση μιας οθόνης υπολογιστή στο γραφείο σας. Διαθέτει 4 συνολικά αρθρώσεις με ελευθερία κίνησης, οι οποίες σας επιτρέπουν να έχετε ανά πάσα στιγμή την οθόνη σας στην επιθυμητή θέση. Χάρη στο clamp στήριξης που διαθέτει, μπορείτε...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Τεύχος 130

19-06-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το πέμπτο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Στις δοκιμές του νέου τεύχους θα διαβάσουμε το άρθρο για τον Dreambox ONE Ultra HD ένα νέο που φέρνει στην αγορά η Dream Property (πρώην Dream Multimedia). Πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό δέκτη, ο οποίος έρχεται με διπλό δορυφορικό DVB-S2X tuner και υπερυψηλής απόδοσης επεξεργαστή 6 πυρήνων που τον καθιστά ως τον παγκοσμίως ταχύτερο δέκτη στην αγορά. Βασίζεται σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σχεδιασμού σε σχέση με όλα τα προηγούμενα μοντέλα, ενώ είναι ο πρώτος Dreambox δέκτης που μπορεί να υποστηρίξει διπλή λειτουργία Enigma2 και Android. Με ασύρματε...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.