Αρθρογραφία . Τεχνική βιβλιοθήκη
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 | 07:11

SAT> IP Κύριο

Επανάσταση στη διανομή δορυφορικής TV

H τεχνολογία SAT > IP αφήνοντας πίσω το ομοαξονικό καλώδιο και κάνοντας χρήση της τεχνολογίας δικτύων IP, βρίσκει ευρεία εφαρμογή και αποδοχή από κατασκευαστές και χρήστες. Το πρωτόκολλο SAT > IP αλλάζει πλήρως την αρχιτεκτονική λήψης και τη διανομή δορυφορικών σημάτων, μετατρέποντάς τα πλέον σε πακέτα IP, που διανέμονται ενσύρματα ή ασύρματα...
Γράφτηκε από: Μάνος Τσαβολάκης

H τεχνολογία SAT > IP αφήνοντας πίσω το ομοαξονικό καλώδιο και κάνοντας χρήση της τεχνολογίας δικτύων IP, βρίσκει ευρεία εφαρμογή και αποδοχή από κατασκευαστές και χρήστες.

Το πρωτόκολλο SAT > IP αλλάζει πλήρως την αρχιτεκτονική λήψης και τη διανομή δορυφορικών σημάτων, μετατρέποντάς τα πλέον σε πακέτα IP, που διανέμονται ενσύρματα ή ασύρματα (LAN, Wi-Fi, Power over Ethernet, Fiber, κλπ) και όχι πλέον μέσω πολλαπλών φυσικών διαδρομών ομοαξονικού καλωδίου, απαλλαγμένα από τις όποιες παρεμβολές και απώλειες έχει ως φυσικό μέσο το ομοαξονικό καλώδιο, οι πρίζες TV/SAT, κλπ.

Μετά το εισαγωγικό άρθρο σχετικά με τις βασικές αρχές και την αρχιτεκτονική του νέου πρωτοκόλλου προχωράμε στην παρουσίαση τεχνικών υλοποίησης.

Καρδιά του συστήματος αποτελεί ο IP Adapter / IP Multiswitch, o οποίος λαμβάνει το πρωτογενές δορυφορικό σήμα, το οποίο διαμορφώνει και διανέμει σε πακέτα TCP/IP (εικόνα 1) μέσω των ενσωματωμένων Tuners (εικόνα 2).

Σε αντίθεση με τα σημερινά δορυφορικά συστήματα διανομής, το πρότυπο SAT> IP επιτρέπει τη λήψη των δορυφορικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και σε συσκευές που δεν έχουν δορυφορικό δέκτη, καθώς η αναδιαμόρφωση του δορυφορικού σήματος δεν γίνεται πλέον από το δέκτη, αφού μετακινείται στο σημείο λήψης και επιτυγχάνεται από τον SAT>IP Server.

Οι SAT>IP Servers συγκεντρώνουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Α. Είσοδος: Universal/Unicable LNB

B. Δορυφορικούς Δέκτες

Γ. Έξοδος : Ethernet

Η παραμετροποίησή τους πραγματοποιείται μέσω γραφικού interface (εικόνα 3) του ενσωματωμένου WEB Server, παρέχοντας ευελιξία όχι μόνο στην αρχική εγκατάσταση, αλλά και στη συντήρηση του συστήματος, καθώς πλέον ο εγκαταστάτης μπορεί απομακρυσμένα να κάνει την οποιαδήποτε αλλαγή αλλά και αναβάθμιση (Over the air updates) του συστήματος (εικόνα 4).

Το πρότυπο SAT>IP έχει σαν βάση το IP, με δύο διαφορετικά layers (εικόνα 5):

1. Control Plane μέσω RTSP ή HTTP για την επιλογή του τηλεοπτικού καναλιού από τον αντίστοιχο SAT Tuner.

2. Media Plane μέσω RTP ή HTTP για τη διανομή του τηλεοπτικού σήματος που έχουμε επιλέξει.

Είναι φανερή η ευελιξία που παρέχεται στη διανομή αλλά και την επιλογή του τηλεοπτικού δορυφορικού προγράμματος, καθώς σε ένα SAT> IP περιβάλλον οι RF δέκτες και αποδιαμορφωτές αφαιρούνται και πλέον εικόνα και ήχος αποτελούν κοινό πόρο του δικτύου IP, κεντρικά διανεμόμενο προς οποιαδήποτε SAT>IP συμβατή συσκευή.

Το πρότυπο SAT>IP τείνει να γίνει Standard και πλέον εφαρμόζεται και στη λήψη επίγειων ψηφιακών καναλιών και σύντομα θα διατίθεται DVB-T>IP Server με ενσωματωμένους επίγειους δέκτες στην ίδια ακριβώς φιλοσοφία και σχεδιασμό με τους δορυφορικούς.

Η ευρεία πλέον αποδοχή του πρωτοκόλλου και η υποστήριξη δορυφορικής αλλά και επίγειας λήψης με κοινή αρχιτεκτονική στη λήψη, αλλά και στην επιλογή των προγραμμάτων, οδήγησε στη δημιουργία πληθώρας συμβατών συσκευών αλλά και λογισμικού σε διάφορες πλατφόρμες. Λόγω του ότι ο Client μπορεί να συνδεθεί με απεριόριστο αριθμό Server και ένας Server μπορεί να εξυπηρετήσει απεριόριστο αριθμό Clients (Any to Any Service) (εικόνα 6), αλλά και λόγω της ενσωμάτωσης των Tuners στη λήψη του σήματος, ο χάρτης των SAT> IP Clients περιλαμβάνει :

· Δικτυακούς DVB-S/T δέκτες με ενσωματωμένο το πρωτόκολλο SAT> IP.

· SAT>IP λογισμικό για Windows, MacOS, Android και iOS, σε PC, Laptops, Tablet PC και Smartphones

· Τηλεοράσεις με DLNA

· Συσκευές SAT > IP

Το πρωτόκολλο SAT>IP χρησιμοποιεί το UPnP για διευθυνσιοδότηση. Επειδή το SAT> IP χρησιμοποιεί ένα μέρος της αρχιτεκτονικής του UPnP/DLNA, οι συσκευές SAT> IP μπορούν να λειτουργήσουν και σαν DLNA συσκευές, αλλά και να παρέχουν DLNA (εικόνα 7), καθιστώντας την τηλεόραση έναν DVB-S/T δέκτη ενός ενοποιημένου δικτύου εικόνας και ήχου από όποια επίγεια ή δορυφορική πηγή τηλεοπτικού σήματος.

Οι SAT>IP Server έχουν τη δυνατότητα δύο Mode λειτουργίας για τους ενσωματωμένους Tuners του δικτύου (εικόνα 8) :

A. Dynamic: Στο Mode αυτό συνδέεται ο Client και έχει τη δυνατότητα μέσω του Control Plane να επιλέξει το κανάλι της επιλογής του.

B. Static Mode: Όπου πλέον το Tuner είναι συντονισμένο σε συγκεκριμένη συχνότητα της επιλογής μας και πλέον μέσω Multicast το πρόγραμμα διοχετεύεται στο δίκτυο δίνοντας τη δυνατότητα σε απεριόριστο αριθμό clients να παρακολουθούν το περιεχόμενο της συγκεκριμένης συχνότητας.

Το Static Mode είναι ευρέως γνωστό και σαν Hotel Mode, καθώς βρίσκει εφαρμογή σε υλοποιήσεις ξενοδοχείων, συνεδριακών χώρων, κλπ.

Πλεονεκτήματα της τεχνολογίας SAT>IP

Τα βασικά πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας SAT>IP είναι:

  • Εικόνα και ήχος αποτελούν κοινό πόρο του δικτύου IP μέσω ενός Transport Layer, παρέχοντας διασυνδέσεις Any to Any.
  • Η διανομή είναι απαλλαγμένη από τις ενοχλητικές παρεμβολές του ομοαξονικού καλωδίου, που προέρχονται από τους επίγειους σταθμούς εκπομπής, κεραίες κινητής τηλεφωνίας , Wi-Fi, κλπ.
  • Εύκολη εγκατάσταση και ελάχιστος προγραμματισμός στις συσκευές λήψης.
  • Δεν απαιτείται ενίσχυση ή υποβάθμιση του σήματος, καθώς θέματα ποιότητας και ισχύος σήματος είναι ενσωματωμένα στις προδιαγραφές του TCP/IP.
  • Πολυμορφία δεκτών λήψης (PC, Tablets, Smartphones, Smart TVs).
  • Αποδέσμευση θέασης από την τηλεόραση και δυνατότητα παρακολούθησης από οποιοδήποτε μέσο.
  • Επέκταση της υπάρχουσας δορυφορικής εγκατάστασης, καθώς δεν απαιτείται αλλαγή ή ρύθμιση κατόπτρου (απαιτείται αντικατάσταση του LNB με Unicable ή Quatro)

Τεύχος 61

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Inverto Twin High Gain

Η αγορά σήμερα

20-02-2017

Inverto Twin High Gain

Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι το καλύτερο LNB της εταιρίας Inverto και ένα από τα καλύτερα της αγοράς, είναι το γνωστό High Gain, το οποίο παρουσιάζει υψηλή ευαισθησία σχεδόν σε όλο το δορυφορικό φάσμα συχνοτήτων, κάτι που το καθιστά ιδανικό για εύκολες λήψεις. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία έλλειψη στο...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 101

Τεύχος 101

18-01-2017

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 101

Κυκλοφόρησε στα περίπτερα το νέο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Ψηφιακή Τηλεόραση, πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό Security Report, που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Στο νέο τεύχος θα βρείτε πλούσια ύλη, με πρωτότυπα θέματα, αποκλειστικές ειδήσεις από την επικαιρότητα και φυσικά τεστ με τα καλύτερα προϊόντα του μήνα. Το νέο τεύχος στο μεγαλύτερο του μέρος κινείται στον αστερισμό του 4Κ. Η υπερ-υψηλή ευκρίνεια ή UHD είναι πλέον μια πραγματικότητα για την δορυφορική αγορά. Αυτό το μήνα συγκεντρώσαμε συνολικά 16 δέκτες UHD/4K, εκ των οποίων, οι 15 διατίθενται στην ελληνική αγορά. Δείτε τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε δέκτη και διαλέξτε αυτόν που ταιριάζει καλύτερα με την 4K τηλεόρασή σας. Σε επίπεδο ειδησεογραφίας, κάθε μήνα η Ματίνα Παπαχριστούδη, σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις από τα ρυθμιστικά ζητήματα της επίγειας ψηφιακής TV στη χώρα μας. Στο νέο τεύχος μπορείτε να διαβάσετε τις τελευταίες εξελίξεις, όσο αφορά την ανανέωση συμφωνιάς...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
  • Libra Press © Copyright 2014
  • All Rights Reserved