Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 496
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

19 Δεκεμβρίου 2010 03:00

Τεχνολογίες Διανομής Δορυφορικών προγραμμάτων

QPSK σε PAL και Μεταλλαγή IF σε ΙF

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
30034db8488e3fd572be7c56741c1419 XL 258478bb

Featured | Έχοντας αναλύσει τη διανομή δορυφορικών προγραμμάτων με πολυδιακόπτες και με τη χρήση μονάδων QAM, στον παρόν άρθρο θα κοιτάξουμε τη νούμερο 1 επιλογή του κλάδου για επαγγελματικά δίκτυα, τη μετατροπή QPSK σε PAL, αλλά και την αρκετά παρεξηγημένη εφαρμογή της μεταλλαγής IF σε IF.

Διανομή δορυφορικών σημάτων με μετατροπή QPSK σε RF
Μέσα στα χρόνια, η τεχνολογία που έχει επικρατήσει για τη διανομή δορυφορικών προγραμμάτων είναι αυτή με τη χρήση μονάδων λήψης δορυφορικού σήματος QPSK και επεξεργασίας σε RF. Εν συντομία, οι μονάδες αυτές δέχονται στην είσοδό τους δορυφορικό σήμα QPSK, το αποκωδικοποιούν σε audio-video, το διαμορφώνουν σε σήμα RF, όπου και το οδηγούν στην έξοδό τους. Όπως καταλαβαίνετε, η λειτουργία τους ταυτίζεται με αυτή των οικιακών δεκτών. Όμως, η κατασκευή τους, η ανοχή τους και η ποιότητά τους, τελικά τους διαφοροποιούν από τους οικιακούς δέκτες και τους καθιστούν απαραίτητους για μια επαγγελματική εγκατάσταση.
Στην είσοδο κάθε μιας από τις μονάδες (κατακόρυφες φέτες) συντονίζεται ένα δορυφορικό κανάλι. Η κάθε μονάδα ανεξάρτητα, αναλαμβάνει τη επεξεργασία του σήματος εισόδου σε κανάλι RF. Έπειτα γίνεται μίξη των σημάτων εξόδου και στην τελική έξοδο του κέντρου λαμβάνουμε την κεντρική γραμμή για διανομή στο καλωδιακό δίκτυο. Για τη λήψη των σημάτων αυτών, δεν χρειάζεται πλέον μονάδα αποκωδικοποίησης και τα κανάλια μπορούν να προβληθούν απευθείας από μια οποιαδήποτε τηλεόραση. Ο αριθμός των μονάδων του κέντρου ταυτίζεται με τον αριθμό των καναλιών που απαιτεί η διανομή και με μεγάλη ευκολία μπορεί να αυξηθεί μετά την αρχική εγκατάσταση.
Στην αγορά, προσφέρονται μονάδες λήψης σήματος QPSK, χωρίς τη βαθμίδα διαμόρφωσης, οι οποίες μόνο με τη βαθμίδα αποκωδικοποίησης προσφέρουν έξοδο video-audio. Στην εφαρμογή τους δεν διαφέρουν από τις μονάδες που αναφέρθηκαν παραπάνω, εφόσον απαιτείται εξωτερικός διαμορφωτής για τη χρήση τους σε καλωδιακό δίκτυο. Οι εταιρίες όμως, με αυτόν τον τρόπο, μειώνουν το κόστος υλοποίησης της εφαρμογής, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαμορφωτές χαμηλού κόστους. Είναι αλήθεια ότι οι διαμορφωτές των μονάδων που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο, συνήθως, είναι κορυφαίας ποιότητας και λογικό είναι να ανεβάζουν το κόστος του κέντρου. Επίσης, για τη λήψη κωδικοποιημένων καναλιών (π.χ. NOVA) υπάρχουν μοντέλα που δέχονται κάρτες αποκωδικοποίησης και δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις προαναφερθείσες μονάδες και, φυσικά, μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο κέντρο.
Στην “πιάτσα” δεν είναι λίγες οι φορές όπου αντί των επαγγελματικών μονάδων, για την υλοποίηση ενός κέντρου λήψης δορυφορικών καναλιών χρησιμοποιούνται οικιακοί δέκτες. Ο στόχος της επιλογής της σύνθεσης του κέντρου με οικιακούς δέκτες, δεν είναι άλλος από τη μείωση του κόστους, που πράγματι σε πολύ μικρές εγκαταστάσεις μπορεί να είναι απαγορευτικό, όταν πρόκειται για επαγγελματικούς δέκτες. Όμως, η σύνθεση ενός τέτοιου κέντρου δεν είναι παρά μια πατέντα, αφού οι οικιακοί δέκτες προορίζονται για άλλη χρήση, με πολύ λιγότερες ώρες εργασίας και λιγότερες απαιτήσεις ποιότητας. Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψει σε μια τέτοια εγκατάσταση, είναι η επαναφορά του οικιακού δέκτη μετά από πτώση ρεύματος. Για να είμαστε όμως ακριβοδίκαιοι, ένα ακόμα πλεονέκτημα της πατέντας είναι ότι η αλλαγή ενός δορυφορικού καναλιού σε ένα οικιακό δέκτη, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ εύκολα, χωρίς ειδικές γνώσεις, κάτι που μπορεί να ακουστεί ευχάριστα στα αφτιά ενός πελάτη. Από την άλλη όμως, σίγουρα μετά την εγκατάσταση, το χαρακτηριστικό αυτό δεν είναι θετικό για τον τεχνικό, γιατί καταρχήν, στερείται τα επιπλέον έσοδα μιας επίσκεψης για την αλλαγή ενός καναλιού και, το σημαντικότερο, εμπιστεύεται την άρτια λειτουργία της δουλειάς του σε ανειδίκευτα χέρια. Καταλήγοντας, η ιδανική σύνθεση ενός κέντρου λήψης QPSK δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, παρά με την επιλογή επαγγελματικών μονάδων με ενσωματωμένους διαμορφωτές μονής πλευρικής.

Πράγματι, τα πλεονεκτήματα της διανομής δορυφορικών προγραμμάτων με δέκτες QPSK είναι αρκετά και κρίνονται ιδανικά για διαφόρων ειδών εγκαταστάσεις, γεγονός που επαληθεύει την κυριαρχία τους, συγκριτικά με τις άλλες εφαρμογές. Ας δούμε πιο συνοπτικά τα χαρακτηριστικά τους:

+ Χαμηλές συχνότητες εξόδου (ξεκινώντας από 45 MHz!), που συνεπάγεται χαμηλές απώλειες σήματος στα καλώδια.

+ Μικρές απαιτήσεις από το καλωδιακό δίκτυο (λόγω χαμηλών συχνοτήτων). Πανεύκολη προσαρμογή σε υπάρχον δίκτυο – Σε οποιαδήποτε εγκατάσταση όπου λειτουργεί καλά, έστω και ένα κανάλι UHF, τα δορυφορικά κανάλια των επαγγελματικών δεκτών θα περάσουν ευκολότατα.

+ Εξαιτίας της αποκωδικοποίησης των δορυφορικών προγραμμάτων στο κέντρο, δεν απαιτείται καμία επιπλέον μονάδα μετά την έξοδο του κέντρου λήψης για την απεικόνιση των προγραμμάτων στους τηλεοπτικούς δέκτες.

+ Δυνατότητα επέκτασης.

– + Το κόστος του κέντρου λήψης είναι υψηλό, όμως παραμένει σταθερό, ανεξάρτητα από το μέγεθος του καλωδιακού δικτύου και των παροχών που πρέπει να καλύψει.

– Υποχρεωτική επιλογή (περιορισμένων) καναλιών, ισάριθμων με τις μονάδες.

Διανομή με μονάδες μεταλλαγής συχνότητας IF σε IF
Η διανομή δορυφορικών προγραμμάτων με μονάδες μεταλλαγής IF σε IF δεν “περπάτησε” στη χώρα μας, ωστόσο η ανάλυση της τεχνολογία της είναι άξια αναφοράς. Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, όταν αναφέρουμε συχνότητα IF δεν εννοούμε την ενδιάμεση επίγεια συχνότητα των 38.9MHz, αλλά τη δορυφορική περιοχή συχνοτήτων 950–2150 MHz. Σε ένα κέντρο μεταλλαγής IF-IF, η κάθε μονάδα δέχεται σήμα IF (950–2150 MHz), συντονίζει ένα δορυφορικό πακέτο (transponder) και στην έξοδό τηςοδηγεί σήμα πάλι IF. Στην τελική έξοδο του κέντρου έχει γίνει η μίξη των πακέτων από όλες τις μονάδες και μπορεί να οδηγηθεί στο καλωδιακό δίκτυο. Ποιο είναι όμως το κέρδος από αυτή τη μετατροπή; Τα σήματα εξόδου είναι απαλλαγμένα από τη δορυφορική πόλωση και τον τόνο των 22KHz και επομένως, ένας οικιακός δορυφορικός δέκτης δεν χρειάζεται να στέλνει αυτές τις πληροφορίες στο LNB κατά την επιλογή ενός προγράμματος. Έτσι, επιτυγχάνεται ανεξαρτησία θέασης δορυφορικών προγραμμάτων στους τελικούς χρήστες, ανεξαρτήτως της δομής του καλωδιακού δικτύου, με τη χρήση βεβαίως οικιακού αποκωδικοποιητή.
Για να κατανοήσουμε τη λειτουργία καλύτερα, μπορούμε να φανταστούμε ότι με την εφαρμογή αυτή είναι σαν να έχουμε τοποθετήσει σε όλες τις πρίζες της εγκατάστασης κι από ένα δορυφορικό κάτοπτρο. Οι συγκεκριμένες μονάδες που παρουσιάζονται στην εικόνα 3, συντονίζουν η κάθε μια από δύο δορυφορικά πακέτα κι έτσι με τις τέσσερις αυτές μονάδες (η πέμπτη είναι μονάδα ενίσχυσης) έχουμε συνολικά 8 transponders, που σημαίνει ότι διαθέτουμε προς διανομή ένα πολύ μεγάλο αριθμό δορυφορικών προγραμμάτων (πάνω από 60). Όπως είπαμε όμως, απαιτείται για την αποκωδικοποίηση τους, ένας δορυφορικός δέκτης σε κάθε πρίζα. Από την άλλη, για να προσανατολιστούμε από οικονομικής πλευράς, το κόστος μιας μονάδας μεταλλαγής για δύο δορυφορικά πακέτα, είναι περίπου το μισό από το κόστος μιας επαγγελματικής μονάδας λήψης QPSK, που προσφέρει στη διανομή ένα μόνο κανάλι.
Όπως είπαμε, η έξοδος των μονάδων IF-IF είναι ένα σήμα, το οποίο έχει παραμείνει στις δορυφορικές συχνότητες των 950–2150MHz. Για το λόγο αυτό, στη σχεδίαση και την υλοποίηση του καλωδιακού δικτύου, πρέπει να χρησιμοποιηθούν παθητικά και ενεργά στοιχεία (διακλαδωτές και ενισχυτές), κατάλληλα για τις υψηλές περιοχές συχνοτήτων. Ένα ακόμα σημείο που θα χρειαστεί προσοχή είναι η σχεδίαση και υλοποίηση του καλωδιακού δικτύου, εξαιτίας των υψίσυχνων σημάτων σε σχέση με τα σήματα των VHF-UHF. Τα σήματα αυτά παρουσιάζουν περισσότερες απώλειες στα καλώδια και πρέπει φυσικά να υπολογιστούν.

Τα θετικά και τα αρνητικά της τεχνολογίας συνοπτικά:

+ Προσφορά μεγάλου αριθμού καναλιών προς εγκατάσταση.

+ Δυνατότητα επέκτασης.

+ Προσαρμογή σε υπάρχον καλωδιακό δίκτυο. Για ένα τέτοιο εγχείρημα θα χρειαστεί αλλαγή των ενεργών και παθητικών στοιχείων του δικτύου (λόγω υψηλών συχνοτήτων).

+ Κόστος προσιτό. Για να είμαστε όμως ακριβείς, το κόστος του κέντρου είναι σταθερό σε όλες τις εγκαταστάσεις και σχετικά χαμηλό, όμως το συνολικό κόστος της εφαρμογής διαφοροποιείται από τον αριθμό των πριζών παροχής σήματος, αφού απαιτείται δορυφορικός δέκτης.

– Υψηλές συχνότητες εξόδου, που συνεπάγονται υψηλές απώλειες σήματος στα καλώδια.

– Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σχεδίαση του καλωδιακού δικτύου, λόγω του παραπάνω χαρακτηριστικού.

– Απαραίτητη η ύπαρξη οικιακού δορυφορικού δέκτη σε κάθε τελικό χρήστη.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...