Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
TM 492
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

27 Οκτωβρίου 2010 03:00

Skyline iTap. Πέρα από ένα συνηθισμένο Tap-off…

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
3fc59815d0f693bc8996725d2f613fc6 XL e1e81605

Featured | Τα iTap, τα οποία γνωρίσαμε από την εταιρία Skyline, είναι εξαρτήματα που μπορούν να κόβουν ή να επιτρέπουν το σήμα να διέρχεται τις εξόδους τους. Για φανταστείτε λοιπόν ένα καλωδιακό δίκτυο CATV, βασισμένο σε αυτά τα tap-offs, αντί των συνηθισμένων; Μήπως με ένα πολύ απλό τρόπο, αποκτάμε ένα δίκτυο ελεγχόμενης πρόσβασης;

Η εταιρία Skyline Communications, πριν μερικά χρόνια είχε ξεκινήσει μια νέα τεχνολογία που βασιζόταν στα “έξυπνα” iTap. Τα εξαρτήματα αυτά είναι αντίστοιχα με τα tap-off, μόνο που διαθέτουν τη δυνατότητα ελέγχου των σημάτων που διέρχονται μέσα από αυτά. Η τεχνολογία αυτή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού μπορεί, με αρκετά εύκολο τρόπο, να υλοποιήσει ένα δίκτυο ελεγχόμενης πρόσβασης. Η παρουσίαση της τεχνολογίας θα γίνει κάτω από το πρίσμα του προϊόντος της Skyline και πιο συγκεκριμένα των iTap και του gateway server CeQuesta. Ας προχωρήσουμε, κοιτώντας ένα-ένα τα προϊόντα.

iTap – Το έξυπνο tap-off. 
Πρόκειται για ένα tap-off εξωτερικής τοποθέτησης, το οποίο, κρίνοντάς το από την εξωτερική του όψη και ρίχνοντας μια ματιά στα χαρακτηριστικά του, φαίνεται ένα καθόλα φυσιολογικό tap-off: Διέλευση τάσης για τροφοδοσία μέσω ομοαξονικού καλωδίου, βύσματα 5/8” για τις γραμμές διέλευσης και F” στις εξόδους tap, αφαιρούμενη πρόσοψη για γρήγορη αλλαγή, στιβαρή κατασκευή για εξωτερική χρήση. Είναι τεσσάρων ή οχτώ δρόμων (παροχές σε χρήστες-έξοδοι tap) και παράγονται με απώλειες 11/14/17/20/23/26/29/32/35 dB για το 4-δρόμων iTap και 14/17/20/23/26/29/32/35 dB για το 8-δρόμων tap-off. Η ποικιλία στις απώλειες εξόδων tap είναι απαραίτητη (όπως έχουμε σημειώσει σε προηγούμενες αναφορές σε CATV δίκτυα), για τη σωστή σχεδίαση ενός καλωδιακού δικτύου CATV, όπου η ισοστάθμιση των σημάτων κρίνεται απαραίτητη. Με υποστήριξη συχνοτήτων 5-1.000MHz, κρίνεται κατάλληλο για τα σήματα οποιασδήποτε εφαρμογής καλωδιακού δικτύου.
Αυτά, όσον αφορά στη «φυσιολογική» όψη του iTap… Όμως, το εξάρτημα, κάτω από το καβούκι του, κρύβει νέες δυνατότητες, που ανοίγουν νέους δρόμους. Η ιδιαιτερότητα της συσκευής συναντάται στη δυνατότητα να ελέγχει κάθε έξοδό του (tap-output) και την παροχή σήματος σε αυτή. Το iTap όμως, δε σταματά μόνο στις δύο καταστάσεις Οn-Οff των εξόδων του. Στο σχέδιο 2 μπορούμε γραφικά να δούμε τις τέσσερις διαφορετικές καταστάσεις, που μπορεί να βρεθεί η κάθε η έξοδος του iTap. Οι καταστάσεις αυτές, ελέγχονται από plug-in φίλτρα, που εσωκλείονται στο εξάρτημα:
  1. Η πρώτη κατάσταση είναι η λειτουργία On, όπου όλο το φάσμα από τους 5-1.000MHz περνάει στην έξοδο.
  2. Η δεύτερη κατάσταση είναι η λειτουργία Off, όπου ενεργοποιείται φίλτρο, που κόβει όλη την περιοχή συχνοτήτων λειτουργίας του iTap.
  3. Στην τρίτη κατάσταση, αποκόπτεται μόνο το μονοπάτι επιστροφής, στο οποίο λειτουργούν interactive υπηρεσίες, όπως Ιnternet, PayTV κ.τ.λ.
  4. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα διέλευσης (παροχής) μιας συγκεκριμένης ζώνης συχνοτήτων.
Η λειτουργία της εφαρμογής βασίζεται στο πρωτόκολλο SNMP (για το πρωτόκολλο μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες στο παράρτημα Α). Μέσω του SNMP, τα iTap στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα, για να χειρίζονται τις εξόδους τους. Η κάθε έξοδος του iTap αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη MAC address (Παράρτημα Β) και στη συνέχεια, με ένα συγκεκριμένο συνδρομητή για πλήρη ανεξαρτητοποίηση.

CeQuesta – Η διαχείριση του στόλου των iTap
O CeQuesta είναι ένας gateway server, που συνδέεται με το ομοαξονικό δίκτυο των iTap. Μέσω του εύχρηστου web interface που διαθέτει, μπορεί να χειρίζεται τις εξόδους των iTap, να χρεώνει, να μοιράζει υπηρεσίες, να φιλτράρει και, γενικά, να διαχειρίζεται όλο το δίκτυο. Ο CeQuesta επικοινωνεί με τα iTap μέσω του πρωτοκόλλου SNMP και όχι μόνο… Ο CeQuesta μπορεί να δέχεται και να αποστέλλει πληροφορίες σε οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει το πρωτόκολλο SNMP και στη συγκεκριμένη εφαρμογή, οι συσκευές αυτές δεν είναι άλλες, από τους τελευταίας τεχνολογίας ενισχυτές γραμμής, που πιθανό να βρείτε εγκατεστημένους σε ένα σύγχρονο δίκτυο CATV. Φυσικά, είναι πολύ απίθανο να έχετε συναντήσει έναν τέτοιο ενισχυτή, όμως, ορισμένες εταιρείες CATV έχουν προχωρήσει στην εξέλιξη των μοντέλων τους, για τη συνεργασία τους με το πρωτόκολλο SNMP. O CeQuesta επικοινωνεί με τα iTap μέσω του πρωτοκόλλου SNMP και παρότι η συγκεκριμένη επικοινωνία είναι ιδιοκτησία (proprietary) της Skyline Communications, είναι κατά τα άλλα ανοιχτή, οπότε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό, για να στείλει μηνύματα SNMP στα iTap. Έτσι, λοιπόν, εάν κάποιος χρήστης δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον CeQuesta, η εταιρεία θα του παρέχει το πρωτόκολλο, για να επικοινωνήσει απευθείας με τα iTap.

Το iTap στην πράξη
Οπωσδήποτε, οι δυνατότητες που παρέχουν τα iTap είναι σημαντικές, όμως, μια κρίσιμη ερώτηση είναι το κατά πόσο μπορούν να γίνουν εφαρμόσιμες και με ποιο τρόπο. Μια ιδέα για ένα πιθανό δίκτυο CATV ελεγχόμενης πρόσβασης, που θα απαρτίζεται από iTap, απεικονίζεται στο σχέδιο 1. Όπως βλέπετε, ο κύριος κορμός του καλωδιακού δικτύου διέρχεται μέσω των iTap και οι έξοδοι των εξαρτημάτων οδηγούνται σε ισάριθμα κτίρια. Με αυτόν τον τρόπο, η παροχή σήματος είναι ελεγχόμενη σε κάθε κτίριο, από τον server CeQuesta. Φυσικά, ο αριθμός των συνδρομητών μπορεί να αυξηθεί και, ουσιαστικά, εξαρτάται μόνο από τη σχεδίαση του καλωδιακού δικτύου, αφού τα iTap δεν θέτουν περιορισμούς και μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα γνώριμα και πλέον παλαιάς τεχνολογίας, κοινά tap-offs. Πιθανότατα, θα μπορούσε να εξαπλωθεί ένα ανάλογο δίκτυο σε ένα χωριό ή σε έναν οικισμό, δημιουργώντας αμέσως ένα ευλύγιστο και προσαρμόσιμο, συνδρομητικό καλωδιακό δίκτυο.
Παράρτημα Α: SNMPSimple Network Management Protocol

Η ανάγκη για την επικοινωνία και το χειρισμό διαφορετικών δικτυακών πλατφόρμων, οδήγησε στη δημιουργία ενός κοινού πρωτοκόλλου, του SNMP. To SNMP λοιπόν, πρόκειται για ένα πρωτόκολλο, που σχεδιάστηκε για την ανταλλαγή πληροφοριών ελέγχου, μεταξύ δικτυακών συσκευών. Το μοντέλο του SNMP βασίζεται σε τέσσερα στοιχεία:

o       Management Station (NMS) – Σταθμός διαχείρισης, που στην περίπτωσή μας, πρόκειται για τον CeQuesta.

o       Management Agent – Τερματικές μονάδες ελέγχου, που στην περίπτωσή μας είναι τα iTap.

o       Management Information Base – Η βάση για τις πληροφορίες ελέγχου. Υπάρχουν πολλές standard MIBs, αλλά οι περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν και δικές τους. Αυτές τις πληροφορίες χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο SNMP, για να χειριστεί και να ελέγξει τις συσκευές. Φυσικά, για να τρέξει το πρωτόκολλο μεταξύ συσκευών από διαφορετικές εταιρείες, πρέπει να γνωστοποιούνται τα MIBs τους.

o       Network Management Protocol – Το πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ του manager και του agent, που δεν είναι άλλο από το User Datagram Protocol (UDP).

Μεταξύ του σταθμού διαχείρισης (NMS) και των τερματικών μονάδων ελέγχου (agents), αποστέλλονται τρεις τύποι μηνυμάτων:

o       Get – Δίνει εντολή στο σταθμό διαχείρισης, να λάβει τις τιμές των MIBs από τους agent. Με αυτόν τον τρόπο, ο server (όπως ο CeQuesta) ενημερώνεται για την κατάσταση των συσκευών του δικτύου.

o       SetΜε το μήνυμα αυτό, ο σταθμός διαχείρισης ρυθμίζει τις τιμές των MIBs των agent, μεταβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, την κατάσταση των συσκευών του δικτύου.

o       TrapΔίνει εντολή στους agent να ειδοποιούν το σταθμό διαχείρισης, για σημαντικά γεγονότα. Έτσι, ο server μένει ενήμερος για την κατάσταση των συσκευών του δικτύου.

Παράρτημα Β: MAC address

Η MAC address (Media Access Control address), είναι μια διεύθυνση, που αντιστοιχείται σε κάθε δικτυακή συσκευή. Αποτελείται από 48bit και είναι γραμμένη στο τσιπάκι κάθε συσκευής, σε δεκαεξαδική μορφή. Μπορούμε να τη φανταστούμε, σαν τη δικτυακή «ταυτότητα» των συσκευών, για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους, σε περιβάλλον δικτύου. Είναι ένα στάδιο κάτω από την IP address, που αντιστοιχούμε στις συσκευές (όπως τις κάρτες δικτύου των υπολογιστών) και λειτουργεί σε πιο πρωταρχικό περιβάλλον επικοινωνίας, από αυτό των IP.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...