Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 495
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

23 Απριλίου 2024 10:00
23 Απριλίου 2024 09:28
11 Φεβρουαρίου 2013 07:10

Στα άδυτα ενός δορυφορικού δέκτη Linux

Η δομή των φακέλων και των αρχείων

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
2940b97ab5721a9e279f736f864f4ce6 XL 75c28995

Featured | Εμείς μπορεί απλά να πατάμε πλήκτρα στο τηλεχειριστήριο, από την πλευρά όμως ενός Linux δέκτη, τρέχουν εντολές που ψάχνουν αρχεία προγραμμάτων, ρυθμίσεων και δεδομένων στους φακέλους αυτού του μικρού υπολογιστή. Η δύναμη της πληθωρικότητας των εφαρμογών των δεκτών με λογισμικό Linux βασίζεται ακριβώς εκεί, στο γνωστό ανοιχτό λειτουργικό σύστημα και γι’ αυτό το λόγο αξίζει ένα ταξίδι στη δομή των φακέλων και των αρχείων στο εσωτερικό του για την καλύτερη κατανόησή του…Η ραγδαία εξέλιξη του λογισμικού Linux δεν έχει επηρεάσει μόνο τους προσωπικούς υπολογιστές, αλλά και ένα σωρό άλλες συσκευές, υλοποιώντας εφαρμογές «μεταμφιεσμένες» σε κάτι απλό και προσιτό, κρύβοντας την ισχύ και την πολυπλοκότητα που βρίσκονται από πίσω τους. Ευτυχώς, στο χώρο μας είδαμε από νωρίς αυτήν την επιρροή χάρη στην Dream Multimedia, που υλοποίησε ένα δορυφορικό δέκτη – υπολογιστή, με μια έκδοση του λογισμικού Linux, το περίφημο Enigma. Η κίνηση αυτή δημιούργησε φαινόμενο χιονοστιβάδας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μετράμε δεκάδες μοντέλα δεκτών από διαφορετικές εταιρείες, τα οποία τρέχουν διάφορες εκδόσεις του διάσημου λογισμικού Linux. Τα προτερήματα που απέδωσε το λειτουργικό σύστημα του πιγκουίνου στους δορυφορικούς δέκτες είναι πλέον ευρέως γνωστά και ανεξάρτητα με την έκδοση/image του λογισμικού, η καρδιά των δεκτών είναι πάντα η ίδια, το Linux. Έτσι λοιπόν, η εξερεύνηση στη δομή των φακέλων και στα αρχεία των δεκτών αυτών, δε διαφέρει πολύ από μοντέλο σε μοντέλο και μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε λίγο πιο κοντά στην κατανόησή τους.  

Η δομή των φακέλων ενός Linux δέκτη
Όπως συμβαίνει και στα Windows, έτσι και στο Linux υπάρχει δενδροειδής δομή των φακέλων του συστήματος. Τα διαφορετικά images λογισμικών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τους διάφορους δέκτες Linux δεν παρουσιάζουν πολλές διαφορές στη δομή των φακέλων, αλλά είναι προσαρμοσμένα στο hardware του καθενός. Είτε λοιπόν πρόκειται για δέκτη Dreambox είτε IPBox είτε Kathrein, εάν τρέχει Linux, θα συναντήσουμε τους παρακάτω φακέλους.
 

/Η αφετηρία (root) των φακέλων. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε ως το My Computer των Windows. Κάτω από αυτόν βρίσκονται όλοι οι υπόλοιποι.
/binΕδώ συναντάμε τις βασικές-θεμελιώδεις εντολές που χρησιμοποιούνται στο σύστημα, όπως τις εντολές ls, gzip, mkdir, ping και άλλες πολλές του λογισμικού Linux.
/bootΑρχεία για την εκκίνηση του δέκτη, συμπεριλαμβανομένου του kernel, του πυρήνα του λογισμικού.
/devΟι οδηγοί (drivers) των συσκευών για το hardware με το οποίο το σύστημα αλληλεπιδρά.
/etcΤα αρχεία ρυθμίσεων του συστήματος. Ένας από τους πολυσύχναστους φακέλους που θα δούμε παρακάτω.
/homeΟ φάκελος που αντιστοιχεί σε κάθε χρήστη του συστήματος.
/libΟι βιβλιοθήκες (libraries) ή οι κώδικες που χρησιμοποιούν πολλά προγράμματα (όπως και ο kernel).
/mediaΤο σημείο όπου προστίθενται (γίνονται mount) αποσπώμενα μέσα, όπως DVDs, HDDs, USB stick, κ.ά.
/mntΈνα ακόμα σημείο όπου προστίθενται αποσπώμενα μέσα, όπως DVDs, HDDs, USB stick, κ.ά.
/procΠληροφορίες για τον Kernel, έλεγχος διεργασιών.
/sbinΕντολές του συστήματος, κυρίως του χρήστη root.
/sysΠληροφορίες πραγματικού χρόνου για συσκευές που χρησιμοποιούνται από τον kernel.
/tmpΠροσωρινά αρχεία. Ένας ακόμα πολυσύχναστος φάκελος που θα δούμε παρακάτω.
/usrΜια σύνθετη ιεραρχία πρόσθετων προγραμμάτων και αρχείων.
/varΕδώ τοποθετούνται τα αρχεία που αλλάζουν συχνά. Ίσως ο πιο πολυσύχναστος φάκελος στους δέκτες μας.

  

Οι πιο πολυσύχναστοι…
Εδώ θα αναφέρουμε τους φακέλους και υποφακέλους που μας ενδιαφέρουν πιο πολύ σε καθημερινή χρήση και τους οποίους επισκεπτόμαστε» ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πολλοί από αυτούς τους φακέλους, ανάλογα το image, εμφανίζονται ως συντόμευση κάτω από το / αλλά στην ουσία είναι υποφάκελοι κεντρικότερων φακέλων. Στα παρακάτω, υπάρχει το ενδεχόμενο να συναντήσουμε διαφορές από δέκτη σε δέκτη, όπως και από image σε image.

/tmp. Ο ίδιος φάκελος εντοπίζεται και στο /var/tmp. Στο φάκελο αυτό τοποθετούμε τα plugins όταν θέλουμε να κάνουμε χειροκίνητη εγκατάσταση μέσα από τα μενού του δέκτη και όχι αυτόματη εγκατάσταση μέσω σύνδεσης με Server της ομάδας του image. Όλα τα σύγχρονα images διαθέτουν δυνατότητα εγκατάστασης manual install στην κατηγορία των addons για την εγκατάσταση πακέτων (ανάλογα το image υποστηρίζονται διαφορετικά πακέτα) που τοποθετούμε στο φάκελο /tmp. Τη διαδικασία αυτή την ακολουθούμε όταν το image δε διαθέτει Server για αυτόματο κατέβασμα/εγκατάσταση ενός plugin ή όταν ο Server του image δε διαθέτει το plugin που ψάχνουμε, οπότε και καταφεύγουμε σε χειροκίνητη αναζήτηση και κατέβασμα από το Internet. 

/hdd. Ο ίδιος φάκελος εντοπίζεται και στο /media/hdd. Μάλιστα, υπάρχουν λογισμικά που δεν έχουν συντόμευση του φακέλου κάτω από το /. Στο φάκελο αυτό εντοπίζουμε τα αρχεία του σκληρού δίσκου που πιθανώς έχουμε εγκαταστήσει στο δέκτη μας. Όλες οι εγγραφές δορυφορικών προγραμμάτων εντοπίζονται εκεί και φυσικά μπορούμε να τις μεταφέρουμε μέσω Ethernet στον υπολογιστή μας.  

/media και /mnt. Στους φακέλους αυτούς συναντάμε το σκληρό δίσκο (όπως αναφέραμε παραπάνω), αλλά και γενικότερα συσκευές USB ή DVD σε περίπτωση που έχουμε τοποθετήσει στο δέκτη μας. Στο φάκελο /media και πιο συγκεκριμένα σε υποφακέλους του, τοποθετούμε αρχεία multimedia. 

/var/etc. Εδώ συναντάμε τις λίστες των καναλιών όπου έχουν καταγραφεί τα κανάλια του δέκτη και μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας για να τις περάσουμε σε νέο image. Στο σημείο αυτό συναντήσαμε διαφορές μεταξύ δεκτών Dreambox και IPBox (με λογισμικό DGS). Ωστόσο, η κατεύθυνση και η λογική είναι παρόμοια. Στον φάκελο /var/etc τοποθετείται το αρχείο init για την αλλαγή διεύθυνσης MAC στους κλώνους κατά την εκκίνησή τους.  

/var/keys. Ο φάκελος όπου τοποθετούνται τα αρχεία με τα κλειδιά που διαβάζει ο emulator που τρέχουμε στο δέκτη μας. Τα αρχεία αυτά μπορούμε να τα ανεβάσουμε χειροκίνητα στο φάκελο, είτε να τα αναβαθμίσουμε αυτόματα από το Internet, στην περίπτωση που το image μας δίνει αυτή τη δυνατότητα.  

Οι φάκελοι των emulators
Μεγάλο μέρος της δημοτικότητας των δεκτών Linux οφείλεται στους emulators, που τους επιτρέπουν να διαβάζουν κάρτες smartcard, να τρέχουν κλειδιά, όπως και να λαμβάνουν μέρος σε δίκτυα cardsharing. Τα λογισμικά αυτά, είτε τα εγκαταστήσουμε χειροκίνητα είτε αυτόματα, χρειάζονται παραμετροποίηση των αρχείων τους για τη σωστή λειτουργία τους. Όπως φαντάζεστε, ανάλογα το δέκτη (ειδικά ανάλογα την εταιρεία κατασκευής) και το image, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά, ωστόσο παρακάτω θα δούμε τις συνθήκες που επικρατούν συνήθως για τους πιο διάσημους emulators. 

Mgcamd. Ο φάκελος στον οποίο εμπεριέχεται το αρχείο, όπου περιέχονται οι πληροφορίες που συμβουλεύεται το emulator για να συνδεθεί ως πελάτης σε δίκτυα CS είναι ο /var/keys. Εκεί συναντάμε το newcamd.list.  

CCcam. Το αρχείο ρυθμίσεων του emulator είτε πρόκειται για λειτουργία Server ή Client, βρίσκεται στο φάκελο /var/etc και πρόκειται για το CCcam.cfg.  

NewCS. Το αρχείο παραμετροποίησης του διάσημου server emulator βρίσκεται στο φάκελο /var/tuxbox/config, και είναι το newcs.xml, αλλά είναι πολύ πιθανό να το συναντήσουμε σε διαφορετική τοποθεσία.  

Camd3. Ο φάκελος που περιέχει τα αρχεία ρύθμισης του emulator, συνήθως είναι ο /var/keys και είναι τα camd3.config (για ρύθμιση client), camd3.users και camd3servers. 

Εργαλεία και εντολές…
Για την πρόσβαση σε όλα όσα αναφέρουμε παραπάνω, χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα FTP (File Transfer Protocol), με το οποίο συνδεόμαστε στο δέκτη μέσω της θύρας Ethernet. Ένα πολύ αποδοτικό πρόγραμμα για αυτή τη δουλειά είναι το freeware, Filezilla. Αφότου ωστόσο αποκτήσουμε πρόσβαση στους φακέλους του δέκτη, για να επεξεργαστούμε τα αρχεία του δέκτη, θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα editor, όπως το freeware PSPad Editor. Από τα μενού του Filezilla (στα Settings) πρέπει να αντιστοιχήσουμε το πρόγραμμα editor με το άνοιγμα και την επεξεργασία των αρχείων και ήμαστε έτοιμοι να χειριστούμε το δέκτη μας.

Ένας άλλος τρόπος περιήγησης στους φακέλους και στα αρχεία του δέκτη είναι μέσω σύνδεσης telnet, δηλαδή με την εκτέλεση εντολών μέσω της θύρας Ethernet. Για να συνδεθούμε στους δέκτες με telnet μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Command Prompt των Windows ή με άλλα προγράμματα, όπως το PuTTY. Αφού συνδεθούμε στο δέκτη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εντολές όπως:

# cd /var/keys Με την εντολή “cd” οδηγούμαστε στο αντίστοιχο φάκελο. Στο παράδειγμα μεταφερόμαστε στο φάκελο /var/keys. 

/var/keys # cd .. Με την εντολή “cd ..” οδηγούμαστε ένα φάκελο πάνω σε ιεραρχία απ’ όπου βρισκόμαστε. Στο παράδειγμα μεταφερόμαστε στο φάκελο /var. 

# ls Με την εντολή “ls” εμφανίζονται τα περιεχόμενα του φακέλου που βρισκόμαστε. 

Η γραμμή εντολών στα συστήματα Linux είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια αυτού που ξέρει να το χειριστεί, με δεκάδες δυνατές εντολές και μέγιστη δυνατότητα παραμετροποίησης του συστήματος. Εάν μετά την περιήγηση στους φακέλους νιώσετε ότι θέλετε να προχωρήσετε παραπέρα, δεν έχετε παρά να το τολμήσετε…
 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...