Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 | 22:44

AMIKO TRF-800

Νέος οικιακός HDMI διαμορφωτής DVB-T

Έχοντας δημιουργήσει παράδοση στην παραγωγή μεγάλης ποικιλίας προϊόντων ψηφιακής τεχνολογίας, η Amiko παρουσιάζει τον πρώτο της HDMI διαμορφωτή DVB-T ψηφιακής τηλεόρασης. Πρόκειται για τον ολοκαίνουργιο Amiko TRF-800, ο οποίος χρησιμοποιείται για να διαμορφώσει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό δέκτη, Blu Ray Player, media player, ή οποιαδήποτε άλλη οπτικοακουστική πηγή...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Έχοντας δημιουργήσει παράδοση στην παραγωγή μεγάλης ποικιλίας προϊόντων ψηφιακής τεχνολογίας, η Amiko παρουσιάζει τον πρώτο της HDMI διαμορφωτή DVB-T ψηφιακής τηλεόρασης. Πρόκειται για τον ολοκαίνουργιο Amiko TRF-800, ο οποίος χρησιμοποιείται για να διαμορφώσει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό δέκτη, Blu Ray Player, media player, ή οποιαδήποτε άλλη οπτικοακουστική πηγή σε DVB-T VHF ή UHF επίγειο ψηφιακό κανάλι, ώστε να είναι εφικτή η διανομή του μέσω του οικιακού ομοαξονικού δικτύου, για να μπορεί να λαμβάνεται από όλες τις τηλεοράσεις του σπιτιού.

Με την παρουσία στο σαλόνι οπτικοακουστικών συσκευών με έξοδο HDMI να εδραιώνεται όλο και περισσότερο, η επιθυμία προβολής του περιεχομένου τους και στις υπόλοιπες τηλεοράσεις του σπιτιού καθιστά τη χρήση του διαμορφωτή επιβεβλημένη. Με την κυκλοφορία του TRF-800, η Amiko εισέρχεται στην αγορά των HDMI διαμορφωτών, προσφέροντας μια οικονομική και αξιόπιστη λύση στους χρήστες για να παρακολουθούν τα προγράμματα του συνδρομητικού δέκτη τους ή τις ταινίες που αναπαράγονται από το Blu Ray Player σε κάθε τηλεόραση του σπιτιού, απολαμβάνοντας εικόνα με Full HD ανάλυση (1080i).

Χαρακτηριστικά

Ο Amiko TRF-800 έρχεται σε κουτί compact μεγέθους (147x104x29 χιλ.), το υλικό του οποίου αποτελείται από μαύρο μεταλλικό περίβλημα. Η πρόσοψή του διαθέτει οθόνη LED τεσσάρων ψηφίων, ενδεικτικά LED POWER, LOCK, SIGNAL, τέσσερα πλήκτρα σε σχήμα σταυρού που χρησιμοποιούνται για τις ρυθμίσεις του διαμορφωτή και πλήκτρα MENU/OK, LOCK. H πάνω πλευρά είναι εξοπλισμένη με υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V/1A, θύρα HDMI IN 1.4, θύρα USB 2.0 και υποδοχή RF OUT. Οι δύο κάθετες πλευρές του μεταλλικού περιβλήματος της συσκευής έχουν ενσωματωμένα ελάσματα στήριξης με υποδοχές για τοποθέτηση στον τοίχο, ενώ διαθέτουν οπές που βοηθούν στην αποβολή της θερμότητας από το εσωτερικό της. Το κουτί της συσκευασίας του διαμορφωτή περιλαμβάνει τροφοδοτικό 12V/1.0A, τέσσερα πλαστικά βύσματα (ούπα) με βίδες και φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης στα αγγλικά.

Ο Amiko TRF-800 διαθέτει Host CPU 200MHZ 32Bits RISC, Security Processor 200MHz 32Bits και Audio Processor 200MHZ 32Bits. Έχει ενσωματωμένη μνήμη RAM DDRII 16bit 512MB και NOR Flash 32MB. Μέσω της HDMI IN θύρας που διαθέτει, δέχεται έως και Full HD ανάλυσης σήμα από μια οπτικοακουστική πηγή και το αποδίδει διαμορφωμένο μέσω της RF θύρας του σε DVB-T επίγειο ψηφιακό κανάλι της μπάντας των VHF (174-233MHz) ή UHF (470-858MHz), με ανάλυση 1920x1080i. Έτσι, το κανάλι αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει το οικιακό ομοαξονικό δίκτυο και να διανεμηθεί σε όλες τις πρίζες TV, ώστε να είναι διαθέσιμο για προβολή σε οποιαδήποτε τηλεόραση. Η στάθμη του RF σήματος εξόδου ρυθμίζεται μέσα από το μενού σε τιμές 76dBμV έως 96dBμV και μπορεί να αποδώσει MER >35dB. Η συσκευή διαθέτει επίσης USB 2.0 θύρα, ώστε με τη σύνδεση ενός stick να εκτελείται η αναβάθμιση του λογισμικού της και η εξαγωγή ή εισαγωγή ρυθμίσεων.

Ρυθμίσεις

Η ρύθμιση του Amiko TRF-800 είναι πανεύκολη και πραγματοποιείται με τη βοήθεια των πλήκτρων και της οθόνης της πρόσοψης. Το πλήκτρο MENU/OK χρησιμοποιείται για είσοδο στο μενού ρυθμίσεων, ενώ το διπλό πάτημά του χρησιμοποιείται για επιβεβαίωση επιλογής. Το πλήκτρο LOCK χρησιμοποιείται για το κλείδωμα ή ξεκλείδωμα του πληκτρολογίου, ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητα πατήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία της συσκευής, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας ταυτόχρονα το αντίστοιχο ενδεικτικό LED. Τα πλήκτρα αριστερά – δεξιά (¬ ®) χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση στις επιλογές του μενού ρυθμίσεων, ενώ τα πλήκτρα κάτω - πάνω (¯­) χρησιμοποιούνται για την εύρεση των διαθέσιμων τιμών. Τροφοδοτώντας με ρεύμα το διαμορφωτή εμφανίζεται στην οθόνη το κανάλι λειτουργίας του με τη μορφή CHxx. Με την είσοδο στο μενού ρυθμίσεων η πρώτη παράμετρος που μπορούμε να επεξεργαστούμε είναι η τιμή του καναλιού, την οποία αλλάζουμε με τη χρήση των πλήκτρων κάτω - πάνω (¯­). Χρησιμοποιώντας το δεξί βελάκι εμφανίζεται η δεύτερη παράμετρος του μενού που είναι η “RF” και αφορά τη στάθμη εξόδου, ορίζοντας κατά τον ίδιο τρόπο την επιθυμητή τιμή. Με βήμα ανά 2dB, δίνουμε τιμές από -14dB έως +6dB που ρυθμίζουν τη στάθμη εξόδου από 76dBμV έως 96dBμV, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι με τιμή 0dB η στάθμη εξόδου του διαμορφωτή είναι στα 90dBμV. Τρίτη διαθέσιμη ρύθμιση είναι η δυνατότητα απενεργοποίησης της οθόνης, η οποία εμφανίζεται με το “OFF”. Επόμενη διαθέσιμη επιλογή είναι η επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις, η οποία εμφανίζεται με το “rSET” και ενεργοποιείται με το πάνω βελάκι. Επόμενη επιλογή είναι το “CFG” που δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης των ρυθμίσεων σε USB stick και ενεργοποιείται κατά τον ίδιο τρόπο. Το αρχείο .txt με τις αποθηκευμένες ρυθμίσεις δέχεται επεξεργασία σε υπολογιστή (εικόνα 1) για τροποποίηση περισσότερων παραμέτρων, όπως για παράδειγμα το όνομα του καναλιού. Έχοντας από πριν συνδεδεμένο το USB stick, η εισαγωγή των τροποποιημένων ρυθμίσεων πραγματοποιείται όταν τροφοδοτήσουμε με ρεύμα το διαμορφωτή και πατήσουμε στη συνέχεια το OK. Τελευταία επιλογή του μενού ρυθμίσεων είναι το “Ver” που αφορά την έκδοση του λογισμικού, η οποία εμφανίζεται με το πάνω βελάκι. Όλες οι επιλογές των ρυθμίσεών μας επιβεβαιώνονται με διπλό πάτημα OK, οπότε και ο διαμορφωτής ξεκινάει να λειτουργεί με τις τιμές που έχουμε ορίσει.

Δοκιμή

Δοκιμάσαμε τη λειτουργία του Amiko TRF-800 με τους δέκτες των Nova και COSMOTE TV, συνδέοντάς τους εναλλάξ στην HDMI θύρα του διαμορφωτή. Ρυθμίσαμε το κανάλι εξόδου στο CH35 και ορίσαμε τιμή στάθμης RF 0dB. Συντονίσαμε τις τηλεοράσεις στο επίγειο ψηφιακό κανάλι του Amiko TRF-800 και απολαύσαμε κρυστάλλινη εικόνα στα προγράμματα της κάθε συνδρομητικής πλατφόρμας. Στη συνέχεια, μετρήσαμε με το πεδιόμετρο στάθμη RF σήματος εξόδου 90.5dBμV και MER 34.8dB για τα προγράμματα της Nova (εικόνα 2), ενώ στα προγράμματα της COSMOTE TV μετρήσαμε 90.7dBμV και MER 35.1dB (εικόνα 3).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Host CPU: 200MHZ 32Bits RISC

Security Processor: 200MHz 32Bits

Audio Processor: 200MHZ 32Bits

Μνήμη: RAM DDRII 16bit 512MB / NOR Flash 32MB

Είσοδος: HDMI

Πρότυπο διαμόρφωσης: DVB-T

Ανάλυση: Έως 1080i

Κανάλια εξόδου: VHF (174-233MHz) / UHF (470-858MHz)

Στάθμη εξόδου: 76-96dBμV

MER: >35dB

INFO
  • Astra Sat
  • Κ. Καραμανλή 35, Ιωνία Θεσσαλονίκης
  • τηλ: 2310-784232 | fax: 2310-782251
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.astrasat.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.