Δευτέρα, 21 Μαϊ 2018 | 21:47

TechniSat DIGIMETER S4 TOUCH

Εύκολο, ακριβές, πλήρες και με οθόνη αφής

Διευρύνοντας την πετυχημένη της σειρά οργάνων DIGIMETER TOUCH, η γερμανική TechniSat παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο που διακρίνεται για την πληρότητα των μετρήσεων που παρέχει. Το νέο TechniSat DIGIMETER S4 TOUCH είναι ένα επαγγελματικό όργανο μέτρησης DVB σημάτων, το οποίο εκτός από όλες τις ψηφιακές μετρήσεις δίνει ανάλυση φάσματος και αστεροειδές...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Διευρύνοντας την πετυχημένη της σειρά οργάνων DIGIMETER TOUCH, η γερμανική TechniSat παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο που διακρίνεται για την πληρότητα των μετρήσεων που παρέχει. Το νέο TechniSat DIGIMETER S4 TOUCH είναι ένα επαγγελματικό όργανο μέτρησης DVB σημάτων, το οποίο εκτός από όλες τις ψηφιακές μετρήσεις δίνει ανάλυση φάσματος και αστεροειδές (constellation) διάγραμμα. Μετράει δορυφορικά, επίγεια και καλωδιακά σήματα, εξασφαλίζοντας στον τεχνικό τις τιμές που απαιτούνται για την ακρίβεια κάθε είδους εγκατάστασης.

Διαθέτοντας υψηλής ανάλυσης έγχρωμη TFT 4,3 ιντσών οθόνη, το TechniSat DIGIMETER S4 TOUCH δίνει ευανάγνωστες μετρήσεις, ενώ χάρη στον ενσωματωμένο MPEG-4 αποκωδικοποιητή του προβάλλει εικόνα από όλα τα ελεύθερα δορυφορικά και επίγεια/καλωδιακά κανάλια. Επιπλέον, διαθέτει καταγραφέα δεδομένων όλων των προτύπων σημάτων για τη δημιουργία αναφορών μετρήσεων, διευκολύνοντας το έργο του εγκαταστάτη.

Χαρακτηριστικά

Το TechniSat DIGIMETER S4 TOUCH έρχεται σε συμπαγές μεταλλικό κουτί, με διαστάσεις 123x185x44 χιλιοστών και βάρος ενός κιλού. Βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σε υφασμάτινη μπλε θήκη με διάφανη μπροστινή επιφάνεια και ενσωματωμένο ιμάντα για τη μεταφορά του στον ώμο. Η πρόσοψή του διαθέτει λιτό σχεδιασμό με εντελώς επίπεδη επιφάνεια, από την οποία εξέχει στο δεξί άνω μέρος της μόνο ο περιστρεφόμενος επιλογέας 360 μοιρών που λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν πλήκτρο για την επιβεβαίωση εντολής. Αριστερά από τον επιλογέα είναι τοποθετημένη η υψηλής ανάλυσης έγχρωμη TFT 4,3 ιντσών οθόνη αφής και από κάτω του βρίσκονται οχτώ - εφαπτόμενα στην επίπεδη επιφάνεια - πλήκτρα άμεσης πρόσβασης. Πλήκτρο SAT για μετάβαση σε λειτουργία μετρήσεων δορυφορικών σημάτων, πλήκτρα TV και CATV για αντίστοιχες λειτουργίες μετρήσεων επίγειων και καλωδιακών σημάτων, πλήκτρο SPECT για εμφάνιση ανάλυσης φάσματος, πλήκτρο PLAN για επιλογή πλάνου μετρήσεων, πλήκτρο BARSCAN που δε λειτουργεί στο συγκεκριμένο μοντέλο, πλήκτρο HOME για λειτουργία ON/OFF και μετάβαση στο αρχικό μενού, πλήκτρο VOL/CONFIG για τις ρυθμίσεις ήχου, οθόνης και διάφορων παραμέτρων του οργάνου. Η δεξιά πλευρά του οργάνου είναι εξοπλισμένη με υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V, ενσωματωμένο μεγάφωνο, θύρες USB-A και USB-B για λειτουργίες αναβάθμισης λογισμικού και διαχείρισης πλάνων μετρήσεων από υπολογιστή. Η πάνω πλευρά του οργάνου περιλαμβάνει υποδοχή SAT – TV για σύνδεση δορυφορικών, επίγειων, καλωδιακών σημάτων και διακόπτη δύο θέσεων [email protected] IN για προστασία του οργάνου από διαρροή ρεύματος μέσω καλωδίου RF. Το κουτί της συσκευασίας περιέχει τροφοδοτικό 12V/1A, καλώδιο USB-A σε USB-B, δύο μεταλλικούς adapters τύπου F και φυλλάδια με οδηγίες χρήσης σε αγγλικά και πολωνικά.

Το TechniSat DIGIMETER S4 TOUCH μετράει δορυφορικά, επίγεια και καλωδιακά σήματα, ενώ μετράει και ραδιοφωνικά FM, DAB σήματα. Δίνει ψηφιακές μετρήσεις ισχύος σήματος, MER, BER και PER. Έχει δυνατότητα εμφάνισης πλήρους φάσματος με λειτουργία MAX HOLD, με πάγωμα μέγιστης τιμής, μεταβλητή κλίμακα και αυτόματο επίπεδο αναφοράς, ενώ δίνει και διάγραμμα constellation. Έχει προ-εγκατεστημένα στη μνήμη του πλάνα επίγειων καναλιών από διάφορες χώρες του κόσμου και πάνω από 2.000 δορυφορικούς transponders, ενώ υποστηρίζει τα πρωτόκολλα DiSEqC, SCR και dCSS. Διαθέτει DVB-S/S2, DVB-T/T2/C tuners και έχει ενσωματωμένο MPEG-4 αποκωδικοποιητή, προβάλλοντας εικόνα από όλα τα ελεύθερα δορυφορικά και επίγεια ή καλωδιακά κανάλια, εξασφαλίζοντας απόλυτη ακρίβεια στην εγκατάσταση. Διαθέτει καταγραφέα δεδομένων για τη δημιουργία αναφορών μετρήσεων όλων των προτύπων σημάτων, τα οποία μπορούν να δεχτούν επεξεργασία μέσω υπολογιστή. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση του δωρεάν λογισμικού TechniTool, το οποίο διατίθεται για κατέβασμα από την ιστοσελίδα της TechniSat. Το DIGIMETER S4 TOUCH έχει ενσωματωμένη μπαταρία λιθίου - πολυμερούς (Li-Po), η οποία πλήρως φορτισμένη παρέχει αυτονομία λειτουργίας που μπορεί να φτάσει τις τρεις ώρες.

Μενού – Λειτουργία

Το TechniSat DIGIMETER S4 TOUCH διαθέτει πολύγλωσσο μενού, το οποίο είναι εύκολο και απαιτεί σχετικά σύντομο χρόνο για την εξοικείωση του χρήστη. Το στιγμιαίο πάτημα του κόκκινου πλήκτρου HOME θέτει σε λειτουργία ON το όργανο, ενώ χρησιμοποιείται οποιαδήποτε στιγμή για μετάβαση στην οθόνη του αρχικού μενού. Το ίδιο πλήκτρο, εφόσον σε κατάσταση λειτουργίας πατηθεί για δύο δευτερόλεπτα θέτει το όργανο σε κατάσταση OFF, ενώ το πάτημα δέκα δευτερολέπτων χρησιμοποιείται για αναγκαστική απενεργοποίηση (Forced turned-off). Το αρχικό μενού αποτελείται από οχτώ εικονίδια σχετικών λειτουργιών, η πρόσβαση στις οποίες πραγματοποιείται είτε με άγγιγμά τους μέσω της οθόνης αφής, είτε μέσω πατήματος του περιστρεφόμενου επιλογέα. Το εικονίδιο SAT χρησιμοποιείται για μετάβαση σε λειτουργία μετρήσεων δορυφορικού σήματος, ενώ εναλλακτικά μπορούμε να πατήσουμε το πλήκτρο SAT της πρόσοψης. Η οθόνη που εμφανίζεται περιλαμβάνει πεδία PLAN (δορυφόρος), διαμόρφωσης, DiSEqC, πόλωσης, συχνότητας και transponder, ενώ από κάτω εμφανίζονται μπάρες ισχύος και MER, τιμές BER και επιλογή προβολής εικόνας. Κατά την παραμονή σε αυτή την οθόνη, για να χρησιμοποιήσουμε τις εμφανιζόμενες τιμές θα πρέπει πρώτα να πατήσουμε το πλήκτρο PLAN και να επιλέξουμε το δορυφόρο στον οποίο επιθυμούμε να στοχεύσουμε το κάτοπτρό μας.

Εναλλακτικά, η επιλογή δορυφόρου μπορεί να γίνει εφόσον επιστρέψουμε στο αρχικό μενού και πατήσουμε στο εικονίδιο PLAN SELECT. Η χειροκίνητη αλλαγή συχνότητας πραγματοποιείται εφόσον πάνω στο πεδίο FREQ πατήσουμε για δύο δευτερόλεπτα τον περιστρεφόμενο επιλογέα. Στο νέο πεδίο που εμφανίζεται εισάγουμε την συχνότητα που επιθυμούμε, αγγίζοντας με το δάχτυλο τα ψηφία του εικονικού πληκτρολογίου της οθόνης αφής ή χρησιμοποιώντας τα εφαπτόμενα στην πρόσοψη πλήκτρα που αντιστοιχούν σε αριθμούς, επιβεβαιώνοντας την επιλογή τους με πάτημα του περιστρεφόμενου επιλογέα. Εφόσον θέλουμε να επιλέξουμε έναν από τους αποθηκευμένους αναμεταδότες, στο πεδίο TRANSP πατάμε για δύο δευτερόλεπτα τον περιστρεφόμενο επιλογέα, ώστε να εμφανιστεί από κάτω η διαθέσιμη λίστα τους.

Αφού ορίσουμε συχνότητα ή transponder και λάβουμε τις τιμές σήματος που συνοδεύονται από χαρακτηριστικό emoticon, πατάμε πάνω στο πεδίο PICTURE και το όργανο κάνει λήψη των διαθέσιμων προγραμμάτων με προβολή της εικόνας των free to air, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το σήμα που λαμβάνουμε ανήκει στο δορυφόρο που μας ενδιαφέρει. Μπορούμε να πλοηγηθούμε μέσα στη λίστα των διαθέσιμων καναλιών και να επιλέξουμε την προβολή του στο δεξί παράθυρο, ενώ πατώντας πάνω σε αυτό προβάλλεται η εικόνα του σε πλήρη οθόνη. Από την οθόνη εμφάνισης των τιμών του δορυφορικού σήματος, εφόσον αγγίξουμε με το δάχτυλο τις μπάρες ή πατήσουμε το πλήκτρο SAT, εμφανίζεται το αστεροειδές (constellation) διάγραμμα, με επιλογή πλήρους (ZOOM) ή κατά το 1/4 προβολής του. Πατώντας το πλήκτρο SPECT ή αγγίζοντας το αντίστοιχο εικονίδιο του αρχικού μενού, παίρνουμε την ανάλυση του φάσματος, με επιλογή τιμών SPAN 50MHz, 100MHz, 200MHz, 500MHZ και FULL.

Κατά τον ίδιο τρόπο, με τα πλήκτρα TV και CATV οδηγούμε το όργανο σε λειτουργία μετρήσεων επίγειων και καλωδιακών σημάτων, κάτι που εναλλακτικά μπορούμε να πετύχουμε αν αγγίξουμε τα αντίστοιχα εικονίδια του αρχικού μενού. Όταν βρισκόμαστε στην οθόνη που εμφανίζει τις τιμές του σήματος, μέσω του πλήκτρου PLAN ορίζουμε TvMASTER PLAN (για επιλογή χώρας) ή AUTOMEMORY tv, ενώ επιλέγοντας MANUMEMORY (MIX) μπορούμε να πραγματοποιούμε ανάμεικτες μετρήσεις δορυφορικών και επίγειων σημάτων.

Στα επίγεια και καλωδιακά σήματα η λειτουργία εμφάνισης αστεροειδούς διαγράμματος και ανάλυσης φάσματος εκτελείται με την ίδια διαδικασία που περιγράψαμε και στα δορυφορικά σήματα. Πίσω στην οθόνη του αρχικού μενού, το εικονίδιο MPEG SERVICE LIST εμφανίζει τη λίστα προγραμμάτων, ενώ το εικονίδιο HELP αναγνωρίζει τις παραμέτρους ενός άγνωστου επίγειου ψηφιακού ή δορυφορικού σήματος. Το εικονίδιο MEMORY εμφανίζει μενού με επιλογές αποθήκευσης, ανάκλησης και τροποποίησης δεδομένων, εφόσον πρώτα έχουμε επιλέξει πλάνο ανάμικτων μετρήσεων (MANUMEMORY MIX) επίγειων, καλωδιακών και δορυφορικών σημάτων.

Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε και να αφαιρέσουμε transponders, ή να αλλάξουμε τις τιμές και την ονομασία τους. Τέλος, με το πλήκτρο VOL/CONFIG της πρόσοψης επιλέγουμε τις ρυθμίσεις ήχου, οθόνης και εξοικονόμησης μπαταρίας, ενώ αποκτούμε πρόσβαση σε μενού εξειδικευμένων ρυθμίσεων του οργάνου. Μπορούμε να ορίσουμε τον τύπο μέτρησης σήματος (dBmV ή dBm), τη γλώσσα (χωρίς ελληνικά), την ενεργοποίηση ηχητικού σήματος, το “καλιμπράρισμα” της οθόνης, τον τύπο του LNB, να υπολογίσουμε το αζιμούθιο και την ανύψωση (δίνοντας γεωγραφικές συντεταγμένες της τοποθεσίας), να αναζητήσουμε transponders, να εμφανίσουμε τις πληροφορίες του οργάνου και διάφορα διαγνωστικά tests.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Tuner: DVB-S/S2, DVB-T/T2/C

Μετρήσεις: Ισχύς σήματος, MER, BER, PER, φάσμα, αστεροειδές διάγραμμα

Πρόσοψη: έγχρωμη TFT 4,3 ιντσών οθόνη αφής

Μνήμη: >2.000 transponders

Αποκωδικοποίηση video: MPEG-2, MPEG-4

Συνδέσεις: 1xUSB-A, 1xUSB-B, 1xSAT-TV

Διαστάσεις: 123x185x44 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ιδιαίτερα αξιόπιστο όργανο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του τεχνικού για ακριβείς μετρήσεις δορυφορικών, επίγειων και καλωδιακών σημάτων. Η δυνατότητά του να προβάλλει δορυφορικά και επίγεια προγράμματα εξασφαλίζει την ακρίβεια της εγκατάστασης, ενώ ο συνδυασμός της έγχρωμης TFT 4,3 ιντσών οθόνης αφής και των εφαπτόμενων στην επίπεδη επιφάνεια πλήκτρων της πρόσοψης βοηθάει στον εύκολο χειρισμό του οργάνου. Με λιτό σχεδιασμό, εύκολο μενού και ιδανικό μέγεθος, αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για κάθε εγκαταστάτη.

INFO
  • AMF Electronics
  • Αρχιμήδους 33-35, 145 69 Άνοιξη
  • τηλ: 210-6229298
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.amfelectronics.gr, www.amfeshop.com
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.