17/07/2018

FRACARRO Elika PRO

Κορυφαία κεραία που “μυρίζεται” το σήμα

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Μία νέα, πρωτοποριακή κεραία για λήψη σημάτων UHF δοκιμάζουμε αυτόν το μήνα στην Ψηφιακή Τηλεόραση, η οποία συνοδεύεται από καινοτόμα κατασκευαστικά και τεχνικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για την ολοκαίνουργια Elika PRO, η οποία είναι διεθνής πατέντα της Fracarro. Είναι μια ελικοειδής ενεργή κεραία (με τροφοδοσία 12-24V), εφοδιασμένη με σύστημα σκόπευσης με ένδειξη LED...

Μία νέα, πρωτοποριακή κεραία για λήψη σημάτων UHF δοκιμάζουμε αυτόν το μήνα στην Ψηφιακή Τηλεόραση, η οποία συνοδεύεται από καινοτόμα κατασκευαστικά και τεχνικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για την ολοκαίνουργια Elika PRO, η οποία είναι διεθνής πατέντα της Fracarro. Είναι μια ελικοειδής ενεργή κεραία (με τροφοδοσία 12-24V), εφοδιασμένη με σύστημα σκόπευσης με ένδειξη LED, που καθιστά πανεύκολη την εύρεση του βέλτιστου σήματος.

Με εξαιρετικά υψηλή απολαβή, εκπληκτικό σχεδιασμό, πανεύκολη εγκατάσταση και μοναδικό καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης σήματος, η Fracarro Elika PRO είναι μια κεραία UHF κατασκευασμένη από το μέλλον για το σήμερα.

Χαρακτηριστικά

Η κεραία Elika PRO της Fracarro διαθέτει διαστάσεις 81x86x61 χιλιοστών και έρχεται με προ-μονταρισμένα στοιχεία σε ειδική νάιλον συσκευασία που έχει τυπωμένες αναλυτικές οδηγίες για τη συναρμολόγησή της. Συνοδεύεται από DC converter (τύπου USB stick σε F) 5V/12V, DC combiner (2/1 splitter με 1 DC pass), USB και F adaptors, υλικά που καλύπτουν όλες τις ανάγκες σύνδεσης για την τροφοδοσία της κεραίας.

Χάρη στην τεχνολογία της Fracarro, η Elika PRO είναι η μοναδική στον κόσμο κεραία που διαθέτει σύστημα σκόπευσης με LED, ώστε εφόσον τροφοδοτηθεί με τάση 12-24V να μπορεί να “μυρίζεται” το σήμα χωρίς την ανάγκη ρύθμισής της με πεδιόμετρο. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και χωρίς τροφοδοσία DC, λειτουργώντας ως κλασσική παθητική κεραία λήψης. Εφοδιασμένη με AGC (Αυτόματο Έλεγχο Απολαβής), φίλτρο LTE ενσωματωμένο στο δίπολο για την απόρριψη των συχνοτήτων που έχουν αποδοθεί στην κινητή τηλεφωνία και προερχόμενη από την εξέλιξη της τεχνολογίας Loop Yagi των κεραιών Sigma, η κεραία Elika PRO χαρακτηρίζεται από υψηλή απολαβή, απαράμιλλη κατευθυντικότητα και σχεδόν ολική απώλεια πλευρικών σημάτων. Λειτουργεί στην περιοχή συχνοτήτων 470-790MHz, κάνοντας λήψη των καναλιών Ε21-Ε60 από τα UHF. Διαθέτει απολαβή 47,5dBi, δυναμικό AGC 65-80dBμV, αποκοπή εμπρός/πίσω 32dB και μέγιστη στάθμη εξόδου 98dBμV. Έχει υψηλό ποσοστό απώλειας επιστροφής -18dB και διαθέτει φορτίο (αντίσταση) 19kg σε άνεμο 120km/h.

Τοποθέτηση – λειτουργία

Η συναρμολόγηση της Elika PRO πραγματοποιείται πανεύκολα χωρίς την ανάγκη χρήσης κάποιου εργαλείου, χάρη στα προ-μονταρισμένα στοιχεία της, το πολύ στιβαρό δίπολο και τους ανακλαστήρες με ταχεία και εύκολη εισαγωγή, αλλά και το δέσιμο στον ιστό με μεγάλη πεταλούδα. Η τοποθέτησή της σε ιστό μπορεί να γίνει είτε με κάθετη, είτε με οριζόντια πόλωση. Χάρη στο σύστημα σκόπευσης με ένδειξη LED, η εγκατάσταση της κεραίας για βέλτιστη λήψη σήματος είναι απλή και γρήγορη. Αρκεί μόνο ένα smartphone με τεχνολογία OTG, ή ένα μικρού μεγέθους power bank, ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή με θύρα USB για την τροφοδοσία της, σε συνδυασμό με τη χρήση των παρελκόμενων εξαρτημάτων της συσκευασίας για τη σύνδεση. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιούμε το USB adaptor με το DC converter για να λάβουμε τάση 5V από τη USB θύρα μιας συσκευής (π.χ. smartphone) και συνδέουμε το τύπου F connector (του DC converter) στην πόρτα DC Pass του DC combiner. Η άλλη πόρτα του DC combiner θα πρέπει να συνδεθεί με το καλώδιο καθόδου του ομοαξονικού δικτύου, ενώ η έξοδός του θα συνδεθεί με την κεραία ώστε να τροφοδοτεί το σύστημα σκόπευσης με τάση 12V, αλλά και ταυτόχρονα να μεταφέρει το επίγειο σήμα προς την κάθοδο. Μόλις η κεραία λάβει σήμα από τον αναμεταδότη, παρατηρούμε ότι το ενδεικτικό LED ανάβει. Για τη λήψη μέγιστης έντασης και μέγιστης ποιότητας σήματος, αρκεί μόνο να στρέψουμε αργά την κεραία προς τα αριστερά και μετά προς τα δεξιά, ώστε να παρατηρήσουμε τις δυο ακραίες θέσεις μέσα στις οποίες το LED εμφανίζει τη μέγιστη φωτεινότητα. Τοποθετώντας την κεραία στο κέντρο μεταξύ των δύο αυτών θέσεων, θα λαμβάνουμε τη μέγιστη απόδοση σήματος για τέλεια και πεντακάθαρη εικόνα. Στα πλαίσια των δοκιμών μας, μετά την εγκατάσταση της κεραίας μετρήσαμε με το πεδιόμετρο πανίσχυρο σήμα με πεντακάθαρο φάσμα σε όλα τα κανάλια της επίγειας μπάντας των UHF.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Εύρος λειτουργίας: 470-790MHz / κανάλια Ε21-Ε60

Απολαβή: 47,5dBi

Φίλτρο LTE: Ναι

Δυναμικό AGC: 65-80dBμV

Στάθμη εξόδου: 98dBμV

Αποκοπή εμπρός/πίσω: 32dB

Απώλεια επιστροφής: -18dB

Αναλογία εμπρός-πίσω: 30dB

Διαστάσεις: 81x86x61 cm

Η γνώμη μας: Πρόκειται για πρωτοποριακή UHF κεραία με καινοτόμα χαρακτηριστικά. Διαθέτει εντυπωσιακό σχεδιασμό και είναι η μοναδική στον κόσμο κεραία που διαθέτει σύστημα σκόπευσης με LED, μετατρέποντας τη διαδικασία λήψης βέλτιστου σήματος σε απλούστατη υπόθεση. Η εξαιρετικά υψηλή απολαβή της, καθιστά την Elika PRO άριστη πρόταση για περιοχές με δύσκολες συνθήκες λήψης.

INFO
  • ΓΚΑΓΚΑΣ Α.Ε. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
  • Νιρβάνα 24-26, 111 45 Κ. Πατήσια
  • τηλ: 210-8320208, 210-8325034, 210-8320111 | fax: 210-8328323
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.gagas.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.