Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 | 22:42

TechniSat DIGIPAL ISIO HD

Επίγειος ψηφιακός δέκτης με υποστήριξη HbbTV

Για τους κατόχους παλαιότερων τηλεοράσεων που επιθυμούν να παρακολουθούν τα επίγεια ψηφιακά κανάλια, αποτελεί μονόδρομο η αγορά ενός εξωτερικού δέκτη. Κατά κανόνα βέβαια, οι δέκτες αυτοί δεν υποστηρίζουν λειτουργίες που ενσωματώνονται στις τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας. Ο ολοκαίνουργιος όμως DIGIPAL ISIO HD της γερμανικής TechniSat διαφοροποιείται...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Για τους κατόχους παλαιότερων τηλεοράσεων που επιθυμούν να παρακολουθούν τα επίγεια ψηφιακά κανάλια, αποτελεί μονόδρομο η αγορά ενός εξωτερικού δέκτη. Κατά κανόνα βέβαια, οι δέκτες αυτοί δεν υποστηρίζουν λειτουργίες που ενσωματώνονται στις τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας. Ο ολοκαίνουργιος όμως DIGIPAL ISIO HD της γερμανικής TechniSat διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους επίγειους ψηφιακούς δέκτες της αγοράς, καθώς έχει τη δυνατότητα να συνδέεται στο internet και υποστηρίζει τη λειτουργία HbbTV, παρέχοντας υπηρεσίες που βρίσκουμε στις σύγχρονες τηλεοράσεις τύπου Smart TV.

Ο DIGIPAL ISIO HD είναι ένας Full High Definition δέκτης, έτοιμος να λειτουργήσει με το νεότερο πρότυπο DVB-T2 της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Είναι απόλυτα συμβατός για λειτουργία στη χώρα μας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λήψη όλων των επίγειων ψηφιακών καναλιών. Επιπλέον, χάρη στη λειτουργία HbbTV επιτρέπει την πρόσβαση σε υβριδικές υπηρεσίες που μεταδίδονται παράλληλα με το γραμμικό πρόγραμμα των τηλεοπτικών καναλιών, κάνοντας έτσι εφικτή την είσοδο στην πλατφόρμα της ΕΡΤ Hybrid.

 

Χαρακτηριστικά

Ο TechniSat DIGIPAL ISIO HD έρχεται σε μαύρο κουτί, με διαστάσεις 210x40x130 χιλιοστών. Η πρόσοψή του έχει καμπυλωτό σχεδιασμό και περιλαμβάνει οθόνη τεσσάρων ψηφίων, δύο πλήκτρα ± για εναλλαγή καναλιών και πλήκτρο ON/Standby, ενώ η αριστερή πλευρά του διαθέτει υποδοχή ανάγνωσης κάρτας τύπου SIM και η δεξιά του υποδοχή κάρτας SD. Στην πίσω πλευρά του δέκτη βρίσκουμε την υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V/1.5A και τις θύρες RF, HDMI, ομοαξονική S/PDIF για ψηφιακή έξοδο ήχου, LAN, δύο USB 2.0 και SCART. Το κουτί της συσκευασίας περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο με δύο μπαταρίες μεγέθους AAA, τροφοδοτικό, καλώδιο HDMI, φυλλάδιο και CD με οδηγίες χρήσης στα γερμανικά.

Με νέας γενιάς DVB-T2 tuner μάρκας Singel και ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή H.265/HEVC, ο DIGIPAL ISIO HD υποστηρίζει το νεότερο πρότυπο επίγειας εκπομπής που χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Φυσικά όμως, είναι απόλυτα συμβατός και για τη λήψη επίγειων καναλιών στη χώρα μας, τόσο σε H.264, όσο και σε MPEG-2. Διαθέτει πολύγλωσσο μενού (και με ελληνικά) και υποστηρίζει λειτουργίες TELETEXT και εμφάνισης επταήμερου ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG). Εξοπλίζεται με HDMI θύρα που δίνει ανάλυση εικόνας 1080p, αλλά και SCART για σύνδεση σε παλαιού τύπου τηλεοράσεις. Με τη σύνδεση USB stick ή σκληρού δίσκου λειτουργεί σα media player με δυνατότητες εγγραφών, time-shift και αναπαραγωγής αποθηκευμένων multimedia αρχείων. Διαθέτει αποκωδικοποιητές video MPEG-2, H.264, DivX, VC-1, H.265 και μπορεί να αναπαράγει format video MP4, TS, XVID, ήχου MP3, AAC, MP2 και εικόνας PEG, PNG. Διαθέτει λειτουργία HDMI-TechniLink που βασίζεται στο πρότυπο HDMI-CEC, επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων με συμβατή HDMI-CEC τηλεόραση, για ενεργοποίηση, απενεργοποίηση και ρύθμιση της έντασης.

Ο DIGIPAL ISIO HD έχει ενσωματωμένο Ethernet interface που του δίνει τη δυνατότητα να συνδέεται στο internet, κάτι που μπορεί να επιτυγχάνει και ασύρματα εφόσον δεχτεί τη σύνδεση κατάλληλου Wi-Fi USB Dongle. Έχει επίσης ενσωματωμένο σύστημα κρυπτογράφησης Irdeto και υποστηρίζει τη λειτουργία freenet TV για λήψη κρυπτογραφημένων προγραμμάτων, που όμως είναι διαθέσιμη μόνο στη Γερμανία. Χάρη στην τεχνολογία ISIO Internet της Technisat, ο δέκτης είναι συμβατός με τη λειτουργία HbbTV, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση στην πλατφόρμα της ΕΡΤ Hybrid, όπως ακριβώς και οι τελευταίας τεχνολογίας τηλεοράσεις τύπου Smart TV. Επιπλέον, με την έξυπνη εφαρμογή TechniSat CONNECT που είναι διαθέσιμη στα καταστήματα Google Play Store και App Store, γίνεται εφικτός ο πλήρης χειρισμός του δέκτη από iOS και Android smartphones και tablets.

Μενού – Λειτουργία

Εφόσον τεθεί για πρώτη φορά σε λειτουργία ο δέκτης εμφανίζεται ο οδηγός αυτόματης εγκατάστασης, μέσω του οποίου καλείται ο χρήστης να επιλέξει γλώσσα του μενού, χώρα, σύνδεση στο internet, μορφή εικόνας, διαμόρφωση κεραίας και διαμόρφωση δικτύου. Ο δέκτης αναγνώρισε αμέσως το Wi-Fi USB Dongle (chip Ralink RT5370) που είχαμε συνδέσει για τις ανάγκες των δοκιμών μας και επιλέξαμε ρύθμιση WLAN. Μετά την ολοκλήρωση της σύνδεσης στο τοπικό δίκτυο μπορεί να επιλεγεί η αυτόματη αναζήτηση καναλιών ή να αγνοηθεί για αργότερα.

Η καρτέλα του βασικού μενού εμφανίζεται με το πάτημα του σχετικού πλήκτρου από το τηλεχειριστήριο και περιλαμβάνει διάφορες επιλογές ρυθμίσεων. Η “freenet TV” δεν υποστηρίζεται στη χώρα μας, ενώ η “Γλώσσα μενού” διαθέτει λίστα με τις διαθέσιμες γλώσσες. Η “Αναζήτηση καναλιών” διαθέτει δυνατότητες αυτόματης αναζήτησης, εκτεταμένης αναζήτησης σε εύρος καναλιών που ορίζει ο χρήστης, χειροκίνητης αναζήτησης για συγκεκριμένο κανάλι ή συχνότητα και ρύθμισης αναζήτησης με ενεργοποιημένο LCN. Οι “Ρυθμίσεις” περιλαμβάνουν επιλογές για το γονικό έλεγχο, τον οδηγό προγράμματος, την εικόνα, τον ήχο, το δίκτυο, τη διαμόρφωση κεραίας, διάφορες ρυθμίσεις για αυτόματη αναμονή, επαναφορά και ενημέρωση λογισμικού, καθώς επίσης και ρυθμίσεις ειδικών λειτουργιών όπως του διαδικτύου, των mobile apps, UPnP, HDMI TechniLink (HDMI-CEC). Πίσω στο βασικό μενού, από τη “Διαχείριση χρονοδιακόπτη” μπορούμε να ορίσουμε νέους χρονοδιακόπτες (εγγραφών, αφύπνισης κ.ά.), ενώ η “Διαχείριση λιστών τηλεόρασης και ραδιοφώνου” επιτρέπει την επεξεργασία των αγαπημένων. Η ίδια δυνατότητα υπάρχει για λίστες διαδικτύου, ενώ από τη “Διαχείριση ταινιών DVR/μουσικής/εικόνων” επιλέγουμε την προβολή αντίστοιχων αρχείων από USB αποθηκευτικά μέσα, καθώς επίσης και τις ρυθμίσεις DVR, Media Player.

Το τηλεχειριστήριο διαθέτει ειδικό πλήκτρο “NAV” που εμφανίζει μενού άμεσης πρόσβασης στις διάφορες λειτουργίες του δέκτη. Διαθέτει επίσης πλήκτρο “www”, το οποίο εφόσον πατηθεί δύο φορές εμφανίζει στην οθόνη εικονικό πληκτρολόγιο για εισαγωγή URL που παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης σε ιστοσελίδες του διαδικτύου. Η λειτουργία όμως αυτή είναι αρκετά “βαριά” για το δέκτη, δυσκολεύοντας την περιήγηση μέσα σε κάθε εμφανιζόμενη σελίδα. Αντίθετα, η λειτουργία HbbTV εκτελείται άριστα, καθώς αρκεί μόνο το πάτημα του “κόκκινου κουμπιού” για την ενεργοποίησή τους. Όλες οι υβριδικές υπηρεσίες της ΕΡΤ Hybrid λειτουργούν άψογα και παρέχουν μια ποιοτικότερη τηλεοπτική εμπειρία στο χρήστη. Η περιγραφή του τρέχοντος και επόμενου προγράμματος εμφανίζεται με το πάτημα του πλήκτρου INFO, ενώ ο επταήμερος ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG) διαθέτει εξαιρετικές επιλογές πλοήγησης και εμφανίζεται με το πάτημα του πλήκτρου SFI.

Δοκιμάστηκε η αναπαραγωγή video από USB stick με περιεχόμενο H.265/HEVC και HD ανάλυση, η οποία εκτελέστηκε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ έλλειψη αποτελεί το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζονται οι εξωτερικοί υπότιτλοι. Τέλος, με το πάτημα του πλήκτρου REC από το τηλεχειριστήριο εκτελέσαμε εγγραφή ζωντανού προγράμματος, ενώ επιλέξαμε και τον προγραμματισμό για μελλοντικό γεγονός μέσα από το EPG.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Λήψη: DVB-T/T2 H.265/HEVC

Ανάλυση: Έως 1080p  

Συνδέσεις: 2xUSB 2.0, 1xSCART, 1xHDMI, 1xCoaxial S/PDIF, 1xCA SIM, 1xSD, 1xRF, 1xLAN

Extra: HbbTV

Media player: video MP4, TS, XVID, audio MP3, AAC, MP2, images PEG, PNG

Η γνώμη μας: Ο DIGIPAL ISIO HD της TechniSat δεν είναι ένας συνηθισμένος επίγειος ψηφιακός δέκτης της αγοράς, καθώς υποστηρίζει προηγμένες για την κατηγορία του λειτουργίες. Έχει δυνατότητα να συνδέεται ακόμη και ασύρματα στο internet και χάρη στην τεχνολογία ISIO Internet της Technisat είναι συμβατός με τη λειτουργία HbbTV, επιτρέποντας την πρόσβαση στην πλατφόρμα της ΕΡΤ Hybrid όπως ακριβώς και οι σύγχρονες τηλεοράσεις τύπου Smart TV. Έτσι, παρέχει έναν οικονομικό τρόπο στους χρήστες για να γνωρίσουν και να απολαύσουν τις νέες υβριδικές υπηρεσίες, χωρίς την ανάγκη να αλλάξουν την παλιά τους τηλεόραση.

INFO
  • AMF Electronics
  • Αρχιμήδους 33-35, 145 69 Άνοιξη
  • τηλ: 210-6229298
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.amfelectronics.gr, www.amfeshop.com
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.