Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 | 22:42

OCTAGON SX88

Με υποστήριξη H.265/HEVC και …κρυφές δυνατότητες!

Ακολουθώντας τη σύγχρονη τάση των εταιριών να παράγουν δορυφορικούς δέκτες με ενσωματωμένες IPTV λειτουργίες, η γερμανική Octagon παρουσιάζει τον SX88. Πρόκειται για ένα νέο δορυφορικό δέκτη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα οικονομικός και έρχεται με δυνατότητες αποκωδικοποίησης H.265/HEVC, λήψης Multistream, υποστήριξης Wi-Fi και αναπαραγωγής IPTV/OTT...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Ακολουθώντας τη σύγχρονη τάση των εταιριών να παράγουν δορυφορικούς δέκτες με ενσωματωμένες IPTV λειτουργίες, η γερμανική Octagon παρουσιάζει τον SX88. Πρόκειται για ένα νέο δορυφορικό δέκτη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα οικονομικός και έρχεται με δυνατότητες αποκωδικοποίησης H.265/HEVC, λήψης Multistream, υποστήριξης Wi-Fi και αναπαραγωγής IPTV/OTT (Over The Top) περιεχομένου. Όλες αυτές οι λειτουργίες συγκεντρώνονται σε ένα μικροσκοπικό κουτί, το οποίο κρύβει ακόμα περισσότερες δυνατότητες που κάνουν την αγορά του ιδιαίτερα ελκυστική.

Με τον Octagon SX88 μπορείτε να παρακολουθείτε free to air δορυφορικά προγράμματα, να κάνετε streaming σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά IPTV κανάλια, να συνδέεστε σε Stalker Portals και Xtream Servers, να παρακολουθείτε αποθηκευμένες ταινίες με περιεχόμενο H.265/HEVC, αλλά και να παίρνετε πληροφορίες για την πρόγνωση του καιρού. Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε video από το YouTube, επιλέγοντας αυτό που θέλετε ακόμα και μέσω του κινητού σας τηλεφώνου! Και επιπλέον, ο δέκτης διαθέτει κρυφές δυνατότητες, καθώς με την υποστήριξη ανεπίσημου λογισμικού ενσωματώνει κλειδιά κρυπτογράφησης με δυνατότητα τροποποίησης από το χρήστη, αλλά και emulators, επιτρέποντας έτσι την αναπαραγωγή και κρυπτογραφημένων προγραμμάτων, γεγονός που κάνει πληρέστατη την λειτουργικότητά του.

Χαρακτηριστικά

Επιπρόσθετα της δυνατότητας λήψης Multistream, χαρακτηριστικό γνώρισμα του νέου Octagon SX88 είναι οι διαστάσεις του, καθώς το μαύρου χρώματος κουτί του φτάνει μόλις τα 120x80x25 χιλιοστά. Η πρόσοψή του διαθέτει ενδεικτικό LED λειτουργίας και οθόνη τεσσάρων ψηφίων, με δυνατότητα επιλογής να εμφανίζει ώρα ή αριθμό καναλιού. Η δεξιά πλευρά του διαθέτει θύρα LED/IR και θύρα USB 2.0, η αριστερή περιλαμβάνει θύρα RS232, υποδοχή τροφοδοσίας και μια επιπλέον θύρα USB 2.0, ενώ στην κάτω πλευρά είναι τοποθετημένη μια θύρα ανάγνωσης έξυπνης κάρτας. Η πίσω πλευρά του δέκτη εξοπλίζεται με θύρες AV, ομοαξονική DIGITAL AUDIO για ψηφιακή έξοδο ήχου, HDMI 1.4 (HD OUT), ETHERNET και υποδοχή LNB IN για σύνδεση δορυφορικού σήματος. Το κουτί της συσκευασίας συνοδεύεται από το τηλεχειριστήριο του δέκτη, δύο μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI, καλώδιο επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων, καλώδιο RCA, τροφοδοτικό 12V και δύο φυλλάδια με οδηγίες χρήσης, σε αγγλικά και γερμανικά.

Ο Octagon SX88 υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video με format MPEG2/4, H.264, H265, AVS, AVS plus, και JPEG/MJPEG HD. Αποκωδικοποιεί επίσης τα format ήχου MPEG1, MPEG2 Layer 1&2, Dolby Digital AC3, AAC/HE-AAC και MP3. Χάρη στις μικροσκοπικές διαστάσεις του και το καλώδιο επέκτασης αισθητήρα υπέρυθρων που περιλαμβάνεται στη συσκευασία του, μπορεί εύκολα να κρυφτεί πίσω από την τηλεόραση. Eνσωματώνοντας Ethernet interface, αλλά και υποστηρίζοντας Wi-Fi μέσω σύνδεσης USB dongle, μπορεί να εκτελεί διαδικτυακές λειτουργίες, αναπαράγοντας video από τα YouTube και Red Tube, ή κάνοντας streaming σε IPTV προγράμματα με σύνδεση σε Stalker Portals, Xtream Servers και μέσω λίστας .m3u. Υποστηρίζει πλήρως τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και USALS, ενώ υποστηρίζει και τη σύνδεση σε Unicable LNB, γεγονός που επιτρέπει τη λειτουργία του σε οποιαδήποτε δορυφορική εγκατάσταση. Υποστηρίζει επίσης λειτουργία τυφλής αναζήτησης, επιτρέποντας στο χρήστη την ανίχνευση νέων υπηρεσιών χωρίς τη χειροκίνητη εισαγωγή νέων στοιχείων. Με τη σύνδεση USB σκληρού δίσκου ή stick εκτελεί ζωντανές ή προγραμματισμένες εγγραφές προγραμμάτων και time-shift, αλλά και αναπαραγωγή MP3, WMA, JEPG, BMP, AVI, MKV και άλλων αρχείων με εξωτερικούς υπότιτλους, χωρίς όμως να υποστηρίζει τους ελληνικούς. Επιπλέον, με την εγκατάσταση ανεπίσημου λογισμικού ο δέκτης αποκτάει δυνατότητα να αναπαράγει και κρυπτογραφημένα προγράμματα, καθώς ενεργοποιείται η υποστήριξη κλειδιών κρυπτογράφησης και emulators. Ο Octagon SX88 βασίζει τη λειτουργία του σε λογισμικό Linux και διαθέτει Web Interface που προσφέρει μοναδική ευκολία στην εισαγωγή ρυθμίσεων από υπολογιστή, ενώ υποστηρίζει και FTP σύνδεση.

Μενού

Ο Octagon SX88 διαθέτει πολύγλωσσο μενού (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών) που αποτελείται από πέντε ξεχωριστές καρτέλες. Η καρτέλα ‘’Εγκατάσταση’’ περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις κεραίας, με τις οποίες ορίζουμε τους δορυφόρους της εγκατάστασής μας, τον κατάλογο TP με όλους τους διαθέσιμους transponders, τη γρήγορη σάρωση για κάθε provider, την επιλογή Backup&Recovery για εισαγωγή ή εξαγωγή βάσης δεδομένων και την επιλογή DLNA για αναπαραγωγή αρχείων μέσω τοπικού δικτύου. Η καρτέλα “Κανάλια editor” περιλαμβάνει επιλογές δημιουργίας λίστας αγαπημένων, διαγραφής όλων των καναλιών και διαγραφής καναλιών ανά δορυφόρο. Η καρτέλα “Ρυθμίσεις” περιλαμβάνει τα υπομενού ρυθμίσεων ήχου - video, γλώσσας, WiFi, IPTV για την εισαγωγή .m3u λίστας αναπαραγωγής, ημερομηνίας - ώρας, γονικού ελέγχου, οθόνης, ρυθμίσεων προεπιλεγμένης πρόσβασης των τεσσάρων χρωματιστών πλήκτρων του τηλεχειριστηρίου, εμφάνισης κατάστασης δικτύου και πληροφοριών συστήματος, επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων και ενημέρωσης λογισμικού μέσω USB ή διαδικτύου. Αναβαθμίζοντας τον Octagon SX88 μέσω USB stick που περιέχει αρχείο με ανεπίσημο λογισμικό που μπορείτε να βρείτε στο internet, διευρύνονται οι λειτουργίες του με νέες δυνατότητες. Πληκτρολογώντας από το τηλεχειριστήριο τον αριθμό 6363 αποκαλύπτεται στην καρτέλα ρυθμίσεων το κρυφό υπομενού CAM Setting, το οποίο περιλαμβάνει επιλογή CAM Mode (THCAM ή OSCAM), ρυθμίσεις χρήσης του CAM χειροκίνητα ή μέσω USB και κατάλογο κλειδιών με δυνατότητες επεξεργασίας τους, εισαγωγής αρχείου μέσω USB και ενημέρωσης από το internet. Οι ρυθμίσεις του CAM πραγματοποιούνται και μέσω Web Interface από υπολογιστή. Πίσω στο κύριο μενού, η καρτέλα PVR” περιλαμβάνει περιήγηση στα αρχεία εγγραφών και συνδεδεμένων μέσων, λίστα χρονοδιακοπτών για προγραμματισμό εγγραφών, ρυθμίσεις PVR και αναζήτηση δικτύου. Η κάρτα “Δίκτυο” περιλαμβάνει τα αποθηκευμένα IPTV κανάλια και πλήθος επιλογών για την εκτέλεση διαδικτυακών λειτουργιών. Περιλαμβάνει την αυτόματη αναπαραγωγή προγραμμάτων μέσω της .m3u λίστας που έχει εισάγει ο χρήστης από τη ρύθμιση IPTV. Τα Stalker TV και Xtream IPTV με τα αντίστοιχα υπομενού εισαγωγής στοιχείων, τα οποία μπορούν να αποσταλούν και μέσω του Web Interface. Το YouTube για αναπαραγωγή video από τη βιβλιοθήκη της δημοφιλούς υπηρεσίας. Την WebTV που διαθέτει λίστα με ταινίες, μέσα στην οποία υπάρχει και κατηγορία με ελληνικούς υπότιτλους. Το Ραδιόφωνο μέσω internet που περιέχει σταθμούς χωρισμένους σε κατηγορίες. Τον καιρό που εμφανίζει τη θερμοκρασία πέντε ημερών της περιοχής που θα επιλέξετε. Το Red Tube για αναπαραγωγή …εκπαιδευτικών video και τέλος, τον KODI που όμως δεν λειτουργεί.  

Εφόσον ο δέκτης αναβαθμιστεί με το πρόσφατο επίσημο λογισμικό V10456 που μπορείτε να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα www.octagon-germany.eu, αποκτάει δυνατότητα να λειτουργεί αποκλειστικά σαν IPTV/OTT box. Η δυνατότητα αυτή ενεργοποιείται αν από την καρτέλα ‘’Ρυθμίσεις’’ – ‘’Πληροφορίες συστήματος’’ πληκτρολογήσετε τον αριθμό 9090. Ο δέκτης εκτελεί επανεκκίνηση και χρησιμοποιείται πλέον μόνο για την εκτέλεση διαδικτυακών λειτουργιών, με τις διαθέσιμες εφαρμογές να είναι ακριβώς οι ίδιες που περιέχονται και στο πλήρες μενού του, η επιστροφή στο οποίο πραγματοποιείται και πάλι με την πληκτρολόγηση του αριθμού 9090.

 

Λειτουργία

Μέσω internet, κατεβάσαμε στον υπολογιστή ανεπίσημο λογισμικό που περιέχει το αρχείο της αναβάθμισης και αρχεία bisskey, patchkey, Softcam και cccam-config. Τα αρχεία αυτά τροποποιούνται ανοίγοντάς τα με notepad σε windows pc, ή TextEdit σε macOS, ώστε να αντιγραφούν σε ένα USB stick που θα χρησιμοποιηθεί για εύκολη εισαγωγή των ρυθμίσεων του CAM και των κλειδιών κρυπτογράφησης. Από την καρτέλα “Ρυθμίσεις” και την ενημέρωση λογισμικού, επιλέγουμε μέθοδο USB και βρίσκουμε το αρχείο .mupg που περιέχεται στο συνδεδεμένο USB stick. Η ενημέρωση διαρκεί λιγότερο από δύο λεπτά, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε τον αριθμό 6363 στην καρτέλα των ρυθμίσεων, ώστε να αποκαλυφτεί το κρυφό υπομενού CAM Setting. Στις ρυθμίσεις του CAM υπάρχουν επιλογές χειροκίνητης πρόσθετης ρυθμίσεων ή εισαγωγής τους μέσω USB που είναι και ευκολότερη. Οι ρυθμίσεις του CAM μπορούν επίσης να αποσταλούν στο δέκτη εύκολα μέσω του Web Interface από υπολογιστή, το οποίο ανοίγουμε πληκτρολογώντας στο πεδίο διευθύνσεων την IP του δέκτη. Στις ρυθμίσεις CA Key Editor που περιέχουν τον κατάλογο των κλειδιών κρυπτογράφησης επιλέγουμε την εισαγωγή μέσω USB stick, ώστε να αντιγράψουμε στο δέκτη το αρχείο που έχουμε προηγουμένως επεξεργαστεί στον υπολογιστή, ενώ υπάρχει και δυνατότητα χειροκίνητης επεξεργασίας. Η ενσωμάτωση των κλειδιών στο λογισμικό του δέκτη μας έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε στην τηλεόραση τα κρυπτογραφημένα BISS κανάλια της DIGEA που εκπέμπουν από το δορυφόρο Eutelsat 3B στις 3 μοίρες ανατολικά, ενώ η δημιουργία ξεχωριστού μπουκέτου βοήθησε στην εύκολη εναλλαγή μεταξύ τους. Ο δέκτης υποστηρίζει επταήμερο EPG πολλαπλών προγραμμάτων στα ελληνικά, μέσω του οποίου προγραμματίζονται εύκολα οι μελλοντικές εγγραφές, ενώ η εγγραφή του τρέχοντος προγράμματος εκτελείται μέσω του πλήκτρου REC από τηλεχειριστήριο.

Αφού πρώτα συνδέσαμε Wi-Fi USB dongle σε μια USB θύρα του δέκτη, ρυθμίσαμε το Wi-Fi και ανοίξαμε το YouTube. Η αναζήτηση και αναπαραγωγή video οποιασδήποτε ανάλυσης εκτελέστηκαν άψογα, ενώ η επιλογή τίτλων μπορεί να γίνει και μέσω του Web Interface από smartphone, κάτι που δοκιμάσαμε με άριστα αποτελέσματα. Χρησιμοποιήσαμε επίσης το Web Interface του δέκτη για την εισαγωγή ρυθμίσεων Stalker και .m3u λίστας IPTV καναλιών. Επιλέγοντας από το μενού του δέκτη το Stalker TV συνδεθήκαμε στα προγράμματα του Portal, ενώ ανοίγοντας το “Autoget .m3u playlist” κάναμε streaming στα IPTV κανάλια της λίστας μας. Εξαιρετική είναι και η λειτουργία του ραδιοφώνου μέσω internet, η οποία παρέχει πρόσβαση σε τεράστια ποικιλία διαδικτυακών σταθμών με άριστη ποιότητα ήχου. Δοκιμάσαμε επίσης την αναπαραγωγή multimedia αρχείων από USB σκληρό δίσκο που είχαμε στη διάθεσή μας. Ο δέκτης εκτέλεσε με μεγάλη άνεση την αναπαραγωγή video συμπίεσης H.265/HEVC, ενώ μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν υποστηρίζει τα ελληνικά από αρχεία εξωτερικών υπότιτλων.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Tuner: DVB-S/S2 Multistream

Ανάλυση: 1920*1080p/i

Πρόσοψη: Οθόνη 4 ψηφίων

Αποκρυπτογράφηση: 1xSmartcard reader

Αποκωδικοποίηση video: MPEG2/4, H.264, H265, AVS, AVS plus, JPEG/MJPEG HD Αποκωδικοποίηση ήχου: MPEG1, MPEG2 Layer 1&2, Dolby Digital AC3, AAC/HE-AAC, MP3

Multimedia: MKV, WMA, JEPG, BMP, AVI, MP3

Συνδέσεις: 2XUSB 2.0, 1xAV, 1xHDMI 1.4, 1x DIGITAL AUDIO, 1xLNB IN, 1x LED/IR, ETHERNET

IPTV: Stalker, Xtream, .m3u, YouTube, Red Tube

Διαστάσεις: 120x80x25 χιλ.

Η γνώμη μας: Ο Octagon SX88 είναι ένας δορυφορικός δέκτης με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, καθώς συνδυάζει multistream λήψη, αποκωδικοποίηση H.265/HEVC και IPTV λειτουργίες με υποστήριξη Stalker, μέσα σε ένα μικροσκοπικό κουτί. Η υποστήριξη Web Interface παρέχει μεγάλη ευκολία στην εισαγωγή ρυθμίσεων, ενώ η αναβάθμισή του με ανεπίσημο λογισμικό ενεργοποιεί την υποστήριξη προσθήκης κλειδιών και emulators που απογειώνουν τις δυνατότητές του. Προσθέτοντας σε όλα αυτά το προσιτό κόστος του, γίνεται σαφές ότι η αγορά του δέκτη είναι εξαιρετικά ελκυστική.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.