Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 | 13:13

A95X Pro

Οικονομικό Android TV box με υποστήριξη 4K

Τα TV box γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στις μέρες μας, καθώς διαθέτουν μικρό μέγεθος που επιτρέπει την εύκολη μεταφορά τους για να συνδέονται σε οποιαδήποτε τηλεόραση και να την μετατρέπουν σε Smart TV. Το νέο A95X Pro που δοκιμάσαμε είναι ένα ιδιαίτερα οικονομικό Android TV box, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιλογών πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Τα TV box γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στις μέρες μας, καθώς διαθέτουν μικρό μέγεθος που επιτρέπει την εύκολη μεταφορά τους για να συνδέονται σε οποιαδήποτε τηλεόραση και να την μετατρέπουν σε Smart TV. Το νέο A95X Pro που δοκιμάσαμε είναι ένα ιδιαίτερα οικονομικό Android TV box, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιλογών πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο. Έρχεται με υποστήριξη 4K H.265/HEVC, ενσωματωμένο Google Play Store, Wi-Fi και τηλεχειριστήριο με λειτουργία φωνητικών εντολών, καλύπτοντας αρκετές από τις βασικές ανάγκες ενός χρήστη.

Με το A95X Pro αποκτάτε τη δυνατότητα δαπανώντας ελάχιστα χρήματα να μετατρέψετε την τηλεόρασή σας σε Smart TV, έχοντας στη διάθεσή σας ταινίες της Google και μια σειρά εφαρμογών που δίνουν πρόσβαση σε τηλεοπτικό περιεχόμενο. Μπορείτε να σερφάρετε στο internet, να παρακολουθείτε ταινίες σε 1080p ανάλυση από το Netflix, ή σε UHD ανάλυση από USB σκληρό δίσκο. Μπορείτε ακόμα να κατεβάσετε εφαρμογές από το Google Play Store που διευρύνουν το πεδίο λειτουργίας του TV box, ώστε να αποκτήσει και δυνατότητες για IPTV streaming σε ζωντανά τηλεοπτικά κανάλια.

Χαρακτηριστικά

Το A95X Pro έρχεται σε τετράγωνο μαύρο πλαστικό κουτί, με διαστάσεις 93x93x15 χιλιοστών. Παρά το μικρό του μέγεθος εξοπλίζεται με όλες τις απαραίτητες συνδέσεις, καθώς στη δεξιά του πλευρά βρίσκουμε δύο USB 2.0 θύρες και υποδοχή TF (micro SD), ενώ στην πίσω πλευρά είναι τοποθετημένες η υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC5V, θύρα HDMI 2.0, υποδοχή mini jack AV, θύρα LAN και θύρα mini jack S/PDIF για ψηφιακή έξοδο του ήχου. Στο κουτί της συσκευασίας περιλαμβάνονται τηλεχειριστήριο με ασύρματο USB dongle, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό και εγχειρίδιο χρήστη.

Το A95X Pro διαθέτει στο εσωτερικό του SoC Amlogic S905W που περιλαμβάνει τετραπύρηνο επεξεργαστή ARM Cortex-A53 64-bit στα 1.5GHz και πενταπύρηνο επεξεργαστή γραφικών Mali-450. Έχει ενσωματωμένη μνήμη RAM 2GB DDR3 και FLASH 16GB eMMC, από την οποία μένουν ελεύθερα περίπου 12GB για εγκαταστάσεις εφαρμογών, ενώ μπορεί να επεκταθεί μέσω κάρτας micro SD (έως 64GB). Έχει επίσης ενσωματωμένο Wi-Fi module που απλοποιεί την τοποθέτησή του σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού. Συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο που σε συνδυασμό με το παρεχόμενο USB dongle λειτουργεί σα μικρόφωνο για να δέχεται φωνητικές εντολές, οι οποίες σε γενικές γραμμές εκτελούνται σωστά. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση 4K video H.265/HEVC 3840x2160, η οποία περιορίζεται στα 30fps. Η μέγιστη όμως ανάλυση που υφίσταται στο μενού ρυθμίσεων της οθόνης είναι η 1080p-60Hz (Full HD). Χάρη στην ενσωμάτωση του Widevine DRM L1 της Google έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει video 4K από το YouTube και 1080p από το Netflix, κάτι που δεν κάνουν τα περισσότερα TV box αυτής της κατηγορίας. Επειδή όμως πρόσφατα η Netflix έπαψε να υποστηρίζει επίσημα τα Android TV boxes η προ-εγκατεστημένη εφαρμογή δε λειτουργεί, πρόβλημα όμως που μπορούμε να παρακάμψουμε όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω. Υποστηρίζει επίσης αποκωδικοποίηση HD ήχου, όπως Dolby ATMOS και DTS X. Λειτουργεί με λογισμικό ειδικής έκδοσης Android TV OS, το οποίο βασίζεται σε Android 7.1.2 Nougat. Εκτός των Netflix και YouTube, διαθέτει και μια σειρά προ-εγκατεστημένων εφαρμογών της Google (Live Channels, Play Store, Play Music, Play Games, Play Movies), καθώς και άλλες για streaming video (Red Bull TV, TED, PLUTO, Vimeo, Amazon video) και μουσική (Spotify). Έχει προ-εγκατεστημένους τον Chrome για πλοήγηση στο internet και τους Movie Player, MX Player για αναπαραγωγή αποθηκευμένων video. Με την εγκατάσταση των κατάλληλων εφαρμογών από την πλευρά του χρήστη, το A95X Pro μπορεί να προσφέρει ποιοτικότερες επιλογές αναπαραγωγής ψηφιακού περιεχομένου, αλλά και να αποκτήσει δυνατότητα να εκτελεί λειτουργίες που υποστηρίζονται από εξειδικευμένα IPTV boxes, όπως η πρόσβαση σε Stalker Portals και το streaming σε τηλεοπτικά κανάλια μέσω .m3u λίστας.

Μενού – Λειτουργία

Ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το A95X Pro εμφανίζεται η κάρτα καλωσορίσματος για την επιλογή γλώσσας, στη συνέχεια ρυθμίζουμε τη Wi-Fi σύνδεση και έπειτα εισάγουμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας Gmail για να είναι εφικτή ανά πάσα στιγμή η άμεση πρόσβαση στο Google Play Store. Η οθόνη του αρχικού μενού περιλαμβάνει οριζόντια λίστα προτεινόμενων video και από κάτω οριζόντια λίστα εικονιδίων με σχετικές εφαρμογές, στις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε τη σειρά εμφάνισης. Στο κάτω μέρος βρίσκονται τα εικονίδια ρυθμίσεων, Wi-Fi δικτύου και App Drawer. Το εικονίδιο ρυθμίσεων εμφανίζει υπομενού με διάφορες ρυθμίσεις της συσκευής, όπως Wi-Fi, Google Cast (που όμως δε λειτουργεί), ήχου, επαναφοράς, προτιμήσεις εμφάνισης και προχωρημένων ρυθμίσεων, όπως της οθόνης (max 1080p-60Hz), HDMI CEC, ψηφιακού ήχου (Dolby, DTS), ROOT Switch και άλλων επιλογών. Το εικονίδιο App Drawer εμφανίζει κάρτα με εικονίδια όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών του συστήματος. Εδώ βρίσκεται ο Chrome που παρέχει απολύτως ομαλή πλοήγηση στο internet, για τη διευκόλυνση όμως του χρήστη προτείνεται η χρήση ασύρματου πληκτρολογίου-mouse. Στην ίδια κάρτα συναντάμε και τους Movie Player και MX Player, κατεβάσαμε όμως από το Google Play Store τον κορυφαίο media center Kodi που διατίθεται στην τελευταία του έκδοση 17.6 Krypton. Δοκιμάσαμε και τους τρεις αυτούς players για αναπαραγωγή αποθηκευμένων αρχείων μας μέσα από USB σκληρό δίσκο που συνδέσαμε. Τα περισσότερα 4K video που επιλέξαμε εκτελέστηκαν κανονικά, όπως επίσης και οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι. Η αναπαραγωγή DTS ήχου όμως εκτελέστηκε μόνο από τον Kodi, οπότε η εγκατάστασή του είναι μονόδρομος. Σε ότι αφορά το YouTube, ναι μεν εκτέλεσε μέχρι τέλους την αναπαραγωγή όλων των video που δοκιμάσαμε σε 4K ανάλυση, όμως ήταν εμφανές ότι ζοριζόταν σε αρκετά σημεία.

Κατεβάσαμε στη συνέχεια από το Google Play Store και δοκιμάσαμε τη λειτουργία των IPTV, Lazy IPTV και Perfect Player που είναι η κορυφαία εφαρμογή του είδους, κάνοντας με επιτυχία live IPTV streaming μέσω USB stick που περιείχε έτοιμες .m3u λίστες ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών καναλιών. Η προ-εγκατεστημένη εφαρμογή του Netflix δε λειτουργεί, ούτε και υπάρχει στο Google Play Store διαθέσιμη κάποια διαφορετική έκδοση, καθώς σταμάτησε η επίσημη υποστήριξη των Android TV boxes από τη Netflix. Έτσι, αναζητήσαμε τη λύση μέσα από το κατάστημα αγορών του Aptoide TV. Για την εγκατάσταση του καταστήματος αυτού ανοίξαμε τον Chrome και πληκτρολογήσαμε Aptoide TV, επιλέγοντας στη συνέχεια το πρώτο αποτέλεσμα που εμφανίστηκε στο Google. Στη σελίδα που άνοιξε επιλέξαμε εγκατάσταση και το Aptoide TV εμφανίστηκε στις εφαρμογές του συστήματος. Έπειτα εισήλθαμε στο κατάστημα και εγκαταστήσαμε από εκεί το Netflix για Android συσκευές, το οποίο λειτουργεί πλέον χωρίς κανένα πρόβλημα στο A95X Pro. Για να γίνει η συσκευή ακόμα περισσότερο λειτουργική, κατεβάσαμε από το Google Play Store την εφαρμογή StbEmu. Η εφαρμογή αυτή εξομοιώνει το Android TV Box με εξειδικευμένα IPTV box που συνδέονται σε Stalker Portals, ώστε να αποκτήσει κι εκείνο την ίδια συμβατότητα. Έτσι, αφού πρώτα κάναμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις που απαιτεί ο εξομοιωτής, συνδεθήκαμε με επιτυχία σε Portal IPTV υπηρεσιών, το οποίο μάλιστα λειτούργησε άριστα με το A95X Pro.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.