Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 | 13:13

FORMULER Z nano

Οικονομικός Full-HD IPTV Zapper

Με όπλο της την τεράστια εξειδίκευση στην παραγωγή συσκευών αναπαραγωγής ψηφιακού περιεχομένου μέσω internet, η κορεάτικη εταιρία Formuler δημιούργησε ένα νέο μοντέλο που χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική απλότητα της χρήσης του. Πρόκειται για το Z nano, το οποίο είναι φτιαγμένο ειδικά για να προβάλλει ζωντανή IPTV τηλεόραση...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Με όπλο της την τεράστια εξειδίκευση στην παραγωγή συσκευών αναπαραγωγής ψηφιακού περιεχομένου μέσω internet, η κορεάτικη εταιρία Formuler δημιούργησε ένα νέο μοντέλο που χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική απλότητα της χρήσης του. Πρόκειται για το Z nano, το οποίο είναι φτιαγμένο ειδικά για να προβάλλει ζωντανή IPTV τηλεόραση. Βασισμένο σε λειτουργικό Android, χάρη στην αποκλειστική πλατφόρμα MYTVOnline της Formuler παρέχει έναν άριστο τρόπο στους χρήστες να παρακολουθούν OTT/IPTV περιεχόμενο. Με τετραπύρηνο επεξεργαστή που βασίζεται σε Hisilicon chipset, υποστήριξη H.265/HEVC, ενσωματωμένο Wi-Fi και μικροσκοπικό μέγεθος, είναι ένα IPTV box κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.

Το Formuler Z nano είναι ένας χαμηλού κόστους Full-HD IPTV zapper, ο οποίος είναι βελτιστοποιημένος ειδικά για την υποστήριξη της πλατφόρμας MYTVOnline. Λειτουργεί όπως ένας DVB δέκτης, με τη διαφορά όμως ότι τα κανάλια που προβάλλει δε λαμβάνονται από επίγεια ψηφιακή ή δορυφορική εκπομπή, αλλά μέσω διαδικτύου. Μπορεί να συνδέεται σε IPTV portals ή να κάνει απευθείας streaming σε IPTV τηλεοπτικά κανάλια μέσω έτοιμης .m3u λίστας που περιέχεται σε αποθηκευτικό μέσο του χρήστη. Λειτουργεί επιπλέον και σαν media player, το οποίο μπορεί να αναπαράγει υψηλής ευκρίνειας video με συμπίεση H.265/HEVC και εξωτερικούς ελληνικούς υπότιτλους, καθώς και να εκτελεί εγγραφές τηλεοπτικών προγραμμάτων. Έχει επίσης τη δυνατότητα να αναπαράγει οποιοδήποτε video από τη βιβλιοθήκη της δημοφιλούς υπηρεσίας YouTube, καθώς η εφαρμογή είναι προ-εγκατεστημένη στη συσκευή.

Χαρακτηριστικά

Το Formuler Z nano έρχεται με ultra compact σχεδιασμό, σε ένα μικροσκοπικό τετράγωνο μαύρο κουτί διαστάσεων μόλις 92x92x24 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει ενδεικτικό LED λειτουργίας δύο χρωμάτων, πράσινο σε κατάσταση ON και κόκκινο σε stand-by mode, ενώ στη δεξιά του πλευρά βρίσκουμε δύο θύρες USB2.0 και υποδοχή κάρτας Micro SD. Η πίσω πλευρά είναι εξοπλισμένη με πλήκτρο ON/OFF, υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V/1A, υποδοχή A/V OUT mini jack, θύρα HDMI 1.4, θύρα LAN και οπτική θύρα S/PDIF για ψηφιακή έξοδο του ήχου. Η συσκευή διατίθεται σε κουτί συσκευασίας που περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο, δύο μπαταρίες μεγέθους AAA, τροφοδοτικό, καλώδιο HDMI και οδηγίες γρήγορης εγκατάστασης.

Το Formuler Z nano διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή Cortex A7 στα 1.5Ghz, ο οποίος βασίζεται σε Hisilicon chipset και αποδίδει 11000 DMIPS, ενώ για τα γραφικά χρησιμοποιεί τετραπύρηνο επεξεργαστή Mali 450. Έχει ενσωματωμένη μνήμη SDRAM 512MB DDR3 και Flash 4GB eMMC. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video H.265 Main [email protected] High-tier, H.264 BP/MP/[email protected] 5.0, AVS [email protected] 6.0, AVS-P16 (AVS+), MPEG1, MPEG2 [email protected] / [email protected], MPEG4 [email protected]−3 / [email protected]−5 / GMC, MPEG4 H.263 baseline, VC-1 [email protected] / [email protected] / [email protected] και VP6/8. Υποστηρίζει επίσης αποκωδικοποίηση ήχου MPEG L1/L2, AAC-LC, HE AAC V1/V2 και G.711. Χάρη στην HDMI 1.4 θύρα του δίνει Full HD (1080p) ανάλυση, ενώ μέσω της υποδοχής A/V OUT μπορεί να συνδεθεί και σε παλαιότερες τηλεοράσεις. Το Z nano τρέχει με Android 4.4 και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα OTT box της σειράς Z δε διαθέτει (πλην του YouTube) ενσωματωμένες εφαρμογές και Google Play Store, καθώς έχει σχεδιαστεί για μέγιστη απλότητα στη χρήση. Η λειτουργία του είναι εξειδικευμένη αποκλειστικά στην υποστήριξη της πλατφόρμας MYTVOnline που μέσα από ένα απλοποιημένο, σύγχρονο και πανέμορφο interface παρέχει δυνατότητα εύκολης διαχείρισης των καναλιών. Σε συνδυασμό μάλιστα με το παρεχόμενο τηλεχειριστήριο που ελέγχει τη λειτουργία ON/OFF της τηλεόρασης και την επιλογή εισόδων των πηγών της, είναι μια συσκευή κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Μέσω του MYTVOnline το Formuler Z nano λειτουργεί σαν ένας Full HD δέκτης IPTV καναλιών, τα οποία γίνονται διαθέσιμα εφόσον συνδεθεί σε (έως 5 διαθέσιμα) Portals επιλογής του χρήστη ή από έτοιμη .m3u λίστα που περιέχεται σε αποθηκευτικό μέσο (micro SD, USB). Απαιτείται φυσικά η σύνδεση στο internet, η οποία πραγματοποιείται είτε καλωδιακά μέσω της θύρας Ethernet, είτε ασύρματα μέσω του ενσωματωμένου Wi-Fi interface που διαθέτει, κάνοντας έτσι περιττή την ανάγκη επιπλέον καλωδίων και διευκολύνοντας την τοποθέτησή του σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. Με τη σύνδεση αποθηκευτικού μέσου όμως το Formuler Z nano μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν media player, εκτελώντας λειτουργίες εγγραφών προγραμμάτων και time-shift, καθώς και αναπαραγωγής ταινιών με εξωτερικούς υπότιτλους.

Μενού – Λειτουργία

Ενεργοποιώντας το Formuler Z nano για πρώτη φορά, εμφανίζεται στην οθόνη ο οδηγός βασικών ρυθμίσεων. Στην κάρτα καλωσορίσματος επιλέγουμε γλώσσα, στη συνέχεια ορίζουμε τις ρυθμίσεις του Wi-Fi (το οποίο και επιλέξαμε) ή της ενσύρματης σύνδεσης στο δίκτυό μας, ρυθμίζουμε το μέγεθος της επιφάνειας της οθόνης και τέλος ορίζουμε χώρα και περιοχή, τύπο εμφάνισης ώρας και ημερομηνίας. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των ρυθμίσεων μεταφερόμαστε αυτόματα στο MYTVOnline, όπου εμφανίζεται η κάρτα Edit Portal για την εισαγωγή στοιχείων σε IPTV Portal. Υπάρχουν πέντε συνολικά κάρτες Edit Portal για ισάριθμα διαθέσιμα στο χρήστη Portals και μια επιπλέον κάρτα Playlist για εισαγωγή URL ή επιλογή έτοιμης M3U Playlist από συνδεδεμένο αποθηκευτικό μέσο (micro SD, USB). Βγαίνοντας από το υπομενού PORTALS μεταφερόμαστε στο κεντρικό μενού του MYTVOnline που διαθέτει επιπλέον τα υπομενού SETTINGS, SYSTEM, LIVE TV, VOD, APPS. Το SYSTEM περιλαμβάνει διάφορες επιλογές ρυθμίσεων του συστήματος (γλώσσας, Wi-Fi, Update κ.ά.), ενώ από εκεί εκτελούμε τη διαθέσιμη αναβάθμιση λογισμικού. Από το SETTINGS ορίζουμε άλλες ρυθμίσεις της συσκευής (OSD Timeout, Buffer Time, Timeshift κ.ά.), ενώ το APPS εμφανίζει τα διαθέσιμα applications. Εδώ βρίσκουμε τη δημοφιλή υπηρεσία YouTube, το File Browser για αναζήτηση αρχείων, το Speedtest για έλεγχο της ταχύτητας σύνδεσης και το Quick Support για απομακρυσμένο έλεγχο από υπολογιστή μέσω του TeamViewer. Με την εκτέλεση της αναβάθμισης με Beta λογισμικό προστίθενται οι VPN εφαρμογές IPVanish και NordVPN. Τέλος, από τα LIVE TV και VOD επιλέγουμε άμεση λειτουργία για ζωντανή τηλεόραση και Video On Demand.

Συνδέσαμε USB stick που περιείχε έτοιμες .m3u λίστες ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών καναλιών, επιλέγοντας τις ανάλογες ρυθμίσεις μέσω της κάρτας Playlist από το υπομενού PORTALS. Χάρη στην αποκλειστική πλατφόρμα MYTVOnline το Formuler Z nano λειτούργησε σα δέκτης IPTV τηλεοπτικών καναλιών, με όλες τις δυνατότητες διαχείρισης που παρέχει κάθε DVB δέκτης. Επιπλέον, εκτελέσαμε με επιτυχία εγγραφές σε ζωντανά προγράμματα, καθώς και time-shift. Ο προγραμματισμός εγγραφής μελλοντικού προγράμματος μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω του EPG, εφόσον αυτό είναι διαθέσιμο από το κανάλι. Συνδέσαμε επίσης USB σκληρό δίσκο και μέσω του File Browser αναζητήσαμε αποθηκευμένες ταινίες της συλλογής μας. Η αναπαραγωγή video H.265/HEVC εκτελέστηκε απολύτως ομαλά, ενώ οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι εκτελέστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

CPU: Τετραπύρηνος Cortex A7 (Hisilicon chipset), 1.5Ghz / 11000 DMIPS

GPU: Τετραπύρηνος Mali 450

Μνήμη: SDRAM 512MB DDR3 / Flash 4GB eMMC

Λογισμικό: Android Kitkat 4.4

Ανάλυση: Full HD (1080p)

Αποκωδικοποίηση Video: H.265 Main [email protected] High-tier, H.264 BP/MP/[email protected] 5.0, AVS [email protected] 6.0, AVS-P16 (AVS+), MPEG1, MPEG2 [email protected] / [email protected], MPEG4 [email protected]−3 / [email protected]−5 / GMC, MPEG4 H.263 baseline, VC-1 [email protected] / [email protected] / [email protected], VP6/8

Αποκωδικοποίηση ήχου: MPEG L1/L2, AAC-LC, HE AAC V1/V2, G.711

Συνδέσεις: 2xUSB 2.0, 1xmicro SD, 1xHDMI 1.4, 1xA/V mini jack, 1xS/PDIF, 1xLAN

Η γνώμη μας: Πρόκειται για μια συσκευή με απλούστατη χρήση, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Χάρη στο MYTVOnline το Formuler Z nano κάνει την IPTV τηλεόραση προσιτή, φέρνοντάς τη κοντά στο μέσο χρήστη. Λειτουργώντας σα δέκτης ζωντανής τηλεόρασης χωρίς τη χρήση κεραίας και έχοντας ενσωματωμένο Wi-Fi, μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού, παρέχοντας τεράστια ευελιξία στο χρήστη. Κατά την άποψή μας, ο οικονομικός αυτός Full-HD IPTV zapper αποτελεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση αγοράς.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.