Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 15 at 08 25 11 TM 470
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15 Μαρτίου 2024 07:58
18 Σεπτεμβρίου 2018 13:15

AMIKO A5 COMBO

4K δέκτης με dual boot λειτουργία Android & Enigma2

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
85a3b36b67e2edbd3656099df097157e XL fde29857

Μετά το λανσάρισμα της σειράς A4 με την οποία υλοποίησε την υποστήριξη 4K UHD, η Amiko προχωράει ένα βήμα παραπέρα παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο με μια σημαντική καινοτομία. Πρόκειται για τον Amiko A5 Combo, ο οποίος είναι ο διάδοχος του A4K Combo και αποτελεί έναν από τους πρώτους 4K δέκτες της αγοράς με δυνατότητα υποστήριξης διπλού…

Μετά το λανσάρισμα της σειράς A4 με την οποία υλοποίησε την υποστήριξη 4K UHD, η Amiko προχωράει ένα βήμα παραπέρα παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο με μια σημαντική καινοτομία. Πρόκειται για τον Amiko A5 Combo, ο οποίος είναι ο διάδοχος του A4K Combo και αποτελεί έναν από τους πρώτους 4K δέκτες της αγοράς με δυνατότητα υποστήριξης διπλού λειτουργικού συστήματος. Είναι ένα 4K υβριδικό STB, καθώς λειτουργεί σαν δορυφορικός -επίγειος/καλωδιακός δέκτης και Media Player με Android Nougat 7.1.2, ενώ μέσω micro SD κάρτας μετατρέπεται σε Enigma2 Combo δέκτη. Με νέο τετραπύρηνο επεξεργαστή AMlogic (chipset S905D), υποστήριξη UHD (2160p) ανάλυσης, DTS ήχου, Stalker, emulators και ενσωματωμένο Kodi 17.6 Krypton, ο Amiko A5 Combo είναι ένα πληρέστατο ψηφιακό κέντρο ψυχαγωγίας χωρίς όρια!

 

Ο νέος Amiko A5 Combo είναι ένας πανίσχυρος δέκτης που μπορεί να λαμβάνει επίγεια/καλωδιακά και δορυφορικά κανάλια, με δυνατότητα να αποκωδικοποιεί UHD ανάλυσης (3840x2160p50/60) προγράμματα συμπιεσμένα σε H.265/HEVC. Λειτουργεί επίσης άριστα σαν Media Player και IPTV Box, καθώς έρχεται με ενσωματωμένες εφαρμογές Stalker, Kodi, Youtube 4K, Netflix 4K, Google Play Store και πολλές ακόμα άλλες. Βασίζοντας τη λειτουργία του σε Android, παρέχει στους χρήστες άνετη πλοήγηση στο internet και πρόσβαση σε αμέτρητες εφαρμογές μέσα από τη μεγάλη τηλεόραση του σαλονιού, όπως ακριβώς στο smartphone και το tablet. Επιπλέον, χάρη στη δυνατότητα dual boot που διαθέτει μπορεί να λειτουργεί και σαν Enigma2 Combo δέκτης, καλύπτοντας και τους φίλους αυτής της κατηγορίας που δεν θέλουν να αποχωρίζονται το αγαπημένο τους λειτουργικό σύστημα.

Χαρακτηριστικά

Ο Amiko A5 Combo έρχεται σε σκάφος που διατηρεί τον ίδιο σχεδιασμό και διαστάσεις (140x100x31 χιλιοστών) με τον προκάτοχό του A4K Combo. Το πάνω μέρος της επιφάνειας της πρόσοψης καλύπτεται σε όλο το μήκος από μια λεπτή γραμμή που αλλάζει φωτισμό ανάλογα με την κατάστασή της συσκευής, παίρνοντας πορτοκαλί χρώμα σε θέση stand by και μπλε όταν είναι σε λειτουργία. Στο κάτω αριστερό μέρος της πρόσοψης είναι τοποθετημένη θύρα ανάγνωσης έξυπνης κάρτας, ενώ στην αριστερή πλευρά συναντάμε δύο USB 2.0 θύρες και υποδοχή για κάρτα micro SD (έως32Gb). Η πίσω πλευρά διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό συνδέσεων που περιλαμβάνει υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V/2A, μικροσκοπική οπή RECOVERY, θύρα HDMI 2.0, θύρα AV OUT mini-jack, θύρα Ethernet, οπτική θύρα S/PDIF για ψηφιακή έξοδο ήχου και υποδοχές LNB IN, ANT IN για συνδέσεις δορυφορικού και επίγειου/καλωδιακού σήματος. Το κουτί της συσκευασίας του δέκτη περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο με δύο μπαταρίες μεγέθους ΑΑΑ, τροφοδοτικό 12 Volt, καλώδιο HDMI και φυλλάδιο οδηγού γρήγορης εκκίνησης στην αγγλική γλώσσα.

Σε σχέση με το προγενέστερο μοντέλο A4K Combo, ο Amiko A5 Combo χρησιμοποιεί τετραπύρηνο επεξεργαστή AMlogic 64 bit στα 2.0 GHz που βασίζεται σε νεότερο chipset S905D αντί του S905B, ενώ για τα γραφικά διαθέτει οχταπύρηνο επεξεργαστή Mali-450MP στα 600 MHz. Έχει ενσωματωμένη μνήμη RAM 2Gb DDR3 αντί για 1Gb και Flash 16Gb EMMC αντί για 8Gb. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video Η.265/HEVC, MPEG-2, Main Profile@Main Level, MPEG-4 Part 10/H.264 και ήχου MPEG-1 layer I/II, MPEG-2 layer II, Dolby Digital, DTS. Μέσω της HDMI 2.0 που διαθέτει δίνει έως 2160p 50/60Hz ανάλυση, ενώ διαθέτει και αναλογική έξοδο AV OUT mini-jack που επιτρέπει τη σύνδεση σε παλαιότερου τύπου τηλεοράσεις.

Έχοντας θύρα Ethernet και ενσωματωμένο Wi-Fi interface, ο Amiko A5 Combo μπορεί να συνδέεται στο internet και να παρέχει στο χρήστη δυνατότητες πλοήγησης στο διαδίκτυο μέσω browser, αναπαραγωγής video από το YouTube, IPTV streaming σε κορυφαίες υπηρεσίες όπως το Netflix ή σε τηλεοπτικά κανάλια μέσω .m3u λίστας, ενώ είναι συμβατός και για σύνδεση σε Stalker Portals. Βασίζοντας τη λειτουργία του σε Android Nougat 7.1.2, έχει προ-εγκατεστημένο το Google Play Store που κάνει διαθέσιμες για κατέβασμα αμέτρητες δημοφιλείς εφαρμογές, αλλά και τα καταστήματα App Store και Aptoide TV που περιλαμβάνουν πλήθος εξαιρετικών IPTV applications. Διαθέτει δυνατότητες αναπαραγωγής μέσω τοπικού δικτύου και εύκολου streaming σε iOS/Android συσκευές. Επιπλέον, έχοντας ενσωματωμένο στο κεντρικό μενού του τον κορυφαίο media center Kodi 17.6 Krypton, μπορεί να αναπαράγει H.265/HEVC video UHD ανάλυσης, με DTS ήχο και εξωτερικούς ελληνικούς υπότιτλους.

Ο Amiko A5 Combo εξοπλίζεται με ένα δορυφορικό (DVB-S2) και ένα υβριδικό επίγειο/καλωδιακό (DVB-T2/C) tuner, ενώ πραγματοποιεί πανεύκολα εγγραφές προγραμμάτων σε USB αποθηκευτικά μέσα. Υπάρχει πλήρης υποστήριξη στα πρωτόκολλα DiSEqC, USALS, καθώς επίσης και δυνατότητα τυφλής αναζήτησης (Blind Scan) υπηρεσιών. Για αποκρυπτογράφηση τηλεοπτικών καναλιών διαθέτει θύρα ανάγνωσης έξυπνης κάρτας, ενώ υποστηρίζει και τον emulator OSCAM που μπορεί να εγκατασταθεί χειροκίνητα μέσω USB αποθηκευτικού μέσου, ή μέσω FTP σύνδεσης από υπολογιστή και τη χρήση κατάλληλου προγράμματος. Ο δέκτης διαθέτει επίσης dual boot δυνατότητα, καθώς μπορεί να λειτουργήσει και με Enigma2 λογισμικό που θα περιέχεται σε συνδεδεμένη και κατάλληλα διαμορφωμένη micro SD κάρτα.

Μενού – Λειτουργία

Ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τον Amiko A5 Combo εμφανίζεται ο αυτόματος οδηγός ρυθμίσεων. Μετά την επιλογή γλώσσας και τη ρύθμιση δικτύου ο δέκτης εκτελεί αναβάθμιση λογισμικού και εγκατάσταση προτεινόμενων applications (όπως Aptoide TV). Εφόσον ολοκληρωθούν οι ρυθμίσεις ώρας και ανάλυσης εικόνας, ο δέκτης μεταφέρεται σε λειτουργία TV, όπου ο χρήστης μπορεί να ορίσει τις ρυθμίσεις δορυφορικής και επίγειας εγκατάστασης και να προβεί σε αναζήτηση καναλιών, ή να πατήσει το πλήκτρο με το εικονίδιο Home από το τηλεχειριστήριο και να μεταφερθεί στην κάρτα του κεντρικού μενού. Η κάρτα αυτή διαθέτει επιλογές Εγκατάστασης, Fast Scan, EPG, Διαχείρισης καναλιών, Crossepg και επτά εικονίδια που δίνουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Μέσα από τη “Ρύθμιση” εμφανίζονται τα υπομενού ρυθμίσεων δικτύου (WiFi, DLNA, VPN κ.ά.), συστήματος (PVR, γλώσσας, ώρας κ.ά.) και συσκευής (A/V κ.ά.). Από τη “Λίστα Αρχείων” πραγματοποιείται η αναζήτηση αρχείων της συσκευής ή των συνδεδεμένων αποθηκευτικών μέσων, ενώ το “Clean memory” εκτελεί εκκαθάριση μνήμης. Το “Stalker TV” εμφανίζει κάρτα ρυθμίσεων λογαριασμών τεσσάρων διαθέσιμων portals για πρόσβαση σε IPTV υπηρεσίες. Από το εικονίδιο “Kodi” εκτελείται ο ομώνυμος media center, ενώ από το “Google Play” ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει τον λογαριασμό του, ώστε να αποκτάει κάθε φορά άμεση πρόσβαση στο δημοφιλές κατάστημα και να κατεβάζει τις αγαπημένες του εφαρμογές. Όλες οι εγκατεστημένες εφαρμογές της συσκευής περιλαμβάνονται σε νέα κάρτα με σχετικά εικονίδια, η οποία εμφανίζεται εφόσον πατήσουμε το εικονίδιο “Περισσότερες” από το κεντρικό μενού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν εδώ οι παγκοσμίως δημοφιλέστατες εφαρμογές Netflix για streaming σε ταινίες Ultra HD εικόνας και YouTube για αναπαραγωγή Ultra HD video, καθώς και το StbEmu που είναι εξομοιωτής IPTV συσκευών για πρόσβαση σε IPTV Portals, κάτι που δοκιμάσαμε με επιτυχία. Στην κάρτα αυτή βρίσκονται και τα καταστήματα App Store και Aptoide TV που διαθέτουν πλήθος IPTV εφαρμογών. Για τις ανάγκες της παρουσίασης του δέκτη κατεβάσαμε και δοκιμάσαμε ορισμένες από αυτές, με τα Popcorn Time, WebTV και Mobdro να είναι αυτές που κέρδισαν περισσότερο την εκτίμησή μας. Το Popcorn Time διαθέτει ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους, η WebTV δίνει δυνατότητα για streaming σε IPTV τηλεοπτικά κανάλια μέσω έτοιμης .m3u λίστας που εισάγουμε από USB stick, ενώ το Mobdro περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία δημοφιλών ξένων τηλεοπτικών καναλιών. Κατεβάσαμε επίσης από το Google Play Store και δοκιμάσαμε τις εφαρμογές Facebook και NBA App, οι οποίες λειτούργησαν άριστα και είναι απόλυτα συμβατές για χρήση μέσα από το δέκτη.

Για να είναι διαθέσιμο και το OSCAM στην κάρτα με τις διαθέσιμες εφαρμογές, θα πρέπει πρώτα να εγκατασταθεί χειροκίνητα, κάτι που μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε μέσω ενός συνδεδεμένου USB stick που θα περιέχει το κατάλληλο αρχείο, το οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί και να εκτελεστεί μέσα από τη “Λίστα Αρχείων” του κεντρικού μενού, είτε μέσω FTP σύνδεσης από υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα το FileZilla Client, θα πρέπει το αρχείο να αποσταλεί από τον υπολογιστή στο /var/bin.

Πίσω στο κεντρικό μενού, χρησιμοποιώντας τα βελάκια δεξιά-αριστερά (<< >>) του τηλεχειριστηρίου μεταφερόμαστε σε λειτουργίες TV για ζωντανή θέαση επίγειας ή δορυφορικής τηλεόρασης, Media για αναπαραγωγή αρχείου και Browser για πλοήγηση στο internet. Η λειτουργία Browser εκτελείται απολύτως ομαλά και παρέχει γρήγορη πλοήγηση στο internet, προτείνουμε όμως τη χρήση ασύρματου πληκτρολογίου-mouse για άνετο και ξεκούραστο σερφάρισμα. Δοκιμάστηκε επίσης την προβολή αποθηκευμένων ταινιών από USB σκληρό δίσκο μέσω του Kodi. Η αναπαραγωγή H.265/HEVC video με UHD ανάλυση πραγματοποιήθηκε με άνεση, ενώ τόσο ο DTS ήχος, όσο και οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι εκτελέστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Τέλος, εκτελέσαμε άμεση εγγραφή ζωντανού προγράμματος με απλό πάτημα του χαρακτηριστικού πλήκτρου από το τηλεχειριστήριο και προγραμματισμένη με ορισμό χρονοδιακόπτη μέσα από το EPG.

Λειτουργία Enigma2

Ο Amiko A5 Combo διαθέτει δυνατότητα dual boot που του επιτρέπει να λειτουργεί με διπλό λειτουργικό σύστημα Android και Enigma2, ανάλογα με την προτίμηση του χρήστη. Μπορεί να λειτουργεί σαν Enigma2 Combo δέκτης, μέσω συνδεδεμένης micro SD κάρτας που περιέχει το κατάλληλο λογισμικό. Δοκιμάσαμε και τα δύο images που υποστηρίζουν προς το παρόν το δέκτη, το OpenATV 6.2 και το PurE2 6.2, το δεύτερο όμως είναι ασταθές και δεν το προτείνουμε. Η εγκατάσταση του OpenATV 6.2 είναι πανεύκολη και πραγματοποιείται ως εξής: Σε windows υπολογιστή που έχουμε συνδέσει micro SD κάρτα, χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα Win32 Disk Imager για να την διαμορφώσουμε και να αντιγράψουμε σε αυτή το αρχείο του image. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, αποσπάμε την κάρτα από τον υπολογιστή και έχοντας το δέκτη εκτός τροφοδοσίας την συνδέουμε στην αντίστοιχη θύρα του. Όταν συνδέσουμε το καλώδιο της τροφοδοσίας ο δέκτης boot-άρει και μετά από λίγο εμφανίζεται στην οθόνη ο γνωστός οδηγός αρχικών ρυθμίσεων του Enigma2. Το OpenATV 6.2 περιλαμβάνει τους drivers, τον Kernel (πυρήνα) Linux 3.14.29 για τη συνεργασία τους με το σύστημα, το Enigma2 με όλα τα αρχεία που υποστηρίζουν τη λειτουργία του δέκτη, ενώ γενικά λειτουργεί σταθερά. Δε συνοδεύεται από emulators, μπορεί όμως να εγκατασταθεί χειροκίνητα το OSCAM και με τη χρήση κατάλληλου Softcam.Key αρχείου γίνεται εφικτή η αποκρυπτογράφηση των δορυφορικών καναλιών ΕΡΤ και DIGEA από τον Eutelsat 3B στις 3 μοίρες ανατολικά.

Για να επιστρέψει ο δέκτης σε λειτουργία Android θα πρέπει πρώτα να βγει εκτός τροφοδοσίας και να αφαιρεθεί η micro SD κάρτα, ενώ στην επόμενη αναβάθμιση του δέκτη θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα επιλογής λειτουργικού κατά την εκκίνηση, μέσω κάρτας που θα εμφανίζεται για πέντε δευτερόλεπτα στην οθόνη.

{gallery}23683{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
  • Ikusi Flow Smart Headend

    Ikusi Flow Smart Headend

    Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
  • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
  • V-Tech Z2024 H265

    V-Tech Z2024 H265

    Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
  • Nedis TVSM5120GY

    Nedis TVSM5120GY

    Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
  • Anga PS series

    Anga PS series

    Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
  • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...