Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 | 13:30

TERRA MHD001P

Οικονομικός MPEG-4 HDMI modulator DVB-T

Συνεχίζοντας με επιτυχία την παραγωγή ιδιαίτερα ανθεκτικών και αξιόπιστων modulators (διαμορφωτών), η Terra παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο με εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Ο φρέσκος στην αγορά MHD001P είναι ένας οικονομικός MPEG-4 Full High Definition modulator DVB-T, κατάλληλος να χρησιμοποιηθεί για διανομή τηλεοπτικού σήματος σε οικιακούς...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Συνεχίζοντας με επιτυχία την παραγωγή ιδιαίτερα ανθεκτικών και αξιόπιστων modulators (διαμορφωτών), η Terra παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο με εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Ο φρέσκος στην αγορά MHD001P είναι ένας οικονομικός MPEG-4 Full High Definition modulator DVB-T, κατάλληλος να χρησιμοποιηθεί για διανομή τηλεοπτικού σήματος σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους. Δέχεται ένα HDMI σήμα από οποιαδήποτε οπτικοακουστική πηγή και χρησιμοποιώντας τεχνολογία DVB-T το διαμορφώνει σε κανάλι των UHF ή VHF, ώστε να μπορεί να διανεμηθεί μέσω του ομοαξονικού δικτύου σε όλες τις τηλεοράσεις.

Οι σύγχρονες ανάγκες προβολής επιλεγμένου τηλεοπτικού περιεχομένου με εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε όλες τις τηλεοράσεις του σπιτιού ή του επαγγελματικού χώρου, καλύπτονται με τη χρήση ενός HDMI modulator. Ο Terra MHD001P δίνει μια οικονομική και αξιόπιστη λύση για τη διανομή ψηφιακής εικόνας και ήχου από δορυφορικούς δέκτες, media players, Blu Ray Players, καταγραφικά καμερών ή ακόμα και ψηφιακών συσκευών παιγνίων του ΟΠΑΠ, σε όλες τις τηλεοράσεις του ομοαξονικού δικτύου. Έτσι, η μετάδοση των προγραμμάτων με εικόνα Full HD ανάλυσης (1920x1080*30p) παντού στο χώρο, γίνεται προσιτή και εύκολη υπόθεση.

Χαρακτηριστικά

Ο MHD001P δε διαθέτει τον ίδιο σχεδιασμό που έχουν υιοθετήσει οι περισσότεροι HDMI modulators της αγοράς, καθώς η Terra επέλεξε να του δώσει τη γνώριμη γραμμή CABRIO LINE που ακολουθούν αναλογικά μοντέλα της. Έχει διαστάσεις 133x63x39 χιλιοστών και είναι κατασκευασμένος με θωρακισμένο μεταλλικό πλαίσιο, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο με ασφάλεια μέσα σε πλαστικό περίβλημα που ανοίγει με πορτάκι. Η πρόσοψή του περιλαμβάνει οθόνη LED δύο ψηφίων και πλήκτρα ± ελέγχου εσωτερικού μικροεπεξεργαστή που χρησιμοποιούνται για τις ρυθμίσεις του, ενώ στην κάτω πλευρά είναι τοποθετημένες θύρα HDMI IN, υποδοχή DC IN εξωτερικής τροφοδοσίας 12V και υποδοχές RF IN, RF OUT. Ο modulator έρχεται σε συσκευασία που περιλαμβάνει τροφοδοτικό 12V, adapter 5.5/2.1 χιλ. εισόδου τροφοδοσίας, φυλλάδιο χρήστη σε αγγλικά/ρωσικά και φορτίο (τύπου F) 75Ω που συνδέεται στην υποδοχή RF IN εφόσον αυτή δεν τροφοδοτείται από επίγειο σήμα.

Ο Terra MHD001P υποστηρίζει αποκωδικοποίηση MPEG-4 AVC/H.264 Baseline Profile 4.0 και μέσω της HDMI IN θύρας του δέχεται έως Full HD ανάλυσης σήμα από μια οπτικοακουστική συσκευή για να το μετατρέψει σε COFDM διαμορφωμένο DVB-T κανάλι επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης των VHF (174-230MHz) ή UHF (470-862MHz), ώστε από την RF OUT υποδοχή του να μπορεί αυτό να διανεμηθεί στο ομοαξονικό δίκτυο. Δίνει στην έξοδο σήμα ρυθμιζόμενης στάθμης 60dBμV έως 90dBμV με MER >32dB, ενώ το διαμορφωμένο κανάλι έχει εικόνα με ανάλυση 1920x1080*30p (Full HD). Παράλληλα, διαθέτει και RF IN loop through υποδοχή που μπορεί να συνδεθεί στο καλώδιο της κεραίας, ώστε να συνδυάζει στην έξοδο το διαμορφωμένο σήμα με τα επίγεια ψηφιακά κανάλια.

Ρυθμίσεις

Ο Terra MHD001P διαθέτει απλούστατο μενού ρυθμίσεων και έρχεται προ-ρυθμισμένος σε RF κανάλι εξόδου 21, με στάθμη σήματος στα 75dBμV. Εφόσον τροφοδοτηθεί με ρεύμα εισέρχεται μετά από 10 δευτερόλεπτα σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας. Με απευθείας χρήση των πλήκτρων ± της πρόσοψης κατά την παραμονή στην κατάσταση αυτή, πραγματοποιείται η αλλαγή καναλιού εξόδου μέσα από ένα εύρος διαθέσιμων τιμών 5-12 και 21-69. Για την είσοδο στο μενού των υπόλοιπων ρυθμίσεων αρκεί το ταυτόχρονο πάτημα των πλήκτρων ±. Η εναλλαγή ανάμεσα στις παραμέτρους ρυθμίσεων γίνεται με το πλήκτρο – και η επιλογή επιθυμητής τιμής με το +. Πατώντας το πλήκτρο - εμφανίζεται η πρώτη διαθέσιμη ρύθμιση LC, η οποία αφορά το κλείδωμα της συσκευής για την προστασία από ανεπιθύμητο πάτημα και παρέχει επιλογές on ή off. Επόμενη διαθέσιμη ρύθμιση είναι η n.0 που αφορά το service number, εμφανίζοντας εύρος τιμών 0.0 – 9.9 που σημαίνει 0 έως 99. Αν δηλαδή επιλεγεί η τιμή 0.1, τότε η υπηρεσία θα εμφανίζεται στην τηλεόραση με τίτλο MHD001. Η επόμενη ρύθμιση A.t αφορά την εξασθένιση και οι διαθέσιμες τιμές είναι από 0.0 - 3.0, δηλαδή από 0 έως 30dB. Έτσι, επιλέγοντας τιμή 1.5 ορίζουμε εξασθένιση του σήματος εξόδου κατά 15dB. Η επόμενη ρύθμιση αφορά την έξοδο RF και διαθέτει επιλογές on ή off για ενεργοποίηση ή απενεργοποίησή της. Η τελευταία εμφανιζόμενη ρύθμιση r.9 αφορά τον ορισμό της περιοχής που στην περίπτωσή μας είναι EU, περιλαμβάνοντας έξι συνολικά διαθέσιμες επιλογές. Η έξοδος από το μενού ρυθμίσεων για να εισέλθουμε σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας πραγματοποιείται και πάλι με το ταυτόχρονο πάτημα των πλήκτρων ±.

Δοκιμή

Για τις ανάγκες των δοκιμών μας συνδέσαμε στην HDMI θύρα του Terra MHD001P το δορυφορικό αποκωδικοποιητή Technicolor DSI 810H της COSMOTE TV. Επιλέξαμε κανάλι εξόδου 21 με εξασθένιση 15dB και συντονίσαμε τις τηλεοράσεις του ομοαξονικού δικτύου στη συχνότητά του, απολαμβάνοντας στη συνέχεια άριστη ποιότητα εικόνας με Full HD ανάλυση. Μετρήσαμε με το πεδιόμετρο το σήμα και λάβαμε τιμές στάθμης 73.1dBμV και MER >37.0dB. Αντίθετα, χρησιμοποιήσαμε τους αποκωδικοποιητές Novabox 831 και 865 της Nova χωρίς τελικά να λάβουμε εικόνα σε κανένα από τα προγράμματά τους. Δοκιμάστηκε επίσης η λειτουργία του modulator με τους νέους αποκωδικοποιητές των παιγνίων του ΟΠΑΠ, αποδίδοντας κρυστάλλινη εικόνα σε όλες τις περιπτώσεις.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Είσοδος: HDMI

Αποκωδικοποίηση: MPEG-4 AVC/H.264 Baseline Profile 4.0

Διαμόρφωση: COFDM DVB-T

Ανάλυση: Full HD (1920x1080*30p)

Μπάντα λειτουργίας: VHF (CH 5-12) / UHF (CH 21-69)

Στάθμη εξόδου: 60-90dBμV

MER: >32dB

Η γνώμη μας: Πρόκειται για έναν απλούστατης ρύθμισης HDMI modulator που μπορεί να βρει εφαρμογή σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους. Το χαμηλό του κόστος καθιστά τον Terra MHD001P ιδανική λύση για διανομή εικόνας με Full HD ανάλυση, κυρίως στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

INFO
  • DAISAT Electronics S.A.
  • Λ. Μεσογείων 444, Αγία Παρασκεύη
  • τηλ: 210-6090818 | fax: 210-6090818
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.daisat.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.