Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 | 20:28

EMME ESSE 87430

Διαμορφωτής HDMI σήματος σε DVB-T κανάλι με λειτουργία επέκτασης τηλεχειρισμού

Η χρήση HDMI modulators (διαμορφωτών) κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών, καθώς καλύπτουν απλά και εύκολα την ανάγκη τους για διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου με εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους. Ο Emme Esse 87430 διαφοροποιείται από τα περισσότερα μοντέλα HDMI modulators της αγοράς...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Η χρήση HDMI modulators (διαμορφωτών) κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών, καθώς καλύπτουν απλά και εύκολα την ανάγκη τους για διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου με εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους. Ο Emme Esse 87430 διαφοροποιείται από τα περισσότερα μοντέλα HDMI modulators της αγοράς, καθώς ενσωματώνει διπλή λειτουργία. Χρησιμοποιείται ταυτόχρονα για διαμόρφωση του HDMI σήματος οποιασδήποτε οπτικοακουστικής πηγής σε DVB-T κανάλι επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, αλλά και για αναμετάδοση εντολών τηλεχειριστηρίου από διαφορετικό δωμάτιο.

Οι HDMI modulators παρέχουν έναν απλούστατο και οικονομικό τρόπο διανομής τηλεοπτικού περιεχομένου σε όλες τις τηλεοράσεις, καθώς χρησιμοποιούν το υπάρχον ομοαξονικό δίκτυο. Έτσι, με τον Emme Esse 87430 μπορείτε να παρακολουθείτε τα προγράμματα του συνδρομητικού σας δέκτη, τις ταινίες που αναπαράγονται στο Blu Ray Player, ή οτιδήποτε προβάλλει οποιαδήποτε άλλη οπτικοακουστική πηγή, απολαμβάνοντας το περιεχόμενό τους με εικόνα Full HD ανάλυσης σε όλες τις τηλεοράσεις του σπιτιού. Επιπλέον, αποκτάτε τον έλεγχο του τηλεχειρισμού αυτών των συσκευών από την τηλεόραση του απομακρυσμένου δωματίου, χωρίς καμία απολύτως ανάγκη προσθήκης επιπλέον εξοπλισμού.

Χαρακτηριστικά

Ο ιταλικός HDMI modulator Emme Esse 87430 έρχεται σε ένα συμπαγές μαύρο μεταλλικό κουτί, με διαστάσεις 158x114.3x33 χιλιοστών και βάρος 520 γραμμαρίων. Η πρόσοψή του διαθέτει οθόνη LCD, δεξιά της είναι τοποθετημένα τέσσερα πλήκτρα κατεύθυνσης σε σχήμα σταυρού με πλήκτρο OK στο κέντρο, ενώ δίπλα από αυτά βρίσκεται το πλήκτρο MENU. Στο πίσω μέρος συναντάμε πλούσιο εξοπλισμό συνδέσεων που διευρύνει τη λειτουργικότητα της συσκευής, προσφέροντας μεγάλα πλεονεκτήματα στο χρήστη. Συγκεκριμένα, βρίσκουμε υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V, θύρα USB, θύρες HDMI INPUT και HDMI OUTPUT, υποδοχές RF INPUT και RF OUT, διακόπτη ON/OFF και ενδεικτικό LED 9V, καθώς και υποδοχή IR OUT. Ο modulator διατίθεται σε κουτί συσκευασίας που περιλαμβάνει τροφοδοτικό 12V/1.0A, δύο μεταλλικές γωνιές με τέσσερις βίδες για επιτοίχια τοποθέτηση, φυλλάδιο χρήστη και δελτίο εγγύησης. Μέσα στο κουτί θα βρείτε επίσης kit επέκτασης τηλεχειρισμού, το οποίο αποτελείται από καλώδιο IR OUT με αισθητήρα υπέρυθρων (πομπός) που τοποθετείται στη συσκευή που θέλουμε να τηλεχειριζόμαστε και δέκτη με ενσωματωμένο καλώδιο αισθητήρα υπέρυθρων που τοποθετείται στο σημείο από το οποίο θα αποστέλλουμε τις εντολές τηλεχειρισμού (απομακρυσμένη τηλεόραση). Ο δέκτης διαθέτει υποδοχές τύπου RF και F, καθώς για τη μετάδοση των εντολών που λαμβάνει από το τηλεχειριστήριο θα πρέπει να είναι συνδεδεμένος μέσω καλωδίου στο ομοαξονικό δίκτυο της τηλεόρασης. Για να λειτουργεί το σύστημα επέκτασης τηλεχειρισμού τροφοδοτείται από τάση 9V, που παρέχεται μέσω του ενσωματωμένου τροφοδοτικού του Emme Esse 87430, η οποία ενεργοποιείται από το σχετικό διακόπτη της πίσω πλευράς.

Μέσω της HDMI INPUT θύρας του ο Emme Esse 87430 λαμβάνει σήμα από μια οπτικοακουστική πηγή και το διαμορφώνει σε MPEG-4 DVB-T κανάλι επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, με επιλογή αυτού από 5-12 στα VHF (177.5-226.5MHz) ή από 21-70 στα UHF (474-866MHz). Το κανάλι αυτό αποδίδεται από την RF OUT υποδοχή του που μπορεί να συνδεθεί στο ομοαξονικό δίκτυο, ώστε να γίνεται διαθέσιμο σε όλες τις τηλεοράσεις. Η στάθμη εξόδου του διαμορφωμένου καναλιού είναι ρυθμιζόμενη από 65dBμV έως 95dBμV κι έτσι οι τηλεοράσεις μπορούν άνετα να λαμβάνουν το σήμα του modulator ακόμα και χωρίς τη χρήση ενισχυτή. Ο Emme Esse 87430 υποστηρίζει αποκωδικοποίηση MPEG-4 AVC/H.264 Baseline Profile Level 4.0 και δίνει εικόνα Full HD ανάλυσης (1920x1080p). Διαθέτει υποδοχή RF INPUT με εσωτερικό κύκλωμα Loop Through που μπορεί να συνδεθεί στο καλώδιο της κεραίας, ώστε να συνδυάζει στην έξοδο το διαμορφωμένο σήμα με τα επίγεια ψηφιακά κανάλια, ή να συνδεθεί σε σειρά με άλλους modulators για διανομή πολλαπλών οπτικοακουστικών πηγών. Εξοπλίζεται επίσης με HDMI OUTPUT θύρα, επιτρέποντας έτσι τη σύνδεση της πηγής στην κοντινή τηλεόραση χωρίς την ανάγκη προσθήκης HDMI splitter.

Ρυθμίσεις

Ο Emme Esse 87430 ρυθμίζεται πανεύκολα με τη χρήση των πλήκτρων και της LCD οθόνης της πρόσοψης. Εφόσον τον τροφοδοτήσουμε με ρεύμα, μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα τίθεται σε κατάσταση λειτουργίας και εμφανίζεται στην οθόνη του το κανάλι εξόδου. Η είσοδος στο κύριο μενού πραγματοποιείται με το πάτημα του πλήκτρου MENU, ενώ τα πλήκτρα άνω – κάτω κατεύθυνσης χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση στις τέσσερις διαθέσιμες ρυθμίσεις Stream, Modulator, Advanced, System, καθώς και για την αλλαγή τιμής (σε συνδυασμό με τα πλήκτρα δεξιάς – αριστερής κατεύθυνσης). Η πρόσβαση σε κάθε κατηγορία ρυθμίσεων εκτελείται με το πλήκτρο OK, το οποίο χρησιμοποιείται και για την καταχώρηση κάθε επιμέρους τιμής. Το Stream περιλαμβάνει υπομενού ρυθμίσεων για TSID, ONID, Network ID, Service Name, Service ID, LCN Mode (ITC, European, Nordig), LCN ID, Network Name και Provider Name. Το Modulator περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις Country, Channel, Video Bitrate (έως 24Mbps), Audio Bitrate (64kbps-320kbps), Audio Format (MPEG, AAC) και Audio Sync. Πηγαίνοντας απευθείας στο συγκεκριμένο υπομενού για να ορίσουμε τη χώρα (Greece) και το κανάλι εξόδου (CH 5-12, ή 21-70), πραγματοποιούμε τη βασικότερη και πιο ουσιαστική ρύθμιση για τη λειτουργία του modulator. Από το Advanced επιλέγουμε τις ρυθμίσεις για τα Bandwidth (έως 8MHz), Constellation (64QAM, 16QAM, QPSK), FEC (1/2 – 7/8), Guard interval (1/4 – 1/32), Carrier Rate (2K, 8K) και dB Level. Μέσω του dB Level ορίζουμε τη στάθμη εξόδου του διαμορφωμένου καναλιού, επιλέγοντας με βήμα ανά 1dBm τιμές από -10 έως +20 που αντιστοιχεί σε 95dBμV. Τέλος, το System παρέχει επιλογές Version (έκδοση λογισμικού) και Reset για επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Δοκιμή

Πηγαίνοντας στο βασικό μενού του modulator, από το Stream ορίσαμε όνομα υπηρεσίας Emme Esse, από το Modulator επιλέξαμε χώρα την Ελλάδα (Greece) και κανάλι εξόδου το 30, ενώ από το Advanced δώσαμε τιμή +20dBm για μέγιστη στάθμη εξόδου. Συνδέσαμε το καλώδιο IR OUT στην αντίστοιχη υποδοχή της συσκευής και τοποθετήσαμε το άκρο του με τον αισθητήρα υπέρυθρων στη συσκευή που θέλαμε να τηλεχειρίσουμε. Τοποθετήσαμε επίσης RF splitter 2/1 σε πρίζα TV απομακρυσμένου δωματίου, ώστε μέσω των δυο εισόδων - εξόδων του να συνδεθούν στο ομοαξονικό δίκτυο η τηλεόραση και ο δέκτης εντολών τηλεχειρισμού. Θέσαμε το διακόπτη 9V σε θέση ON που ενεργοποίησε το σχετικό ενδεικτικό LED και δοκιμάσαμε τη λειτουργία των αποκωδικοποιητών Nova και COSMOTE TV, συνδέοντάς τους εναλλάξ στην HDMI INPUT θύρα του modulator. Ταυτόχρονα, συνδέσαμε την κοντινή τηλεόραση στην HDMI OUTPUT θύρα του modulator, ώστε να λαμβάνουμε απευθείας την εικόνα του εκάστοτε αποκωδικοποιητή. Συντονίσαμε την τηλεόραση στο επίγειο ψηφιακό κανάλι 30 και απολαύσαμε κρυστάλλινη εικόνα σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ ο απομακρυσμένος τηλεχειρισμός των αποκωδικοποιητών εκτελέστηκε με άριστα αποτελέσματα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί η εξαιρετική ευαισθησία που εμφάνισε ο αισθητήρας υπέρυθρων του δέκτη, καθώς λάμβανε σε απομακρυσμένο σημείο με άνεση τις εντολές του τηλεχειριστηρίου, ακόμα και χωρίς απόλυτη στόχευση. Συνδέσαμε στη συνέχεια το πεδιόμετρο στην υποδοχή RF OUT και μετρήσαμε στάθμη σήματος εξόδου 91.6dBμV και MER >36.6dB για τα προγράμματα της COSMOTE TV, ενώ λάβαμε στάθμη σήματος εξόδου 91.5dBμV και MER >36.7dB για τα προγράμματα της Nova.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Είσοδος: HDMI

Αποκωδικοποίηση: MPEG-4 AVC/H.264 Baseline Profile Level 4.0

Διαμόρφωση: COFDM DVB-T

Ανάλυση: Full HD (1920x1080p)

Μπάντα λειτουργίας: VHF (CH 5-12) / UHF (CH 21-70)

Στάθμη εξόδου: 65-95dBμV

MER: >35dB

Extra: HDMI OUTPUT, RF OUT, kit επέκτασης τηλεχειρισμού

Η γνώμη μας: Ο Emme Esse 87430 δεν αποτελεί απλά έναν ακόμα HDMI modulator της αγοράς, καθώς προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα στο χρήστη. Η ενσωματωμένη HDMI OUTPUT θύρα και η επέκταση τηλεχειρισμού είναι χαρακτηριστικά που απογειώνουν τη λειτουργικότητα του modulator και ταυτόχρονα μειώνουν το συνολικό κόστος, κρατώντας το σε λογικά για την κατηγορία επίπεδα. Με πανεύκολη ρύθμιση και απροβλημάτιστη λειτουργία με τους αποκωδικοποιητές των Nova και COSMOTE TV, ο Emme Esse 87430 αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση αγοράς, την οποία και συστήνουμε.

INFO
  • Astra Sat
  • Κ. Καραμανλή 35, Ιωνία Θεσσαλονίκης
  • τηλ: 2310-784232 | fax: 2310-782251
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.astrasat.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.