Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 | 20:29

Gecen SF-3600MC

Ψηφιακό Sat Finder με υποστήριξη λειτουργίας ανάλυσης φάσματος

Αν και τα ψηφιακά Sat Finders δεν παρέχουν την πληθώρα μετρήσεων ενός πεδιομέτρου, αρκετοί επαγγελματίες εγκαταστάτες, αλλά και χομπίστες της δορυφορικής λήψης τα προτιμούν, καθώς είναι απλούστερα στη λειτουργία τους και σαφώς οικονομικότερα. Το νέο SF-3600MC της κινέζικης εταιρίας Gecen είναι ένα ψηφιακό όργανο μέτρησης ...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Αν και τα ψηφιακά Sat Finders δεν παρέχουν την πληθώρα μετρήσεων ενός πεδιομέτρου, αρκετοί επαγγελματίες εγκαταστάτες, αλλά και χομπίστες της δορυφορικής λήψης τα προτιμούν, καθώς είναι απλούστερα στη λειτουργία τους και σαφώς οικονομικότερα. Το νέο SF-3600MC της κινέζικης εταιρίας Gecen είναι ένα ψηφιακό όργανο μέτρησης DVB-S/DVB-S2 σημάτων, με δυνατότητα εμφάνισης ανάλυσης φάσματος. Υποστηρίζει τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0 και DiSEqC 1.1, ενώ έχει ενσωματωμένο MPEG-4/H.264 αποκωδικοποιητή και μπορεί να αναπαράγει όλα τα ελεύθερα δορυφορικά κανάλια.

Το SF-3600MC παρέχει αξιόπιστες ψηφιακές μετρήσεις από την 3,5 ιντσών TFT LCD οθόνη του και αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την ακρίβεια της εγκατάστασης και ρύθμισης του δορυφορικού κατόπτρου. Είναι ένα απολύτως φορητό όργανο, καθώς έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να χωράει με άνεση στην παλάμη του ενός χεριού για να χαρίζει ελευθερία στις κινήσεις του εγκαταστάτη.

Χαρακτηριστικά

Το SF-3600MC έρχεται σε compact κατασκευή, με διαστάσεις 180x100x40 χιλιοστών και βάρος 500 γραμμαρίων. Η πρόσοψή του διαθέτει TFT LCD οθόνη 3,5 ιντσών, ενώ ακριβώς από κάτω της είναι τοποθετημένα έξι ενδεικτικά LED λειτουργίας και συγκεκριμένα τα Power, CHG (φόρτισης), LOCK (κλείδωμα σήματος), 22K (υψηλή μπάντα), 13V (κάθετη πόλωση), 18V (οριζόντια πόλωση). Η υπόλοιπη επιφάνεια της πρόσοψης καλύπτεται από το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείται για το χειρισμό του οργάνου, περιλαμβάνοντας πλήκτρα άμεσης πρόσβασης σε λειτουργίες FIND για την εισαγωγή στοιχείων και εύρεση σήματος, SPEC για εμφάνιση ανάλυσης φάσματος, MENU για είσοδο στο μενού και EXIT για έξοδο. Στην δεξιά του πλευρά βρίσκονται οι υποδοχές εξωτερικής τροφοδοσίας DC 14V/2A και το πλήκτρο ON/OFF, ενώ η πάνω πλευρά εξοπλίζεται με θύρες CCTV IN, AV OUT, HD TV (HDMI), USB και RF IN. Η πίσω πλευρά του οργάνου διαθέτει ενσωματωμένο μεγάφωνο, LED φακό και καπάκι για την αποσπώμενη μπαταρία ιόντων-λιθίου χωρητικότητας 12.6V/2200mAh, η οποία παρέχει αυτονομία λειτουργίας 3-4 ωρών (ανάλογα με τη χρήση) και φορτίζεται πλήρως σε 6 περίπου ώρες. Το SF-3600MC διατίθεται σε κουτί συσκευασίας που περιλαμβάνει υφασμάτινη θήκη προστασίας με ενσωματωμένα κλιπ και λουρί για στερέωση στον ώμο και εύκολη μεταφορά, καλώδιο 3.5mm jack-RCA (αρσενικά), φορτιστή ρεύματος 12V/1A, φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης στα αγγλικά και connectors τύπου F και BNC.

Το SF-3600MC διαθέτει κεντρικό επεξεργαστή 600MHz, ενώ έχει ενσωματωμένη μνήμη SDRAM 1GB DDR3 και FLASH 64MB. Δίνει ψηφιακές μετρήσεις C/N, BER, MER, στάθμης με μπάρες έντασης και ποιότητας δορυφορικού σήματος, ενώ εμφανίζει ανάλυση φάσματος και αστεροειδές (constellation) διάγραμμα. Έχει δυνατότητα υπολογισμού ανύψωσης του δορυφορικού κατόπτρου, με βάση τις τιμές των γεωγραφικών συντεταγμένων της τοποθεσίας που εισάγει ο χρήστης. Υποστηρίζει τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και USALS απλοποιώντας έτσι την εργασία του εγκαταστάτη, καθώς σε multi-feed εγκαταστάσεις μπορεί να μετράει το σήμα οποιουδήποτε δορυφόρου απευθείας στην έξοδο προς την κάθοδο, χωρίς να χρειάζεται να συνδέσει το όργανο ξεχωριστά σε κάθε LNB. Έχει ενσωματωμένο MPEG-4/H.264 αποκωδικοποιητή και διαθέτει DVB-S/S2 tuner, ενώ εφόσον συνδεθεί μέσω της HDMI θύρας του στην τηλεόραση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σαν Full HD δορυφορικός δέκτης με δυνατότητα εμφάνισης ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG). Διαθέτει USB 2.0 θύρα που μπορεί να δεχτεί τη σύνδεση ενός stick για αναβάθμιση λογισμικού και αποθήκευση ρυθμίσεων, αλλά και για να λειτουργεί σαν media player για αναπαραγωγή multimedia αρχείων, με δυνατότητα υποστήριξης εξωτερικών υπότιτλων. Εξοπλίζεται επίσης με υποδοχή CCTV IN για λήψη video TVI, CVI, AHD και CVBS σημάτων από κάμερες.

Μενού-Λειτουργία

Το SF-3600MC διαθέτει πολύγλωσσο (χωρίς ελληνικά) και εύκολο στη χρήση μενού, η κύρια κάρτα του οποίου περιλαμβάνει έξι ξεχωριστά εικονίδια. Από το εικονίδιο SETTING” γίνονται διαθέσιμες οι επιλογές ρυθμίσεων γλώσσας, τοπικής ώρας, συστήματος (γονικού ελέγχου, επαναφοράς κ.ά.), εικόνας και ενεργοποίησης φακού. Από το εικονίδιο UPGRADE” εκτελούνται οι λειτουργίες αναβάθμισης και αποθήκευσης ρυθμίσεων σε USB stick, ενώ το εικονίδιο MULTIMEDIA” κάνει διαθέσιμες επιλογές αναζήτησης αρχείων από συνδεδεμένο USB stick, καθώς και ρυθμίσεις υπότιτλων και PVR. Με το πάτημα του εικονιδίου SATELLITE” εμφανίζεται μενού με επιλογές λειτουργιών SPECTRUM, SAT SETUP, ANGLE CALCULATION και CONSTELLATION. Η είσοδος στο SPECTRUM μπορεί εναλλακτικά να γίνει χωρίς είσοδο στο κύριο μενού με τη χρήση του πλήκτρου SPEC και εμφανίζει την ανάλυση του φάσματος με δυνατότητα ρύθμισης SPAN, ενώ το CONSTELLATION εμφανίζει το αστεροειδές διάγραμμα του δορυφορικού σήματος. Το SAT SETUP εμφανίζει την κάρτα ρυθμίσεων της δορυφορικής εγκατάστασης, η οποία περιλαμβάνει δυνατότητες επιλογής τύπου LNB και διακόπτη DiSEqC, ενώ στη λίστα των διαθέσιμων δορυφόρων μπορεί να προστεθεί χειροκίνητα από το χρήστη οποιοσδήποτε νέος. Το ANGLE CALCULATION αποτελεί έναν οδηγό υπολογισμού ανύψωσης του δορυφορικού κατόπτρου, ο οποίος υπολογίζει αυτόματα το αποτέλεσμα με βάση τις τιμές των γεωγραφικών συντεταγμένων της τοποθεσίας που θα εισάγει ο χρήστης. Πίσω στο κύριο μενού, το εικονίδιο FINDING” εμφανίζει την κάρτα εύρεσης σήματος και προγραμμάτων, όπου ο χρήστης μπορεί να ορίσει το δορυφόρο και τη συχνότητα που επιθυμεί. Η πρόσβαση στην κάρτα αυτή επιτυγχάνεται και χωρίς την ανάγκη εισόδου στο κύριο μενού, πατώντας απλά το πλήκτρο FIND. Εφόσον προηγουμένως έχει ορίσει από την κάρτα Satellite Setup την κατάλληλη επιλογή DiSEqC για τους δορυφόρους της εγκατάστασής του και έχει συνδέσει το όργανο στην έξοδο του διακόπτη προς την κάθοδο, στην κάρτα FINDING αρκεί ο χρήστης να επιλέξει οποιοδήποτε δορυφόρο και συχνότητα ώστε να λάβει ψηφιακές μετρήσεις C/N, BER, MER, στάθμης με μπάρες έντασης και ποιότητας σήματος. Η δυνατότητα αυτή παρέχει μεγάλη ευελιξία σε multi-feed εγκαταστάσεις, καθώς για τις μετρήσεις δεν απαιτείται ξεχωριστή σύνδεση στο LNB κάθε δορυφόρου, κάτι που δοκιμάσαμε με απόλυτη επιτυχία για τις ανάγκες των δοκιμών μας. Τέλος, από το εικονίδιο PROGRAM” διατίθενται επιλογές τροποποίησης (μετακίνησης, μετονομασίας κ.ά.), εμφάνισης EPG και ταξινόμησης προγραμμάτων.

Έχοντας βγει έξω από το κύριο μενού και πατώντας το μπλε πλήκτρο F4, εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης οι πληροφορίες του προγράμματος με τις μπάρες έντασης και ποιότητας του σήματος. Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον εγκαταστάτη, καθώς εξασφαλίζει την στόχευση του κατόπτρου στο δορυφόρο που επιθυμεί. Δοκιμάστηκε επίσης με επιτυχία η αναπαραγωγή αποθηκευμένων ταινιών μέσω συνδεδεμένου USB stick, χωρίς όμως να αναγνωρίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Επεξεργαστής: 600MHz CPU

Μνήμη: SDRAM 1024MB DDR3 / Flash 64MB

Πρόσοψη: TFT LCD οθόνη 3,5”

Tuner: DVB-S/S2

Μετρήσεις: C/N, BER, MER, στάθμη, ένταση, ποιότητα, φάσμα, αστεροειδές διάγραμμα

Μπαταρία: Ιόντων-λιθίου 12.6V/2200mAh, 3-4 ώρες αυτονομία

Συνδέσεις: 1xCCTV IN, 1xAV OUT, 1xHDMI, 1xUSB 2.0, 1xRF IN

Διαστάσεις: 180x100x40 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα ψηφιακό όργανο μέτρησης DVB-S/S2 σημάτων με πανεύκολο μενού και ιδανικό σχεδιασμό. Συνδυάζοντας ψηφιακές μετρήσεις, ανάλυση φάσματος και αστεροειδές διάγραμμα με τη λειτουργία αυτόματου υπολογισμού ανύψωσης δορυφορικού κατόπτρου, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στην παλάμη του εγκαταστάτη. Η δυνατότητά του να μπορεί να συνδεθεί στην τηλεόραση για να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σαν Full HD δορυφορικός δέκτης, ανεβάζει ακόμα περισσότερο την αξία του. Με προσιτό κόστος αγοράς, το SF-3600MC είναι μια αρκετά καλή πρόταση για επαγγελματίες εγκαταστάτες και χομπίστες της δορυφορικής λήψης.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.