Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 | 20:31

Wideband LNB & Multiswitch

Νέας τεχνολογίας LNB και πολυδιακόπτες με μεγάλα πλεονεκτήματα

Μέχρι πρόσφατα, η κεντρική εγκατάσταση για διανομή δορυφορικού σήματος σε πολλαπλούς χρήστες απαιτούσε τη χρήση Quatro LNB και standard πολυδιακοπτών. Πλέον, τα νέας γενιάς Wideband LNB και Multiswitch διαθέτουν δυνατότητες που απλοποιούν τη δορυφορική εγκατάσταση. Επιτρέποντας τη χρήση λιγότερων καλωδίων, προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Μέχρι πρόσφατα, η κεντρική εγκατάσταση για διανομή δορυφορικού σήματος σε πολλαπλούς χρήστες απαιτούσε τη χρήση Quatro LNB και standard πολυδιακοπτών. Πλέον, τα νέας γενιάς Wideband LNB και Multiswitch διαθέτουν δυνατότητες που απλοποιούν τη δορυφορική εγκατάσταση. Επιτρέποντας τη χρήση λιγότερων καλωδίων, προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και ταυτόχρονα μειώνουν το κόστος της εγκατάστασης.

Ενσωματώνοντας τεχνολογία αιχμής που υποστηρίζει νέα πρότυπα σύνδεσης, τα Wideband LNB και Multiswitch αποτελούν την κορυφαία και πιο σύγχρονη λύση διανομής δορυφορικού σήματος σε πολλαπλούς χρήστες. Τα Wideband LNB επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο τα δορυφορικά σήματα σε σχέση με τα Universal Quatro LNB, ενώ τα Wideband Multiswitch μπορούν να εξυπηρετούν αυξημένο αριθμό χρηστών σε σχέση με τους παραδοσιακούς πολυδιακόπτες.

Wideband LNB

Για να εξηγήσουμε και να γίνει κατανοητό γιατί αυτός ο σύγχρονος τύπος LNB ονομάζεται Wideband, δηλαδή ευρείας μπάντας LNB, θα πρέπει πρώτα να αναφερθούμε στον τρόπο που λειτουργεί ένα Quatro LNB, καθώς έτσι θα καθοριστεί η ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους. Tο Quatro LNB χρησιμοποιεί δύο τοπικούς ταλαντωτές 9.75GHz και 10.60GHz που λειτουργούν συνεχώς, ώστε να υποβιβάσει το σήμα που λαμβάνει από το δορυφορικό κάτοπτρο σε ενδιάμεση IF συχνότητα εύρους 950 έως 2150MHz και να αποδώσει τις 4 μπάντες-πολώσεις (V/L, V/H, H/L, H/H) σε 4 ξεχωριστές εξόδους που θα συνδεθούν σε αντίστοιχες εισόδους ενός standard πολυδιακόπτη. Αντίθετα, η λειτουργία του Wideband LNB βασίζεται σε ένα μόνο τοπικό ταλαντωτή 10.41GHz, ο οποίος όμως υποβιβάζει το δορυφορικό σήμα σε IF συχνότητα πολύ μεγαλύτερου εύρους (Wideband), 290 έως 2340MHz. Και μάλιστα, ολόκληρη η μπάντα παραδίδεται πλέον σε 2 μόνο (αντί για 4) εξόδους, καθώς λόγω του πολύ μεγάλου εύρους δεν υπάρχει η ανάγκη διαχωρισμού υψηλής και χαμηλής ζώνης συχνοτήτων. Η μία έξοδος μεταφέρει όλα τα σήματα κάθετης (V) πόλωσης και η δεύτερη όλα τα οριζόντιας (H) πόλωσης. Χρειάζονται δηλαδή μόλις δύο καλώδια για να αποδώσουν ολόκληρο το φάσμα σήματος ενός δορυφόρου, τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν για να συνδεθούν σε Wideband Multiswitch, καθώς δεν υπάρχει συμβατότητα με τους παραδοσιακούς πολυδιακόπτες. Τα Wideband LNB κυκλοφορούν πλέον ευρέως στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ τέτοιο τύπο έχει υιοθετήσει η βρετανική πλατφόρμα Sky UK, για την υποστήριξη των νέων δεκτών της Sky Q Box.

Wideband Multiswitch

Το Wideband Multiswitch είναι ο πιο σύγχρονος τύπος πολυδιακόπτη, ο οποίος ενσωματώνει διευρυμένες δυνατότητες σε σχέση με τους standard πολυδιακόπτες, για την επεξεργασία και διανομή δορυφορικού σήματος σε μια κεντρική εγκατάσταση. Είναι πλήρως συμβατό με Wideband LNB, ώστε να λαμβάνει το πλήρες φάσμα συχνοτήτων ενός δορυφόρου μέσα από δύο μόνο καλώδια, ενώ μπορεί να λειτουργεί και με Quatro LNB. Σε 4 δηλαδή εισόδους του, μπορεί να λάβει όλες τις συχνότητες δύο δορυφόρων από δύο Wideband LNBs (V, H) ή ενός δορυφόρου από ένα Quatro LNB (V/L, V/H, H/L, H/H). Διαθέτει τεχνολογία dCSS (digital Channel Stacking Switch, που σημαίνει διακόπτης στίβαξης ψηφιακών καναλιών), η οποία εφαρμόζει ψηφιακή επεξεργασία σήματος με κάλυψη του συνόλου της μπάντας για την επιλογή και αναδιάταξη καναλιών από τους αναμεταδότες, επιτρέποντας πολλαπλή διανομή του δορυφορικού σήματος με τρόπο ανεξάρτητο. Διαθέτει επίσης τεχνολογία dSCR (digital Satellite Cable Router, που σημαίνει ψηφιακός δορυφορικός καλωδιακός δρομολογητής), χάρη στην οποία απαιτείται ένα μόλις ομοαξονικό καλώδιο για την ανεξάρτητη τροφοδοσία (με χρήση SAT splitters) 16 δεκτών. Υποστηρίζει δηλαδή λειτουργία Unicable, καθώς το πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ του πολυδιακόπτη και των συνδεδεμένων δεκτών βασίζεται στα πρότυπα EN50494 (16 συσκευές) / EN50607 (32 συσκευές). Συνήθως οι Wideband πολυδιακόπτες εξοπλίζονται με 5 εισόδους (4XSAT, 1xTERR) και 2 εξόδους, ώστε να μπορούν εξυπηρετούν 32 χρήστες, ενώ έχουμε δοκιμάσει μοντέλο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και με τον κατάλληλο προγραμματισμό μπορεί να εκτελεί την τροφοδοσία των 32 δορυφορικών δεκτών μέσω ενός μόνο καλωδίου. Η δυνατότητα αυτή του Wideband Multiswitch κάνει την εγκατάσταση απλούστερη, καθώς απαιτείται πλέον πολύ μικρότερος αριθμός καλωδίων που μειώνει έτσι σημαντικά το κόστος. Επιπλέον, η χρήση τους γίνεται εφικτή σε κεντρικές εγκαταστάσεις πολυκατοικιών με το υπάρχον δορυφορικό δίκτυο τηλεόρασης που χρησιμοποιεί ομοαξονικό καλώδιο, καθώς αποφεύγεται η προσθήκη έξτρα καλωδίων για την ανεξάρτητη εξυπηρέτηση των διαμερισμάτων. Φυσικά, οι Wideband πολυδιακόπτες έχουν cascadable δυνατότητα και μπορούν να συνδεθούν σε σειρά, ώστε ο αριθμός των δεκτών που μπορεί να τροφοδοτηθεί να γίνει απεριόριστος.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.