Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 | 20:31

Νέο, αποφασιστικό χτύπημα στους «πειρατές του διαδικτύου»

«Μαύρο» σε 38 δημοφιλείς ιστοσελίδες με ταινίες και υπότιτλους

Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προάσπιση των συμφερόντων τους, καταγγέλλοντας στις αρμόδιες αρχές κάθε είδους παράνομη διακίνηση τηλεοπτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από αίτηση που κατέθεσε ο Οργανισμός Συλλογικής Προστασίας...

Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προάσπιση των συμφερόντων τους, καταγγέλλοντας στις αρμόδιες αρχές κάθε είδους παράνομη διακίνηση τηλεοπτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από αίτηση που κατέθεσε ο Οργανισμός Συλλογικής Προστασίας με την επωνυμία Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (Ε.Π.Ο.Ε.), η Επιτροπή για την Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ε.Δ.Π.Ι.) πήρε μια απόφαση που κλείνει οριστικά την πρόσβαση σε 38 domain names με ταινίες, σειρές, υπότιτλους και σχετικό περιεχόμενο.

Τα τελευταία χρόνια η δικαιοσύνη έχει δείξει ότι δεν αστειεύεται σε αποδεδειγμένες υποθέσεις πειρατείας, επιβάλλοντας στους κατηγορούμενους πολύ σκληρές ποινές, είτε με φυλάκιση που έχει φτάσει τα έξι χρόνια, είτε με πρόστιμο που έχει αγγίξει το ύψος των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. Λίγους μήνες μετά την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος πειρατείας που δρούσε σε Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες, φαίνεται ότι κλείνουν και οι τελευταίες πόρτες για τη λαθραία πρόσβαση σε τηλεοπτικό περιεχόμενο. Το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστια ανακούφιση για τις εταιρίες παραγωγής και διάθεσης κινηματογραφικών ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών. Για τους παρόχους μάλιστα η καταπολέμηση της πειρατικής δραστηριότητας αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς θεωρούν ότι στερούνται κάθε χρόνο έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ όχι μόνο οι ίδιες, αλλά και το δημόσιο ταμείο. Η εκτίμησή τους αυτή στηρίζεται στο δεδομένο ότι οι πειρατές δεν αποδίδουν στο κράτος ούτε ΦΠΑ 24%, αλλά ούτε και φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10%, κάτι που οδηγεί στην αύξηση της φορολογίας για τον Έλληνα πολίτη. Εκτιμάται επίσης, ότι αυτό το «μαύρο χρήμα» που διακινείται αποστερεί πολύτιμους οικονομικούς πόρους από όλη την οπτικοακουστική βιομηχανία, καθώς τα έσοδα που χάνονται οδηγούν τις εταιρείες σε περιορισμό των δραστηριοτήτων τους και τελικά σε μείωση των θέσεων εργασίας.

Κατόπιν αίτησης που κατέθεσε στις 5 Σεπτεμβρίου η Ε.Π.Ο.Ε., συνεδρίασε μυστικά στις 24 Οκτωβρίου η Ε.Δ.Π.Ι και έλαβε μια απόφαση (Α.Α. 3/2018) που διατάζει τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στην Ελλάδα να διακόψουν την πρόσβαση σε 38 δημοφιλή domain names που διακινούν ταινίες, σειρές, υπότιτλους και σχετικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, η λίστα περιλαμβάνει τα παρακάτω 38 domain names:

 1. https://xrysoi.online
 2. xrysoi.se
 3. xrysoi.eu
 4. http://gamatotv.me
 5. thegmtv.org,
 6. gamatotv.to
 7. httρs://onlinemoviestar.xyz
 8. onlinemoviestar.com
 9. tainies.online
 10. tenies.online
 11. https://tenies-online.com
 12. teniesonline.ucoz.com
 13. https://oipeirates.οnline
 14. oipeirates.eu
 15. oipeirates.se
 16. http://tainio-mania.com
 17. tainiomania.ucoz.com
 18. https://liomenοi.com
 19. moviecinema.gr
 20. moviecinematv.online
 21. http://tainiesonline.tv
 22. https://magico.info
 23. http://www.subs4free.com
 24. small-industry.com
 25. rnedium-industry.com
 26. https://subztv.club
 27. http://www.greeksubtitles.info
 28. httρ://www.subtitles.gr
 29. https://thepiratebay.org
 30. thepiratebay.se
 31. thepiratebay.me
 32. thepiratebay3.org
 33. https://yts.am
 34. httρs://www.1337x.tο
 35. 1337x.st
 36. 1337x.ws
 37. 1337x.eu
 38. 1337x.se

Η απόφαση της Ε.Δ.Π.Ι εκδόθηκε στις 6 Νοεμβρίου και πρόκειται για την πρώτη απόφαση της Επιτροπής που εφαρμόζεται στο πλαίσιο καταπολέμησης της πειρατείας. Η διάρκεια της διακοπής ορίστηκε στα τρία (3) έτη από την ημέρα κοινοποίησης της διαταγής, η οποία έδινε προθεσμία σαράντα οχτώ (48) ωρών στις εταιρίες – παρόχους για την εφαρμογή της. Μάλιστα, για κάθε μέρα μη συμμόρφωσής τους απειλούνται με πρόστιμο ύψους οκτακοσίων πενήντα (850) ευρώ. Η Ε.Δ.Π.Ι λαμβάνει αποφάσεις μετά από καταγγελίες και συγκεκριμένες προσφυγές, ενώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είναι αρμόδια σε ότι αφορά μόνο τους παρόχους διαδικτύου και όχι τον τελικό χρήστη. Οι αποφάσεις της δηλαδή δεν μπορούν να επιβληθούν σε κάποιον που «κατεβάζει» στον υπολογιστή του μια ταινία ή ακούει μουσική, κάτι που δε συμβαίνει σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία όπου ο χρήστης σε τέτοια περίπτωση καλείται να πληρώσει πρόστιμο.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.