20/11/2018

Ανάλυση 8Κ/UHD

Τι έρχεται μετά το 4Κ

Γράφτηκε από: Σ.Χ.
Η ανάλυση 8K αντιπροσωπεύει 7680x4320 pixels (4320p - ή το ισοδύναμο των 33,2 Megapixels), δηλαδή είναι 4 φορές η λεπτομέρεια των 4K και είναι 16 φορές πιο λεπτομερής από 1080p. Αυτό που κάνει το 8Κ σημαντικό είναι ότι με τις οθόνες των τηλεοράσεων να γίνονται όλο και περισσότερο μεγαλύτερες σε διαστάσεις, αν ο θεατής βρίσκεται πολύ...

Η ανάλυση 8K αντιπροσωπεύει 7680x4320 pixels (4320p - ή το ισοδύναμο των 33,2 Megapixels), δηλαδή είναι 4 φορές η λεπτομέρεια των 4K και είναι 16 φορές πιο λεπτομερής από 1080p. Αυτό που κάνει το 8Κ σημαντικό είναι ότι με τις οθόνες των τηλεοράσεων να γίνονται όλο και περισσότερο μεγαλύτερες σε διαστάσεις, αν ο θεατής βρίσκεται πολύ κοντά για να απολαμβάνει μία εντυπωσιακή εμπειρία προβολής, τα pixels στις οθόνες  με ανάλυση 1080p, αλλά και 4K, μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή. Ωστόσο, με το 8K, η οθόνη πρέπει να είναι εξαιρετικά μεγάλη για να μπορούν να παρατηρηθούν τα στοιχεία που αποτελούν την δομή της ορατής εικόνας.

Με την ποσότητα λεπτομέρειας που παρέχει το 8Κ, ακόμα κι αν ο θεατής βρίσκεται μόλις μερικά εκατοστά μακριά από μια οθόνη με διαγώνιο μεγάλη όσο 70 ίντσες ή και περισσότερο, η εικόνα φαίνεται να είναι ομοιόμορφη, χωρίς πίξελ. Ως αποτέλεσμα, μια τηλεόραση 8K είναι ιδανική ακόμα και για  προβολή ταινιών σε τοίχο, καθώς και για εμφάνιση πολύ μικρών λεπτομερειών, όπως κείμενο και γραφικά σε οθόνες PC ή τα γράμματα από ψηφιακές επιγραφές.

 

Εμπόδια στην εφαρμογή 8K

Όσο εξαιρετική και αν είναι η τεχνολογία 8Κ, ειδικά για επαγγελματικές εφαρμογές, η στόχευση της καταναλωτικής αγοράς δεν είναι τόσο εύκολη. Με τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη επενδύσει οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, οι κατασκευαστές και οι καταναλωτές, στην τρέχουσα διαθέσιμη τεχνολογία εκπομπής HDTV, σε τηλεοράσεις 4K και σε συσκευές πηγής - την ίδια στιγμή που ακόμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις 4K μόλις ξεκινούν να αποκτούν μία θέση στην αγορά - η ευρεία διαθεσιμότητα και η χρήση 8Κ είναι ακόμα μακριά. Ωστόσο, πίσω από τα παρασκήνια, γίνονται προετοιμασίες για ένα τοπίο 8Κ που θα στοχεύει τους καταναλωτές.

8K και τηλεοπτική εκπομπή

Ένας από τους ηγέτες στην ανάπτυξη της τηλεοπτικής μετάδοσης 8Κ είναι η δημόσια ιαπωνική τηλεόραση NHK, που προτείνει την τεχνολογία βίντεο Super Hi-Vision ως τη μορφή εκπομπής και πιθανό πρότυπο. Αυτή η μορφή εκπομπής δεν προορίζεται μόνο για την προβολή βίντεο με ανάλυση 8K, αλλά μπορεί επίσης να μεταφέρει έως και 22,2 κανάλια ήχου. Τα 22,2 κανάλια ήχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη οποιασδήποτε τρέχουσας ή μελλοντικής μορφής περιβάλλοντος ήχου, καθώς και ένας τρόπος παροχής πολλαπλών γλωσσικών καναλιών - τα οποία θα καθιστούσαν την παγκόσμια παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση πιο πρακτική.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, η NHK δοκιμάζει επιθετικά το 8Κ στο τηλεοπτικό περιβάλλον, με τελικό στόχο την παροχή feed εκπομπών 8Κ για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020.

Ωστόσο, ακόμη και αν η NHK είναι σε θέση να παρέχει εκπομπές 8K, ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι πόσοι συνεργαζόμενοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί  θα μπορούν να τις μεταφέρουν στους θεατές και αν οι θεατές θα έχουν τηλεοράσεις 8Κ που θα μπορούν να λαμβάνουν αυτές τις μεταδόσεις.

8K και συνδεσιμότητα

Προκειμένου να ικανοποιηθεί το εύρος ζώνης και οι απαιτήσεις ταχύτητας μεταφοράς για το 8Κ, πρέπει να αναβαθμιστεί η φυσική συνδεσιμότητα των μελλοντικών τηλεοράσεων και των συσκευών πηγής.

Για να προετοιμαστούν για αυτό έχει διατεθεί στους κατασκευαστές μια αναβαθμισμένη έκδοση του HDMI (ver. 2.1), που μπορεί να ενσωματωθεί όχι μόνο σε τηλεοράσεις και συσκευές πηγής, αλλά και σε HDMI switcher, splitter και extender. Η ταχύτητα υιοθέτησης του αναβαθμισμένου προτύπου είναι στη διακριτική ευχέρεια των κατασκευαστών, αλλά προβλέπεται ότι οι τηλεοράσεις και οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου που ενσωματώνουν αυτήν την αναβάθμιση θα αρχίσουν να εμφανίζονται στα ράφια των καταστημάτων στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019.

Εκτός από το αναβαθμισμένο HDMI, είναι διαθέσιμα και δύο πρόσθετα πρότυπα φυσικής σύνδεσης, το SuperMHL και το Display Port (ver 1.4) για χρήση με το 8K. Έτσι, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν τις επιλογές αυτές στις επερχόμενες συσκευές 8K, ειδικά στο περιβάλλον των υπολογιστών και των smartphone.

8K και ροές (streaming)

Ακριβώς όπως με το 4K, η ροή μέσω διαδικτύου μπορεί προηγηθεί από τα φυσικά μέσα και την τηλεοπτική μετάδοση. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα! Απαιτείται μια πολύ γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση στο internet, πάνω από 50Mbps ή υψηλότερη. Παρόλο που μία τέτοια ταχύτητα δεν είναι δύσκολα εφικτή σήμερα, μία προβολή μιας σειράς ωριαίων τηλεοπτικών εκπομπών ή ταινιών διάρκειας 2 ωρών, μπορούν να καταναλώσουν εύκολα κάθε μηνιαίο ανώτατο όριο δεδομένων (όπου προβλέπεται τέτοιο όριο στα συμβόλαια των χρηστών με τους ISP), ενώ το εύρος ζώνης που απαιτείται θα μπορεί να εμποδίσει άλλα μέλη της οικογένειας να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στον ίδιο χρόνο.

Επίσης, υπάρχει μεγάλη ανακολουθία όσον αφορά τις επιλογές ευρυζωνικής ταχύτητας που είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές (υπάρχουν περιοχές όπου η επίτευξη ταχυτήτων  50Mbps είναι ευσεβής πόθος). Έτσι, ακόμα και αν διατεθούν τα υψηλά ποσά για την αγορά μιας τηλεόρασης 8Κ, ενδέχεται να μην μπορεί ο χρήστης να έχει πρόσβαση στις ταχύτητες στο διαδίκτυο που χρειάζονται για να παρακολουθήσει οποιοδήποτε προσφερόμενο περιεχόμενο ροής 8Κ.

Τούτου λεχθέντος, τόσο το YouTube όσο και το Vimeo προσφέρουν επιλογές 8K upload και streaming. Φυσικά, παρόλο που δύσκολα κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει τα βίντεο σε 8Κ αυτήν την περίοδο, μπορεί να έχει πρόσβαση σε επιλογές αναπαραγωγής 4K, 1080p ή χαμηλότερης ανάλυσης από το παρεχόμενο περιεχόμενο 8K.

Ωστόσο, όταν οι τηλεοράσεις 8Κ αρχίσουν να βρίσκουν τη θέση τους στα σπίτια των τηλεθεατών, το YouTube και το Vimeo θα είναι έτοιμα, ενώ σιγά - σιγά μπορεί να προστεθούν και άλλες υπηρεσίες, ειδικά εκείνες που προσφέρουν ήδη streaming 4K, όπως το Netflix, εφόσον έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο 8Κ.

 

Τηλεοράσεις και οθόνες 8Κ

Σε ό,τι αφορά τις οθόνες, η LG, η Samsung, η Sharp και η Sony έχουν παρουσιάσει πρωτότυπες οθόνης 8Κ σε πολλές εκθέσεις που έχουν συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια, που σίγουρα προσελκύουν την προσοχή. Ωστόσο, μέχρι σήμερα (2018) ελάχιστες συσκευές έχουν φτάσει στην αγορά για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής υπάρχει διαθέσιμη μια οθόνη 32 ιντσών για υπολογιστές από την Dell με κόστος 4.000 δολάρια και μια τηλεόραση 85 ιντσών από τη Samsung (δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η τιμή). Επίσης, η Sharp παράγει και διαθέτει στο εμπόριο μια τηλεόραση 70 ιντσών με οθόνη 8Κ στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Ταϊβάν, εν αναμονή της διαθεσιμότητας στην Ευρώπη, με τιμή 73.,000 δολάρια (εικόνα 1).

 

Προβολείς βίντεο 8Κ

Το 8K κάνει επίσης αργά την είσοδο του στον χώρο των προβολέων βίντεο, με την JVC (προβολέας 4K με eShift για την επίτευξη ανάλυσης 8Κ, και κόστος περίπου 18.000 δολάρια) και την Digital Projection (Native 8K - 400.000 δολάρια), να έχουν μοντέλα έτοιμα στην αγορά (εικόνα 2).

 

8K και τρισδιάστατη τηλεόραση χωρίς γυαλιά

Μια άλλη εφαρμογή για το 8K είναι οι τηλεοράσεις 3D χωρίς γυαλιά. Με τον εξαιρετικά αυξημένο αριθμό εικονοστοιχείων, σε συνδυασμό με τα μεγαλύτερα μεγέθη οθόνης που είναι επιθυμητά για μια εντυπωσιακή εμπειρία 3D, οι τηλεοράσεις 3D χωρίς γυαλιά μπορούν να παρέχουν τις λεπτομέρειες και το βάθος που απαιτούνται. Αν και οι Sharp και Samsung έχουν παρουσιάσει δύο πρωτότυπα τα τελευταία χρόνια, η Stream TV Networks έχει πραγματοποιήσει την πιο εντυπωσιακή επίδειξη μέχρι στιγμής. Το δυνητικό κόστος μπορεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους καταναλωτές (και, φυσικά, υπάρχει και το ερώτημα για το διαθέσιμο περιεχόμενο). Ωστόσο, το 3D χωρίς γυαλιά που βασίζεται σε 8Κ θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στην εμπορική, εκπαιδευτική και ιατρική χρήση.

8K και διαφύλαξη φιλμ

Ένας άλλος τομέας προετοιμασίας για έναν κόσμο 8K, είναι η χρήση της ανάλυσης 8K, μαζί με τις τεχνικές επεξεργασίας βίντεο, όπως το HDR και το Wide Color Gamut στην αποκατάσταση και mastering ταινιών. Μερικά κινηματογραφικά στούντιο λαμβάνουν επιλεγμένες κλασικές ταινίες και τις διατηρούν ως ψηφιακά αρχεία ανάλυσης 8K που μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως άψογες πηγές για το mastering Blu-ray/Ultra HD Blu-ray Disc, streaming, τηλεοπτικές εκπομπές ή άλλες εφαρμογές προβολής.

Παρόλο που οι κύριες μορφές υψηλής ευκρίνειας που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι οι 1080p και 4K, το mastering από μια πηγή 8K εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα μεταφοράς. Επίσης, το mastering σε 8K σημαίνει ότι οι ταινίες ή άλλο περιεχόμενο δεν θα χρειαστεί να γίνουν remastered κάθε φορά που ένα νέο format υψηλής ευκρίνειας χρησιμοποιείται για κινηματογραφικές ή καταναλωτικές εφαρμογές.

Επίλογος

Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα μετάδοσης και απεικόνισης εικόνων 8Κ μεγέθους 33 εκατομμυρίων pixel σε τηλεοπτική οθόνη, το κλειδί για την αποδοχή του  θα είναι η οικονομική προσιτότητα και η δυνατότητα παροχής στους θεατές πραγματικού εγγενούς περιεχομένου 8K. Εκτός εάν τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο παράγουν περιεχόμενο 8K και διαθέσουν δίκτυα διανομής (streaming, broadcast ή φυσικό μέσο), δεν θα υπάρξει πραγματικό κίνητρο για τους καταναλωτές να ανοίξουν ξανά τα πορτοφόλια και να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε μια νέα τηλεόραση 8K, ανεξάρτητα από την τιμή.

Επίσης, ενώ η ανάλυση 8Κ μπορεί να έχει νόημα σε εφαρμογές με οθόνες πολύ μεγάλου μεγέθους, για μεγέθη οθόνης μικρότερες από 70 ίντσες, το 8Κ θα ήταν υπερβολικό για τους περισσότερους καταναλωτές, καθώς είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι με τις τρέχουσες 1080p ή 4K Ultra HD τηλεοράσεις.

Από την άλλη πλευρά, όσοι καταλήξουν να αποφασίσουν να κάνουν το άλμα σε τηλεόραση 8K αμέσως μόλις αρχίσουν να είναι διαθέσιμες, θα πρέπει να συμβιβαστούν με την προβολή αναβαθμισμένου περιεχομένου 1080p και 4K για σχεδόν όλες τις προβολές τους για τα επόμενα χρόνια, πράγμα που να φαίνεται πολύ καλό, αλλά σίγουρα δεν θα προσφέρει μια πλήρη εμπειρία προβολής 8K.

Πηγή: www.lifewire.com/8k-resolution-beyond-4k-1846844

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.